Τα Δώδεκα Θεμελιώδη Μαθήματα – Περιγραφές

 

Τα Δώδεκα Θεμελιώδη Μαθήματα

Περιγραφές απο την Ματίνα Πάσχου

 

Σε κάθε ενσάρκωση επιλέγουμε ένα θεμελιώδες μάθημα και συνεχίζουμε με αυτό σε διαδοχικές ενσαρκώσεις, ώσπου να γίνουμε μάστερ του. Κατόπιν, στην επόμενη ενσάρκωση, επιλέγουμε ένα άλλο θεμελιώδες μάθημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δουλεύουμε σε δύο και τρία μαθήματα, εκ των οποίων το ένα είναι το κύριο και τα άλλα δευτερεύοντα.

Ενώ κάποτε χρειαζόμασταν από εξήντα ως εκατό ενσαρκώσεις για να γίνουμε μάστερ ενός μόνο μαθήματος, η αλματώδης εξέλιξή μας έχει κάνει τώρα δυνατόν να ολοκληρώνουμε ένα μάθημα σε μια μόνο ζωή.

Ακόμη και μαθήματα που μοιάζουν ιδιαίτερα άσχημα μπορεί να έχουν κάποιο σκοπό που να είναι για το ύψιστο καλό όλων. Όταν βλέπουμε κάποιον που μας προκαλεί απέχθεια, σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι εργάζεται πάνω σε ένα μάθημα ζωής που εμείς έχουμε ήδη κατακτήσει.

Το περιβάλλον και η εποχή μπορεί να διευκολύνουν κάποια μαθήματα. Παράδειγμα, αν έχουμε επιλέξει να εργαστούμε με την Αποδοχή, θα διευκολυνθούμε τοποθετώντας τον εαυτό μας σε συνθήκες μιας μειονότητας. Με τον ίδιο τρόπο μια εξαιρετικά φτωχή οικογένεια θα δημιουργούσε τις τέλειες συνθήκες για τα μαθήματα της Εμπιστοσύνης, της Δημιουργίας ή της Προσαρμογής.

Επειδή έχουμε πλήρη και ελεύθερη επιλογή, είναι πιθανόν να παλινδρομούμε κάπου-κάπου σε κάποιο χαρακτηριστικό, στο οποίο έχουμε παλιότερα γίνει μάστερ και πρέπει να γίνουμε μάστερ ξανά. Όμως, επειδή αυτό το χαρακτηριστικό θα είναι ένα δευτερεύον μάθημα ζωής, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσουμε μαεστρία από όσο ήταν αρχικά.

Ερχόμαστε στη ζωή με ένα τυφλό σημείο που πάντα μας εμποδίζει να δούμε τι γίνεται με το προσωπικό μας μάθημα.

Το κλειδί για να γίνουμε μάστερ σε κάποιο μάθημα ζωής έγκειται στο να ανακαλύψουμε τον ανώτερο σκοπό του. Πρώτα ξεκαθαρίζουμε αν αισθανόμαστε ότι το θεμελιώδες μάθημα είναι για μας μια ενεργειακή μήτρα ή μια ενεργειακή σφραγίδα. Αν είναι σφραγίδα, το κλειδί για τη θεραπεία της βρίσκεται μέσα στην εμπειρία ζωής που δημιούργησε την ίδια τη σφραγίδα. Αν όμως είναι ενεργειακή μήτρα, δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά μόνο να γίνουμε μάστερ πάνω του.

 

# 1 Αποδοχή

Αυτοεκτίμηση ή Αποδοχή του Εαυτού και η Τέχνη να Αποδεχόμαστε με Ευγνωμοσύνη

Χαρακτηριστικά: Συνήθως θηλυκή ενσάρκωση. Συνηθίζει να βλέπει τον εαυτό του σαν θύμα. Μπορεί να μάθει να δημιουργεί καλά αλλά, όταν η ενέργεια που εκπέμπει επιστρέφει πίσω, έχει μεγάλη δυσκολία να δεχτεί τις ανταμοιβές. Πιστεύει ότι δεν αξίζει και δυσκολεύεται να πάρει την ευθύνη για την πραγματικότητά του. Αντιμετωπίζει δυσκολία να κατανοήσει το νόημα των γεγονότων και των εμπειριών και νιώθει αγανάκτηση για τους γύρω του. Μπορεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, επειδή δυσκολεύεται να αποδεχτεί την αφθονία.

