ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Του Deepak Chopra

 

1ος. ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ

 

 1. Θα έρθω σε επαφή με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας, εξασφαλίζοντας κάθε μέρα το χρόνο για να μένω σιωπηλός και απλά να υπάρχω. Θα κάθομαι μόνος σε σιωπηλό διαλογισμό τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τριάντα περίπου λεπτά το πρωί και το βράδυ.

 

 1. Θα βρίσκω το χρόνο κάθε μέρα για να επικοινωνώ με την φύση και να παρακολουθώ σιωπηλά τη διάνοια του θεού μέσα σε κάθε ζωντανό ον. Θα κάθομαι αμίλητος και θα παρακολουθώ ένα ηλιοβασίλεμα, θα ακούω τον ήχο της θάλασσας ή ενός ρυακιού ή απλά θα μυρίζω ένα λουλούδι. Μέσα στην έκσταση της σιωπής και με την επικοινωνία μου με τη φύση θα απολαμβάνω τον παλμό της ζωής που ρέει αιώνια, το πεδίο της καθαρής δυνατότητας και της απεριόριστης δημιουργικότητας.

 

 1. Δεν θα κρίνω τίποτα. Θα αρχίζω την ημέρα μου με τη φράση «Σήμερα δεν θα κρίνω τίποτα απ’ όσα θα μου συμβούν» και όλη την ημέρα θα υπενθυμίζω στον εαυτό μου να μην κρίνει.

2ος. ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

 

 1. Όπου πηγαίνω και όποιον συναντώ θα του προσφέρω ένα δώρο. Μπορεί να είναι ένας καλός λόγος, ένα λουλούδι ή μια προσευχή.

 

 1. Σήμερα θα δεχτώ με ευγνωμοσύνη όλα τα δώρα που η ζωή έχει να μου προσφέρει: το φως του ήλιου και το κελάηδημα των πουλιών, τις ανοιξιάτικες βροχές ή το πρώτο χιόνι του χειμώνα. Θα είμαι ανοιχτός στις προσφορές άλλων από ένα υλικό δώρο μέχρι μια ευχή.

 

 1. Η συνείδηση γνωρίζει τέλεια πώς να εκπληρώνει κάθε ανάγκη μας, όπως για χαρά, γέλιο, γαλήνη, αρμονία και γνώση. Αν αναζητάμε πρώτα απ’ όλα αυτά τα πράγματα για μας και για τους άλλους, όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους και ανέλπιστα γρήγορα. Θα αποφασίσω να διατηρήσω την κυκλοφορία του πλούτου στη ζωή μου, παίρνοντας και δίνοντας τα πιο πολύτιμα δώρα: τα αγαθά της τρυφερότητας, της φροντίδας, της εκτίμησης και της αγάπης. Κάθε φορά που θα συναντώ κάποιον, θα του εύχομαι σιωπηλά κάθε ευτυχία, χαρά και ευημερία στη ζωή.

 

3ος. ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

 

 1. Σήμερα θα παρατηρήσω τις επιλογές που κάνω κάθε στιγμή. Απλώς και μόνο με την παρατήρησή τους, θα τις φέρω στη συνειδητή μου αντίληψη. Θα ξέρω πως ο καλύτερος τρόπος να είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε στιγμή του μέλλοντος, είναι να έχω πλήρη συνείδηση του παρόντος.

 

 1. Όποτε κάνω μια επιλογή θα αναρωτιέμαι δύο πράγματα: «Ποιες είναι οι συνέπειες της επιλογής μου;» και «Θα φέρει αυτή η επιλογή την ολοκλήρωση και την ευτυχία σε μένα και σ’ όσους άλλους επηρεάζει;»

 

 1. Στη συνέχεια θα ζητήσω από την καρδιά μου να με καθοδηγήσει μ’ ένα μήνυμα άνεσης ή δυσφορίας. Αν αισθανθώ άνεση, τότε θα ακολουθήσω την επιλογή μου άφοβα. Αν νιώσω δυσφορία, τότε θα σταματήσω και θα προσπαθήσω να δω με την εσώτερη όρασή μου τις συνέπειες της επιλογής μου.

 

 

4ος. ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

 

 1. Θα εφαρμόσω την αποδοχή. Σήμερα θα αποδεχτώ του ανθρώπους, τις καταστάσεις, τις περιστάσεις και τα γεγονότα όπως ακριβώς έρχονται. Θα γνωρίζω πως κάθε στιγμή είναι έτσι όπως ακριβώς πρέπει να είναι, επειδή όλο το σύμπαν είναι όπως ακριβώς πρέπει να είναι. Δεν θα αντιμάχομαι ολόκληρο το σύμπαν αντιπαλεύοντας κάθε στιγμή. Θα αποδέχομαι τα γεγονότα όπως έχουν και όχι όπως θα ήθελα να είναι.

 

 1. Έχοντας αποδεχτεί τα πράγματα όπως έχουν, θα αναλάβω την ευθύνη για την κατάστασή μου και για όλα τα γεγονότα τα οποία θεωρώ ως προβλήματα. Γνωρίζω ότι ανάληψη της ευθύνης σημαίνει πως δεν θα κατηγορώ κανέναν και τίποτα για την παρούσα κατάστασή μου – συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου. Γνωρίζω επίσης πως κάθε πρόβλημα είναι μια μεταμφιεσμένη μοναδική ευκαιρία και η εγρήγορση απέναντι σ’ αυτές τις ευκαιρίες θα μου επιτρέψει να αδράξω την στιγμή και να τη μετατρέψω σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο όφελος για την εξέλιξή μου.

