ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΤΥΑ ΣΑΙ ΜΠΑΜΠΑ»

Δείτε το ολόκληρο βιβλίο στο…

www.armonikizoi.com/storage/01%207xr/eisagogi_baba.pdf

Οι σελίδες στο βιβλίο

Ποιος είναι ο Σάι Μπάμπα;…………………. 15

Το παράδειγμα του Σάτυα Σάι Μπάμπα……41

Ποιος είναι ο Σκοπός της Ζωής…………. 57

1.Υπάρχουν τέσσερα πράγματα για τα οποία πρέπει ν’ αναρωτιέται ένας άνθρωπος: ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ, Από που έρχομαι, Πού πηγαίνω, Πόσο καιρό

H πνευματική άσκηση είναι απαραίτητη για να φτάσει κανείς στις σωστές απαντήσεις. Τις απαντήσεις πρέπει να τις βιώσετε.

 

Είσαστε η εικόνα του οικουμενικού πνεύματος, η εικόνα που αντανακλάται σαν σώμα που είναι μέρος του κόσμου. Το αρχικό Θεϊκό Πνεύμα, το ατομικό πνεύμα, που είναι η εικόνα και ο αντικειμενικός κόσμος του οποίου το σώμα είναι μέρος – είναι τρεις οντότητες που ονομάζουμε Θεό – Άτομο – Υλικό κόσμο. Θα έχετε επιτύχει στις πνευματικές σας πειθαρχίες τη στιγμή που θα μπορέσετε ν’ απαρνηθείτε τον αντικειμενικό κόσμο σαν μία ψευδαίσθηση ή ν’ αναγνωρίσετε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μία προβολή του ίδιου του οικουμενικού Πνεύματος. Όταν φύγει ο καθρέφτης, εξαφανίζεται και η εικόνα.

 

  1. Ο άνθρωπος έχει τον μοναδικό προορισμό να συνειδητοποιήσει την ομορφιά, την αλήθεια, την καλοσύνη, την αρμονία, τη μελωδία και να παρέχει στον εαυτό του και στους άλλους την αγάπη, την συμπόνια και την συμπάθεια.

 

Γιατί δεν βλέπουμε την ψυχή………………. 64

 

  1. Πέντε καλύμματα περιβάλλουν την ψυχή και δεν αφήνουν το μεγαλείο της να εμφανιστεί. Κάντε τα όλα αυτά αγνά και λαμπερά. Εξαγνίστε το υλικό σώμα με καλή, καθαρή, αγνή τροφή, το ενεργειακό σώμα με ήρεμη, σταθερή αναπνοή και γαλήνια διάθεση, το νοητικό σώμα με ιερές σκέψεις και συναισθήματα, χωρίς προσκόλληση στις αισθησιακές απολαύσεις και ανεπηρέαστο από χαρά ή λύπη, ξυπνήστε την ανώτερη διάνοια με την εξάσκηση της πνευματικής διάκρισης ανάμεσα στα προσωρινά υλικά, συγκινησιακά και νοητικά φαινόμενα και τον αιώνιο παρατηρητή, το πνεύμα, και το αιτιατό σώμα με την έκσταση της ένωσης με το Θεό.

 

Πως να εξαγνίσουμε τα σώματα ………….. 69

  1. Η συλλογική ψυχή έλκει την ατομική ψυχή προς τον εαυτό της, είναι στην αληθινή φύση και των δύο να αισθάνονται αυτή την αμοιβαία έλξη, γιατί είναι το ίδιο πράγμα. Είναι σαν το σίδερο και το μαγνήτη. Αν όμως το σίδερο είναι βρόμικο, σκεπασμένο με στρώματα σκουριάς, τότε ο μαγνήτης δεν μπορεί να το τραβήξει κοντά του. Αφαιρέστε το εμπόδιο, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Αφήστε την αληθινή σας φύση να λάμψει και ο Θεός θα σας τραβήξει στην αγκαλιά του. Τα βάσανα και οι δοκιμασίες είναι ο τρόπος που γίνεται αυτός ο καθαρισμός.

