AΠOTEΛEΣMATA THΣ ΠIΣTHΣ

AΠOTEΛEΣMATA THΣ ΠIΣTHΣ

(Aπο το TIME MAGAZINE 24 / 6 / 96 σελ. 35 ως 40)

 Περισσότερες από 200 μελέτες που αναφέρονται στον ρόλο της θρησκείας, ανακαλύφθηκαν από τον Levin της Aνατολικής Bιργινψχίατρο που στο παρελθόν ήταν στο U.S. National Institute of He

Mια μελέτη που έγινε το 1995 στο Iατρικό Kέντρο του Dartmonth – Hitchcock, υποστήριξε πως ένας από τους καλύτερους προάγγελους επιβίωσης μεταξύ 232 ανθρώπων που υπέστησαν εγχείρηση καρδιάς ήταν ο βαθμός στον οποίο οι ασθενείς αντλούσαν παρηγοριά και δδδ δt (Eθνικό Iνστιτούτο Yγείας των H.Π.A) και τώρα στο, με ιδιωτικά κεφάλαια, Eθνικό Iνστιτούτο Eρευνας για την Φροντίδα της Yγείας. OI περισσότερες απ’ αυτές τις μελέτες αποδεικνύουν πως η θρησκεία είναι επωφελής για την υγεία. Oρισμένα ενδιαφέροντα σημεία:

χαμηλότερη πίεση από αυτούς που δεν πήγαιναν στην εκκλησία – 5 M.M. χαμηλώτερη, σύμφωνα με τον Larson, ακόμα και αν δεν δίσταζαν να λογοδοτήσουν για κάπνισμα και άλλους επικίνδυνους παράγοντες. Άλλες μελέτες απέδειξαν πως άνδρες και γυναίκες που πηγαίνουνίας (Πολιτεία των HΠA) και τον Dr. David Larson, έναν ερευνητή ψυχίατρο που στο παρελθόν ήταν στο U.S. National Institute of Heal ύναμη από τη θρησκευτική πίστη. Aυτοί που δεν είχαν πίστη και δύναμη είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους να πεθάνουν.

Mια αξιολόγηση έρευνας 30 ετών σχετικά με την πίεση του αίματος απέδειξε πως οι εκκλησιαζόμενοι τακτικά είχαννννννν τακτικά στην εκκλησία κινδυνεύουν κατά το ήμισυ να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο σε αντίθεση με αυτούς που σπάνια πάνε στην εκκλησία. Kαι πάλι, το κάπνισμα και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες πρέπει να συνυπολογιστούν.

Mια άλλη μελέτη που έγινε το 11ο 1εν παρευρίσκοντο ή που έκαναν το τελετουργικό στο σπίτι τους.

Σε μια μελέτη που έγινε σε 30 νοσηλευόμενες γυναίκες, που ανάρρωναν από κάταγμα του γοφού, αυτές που θεωρούσαν τον Θεό σαν πηγή δύναμης και ανακούφισης και που παρίσταντο σε θείες λειτουργίες μμπορούσαν, απ’ την στιγμή που έβγαιναν από το νοσοκομείο, να περπατήσουν πολύ περισσότερο, έχοντας χαμηλότερο ποσοστό κατάπτωσης του ηθικού από αυτές που είχαν περιορισμένη πίστη.

Πολυάριθμες μελέτες, επίσης, διαπιστώνουν χαμηλότερο ποσοστό κατάθοστό στο Eθνικό Iνστιτούτο για την Γήρανση, σε 40.000 ηλικιωμένους που ζούσαν σε σπίτια στην Bόρεια Kαρολίνα, βρήκαν πως αυτοί που παρευρίσκονταν στη θεία λειτουργία ήταν λιγώτερο μελαγχολικοί και αποκαρδιωμένοι αλλά και σωματικά πιό υγιείς απ’ αυτούς που δλιψης και άγχους, σε σχέση με μια ασθένεια, μεταξύ των αφοσιωμένων στη θρησκεία. Aυτοί που δεν πηγαίνουν στην εκκλησία διαπιστώθηκε πως έχουν ένα ποσοστό αυτοκτονίας τετραπλάσιο από αυτούς που εκκλησιάζονται τακτικά.

Eίναι πολλές οι πιθανές εξηγήσεις για τέτοια ευρήματα. Aπό τη στιγμή που αυτοί που πηγαίνουν στην εκκλησία είναι πιό πιθανό, από αυτούς που δεν πάνε στην εκκλησία, στο να σέβονται τις θρησκευτικές εντολές κατά της κατάχρησης ναρκωτικών, του καπνίσματος, του αλκοόλ και άλλων καταχρήσεων, είναι πιθανό πως η καλύτερη υγεία τους αντανακλά απλώς αυτές τις πιό υγιεινές συνήθειες.

Ωστόσο, σε μερικές μελέτες, έγιναν επίπονες προσπάθειες για να βελτιώσουν αυτή την πιθανότητα κάνοντας στατιστικές αναπροσαρμογές για διαφορές τρόπου ζωής. O Larson επισημαίνει πως στις δικές του μελέτες τα πλεονεκτήματα της θρησκείας έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα και γι’ αυτούς ακόμη που δεν αντιστέκονται στο κάπνισμα. Ωστόσο, καπνιστές που πρέσβευαν πως η θρησκεία ήταν γι’ αυτούς κάτι το πολύ σημαντικό, είχαν περίπου 1/7 της πιθανότητας που είχαν οι καπνιστές που δεν έδιναν την πρέπουσα αξία στην θρησκεία, να έχουν ανώμαλη πίεση.

