break-free-limiting-beliefs-300x201

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ

Πιο κάτω να βρείτε ασκήσεις για την απελευθέρωση από τον σωματικό πόνο

Καλή Επιτυχία

 

ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

1. ΕΙΣAΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

2. ΑΝΑΠΝΟΕΣ

3 ΧΑΛΑΡΩΣΗ

4 EFT ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

Αν και δεν είμαι γιατρός, έχω 35 έτη εκτενούς εμπειρίας όσον αφορά στον πόνο, στην   αλλαγή και στην βελτίωση του ανθρώπου – σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Κατά τη διάρκεια εκείνου του χρόνου έχω έρθει σε επαφή με πάνω από 20.000 άτομα.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να μοιραστούν οι μέθοδοι που έχω βρει επιτυχής για την μείωση του φυσικό και συναισθηματικού πόνου. Δεν έχω αισθανθεί την ανάγκη των επιστημονικών εξηγήσεων ως προς γιατί λειτουργούν. Αυτό που με ενδιαφέρει ειναι ότι είναι άβλαβες και ότι πραγματικά μειώνουν ή αφαιρούν τον πόνο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ο σκοπός αυτών των μεθόδων είναι να:

  1. Υποκινούν τη δημιουργία φυσικά εκκριμένες endomorphins που λειτουργούν ως φυσικά εσωτερικά δημιουργημένα φάρμακα που ελαττώνουν ή που αφαιρούν τον πόνο.
  1. Μειώσουν τις αρνητικές αντιδράσεις και το σφίξιμο ενάντια στον πόνο – που αυξάνει συνήθως τον πόνο αντικειμενικά και επίσης υποκειμενικά επειδή ο ασθενής εστιάζει στον πόνο σχεδόν αποκλειστικά – καθιστώντας το περισσότερο “επίπονο”. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια “πιο φιλική” σχέση με το μέρος του σώματος όπου ο πόνος είναι επικεντρωμένο.
  1. Διευκολύνουν μια πιο ελεύθερη ροή “της βιοενέργειας” όπως γίνεται αντιληπτή από την επιστήμη του βελονισμού – επιτρέποντας έτσι την ελευθερία από τον πόνο και επίσης τη μεγαλύτερη εσωτερική φυσική θεραπεύοντας δυνατότητα.
  1. Χαλαρώσουν την επίπονη περιοχή – επιτρέποντας τη μεγαλύτερη ροή του αίματος και της θεραπείας.

Αυτό μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε συνδυασμό των ακόλουθων τρόπων:

  1. H αύξηση της θερμότητας και η ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.
  2. Χαλάρωση του νευρικού συστήματος γενικά και επίσης της συγκεκριμένης περιοχής.
  3. Χαλάρωση του νου.
  4. Υποκίνηση της μετακίνησης της βιοενέργειας.
  5. Αφαίρεση των αρνητικών συναισθημάτων συντελούν στον πόνο

 

Ποια είναι τα οφέλη μιας τέτοιας προσέγγισης;

 

  1. Ο ασθενής βιώνει λιγότερο πόνο
  2. Έχει λιγότερη ανάγκη για φάρμακα και έτσι λιγότερες παρενέργειες και λιγότερος εθισμός.
  3. Ο ασθενής βιώνει μεγαλύτερη αίσθηση του αυτοέλεγχου και της αυτο-εκτίμησης.
  4. Υπάρχει μια μεγαλύτερη δυνατότητα της αυτοθεραπειας.

Ποια αποτελέσματα μπορούμε να αναμείνουμε;

  1. Σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει άμεση ανακούφαση μακράς ή μικρής διαρκείας.
  2. Σε άλλες περιπτώσεις τα αποτελέσματα θα έρθουν αργά.
  3. Ο πόνος μπορεί ελαφρώς ή σημαντικά να ελαττωθεί.
  4. Ο ασθενής μπορεί να πρέπει να πάρει τα φάρμακα
  5. Ένας συνδυασμός από φυσικούς μεθόδους και τα φάρμακα να απαιτηθούν

Τι είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ελαττώσουμε ή να αφαιρέσουμε τον πόνο;

 

Πριν υιοθετείτε όποιεςδήποτε από αυτές τις μεθόδους πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Μην σταματήστε ποτέ οποιαδήποτε φάρμακα οποιουδήποτε τύπου χωρίς συγκατάθεση του γιατρού σας.

