Συζήτηση με τον Θεό… Βιβλίο 1


6 sizitisi

Συζήτηση με τον Θεό… Βιβλίο 1

Συζήτηση με τον Θεό του Neal Walsch Donald…

Το διάβασα Σεπτέμβριο του 2011

Η περίληψη είναι απο την Χρυσούλα Δημητρίου

Υπέροχα αποσπάσματα…

 1. Το συναίσθημα είναι η γλώσσα της ψυχής.
 2. Ωστόσο μέσα στα πιο βαθιά σου  συναισθήματα, βρίσκεται η ύψιστη αλήθεια σου.
 3. Οι λέξεις μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις κάτι. Η εμπειρία σου επιτρέπει  να το γνωρίσεις. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορείς να τα βιώσεις εμπειρικά. Έτσι ο Θεός σου έχει δώσει  και άλλα εργαλεία γνώσης. Κι αυτά ονομάζονται συναισθήματα. Αλλά και σκέψεις.
 4. Στη πραγματικότητα δίνετε τόσο λίγη αξία στην εμπειρία, ώστε όταν η εμπειρία σας για το Θεό διαφέρει από ότι έχετε ακούσει για το Θεό. Τότε αυτομάτως απαρνιέστε την εμπειρία και κρατάτε τα λόγια. Ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο.
 5. Η εμπειρία και τα συναισθήματα σου γύρω από ένα πράγμα αντιπροσωπεύουν αυτό που γνωρίζεις τεκμηριωμένα και διαισθητικά γύρω από αυτό. Οι λέξεις μπορούν να επιδιώξουν να συμβολίσουν μόνο αυτό που ξέρεις και συχνά έχουν τη δυνατότητα να μπερδέψουν αυτό που γνωρίζεις.
 6. Θεϊκά είναι πάντα η πιο Υψηλή σου Σκέψη, ο πιο Καθαρός σου Λόγος. Το πιο Μεγαλειώδες σου Συναίσθημα.
 7. Το έργο διάκρισης γίνεται εύκολο, γιατί δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο  ακόμα και για τον αρχάριο μαθητή να αναγνωρίσει το Ύψιστο, το Καθαρότατο και το πιο Μεγαλειώδες.
 8. Ύψιστη σκέψη είναι πάντα  εκείνη που περιέχει χαρά. Τα Καθαρά Λόγια είναι τα λόγια εκείνα που περιέχουν αλήθεια. Το πιο Μεγαλειώδες Συναίσθημα είναι εκείνο που ονομάζεις αγάπη.
 9. Ο πιο ισχυρός αγγελιαφόρος του Θεού είναι η εμπειρία.
 10. Ο κόσμος σας δεν θα βρισκόταν στη τωρινή του κατάσταση αν, απλά, αν είχατε ακούσει την εμπειρία σας. Το αποτέλεσμα του ότι δεν ακούτε την εμπειρία σας είναι ότι την ξαναζείτε συνεχώς, πάλι και πάλι. Γιατί ο σκοπός του Θεού δεν πρόκειται να ματαιωθεί ούτε η θέληση Του να αγνοηθεί. Θα πάρετε το μήνυμα. Αργά ή γρήγορα.
 11. Όλοι οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί και όλες οι στιγμές είναι χρυσές.
 12. Άκου τα συναισθήματα σου. Άκου τις ύψιστες σκέψεις σου. Άκου την εμπειρία σου.
 13. Δεν θα έχεις αυτό που ζητάς, ούτε μπορείς να έχεις ότι θέλεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το ίδιο σου το αίτημα είναι μια δήλωση έλλειψης και το να λες ότι θέλεις ένα πράγμα λειτουργεί μόνο για να προκαλέσει αυτήν ακριβώς την εμπειρία – του να θέλεις – στην πραγματικότητα σου.
 14. Η σωστή προσευχή, επομένως, δεν είναι μια προσευχή ικεσίας, αλλά μια προσευχή ευγνωμοσύνης.
 15. Η ευχαριστία είναι η πιο ισχυρή δήλωση προς τον Θεό, μια βεβαίωση ότι πριν ακόμα ερωτήσεις σου δίνει την απάντηση.
 16. Ο θεός γνωρίζει αυτό που γνωρίζεις, κι αυτό που γνωρίζεις είναι αυτό που εμφανίζεται ως πραγματικότητα σου.
 17. Οτιδήποτε κι αν επιλέξεις εν ονόματι του Θεού αυτό θα γίνει.
 18. Η διαδικασία της προσευχής γίνεται πολύ ευκολότερη όταν, …..καταλαβαίνεις διαισθητικά πως το ίδιο το αίτημα δεν είναι απαραίτητο. Τότε η προσευχή είναι μια προσευχή ευχαριστιών. Δεν είναι αίτημα αλλά μια  δήλωση ευγνωμοσύνης για ότι υπάρχει
 19. Όταν επιλέξεις τη δράση που καθοδηγεί η αγάπη, τότε θα κάνεις κάτι περισσότερο από το να νικάς, τότε θα κάνεις κάτι περισσότερο από το να πετυχαίνεις. Τότε θα βιώσεις την πλήρη δόξα του ποιός πραγματικά είσαι και του ποιός μπορείς να είσαι.
 20. Η εσωτερική φωνή είναι η πιο δυνατή φωνή με την οποία μιλά ο Θεός, επειδή είναι η πλησιέστερη σε σας. Είναι η φωνή που σας λέει αν το  καθετί, έτσι όπως τα έχετε ορίσει, είναι αληθινό ή ψεύτικο, σωστό ή λάθος, καλό ή κακό.
 21. Υπάρχει μόνον ένας σκοπός για όλη τη ζωή, κι αυτός είναι τι να βιώσεις εσύ και όλα όσα ζουν την πληρέστερη δόξα.                                                                                               Οτιδήποτε και αν λες, σκέφτεσαι ή κάνεις υπηρετεί αυτήν τη λειτουργία. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνει η ψυχή σου και τίποτε άλλο που να θέλει να κάνει η ψυχή σου.
