ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ

ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΧΗ

 

Θα συζητήσουμε τα πιο κοινά εμπόδια προς την αυτοπαραδοχή.

Έχουμε πει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες εμποδίων, θέματα κοινωνικού προγραμματισμού και θέματα συνείδησης. Και την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε τα θέματα του κοινωνικού προγραμματισμού.

Είπαμε ότι μία από τις πρώτες ασκήσεις ή τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε και στον εαυτό μας αλλά και και σε κάποιον άλλον είναι οι γραπτές επιβεβαιώσεις όπου ο άνθρωπος γράφει 10 – 20 φορές αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου σε κάθε περίπτωση και γράφει στην δεξιά στήλη αυτά που έρχονται από μέσα του και αυτά θα είναι ναι τότε και όχι επειδή ή και ναι επειδή ή τότε. Αυτό θα μας δώσει μία εικόνα για το που κολλάει – ποιες σκεπτομορφές έχει αυτός ο άνθρωπος που τον εμποδίζουν να έχει μία θετική σχέση με τον εαυτό του, να αγαπάει τον εαυτό του κανονικά.

Ο κάθε ένας από μας εάν είχαμε επίγνωση του τι πραγματικά είμαστε, της αληθινής μας φύσης, δεν θα είχαμε ποτέ ένα συναίσθημα αυτοαπόρριψης ή καμία αμφιβολία για τον εαυτό μας. Θα βιώσουμε τον εαυτό μας σαν θεϊκά όντα με απεριόριστη αξία με απεριόριστη δύναμη και αγάπη – δημιουργοί που έχουμε έρθει στο υλικό επίπεδο για αυτό το πείραμα. Το πείραμα μέσα στο οποίο χάνουμε προσωρινά την επίγνωση της αληθινής μας φύσης. Είναι μέρος του παιχνιδιού, να χάσουμε αυτή την επίγνωση, να ξεχάσουμε αυτό που πραγματικά είμαστε και μετά υπάρχει η πρόκληση του να ξαναθυμηθούμε την αληθινή μας φύση και τότε να αρμόζει η συμπεριφορά μας με ένα ον που πραγματικά είναι ένα μεγαλείο που πραγματικά αξίζει, που πραγματικά είναι ασφαλής. Ας φύγουμε από όλες αυτές τις μικρότητες που έχουμε, φόβους που έχουμε, ανασφάλειες που έχουμε, ανάγκη για αποδοχή από τους άλλους, ανάγκη να αποδείξουμε την αξία μας, που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα των ανθρώπων. Για να μπορώ να βοηθήσω κάποιον να δεχτεί τον εαυτό του και να απελευθερωθεί από τους προγραμματισμούς που εμποδίζουν αυτό, χρειάζομαι να απελευθερωθώ εγώ. Δηλαδή χρειάζομαι να έχω κάνει αυτή την εργασία και να έχω νιώσει πραγματικά γιατί μόνο τότε μπορώ να μεταφέρω την δόνηση αυτή αλλιώς θα είναι λόγια χωρίς δόνηση. Μόνο τότε πραγματικά μπορώ να εμπνέω τον άλλον και να του εξασφαλίσω ότι όντως μπορεί να ηρεμίσει, όντως αξίζει, όντως είναι ψευδαισθήσεις, όλα αυτά που έχει στο νου του όλοι αυτοί οι προγραμματισμοί.

Τότε η πρώτη άσκηση μπορεί να είναι να πούμε στον άνθρωπο: εάν θέλεις γράψε 10 – 20 φορές ή σε 3 – 4 ημέρες αυτή την άσκηση και φέρε τα αποτελέσματα. Διαβάζουμε μαζί τα αποτελέσματα και βλέπουμε τι κοινό υπάρχει πίσω από τις απαντήσεις του και τις θετικές απαντήσεις αλλά και τις αρνητικές γιατί και στις θετικές πεποιθήσεις λες ναι δέχομαι τον εαυτό μου σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει και το αντίθετο ότι όταν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση ότι δεν δέχεται τον εαυτό του. Τότε μπορείτε να δώσετε στον άνθρωπο ή στον εαυτό σας να γράψει τη συγκεκριμένη επιβεβαίωση. Γράφουμε τώρα συγκεκριμένη επιβεβαίωση ότι αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου ανεξάρτητα από τα σχόλια της μητέρας μου και ανεξάρτητα από την οικονομική μου κατάσταση ή την εμφάνισή μου ή την γνώμη ενός συγκεκριμένου ανθρώπου και όλο το συγκεκριμενοποιούμε πιο πολύ και πιο πολύ που λειτουργεί και με τρόπο να μας αναπρογραμματίσει αλλά και με τρόπο να διαπιστώνουμε βαθύτερα και βαθύτερα αυτό που υπάρχει.