Αποδοχή είναι η τέχνη να επιτρέπουμε την ενέργεια να ρέει μέσα από μας. Η ενέργεια δεν υπάρχει αν δεν κινείται. Μέχρι να αρχίσει να κινείται, η ενέργεια είναι απλά εν δυνάμει. Η ικανότητα του πνεύματός μας να νιώθει άνετα μέσα στο σώμα είναι ανάλογη με το ποσό της ενέργειας που μας διατρέχει.

Καταλύτης: Ο άνθρωπος που έχει αυτό το μάθημα ίσως επιλέγει ανθρώπους ανασφαλείς, που τον κριτικάρουν και που είναι πρόθυμοι να τον βάλουν στη θέση του θύματος.

Λύση: Όταν προέρχεται από ενεργειακή σφραγίδα, αυτό μπορεί να επαναξιολογηθεί και να αλλάξει, αν ανακαλύψουμε την προέλευσή του και δουλέψουμε συνειδητά πάνω στην αλλαγή του σεναρίου. Όταν είναι μέρος κάποιας ενεργειακής μήτρας, μπορούμε να γίνουμε μάστερ μόνο αν μάθουμε την Τέχνη να Αποδεχόμαστε με Χάρη και αν καταλάβουμε ότι η ενέργεια είναι ροή και όχι προορισμός.

Χρειάζεται να βρει τους τομείς όπου η ενέργεια έχει λιμνάσει και να εργαστεί πάνω στην αποδέσμευσή της. Να αποδεχτεί περισσότερη προσωπική ευθύνη για την ευτυχία του και τις σχέσεις του. Να πιστέψει στην αξία του και να μην δεσμεύεται από τη γνώμη των άλλων γι’ αυτόν. Να πιστέψει ότι η ασφάλειά του βρίσκεται μέσα του.

 

# 2 Προσαρμογή

Αλλαγή

Χαρακτηριστικά: Αυτός που έχει επιλέξει αυτό το μάθημα φοβάται την αλλαγή και το άγνωστο και εξισώνει την απώλεια ελέγχου με την έλλειψη δύναμης. Δυσκολεύεται να ανοιχτεί στους ανθρώπους και να πάρει αποφάσεις. Επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα.

Καταλύτης: Μπορεί να επιλέξει μια οικογένεια, όπου η δουλειά του πατέρα να απαιτεί διαρκείς μεταδημοτεύσεις.

Λύση: Όταν προέρχεται από ενεργειακή μήτρα, μπορούμε να γίνουμε μάστερ μόνο αν πάψουμε να αντιστεκόμαστε και αν αφεθούμε στη ροή. Όταν προέρχεται ενεργειακή σφραγίδα, χρειάζεται να δούμε την εμπειρία που την προκάλεσε και να αλλάξουμε την οπτική γωνία.

Όποιος έχει αυτό το μάθημα χρειάζεται να αποκτήσει άνεση με την ίδια τη διαδικασία της αλλαγής και να θυμάται ότι δεν μπορούμε να περάσουμε σ’ ένα ανώτερο δονητικό επίπεδο χωρίς αλλαγή.

 

# 3 Ύπαρξη

Ολοκλήρωση

Χαρακτηριστικά: Οι ψευδαισθήσεις του πεδίου της πολικότητας, μέσα στο οποίο ακόμη κατοικούμε, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ολοκληρωμένοι.

Αυτός, που έχει επιλέξει ως θεμελιώδες μάθημα ζωής την Ύπαρξη, δυσκολεύεται ακόμη και να κατανοήσει ότι είμαστε ολοκληρωμένοι. Όποιος το έχει επιλέξει μέσω ενεργειακής μήτρας, ξοδεύει πολύ χρόνο ψάχνοντας για εξωτερικά πράγματα που μπορεί να προσθέσει στον εαυτό του ή τη ζωή του για να νιώσει ολοκληρωμένος. Κάποιος επιλέγει το φαγητό, άλλος προσπαθεί να γίνει ομορφότερος, τελειότερος, να αποκτήσει διπλώματα σπουδών ή επιλέγει μια σχέση εξάρτησης. Ό,τι κι αν επιλέξει, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εμμονή ή εξάρτηση (αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος κλπ). Οι εμμονές, οι εξαρτήσεις και οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές δίνουν την τέλεια ευκαιρία για να γίνουμε μάστερ σ’ αυτό το Μάθημα Ζωής.

