Νο 59. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ  Αρ. 13 & 14 – ΣΕΛ. 236

Δεξιότητα αριθμός 13

Προχωράμε στη δεξιότητα αρ. 13. Η δεξιότητα αυτή λέγεται «Relishing the truth», στην κυριολεκτική της μετάφραση, ‘γουστάρω την αλήθεια’. Το έχω μετατρέψει σε ‘Απολαμβάνω την αλήθεια’. Η λέξη relish σημαίνει το πικάντικο συστατικό που βάζουν στο φαγητό για να το κάνουν πιο νόστιμο.

Τι σημαίνει; Πως είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να βοηθήσουμε κάποιον εάν λειτουργούμε βάσει της αλήθειας. Η αλήθεια για τον άλλον. Για να μπορούμε όμως να λειτουργήσουμε με την αλήθεια για τον άλλον, πρέπει συγχρόνως να έχουμε εμείς εξοικειωθεί με την αλήθεια για τον εαυτό μας.

Η αλήθεια περιλαμβάνει και τα αρνητικά, τα εμπόδια που έχει ο άλλος κι έχουμε κι εμείς` τις αδυναμίες, τους φόβους, τις προσκολλήσεις, αλλά και τις ικανότητες, τις δυνάμεις, τα προτερήματα που έχει ο άλλος κι έχουμε εμείς.

Εάν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με την αλήθεια, εάν δεν μπορεί ο άλλος να δει την αλήθεια, ή να δεχθεί την αλήθεια, ή να δεχθούμε εμείς την αλήθεια, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε πραγματικά ουσιαστικές λύσεις: είτε στην ανάλυση, ώστε ν’ απελευθερωθεί από συναισθήματα, είτε στην πραγμάτωση των στόχων. Η αλήθεια είναι η βάση κάθε σχέσης. Εάν δεν υπάρχει αλήθεια, ουσιαστικά δεν υπάρχει σχέση.

Δηλαδή, η λέξη ‘σχέση’ προϋποθέτει αλήθεια` επαγγελματική, συντροφική, γονιός και παιδί, εάν δεν υπάρχει αλήθεια, εάν ο ένας κρύβει κάτι από τον εαυτό του ή από τον άλλον, ουσιαστικά δεν υπάρχει σχέση. Η αλήθεια είναι προϋπόθεση για τη σχέση. Γνωρίζοντας την αλήθεια, και βοηθώντας τον άλλον να γνωρίσει την αλήθεια για τον εαυτό του, μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά ώστε να βρούμε πραγματικές λύσεις. Τότε, η ικανότητα του άλλου να δεχθεί τα μπλοκαρίσματα, τις αδυναμίες, τις προκαταλήψεις, τους φόβους, τις πεποιθήσεις που τον εμποδίζουν, αλλά μπορώντας συγχρόνως να δεχθεί και τις θετικές του ιδιότητες, όλο αυτό είναι μια προϋπόθεση για αποτελεσματική προπόνηση ή συντονισμό.

Μερικά από τα λάθη που πιθανόν να κάνουμε με αυτήν τη δεξιότητα είναι:

Α. πως πιέζουμε πολύ τον ενδιαφερόμενο όταν δεν είναι έτοιμος για την αλήθεια. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο για κάποιους, κι εάν τον πιέσουμε πάρα πολύ μπορεί να φοβηθεί, μπορεί να νοιώσει κάποιο τραύμα, μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του, και τον χάνουμε.

Β. το αντίθετο λάθος που πιθανόν να κάνουμε είναι να φοβόμαστε τόσο πολύ που καταλήγουμε να ζούμε μια συμβατική σχέση με τον ενδιαφερόμενο και όπου δεν αγγίζουμε την αλήθεια και οι δύο. Απλώς, αποφασίζουμε, με κάποιον τρόπο, να λειτουργήσουμε σε ένα επιφανειακό επίπεδο που δεν θα φέρει πραγματικό αποτέλεσμα.

Όπως καταλαβαίνετε, η αλήθεια είναι υποκειμενική. Μια αλήθεια που πιστεύουμε εμείς για τον άλλον, μπορεί να μην είναι αλήθεια. Μπορεί να είναι μια άποψη δική μας, που επηρεάζεται από δική μας αντίληψη, και όχι η πραγματικότητα του άλλου.

Γενικά, για όλες οι δεξιότητες που μαθαίνουμε, έχω πάντα τον φόβο της εφαρμογής τους στις ομάδες, και στην ενεργητική ακρόαση που κάνετε, επειδή συνορεύουν με το να παίξουμε τον ρόλο του παντογνώστη, τον ρόλο του ανθρώπου που γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στον άλλον ή που δίνει συμβουλές` κάτι που δεν θέλω να γίνεται στην Αρμονική Ζωή. Θα έλεγα πως οι περισσότερες δεξιότητες θα είναι χρήσιμες στις προσωπικές συναντήσεις σας με τους ενδιαφερόμενους αλλά, καλύτερα, όχι τόσο πολύ μέσα στην ομάδα. Θα ήθελα μέσα στην ομάδα να λειτουργούμε βασικά με την ενεργητική ακρόαση, όπως έχετε μάθει.

Τις άλλες τεχνικές, οι οποίες αφορούν στην προπόνηση ενός ανθρώπου προς την επίτευξη ενός στόχου, ίσως υπάρχει περισσότερος λόγος να τις εφαρμόσουμε σε αυτήν την περίπτωση. Μην μπερδέψετε τα δύο. Μην κάνετε τον προπονητή ζωής μέσα στις ομάδες της Αυτογνωσίας. Εάν θέλετε να το κάνετε, κάντε το με άτομα που έχουν ζητήσει από εσάς βοήθεια ώστε να επιτύχουν έναν στόχο. Εντάξει; Να μην μπερδέψουμε τα δύο πράγματα.