Μια δεύτερη τεχνική θα την ονομάσουμε εσωτερική έρευνα είναι και κάτι που έχει διάφορες εκδοχές. Ο άνθρωπος ξεκινάει με μία φράση και δεν ξέρει πως θα ολοκληρώσει αυτή τη φράση και μετά ολοκληρώνει την φράση. Τώρα η φράση μπορεί να είναι, «χάνω την αίσθηση της αξίας μου ή την αυτοπαραδοχή μου ή την ενότητα με τον εαυτό μου όταν». Μετά απαντάω όταν συμβαίνει αυτό, όταν συμβαίνει το άλλο, όταν δεν καταφέρνω έτσι, όταν ξεχνάω αυτό, όταν ο άλλος είναι καλύτερος από μένα, όταν εκνευρίζομαι. Θα υπάρχουν απαντήσεις πάλι που ανήκουν σε κοινωνικούς προγραμματισμούς και απαντήσεις που ανήκουν σε θέματα συνείδησης πάλι. Εμείς τώρα δουλεύουμε κοινωνικούς προγραμματισμούς, συνείδηση θα δουλέψουμε αργότερα. Άρα θα τα μαζέψουμε αλλά θα τα δουλέψουμε αργότερα.

Κάποιες οδηγίες για την άσκηση αυτή.

Καλό θα ήταν ο άνθρωπος να έχει τα μάτια του κλειστά. Εφ’ όσον έχει τα μάτια του κλειστά θα γράψουμε εμείς για τον άνθρωπο αυτά που λέει. Δεν θα γράψουμε κάθε φορά χάνω την αυτοπαραδοχή μου όταν … θα γράψουμε το τέλος το συμπλήρωμα αυτό με το οποίο συμπληρώνει τη φράση και θα δημιουργηθεί ένα κατάλογος περιπτώσεων που ο άνθρωπος χάνει την αυτοπαραδοχή, ή το αίσθημα της αξίας του, ή τον αυτοσεβασμό. Την ίδια άσκηση μπορούμε να την κάνουμε για την αγάπη για κάποιον άλλο άνθρωπο. «Χάνω την αγάπη μου για τον τάδε… όταν αυτό … ή χάνω το αίσθημα της ασφάλειας όταν αυτό…». Μπορεί να είναι οποιαδήποτε επιβεβαίωση και να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τακτική.

Ένας τρόπος είναι να το πει ο ίδιος και ένας άλλος τρόπος είναι να του πούμε εμείς την φράση και αυτός να το ολοκληρώσει. Όταν κάνουμε εμείς την φράση και ο άλλος ολοκληρώνει μπορεί να γίνει με τον στάνταρ τρόπο ότι το λέμε 10 – 15 φορές και ο άνθρωπος απαντάει κάθε φορά ότι έρχεται στο νου του και εμείς σημειώνουμε. Μπορεί να έχετε ίδια απάντηση πάνω από μία φορά. Το σημειώνουμε αυτό έχει σημασία που έρχεται πάνω από μία φορά όταν ξεκινάει ο άνθρωπος να πει την φράση δεν χρειάζεται να έχει καμία απάντηση στον νου του και του λέω μην περιμένεις να έχεις μία απάντηση για να πεις την φράση, πες την φράση και άφησε την απάντηση να έρθει τότε αυτό είναι όταν ο ίδιος λέει όλη την φράση. Όταν το λέμε εμείς υπάρχει ο στάνταρ τρόπος που είπαμε μέχρι εδώ αλλά υπάρχει και ένας άλλος τρόπος που διαμορφώνουμε μία άλλη ερώτηση βάση της προηγούμενης απάντησης πχ. Ο άνθρωπος απαντάει όταν η γυναίκα μου με κριτικάρει. Εμείς συνεχίζουμε «χάνω την αυτοπαραδοχή μου όταν η γυναίκα μου με κριτικάρει, και αυτός μπορεί να απαντήσει «επειδή έχω δώσει την αξία μου σε αυτήν».

