Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

εξώφυλλο[1]

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Του Daniel Goleman – Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ – Σελίδες 462

Γιατί το «EQ» είναι πιο σημαντικό από το «IQ»;

 

Τι είναι το IQ; Η μοίρα μας; Δεν είναι πάντως αυτό που φανταζόμαστε. Το σαγηνευτικό και πειστικό βιβλίο του Daniel Goleman επιχειρηματολογεί πάνω στο γεγονός ότι οι αντιλήψεις μας σχετικά με την ανθρώπινη νοημοσύνη είναι στενά περιορισμένες, αφού αγνοούν ένα καίριο πεδίο ικανοτήτων που βαρύνουν απίστευτα στη ζωή των ανθρώπων.

Με αφετηρία τις πρωτοποριακές έρευνες γύρω από τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά, ο Goleman παραθέτει μία υπέροχη σύνθεση των πλέον πρόσφατων νευροεπιστημονικών ανακαλύψεων που σχετίζονται με τα συναισθήματα. Χρησιμοποιώντας τα ευρήματα από συστηματικές κλινικές μελέτες, ο συγγραφέας προσδιορίζει τους παράγοντες που κάνουν κάποιους ανθρώπους να πετυχαίνουν και κάποιους να αποτυγχάνουν στη ζωή τους. Αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν μια εντελώς διαφορετική ευφυΐα, που δεν είναι άλλη από τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει αυτοεπίγνωση και έλεγχο των παρορμήσεων, επιμονή, ζήλο και αυτοενεργοποίηση, ενσυναίσθηση και κοινωνική προσαρμοστικότητα.

Αυτές είναι οι δεξιότητες των ανθρώπων που διαπρέπουν στη ζωή, αυτών που οικοδομούν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, που διακρίνονται στο χώρο της εργασίας τους. Αυτές είναι επίσης οι σφραγίδες ποιότητας του χαρακτήρα και της αυτοπειθαρχίας, του αλτρουισμού και της συμπόνιας, που με τη σειρά τους είναι θεμελιώδεις δεξιότητες, απαραίτητες για την πρόοδο του ανθρώπινου είδους.

Όπως αποδεικνύει ο Goleman, οι ελλείψεις στον τομέα της συναισθηματικής νοημοσύνης οδηγούν σε προβλήματα στο γάμο ή στην οικογένεια, στο σχολείο ή στην εργασία, ενώ μπορεί να συνεπάγονται ακόμη και προβλήματα υγείας. Το βαρύτερο ίσως τίμημα αφορά τα παιδιά, για τα οποία οι κίνδυνοι είναι πολλοί: κατάθλιψη, διαταραχές στη πρόσληψη της τροφής, επιθετικότητα, εγκληματικότητα.

Ωστόσο τα νέα είναι αισιόδοξα.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί.

Περίληψη: Όλγα Τσιμπανούλη

 

Comments are closed.