 22. Το βαθύτερο μυστικό είναι πως η ζωή δεν είναι μια διαδικασία ανακάλυψης, αλλά μια διαδικασία δημιουργίας. Δεν ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, αλλά δημιουργείς τον εαυτό σου από την αρχή. Μην ψάχνεις λοιπόν να βρεις ποιός είσαι , ψάξε ποιός θέλεις να είσαι.
 23. Η ζωή είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσετε βιωματικά αυτό που ήδη γνωρίζετε εννοιολογικά. Δε χρειάζεται να μάθετε τίποτε για να το κάνετε αυτό. Χρειάζεται απλώς να θυμηθείτε αυτό που ήδη γνωρίζετε και να δράσετε πάνω σε αυτό.
 24. Η ψυχή, η ψυχή σου, γνωρίζει όλα όσα υπάρχουν για να τα γνωρίζει, πάντα. Δεν υπάρχει τίποτε το κρυφό γι αυτήν, τίποτε το άγνωστο. Ωστόσο το να γνωρίζει δεν αρκεί. Η ψυχή ζητάει να βιώσει.
 25. Η μοναδική επιθυμία της ψυχής σου είναι να μετατρέψει την πιο μεγαλειώδη της έννοια για τον εαυτό της στην πιο μεγάλη της εμπειρία.
 26. Ο Θεός γνώριζε πως για να υπάρξει η αγάπη – και να γνωρίζει τον εαυτό της σαν καθαρή αγάπη – έπρεπε να υπάρξει και το ακριβώς αντίθετο της. Έτσι ηθελημένα δημιούργησε τη μεγάλη πολικότητα, το απόλυτο αντίθετο της αγάπης, όλα όσα δεν είναι η αγάπη, αυτό που τώρα ονομάζεται φόβος. Τη στιγμή που υπήρξε ο φόβος, η αγάπη μπορούσε να  υπάρχει  σαν ένα πράγμα που μπορούσε να βιωθεί.
 27. Καθιστώντας το σύμπαν μια διαιρεμένη έκδοση του εαυτού Του, ο Θεός παρήγαγε, από καθαρή ενέργεια, όλα όσα υπάρχουν τώρα, τόσο τα θεατά όσο και τα αθέατα.
 28. Ο σκοπός που σας δημιούργησα, πνευματικά μου τέκνα, ήταν για να γνωρίσω τον εαυτό Μου ως Θεό.
 29. …. η υλικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίσετε βιωματικά αυτό που γνωρίζετε διανοητικά.
 30. ….δεν μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου ως ψηλό αν δεν αποκτήσεις επίγνωση για την έννοια του κοντού. Δεν μπορείς να βιώσεις το μέρος του εαυτού σου που αποκαλείς χοντρό αν δεν γνωρίσεις το λεπτό.
 31.  Αν το τραβήξουμε ως την έσχατη λογική, δεν μπορείς να βιώσεις τον εαυτό σου ως αυτό που είσαι αν δεν έρθεις αντιμέτωπος με αυτό που δεν είσαι.
 32. Είστε, υπήρξατε πάντα και θα είστε πάντα ένα θεϊκό μέρος του θεϊκού όλου, ένα μέρος της καρδιάς και του θεϊκού νου.
 33. Είναι ο μοναδικός σας σκοπός. Δηλαδή ο σκοπός της μονάδας που επιδιώκει να ενωθεί με το παν.
 34. Στο απόλυτο δεν υπάρχει εμπειρία αλλά μόνο γνώση. Η γνώση είναι μια θεϊκή κατάσταση, όμως η μεγαλύτερη χαρά είναι η ύπαρξη. Η ύπαρξη επιτυγχάνεται μόνο με την εμπειρία. Η εξέλιξη είναι αυτή: γνώση, εμπειρία, ύπαρξη. Είναι η Αγία Τριάδα, το Τρισυπόστατο του Θεού.
 35. Ο Θεός Πατήρ είναι η γνώση, ο γονέας κάθε κατανόησης, ο γεννήτορας κάθε εμπειρίας, γιατί δεν μπορείς να βιώσεις αυτό που δεν γνωρίζεις
 36. Ο θεός ο υιός είναι η εμπειρία, η ενσάρκωση, η εκτέλεση όλων όσα ο πατέρας γνωρίζει για τον εαυτό Του, γιατί δεν μπορείς να είσαι αυτό που δεν έχεις βιώσει.
 37. Ο Θεός Άγιο Πνεύμα είναι η ύπαρξη, η εξαΰλωση όλων όσα έχει βιώσει ο Υιός σε σχέση με τον εαυτό Του, το απλό το έξοχο  ‘’είναι’’, δυνατό μόνο μέσω της ανάμνησης της γνώσης και της εμπειρίας.
 38. Οι σεισμοί οι κυκλώνες, οι πλημμύρες και οι λαίλαπες και φαινόμενα όπως εκείνα που ονομάζετε φυσικές καταστροφές δεν είναι παρά κινήσεις των στοιχείων από την μια πολικότητα στην άλλη. Όλος ο κύκλος γέννηση – θάνατος είναι μέρος αυτής της κίνησης. Αυτοί είναι οι ρυθμοί της ζωής και τα πάντα στην χονδροειδή πραγματικότητα υπόκεινται σε αυτούς, επειδή η ίδια η ζωή είναι ρυθμός. Είναι κύμα, δόνηση, παλμός. Στην ίδια τη καρδιά του παντός.
 39. Η νόσος και η ασθένεια είναι τα αντίθετα της υγείας και της ευσθαίνειας, και εμφανίζονται στην πραγματικότητα σας κατ’ εντολή σας. Δεν μπορείς να αρρωστήσεις χωρίς, σε κάποιο επίπεδο, να κάνεις τον εαυτό σου να αρρωστήσει και μπορείς να ξαναγίνει καλά μέσα σε μια στιγμή αποφασίζοντας απλώς να γίνεις. Οι βαθιές προσωπικές απογοητεύσεις είναι αντιδράσεις που έχουν επιλεγεί και οι παγκόσμιοι όλεθροι είναι τα αποτελέσματα της παγκόσμιας συνειδητότητας.