Εάν εμείς φοβόμαστε την αλήθεια για τον εαυτό μας, δεν θα μπορούμε να εμπνεύσουμε τον άλλον να δεχθεί την αλήθεια για τον εαυτό του. Και την αρνητική αλήθεια αλλά και τη θετική αλήθεια. Ξέρετε πόσες φορές έχω δυσκολευτεί να πείσω κάποιον να δει και τις θετικές ιδιότητές του; Ή να τις υπολογίσει; Λέει: «εντάξει, αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό δεν είναι σημαντικό.» Δεν είναι μόνο το να μπορεί να δεχθεί τις αδυναμίες αλλά να δεχθεί και τις θετικές ιδιότητες.

Σκέφτηκα πως αυτή η δεξιότητα αφορά περισσότερο εμάς. Να μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας πιο αληθινά.

Εδώ υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο:

Ποιες είναι μερικές αλήθειες που μπορούν να εξυπηρετήσουν στην πραγμάτωση των στόχων και γενικά την ευτυχία του ενδιαφερόμενου.

Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε το περιεχόμενο των αληθειών ή των πληροφοριών αλλά, απλώς, εάν είναι χρήσιμες ώστε να δώσουν απαντήσεις στον ενδιαφερόμενο κι έτσι γίνεται μια αποτελεσματική κι ευχάριστη διαδικασία εξέλιξης.

Σκέψου πιθανές αλήθειες σχετικά με:

  • Τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο
  • Τις ικανότητες και τα προσόντα του
  • Τα θέματα και τους στόχους του
  • Τις πεποιθήσεις και σκεπτομορφές του
  • Τις περιοριστικές αντιλήψεις του ως προς τις εναλλακτικές λύσεις για τις πηγές της ενέργειας που μπορεί να έχει.

Σχετικά με τις αντιλήψεις σου γύρω απ’ αυτό που συμβαίνει:

  • Ποια είναι η διαφορά στην αντίληψή σου μεταξύ του να βοηθήσεις τον άλλον και να βρει λύσεις ή, απλώς, ν’ απολαύσετε μαζί την ανακάλυψη και το μοίρασμα της αλήθειας.

Καταλαβαίνετε τη διαφορά; Άλλο είναι να έχω στον νου μου, αυτήν τη στιγμή, πως μέχρι το τέλος της συνάντησής μας πρέπει να βρούμε μια λύση, και άλλο είναι πως δεν μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή μια λύση, απολαμβάνουμε την εξερεύνηση της αλήθειας. Την αλήθεια για τον άλλον, την αλήθεια για εμάς. Ό,τι είναι αλήθεια, τίποτα άλλο. Τι γίνεται με αυτόν τον άνθρωπο; Άλλο να στοχεύω προς μια λύση και άλλο να με ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή, πριν προχωρήσουμε, να δούμε τι είναι η αλήθεια.

Πώς μπορείς να δείξεις στον ενδιαφερόμενο τη σημασία του ν’ απολαύσει και να δώσει σημασία στην αλήθεια, και πώς αυτό μπορεί να εξυπηρετεί την ευτυχία ή και την πραγμάτωση των στόχων του.

Χωρίς χαρτιά: Πώς θα μπορέσετε να εξηγήσετε σ’ έναν ενδιαφερόμενο τη σημασία της αλήθειας στην πραγμάτωση των στόχων του; Τι θα του λέγατε; Γιατί είναι σημαντική η αλήθεια;

Απαντάνε οι συμμετέχοντες: «Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίσει τις πραγματικές του δυνατότητες», «Χωρίς την αλήθεια είναι δύσκολο να δώσουμε την ενέργειά μας προς τον στόχο, επειδή μπορεί ο στόχος ο ίδιος να μη βασίζεται στην αλήθεια», «Θα δει ποιες είναι οι πραγματικές του ανάγκες κι επιθυμίες και τα συναισθήματά του», «Δεν θα χάσει πολύτιμο χρόνο», «Θα καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και αυτό θα τον βοηθήσει στην εξέλιξή του».

Μπορεί να μην έχει έρθει για εξέλιξη. Μπορεί να έχει έρθει για περισσότερα χρήματα. Μπορεί να έχει έρθει για, ‘βοήθησέ με να πείσω τον άλλον να με παντρευτεί’, ‘βοήθησέ με να χάσω βάρος’, για την εξέλιξη δεν ενδιαφέρεται αυτήν τη στιγμή.

Πώς μπορείτε να μεταφέρετε στον άλλον τη σημασία της αλήθειας; Γιατί τον εξυπηρετεί να δει και να δεχθεί την αλήθεια; Η κοινωνία μας δείχνει πως από το ψέμα μπορείς να είσαι ευτυχισμένος.

Μιλάνε οι συμμετέχοντες: «θα ξέρει τι ακριβώς θέλει», «δεχόμενος τις αδυναμίες έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με αυτές και να προχωρήσει».

Αυτό που έχω συναντήσει στη ζωή μου είναι πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που βάζουν μερικοί άνθρωποι, ώστε να μη βοηθηθούν, είναι η υπερηφάνεια. Η ανικανότητα να δεχθούν ότι έχουν πρόβλημα.

