Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 27

ΓΙΑΝΚΟΣ ΜΠΑΝΤΕΛΗΣ
Γυναικολόγος – Ογκολόγος
Γιατρός Ψυχοσωματικής Εναρμόνισης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η βάση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής είναι η Αρχή των 5 Σημείων.
Αυτά τα 5 Σημεία σχηματίζουν ένα κύκλο, ο οποίος ανάλογα με τη σωστή ή όχι ακολουθία, είναι ή Παραγωγικός ή Καταστροφικός.
Σε κάθε ένα από αυτά τα 5 Σημεία αντιστοιχούν Όργανα- Μεσημβρινοί, Λειτουργίες, Εποχές, Αισθήσεις, Στοιχεία, και γενικά όλα όσα υπάρχουν στη ψυχοσωματική υπόσταση του ανθρώπου και στη φύση.
Θα μελετήσουμε εδώ τα 5 Στοιχεία του κύκλου των 5 Σημείων.
Η μελέτη θα περιοριστεί στην προσφορά- επίδραση του κάθε Στοιχείου στη Ψυχοσωματική Εναρμόνιση του ανθρώπου και κατ’ επέκταση στην Ευζωία και Μακροζωία του.
Σε άλλη μελέτη θα αναλυθεί η μεταξύ τους αλληλεπίδραση μέσα στο κύκλο των 5 Σημείων.
ΚΥΡΙΩΣ ΘΕΜΑ
Τα Στοιχεία αυτά με τη σειρά τους στον κύκλο των 5 Σημείων είναι:
Νερό, Αέρας, Φωτιά, Γη, Μέταλλο.
Νερό.
Το 70 % του σώματός μας αποτελείται από νερό.
Πολλές φορές μισοαστεία μισοσοβαρά αναρωτιέμαι αν το νερό βρήκε τους ανθρώπους σαν ένα ακόμη μέσον αυτομεταφοράς του.
Οι περισσότερες θεωρίες προέλευσης της ζωής στον πλανήτη λένε πως είναι από τη θάλασσα.
Ας αφήσω όμως αυτά για επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.
Το Νερό θα μπορούσα να το ονομάσω σούπερ τροφή για τον άνθρωπο.
Κι αυτό διότι, χωρίς το ίδιο να έχει θερμιδική απόδοση, βοηθάει πάρα πολύ στον μεταβολισμό των κυττάρων και στην αρμονική ομοιοστασία του μεσοκυττάριου χώρου.
Το αίσθημα της δίψας δημιουργείται, όταν ελαττωθεί η ποσότητα του μεσοκυττάριου υγρού και ο σοφά φτιαγμένος οργανισμός μας διψάει για να το αναπληρώσει.
Κατά μέσο όρο πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό τη μέρα.
Το Νερό επίσης είναι το βασικότερο μέσο αποβολής όλων των προϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα και της αδήλου αναπνοής.
Επιδρά επίσης στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος,
είτε με την πόση του,
(πολλές φορές όταν κάποιος βρίσκεται σε μια, ξαφνική ή όχι, συγκινησιακή φόρτιση, το πρώτο που του δίνουμε είναι ένα ποτήρι νερό),
είτε με τα μπάνια.
Είναι γεγονός ότι ακόμη και ένα απλό μπάνιο, κρύο ή ζεστό, χαλαρώνει και ηρεμεί.
Ωστόσο, η ευεργετική επίδραση του μπάνιου μπορεί να εμπλουτιστεί με τεχνικές που προσφέρουν περισσότερα στον οργανισμό μας, στην Ευζωία και στη Μακροζωία, μέσω της Ψυχοσωματικής Εναρμόνισης, που επιτυγχάνεται.
Μια από αυτές τις τεχνικές, πολύ βασική, είναι η εξής:
Μπαίνουμε στη μπανιέρα σε νερό θερμοκρασίας 37, 5 βαθμούς Κελσίου (τόση είναι η θερμοκρασία του υγρού μέσα στη μήτρα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης).
Δεν κάνει μεγάλη διαφορά αν το νερό είναι λίγο πιο πάνω ή πιο κάτω από τη θερμοκρασία αυτή.