«Έχω δώσει την αξία μου στην γυναίκα μου επειδή» … «επειδή την έδωσα στην μητέρα μου». «Έχω δώσει την αξία μου στη μητέρα μου επειδή» …

Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να φτάσετε πολύ βαθιά αλλά θέλει άσκηση. Σήμερα θα μείνετε με την μία φράση και μια άλλη ημέρα θα δούμε πως λειτουργεί αυτό το άλλο σύστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο άνθρωπος που μιλάει θα πρέπει να έχει τα μάτια του κλειστά και εμείς ανοιχτά για να σημειώσουμε. Αυτό το ονομάζουμε εσωτερική έρευνα μπορείτε να διαβάσετε για αυτό μέσα στο βιβλίο σας στο εγχειρίδιο στο κεφάλαιο 14. Μπορεί να γίνει με φράσεις σαν χάνω την αίσθηση αγάπης μου για τους άλλους, χάνω την ασφάλειά μου όταν, χάνω το αίσθημα της ενότητας με τον θεό όταν, το βρίσκω δύσκολο να είμαι ο εαυτός μου όταν, χάνω την αίσθηση της ελευθερίας όταν, χάνω την αίσθηση της ηρεμίας όταν, όταν … Είναι γραμμένα στο βιβλίο σας. Έτσι δημιουργούμε στο πρώτο μέρος της άσκησης μία λίστα από λόγους περιπτώσεις ερεθίσματα όπου χάνουμε το αίσθημα της αξίας ή κάτι άλλο που είπαμε εδώ ελευθερία, γαλήνη, αγάπη για κάποιον άλλον.

Το δεύτερο στάδιο στην δεύτερη στήλη αλλάζει η φράση και λέω, «χάνω την αυτοπαραδοχή μου όταν…» και εδώ αναφερόμαστε στην φράση Α «επειδή έχω προγραμματιστεί να πιστεύω ότι…» και τώρα ο άνθρωπος χρειάζεται να ολοκληρώσει την φράση με μια πεποίθηση. Στην στήλη Β στα χαρτιά σας θα γράψουμε την πεποίθηση που κάνει τον άνθρωπο να χάσει την αυτοπαραδοχή του σε σχέση με το συγκεκριμένο ερέθισμα στην λίστα από ερεθίσματα στην στήλη Α.

Σήμερα εμείς θα γράψουμε την απάντηση του και άρα είναι δική μας η εργασία να πούμε στον άνθρωπο ότι όταν έχει τα μάτια του κλειστά, «χάνω την αίσθηση της αυτοπαραδοχής μου όταν…» «Όταν η γυναίκα μου με κριτικάρει επειδή έχω προγραμματιστεί να πιστεύω ότι η αξία μου μετριέται με την γνώμη της.» Εδώ γράφω «η αξία μου μετριέται με την γνώμη της γυναίκας μου» Βρίσκουμε μία πεποίθηση ή περισσότερες πεποιθήσεις για κάθε ερέθισμα στην στήλη Α που εμποδίζει το αίσθημα της αξίας.

Όταν έχουμε κάνει αυτό με την στήλη Β πάμε στην στήλη Γ και λέμε στον άνθρωπο. «Θα μπορούσα να διατηρήσω την αίσθηση της αξίας μου και ακόμα όταν η γυναίκα μου με κριτικάρει αν θα μπορούσα να πιστέψω και να θυμάμαι ότι…» Εδώ ζητάμε από τον άνθρωπο να βρει μία πεποίθηση που θα του επιτρέψει να βιώσει την αξία του ακόμη και όταν η γυναίκα του τον κριτικάρει ή ακόμα όταν η εμφάνιση του δεν είναι όπως την θέλει.

Το κάνουμε αυτό τώρα με κάθε ερέθισμα που υπάρχει στην στήλη Α πάμε στη στήλη Γ και λέμε στον άνθρωπο, «θα μπορούσα να διατηρήσω το αίσθημα της αξίας μου ή της αυτοπαραδοχής ακόμα όταν…» και διαβάζουμε μία μία τις φράσεις, κάθε φορά μία, και ο άλλος απαντάει για την νέα πεποίθηση που θα τον επιτρέψει να νιώθει την αξία του ακόμα σε αυτή την περίπτωση.