Για την αποδοχή του εαυτού του, είναι σημαντικό ο άνθρωπος να δει και να δεχθεί την αλήθεια. Η άρνηση να θέλει να δει την αλήθεια, και να δεχθεί την αλήθεια, είναι σαν μια μη αποδοχή και μια εσωτερική σύγκρουση. Και γενικά, η μη αλήθεια σημαίνει εσωτερική σύγκρουση. Ένα μέρος του εαυτού του γνωρίζει την αλήθεια, κι ένα άλλο κομμάτι κρύβεται από την αλήθεια και υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση.

Γιατί η αλήθεια αυξάνει την ελευθερία; «Επειδή ελευθερώνουμε ενέργεια, άγχος, ένταση, γύρω από το ψέμα», «Το κάθε ψέμα οφείλεται σε φόβο, και ο φόβος δημιουργεί άγχος, ένταση». [Ηλίας: ο μόνος λόγος να μη δούμε, να μη δεχθούμε και να μη μοιραζόμαστε την αλήθεια είναι ο φόβος. Η αλήθεια φέρνει ηρεμία και γι αυτόν τον λόγο ο Χριστός έφερε την εξομολόγηση, τη μετάνοια και τη θεία κοινωνία. Επειδή, λέγοντας την αλήθεια, σε έναν παπά, σε έναν άνθρωπο, φεύγει από μέσα μας ένα βάρος, μια σύγκρουση. Έχει σοφία αυτή η διαδικασία. Να πω σε κάποιον αυτό που με βαραίνει.] «Να εξετάσουμε τους λόγους που δεν θέλει να δει, ή να εκφράσει, ή να δεχθεί την αλήθεια».

Είναι ενδιαφέρον πως στις Σούτρας του Πατάντζαλι, και όταν μιλάει για τα σίντις, τις δυνάμεις που έχει ο άνθρωπος, αναφέρει ένα σίντι που είναι η δύναμη για την πραγμάτωση κάθε επιθυμίας. Λέγεται σανκάλπα, και ο άνθρωπος μπορεί ν’ αποκτήσει τη δύναμη ώστε να γίνεται πραγματικότητα ό,τι σκέφτεται. Όπως ο Σάι Μπάμπα που σκεφτόταν ένα μήλο, ένα δακτυλίδι, ένα μενταγιόν, και αυτή η σκέψη γινόταν ενέργεια και η ενέργεια γινόταν ύλη.

Αυτό το σίντι, ή αυτή η πνευματική δύναμη, έρχεται με έναν τρόπο: λέγοντας μόνο την αλήθεια που είναι ένα βασικό νιγιάμας (Niyamas) -να μην πω ψέμα. Τότε, η αλήθεια μας ευθυγραμμίζει με την πνευματική δύναμη που υπάρχει μέσα μας και αυτή είναι η βασική δύναμη της πραγμάτωσης οποιουδήποτε στόχου. Ένας άνθρωπος που πάντα λέει την αλήθεια στους άλλους, και στον εαυτό του, αποκτά αυτήν τη δύναμη, ευθυγραμμίζεται με την πηγή της Δημιουργίας μέσα από την τήρηση του να σκέφτεται, ν’ αναγνωρίζει και να λέει την αλήθεια.

Ερώτηση: «πώς ξέρουμε ότι συνειδητοποιούμε την αλήθεια;» Καταρχήν, είναι δύσκολο για έναν νου να δει έναν νου επειδή ο νους, από τη φύση του, είναι προγραμματισμένος. Είμαστε προγραμματισμένοι να μη βλέπουμε αυτό που δεν μας συμφέρει να βλέπουμε και αυτό που θα υπονομεύσει την κυριαρχία του ‘εγώ’. Δεν είναι καθόλου εύκολο να δούμε τον εαυτό μας. Γι αυτόν τον λόγο έχουμε την ομάδα, έχουμε τον Δάσκαλο, γι αυτό έχουμε τα ερωτηματολόγια και την ενεργητική ακρόαση με την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε τον άλλον να δει τον εαυτό του. Υπάρχει μια διαδικασία. Εάν κάποιος αποφασίζει πως θέλει να είναι αληθινός, και ακολουθεί τον δρόμο της αυτογνωσίας, σιγά-σιγά θα έχει το θάρρος και την εσωτερική ασφάλεια ν’ αναγνωρίσει την αλήθεια για τον εαυτό του. Είναι κάτι που θα προέλθει από την ασφάλεια πως δεν κινδυνεύει.

Ο φόβος είναι αυτός που μας εμποδίζει να δούμε την αλήθεια. Τι είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να έχουμε την ασφάλεια να δούμε το ‘εγώ’ με αντικειμενικότητα; Αυτό είναι η συνειδητοποίηση πως δεν είμαι το ‘εγώ’` καλλιεργώντας τον ρόλο του παρατηρητή και με τη βοήθεια του διαλογισμού και τη βοήθεια της Αυτογνωσίας και με τη συνεχή υπενθύμιση πως «εγώ δεν είμαι το ‘εγώ’», ούτε αρνητικά ούτε θετικά, σταδιακά θα βοηθηθούμε να δούμε πιο αντικειμενικά.