Ποια βοήθεια μπορούμε να περνούμε από άλλους;

(Κάτω από κάθε πρόταση υπάρχει η διεύθυνση μιας αναζήτησης Διαδικτύου “google” που παρουσιάζει έναν κατάλογο χιλιάδων άρθρων σχετικά με εκείνη την μέθοδο.)

Από την κλασική ιατρική:

  1. Παυσίπονα, όπως δίνονται από τους γιατρούς παντού, έχει ελευθερώσει πολλά δισεκατομμύρια των ανθρώπων από τον πόνο.

Από την «εναλλακτική» ιατρική:

Σημείωση: Δεν επιτρέπεται πια η αμφιβολία σχετικά με τους μεθόδους αυτούς. Oι αποδείξεις τις αποτελεσματικότητας τους ειναι πια αναμφισβήτητες. Tο να συνεχίσουμε να αγνοήσουμε την βοήθεια που έχουν προσφέρει σε εκαταμηριους ανθρώπους σε όλο το πλανήτη θα ήταν αντιεπιστημονικό.

  1. Το ρεφλεξολογία έχει χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει τον πόνο για εκατομμύρια ανθρώπους. Με το μασάζ στα ανακλαστικά σημεία στο πέλμα του ποδιού, είμαστε σε θέση να φέρουμε μεγαλύτερη ροή αίματος και ανακούφιση στην επίπονη περιοχή.

(Δεν ενδειχνεται όταν υπάρχει εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία.)

Δείτε το βιβλίο MAΣAZ KAI ΠNEYMATIKH ΘEPAΠEIA του Pόμπερτ Ηλία Nατζέμυ

  1. Ο βελονισμός έχει αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικός στο να εμποδίζει ή να αφαιρέσει το πόνου για εκατομμύρια ανθρώπους με μια ευρεία ποικιλία προβλημάτων υγείας και ακόμη και ως αναισθησία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
  1. Η ομοιοπαθητική επίσης έχει ελευθερώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τον πόνο και την ασθένεια.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι επαγγελματικοί τρόποι που προσφέρουν βοήθεια στο πόνο και στην θεραπεία.

 

Ο σκοπός αυτού του άρθρου εντούτοις είναι να εξηγήσουμε τις ακόλουθες μεθόδους αυτοβοήθειας που μπορείτε να εφαρμόσετε οι ίδιοι.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;

Μερικές απλές μέθοδοι για τον πόνο που διευκολύνουν την χαλάρωση των νεύρων και των μυών και αυξήσουν την παραγωγή των φυσικών endomorpins είναι οι ακόλουθες.

 

  1. Θερμότητα ή / και το κρύο (υγρό ή ξηρό) χρησιμοποιείται εκτενώς από τους φυσιοθεραπευτές στην ανακούφιση, χαλάρωση και θεραπεία των αρθρώσεων και μυών.
  1. Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να αφαιρέσουν τον πόνο. Τα βότανα είναι τα πρωτότυπα από τα οποία ιατρικά παυσίπονα μας δημιουργούνται. Βότανα (όπως camomile, Bromelain (εκχύλισμα ανανά), Valerian, ST. Wort John (Bάλσαμο), Τζαμαϊκανό dogwood, Το βάλσαμο λεμονιών, Burdock) μπορεί να ληφθεί ως τσάγια, κάψουλες ή ακόμα και ως έλαια ή κρέμες που εφαρμόζονται τοπικά.
  1. Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς ως αναισθησία και για την οδοντιατρικές εργασίες και για τη χειρουργικές επεμβάσεις.
  1. Οι τεχνικές αναπνοής χαλαρώνουν τα νεύρα και τους μυς και αυξάνουν τη φυσική παραγωγή endomorphin.

Έχουμε παραγάγει μια καθοδηγημένη τεχνική αναπνοής για να σας βοηθήσουμε με αυτήν.

Μπορείτε να το πάρετε ως CD ή να το κατεβάσετε δωρεάν από το Διαδίκτυο.

 

  1. Η βαθιά χαλάρωση (σε μερικές περιπτώσεις – όταν ειναι δυνατόν – με τα χέρια μας στην επίπονη περιοχή) είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για και τον πόνο.

Έχουμε παραγάγει μια καθοδηγημένη άσκηση χαλάρωσης για να σας καθοδηγήσουμε σε εκείνη την διαδικασία. Δείτε πιο κάτω.