Στην στήλη Δ «γενικά νιώθω ιδιαίτερη αυτοπαραδοχή όταν πιστεύω ή σκέφτομαι ότι…» Εδώ είναι μία ελεύθερη στήλη που δεν έχει σχέση με τα συγκεκριμένα ερεθίσματα που επιτρέπουμε τον άνθρωπο να σκεφτεί πεποιθήσεις, λογικές σκέψεις, πνευματικές αλήθειες, που όταν τα σκέφτεται νιώθει ιδιαίτερα την αξία του σαν άνθρωπος, σαν ψυχή.

Άρα έχει 4 στάδια και θα κάνετε ζευγάρια. Τώρα και ο ένας θα οδηγήσει τον άλλον με αυτό τον τρόπο αυτός που οδηγεί και γράφει θα πει την αρχή της φράσης και ο άλλος θα ολοκληρώνει και όταν ολοκληρώνει αυτός που τα λέει θα τα γράφει στην σελίδα αυτή άρα θα το γράψετε στα χαρτιά του άλλου και όχι στα δικά σας χαρτιά. Ο καθ’ ένας καταλήγει με ένα πάρα πολύ πολύτιμο χαρτί ένα χαρτί που περιέχει και τα ερεθίσματα και τις πεποιθήσεις που δημιουργούν αυτά τα εμπόδια και τις νέες πεποιθήσεις που θα τον απελευθερώσουν και τέταρτο τις γενικές πεποιθήσεις που θα τον βοηθήσουν.

Αυτό μπορεί να γίνει για οποιοδήποτε θέμα. Η αγάπη για κάποιον άλλον, η ελευθερία, η ασφάλεια για οποιοδήποτε θέμα. Είναι αξιόλογη τεχνική αργότερα όταν καταλαβαίνεται αυτή την άσκηση καλά, μπορούμε να μιλήσουμε για την ελεύθερη ροή ερωτήσεων όπως έκανα νωρίτερα.

Αυτό που συνειδητοποιούμε εδώ είναι ότι όσο υπάρχουν αυτά τα εμπόδια εμείς θα αναπαράγουμε αυτές τις καταστάσεις θα κυνηγάμε ανθρώπους να παίξουν μαζί μας αυτούς τους ρόλους. Όσο έχω την ευαισθησία και εάν δεν βρίσκω άλλους ανθρώπους θα το κάνω με τον εαυτό μου θα μαλώνω τον εαυτό μου θα απορρίπτω τον εαυτό μου θα κριτικάρω τον εαυτό μου αλλά βέβαια είναι πιο ευχάριστο να βλέπω κάποιον άλλον γιατί έχω πάρε δώσε να τσακωθώ μαζί του, να θυμώσω μαζί του. Είναι σαν μαγνήτης.

Δεν είμαστε ποτέ θύματα – έλκουμε από το σύμπαν ότι φέρνει στην επιφάνεια αυτές τις λανθασμένες αντιλήψεις γιατί χρειάζεται να έρθουν στην επιφάνεια, γιατί χρειάζεται να μας ενοχλήσουν γιατί μας εμποδίζουν να συνειδητοποιήσουμε την αληθινή μας φύση. Να ευλογήσουμε τα άτομα που μας κριτικάρουν που μας δυσκολεύουν στο αίσθημα την αξίας μας γιατί είναι οι μεγαλύτεροι βοηθοί μας στην εξέλιξή μας. Να τους ευλογήσουμε και να κάνουμε το ho’oponopono.

Μερικοί θέλουν την δόση της αυτοαμφιβολίας, μερικές φορές το μήνα ή την ημέρα ανάλογα πόσο εθισμένοι είναι στην αυτοαμφιβολία και θα βρούνε πάντα πράγματα που θα τους οδηγήσουν να νιώθουν έτσι. Είναι κρίμα γιατί μειώνουμε τη δική μας ευτυχία και βέβαια μειώνουμε την ευτυχία των ανθρώπων γύρω μας και μειώνουμε γενικά την δημιουργία μας μέσα στην ζωή.