Η υπέρτατη αλήθεια είναι πως, «είμαι θεία συνειδητότητα». Μιλάμε για την αλήθεια του οχήματος. Υπάρχει το καθρέφτισμα της ζωής. Εάν η ζωή μας ενοχλεί, μας δείχνει κάτι που καθρεφτίζεται. Υπάρχει το συνεχές καθρέφτισμα από τη ζωή που μας λέει, «κοίταξε το κομμάτι του εαυτού σου που ενοχλείται αυτήν τη στιγμή. Το κομμάτι του εαυτού σου που πονάει, που θυμώνει, που φοβάται, που ζηλεύει.» Έχουμε την αυτογνωσία, έχουμε το καθρέφτισμα της ζωής, έναν τόνο από ερωτηματολόγια, DVD και ομιλίες. Είναι μια σταδιακή διαδικασία που μας βοηθάει να δούμε τον εαυτό μας. Η μόνη αλήθεια είναι πως είσαι θεία συνειδητότητα.

Επειδή έχουμε πείσει τον εαυτό μας πως η αλήθεια συμφέρει, πάρτε το χαρτί που λέει ‘Απολαμβάνοντας την αλήθεια για τον εαυτό μου’. Είναι για εσάς, και θα γράψετε:

Οι αδυναμίες μου είναι ……

Οι φόβοι μου και τα άγχη μου είναι ……

Αυτά που δεν έχω ξεπεράσει είναι ……

Αυτά που έχω ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό είναι ……

Τα προτερήματα, τα ταλέντα, οι ικανότητες και οι δυνάμεις μου είναι ……

Δοκιμάστε να σημειώσετε εδώ την αλήθεια για τον εαυτό σας.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά που σημειώσατε τώρα, και δείτε εάν υπάρχει εκεί κάτι που δυσκολεύεστε να μοιραστείτε με τους άλλους. Μπορεί να είναι ένας φόβος, μια αδυναμία` μπορεί να είναι κάτι θετικό, ένα προτέρημα, μια ικανότητα ή δύναμη που έχετε. Σημειώστε αυτά που δεν είναι εύκολο για εσάς να μοιραστείτε με κάποιον άλλον. Βέβαια, έχει σημασία ποιος είναι ο άλλος. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να μοιραστούμε κάτι με κάποιον ξένο παρά με τον σύντροφο ή το παιδί μας, με κάποιον από τον οποίο είμαστε κάπως εξαρτημένοι.

Χωρίς χαρτιά τώρα. Ποια θέματα νομίζετε πως δυσκολεύεστε να μοιραστείτε;

Μιλάει κάποιος. Απαντάει ο Ηλίας: η αυτοπεποίθηση είναι αυτό που με κάνει να πιστεύω πως μπορώ να κάνω κάτι, ό,τι κι εάν είναι αυτό. Η υπερηφάνεια είναι το αίσθημα πως αξίζω περισσότερο εφόσον μπορώ. Νοιώθω υπέρ. Άλλο είναι ότι μπορώ να το κάνω και άλλο ότι αξίζω εφόσον μπορώ.

Πόσοι δυσκολεύεστε να πείτε θετικά πράγματα για τον εαυτό σας; [Σηκώνουν χέρια οι συμμετέχοντες.] Αρκετοί, επειδή έχουμε προγραμματιστεί από την κοινωνία, και ίσως και από τη θρησκεία, πως είναι λάθος να μιλάμε για τα θετικά χαρακτηριστικά μας. Βέβαια, δεν υπάρχει και καμία ανάγκη να μοιραστούμε με τους άλλους το βιογραφικό μας, τι μπορούμε να κάνουμε και τι δεν μπορούμε. Απλώς, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια στιγμή, μπορούμε να το πούμε και να νοιώθουμε άνετοι.

Πόσοι δυσκολεύεστε να εκφράσετε θετικά συναισθήματα για τον άλλον; [Σηκώνουν χέρια.] Αυτό, επίσης, πρέπει να το κοιτάξουμε. Τι φοβάστε πως θα γίνει εάν εκφράσετε θετικά συναισθήματα για κάποιον άλλο; Απάντηση: «εάν του λέω πόσο τον αγαπάω θα με έχει δεδομένη». Υπάρχουν φορές που έρχονται άνθρωποι και μου λένε μια ολόκληρη ιστορία, και μετά με ρωτάνε: «τι να του πω;». Έχουν κάνει ολόκληρα σενάρια μέσα στο μυαλό τους, να πω αυτό, να πω το άλλο, και δεν σκέφτονται το πιο απλό: «να πω την αλήθεια». Θέλουν να σκεφτούν να πουν κάτι που θα έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούν. Πολλές φορές είναι σκέψεις του είδους: «εάν πω στον άλλον πως έχει δίκιο, ή πως τον αγαπάω, ή τον εκτιμώ, θα το χρησιμοποιήσει στο μέλλον».

Αυτό είναι τεράστιο εμπόδιο. Βλέπουμε την αντίληψη για τη σχέση. Πως η σχέση είναι μια μάχη, ένας ανταγωνισμός, πως πρέπει να προστατεύω τον εαυτό μου με αυτόν τον τρόπο.

Μια συμμετέχουσα λέει πως δεν ξέρει για ποιον λόγο δεν μπορεί να εκφραστεί θετικά στα παιδιά της. Ο Ηλίας λέει πως μετά από την Αυτογνωσία κ.λπ., που έχει παρακολουθήσει, θα πρέπει να ψάξει τι είναι αυτό που την εμποδίζει να το κάνει.