 40. (Όσα συμβαίνουν) δεν τα κάνει ο Θεός με τη θέληση του να εμφανιστούν, απλώς παρατηρεί τον άνθρωπο να τα κάνει και δεν κάνει τίποτα να τα σταματήσει, αν το έκανε, αυτό θα σήμαινε ότι ματαιώνει τη θέληση του ανθρώπου να τα κάνει. Αυτό, θα στερούσε από τη θεϊκή εμπειρία, που είναι η εμπειρία που ο Θεός και ο άνθρωπος έχουν επιλέξει μαζί.
 41. Μην κατακρίνετε, επομένως, όλα όσα θα ονομάζατε κακά στον κόσμο. Ρωτήστε μάλλον τον εαυτό σας τι έχετε κρίνει λάθος σε σχέση με αυτά και τι θέλετε, αν θέλετε, να κάνετε για να τα αλλάξετε.
 42. Ερευνήστε μέσα σας, αντί για έξω σας, ρωτώντας: ‘’Ποιό μέρος του εαυτού μου θέλω τώρα να βιώσω μπροστά σε αυτή τη συμφορά; Ποιά όψη του εαυτού μου επιλέγω να δραστηριοποιήσω Γιατί όλη η ζωή υπάρχει σαν ένα εργαλείο της δικής σας δημιουργίας και όλα τα περιστατικά της εμφανίζονται απλώς ως ευκαιρίες για να αποφασίσετε, και να γίνετε, αυτοί που είστε.
 43. Αυτό ισχύει για κάθε ψυχή, κι έτσι βλέπετε πως δεν υπάρχουν θύματα στο σύμπαν, αλλά μόνο δημιουργοί.
 44. Κάθε ψυχή είναι ένας δάσκαλος, αν και πολλές δεν θυμούνται την καταγωγή ή τη κληρονομιά τους. Όμως η κάθε μια δημιουργεί την κατάσταση και τις συνθήκες για το δική της ταχύτερη ενθύμηση, κάθε στιγμή που ονομάζεται τώρα.
 45. Γιατί κάθε περίσταση είναι ένα δώρο και σε κάθε εμπειρία κρύβεται ένας θησαυρός.
 46. Για αυτό γίνετε ένα φως μέσα στο σκοτάδι και μην το καταριέστε.
 47. Βρίσκεστε πάντα σε μια διαδικασία δημιουργίας. Κάθε στιγμή. Κάθε λεπτό. Κάθε μέρα…. Είστε μια μηχανή δημιουργίας και κυριολεκτικά με την ίδια ταχύτητα που σκέφτεστε παράγετε μια καινούργια εκδήλωση.
 48. Επιδιώξτε λοιπόν να δημιουργήσετε αλλαγή, όχι επειδή κάτι είναι λάθος, αλλά επειδή αυτό δε δηλώνει με ακρίβεια το ποιοι είστε.
 49. Αυτό είναι ένα προχωρημένο επίπεδο σκέψης, ένα επίπεδο που αργά ή γρήγορα το κατακτούν όλοι οι δάσκαλοι. Γιατί μόνον όταν μπορέσουν να δεχτούν την ευθύνη για το όλο μπορούν να επιτύχουν τη δύναμη να αλλάξουν ένα μέρος του.
 50. …. πρέπει να δουλέψετε για να αλλάξετε οτιδήποτε στη ζωή σας δεν ταιριάζει με την εικόνα του εαυτού σας που θέλετε να προβάλετε στην αιωνιότητα.
 51. Έτσι δημιουργείτε συλλογικά και ατομικά τη ζωή και τις εποχές που βιώνετε για το σκοπό της εξέλιξης της ψυχής.
 52. Ο πόνος προκύπτει από το πώς έκρινες και από τη γνώμη που σχημάτισες σχετικά με κάτι. Άλλαξε τη γνώμη και ο πόνος θα εξαφανιστεί.
 53. Όμως μην κρίνεις και μην επικρίνεις, γιατί δεν ξέρεις γιατί συμβαίνει κάτι ούτε και για ποιο σκοπό.
 54. Όμως δόξαζε τα πάντα, γιατί τα πάντα είναι δημιουργήματα του Θεού, ζώντας τη ζωή. Κι αυτό είναι η ύψιστη δημιουργία.
 55. Αυτός είναι ο στόχος της ψυχής σου. Αυτός είναι ο σκοπός της: να πραγματώσει πλήρως τον εαυτό της ενώ βρίσκεται στο σώμα και να γίνει η ενσωμάτωση όλων όσων πραγματικά είναι.
 56. Αυτό είναι το σχέδιο του Θεού για μας. Αυτό είναι το ιδανικό Του: το να πραγματωθεί μέσα από εμάς, το να γνωρίσει έτσι, αφού η έννοια μετατρέπεται σε εμπειρία, τον Εαυτό του βιωματικά.
 57. Γιατί η πίστη στο Θεό γεννά πίστη στο μεγαλύτερο δώρο του Θεού, την αγάπη δίχως όρους, και τη μεγαλύτερη υπόσχεση του Θεού, το απεριόριστο δυναμικό.
 58. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορείς να είσαι, δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορείς να κάνεις. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορείς να έχεις.
 59. Σκοπός είναι να δημιουργήσεις την εμπειρία σου και έτσι να δημιουργήσεις το εαυτό σου, μέσα στη λαμπρή στιγμή του τώρα. Δεν επιλέγεις, επομένως, προκαταβολικά τη ζωή που θα βιώσεις.
 60.  Μπορείς όμως να επιλέξεις τους ανθρώπους, τους τόπους και τα περιστατικά, τις συνθήκες και τις περιστάσεις, τις προκλήσεις και τα εμπόδια, τις ευκαιρίες και τις εναλλακτικές οδούς με τις οποίες θα δημιουργήσεις την εμπειρία σου.
 61. Μπορείς να διαλέξεις τα χρώματα για την μπαλέτα σου, τα εργαλεία για την εργαλειοθήκη σου, τα μηχανήματα για το συνεργείο σου. Το τι δημιουργείς με αυτά είναι δική σου υπόθεση. Αυτό είναι η ζωή.