 

Οι αμαρτίες δεν επηρεάζουν την ψυχή…….72

  1. Οι πράξεις του σώματος, καλές ή κακές, δεν μολύνουν το πνεύμα. Ό,τι κάνει το σώμα, το πνεύμα το βιώνει μέσα απ’ το ίδιο το σώμα. Δεν είναι σωστό να νομίζουμε ότι οι αμαρτίες που κάνει το σώμα και που ο νους βιώνει μπορούν ν’ αποδοθούν στο πνεύμα. Το πνεύμα βρίσκεται σε αιώνια ευδαιμονία. Ό,τι αμαρτίες κάνει το σώμα, το αφήνουν ανεπηρέαστο. Οι πνευματικές ασκήσεις δεν γίνονται για ν’ αποκτήσουμε αυτοπραγμάτωση αλλά για να συνειδητοποιήσουμε την ξεχωριστότητα του σώματος από το πνεύμα και να ξεπεράσουμε την ψευδαίσθηση της ταύτισης με το σώμα.

 

Πνευματικές εφαρμογές…………. 74

  1. Η καλύτερη πνευματική πειθαρχία είναι ν’ ανακαλύψετε τη φύση του πνεύματος και να συνειδητοποιήσετε την πνευματική σας ενότητα με όλους τους άλλους. Το σώμα πρέπει να κρατιέται σε καλή κατάσταση μέχρι να το πετύχετε αυτό. Αυτός είναι και ο σκοπός του. Διατηρείτε το ελαφρύ και λαμπερό. Είναι η βάρκα με την οποία θα διασχίσετε τη θάλασσα των ψευδαισθήσεων, της ψεύτικης πολλαπλότητας. Μην το βαρύνετε με την προσκόλληση σε πράγματα και άλλους ανθρώπους, γιατί τότε κινδυνεύει να βουλιάξει στη διάρκεια του ταξιδιού.

 

Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να πειστείτε ότι και εσείς σαν προσωπικότητες δεν είστε παρά η σκιά του οικουμενικού πνεύματος. Αυτή είναι η θεραπεία για τη θλίψη, για τον κόπο και τον πόνο. Βέβαια μόνο μετά από πολύ μακριά και συστηματική διαδικασία πνευματικών πειθαρχιών θα μπορέσετε να θυμηθείτε την αλήθεια.

 

Ο Θεός δεν τιμωρεί ούτε επιβραβεύει…….. 77

 

  1. Παραπονιέστε ότι ο γείτονας είναι ευτυχισμένος ενώ εσείς είσαστε δυστυχείς. Ο γείτονάς σας μπορεί να έχει πολλά χρόνια πνευματικής άσκησης στο αιτιατό σώμα με το οποίο ήρθε από την προηγούμενη γέννησή του στην τωρινή. Η φύση σας και ο χαρακτήρας έχουν διαμορφωθεί στη μακριά σειρά από ζωές που έχετε ζήσει.
  2. Ο Θεός δεν ανακατεύεται σε αμοιβές και τιμωρίες. Είναι ο αιώνιος, ανεπηρέαστος παρατηρητής! Εσείς οι ίδιοι αποφασίζετε τη μοίρα σας. Ακόμη και η δημιουργία, η προστασία και η καταστροφή ακολουθούν τον ίδιο νόμο, τον έμφυτο νόμο του σύμπαντος, δράση-αντίδραση. 20. Όλοι είναι καλοί αλλά υπάρχουν κακές πράξεις. Πράξεις και αντιδράσεις.

 

Κάρμα Γιόγκα (Ανιδιοτελής υπηεσία)……. 80

  1. Είναι ανώφελο όταν το άτομο δεν βελτιώνει τον εαυτό του, να προσπαθεί να βελτιώσει την κοινωνία, η προσπάθειά του θα καταλήξει σ’ αποτυχία. Πρέπει πρώτα να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας. Μετά να προσπαθήσουμε να καλυτερέψουμε το χωριό, μετά την περιοχή, ύστερα το νομό και έπειτα ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει να προχωρήσουμε έτσι βήμα βήμα. Χωρίς όμως να γνωρίσουμε πρώτα τον εαυτό μας, είναι άσκοπο να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κοινωνία και ολόκληρη τη χώρα.