Πόσοι από εσάς δυσκολεύεστε να μοιραστείτε τις πνευματικές αλήθειες που πιστεύετε με άλλους που υπάρχουν στη ζωή σας. Οικογένεια, φίλους, κ.ά.; Είναι και αυτό μέρος της πραγματικότητάς σας, και χωρίς να κάνετε προσηλυτισμό ή τους έξυπνους, απλώς ένα μήνυμα, «ξέρεις μελετώντας όλα αυτά τα χρόνια, έχω καταλήξει να πιστεύω αυτό». Δεν έχει σημασία εάν ο άλλος συμφωνήσει, το ακούσει ή ωφεληθεί. Σημασία έχει πως μπορούμε απλά και ήρεμα να το μοιραστούμε.

Υπάρχουν δύο σκεφτομορφές: είμαι αδύναμος εάν εκφράζω αγάπη, είμαι αδύναμος εάν χρειάζομαι αγάπη. Πόσοι από εσάς πιθανόν έχετε αυτό το πρόβλημα; [Σηκώνονται χέρια.] Σκεφτείτε το και κάντε την άσκηση που κάναμε χθες: είναι αλήθεια; είστε σίγουροι πως είναι αλήθεια; Σίγουρα δεν είναι αλήθεια! Τι επιπτώσεις έχει επάνω σας; Μπλοκάρομαι, κάποιοι στενοχωριούνται. Και πώς θα ήσαστε εάν δεν είχατε αυτές τις δύο πεποιθήσεις; Περιγράψτε το. Εφαρμόστε The Work επάνω σε αυτό. Πολύ καλό παράδειγμα. Σίγουρα δεν είναι αλήθεια. Τι επίδραση έχει επάνω μου; Πώς θα ήμουνα χωρίς αυτές τις δύο πεποιθήσεις. Δοκιμάστε το και κάντε EFT για την αντίσταση, ή Σεντόνα. Αρχίστε με τη γάτα σας, ή το σκυλάκι σας. Με ένα δέντρο, εκεί που δεν υπάρχει κίνδυνος!

Δεξιότητα αριθμός 14

Φτιάχνουμε στηρικτικά περιβάλλοντα. Βοηθάμε τον άλλον να φτιάξει ένα περιβάλλον. Περιβάλλον με την ευρεία έννοια της λέξης, που σημαίνει ανθρώπους, διακόσμηση, μηχανήματα, γνώση, πηγές που εξυπηρετούν την πραγμάτωση του στόχου` τα στηρικτικά περιβάλλοντα δεν αφορούν μόνο την πραγμάτωση του στόχου αλλά και τη διατήρηση του στόχου. Αυτό σημαίνει πως ένα στηρικτικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει κάποιον ν’ απελευθερωθεί από τον χρόνο και την ενέργεια που δίνει σε κάτι άλλο και να κάνει οτιδήποτε γρηγορότερα και περισσότερο, ανάλογα με τον στόχο του. Ένα στηρικτικό περιβάλλον που έχω εγώ είναι πως πάντα ζω εκεί που δουλεύω. Αυτό σημαίνει πως δεν χάνω καθόλου χρόνο σε μετακινήσεις κι έχω πολύ περισσότερο χρόνο για τη δημιουργικότητα, τον διαλογισμό ή τη σύνδεση με τον εαυτό μου. Ένα άλλο στηρικτικό περιβάλλον που έχω δημιουργήσει είναι πως ό,τι κάνω το γράφω. Άρα, δεν χρειάζεται να πω κάτι δύο φορές. Όλα είναι σε cd, όλα είναι σε dvd, όλα είναι σε βιβλία, και σταδιακά κάνω τον εαυτό μου περιττό. Αυτά τα πράγματα συνεχίζουν να λειτουργούν` συνεχίζει αυτή η ενέργεια, η γνώση, να υπάρχει σε κάποια μορφή. Δίπλα μου έχω ένα μεγάλο έπιπλο που έχει περίπου 50 θέσεις. Κάθε μάθημα, κάθε θέμα, είναι όλα εκεί, και μέσα σε ένα δευτερόλεπτο μπορώ να βρω το χαρτί που χρειάζομαι. Είναι ακριβώς στο δεξί μου χέρι. Δεν θέλω αυτό το έπιπλο στο διπλανό δωμάτιο, δεν με ενδιαφέρει η ομορφιά του δωματίου μου, με ενδιαφέρει πως έχω ένα περιβάλλον που στηρίζει τη δημιουργικότητά μου.

Ένας αυτόματος τηλεφωνητής, είναι στηρικτικό περιβάλλον. Απαντάει για εσάς, παίρνει μηνύματα, και μπορείτε ν’ ασχοληθείτε αργότερα και να λύσετε κάποιο θέμα. Πήρα ένα μηχάνημα ρομποτικό που παίρνει το cd, το τυπώνει και μετά το βγάζει. Δεν χρειάζεται κάθε φορά να βάζω το cd μέσα. Ένα άλλο μηχάνημα που παράγει 7 cd συγχρόνως. Όλα αυτά είναι μέσα στο περιβάλλον μου. Το ίντερνετ, μια απίστευτη πηγή πληροφοριών για το καθετί που θέλω να κάνω. Δηλαδή, φροντίζω το περιβάλλον μου να έχει ό,τι χρειάζομαι.

Εσείς είστε το περιβάλλον μου και κάνετε κάτι που έκανα επί τόσα χρόνια, τον συντονισμό, και δεν χρειάζεται να κάνω πια συντονισμό. Είστε μέρος του περιβάλλοντός μου` εκτελώντας και με τη γνώμη σας, και με τις δυνάμεις σας. Όλη η Αρμονική Ζωή είναι ένα περιβάλλον: χρειαζόμαστε έναν μηχανικό, χρειαζόμαστε έναν δικηγόρο, υπάρχει απόλυτη στήριξη σε ό,τι θέλουμε να πραγματοποιήσουμε. Το ερώτημα για τον ενδιαφερόμενο είναι: πώς θα βοηθήσουμε τον άνθρωπο αυτόν να δημιουργήσει το περιβάλλον που θα εξυπηρετήσει την πραγμάτωση των στόχων του.