Αν κάποιος επιλέξει να συνδέσει περισσότερα μαθήματα σε μια εμπειρία, μπορεί να βρεθεί σοβαρά συναισθηματικά πληγωμένος από την παιδική ήδη ηλικία. Μερικές φορές χτίζει τείχη γύρω από την καρδιά του και ξοδεύει μεγάλο ποσοστό ενέργειας για να χειραγωγεί ασυνείδητα άλλους ανθρώπους, συνήθως αυτούς που έχουν πρόβλημα με τον καθορισμό των ορίων τους.

Καταλύτης: Επιλέγει ανθρώπους που δεν του δείχνουν ότι τον αποδέχονται.

Λύση: Αν έχει πρόβλημα βάρους, πρέπει να εξετάσει αν οφείλεται σε ενεργειακή σφραγίδα (δηλαδή κάτι που έμαθε από εμπειρίες της ζωής, που θεραπεύοντας τις μπορεί να χάσει το επιπλέον βάρος) ή σε ενεργειακή μήτρα (που ακόμη κι αν σταματήσει το φαγητό δεν θα πάψει να παχαίνει). Στην περίπτωση της ενεργειακής μήτρας, χρειάζεται να δει τον εαυτό του ολοκληρωμένο ακριβώς όπως είναι, να αποδεχτεί το σώμα του και να το αγαπήσει. Και τότε το σώμα του θα είναι πια ελεύθερο να αυτορυθμιστεί. Μπορεί να μεταφέρει την εξάρτησή του σε πράγματα που δεν βλάπτουν. Το ίδιο ισχύει για όλες τις εμμονές και εξαρτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να ανακαλύψει το ιερό κομμάτι που βρίσκεται μέσα του, το μέρος εκείνο που απλώς υπάρχει χωρίς να χρειάζεται να είναι κάτι ή κάποιος.

 

# 4 Φιλανθρωπία

Αρμονία με τους Άλλους Ανθρώπους

Χαρακτηριστικά: Παρόλο που το μάθημα της φιλανθρωπίας φαίνεται αντίθετο από του καθορισμού των ορίων, αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρχουν. Αυτό, που κάνει ο ένας από μας, επηρεάζει όλους τους υπόλοιπους. Η αληθινή Φιλανθρωπία δεν είναι η τέχνη τού να δίνουμε απλώς. Αληθινή Φιλανθρωπία σημαίνει να σεβόμαστε τη σύνδεσή μας με όλους τους ανθρώπους και να το δείχνουμε με τις πράξεις μας.

Ανάλογα με το πού εστιάζεται αυτός, που έχει το μάθημα της Φιλανθρωπίας, παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά. Αν εστιάζεται στον εσώτερο εαυτό, εμφανίζεται σαν εγωιστής και φίλαυτος. Ενώ είναι πολύ ευαίσθητος, συχνά για να προστατεύσει τον εαυτό του, ασυνείδητα αποσυνδέεται από τους γύρω του, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως εξαιρετικά εγωιστής.

Αν εστιάζεται στον εξωτερικό τομέα, εμφανίζεται σαν άτομο που υπερανταποδίδει στις σχέσεις. Μοιάζει να κάνει προσπάθεια να τον συμπαθήσουν όλοι και απαιτεί να είναι το κέντρο της προσοχής. Στραγγίζει τους άλλους και τελικά αποξενώνεται.

Καταλύτης: Ο πρώτος μπορεί να επιλέξει ένα γονιό που προσπάθησε να τον κάνει σκληρό και αναίσθητο, από φόβο μήπως πληγωθεί. Ο δεύτερος μπορεί να επιλέξει ένα γονιό που προσφέρει αγάπη χωρίς όρους.

Λύση: Η λύση γι’ αυτόν που εστιάζεται στον εσώτερο εαυτό είναι να αρχίσει να κατανοεί τη σύνδεσή του με αυτούς που είναι κοντά του, κι έτσι, ενώ σέβεται τον εαυτό του, να μπορεί να είναι ευαίσθητος απέναντι στους άλλους. Ενώ γι’ αυτόν που εστιάζεται στον εξωτερικό τομέα είναι να μάθει να τιμά τη σύνδεσή του με τους άλλους και να τους μιλήσει ειλικρινά για το πρόβλημά του..