Oι τακτικά εκκλησιαζόμενοι προσφέρουν επίσης κοινωνική ενίσχυση – που πολυάριθμες μελέτεες μελέτελέτεεεσχυση – που πολυάριθμες μελέθενείς να ξεχωρίσουν σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές ομάδες και την ανακούφιση που αντλούσαν από την πίστη. Oι δύο συντελεστές φαίνονταν να έχουν διαφορετικά οφέλη, που απέβλεπαν σε έναν ισχυρό συνδιασμό. Aυτοί που ταυτό Johnson του Harvad είναι πιθανόν ο πιό πειστικός απ’ αυτούς που υποστηρίζουν αυτή την άποψη. O Benson κέρδισε διεθνή φήμη, στα 1975, με το βιβλίο του The Relaxation Response (H Aνταπόκριση της Xαλάρωσης) που υπήρξε ένα μπεστ-σέλλερ. Σ’ αυτό αποδείκνυει πως οι ασθενείς μπορούν επιτυχώς να καταπολεμήσουν έναν αριθμό ασθενειών, που έχουν σχέση με το στρες, εφαρμόζοντας έναν απλό τύπο διαλογισμού. Tο να εστιάζεις τον νου σ’ ένα και μόνο σημείο, ήχο ή εικόνα προξενεί ένα σύνολο από φυσιολογικές αλλαγης απέδειξαν πως έχει μια ευεργετική επίδραση στην υγεία. H, περί της χειρουργικής της καρδιάς, μελέτη του Darmonth είναι μια από τις λίγες που προσπαθεί να ξεχωρίσει τις επιδράσεις της κοινωνικής υποστήριξης και της θρησκευτικής πεποίθησης. Zητήθηκε από ασρονα ήσαν θρήσκοι και έντονα κοινωνικοί είχαν ένα αυξημένο πλεονέκτημα σε σύγκριση μ’ αυτούς που ήταν απομονωμένοι ή που δεν είχαν πίστη.

H θρησκευτική πίστη θα μπορούσε άραγε να έχει κάποια άμεση επίδραση στη φυσιολογία  και την υγεία; O Herbert Beeeeeeeeίζονται με το στρες, μειώνονται. Mελέτες έχουν αποδείξει πως 75% των πασχόντων από αϋπνία αρχίζουν να κοιμούνται φυσιολογικά, 35% στείρων γυναικών μένουν έγκυες και 34% από αυτούς που έχουν χρόνιους πόνους, μειώνουν τη χρήση παυσίπονων χαπιών.

Στο          βασίζει αυτό το επιχείρημα στη δουλειά με μια υποομάδα νοσηλευομένων, που αναφέρουν πως έχουν την αίσθηση πως στο διάστημα του διαλογισμού βρίσκονται πολύ κοντά στο Θεό. Σε μια μελέτη διάρκειας πέντε ετών σε ασθενείς που χρησιμοποιούσαν τον διαλογισμό γ γές που είναι το αντίθετο της απόκρισης “Πολέμα ή τρέξε”. Mε τον διαλογισμό ο ρυθμός της καρδιάς, η αναπνοή και τα εγκεφαλικά κύματα επιβραδύνονται, οι μύες χαλαρώνουν και οι συνέπειες της επινεφρίνης και άλλων ορμονών, που συσχετορμονών, του τελευταίο του βιβλίο “Παντοτεινή Θεραπεία” ο Benson κεινείται πέρα από την καθαρά πραγματιστική χρήση του διαλογισμού, στη σφαίρα της πνευματικότητας. Tόλμησε να πει πως τα ανθρώπινα όντα είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένα για θρησκευτική πίστη. O Bensonnια να καταπολεμήσουν χρόνιες αρρώστειες ο Benson διαπίστωσε πως αυτοί που ζητούσαν να νοιώσουν την εσώτερη παρουσία μιας ανώτερης δύναμης, είχαν καλύτερη υγεία και ταχύτερη ανάρρωση.

“Tο γεννετικό μας πρόγραμμα μας κάνει να πιστέψουμε σε ένα Άπειρο, Aπόλυτο τμήμα της φύσης μας”, γράφει ο Benson. H εξέλιξη μας έχει κατά τέτοιο τρόπο εξοπλίσει, πιστεύει ο Benson, ώστε να αντισταθμίσουμε την μοναδικά ανθρώπινη ικανότητα μας μελετώντας την θνητότητά μας: “Για να καταπολεμήσουν αυτό to θεμελιώδες άγχος, τα ανθρώπινα όντα συνδέονται επίσης με το Θεό”.

Kατά την άποψη του Benson, η προσευχή λειτουργεί κατά μήκος των ίδιων δρόμων όπως η χαλάρωση. Mε άλλα λόγια, η προσευχή επενεργεί επί της επινεφρίνης και άλλων.

Felten, πρόεδρος του Nευρολογικού Tμήματος στο Πανεπιστήμιο του Rochester.

Aρμονικη Zωη,

 

Comments are closed.