Έχουμε, επίσης, στη διάθεσή μας όλες τις τεχνικές, EFT, Σεντόνα, ΤΑΤ, γραμμένες. Και σε dvd και σε cd. Δίνοντας αυτά στον άνθρωπο, ώστε να μάθει το EFT, Σεντόνα, κ.λπ., του δίνουμε ένα στηρικτικό περιβάλλον. Δίνοντάς του ομιλίες ή βιβλία, είναι μέρος του περιβάλλοντός του. Μιλώντας μαζί του, θα καταλάβουμε που θα βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να τον βοηθήσουν να μάθει αυτά που χρειάζεται να μάθει για να πραγματοποιήσει τον στόχο του. Τι μηχανήματα μπορούν να ελευθερώσουν τον χρόνο του από χειρονακτικές ενέργειες που δεν θα χρειάζεται να κάνει πλέον επειδή μπορεί ένα μηχάνημα, ή ένας άλλος άνθρωπος, να το κάνει. Ένα μέρος της 14ης δεξιότητας είναι πως, με τη συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο, θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα τον βοηθάει.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, εκτός από το πρακτικό, θα υπάρχει το αισθητικό. Η ομορφιά του περιβάλλοντος, η μουσική, είναι γνωστό πως οι αγελάδες και οι κότες που ακούνε μουσική παράγουν περισσότερο γάλα ή αυγά, άρα και ο άνθρωπος που ακούει μουσική κάτι περισσότερο θα βγάλει (γέλια). Ένα περιβάλλον που τον ηρεμεί. Ένα μέρος του περιβάλλοντός του θα είναι οι τεχνικές που θα εφαρμόσει: τη μισή λαμπάδα, τη χαλάρωση, τον διαλογισμό. Ένα μέρος του περιβάλλοντος θα χρησιμεύει για να σημειώσει τις εργασίες του. Η προσωπική μου φιλοσοφία είναι, για ποιον λόγο να χρησιμοποιώ τον νου μου να κάνει κάτι ενώ ένα κομμάτι χαρτί μπορεί να το κάνει; Να γράφω όσα πρέπει να κάνω και να μην έχω συνέχεια την ανάγκη να τα θυμηθώ. Είναι γραμμένα. Οι λίστες είναι πολύ μεγάλο μέρος του στηρικτικού περιβάλλοντός μου. Τι έχει απομείνει ακόμη που χρειάζεται να γίνει.

Καλούμαστε εμείς -και προκειμένου να βοηθήσουμε τον ενδιαφερόμενο-, να βρούμε ένα στηρικτικό περιβάλλον γι αυτόν. Ένα άλλο στηρικτικό περιβάλλον είναι οι ομάδες στην Αρμονική Ζωή που στηρίζουν τον καθέναν προς τον στόχο του. Στηρικτικά περιβάλλοντα είναι όλες οι ομάδες με τα 12 βήματα. Αλκοολικοί, ναρκομανείς, άνθρωποι που μέσα στην ομάδα έχουν τη στήριξή των μελών της ομάδας.

Το ερώτημα εδώ είναι: τι μπορείτε να προτείνετε σε έναν ενδιαφερόμενο που έρχεται, και ζητάει βοήθεια, σαν στηρικτικό περιβάλλον. Ας κοιτάξουμε μερικές πιθανότητες που υπάρχουν σχετικά με αυτό:

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τον στηρίξουν σε αυτήν τη διαδικασία; Όταν έρχεται κάποιος σε εμένα, προσπαθώ να βρω κάποιον από εσάς που θα μπορεί να συνεχίσει μαζί του. Είσαστε μέρος του στηρικτικού περιβάλλοντός του. Επίσης, τεχνολογία, εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορεί ο ίδιος. Βιβλία, έχουμε κάποιο βιβλίο που θέλουμε να προτείνουμε στον άνθρωπο που θα τον στηρίξει; Μουσική. Φως, εάν παίζει κάποιον ρόλο το φως στον χώρο του. Το ίντερνετ, είναι μεγάλο στηρικτικά περιβάλλον με άπειρες πληροφορίες για τον ενδιαφερόμενο. Μπορεί ένα ζωντανό να είναι στηρικτικό περιβάλλον για τον άνθρωπο αυτόν. Είναι γνωστό πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που φροντίζουν ζώα έχουν καλύτερη υγεία από ηλικιωμένους χωρίς ζώα. Παίρνουν στήριξη. Έχουν να δώσουν τρυφερότητα κάπου και να πάρουν τρυφερότητα, να πάρουν αγάπη και σημασία μέσα στη ζωή τους.

Όλη η ιδέα είναι πως το περιβάλλον αφενός μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται να δώσουμε σε κάτι και αφετέρου διευκολύνει την πραγμάτωση του στόχου μας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε οποιονδήποτε εξωτερικό στόχο έχουμε αλλά εμείς στην Αρμονική Ζωή έχουμε πάρα πολλά στηρίγματα για τον εσωτερικό στόχο. Όλα τα cd, και τα dvd και τα βιβλία εξυπηρετούν πάρα πολύ για οποιονδήποτε εσωτερικό στόχο.