 

Η Γιόγκα της Αφοσίωσης. (Bhakti Yoga)… 94

  1. Πραγματική αγάπη είναι μόνο η αγάπη για τον Θεό και καμιά άλλη αγάπη. Η πραγματική αγάπη, είναι η αγάπη που μένει αναλλοίωτη κι αυτή είναι η αγάπη για τον Θεό. Έχετε πίστη στον εαυτό σας. Τότε θα έχετε πίστη και στον Θεό.

 

Ο εγωισμός είναι η αιτία του πόνου……… 87

  1. Η ευτυχία είναι απαραίτητη για τη συνειδητοποίηση του Θεού. Είναι μία από τις πιο σημαντικές πύλες προς τη θεότητα. Δεν είναι μόνο σφάλμα αν κάποιος δεν είναι ευτυχισμένος, είναι ένα από τα πιο σοβαρά σφάλματα. Είναι ένας φραγμός προς τη Φώτιση. Για τους πιο πολλούς, η ευτυχία οφείλεται στις εγκόσμιες επιδιώξεις, στις προσκολλήσεις και στην αναζήτηση των απολαύσεων. Πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η επιθυμία δεν έχει τέλος, όπως τα κύματα της θάλασσας.

 

Η συνεχής επανάληψη του Ονόματος του Θεού 91  

Εστιάζετε τις σκέψεις σας στο Θεό, στο όνομά Του και στη μορφή Του. Θ’ ανακαλύψετε τότε πως βρίσκεται πάντα κοντά στο αγνό και το μόνιμο και θ’ αντλήσετε αγνή και μόνιμη ευτυχία. Αυτός είναι ο λόγος που δίνω τόση σημασία στην επανάληψη του ονόματος του Θεού σαν πνευματική άσκηση.

 

Η Γιόγκα της Γνώσης (Jnana Yoga)…….. 94

Γιατί δεν μπορούμε να δούμε το Θεό……. 98

  1. Ο οίκος του Θεού δεν βρίσκεται στους αόρατους ουρανούς. Ο Θεός δεν ζει σ’ ένα μέγαρο πέρα απ’ τα σύννεφα. Δεν είναι ένα πνεύμα που πρέπει να ανεβαίνει από τον κάτω κόσμο ή να ξεπροβάλλει μέσα από κάποια κρυφή σπηλιά. Ο Θεός είναι η ζωντανή ουσία όλης της δημιουργίας και κάθε πλάσματος. Είναι η Θεία Εσωτερική Συνειδητότητα του κάθε ανθρώπου. Ακτινοβολεί την Θεία Αγάπη μέσα σε κάθε ανθρώπινη καρδιά.
  2. Ο Θεός δεν είναι εξωτερικός’ ο Θεός δεν βρίσκεται έξω από σας’ ο Θεός υπάρχει μέσα σας. Δεν είστε ένας άνθρωπος, είστε ο ίδιος ο Θεός. Δεν είστε ένας αλλά τρεις’ – αυτός που νομίζετε πως είστε (ύλη), αυτός που οι άλλοι πιστεύουν πως είστε (νους) και αυτός που πραγματικά είστε, δηλαδή Θεός. Μην έχετε την ψευδαίσθηση πως ο Θεός βρίσκεται κάπου και πρέπει να Τον ψάξετε. Ο Θεός είναι μέσα σας και όταν μπορέσετε να το συνειδητοποιήσετε αυτό, όταν μπορέσετε να εξωτερικεύσετε την πνευματική δύναμη που υπάρχει μέσα σας, τότε θ’ αντικρίσετε το Θεό.

 

Ο Θεός αγαπάει όλους το ίδιο………….. 101

  1. Οι Πνευματικοί αναζητητές, απορροφημένοι από τις προσπάθειές τους, φαντάζονται καμιά φορά πως ο Θεός είναι λιγότερο μεγαλειώδης απ’ ΄τι πραγματικά είναι! Πιστεύουν πως ο Κύριος ξεχωρίζει τους αμαρτωλούς από τους άγιους, τους καλούς από τους κακούς, τους σοφούς από τους μη-σοφούς. Αυτές είναι λανθασμένες αντιλήψεις. Ο Κύριος δεν ξεχωρίζει έτσι τους ανθρώπους.