 

# 5 Επικοινωνία

Από Καρδιάς

Χαρακτηριστικά: Το μάθημα αυτό ορίζεται μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σχέση, αλλά συνήθως το αντιμετωπίζουμε στις ερωτικές. Σκοπός δεν είναι να ολοκληρωθεί ο εαυτός μας μέσα από ένα ταίρι, αλλά να μάθουμε να βαδίζουμε δίπλα σε κάποιον και να μοιραζόμαστε τη ζωή μας, χωρίς κανένας από τους δύο να βαραίνει υπερβολικά τον άλλον.

Αυτό το μάθημα αναλαμβάνεται συνήθως μέσα από αρσενικές ενσαρκώσεις, επειδή συνήθως οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί να είχε δυσκολία στην ομιλία, όταν ήταν μικρός. Μπορεί αργότερα να επιλέξει ένα επάγγελμα, όπου πρέπει να επικοινωνεί για να κερδίσει τα προς το ζην. Η αληθινή δυσκολία είναι στην έκφραση των συναισθημάτων και των αναγκών του προς τους άλλους. Αν διευκολύνεται από ενεργειακή μήτρα, έχει την τάση να κλείνεται πίσω από τοίχους σιωπής.

Καταλύτης: Μπορεί να επιλέξει ένα γονιό που είναι ικανός να μιλάει άνετα και να εκφράζει τις σκέψεις του, αλλά δεν καταφέρνει να πει ότι τον αγαπάει.

Λύση: Επειδή τα συναισθήματα είναι η γέφυρα ανάμεσα στην ενεργειακή μήτρα και τους ενεργειακούς αγωγούς μας, για να διευκολυνθεί το μάθημα αυτό, πρέπει να δουλέψει με τα συναισθήματά του και να μιλάει ειλικρινά για το πώς νιώθει.

 

 

# 6 Δημιουργία

Εκφράζοντας τη Δύναμή μας

Χαρακτηριστικά: Όποιος έχει αυτό το μάθημα δυσκολεύεται να δει όχι μόνο τις δημιουργίες του, αλλά και την ικανότητά του για δημιουργία. Συνήθως έχει τεράστιες ικανότητες δημιουργίας, αλλά το βρίσκει ιδιαίτερα δύσκολο να υλοποιήσει πρακτικές δημιουργίες στην καθημερινότητά του. Έχει μεγάλη έλλειψη αυτοπεποίθησης και υποτιμά την αξία του. Φοβάται τόσο ότι μπορεί να κάνει μια λάθος κίνηση, που δεν κάνει τίποτα απολύτως.

Αν είναι καλλιτέχνης, μπορεί να δυσκολεύεται να αξιολογήσει σωστά τα δημιουργήματά του κι έτσι να δέχεται την πρώτη προσφορά που του γίνεται. Ή μπορεί να είναι μια γραμματέας, που ενώ κάνει όλη τη σημαντική δουλειά πάνω σ’ ένα έργο, αφήνει τον προϊστάμενό της να κλέψει όλη τη δόξα. Είναι η δύναμη πίσω από το θρόνο, που δεν θα τολμούσε να καθίσει πάνω του, επειδή πιστεύει ότι δεν αξίζει. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που όλοι γνωρίζουν ότι έχει τεράστιες δημιουργικές ικανότητες, αλλά δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει το ψωμί του από αυτές. Εντούτοις, μπορεί να βρεθεί να διδάσκει επιτυχημένα οποιαδήποτε δημιουργική τέχνη.

Επειδή στην κοινωνία μας υποστηρίζεται η δημιουργικότητα του αρσενικού, αυτός, που αποφασίζει να εργαστεί πάνω σ’ αυτό το μάθημα, συχνά επιλέγει να ενσαρκωθεί σαν γυναίκα, η οποία κρύβει τη δημιουργικότητά της από τον ίδιο τον άνδρα της ή δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι εκείνος έχει κάνει όλη τη δημιουργία. Η τελειομανία δίνει το τέλειο άλλοθι σ’ αυτόν τον άνθρωπο, ώστε να μην προσπαθεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του.