 62. Επομένως δόξαζε κάθε άνθρωπο και κάθε περίσταση και πρόσφερε τις ευχαριστίες σου. Έτσι επιβεβαιώνεις την τελειότητα της δημιουργίας του Θεού και δείχνεις την Πίστη σ’ αυτήν. Γιατί τίποτε δεν γίνεται τυχαία στον κόσμο του Θεού και δεν υπάρχει αυτό που λέτε σύμπτωση. Ούτε παθαίνει συμφορές ο κόσμος από τυχαία επιλογή ή από κάτι που αποκαλείτε μοίρα. αν μια χιονονιφάδα είναι πέρα για πέρα τέλεια στο σχεδιασμό της, τότε δε νομίζεις ότι το ίδιο θα μπορούσε να λεχτεί και για κάτι τόσο υπέροχο όπως η ζωή σου;
 63. Ο Ιησούς δεν θεράπευε εκείνους που θεράπευε επειδή έβλεπε τη κατάσταση τους ως ατελή. Θεράπευε εκείνους που θεράπευε επειδή έβλεπε εκείνες τις ψυχές να ζητούν τη θεραπεία σαν μέρος της διαδικασίας τους. Έβλεπε την τελειότητα της διαδικασίας. Αναγνώριζε και κατανοούσε τη πρόθεση της ψυχής. Αν ο Ιησούς ένοιωθε πως κάθε αρρώστια, ψυχική η σωματική, αντιπροσώπευε το ατελές, τότε δεν θα είχε, απλούστατα, θεραπεύσει τους πάντες πάνω στον πλανήτη μια και έξω; Αμφιβάλλεις ότι θα μπορούσε να το κάνει;
 64. Να παρατηρείς, επομένως, τις επιλογές των άλλων, αλλά να μην τις κρίνεις. Να ξέρεις πως η επιλογή τους είναι τέλεια γι’ αυτούς τώρα, αυτήν την στιγμή, αλλά να στέκεις έτοιμος να τους βοηθήσεις αν έρθει κάποια στιγμή που ψάχνουν για μια καινούργια επιλογή, μια διαφορετική επιλογή, μια υψηλότερη επιλογή.
 65. Άρχισε να επικοινωνείς με τις ψυχές των άλλων, και ο σκοπός και η πρόθεση τους θα σου γίνουν φανερά.
 66. Ένα πράγμα είναι σωστό ή λάθος μόνον επειδή εσύ το λες. Ένα πράγμα ουσιαστικά δεν είναι σωστό ή λάθος.
 67. Αν ο κόσμος υπήρχε σε τέλεια κατάσταση, η διαδικασία ζωής της δημιουργίας του εαυτό σου θα τερματιζόταν. Θα τελείωνε.
 68. Ο Θεός σας δείχνει με ξεκάθαρους όρους ότι ο κόσμος υπάρχει έτσι όπως υπάρχει επειδή εσείς το επιλέξατε να υπάρχει έτσι.
 69. Ο κόσμος είναι στη κατάσταση που είναι εξαιτίας σας και εξαιτίας των επιλογών που έχετε κάνει ή που αμελήσατε να κάνετε.
 70. Η ίδια σου η ζωή είναι έτσι όπως είναι, εξαιτίας σου και εξαιτίας των επιλογών που έκανες ή αμέλησες να κάνεις.
 71. Μόνο όταν αρχίσετε να βλέπετε στον εαυτό σας εκείνο που προκάλεσε το έγκλημα, θα αρχίσετε,  επιτέλους, να θεραπεύετε τη συνθήκη από την οποία ξεπήδησε.
 72. Δεν μπορείτε να χάσετε σε αυτή τη μάχη. Δεν μπορείτε να αποτύχετε. Έτσι δεν είναι καθόλου μάχη αλλά, απλά, μια διαδικασία.
 73.  Η μεγαλύτερη διδασκαλία του Ιησού δεν ήταν ότι θα έχετε αιώνια ζωή, αλλά ότι την έχετε. Όχι ότι θα έχετε αδελφοσύνη κοντά στο Θεό αλλά ότι την έχετε. Όχι ότι θα έχετε ότι ζητήσετε, αλλά ότι το έχετε.
 74. Το συναίσθημα είναι ενέργεια σε κίνηση. Όταν κινείς ενέργεια, τότε δημιουργείς αποτέλεσμα. Αν κινήσεις αρκετή ενέργεια, τότε δημιουργείς ύλη. Η ύλη είναι συμπυκνωμένη ενέργεια.
 75. Η σκέψη είναι καθαρή ενέργεια. Κάθε σκέψη που κάνεις, που έκανες ποτέ και που θα κάνεις κάποτε είναι δημιουργική. Η ενέργεια της σκέψη σου ποτέ μα ποτέ δεν πεθαίνει. Ποτέ. Διοχετεύει το είναι σου και το νου σου μέσα στο σύμπαν που εκτείνεται για πάντα. Μια σκέψη είναι για πάντα.
 76. Όλες οι σκέψεις συμπυκνώνονται. Όλες οι σκέψεις συναντούν άλλες σκέψεις και διασταυρώνονται σε έναν απίστευτο λαβύρινθο ενέργειας, σχηματίζοντας ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σχέδιο άφατης ομορφιάς και απίστευτης πολυπλοκότητας.
 77. Η πράξη του Αδάμ και της Εύας δεν ήταν το προπατορικό αμάρτημα, αλλά στη πραγματικότητα η προπατορική ευλογία. Θα πρέπει να τους ευχαριστείτε από τα βάθη της καρδιάς σας, γιατί όντας οι πρώτοι που έκαναν μια ‘’λάθος’’ επιλογή, δημιούργησαν τη πιθανότητα να κάνει κανείς επιλογές γενικά.
 78. Η αγάπη είναι η έσχατη πραγματικότητα. Είναι η μόνη. Το παν. Το αίσθημα της αγάπης είναι το βίωμα του θεού για σένα.
 79. Δάσκαλοι είναι εκείνοι που επέλεξαν μόνο την αγάπη. Σε κάθε περίπτωση. Σε κάθε στιγμή. Σε κάθε περίσταση.