Το αποτέλεσμα της μη αυτοαραδοχής είναι οι ψυχοσωματικές αρρώστιες. Διάφορα προβλήματα με το σώμα, δεύτερον χαλασμένες σχέσεις γιατί όσο χρειάζομαι συνεχή αυτοεπιβεβαίωση από τον άλλον και ο άλλος δεν έχει το περιθώριο ή την ενέργεια ή τον χαρακτήρα για να κάνει αυτό, θα νιώθω συνέχεια φόβο, αδικία, θυμό με τον άλλον θα κάνω συνέχεια πράγματα για να έχω επιβεβαίωση και αναγνώριση που θα κουράσει τον άλλον που θα τσακωθούμε πιο εύκολα, θα θιχτούμε πιο εύκολα, θα θυμώσουμε πιο εύκολα. Εκτός από αυτό θα χάσουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας από την ζωή μας κάνοντας πράγματα που δεν είναι ο στόχος της ζωής μας δεν είναι αυτό για το οποίο γεννηθήκαμε το κάναμε μόνο και μόνο να φαινόμαστε στα μάτια των άλλων και να έχουμε την αγάπη τους και άρα μπορεί να χάσει κάποιος ολόκληρη την ζωή του να μην κάνει με την ζωή του αυτό που πραγματικά θέλει αυτό που πραγματικά θα του δώσει ευτυχία. Με εμποδίζει να κάνω πράγματα που θέλω επειδή φοβάμαι την απόρριψη εάν το κάνω και δεύτερο να νιώθω αναγκασμένος να κάνω πράγματα που δεν θέλω να κάνω αλλά «πρέπει» να τα κάνω για να είμαι κοινωνικά αποδεκτός ή να έχω την αποδοχή κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου. Άρα χάνω τον ίδιο τον εαυτό μου – είναι κρίμα.

Είναι κρίμα για μένα, είναι κρίμα για τους άλλους, είναι κρίμα για την κοινωνία, γιατί κόβω σε μεγάλο βαθμό την δύναμή μου, το φως μου, το μεγαλείο μου, προσπαθώντας να είμαι κάτι που νομίζω ότι οι άλλοι θέλουν να είμαι και δεν μπορώ ποτέ να φέγγω με αυτό τον τρόπο ή προσπαθώντας να είμαι σαν τους άλλους από το φόβο να είμαι διαφορετικός γιατί ο μόνος τρόπος που μπορεί κάποιος πραγματικά να πραγματοποιήσει το μεγαλείο του είναι να είναι συντονισμένος με την δική του εσωτερική φύση και δικό του λόγο ύπαρξης. Όσο κάνει συμβιβασμούς με το δικό του λόγο ύπαρξης μέσα στην ζωή και αυτό που πραγματικά νιώθει μέσα του, θα είναι σαν να ζει την ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου και δεν μπορεί να το κάνει με κέφι.

 

 

ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΧΗ

 

Σε σχέση με την άσκηση που κάνετε, θέλω να επισημάνω ότι ασχοληθήκατε περίπου 20 λεπτά με έναν άλλο άνθρωπο. (Θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ περισσότερη ώρα). Ο χρόνος είναι σημαντικός γιατί καμιά φορά χρειάζεται χρόνο για τον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει τις βαθύτερες αιτίες. Ο άνθρωπος μπορεί να λέει εντάξει δεν έχω τίποτα άλλο, μην σταματήσετε εκεί, συνεχίστε τουλάχιστον άλλα πέντε λεπτά λέγοντας «εντάξει να πεις και το ίδιο και το ίδιο δεν πειράζει δεν με κουράζει να πεις κάθε φορά το ίδιο» Ο χρόνος έχει σημασία επειδή η διάρκεια ξεπερνάει την άμυνα του υποσυνείδητου να μην πάει βαθύτερα.

Το δεύτερο είναι ότι ασχοληθήκαμε 20 λεπτά με έναν άνθρωπο και δεν είπαμε καμία συμβουλή όλα τα είπε ο ίδιος. Ρωτήσαμε μόνο ερωτήσεις. Καταλαβαίνουμε τη μεγάλη αξία, ότι είναι γραμμένο στο χαρτί αυτό είναι ατόφιες οι ιδέες του άλλου. Δεν προβάλαμε καμία δική μας ιδέα. Έχει μεγάλη αξία αυτό – να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που ο ίδιος συνειδητοποιεί πότε χάνει για τον εαυτό του ή αγάπη για κάποιον άλλο άνθρωπο.

Δοκιμάστε το να λειτουργήσετε με ερωτήσεις με αυτό τον τρόπο πότε το χάνεις, γιατί το χάνεις, τι πιστεύεις πως σε κάνει να το χάσεις, τι θα μπορούσες να πιστεύεις για να κρατήσεις αυτό που νιώθεις, τι γενικά σε βοηθάει να νιώθεις, είναι τέσσερις πολύ απλές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με οποιοδήποτε συναίσθημα που έχει ο άνθρωπος. Μπορείτε να επεκτείνεται αυτές τις ερωτήσεις και να πάτε όλο και βαθύτερα.