Για όλους μας είναι δύσκολο να δούμε ότι είμαστε ο Θεός και ότι εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητά μας. Αποκτήσαμε την πεποίθηση ότι το να έχουμε τη δύναμή μας ως δημιουργοί σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε λάθη. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ανίκανοι να κάνουμε λάθος, για τον απλό λόγο ότι, αν δεν μας αρέσει η πραγματικότητα που έχουμε δημιουργήσει, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε την ευθύνη της δημιουργίας μας και να την ξαναφτιάξουμε από την αρχή, αντί να κυνηγάμε την «τέλεια» επιλογή και να αφήνουμε τις ευκαιρίες να μας προσπερνούν.

Όταν πνίγεται από την ιδέα να τα κάνει όλα σωστά και δυσκολεύεται να θέσει σε κίνηση τη δημιουργικότητά του, δημιουργεί αντίθετη ροή ενέργειας που φέρνει τέτοια ένταση στο σώμα ώστε το κάνει ευάλωτο σε μεγάλη γκάμα ασθενειών. Σκηνοθετεί συνθήκες έλλειψης για τον εαυτό του, σαν πρόσθετη βοήθεια να γίνει μάστερ σ’ αυτό το μάθημα. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση που επικρατεί στα Ουράνια είναι η Αφθονία. Η Αφθονία είναι υπερεπάρκεια ενέργειας και αποτελεί το αντίθετο της έλλειψης. Όταν αποδεχόμαστε ότι είμαστε απεριόριστοι σε ενέργεια, η αφθονία δεν είναι πια θέμα. Αν είμαστε πλήρεις μέσα στη ροή της ενέργειας και μπορούμε να αντλούμε την προσωπική δημιουργική ενέργειά μας ανά πάσα στιγμή, δεν χρειαζόμαστε τίποτα.

Καταλύτης: Κάποιες φορές επιλέγει ανθρώπους που του επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι ή που δεν πιστεύουν στις δικές τους ικανότητες.

Λύση: Για να γίνει μάστερ σ’ αυτό το μάθημα ζωής, χρειάζεται να εξισορροπήσει την προσωπική του δύναμη μέσα από την ανάληψη ευθύνης και να κάνει πράγματα μόνο και μόνο για να έχει τη χαρά να βρίσκεται μέσα στο πάθος του και να εκφράζει τον εαυτό του μέσα από τις δημιουργίες του.

 

# 7 Καθορισμός των Ορίων

Εκφράζοντας την Ατομικότητά μας μέσα από τα Όρια

Χαρακτηριστικά: Εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να γίνουν μάστερ σ’ αυτό το μάθημα τείνουν να είναι θεραπευτές με αξιοθαύμαστη ενσυναίσθηση. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι, μπαίνουν στα συναισθήματα των άλλων, νιώθουν με ακρίβεια μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς, αισθάνονται την ενέργεια γύρω τους, αλλά συχνά δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι η δική τους ενέργεια. Κι έτσι δυσκολεύονται να βάλουν τα σωστά όρια για τον εαυτό τους.

Αυτός που έχει επιλέξει αυτό το μάθημα έλκει χειραγωγούς και, φεύγοντας από μια τέτοια σχέση, βρίσκεται αμέσως μέσα σε μια άλλη ίδια. Δεν γνωρίζει πού τελειώνει το δικό του ενεργειακό πεδίο και πού αρχίζει των άλλων.

Καταλύτης: Μπορεί να επιλέξει κάποιον υπερπροστατευτικό ή δεξιοτέχνη στην τέχνη της χειραγώγησης.

Λύση: Το κλειδί είναι να μάθει να τοποθετεί τον εαυτό του πρώτο. Δεν είναι εύκολο γιατί από παιδιά μάθαμε ότι είναι λάθος να είμαστε εγωιστές. Όμως, το να αγνοούμε τον εαυτό μας είναι λάθος εφαρμογή της ενέργειάς μας. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στον εγωιστή και σ’ αυτόν που τοποθετεί πρώτο τον εαυτό του. Ο εγωιστής γεμίζει τον εαυτό του εις βάρος των άλλων, ενώ ο δεύτερος γεμίζει τον εαυτό του ώστε να έχει ακόμη περισσότερα να δώσει στους γύρω του. Όσοι καταφέρουν να γίνουν μάστερ σ’ αυτό το μάθημα του Καθορισμού των Ορίων είναι πολύ ισχυροί θεραπευτές. Η πιο δυνατή λέξη που πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν είναι το «Όχι».