 

  1. Τεχνικές “Ενεργειακής Ψυχολογίας” που ανακαλύφτηκε από το Δρ. Roger Callahan το 1980 (αρχικά “Thought Field Therapy») – και αναπτηθικε από πολλούς άλλους από τότε – έχει αποδείξει να έχει μια” θαυματουργική “επίδραση στο φυσικό πόνο και στα αρνητικά συναισθήματα. Αυτή η τεχνική είναι βασισμένη στην διεργεση των σημείων βελονισμού καθώς σύγχρονος εστιαζόμαστε στον πόνο ή το αρνητικό συναίσθημα. Μπορεί να εκτελεσθεί και σωματικά και διανοητικά. Οι κύριες μορφές αυτής της μεθόδου καλούνται EFT και TAT.

Έχουμε παραγάγει τις ακουστικές και οπτικές οδηγίες για το πώς να κάνει αυτό.

 

  1. “Αφήνοντας τον πόνο” ειναι μια μέθοδος οπού επιτρέπουμε το πόνο να συνυπάρχει η αφήνουμε τον πόνο πραγματικά “να αποχωρίσει” – όσο δύσκολος όπως αυτός να φανεί. Όλοι ξέρουμε ότι οι άνθρωποι έχουν τα διαφορετικά όρια πόνου. Αυτή η δυνατότητα ίσως να επιτραπεί να εξηγήσει αυτό τα φαινόμενο.

 

  1. Διάφορες μορφές απελευθέρωσης και εκτόνωσης όπως το γέλιο, το κλάμα και το χασμουρητό μπορούν να ελευθερώσουν καταπιασμένα συναισθήματα και ενέργειες που συντελούν στον πόνο. Έχουμε βεβαιώσει τέτοια φαινόμενα συχνά.

 

  1. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν ο φυσικός πόνος είναι στην πραγματικότητα “αποθηκευμένος συναισθηματικός πόνος”, μπορεί να αποκριθεί στις μεθόδους για σε επαφή με και την απελευθέρωση από τα συναισθήματα αυτά.

 

Πώς μπορώ να μάθω αυτές τις τεχνικές για μένα ή για τους άλλους;

 

Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά ακουστικών και οπτικών οδηγιών για την καθοδήγηση σας σε αυτές τις τεχνικές.

 

Μπορείτε να παραγγείλετε το CD “H Φυσική Mείωση πόνου και η Aυτοθεραπεια” περιέχοντας τις ακόλουθες μεθόδους.

 

  1. Ασκήσεις αναπνοής για τη μείωση του πόνου.
  2. Βαθιά χαλάρωση για την ανακούφιση πόνου
  3. EFT για τον πόνο
  4. Διανοητικό EFT για τον πόνο.
  5. Να αφήσει να πάει του πόνου

 

Ή μπορείτε να κατεβάστε τα ακουστικά αρχεία mp3 αρχεία δωρεάν από το Διαδίκτυο από:

ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.
1. ΕΙΣAΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

2. ΑΝΑΠΝΟΕΣ

3 ΧΑΛΑΡΩΣΗ

4 EFT ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

=========================== 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚA BOHΘHMATA ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ

Ένας πονοκέφαλος μπορεί στα αλήθεια να καταστρέψει τη μέρα μας. Με πονοκέφαλο είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά στη δουλειά μας και στο σπίτι και η ζωή μας φαίνεται μαύρη. Γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στους θορύβους και στον τρόπο που φέρονται οι άνθρωποι γύρω μας. Ενοχλούμαστε ευκολότερα με ό,τι λένε ή κάνουν. Έχουμε λιγότερη υπομονή και αντοχή. Υποφέρουμε σωματικά και διανοητικά. Όταν οι πονοκέφαλοι γίνουν χρόνια κατάσταση, μπορούν να αλλάξουν τελείως το χαρακτήρα μας. Μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωή αρνητικά, και όσο για τις σχέσεις μας με τους άλλους, είναι πολύ πιθανό ότι θα επηρεαστούν από τη συνεχόμενη κακή μας διάθεση.

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ

 

  1. Μια βασική αιτία πίσω από τον πονοκέφαλο είναι η εσωτερική δηλητηρίαση του νευρικού συστήματος. Αυτό γίνεται όταν ένα άτομο τρώει πολύ τοξικές τροφές, όπως κρέατα από ζώα που μεγάλωσαν με ορμόνες και αντιβιοτικά και έμειναν νεκρά πολλές μέρες πριν καταναλωθούν. Μια άλλη πηγή τοξινών είναι οι πολύ επεξεργασμένες τροφές, όπως άσπρο αλεύρι και άσπρη ζάχαρη, που στερούν τον οργανισμό από βασικές βιταμίνες και άλατα. Άλλες τοξίνες προέρχονται από το κάπνισμα, το αλκοόλ και από τροφές γεμάτες χημικά λιπάσματα ή συντηρητικά.

