Your Health…Your Choice

health

Your Health…Your Choice  –  Dr Ted Morter Jr

Frederick Fell Publishers, Inc., 2009, 272 σελίδες

Η περίληψη είναι απο τον  Θέμη Παπαδόπουλο

Μερικές από τις κεντρικές ιδέες του βιβλίου είναι οι ακόλουθες:

 

Η πιο συχνή αιτία έλλειψης τέλειας υγείας είναι η κακή διατροφή (αν και η πιο σοβαρή είναι τα αρνητικά συναισθήματα).  Άλλες αιτίες είναι η έλλειψη κίνησης και το περιβάλλον.

 

Το επίσημο σύστημα υγείας αντιμετωπίζει την ασθένεια, δεν προάγει την υγεία.

Τα φάρμακα και οι εγχειρήσεις μπορεί να σώσουν μια ζωή ή να απαλύνουν προσωρινά τον πόνο (σε επείγουσες και οξείες περιπτώσεις) αλλά δεν μπορούν να θεραπεύσουν.

Μόνο το ίδιο το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Το σώμα έχει την εγγενή ικανότητα να αυτορυθμίζεται όταν του δοθεί η ευκαιρία (κυρίως μέσω σωστής διατροφής).

 

Το να μην αισθάνεσαι (ακόμα) άσχημα, δεν σημαίνει ότι είσαι απαραίτητα υγιής.

Μπορείς να μετρήσεις την υγεία σου πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων ή νοσημάτων.

Το βιβλίο παρέχει μία απλή μέθοδο εκτίμησης της τωρινής υγείας μας μέσω της μέτρησης του pH των ούρων (τρεις μετρήσεις που εξηγούνται αναλυτικά και γίνονται εύκολα και οικονομικά στο σπίτι).  Συμπληρωματικά μπορούμε επίσης εύκολα να μετρήσουμε και το pH του σάλιου μας.

 

Η αρρώστια δεν είναι αναπόφευκτη.  Το σώμα δεν ξέρει να αρρωσταίνει, ξέρει μόνο τι να κάνει εδώ και τώρα (προσαρμογή) προκειμένου να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα που δέχεται για να επιβιώσει.

Οι μικροοργανισμοί δεν αποτελούν αιτία ασθένειας, αλλά το σώμα τους χρησιμοποιεί όταν αναγκάζεται να εμφανίσει κάποια συμπτώματα προκειμένου να αποτοξινωθεί.  Εξάλλου η χαμηλή ενέργεια ευνοεί την εγκατάσταση μικροβίων στο σώμα.

Η κληρονομικότητα εκδηλώνεται μόνο αν έχουμε κακό τρόπο ζωής.

Ούτε η ηλικία είναι δικαιολογία για να έχουμε πόνους και ασθένειες.

Αν κάτι στο σώμα δεν λειτουργεί όπως πρέπει ή αν υπάρχουν πόνοι, σημαίνει ότι πρέπει κάτι να αλλάξουμε στον τρόπο ζωής μας, ώστε να δώσουμε στο σώμα την ευκαιρία να επιστρέψει πάλι στη φυσιολογική κατάστασή του.

Μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις τι τρόπο ζωής θα ακολουθείς (διατροφή, τοξίνες, άσκηση, ύπνος, εθισμοί, άγχος, κλπ).

 

Το τι (και το πώς) έφαγες στο παρελθόν καθορίζει την υγεία σου στο μέλλον.

Η κατάχρηση πρωτεΐνης (ήτοι περισσότερα από 20-25 γρ. την ημέρα!) είναι η μεγαλύτερη αιτία χρόνιων νοσημάτων.  Το βιβλίο εξηγεί κατανοητά και σε βάθος γιατί ισχύει αυτό, αλλά και πώς να αντιστρέψουμε τις βλάβες στο σώμα από την υπερβολική λήψη πρωτεΐνης.

 