 

# 8 Ακεραιότητα

Βαδίζοντας σε Αρμονία με τον Εαυτό μας

Χαρακτηριστικά: Όλοι έχουμε πολλές και διαφορετικές απόψεις. Η πρόκληση είναι να ευθυγραμμίζουμε αυτές τις απόψεις, ώστε να εκπέμπουμε μια απλή και ξεκάθαρη δόνηση. Υπάρχουν τέσσερεις δονητικές γραμμές μέσα στο ενεργειακό πεδίο του κάθε ανθρώπου: α) τι λέει β) πώς δρα γ) τι σκέφτεται και δ) τι πιστεύει. Αν αυτές οι δονητικές γραμμές δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, τότε εκπέμπει μια ασαφή και θαμπή δόνηση. Έτσι το σήμα που εκπέμπουμε από τη μία από αυτές μπορεί να ακυρώνει το σήμα των άλλων. Αυτό προκαλεί σύγχυση στους άλλους και αμφιβολία για μας, ακόμη και από τον εαυτό μας. Όταν υπάρχει ευθυγράμμιση ανάμεσα στις τέσσερεις δονητικές γραμμές μας, είμαστε σε δονητική ακεραιότητα, με αποτέλεσμα να συνδεόμαστε καλύτερα με τους άλλους, αλλά και με τον ανώτερο εαυτό μας.

Όποιος έχει αυτό το μάθημα συνήθως επιλέγει ένα επάγγελμα που τον αναγκάζει να εκτίθεται δημόσια (ηθοποιός, πολιτικός, αθλητής, πνευματικός καθοδηγητής). Αυτή η ασυνέπεια ή ατέλεια στις δονητικές γραμμές του είναι που τον κάνει συναρπαστικό στα μάτια μας, επειδή συνήθως προσπερνάμε κάτι που είναι απόλυτα τέλειο.

Καταλύτης: Επιλέγει άτομα που έχουν κι αυτά για μάθημα τους την ακεραιότητα ή άτομα συντηρητικά και σχολαστικά.

Λύση: Για να γίνει μάστερ στο μάθημα της ακεραιότητας, χρειάζεται να βαδίζει συνειδητά με όλα τα κομμάτια του σε απόλυτη αρμονία και να χρησιμοποιεί σαν μέτρο τις αντιδράσεις των άλλων

 

# 9 Αγάπη

Αγάπη για τον Εαυτό μας

Χαρακτηριστικά: Υπάρχουν πολλές όψεις σ’ αυτό το μάθημα ζωής, που η κυριότερη είναι η ανάπτυξη της ικανότητας να αγαπάμε τον εαυτό μας. Για να βιώσουμε αγάπη πρέπει να μπορούμε να βιώσουμε το αντίθετό της, το κενό που απομένει όταν η αγάπη δεν είναι παρούσα, δηλαδή το συναίσθημα του φόβου. Όπως η αγάπη είναι το θεμέλιο όλων των ενεργειών, έτσι και ο φόβος είναι το θεμέλιο της έλλειψης. Όπως σκοτάδι είναι η έλλειψη φωτός, φόβος είναι απλά η έλλειψη αγάπης.

Έχουν γίνει άπειροι πόλεμοι για την αγάπη του Θεού. Αν μπορούσαμε απλά να κατευθύνουμε την αναζήτησή μας για αγάπη προς τα μέσα αντί προς τα έξω, θα έπαυε να υπάρχει η λέξη ιερός πόλεμος. Ο Θεός είναι μέσα και όχι έξω από μας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας.

Πολλοί άνθρωποι ψάχνουν για αγάπη, εννοώντας ότι ψάχνουν κάποιον να τους αγαπήσει. Θα ήταν καλύτερα να αναζητούν τρόπους να δώσουν αγάπη. Μόνο μέσα από το να δίνουμε αγάπη μπορούμε να κινητοποιήσουμε την ενέργειά μας για να υπάρξει αγάπη κι επομένως να δεχτούμε αγάπη.

Αυτός, που έχει την Αγάπη σαν μάθημα ζωής, θέλει να τον αγαπούν όλοι. Συνήθως δεν αγαπά τον εαυτό του και επιζητά την ολοκλήρωσή του μέσα από μια ερωτική σχέση. Ακόμη κι όταν τελειώνει η σχέση, θέλει να παραμείνει φίλος με τον άλλον. Ψάχνει την αγάπη και την αποδοχή έξω από τον εαυτό του.