 80. Κατά την ύψιστη αλήθεια η αγάπη είναι το μόνο που υπάρχει, το μόνο που υπήρξε και το μόνο που θα υπάρξει ποτέ. όταν μπαίνεις στο απόλυτο μπαίνεις στην αγάπη.
 81. Μέσα από τους διάδρομους όλης της ανθρώπινης εμπειρίας έχει αντηχήσει τούτη η αλήθεια: η αγάπη είναι η απάντηση. (σελ.88)
 82. Ο θεός είναι και στη λύπη και στο γέλιο, και στο πικρό και στο γλυκό. Πίσω από το κάθε τι υπάρχει ένας σκοπός και επομένως μια θεϊκή παρουσία στα πάντα. (σελ.92)
 83. Ο Θεός είναι η ζωή, γιατί είναι το υλικό της ζωής. Κάθε της πλευρά έχει ένα θεϊκό σκοπό. Τίποτε δεν υπάρχει, τίποτε, χωρίς μια αιτία αποδεκτή και κατανοητή από το Θεό. (Σελ. 93)
 84. Ο Θεός επιθυμεί:                                                                                                                      Πρώτον, να γνωρίσει και βιώσει τον εαυτό Του σ’ όλη Του τη δόξα, να γνωρίσει ποιός είναι. Πριν επινοήσει εσάς και όλους τους κόσμους του σύμπαντος, Του ήταν αδύνατο να το κάνει.                                                                                       Δεύτερον, επιθυμεί να γνωρίσετε και να βιώσετε ποιοί πραγματικά είστε μέσα από τη δύναμη που σας έχει δώσει να δημιουργείτε κα να γνωρίζετε τους εαυτούς σας με όποιο τρόπο επιλέξετε.  Τρίτον, επιθυμεί να είναι όλη η διαδικασία της ζωής μια εμπειρία σταθερής χαράς, συνεχούς δημιουργίας, ατέρμονης επέκτασης και πλήρους πραγμάτωσης σε κάθε στιγμή του τώρα.(σελ. 98)
 85. Τη στιγμή της ολοκληρωτικής γνώσης (μια στιγμή που μπορεί να έρθει σε οποιαδήποτε ώρα) θα νοιώσετε κι εσείς όπως νοιώθει ο Θεός πάντα. Ολοκληρωτικά χαρούμενοι, γεμάτοι αγάπη, παραδοχή, ευλογία και ευγνωμοσύνη.
 86. Είστε ένα τριπλό ον. Αποτελείστε από σώμα, νου και πνεύμα. Θα μπορούσατε επίσης να τα αποκαλείτε το φυσικό, το μη φυσικό και το μετα-φυσικό. Αυτή είναι η Αγία Τριάδα, και την έχουν αποκαλέσει με πολλά ονόματα.
 87. Αυτό που είστε είναι και Θεός. Εκδηλώνεται ως Τρία-σε-Ένα. Ορισμένοι θεολόγοι το έχουν ονομάσει Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.                                                                                               Οι ψυχίατροι έχουν αναγνωρίσει αυτή την <<τριαρχία>> και την ονομάζουν συνειδητό, υποσυνείδητο και υπερσυνείδητο.                                                                                                                              Οι φιλόσοφοι την έχουν ονομάσει αυτό, εγώ και υπερεγώ.                                                                   Η επιστήμη την ονομάζει ενέργεια, ύλη και αντιύλη.                                                                             Οι  ποιητές μιλούν για νου, καρδιά και ψυχή.                                                                                      Οι στοχαστές της Νέας Εποχής αναφέρονται σε σώμα, νου και πνεύμα.                                                                                                 Ο χρόνος διαιρείται σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Δεν θα μπορούσε αυτό να είναι το ίδιο με το υποσυνείδητο, το συνειδητό και το υπερσυνείδητο;                                                                             Ο χώρος διαιρείται παρόμοια σε τρία: εδώ, εκεί και ενδιάμεσος χώρος.
 88. Η ψυχή (υποσυνείδητο, αυτό, πνεύμα, παρελθόν κλπ.) είναι το άθροισμα του κάθε αισθήματος που είχατε (δημιουργήσατε) ποτέ.
 89. Η σκέψη είναι το πρώτο επίπεδο δημιουργίας. Μετά έρχεται ο λόγος. Καθετί που λέτε είναι μια εκφρασμένη σκέψη. Είναι δημιουργική και στέλνει δημιουργική ενέργεια στο σύμπαν. Τα λόγια είναι πιο δυναμικά( κι επομένως θα μπορούσαν να πουν ορισμένοι, πιο δημιουργικά) από ότι είναι η σκέψη, επειδή τα λόγια είναι ένα διαφορετικό επίπεδο δόνησης από τη σκέψη. Αναστατώνουν (μεταβάλουν, αλλοιώνουν, επηρεάζουν) το σύμπαν με μεγαλύτερο αντίκτυπο.                                 Τα λόγια είναι το δεύτερο επίπεδο δημιουργίας.                                                                             Μετά έρχεται η δράση.
 90. Η δράση είναι λόγια σε κίνηση. Τα λόγια είναι εκφρασμένες σκέψεις. Οι σκέψεις είναι διαμορφωμένες ιδέες. Οι ιδέες είναι ενωμένες ενέργειες. Οι ενέργειες είναι απελευθερωμένες δυνάμεις. Οι δυνάμεις είναι υπαρκτά στοιχεία. Τα στοιχεία είναι σωματίδια του Θεού, τμήματα του Όλου, το υλικό  των πάντων.
 91. Η αρχή είναι ο Θεός. Το τέλος είναι η δράση, η δράση είναι δημιουργός Θεός ή βιωμένος Θεός.
 92. Όλα όσα βλέπεις στον κόσμο σου είναι αποτέλεσμα της ιδέας σου για αυτά.
 93. Θέλεις στα αλήθεια να πάρει μπρός η ζωή σου; Τότε άλλαξε την ιδέα σου για αυτήν. Για Σένα. Σκέψου μίλα και δράσε σαν Θεός που είσαι.