Σας δίνουμε τα έξτρα χαρτιά για την ανάλυση των συναισθημάτων της ενοχής, της ντροπής και της αυτοαπόρριψης. Έχει μία λίστα από πιθανά ερεθίσματα στο παρελθόν που μπορεί να έχετε χάσει το αίσθημα της αξίας σας όταν σε μαλώσανε ή σε έδερναν όταν δεν έκανες αυτό που σου έλεγαν, όταν έκανες λάθη, όταν πλήγωνες κάποιον, για σεξουαλικά θέματα για τα προβλήματα των άλλων, γιατί μπορεί εγώ να νιώθω άγχος που ο άλλος έχει πρόβλημα για τα αρνητικά συναισθήματα που είχες εάν είχατε θυμό ή μίσος προς κάποιον σαν παιδί ή επιθυμίες που είχες, για τη αρρώστια των άλλων για την δυστυχία των άλλων, όταν δεν πήγαινες καλά στο σχολείο, όταν σου έκαναν κριτική σε κατηγορούσαν, όταν ένιωθες φόβο όταν έλεγες ψέματα, ή έκλαιγες, όταν σου έλεγαν ότι είσαι αμαρτωλός, όταν σου μιλούσαν για τον Θεό ή για τον διάβολο, όταν έκανες απαγορευμένα πράγματα, όταν είχες την επαφή με το άλλο φύλο ειδικά οι κοπέλες, όταν σου έλεγαν με κάποιο τρόπο ότι είσαι κακό παιδί, όταν οι άλλοι δεν ήταν ευτυχισμένοι μαζί σου ή ευχαριστημένοι από εσένα, όταν δεν ήσουν τόσο καλός σε κάτι όσο οι άλλοι, όταν δεν σε πρόσεχαν οι άλλοι, όταν δεν μιλούσες για κάτι που ήταν σημαντικό για σένα το κράτησες μέσα σου, όταν δεν βοηθούσες κάποιον όταν μπορούσες, όταν δεν κατάφερες κάτι, όταν οι άλλοι ήταν απογοητευμένοι από εσένα, όταν τα αδέλφια σου είχανε προβλήματα, όταν οι άνθρωποι γύρω σου ήταν αδικημένοι, όταν σε εκμεταλλεύτηκαν, όταν δεν πήρες την στοργή ή την αγάπη εκεί που χρειαζόσουν, όταν σε συγκρίνανε με άλλους, όταν οι γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειας δεν είχανε σωστή συμπεριφορά προς την κοινωνία ή προς τους άλλους, όταν σου είπαν ότι φταις εσύ για κάτι, όταν δεν έπαιρνες καλούς βαθμούς, όταν δεν μπορούσες να είσαι σαν κάποιον άλλον, όταν δεν μπορούσες να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες των άλλων και άλλα.

Θέλω να δείτε τι νιώσατε σε αυτές τις περιπτώσεις και τι προγραμματισμοί δημιουργήθηκαν στο νου σας πιθανόν στο υποσυνείδητο αλλά ίσως ακόμα συνειδητά από τέτοιες εμπειρίες του παρελθόντος και τι επιρροή και αυτό θα είναι το ερώτημα που θα σας ρωτήσουμε την άλλη εβδομάδα, ποιοι προγραμματισμοί δημιουργήθηκαν μέσα στο εσωτερικό σας παιδί με μερικές από αυτές τις εμπειρίες που βιώσατε πως νιώσατε τότε, πως νιώθετε τώρα σε σχέση με αυτά. Επίσης σε σχέση με το παρελθόν ντρεπόσουνα ή ένιωσες αυτοαπόρριψη κάποτε για το σώμα σου και ποιο μέρος του σώματος, την εμφάνισή σου, το φύλο σου, την οικογένειά σου, την ομιλία δηλαδή η ικανότητά σου να μιλάς στους άλλους ή τους φίλους σου ή το χαρακτήρα σου ή την συμπεριφορά σου ή τα λάθη σου ή την πατρίδα σου ή την προσοχή που είχες από άλλους αν σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις ή άλλες είχες αίσθημα ντροπής ή απόρριψης ή ενοχής και τι επιπτώσεις έχει αυτό σήμερα στη ζωή σου.