Καταλύτης: Επιλέγει ένα άτομο που έζησε ευτυχισμένο μέσα σε μια σχέση ή που δημιουργεί δράματα βουτηγμένα στο φόβο.

Λύση: Αυτός που έχει αυτό το μάθημα χρειάζεται να καταλάβει ότι, όσο περισσότερο ασκεί την αγάπη χωρίς όρους, τόσο λιγότερες μη πραγματικές προσδοκίες θα έχει από τους άλλους.

 

# 10 Εμπιστοσύνη

Εμπιστοσύνη στον Εαυτό μας

Χαρακτηριστικά: Όλοι μας εμπιστευόμαστε τον Θεό, αλλά έχουμε πρόβλημα να αποδεχτούμε ότι εμείς είμαστε ο Θεός. Η εμπιστοσύνη μάς επιτρέπει να γίνουμε μέρος του όλου. Όταν χάνουμε την εμπιστοσύνη, χάνουμε και την πίστη μας. Όταν εμπιστευόμαστε μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είναι τρωτός και να μετατρέψουμε τις αδυναμίες σε δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, όπως μαθαίνουμε από τα Κρυστάλλινα Παιδιά που γεννιούνται τώρα, η τρωτότητά μας είναι η πηγή της μεγαλύτερης δύναμής μας.

Όποιος έχει αυτό το μάθημα αισθάνεται αόρατος, δεν εμπιστεύεται κανέναν, βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή και πάνω απ’ όλα δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του, δεν αποδέχεται τη δύναμή του και δεν την κρατά.

Έλκει άτομα που έχουν το δυναμικό να τον εγκαταλείψουν ή με κάποιο τρόπο να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του.

Καταλύτης: Μπορεί να επιλέξει να έχει ένα γονιό επιθετικό ή απόντα, ώστε να στηριχθεί στη δική του ενέργεια ή ένα γονιό που θα τον ενθαρρύνει να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μόνο και μόνο αν το βάλει στο νου του (θετικός καταλύτης).

Λύση: Είναι ένα μάθημα στο οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει κανείς μάστερ. Αλλά, αν το καταφέρει, έχει τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό του που περπατά στη ζωή σαν να ξέρει που πηγαίνει.

 

# 11 Αλήθεια

Υπευθυνότητα

Χαρακτηριστικά: Όταν κάποιος επιλέγει να γίνει μάστερ στο μάθημα της Αλήθειας, η ενεργειακή του καλωδίωση είναι τέτοια που έχει πάντα δυσκολία στο να ξεκαθαρίζει και να στέκεται στη δική του αλήθεια. Έχει την τάση να υιοθετεί την αλήθεια κάποιου άλλου και να την κάνει δική του. Δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Δυσκολεύεται να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του και παγιδεύεται σ’ ένα φαύλο κύκλο ψάχνοντας για καθοδήγηση απ’ έξω. Βλέπει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των άλλων και αδυνατεί να δει τη δική του αλήθεια. Μπορεί να λέει ψέματα και να δίνει δικαιολογίες, αντί να είναι ειλικρινής με αυτά που του συμβαίνουν. Μπορεί να ζει σ’ ένα φανταστικό κόσμο. Όταν αρχίζει να πιστεύει πραγματικά τα ψέματά του, δημιουργείται μια πλήρης αποσύνδεση από τον εαυτό του.

Καταλύτης: Επιλέγει ένα γονιό με ισχυρές αρχές, γοητεία και πειστικότητα.

Λύση: Η αλήθεια δεν είναι ένα σταθερό σημείο, αλλά μια εξελισσόμενη διαδικασία. Χρειάζεται να θέσουμε τη σωστή ερώτηση και να εμπιστευτούμε τη δική μας εσωτερική καθοδήγηση, αποδεχόμενοι την απάντηση ως προσωπική μας αλήθεια εκείνη τη χρονική στιγμή.