 

Διαλογισμός…………………………………..103

  1. Όταν το σώμα βρίσκεται σε μία ίδια στάση, σαν να στηρίζεται σ’ ένα ολόισιο κοντάρι, η ζωική δύναμη μπορεί ν’ ανέβει μέσα απ’ το ευθυτενές σώμα και να δώσει τη χροιά της απόλυτης συγκέντρωσης του νου.

 

Διαλογισμός με Μάντρα……………………..107

  1. Το ΟΜ είναι ο πρωτογενής ήχος ο έμφυτος στην αναπνοή της ζωής. Το ΟΜ έχει πολλές άλλες έννοιες επίσης’ και ο διαλογισμός επάνω στο ΟΜ είναι μία πολύτιμη πνευματική άσκηση για τον αναζητητή της Πραγματικότητας. Είναι σαν τα επτά χρώματα των ακτίνων του ήλιου που συγχωνεύονται σε μία άχρωμη ολόλευκη λαμπρότητα.

 

Εξουδετέρωση των επιθυμιών…. 120

Η αξία της θετικής σκέψης και της σιωπής… 123

  1. Το θεό αν συλλογίζεστε, Θεοί γίνεστε.

Την σκόνη αν σκέφτεστε, Σκόνη είστε.

Πραγματικά οι σκέψεις είναι γεγονότα.

Όπως σκέφτεστε, γίνεστε.

  1. Φοράτε χρωματιστά γυαλιά και βλέπετε τα πάντα μέσα απ’ αυτά τα γυαλιά. Διορθώστε την όρασή σας και ο κόσμος θα διορθωθεί. Βελτιώστε τον εαυτό σας και ο κόσμος θα βελτιωθεί. Δημιουργείτε τον κόσμο της επιλογής σας.

Βλέπετε τους πολλούς γιατί αναζητάτε τους πολλούς, όχι τον Ένα. Προσπαθήστε να εντάξετε τους πολλούς στον Ένα. Αυτή είναι η πνευματική άσκηση της Αγάπης, γιατί η αγάπη είναι άνοιγμα, αγκάλιασμα, αμοιβαιότητα. Το άτομο πρέπει να οικουμενοποιείται.

  1. Μην κατηγορείτε τους άλλους, επισημαίνοντας τα ελαττώματά τους.

Τα ελαττώματα που θα βρείτε υπάρχουν και μέσα σας,

Όταν διορθώσετε τον εαυτό σας,

Και ο κόσμος θα διορθωθεί.

 

Έλεγχος της δίαιτας………………..127

  1. Χωρίς τον έλεγχο των αισθήσεων, η πνευματική άσκηση δεν είναι αποτελεσματική, είναι σαν να θέλουμε να συγκρατήσουμε το νερό μέσα σ’ ένα τρύπιο κανάτι. Ο Πατάντζαλι (ο πασίγνωστος συγγραφέας των Γιόγκα-Σούτρας), είπε πως όταν η γλώσσα υπερνικηθεί, η νίκη είναι δική σας. Όταν η γλώσσα λαχταρά κάποια λιχουδιά, αποφασίστε να μην ικανοποιήσετε τα καπρίτσια της. Αν επιμείνετε να προσφέρετε στον εαυτό σας αγνή τροφή που δεν είναι ούτε πολύπλοκη ούτε καυτερή αλλά απόλυτα θρεπτική, η γλώσσα ίσως να κακοπεράσει για λίγες μέρες, σύντομα όμως θα την καλωσορίσει. Αυτός είναι ο τρόπος για να ξεπεράσετε τις κακές συνέπειες που αντιμετωπίζετε όταν η γλώσσα γίνεται το αφεντικό.
  2. Ο νους του ανθρώπου επηρεάζεται από την τροφή που τρώει.