 

  1. Αυτή η τάση του οργανισμού να μπλοκάρεται με τοξίνες εκατονταπλασιάζεται όταν ένα άτομο έχει δυσκοιλιότητα ή άλλου είδους ανεπαρκή απέκκριση των άχρηστων ουσιών. Όταν οι άχρηστες αυτές ουσίες δεν φεύγουν από τον οργανισμό δρουν επάνω στο νευρικό σύστημα, δημιουργώντας ένταση στα νεύρα, στα αιμοφόρα αγγεία, στην καρδιά, στο συκώτι, στα νεφρά και σε όλα τα άλλα όργανα του σώματος.

 

  1. Αυτό το πρόβλημα της αποτοξίνωσης πολλαπλασιάζεται όταν κάποιος ζει σε ένα μολυσμένο περιβάλλον, όπου αναπνέει τοξικές ουσίες που έχουν αρνητική επίδραση στους πνεύμονες και στο νευρικό του σύστημα.

 

  1. Μια άλλη αιτία πονοκεφάλου είναι η ένταση του αυχένα.

 

  1. Η ένταση του αυχένα συχνά συσχετίζεται με την ένταση γύρω από τα μάτια που συνήθως προέρχεται από μία ιδιαίτερη δουλειά που απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση των ματιών ή απλά από μία αδυναμία στην όραση.

 

  1. Η ένταση που υπάρχει σε ολόκληρο το σώμα μπορεί επίσης να αυξάνει ιδιαίτερα την ένταση του αυχένα, των ματιών και του κεφαλιού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ένταση στη σπονδυλική στήλη που τείνει να ανεβαίνει προς τα πάνω, μέσα στον αυχένα και το κεφάλι.

 

  1. Όλη η ένταση κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και κυρίως στο λαιμό δημιουργεί ένα μπλοκάρισμα στη ροή του αίματος προς το κεφάλι. Αυτό δημιουργεί έλλειψη αίματος και επομένως λιγότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο φτάνουν στα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτά τα κύτταρα επομένως υποφέρουν και ένας πονοκέφαλος εύκολα δημιουργείται.

 

  1. Η ένταση στον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι είναι συχνά αποτέλεσμα της συχνής στεναχώριας και ανησυχίας. Οι άνθρωποι που είναι ανίκανοι να χαλαρώσουν ή να κοιμηθούν σωστά είναι περισσότερο επιρρεπείς σε πονοκεφάλους από όσους είναι από τη φύση τους χαλαροί.

 

  1. Όταν η ανησυχία, η στεναχώρια, η ένταση ή τα ακραία συναισθήματα γίνουν χρόνιες καταστάσεις, καταστρέφουν την ισορροπία του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτές οι ορμονικές ανισορροπίες συχνά δημιουργούν πονοκεφάλους κυρίως στη διάρκεια της γυναικείας έμμηνης ροής καθώς και λίγες μέρες πριν.

 

  1. Yπάρχουν άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στους πονοκεφάλους όπως ορισμένες κληρονομικές τάσεις και οργανικές δυσλειτουργίες μέσα στο άτομο.

 

 

Φυσικά Βοηθήματα για τους Πονοκεφάλους

(Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιοιδήποτε τεχνική ή μέθοδος.)

 

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

  1. Το μασάζ βοηθάει να χαλαρώσουν οι μύες και τα νεύρα του λαιμού, του κεφαλιού και των ματιών ώστε να αυξηθεί η κυκλοφορία και να ανακουφιστεί ο πόνος.

 

  1. Μια σωστή δίαιτα με αγνές, μη τοξικές τροφές θα βοηθήσει το σώμα να ελευθερωθεί από τη συσσώρευση τοξινών. Μερικοί που παρουσιάζουν ψηλό βαθμό τοξικότητας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια αποτοξινωτική νηστεία κάτω από την καθοδήγηση ενός επαγγελματία φυσιοθεραπευτή, ώστε να καθαρίσουν τον οργανισμό τους.

 

  1. Αν υπάρχει δυσκοιλιότητα, τότε πρέπει αμέσως να αρχίσουμε να λύνουμε αυτό το πρόβλημα. Zητηστε βοήθεια το γιατρό σας.