Κοιτάξτε το ερωτηματολόγιο σχετικά με αυτό το θέμα ώστε να δούμε τι μπορείτε να σκεφτείτε για έναν ενδιαφερόμενο, σελ. 239

  1. Δημιουργώντας στηρικτικά περιβάλλοντα για τον ενδιαφερόμενο. Επηρεαζόμαστε από το περιβάλλον μας, το οποίο μπορεί να μας στηρίζει ή να μας υπονομεύει στις προσπάθειές μας και τους στόχους μας. Φέρτε στον νου σας έναν ενδιαφερόμενο και τον στόχο του ή την ανάγκη του, ή φέρτε στον νου σας τον εαυτό σας. Μπορείτε να σκεφτείτε πώς να δημιουργήσετε ένα στηρικτικό περιβάλλον στον εαυτό σας γι αυτό που θέλετε να κάνετε. Σκεφτείτε με τι τρόπο μπορείτε να βοηθήσετε τον ενδιαφερόμενο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα τον στηρίξει στην προσπάθειά του. Ποιοι άνθρωποι ή συνεργάτες θα τον στηρίζουν. Ποια ταλέντα πρέπει να έχουν, ποιες πληροφορίες ή τεχνικές πρέπει να κατέχουν, ποιες ιδιότητες, στάσεις ή ποιότητες χρειάζεται να έχουν. Ή, σκεφθείτε τι μπορείτε να κάνετε για εσάς για να σας στηρίξει στο δικό σας περιβάλλον.
  2. Ποιο υλικό περιβάλλον θα τον στηρίζει. Σκέψου αντικείμενα, έπιπλα, τοίχους, ντουλάπια, συστήματα οργάνωσης, μουσικοί ήχοι, νερό, χρώματα, ζωγραφιές ή εικόνες. Ποιες πηγές πληροφοριών ή εμπνεύσεων θα είναι στηρικτικές. Σκέψου βιβλία, ίντερνετ, ανθρώπους με γνώσεις. Ποια όργανα και μηχανήματα θα είναι χρήσιμα. Σκέψου κομπιούτερ, φαξ, σαρωτές, αυτόματοι τηλεφωνητές, βίντεο, κινητά, voice recorder.

Θα θυμάστε πως, όταν χορεύαμε εδώ, είχα μια στοίβα από cd μπροστά μου. Τώρα, έχω έναν μίκτη μέσα στον κομπιούτερ και όλα τα τραγούδια είναι εκεί και δεν αγγίζω ένα cd. Μπορώ να πάω σε οποιαδήποτε πόλη για σεμινάρια και όλα είναι μέσα στον κομπιούτερ. Με στηρίζει. Δεν κουράζομαι να βρω cd, δεν κουράζομαι να βάζω τα cd, στηρίζει τη δουλειά που θέλω να κάνω. Την κάνει πιο εύκολη. Ξοδεύω λιγότερο χρόνο, λιγότερα χρήματα. Λιγότερα μηχανήματα χρειάζονται.

Ποια περιοχή θα ήταν πιο ευνοϊκή, για κατοικία ή τον χώρο εργασίας του. Προσωπικά, το συστήνω σε όλους. Είναι καλό να ζείτε κοντά στην εργασία σας. Δεν έχω ζήσει ποτέ περισσότερα από 30μ. απόσταση από τον χώρο που εργάζομαι και δεν χάνω χρόνο.

Ποια μαθήματα ή ομάδες θα βοηθήσουν; Ίσως η συμμετοχή του σε κάποια ομάδα να βοηθήσει.

Ποια συστήματα γνώσεων ή τεχνικών θα βοηθήσουν; Ποιες τάσεις, ποιότητες, στάσεις ζωής θα βοηθήσουν; Μέρος του περιβάλλοντος είναι το σύστημα πεποιθήσεων. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις του. Κι εάν ο άνθρωπος είναι συγκεντρωτικός, και δεν μπορεί να δώσει αρμοδιότητες στους άλλους, θα πρέπει να τον βοηθήσουμε και σε αυτό το σημείο επειδή χάνει χρόνο, χάνει ενέργεια κάνοντας πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν άλλοι άνθρωποι για να τον βοηθήσουν. Δεν είναι αποτελεσματικό σε αυτό που θέλει να κάνει.

Υπάρχουν συστήματα ώστε να θυμάται σημαντικές αποφάσεις; Ταμπέλες, σημειώσεις, ξυπνητήρια. Ποιο σύστημα θα βρούμε ώστε να θυμάται ο άνθρωπος αυτά που θέλει να θυμάται. Ποιο σύστημα αυτοματισμού θα βοηθήσει. Ίσως χαρτιά, κασέτες, βίντεο, cd, ή άλλοι που μπορούν να εκτελέσουν πράξεις.

Θέλω να σκεφτείτε τώρα έναν ενδιαφερόμενο και να δημιουργήσετε ένα πλάνο στήριξης, εσωτερική κι εξωτερική, ό,τι μπορείτε να σκεφθείτε που μπορείτε να προτείνετε σε αυτόν τον ενδιαφερόμενο ώστε να έχει στήριξη για τον σκοπό του.