 

Ο Πνευματικός Δάσκαλος……………….. 131

Αν προσεύχεστε ο εσωτερικός πνευματικός δάσκαλος – ο Θεός ο ίδιος – θα σας αλληλοκαλυφθεί και θα σας οδηγήσει. Είναι πάντα προτιμότερο να σας οδηγεί αυτός ο εσωτερικός δάσκαλος επειδή πολλοί απ’ αυτούς που έχουν βλέψεις σ’ αυτό το αξίωμα είναι και οι ίδιοι έρμαια της απληστίας.

 

Ομάδες Πνευματικής Αναζήτησης……….. 133

Υπάρχει μόνο μια Θρησκεία…………… 135

Υπάρχει μόνο μία θρησκεία. Η θρησκεία της ΑΓΑΠΗΣ.

Υπάρχει μόνο μία φυλή.Η φυλή της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

Υπάρχει μόνο μία γλώσσα. Η γλώσσα της ΚΑΡΔΙΑΣ.

Υπάρχει μόνο ένας Θεός και είναι πανταχού παρών.

 

Οι δοκιμασίες της ζωής…………………….. 138

  1. Όπως το ζαχαροκάλαμο δεν μας δίνει το γλυκό χυμό του αν δεν το συνθλίψουμε, όπως το σανταλόξυλο δεν μας δίνει το αρωματικό πολτό του αν δεν το τρίψουμε στην πέτρα, έτσι και η καλοσύνη των ανθρώπων δεν εμφανίζεται αν δεν περάσουν δοκιμασίες, αν δεν δοκιμάσουν τις θύελλες του κόσμου. Από την ταραγμένη αναστάτωση, αποκτάτε την ανώτερη εσωτερική γαλήνη, από τη γαλήνη, συνειδητοποιείτε τις ακτίνες της φώτισης και απ’ αυτές τις ακτίνες φτάνετε στην πηγή του ανώτερου πνευματικού Φωτός. Καλωσορίστε τις απογοητεύσεις γιατί σας σκληραγωγούν και δοκιμάζουν την ανθεκτικότητά σας. Οι δοκιμασίες σας φέρνουν πιο κοντά στο Θεό, κάνοντάς σας να Τον αποζητάτε κάθε φορά που βρίσκεστε σε δυσκολία.

 

Η Ορθή Πράξη……………………. 141

  1. Θυμηθείτε πως όταν αγαπάτε τον άλλο, αγαπάτε στην πραγματικότητα τον Εαυτό σας, γιατί υπάρχετε μόνο εσείς μέσα στους άλλους. Αυτός είναι Εγώ. Όταν κάνετε κακό στον άλλο, εσείς υποφέρετε, όταν αδικείτε, εσείς είστε ο αδικημένος. Αν δεν κάνετε το καθήκον σας με όλη σας την ικανότητα και νοημοσύνη, ικανοποιώντας απόλυτα την συνείδησή σας, ξεγελάτε μόνο τον εαυτό σας.

 

Αλήθεια (Sathya)………………… 143

  1. Ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντά σας; Πρώτο, να φροντίζετε τους γονείς σας με αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Δεύτερο, να λέτε την αλήθεια και να είστε ενάρετοι. Τρίτο, όταν σας μένουν δύο λεπτά ελεύθερα, να επαναλαμβάνετε το όνομα του Κυρίου, με τη μορφή Του στο νου σας. Τέταρτο, ποτέ να μη μιλάτε άσχημα για τους άλλους ή να προσπαθείτε ν’ ανακαλύψετε τα ελαττώματά τους. Και τελευταίο, να μην προξενείτε πόνο στους άλλους με οποιοδήποτε τρόπο.

 

Η Εσωτερική Γαλήνη……………………. 145

  1. Η μεγαλύτερη ευτυχία είναι η εσωτερική γαλήνη. Πώς την αποκτάτε; Με την επίγνωση πως είστε το πνεύμα που δεν γνωρίζει ούτε γέννηση ούτε θάνατο, ούτε χαρά ούτε θλίψη, ούτε άλλες αμφιταλαντεύσεις.