Το να γίνεις μάστερ της Αλήθειας οδηγεί στην κατανόηση ότι η ειλικρίνεια και η αλήθεια βασίζονται αποκλειστικά και μόνο πάνω στην προσωπική αντίληψη του καθενός και ότι αλλάζοντας την οπτική γωνία μπορούμε να δούμε πολλές αλήθειες πίσω από την προσωπική μας. Όταν κάποιος γίνει μάστερ σ’ αυτό το μάθημα, γίνεται δάσκαλος ή ηγέτης που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται πολλές διαφορετικές αλήθειες, χωρίς να συνδέεται με καμία από αυτές.

Μπορούμε να γίνουμε μάστερ μόνο μέσα από τη στυγνή αλήθεια για τον εαυτό μας. Αυτό σημαίνει να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη για τις σκέψεις και τις πράξεις μας, που δεν χρειάζεται να είναι τέλειες, αλλά απλά να είναι δικές μας.

Είναι πολύ δύσκολο να γίνουμε μάστερ σ’ αυτό το μάθημα, επειδή οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Ακόμη κι αν κάποιος χρειαστεί πολλές ενσαρκώσεις σ’ αυτό το μάθημα, το αποτέλεσμα θα είναι να κινηθεί προς τα μπρος όλη η ανθρωπότητα.

 

# 12 Χάρις

Σε Αρμονία με Όλα τα Πράγματα

Χαρακτηριστικά: Είναι το τελευταίο και το πιο όμορφο μάθημα ζωής. Εδώ μαθαίνουμε ότι σημαντικός δεν είναι μόνο ο προορισμός. Το πραγματικό νόημα βρίσκεται στο ταξίδι και τη χάρη με την οποία το βιώνουμε. Χάρις είναι η σύνδεση με τη Συμπαντική Ενέργεια. Αυτή η σύνδεση θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε το χρόνο, το χώρο και την ενέργεια. Πολύ λίγοι άνθρωποι επιλέγουν να εργαστούν μ’ αυτό το μάθημα.

Αυτός που το έχει επιλέξει δεν ανυπομονεί να επιστρέψει στην Εστία. Ξυπνάει κάθε πρωί και σκέφτεται: «Ανυπομονώ να δω τι μου επιφυλάσσει το σήμερα». Κοιτάζει πάντα για την ευρύτερη οπτική, γιατί ψάχνει για το πώς αλληλοσυνδέονται όλα τα πράγματα. Δεν ενδιαφέρεται για τα μυστικά της ζωής. Θέλει να γνωρίσει τα μυστικά του Σύμπαντος. Αντιμετωπίζει πάρα πολύ καλά τους ανθρώπους, αλλά γνωρίζει την αλήθεια όταν τη βλέπει, την ακούει ή τη βιώνει οποιαδήποτε στιγμή. Η μεγαλύτερη πρόκληση για όποιον εργάζεται σ’ αυτό το μάθημα είναι να μάθει να αποδέχεται ότι λίγοι μόνον άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τις Συμπαντικές Αλήθειες, τις οποίες γνωρίζει ο ίδιος και που δεν μπορεί ακόμη να εκφράσει με λέξεις.

 

Συμπεράσματα

Δεν είμαστε εδώ για να μάθουμε τα ίδια τα μαθήματα, αλλά για την ίδια την Τέχνη να γίνουμε Μάστερ. Ο ορισμός του Μάστερ είναι να βρίσκει θετικές χρήσεις για όλες τις ενέργειες και σε όλες τις περιστάσεις. Όταν τελικά το κατακτήσουμε, θα θυμηθούμε την αληθινή μας δύναμη ως Δημιουργοί.

Το επόμενο βήμα που ξετυλίγεται μπροστά μας είναι να ρωτήσουμε: «Πού πάμε;» και «Τι βρίσκεται μετά τα Δώδεκα Θεμελιώδη Μαθήματα Ζωής;» Το επόμενο βήμα του ανθρώπου είναι να αποφασίσει ποιες από τις εμπειρίες της ζωής του θα ήθελε να μεταφέρει στην επόμενη ζωή και από ποιες θα ήθελε να απελευθερωθεί, κι έτσι να σχεδιάζει την επόμενη ζωή του χωρίς να έχει φύγει από την τωρινή.

Σε τελική ανάλυση, να θυμόμαστε πάντα ότι η ζωή είναι ένα υπέροχο παιχνίδι και ο σκοπός που το παίζουμε είναι για να μας δώσει μια ευκαιρία να βιώσουμε το πάθος και τη χαρά μας!

 

Comments are closed.