 94. Αναζητάς ένα καινούργιο κόσμο. Μην τον αναζητάς πια. Τώρα κάνε τον να εμφανιστεί. (Σελ.111)
 95. Η πρώτη σου φύση είναι να αγαπάς δίχως όρους. Η δεύτερη φύση σου είναι να επιλέγεις να εκφράσεις την πρώτη σου φύση, την αληθινή σου φύση συνειδητά. (σελ.113)
 96. Όλα όσα βλέπεις στον κόσμο σου είναι αποτέλεσμα της ιδέας σου για αυτά.
 97. Θέλεις στα αλήθεια να πάρει μπρός η ζωή σου; Τότε άλλαξε την ιδέα σου για αυτήν. Για Σένα. Σκέψου μίλα και δράσε σαν Θεός που είσαι.
 98. Αναζητάς ένα καινούργιο κόσμο. Μην τον αναζητάς πια. Τώρα κάνε τον να εμφανιστεί. (σελ.114)
 99. Το δεύτερο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι όλες οι καταστάσεις είναι παροδικές. Τίποτε δεν μένει το ίδιο, τίποτε δεν μένει στατικό. Το προς ποιά κατεύθυνση θα αλλάξει κάτι, εξαρτάται  από σένα. (σελ.114)
 100. Αυτό που επιδιώκει η ψυχή είναι το ύψιστο αίσθημα αγάπης που μπορείς να φανταστείς. Αυτή είναι η επιθυμία της ψυχής. Η ψυχή επιδιώκει αυτό το συναίσθημα. Όχι τη γνώση, αλλά το συναίσθημα. Έχει ήδη τη γνώση, αλλά η γνώση είναι διανοητική. Το συναίσθημα είναι βιωματικό. Η ψυχή θέλει να νοιώσει τον εαυτό της κι έτσι να γνωρίσει τον εαυτό της με τη δική της εμπειρία. Σελ. 119
 101. Το ύψιστο συναίσθημα είναι η εμπειρία της ενότητας με το Παν. Αυτός είναι ο μεγάλος νόστος στην αλήθεια που λαχταράει η ψυχή. Αυτό είναι το συναίσθημα της τέλειας αγάπης. Ο μοναδικός σκοπός της ψυχής μονάδας. Η ενοποίηση με το Όλο. (Σελ. 119)
 102. Είναι φανερό πως η ψυχή δεν μπορεί να επιλέξει να είναι κάτι αν δεν υπάρχει τίποτε για να διαλέξει. Για να βιώσει η ψυχή το μεγαλείο της πρέπει να γνωρίζει τι είναι μεγαλείο. (Σελ. 120)
 103. Αν υπάρχει μια ιδέα διαφορετική από τη δική σας την απορρίπτετε. Σ’ αυτό σφάλλετε, γιατί δημιουργείτε ένα μισό μόνο σύμπαν. Και δεν μπορείτε να καταλάβετε ούτε και το δικό σας μισό όταν έχετε απορρίψει από χέρι το άλλο μισό. Σελ.121
 104. Θεραπεία είναι η διαδικασία της αποδοχής των πάντων και στη συνέχεια της επιλογής του άριστου. Το καταλαβαίνεις αυτό; Δεν μπορείς να επιλέξεις να είσαι Θεός αν δεν υπάρχει τίποτε άλλο από το οποίο να επιλέξεις. Σελ 121
 105. Το ύψιστο συναίσθημα είναι η τέλεια αγάπη. Σελ. 121
 106. Η ψυχή σου επιδιώκει το ύψιστο συναίσθημα. Επιδιώκει το ύψιστο συναίσθημα. Επιδιώκει  να βιώσει (να είναι) τέλεια αγάπη. Είναι τέλεια αγάπη και το ξέρει. Όμως θέλει να κάνει κάτι περισσότερο από το να το ξέρει. Θέλει να είναι τέλεια αγάπη βιωματικά. Φυσικά και επιδιώκεις να είσαι Θεός. Τί άλλο νομίζεις πως προσπαθείς να κάνεις;  Σελ. 122
 107.  Είσαι καλοσύνη και έλεος και συμπόνια και κατανόηση. Είσαι γαλήνη και χαρά και φως. Είσαι συγχώρεση και υπομονή, δύναμη και κουράγιο, αρωγός σε ώρα ανάγκης, παρηγορητής σε ώρα θλίψης, θεραπευτής σε ώρα πόνου, δάσκαλος σε ώρες σύγχυσης. Είσαι η βαθύτερη σοφία και η ύψιστη αλήθεια, η μεγαλύτερη γαλήνη και η μεγαλύτερη αγάπη. Είσαι αυτά τα πράγματα και έχουν υπάρξει στιγμές στη ζωή σου που έχεις γνωρίσει τον εαυτό σου ως αυτά τα πράγματα. Σελ 123
 108. Αν ο στόχος σου είναι ο Θεός, τότε είσαι τυχερός. Γιατί ο Θεός είναι τόσο μεγάλος που δεν γίνεται να αστοχήσεις, δεν μπορείς να αμαρτήσεις. Σελ 126
 109. Δημιουργείς την πραγματικότητα σου κάθε λεπτό, ίσως και χωρίς να το ξέρεις. Σελ 128
 110. …δημιουργείτε σε τρία επίπεδα. Τα εργαλεία της δημιουργίας είναι: σκέψη, λόγος και πράξη. Κάθε δημιουργία αρχίζει με σκέψη….προχωρεί μετά στο λόγο….πραγματοποιείται με πράξη. Σελ. 128
 111. Κι αυτό , ίσως, είναι το μεγαλύτερο κλειδί στη δημιουργία: το να είσαι ευγνώμων πριν και για τη δημιουργία. Αυτή η τάση του να θεωρείς κάτι ως δεδομένο, όχι μόνο συγχωρείται, αλλά και ενθαρρύνεται. Είναι ένα σίγουρο σημάδι βαθειάς γνώσης. Όλοι οι δάσκαλοι γνωρίζουν προκαταβολικά ότι η πράξη έχει εκτελεστεί. Σελ 129
 112. Φώτιση είναι να καταλάβεις πως δεν υπάρχει πουθενά να πας, τίποτε να κάνεις και κανένας που πρέπει να είσαι, εκτός από αυτός ακριβώς που είσαι αυτήν τη στιγμή. Σελ. 142
 113. Άλλο πράγμα να είσαι αγάπη και άλλο να κάνεις κάτι με αγάπη. Η ψυχή λαχταράει να κάνει κάτι σε σχέση με αυτό που είναι, προκειμένου να γνωρίσει τον εαυτό της με το δικό της βίωμα. Έτσι θα επιδιώξει να πραγματώσει την ύψιστη ιδέα της διαμέσου της δράσης. Σελ. 142