Η Ανιδιοτελής Αγάπη (Prema)………… 147

Η Ανώτερη Αγάπη, ξεπερνά το εγώ. Είναι αγνή, είναι γλυκεία, είναι ιερή και καθαγιάζει. Η Αγάπη που πλημμυρίζει την καρδιά σας για το Θεό πρέπει να ρέει προς όλους’ γιατί, όλοι είμαστε η προσωποποίηση της ίδιας θεότητας.

 

Μη-βία (Ahimsa)……………… 149

  1. 8 Η πολιτική χωρίς αρχές, η εκπαίδευση χωρίς χαρακτήρα, η επιστήμη χωρίς ανθρωπιά και το εμπόριο χωρίς ηθική είναι όχι μόνο άχρηστα, αλλά και απόλυτα επικίνδυνα. Ο χαρακτήρας είναι πιο σημαντικός από τη διάνοια. Ίσως τώρα να θεωρείτε την κακή συμπεριφορά σαν ένα τυχαίο παράπτωμα, αργότερα όμως όταν και τα δικά σας παιδιά συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο, θα καταλάβετε το λάθος σας, που την αγνοήσατε έτσι. Η αντιμετώπισή σας σήμερα είναι η ρίζα απ’ όπου θα φυτρώσει το μέλλον. Οι συνέπειες μιας πράξης δεν αποφεύγονται ποτέ. Αν δώσετε χαρά στους γονείς σας τώρα, τα παιδιά σας θα σας δώσουν χαρά στα γεράματά σας.

 

Ο Ιησούς Χριστός………………………. 153

  1. Θα έπρεπε να τιμάμε και να τρέφουμε στην καρδιά μας την αγάπη, να έχουμε πάντα μπροστά μας το ιδεώδες του Ιησού, να γινόμαστε ζωντανά παραδείγματα της αγάπης και να βιώνουμε το πνεύμα του Ιησού σαν τον προσωπικό Αγγελιοφόρο που μας έστειλε το Θεός.

Προσδοκώ να αναπτύξετε τη συμπόνια και την αγάπη, να εξαγνίσετε την καρδιά σας και ν’ αφήσετε μια ιερή κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Κερδίστε το πραγματικό έλεος του Ιησού, ακολουθήστε τα μονοπάτια που χάραξε για μας και φθάστε στ’ αξιώματά Του.

 

Μόνο το σώμα πεθαίνει…………………… 155

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΦΥΣΗ

 

  • «Είστε το Άπειρο στον ρόλο του Πεπερασμένου, το άμορφο Άπειρο το οποίο εμφανίζεται σαν Απειροστό με μορφή, το Απόλυτο στην προσποίηση του Σχετικού, η Ψυχή με συμπεριφορά Σώματος, το Μεταφυσικό μεταμφιεσμένο σαν κάτι απλά Φυσικό. Το συμπαντικό Πνεύμα αποτελεί την Βάση κάθε όντος.
  • Ο Ουρανός ήταν εκεί πριν να κτισθούν οι οικοδομές από κάτω του. Τις διαπερνούσε και τις διαπότιζε για κάποιο χρονικό διάστημα, και μετά εκείνες σωριάστηκαν και έγιναν όγκοι από χώματα και πέτρες, αλλά ο ουρανός δεν ένιωσε τίποτε. Με τον ίδιο τρόπο το Πνεύμα διαποτίζει το σώμα, και συνεχίζει να υφίσταται και όταν το σώμα καταντήσει σκόνη.
  • «Τίθεται όμως το ερώτημα – Και γιατί δεν τον βλέπομε; Λοιπόν, είναι σαν το βούτυρο μέσα στο γάλα, μέσα σε κάθε του σταγόνα, μέσα και παντού. Αν θέλομε να δούμε το βούτυρο, απαιτούνται κάποιες διαδικασίες – βρασμός, πήξιμο, κτύπημα κλπ. Με τον ίδιο τρόπο, με διάφορες Πνευματικές πειθαρχίες, όπως είναι η σιωπηλή επανάληψη του Ονόματος του Θεού, είναι δυνατόν να οραματιστούμε Εκείνον ο Οποίος ενοικεί στην καρδιά μας. Ο Ενυπάρχων Θεός είναι δυνατόν να βιωθεί σαν αντικειμενικά Πραγματικός.”