Για το παρελθόν τι σου είπανε με λόγια αλλά και με τις πράξεις, την στάση τους για τον Θεό και τον διάβολο, για το χρήμα, για το σεξ, για την γνώμη των άλλων, για το ποιος αξίζει και ποιος δεν αξίζει. Εδώ έχουμε ένα πολύ σημαντικό ερωτηματολόγιο που μας κάνει μία απογραφή των βιωμάτων του παρελθόντος που μπορεί να έχει επιδράσει σήμερα επάνω στο σύστημα πεποιθήσεων και να έχει δημιουργήσει ενεργειακά σχήματα που πρέπει να δουλευτούν με EFT και άλλες ενεργειακές τεχνικές για να φτάσουμε στην πλήρη αυτοπαραδοχή. Βέβαια οι ίδιες ερωτήσεις ισχύουν για τα άτομα με τα οποία θα εργαστείτε εσείς κάνοντας αυτή την εργασία και διαπιστώνοντας αυτό, θα κάνετε ποιο σωστές ερωτήσεις όταν έχετε κάποιον απέναντί σας και θα έχετε μία εμπειρία η διαίσθηση.

Υπάρχει μία θεωρία στην ψυχολογία ότι τελικά η διαίσθηση είναι αποτέλεσμα εμπειρίας και όχι απλώς κάτι με το οποίο γεννήθηκα και όποιος αποκτάει διαίσθηση όταν έχει δουλέψει με χίλια άτομα με δέκα χιλιάδες με είκοσι χιλιάδες άτομα έχει δει τόσες περιπτώσεις που ξαφνικά η ενασχόληση με αυτό το πράγμα δημιουργεί μία εσωτερική πείρα και διαίσθηση γύρω από το τι συμβαίνει. Κάνοντας αυτό αποκτούμε πείρα και με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

Και το υπόλοιπο της άσκησης είναι σε σχέση με το παρόν. Ένα μέρος μικρό ή μεγάλο του εαυτού μου νιώθει ενοχή ή ντροπή ή εσωτερική σύγκρουση όταν κάνω τις ακόλουθες πράξεις, όταν κάνω τις ακόλουθες σκέψεις, όταν εκφράζομαι έτσι, όταν δεν κάνω τα ακόλουθα, όταν αμελώ ή ξεχνάω να, και εκτός από τα παραπάνω νιώθω ενοχή και ντροπή κατά καιρούς όταν….

Είναι δύο σελίδες που θα ήθελα να συμπληρώσετε και να κοιτάξετε σε βάθος για την επόμενη φορά για να συνεχίσουμε την εργασία μας επάνω στην αυτοπαραδοχή. Στην πρώτη άσκηση βάζετε κατ’ αρχήν εάν είχατε την εμπειρία. Μπορεί μερικές εμπειρίες να μην την είχατε, μπορεί να τις είχατε όλες και θα σημειώσεις τι ένοιωσες τότε και τι συμπεράσματα δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτό το παιδικό μυαλό και εάν θέλετε τι επίδραση έχει αυτό στην ζωή σας σήμερα εάν μπορείτε και αυτό να το δείτε, έχει την επίδραση ότι δεν μπορώ να διαπραγματεύομαι για τα δικαιώματά μου ή φοβάμαι να μιλάω με ανθρώπους για το θέμα αυτό να δείτε εάν μπορείτε και την επίδραση που υπάρχει σήμερα στη ζωή σας.

Για την άσκηση που κάνατε νωρίτερα που θα την ονομάσω εσωτερική έρευνα, όταν λέω αυτή τη φράση σημαίνει αυτή την άσκηση εσωτερική έρευνα. Είναι πολύ απλή πάρα πολύ απλή και πάρα πολύ σημαντική και ο άνθρωπος φεύγει με μία σελίδα γεμάτη με πολύ σημαντικές πληροφορίες. Αρκετές φορές όταν έχω ένα προσωπικό ραντεβού με κάποιον του δίνω ένα χαρτί και ένα στυλό και τον ρωτάω, μπορεί να μην κρατάω το τυπικό αυτό να λέω ας κάνουμε μία λίστα από αυτά που σε ενοχλούν. «Τώρα θέλω να μου πεις εάν μπορείς να σκεφτείς βιώματα του παρελθόντος που έχουν συντελέσει στο να νιώθεις αυτοαπόρριψη. Γράψε αυτό και από κάτω γράψε τα συναισθήματα που είχες.» Ο άνθρωπος φεύγει από μία λίστα από ερεθίσματα του παρόντος ερεθίσματα του παρελθόντος και τα συναισθήματα που έχει και στο παρόν και στο παρελθόν και με αυτή την λίστα μπορεί να κάνει EFT μόνος του επάνω στα ερεθίσματα και συναισθήματα του παρόντος και τα ερεθίσματα και συναισθήματα του παρελθόντος. Τότε μην διστάζετε και στις ομάδες όταν θα συντονίσετε αλλά και στο προσωπικό ραντεβού να προτείνεται σε κάποιον να γράψει κάτι. Γίνεται πολύ πιο συνειδητός. Γράψε αυτό αν θέλεις, αυτή την ερώτηση ή αυτό το ερέθισμα και συναισθήματα, θα το σκεφτείς την επόμενη φορά.