 114. Όμως γνώριζε τούτο: δεν υπάρχει λανθασμένος δρόμος, γιατί σε τούτο το ταξίδι δεν μπορείς να μη φτάσεις εκεί που πας. Σελ. 145
 115. Ο δημιουργός δεν κυβερνά, αλλά απλώς δημιουργεί, δημιουργεί και συνεχίζει να δημιουργεί. Σελ 134
 116. Ένας εν ενεργεία δάσκαλος δεν μιλάει για πόνο επειδή ένας εν ενεργεία δάσκαλος καταλαβαίνει σαφώς τη δύναμη του λόγου κι έτσι απλώς επιλέγει να μην κάνει λόγο για αυτό.      Σελ. 149
 117. Κάνουμε αληθινό αυτό στο οποίο δίνουμε προσοχή. Ο δάσκαλος το γνωρίζει αυτό και τοποθετείται επιλεκτικά σε σχέση με εκείνο που επιλέγει να κάνει αληθινό. Σελ. 149

Ας ξεκαθαρίσουμε πως “το να είσαι στο πνευματικό παιχνίδι” σημαίνει να αφιερώνεις όλο σου το νου, όλο σου το σώμα, όλη την ψυχή στην διαδικασία της δημιουργίας του εαυτού κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού (σελ 156)

 1. …. η μεγαλύτερη στιγμή του Θεού είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι δεν χρειάζεστε το  Θεό.
 2. Ο αληθινός δάσκαλος δεν είναι αυτός με τους περισσότερους μαθητές, αλλά εκείνος που δημιουργεί τους περισσότερους δασκάλους. Σελ. 158
 3. Ο αληθινός ηγέτης δεν είναι αυτός με τους περισσότερους οπαδούς, αλλά εκείνος που δημιουργεί τους περισσότερους ηγέτες. Σελ. 158
 4. Ο αληθινός δάσκαλος δεν είναι αυτός με τη περισσότερη γνώση, αλλά εκείνος που κάνει τους περισσότερους με γνώση.  Σελ. 158
 5. Κι ένας αληθινός Θεός δεν είναι Αυτός με τους περισσότερους υπηρέτες, αλλά Εκείνος που υπηρετεί τους περισσότερους, κάνοντας έτσι θεούς όλους τους άλλους. Σελ. 158
 6. Το ευτυχισμένο πεπρωμένο σου είναι αναπόφευκτο. Δεν μπορείς να μην ‘’σωθείς’’. Σελ. 159
 7. Άφησε την αγάπη σου να προωθήσει τους αγαπημένους μέσα στον κόσμο και στην ολοκληρωτική εμπειρία του ποιοι είναι. Έτσι θα τους έχεις πραγματικά αγαπήσει.
 8. Η ζωή σου είναι πάντα το αποτέλεσμα των σκέψεων σου γύρω από αυτήν,… Σελ. 163
 9. Ο δάσκαλος καταλαβαίνει πως δεν έχει σημασία τι είναι, τι κάνει, τι έχει, τι λέει, τι θέλει, τι απαιτεί ο άλλος. Δεν έχει σημασία τι σκέφτεται, τι προσδοκά, τι σχεδιάζει ο άλλος. Το μόνο που έχει σημασία είναι τι είσαι εσύ σε σχέση με αυτό. Σελ. 171
 10. Αν δεν μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου δεν μπορείς να αγαπήσεις κάποιον άλλον. Σελ.171
 11. Η ψυχή έχει έρθει στο σώμα και το σώμα στη ζωή για το σκοπό της εξέλιξης. Εξελίσσεσαι, γίνεσαι. Και χρησιμοποιείς τη σχέση σου με το καθετί για να αποφασίσεις τι γίνεσαι. Σελ. 173
 12. Έχεις φέρει τον εαυτό σου στο σχετικό κόσμο, έτσι ώστε να έχεις τα εργαλεία με τα οποία να γνωρίσεις και να βιώσεις το ποιός πραγματικά είσαι. Το ποιός είσαι είναι αυτό που δημιουργείς τον εαυτό σου να είναι σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Σελ. 173
 13. …ψάξτε να δείτε εσείς ποιοί είστε, τι κάνετε και τι έχετε σε κάθε δεδομένη στιγμή και όχι τι γίνεται με τον άλλον.  Δεν είναι στη δράση του άλλου, αλλά στη δική σας αντί-δραση, εκεί όπου θα βρεθεί η λύτρωση σας. Σελ. 175
 14. Η σχέση, η σχέση σου με όλα τα πράγματα, δημιουργήθηκε ως το τέλειο εργαλείο σου στο έργο της ψυχής. Σελ. 188
 15. Ποτέ μην κάνεις κάτι μέσα σε μια σχέση από μια αίσθηση υποχρέωσης. Κάνε ότι κάνεις από μια αίσθηση της λαμπρής ευκαιρίας που σου παρέχει η σχέση σου για να αποφασίσεις και να είσαι αυτός που πραγματικά είσαι. Σελ. 188
 16. Δεν υπάρχει ‘’λάθος’’ σε τίποτε. Το ‘’λάθος’’ είναι ένας σχετικός όρος που υποδηλώνει το αντίθετο από εκείνο που ονομάζεις ‘’σωστό’’. Σελ. 203
 17. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου το έζησες στο αποτέλεσμα των εμπειριών σου. Τώρα καλείσαι να γίνεις η αιτία τους. Αυτό είναι που αποκαλούν συνειδητή ζωή. Αυτό είναι που ονομάζεται βάδισμα με επίγνωση. Σελ.209
 18. Προσπάθησε να είσαι αυτό που σου αρέσει να είσαι. Σελ. 229