Το βιβλίο επίσης αναφέρεται στην ανώτερη διάνοια που δημιούργησε και που λειτουργεί το σώμα μας, και πως ότι και να επινοήσει ο άνθρωπος δεν μπορεί να την ξεπεράσει.  Επομένως κάθε παρέμβαση του κοινού νου (βλ. συμβατική ιατρική) δεν ωφελεί αλλά μάλλον βλάπτει.  Το σώμα ζει στο παρόν και η προσαρμογή του στις συνθήκες είναι πάντα τέλεια.  Επίσης αποκρίνεται πρώτα στο πιο επείγον ερέθισμα (αυτός είναι και ο λόγος που όταν παίρνουμε φάρμακα, τα συμπτώματα υποχωρούν προσωρινά – γιατί το σώμα έχει τώρα να αντιμετωπίσει μία πιο σοβαρή απειλή: το τοξικό φάρμακο).  Τώρα αν η προσαρμογή του τρόπου που λειτουργεί το σώμα είναι προσωρινή και όχι μακροχρόνια ή συχνή, δεν τρέχει τίποτα, αν όμως διαρκεί για πολύ καιρό, τότε οδηγούμαστε σε σοβαρά προβλήματα με σοβαρότερο εξ’αυτών τον πρόωρο θάνατο.  Η εγγενής ευφυΐα μέσα μας είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να αντιμετωπίσει σχεδόν τα πάντα κρατώντας μας σε λειτουργία για όσο το δυνατό περισσότερο.  Παρ’ολ’αυτά, μπορεί να μην είμαστε πάντα χαρούμενοι με τα συμπτώματα του τρόπου με τον οποίο πρέπει να δουλέψει αυτή η ευφυΐα και το όσο το δυνατό περισσότερο μπορεί να μην είναι όσο σχεδιάζαμε!

 

Οποιαδήποτε ουσία εισέρχεται στο σώμα μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί: να χρησιμοποιηθεί, να αποθηκευτεί ή να αποβληθεί.  Καμία ξένη ουσία δεν μπορεί να αγνοηθεί από το σώμα, και η τροφή που λαμβάνουμε, μέχρι να αφομοιωθεί, θεωρείται ξένη ουσία.

 

Ζούμε και πεθαίνουμε στο κυτταρικό επίπεδο.  Όταν τα κύτταρα είναι υγιή είμαστε υγιείς, όταν αρκετά κύτταρα πεθάνουν πεθαίνουμε.  Τα τοξινομένα κύτταρα δεν μπορούν να επιτελέσουν την εκάστοτε λειτουργία τους αλλά ούτε και να τροφοδοτηθούν (με γλυκόζη και οξυγόνο).  Τα κύτταρα είναι τοξινομένα όταν τα υγρά μέσα και γύρω τους είναι όξινα (δηλ. pH μικρότερο από 7).  Τα περισσότερα υγρά στο σώμα θα έπρεπε να είναι ελαφρώς αλκαλικά.  Το οξύ στο σώμα παράγεται από: τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων, την άσκηση, κάποιες τροφές (κατά κανόνα τις ζωικές και τις επεξεργασμένες), και τις αρνητικές σκέψεις.  Το οξύ από τις δύο πρώτες περιπτώσεις αποβάλλεται εύκολα από τους πνεύμονες μέσω της εκπνοής.  Το οξύ από την αφομοίωση των τροφών απαιτεί τη χρήση και άλλων οργάνων και πόρων του σώματος, και με την εξήγηση αυτών των μηχανισμών ασχολείται κατά κόρον το βιβλίο.  Για την τελευταία περίπτωση (αρνητικότητα), ο συγγραφέας αναφέρεται ενδελεχώς σε επόμενο βιβλίο του.

 

Πολύ σημαντικό για να αλλάξουμε τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα είναι το κίνητρό μας και η ανάληψη της ευθύνης για την υγεία μας.  Το να ξέρεις τι είναι σωστό να κάνεις, σου δίνει έναν ορατό στόχο.  Η δυσαρέσκειά σου με την παρούσα σου κατάσταση, σου δίνει το κίνητρο να ξεκινήσεις την αλλαγή.  Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σου ανατροφοδοτούν τη διάθεση να συνεχίσεις έτσι.

 

Το 75% της διατροφής μας πρέπει να είναι φρούτα και λαχανικά (ωμά ή όχι).  Το υπόλοιπο 25% όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα (υγιεινά αλλά και ανθυγιεινά ενίοτε).

 

Όλες οι τροφές (πλην των διατροφικών ινών) μετά την πέψη τους αφήνουν κάποιο κατάλοιπο που ονομάζεται στάχτη.  Η στάχτη είναι αλκαλική, όξινη ή ουδέτερη.  Πρέπει σταδιακά να αυξήσουμε τις τροφές που αφήνουν αλκαλική στάχτη και να μειώσουμε αυτές που αφήνουν όξινη (κυρίως οι ζωικές).  Στο βιβλίο υπάρχουν αντίστοιχοι πίνακες με τα τρία είδη των  τροφών.  Το βιβλίο προτείνει 4 βήματα για τη μετάβαση από την παρούσα προς μια υγιεινή διατροφή και δίνει συγκεκριμένα παραδείγματα με όλο και πιο βελτιωμένους τρόπους διατροφής.  Το κλειδί είναι η σταδιακή αλλαγή, γιατί ναι μεν η γρήγορη αλλαγή συνηθειών δεν θα βλάψει αλλά θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, κάτι που ενδέχεται να μας αποθαρρύνει από αυτόν το νέο τρόπο ζωής μας.  Η απότομη αλλαγή συνίσταται μόνο σε τελικά στάδια χρόνιων ασθενειών, όπου ο χρόνος πιέζει.