Ερώτηση – Όταν δουλεύουμε με έναν τέτοιον άνθρωπο που δε έχει σχέση με την αυτογνωσία ή και που έχει σχέση αλλά είναι στο πρώτο στάδιο μπορούμε να κάνουμε αμέσως EFT;

Απάντηση – Μπορείτε, EFT γίνεται σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν κάνει αυτογνωσία το EFT δεν έχει καμία σχέση με την αυτογνωσία. Το κάνει κόσμος γύρω από τον πλανήτη που δεν έχουν κάνει ούτε μία μέρα αυτογνωσία – βεβαίως.

Ερώτηση – Εδώ τώρα στο Γ και στο Δ. Στο Γ είναι θα μπορούσα να πιστέψω ή να θυμάμαι ότι και το άλλο είναι όταν πιστεύω ή σκέφτομαι ότι ποια είναι η διαφορά;

Απάντηση – Η διαφορά είναι στο Γ αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα ερεθίσματα που ο άνθρωπος έχει πει και έχουμε γράψει στην στήλη Α. Για τα συγκεκριμένα σημεία που δυσκολεύεται να δεχτεί τον εαυτό του, είναι συγκεκριμένο για την λίστα των ερεθισμάτων πότε χάνει την αξία του και το Δ είναι ανεξάρτητα από αυτά γενικά ότι του έρχεται στο νου του μπορεί να θυμηθεί κάποιες ικανότητες που έχει. τι άλλο; και εννοείται τότε ότι αυτό που χρειάζεται να κάνετε τώρα η επόμενη ερώτηση στον άνθρωπο με τον οποίο θα εργαστείτε είναι πως θα απελευθερωθεί από τις πεποιθήσεις στην στήλη Β και πως θα δυναμώσει τις πεποιθήσεις στη στήλη Γ και Δ.

Άρα αυτή είναι η επόμενη εργασία με εμάς και με τον άνθρωπο αυτό μπορεί να είναι πάλι γραπτές επιβεβαιώσεις, μπορεί να είναι θετικός οραματισμός, μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό EFT αλλά για τα συναισθήματα που προκαλούνται από αυτές τις πεποιθήσεις. Δηλαδή να βρείτε τον τρόπο να αποδυναμώσετε τις λανθασμένες πεποιθήσεις και να δυναμώσετε τις θετικές και πάντα μία ερώτηση είναι, εκτός από τεχνικές, για να δυναμώσουμε είναι η πράξη η θεραπεία μέσα στην συμπεριφορά, ότι αν πράγματι δεν πίστευες πιά αυτό που είναι στην στήλη Β ότι η αξία σου μετριέται με την γνώμη του άλλου και πίστευες αυτό που έχεις γράψει στην στήλη Γ ότι η αξία σου είναι μέσα σου τι θα έκανες διαφορετικά και το φέρνουμε σε πράξη. Ρωτάμε τον άνθρωπο πιά πράξη, τι θα έκανες που δεν κάνεις και τι είναι αυτό που πιθανόν θα σταμάταγες να κάνεις που το κάνεις μόνο και μόνο επειδή ελέγχεσαι από μία πεποίθηση που λέει ότι η αξία σου εξαρτιέται σε κάτι τι στιγμή που το φέρνουμε σε πράξη και ο άνθρωπος αρχίζει να δοκιμάζει να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται διαφορετικά βοηθάμε πολύ περισσότερο στην μεταμόρφωσή του και EFT θα βοηθήσει και ακούγοντας την καρδιά θα βοηθήσει και η αλλαγή συμπεριφοράς θα βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.