 

  1. Όταν κανείς αναπνέει μολυσμένο αέρα και ζει μια ζωή γεμάτη με άγχος μπορεί να προστατέψει το σώμα του παίρνοντας βιταμίνες B, E, C. Μερικοί υγεινηστες συστήνουν δόση των 1000 mg βιταμίνης C και 100 I.U. βιταμίνης E καθημερινά. Όσο για τη βιταμίνη Β, μπορούμε να την προμηθευτούμε τρώγοντας μαγιά της μπίρας, σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφονται στη συσκευασία. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να ρωτήσει το θεραπευτή του κανείς προτού πάρει αυτές τις ουσίες.

 

  1. Η ένταση που συσσωρεύεται στη σπονδυλική στήλη, το λαιμό και το κεφάλι, μπορεί να χαλαρώσει και να απελευθερωθεί, μέσα από ειδικές ασκήσεις και αναπνευστικές τεχνικές. Αυτές οι ασκήσεις επίσης εναρμονίζουν το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, και εκμηδενίζουν τους παράγοντες που δημιουργούν ανισορροπία στις ορμόνες και ένταση στο νευρικό σύστημα, σαν αιτίες του πονοκεφάλου. Oι ασκήσεις αυτες διδάσκονται σαν μαθήματα γιόγκα στα περισσότερα γυμναστήρια. Mια ασκηση που βοηθάει σε πολλες περίπτωσης ειναι η λεγόμενη 1/2 λαμπάδα που εξυπηρετεί την καλύτερη αιμάτωση του εγκέφαλου.

 

  1. Αναπνευστικές τεχνικές σε συνδυασμό με τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης προσφέρουν στο άτομο ένα θαυμάσιο τρόπο να χαλαρώνει όλους τους μύες και τα νεύρα, ακόμη κι τα συναισθήματα και τον ίδιο το νου. Αυτές οι τεχνικές χρησιμεύουν όχι μονάχα για να αποφεύγουμε απλά τους πονοκεφάλους αλλά και σαν μια πρώτη βοήθεια για ένα πονοκέφαλο που ήδη υπάρχει.

 

  1. Ένας άλλος εναρμονιστικός παράγοντας είναι η ρουτίνα στην καθημερινή ζωή. Οι τακτικές ώρες για ύπνο, φαγητό και μπάνιο ηρεμούν και εναρμονίζουν το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα.

 

  1. Συγχρόνως πρέπει κανείς να προσπαθήσει να καταλάβει τις αιτίες της νευρικής του έντασης και ανησυχίας. Η αυτοανάλυση στις λειτουργίες του νου και της προσωπικότητάς μας βοηθάει να ανακαλύψουμε τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες δημιουργούμε μόνοι μας ανησυχία και ένταση στον εαυτό μας. Σεμινάρια και βιβλία για την αυτογνωσία υπάρχουν σε πολλά μέρη.

 

  1. Πολλή από την ανησυχία και τη νευρική μας ένταση είναι ένα αποτέλεσμα της έλλειψης αυτοπεποίθησης και πίστη. Έτσι, το να μελετάμε τις πνευματικές αλήθειες όπως διδάσκονται από τις διάφορες θρησκείες και πνευματικές φιλοσοφίες, μας βοηθάει να δούμε τις ανησυχίες και τα προβλήματά μας πιο ξεκάθαρα και λογικά. Η Σοφία φέρνει Ειρήνη, Η Σοφία οδηγεί στην αγάπη και την αρμονία.

 

  1. Υπάρχει μια νέα μέθοδο βασισμένη στον Βελονισμό που ειναι πάρα πολύ αποτελεσματικό για την ανακούφιση των πόνων όταν οι αίτιες ειναι ψυχοσωματικές – στρες, άγχος κτλ. Λέγεται EFT και υπάρχουν οδηγίες σε βιβλία και βίντεο στο 210 6818220, 210 6818151 ή στο www.HolisticHarmony.com/greek/eft/index.asp (Πάντα ρωτήσετε τoν γιατρό σας.)

 

Σα συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι πονοκέφαλοι ξεκινάνε από τον λαθεμένο ή μη ισορροπημένο τρόπο που ζούμε και σκεφτόμαστε. Όμως έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και σκέψης και να ελευθερωθούμε από αυτούς τους πόνους. Έτσι, ο πονοκέφαλος γίνεται ένας δάσκαλος, κάτι σαν εσωτερικός οδηγός που μας θυμίζει πότε ξεφεύγουμε από τον αρμονικό δρόμο των σωστών σκέψεων και πράξεών μας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ασκήσεις για την απελευθέρωση της έντασης στο πάνω μέρος της ράχης, τον αυχένα, το κεφάλι και τα μάτια ώστε να προλαβαίνετε τους πονοκεφάλους.