 

Οι ωμές τροφές (και μόνο) περιέχουν ένζυμα, που είναι απαραίτητα για την πέψη, γιαυτό και πρέπει να αποτελούν το ένα τρίτο τουλάχιστον της διατροφής μας.  Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πέφτει στο στομάχι μας κάθε μέρα είναι φρούτο, και μετά από τουλάχιστον μία ώρα μπορεί να ακολουθεί το πρώτο κυρίως γεύμα.

 

 

Το βιβλίο επίσης αναφέρεται στη στενή σχέση σώματος και νου, και πώς το ένα επιδρά στο άλλο.  Σωματικά προβλήματα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα και σε προβλήματα του νου, και το αντίστροφο.  Εξάλλου οι ενοχές είναι καταστροφικές για την υγεία (είτε γιατί έφαγες άσχημα μια φορά, είτε γιατί παραιτήθηκες συνολικά από την προσπάθεια).  Συγχωρούμε τον εαυτό μας και προσπαθούμε από εδώ και πέρα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

 

Κάθε σώμα διαθέτει μία αποθήκη αλκαλοποιητικών μετάλλων.  Τα μέταλλα αυτά είναι κυρίως το ιώδιο, το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο.  Όταν γεννιόμαστε έχουμε αρκετό απόθεμα για 4-5 χρόνια, αλλά φυσικά πρέπει να το αναπληρώνουμε, και ο μόνος τρόπος είναι τρώγοντας φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αυτά τα μέταλλα με τη μορφή οργανικών αλάτων.  Γιατί μπορεί μεν αυτά τα μέταλλα να περιέχονται και σε άλλες τροφές όπως το κρέας ή το αλάτι, αλλά είτε υφίστανται με τη μορφή ανόργανων αλάτων που το σώμα πρακτικά αδυνατεί να αξιοποιήσει ή απαιτούν από το σώμα για την αφομοίωσή τους περισσότερα μέταλλα από όσα παρέχουν.  Το ίδιο, κατά το συγγραφέα, ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής.  Όταν το απόθεμα, λοιπόν, αυτών των μετάλλων εξαντληθεί, αρχίζουν τα συμπτώματα (βραχυπρόθεσμα) και τα σοβαρά προβλήματα υγείας (μακροπρόθεσμα).  Το βιβλίο εξηγεί επακριβώς τους μηχανισμούς, τα συμπτώματα, το τι συμβαίνει σε κάθε όργανο του σώματος, την αιτία των διακυμάνσεων του pH όλων των υγρών του σώματος, καθώς και τι να περιμένουμε μακροχρόνια από μία τέτοια κατάσταση.  Εξηγεί π.χ. γιατί αυτοί που τρώνε πολύ κρέας καταστρέφουν τη χοληδόχο κύστη τους αρχικά και το συκώτι τους και άλλα όργανα στη συνέχεια, γιατί αυτοί που πίνουν πολύ γάλα παθαίνουν οστεοπόρωση, και τι σημαίνει η παρουσία ουρίας, ουρικού οξέος ή αμμωνίας στα ούρα.

 

Το βιβλίο επίσης παρέχει κάποιες πληροφορίες γύρω από: τα οφέλη της νηστείας, τους καλούς και κακούς συνδυασμούς τροφών, τα αμινοξέα, τη βιταμίνη Β12 (που υποτίθεται ότι λείπει πιο πολύ στους χορτοφάγους), τη χοληστερόλη, τους πλήρεις και απλούς υδατάνθρακες, τα λίπη και λιπαρά οξέα, τα ένζυμα, την περιεκτικότητα των τροφών σε πρωτεΐνη, τη συσταλτική (π.χ. από το τυρί) ή διασταλτική (π.χ. από χυμό) επίδραση των τροφών στην ενέργεια και το νου, τα συμπληρώματα διατροφής, την κακή επίδραση του μαγειρέματος στις τροφές.

 

 

Τέλος, το βιβλίο αναφέρεται στο θέμα της γυμναστικής.  Αν είμαστε πολύ οξειδωμένοι, η γυμναστική είναι επικίνδυνη.  Πρώτα πρέπει να κερδίσουμε την υγεία μας μέσω της διατροφής και ύστερα να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της γυμναστικής.  Δεν είναι όλα τα αθλήματα ωφέλιμα.  Ο συγγραφέας προτείνει το κολύμπι και την ποδηλασία, αλλά στην κορυφή όλων θέτει το περπάτημα και μάλιστα με κίνηση των χεριών, για λόγους που εξηγεί.

 

Δικιά σου η υγεία… δικιά σου και η επιλογή…

 

 

Comments are closed.