 

 1. Θα απαλλαγώ από την ανάγκη να υπερασπίζομαι τις απόψεις μου. Δεν θα νιώθω την ανάγκη να πείσω τους άλλους να αποδεχτούν τις ιδέες μου. Θα μένω ανοικτός σ’ όλες τις απόψεις και δεν θα παραμένω άκαμπτα προσκολλημένος σε καμιά τους.

 

5ος. ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ

 

 1. Θα κάνω έναν κατάλογο όλων των επιθυμιών μου και θα τον έχω κάθε μέρα μαζί μου όπου κι αν βρεθώ. Θα τον διαβάζω πριν περάσω στη σιωπή και το διαλογισμό, πριν πέσω για ύπνο και μόλις ξυπνήσω το πρωί.

 

 1. Θα απελευθερώσω αυτόν το κατάλογο των επιθυμιών μου και θα τον παραδώσω στη μήτρα της δημιουργίας, πιστεύοντας πως, όταν τα πράγματα δείχνουν να μην έρχονται όπως τα θέλω, υπάρχει κάποιος λόγος και πως το σύμπαν έχει για μένα πολύ μεγαλύτερα σχέδια απ’ ό,τι έχω φανταστεί.

 

 1. Θα εξασκώ πάντα την αντίληψη του παρόντος σ’ όλες μου τις ενέργειες. Θα αρνηθώ να επιτρέψω στα όποια εμπόδια συναντήσω, να καταστρέψουν την ποιότητα της προσοχής μου στην παρούσα στιγμή. Θα αποδεχτώ το παρόν όπως είναι και θα υλοποιώ το μέλλον μέσα από τις πιο βαθιές και ειλικρινείς προθέσεις και επιθυμίες μου. (Δίνω δύναμη σε ό,τι προσέχω.)

 

6ος. ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

 

 1. Σήμερα θα αφιερωθώ στην αποστασιοποίηση. Θα επιτρέψω στον εαυτό μου και τους γύρω μου την ελευθερία να είναι αυτό που είναι. Δεν θα επιβάλλω τις δικές μου ιδέες σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι τα πράγματα. Δεν θα δώσω πιεστικές λύσεις στα προβλήματα, δημιουργώντας έτσι νέους περιορισμούς. Θα συμμετέχω στο καθετί με αποστασιοποιημένο ενδιαφέρον.

 

 1. Σήμερα θεωρώ την αβεβαιότητα σαν ένα ουσιαστικό συστατικό των βιωμάτων μου. Με τη βοήθεια της πρόθεσης μου να αποδεχτώ την αβεβαιότητα, οι λύσεις θα εμφανίζονται αυτόματα μέσα από το πρόβλημα, τη σύγχυση, την αταξία και το χάος. Όσο πιο αβέβαια θα φαίνονται τα πράγματα, τόσο πιο ασφαλής θα αισθάνομαι, μιας και η αβεβαιότητα είναι το μονοπάτι μου προς την ελευθερία. Μέσα απ’ τη σοφία της αβεβαιότητας, θα ανακαλύπτω την ασφάλειά μου.

 

 1. Θα μπω στο πεδίο των απεριόριστων πιθανοτήτων και θα περιμένω όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μπορεί να συμβούν όταν παραμένω ανοιχτός σ’ ένα φάσμα άπειρων επιλογών. Μπαίνοντας στο πεδίο όλων των πιθανοτήτων θα απολαύσω την περιπέτεια, τη μαγεία, τη διασκέδαση και το μυστήριο της ζωής.

 

7ος. ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ Ή ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

 

 1. Σήμερα θα θρέψω με αγάπη το έμβρυο του θεού που κρύβω στην ψυχή μου. Θα αφιερώσω την προσοχή μου στο πνεύμα που ζωοποιεί το σώμα και το νου μου. Θα επικεντρώσω την προσοχή μου στη βαθιά σιγή μέσα στη καρδιά μου. Θα μεταφέρω τη συνείδηση της άχρονης, αιώνιας ύπαρξης στο μέσο της εμπειρίας του χρόνου.

 

 1. Θα κάνω έναν κατάλογο των ξεχωριστών μου χαρισμάτων. Στη συνέχεια θα καταγράψω όλα όσα μου αρέσει να κάνω, εκφράζοντας παράλληλα τα μοναδικά μου χαρίσματα. Όταν εκφράζω αυτά τα χαρίσματα και τα θέτω στην υπηρεσία της ανθρωπότητας, χάνω την αντίληψη του χρόνου και δημιουργώ την αφθονία στη ζωή μου και στις ζωές των άλλων.

 

 1. Θα αναρωτιέμαι καθημερινά: «Πώς μπορώ να υπηρετήσω;» ή «Πώς μπορώ να βοηθήσω;» Οι απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, θα μου επιτρέψουν να βοηθήσω και να εξυπηρετήσω τους συνανθρώπους μου με αγάπη.

 

Comments are closed.