Ο σκοπός του μπορεί να είναι υλικός, συναισθηματικός, πνευματικός, π.χ. όσοι χρησιμοποιούν στήριξη στον πνευματικό δρόμο, δημιουργούν ένα ιερό, βάζουν ένα καντήλι, βάζουν λιβάνι, αυτό είναι ένα στηρικτικό πνευματικό περιβάλλον. Ένα άλλο στηρικτικό πνευματικό περιβάλλον είναι να πηγαίνω σε μια ομάδα μια φορά την εβδομάδα για να συζητήσω πνευματικά θέματα. Το στηρικτικό περιβάλλον μπορεί να εφαρμοστεί παντού, σε κάθε κομμάτι της ζωής μας. Να αφαιρέσουμε από τη ζωή μας αυτά που δεν μας βοηθάνε για τον στόχο και να προσθέσουμε αυτά που μας βοηθάνε. Σημειώστε τώρα κάποιες σκέψεις για έναν ενδιαφερόμενο και μετά θα τις συζητήσουμε.

Ας κάνουμε λίγο brain storming και να δούμε τι είδους στηρικτικά περιβάλλοντα σκεφτήκατε για τον εαυτό σας ή για τον ενδιαφερόμενο. Να επαναλάβω ότι, στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα στηρικτικό περιβάλλον στη Μυρρινούντα γι ανθρώπους που χρειάζονται θεραπεία, επαφή με το πνεύμα, ηρεμία, διαύγεια, χρειαζόμαστε άτομα που ξέρουν ενεργητική ακρόαση, μασάζ, ρέικι, πνευματική θεραπεία, να μαγειρεύουν υγιεινά φαγητά, να ασχοληθούν γενικά με ανθρώπους. Στη Μυρρινούντα χρειαζόμαστε άτομα για να στηρίξουμε αυτά τα άτομα που θα έρθουν.

Μιλάνε οι συμμετέχοντες: «Να έχει στο ψυγείο μόνο υγιεινές τροφές», «Να φτιάξει ταμπέλες και να κρατάει σημειώσεις για υπενθύμιση αυτών που πρέπει να γίνουν», «Πρόταση για παρακολούθηση του Σεμιναρίου Αυτογνωσίας σαν στηρικτικό περιβάλλον για κάποιον που χρειάζεται βοήθεια», «Ασκήσεις και διατροφή και ένα ζωάκι σαν στηρικτικό περιβάλλον», «Το στηρικτικό περιβάλλον θα είναι η αναζήτηση των πεποιθήσεων που τον εμποδίζουν να δώσει προτεραιότητα στον εαυτό του», «Να βρει τρόπο να μη χάνει τόσο πολύ χρόνο στη μετακίνηση προς και από την εργασία του», «Να ακούει μουσική που τον ηρεμεί με ακουστικά», «Να κάνει διακοπές όταν χρειάζεται», «Ένα καλό PC», «Ένας χώρος μέσα στο σπίτι για επαφή με τον εαυτό του», «Το dvd με το EFT ώστε να μάθει να το χρησιμοποιεί», «Για το αδυνάτισμα, να σκέφτεται μια εικόνα του εαυτού του στο βάρος που θέλει να είναι».

Τα αρώματα είναι στηρικτικό περιβάλλον εφόσον κάθε άρωμα έχει τη δική του δόνηση. Και τα ιάματα του Μπαχ είναι στηρικτικό περιβάλλον. Επίσης οι βιταμίνες. Πάντα προτείνω μισή λαμπάδα, βιταμίνες και EFT.

«Η θετική προβολή», «Να μάθει και να εφαρμόσει μια τεχνική που θα τον βοηθήσει», «Η προσευχή».

Το πρόγραμμα είναι επίσης ένα περιβάλλον παρόλο που πολλοί άνθρωποι έχουν αντίσταση προς τη ρουτίνα. Τη θεωρούν καταπίεση αλλά στην πραγματικότητα ελευθερώνει πολλή ενέργεια και χρόνο. Το πρόγραμμα ως περιβάλλον` πολύ σημαντικό.

Η παρέα με άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές προτείνω σε ανθρώπους που βιώνουν μοναξιά να έρθουν σε ένα σαββατοκύριακο σεμινάριο όχι μόνο γι αυτά που θ’ ακούσουν στο σεμινάριο αλλά κι επειδή θα μείνουν στη Μυρρινούντα, θα έχουν επαφή με άλλους ανθρώπους, θα νοιώσουν ενότητα.

Μέσα στο στηρικτικό περιβάλλον δεν υπάρχουν μόνο αυτά που θα βάλουμε αλλά και αυτά που θα αφαιρέσουμε. Μπορεί να είναι παρέες που θα αφαιρέσουμε επειδή μας παρασύρουν κάπου, ή η τηλεόραση. Όπως ακούσατε στο «Μυστικό», και όπως λέει και [δεν ακούω καλά το όνομα. Νόμικ Κάζενς; Το έχω γράψει σε ένα από τα βιβλία που επιμελήθηκα αλλά δεν το βρίσκω] υπάρχουν άνθρωποι που έγιναν καλά βλέποντας κωμωδίες και γελώντας. Ένα στηρικτικό περιβάλλον. Κάποιος που έχει κατάθλιψη, που έχει μοναξιά, που έχει χάσει αγαπημένο, να προσφέρει κάπου, σε ένα ορφανοτροφείο, σε ένα γηροκομείο, στους άπορους. Πολύ σημαντικό στηρικτικό περιβάλλον που βοηθάει στην ψυχολογία του ανθρώπου. Ένας κήπος, ωραίο στηρικτικό περιβάλλον.

Αυτή είναι η Δεξιότητα αρ. 14. Πως μπορείτε, σε συνεργασία με τον άνθρωπο, να τον βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα νοερό, πρακτικό, ανθρώπινο περιβάλλον που θα τον βοηθήσει.