 19. Δεν βρίσκεσαι σε αυτό τον πλανήτη για να δημιουργήσεις κάτι με το σώμα σου. Βρίσκεσαι σε αυτό τον πλανήτη για να δημιουργήσεις κάτι με τη ψυχή σου. Το σώμα  σου είναι απλώς και μόνο το εργαλείο της ψυχής σου. Ο νους είναι η δύναμη που κάνει το σώμα να κινείται. Αυτό λοιπόν που έχεις εδώ είναι ένα δυναμικό εργαλείο, που το χρησιμοποιείς στη δημιουργία της επιθυμίας της ψυχής. Σελ. 231
 20. Αληθεύει, επομένως, ότι τίποτε δεν συμβαίνει σε σένα ή μέσα από σένα που να μην είναι για το ύψιστο καλό σου. Σελ. 232
 21. Ας πούμε ότι η ψυχή σε οδηγεί στις κατάλληλες και ιδανικές ευκαιρίες ώστε να βιώσεις ακριβώς ότι είχες σχεδιάσει να βιώσεις. Αυτό που πραγματικά βιώνεις εξαρτάται από σένα. Θα μπορούσε να είναι αυτό που σχεδίασες να βιώσεις ή θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, ανάλογα με το τι επιλέγεις. Σελ. 232
 22. Έργο της ψυχής είναι να υποδείξει την επιθυμία της, όχι να επιβάλει.                                                                                                     Έργο του νου είναι να επιλέξει μέσα από εναλλακτικές δυνατότητες.                                                                                               Έργο του σώματος είναι να εκτελέσει αυτή την επιλογή.                                                                Όταν το σώμα, ο νους και η ψυχή δημιουργούν μαζί, με αρμονία και ενότητα, τότε ο Θεός ενσαρκώνεται.                                                                                                                                  Τότε η ψυχή γνωρίζει τον εαυτό της με τη δική  της εμπειρία.                                                         Τότε οι ουρανοί αγάλλονται. Σελ. 234
 23. Η ειρωνεία στη ζωή είναι ότι μόλις πάψουν να σε απασχολούν τα εγκόσμια αγαθά και η εγκόσμια επιτυχία, τότε ο δρόμος ανοίγει για να αρχίσουν να συρρέουν σε σένα. Σελ 235
 24. Η σκέψη είναι δημιουργική. Η σκέψη, ο λόγος και η δράση είναι τα τρία επίπεδα δημιουργίας.
 25. Οι λέξεις εγώ είμαι είναι αρκετά ισχυρές. Είναι δηλώσεις στο σύμπαν. Εντολές.
 26. Για να αλλάξεις την πραγματικότητα σου, απλούστατα σταμάτα να σκέφτεσαι έτσι.                                                                  Σε αυτή την περίπτωση, αντί να σκέφτεσαι ‘’θέλω επιτυχία’’ σκέψου ‘’Έχω επιτυχία’’. Σελ.238
 27. Η καλύτερη επονομαζόμενη δήλωση είναι μια δήλωση ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης. ‘’σε ευχαριστώ Θεέ μου, που μου έφερες επιτυχία στη ζωή μου. Σελ. 239
 28. Έρχεται κάποια εποχή στην εξέλιξη της κάθε ψυχής που η κύρια έγνοια δεν είναι πια η επιβίωση του υλικού σώματος, αλλά η ανάπτυξη του πνεύματος. Δεν είναι η κατάκτηση της εγκόσμιας επιτυχίας, αλλά η πραγμάτωση του εαυτού. Σελ. 240
 29. Είσαι ένα τριμερές ον, αποτελούμενο από σώμα, νου και πνεύμα. Θα είσαι πάντα ένα τριμερές ον, όχι μόνο όσο ζεις στη γη. Σελ. 241
 30. Στην αληθινή τάξη των πραγμάτων δεν κάνει κάποιος κάτι για να είναι ευτυχισμένος. Είναι ευτυχισμένος και κατά συνέπεια κάνει κάτι. Σελ.246
 31. Οι σκέψεις είναι μια πολύ λεπτή, αλλά εξαιρετικά ισχυρή μορφή ενέργειας. Τα λόγια είναι λιγότερο λεπτή ενεργεία, αλλά πιο πυκνή. Οι πράξεις είναι η πιο πυκνή ενέργεια από όλες. Η δράση είναι ενέργεια σε βαριά υλική μορφή και σε βαριά κίνηση. Σελ. 251
 32. Οι θεραπευτές έχουν ακριβώς μια τέτοια πίστη. Είναι μια πίστη που περνάει απέναντι, στην Απόλυτη Γνώση. Γνωρίζουν ότι είσαι προορισμένος να είσαι ολόκληρος, πλήρης και τέλειος τώρα, αυτή τη στιγμή. Αυτή η γνώση είναι και μια σκέψη, και μάλιστα μια πολύ ισχυρή σκέψη. Έχει τη δύναμη να κινεί βουνά, για να μην αναφέρω τα μόρια του σώματος σου. Για αυτό οι θεραπευτές μπορούν να θεραπεύσουν, συχνά μάλιστα και από απόσταση. Σελ. 251
 33. Όλα εξαρτώνται από το πως βλέπεις τα πράγματα. Σελ 259
 34. Δεν ήσαστε προορισμένοι να πεθάνετε. Η υλική μορφή σας δημιουργήθηκε ως μια υπέροχη ευλογία, ένα θαυμάσιο εργαλείο, ένα λαμπρό όχημα που σας επιτρέπει να βιώνετε την πραγματικότητα που έχετε δημιουργήσει με το νου σας, έτσι να μπορέσετε να γνωρίσετε τον εαυτό που έχετε δημιουργήσει στη ψυχή σας. Σελ. 259
 35. Η ψυχή συλλαμβάνει, ο νους δημιουργεί, το σώμα βιώνει. Ο κύκλος είναι πλήρης. Η ψυχή τότε γνωρίζει τον εαυτό της στη δική της εμπειρία. Σελ. 260

ΤΕΛΟΣ

 

 

Comments are closed.