Καλύτερα πάντως να είναι 37,5 βαθμούς Κελσίου, διότι αυτό βοηθά την Κυτταρική Μνήμη.
Παραμένουμε μέσα στο νερό για μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτή, ονειρευόμαστε ότι πραγματικά είμαστε έμβρυα στον τελευταίο μήνα και ετοιμαζόμαστε να ξαναγεννηθούμε. Οραματιζόμαστε κατά κάποιο τρόπο πώς περνάγαμε μέσα στη μήτρα της μητέρας κατά την περίοδο της κυοφορίας μας.
Μετά από μισή ώρα βγαίνουμε από το νερό οραματιζόμενοι ότι εκείνη τη στιγμή γεννιόμαστε στην αίθουσα κάποιου μαιευτηρίου.
Παραμένουμε για 5© να κρυώσει το αίμα, που έχει συγκεντρωθεί λόγω αγγειοδιαστολής στο δέρμα μας, οραματιζόμαστε πως κλαίμε και τσιρίζουμε σαν τα νεογέννητα που βρέθηκαν έξω από τη θαλπωρή της μήτρας, έως ότου η μαία θα τα τυλίξει και θα τα ζεστάνει. Μπορούμε να το κάνουμε. Είναι ό,τι καλύτερο.
Μετά τυλιγόμαστε με το μπουρνούζι φανταζόμενοι πως η μαία μας τυλίγει με την πετσέτα και μας ζεσταίνει.
Έτσι, χαρούμενοι και χαλαροί παίρνουμε το μισόσκληρο σφουγγάρι της λίφης και το περνάμε πάνω στο δέρμα μας κατά τις πορείες των ενεργειακών μεσημβρινών του κορμιού μας.
Αυτή την τεχνική την κάνουμε μια φορά κάθε πρωί μετά τις ασκήσεις Γιόγκα και κάθε βράδυ πριν τον διαλογισμό εισόδου στον ύπνο. (βλ. ‘’ Μια μέρα Ψυχοσωματικής Εναρμόνισης’’).
Τι πετυχαίνουμε με αυτή την τεχνική:
1. Eπαναρρύθμιση του βιολογικού μας θερμοστάτη- υποθάλαμος εγκεφάλου, ώστε όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας να γίνονται σε 1-2 βαθμούς πιο κάτω από το σύνηθες και κουραστικό 36,5 με 37.
1.1. Αυτό δίνει στα όργανά μας την ευκαιρία να ξαποστάσουν και να φρεσκαριστούν, ιδιαίτερα την καρδιά, η οποία, ας μη ξεχνάμε, είναι και γένους θηλυκού.
1.2. Καταλαγιάζει την επιθετικότητα του Ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο, όταν ‘’ανάψουν, που λένε, τα αίματα’’, δηλαδή όταν υπερθερμαίνεται, έχει την τάση να επιτίθεται στα δικά μας τα κύτταρα, όταν δεν βρίσκει ξένα.
Η ρύθμιση του θερμοστάτη μπορεί να γίνει και με συστηματικά κρύα ντους, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν θέλουν να διαθέσουν τον χρόνο που απαιτεί η τεχνική με το μπάνιο.
2. Yποβολή του εύπιστου νου μας ότι κάτι νέο γεννιέται.
Έτσι αυτός, πιστός υπηρέτης του ενστίκτου της Αναπαραγωγής και της Διαιώνισης του Είδους, επηρεάζει το Νευρικό και Ορμονικό μας σύστημα, ώστε αυτά τα συστήματα να τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με ό,τι καλύτερο υλικό διαθέτει και να εναρμονίζουν τις λειτουργίες των οργάνων στον καλύτερο βαθμό, συμβάλλοντας έτσι στην διαρκή ανανέωση και μακροζωία τους.
Αέρας
Με αυτό το Στοιχείο θα αναφερθώ κυρίως στη λειτουργία της Αναπνοής.
Είναι από τις βασικότερες λειτουργίες.
Με τη πρώτη εισπνοή ξεκινάει η ζωή και με την τελευταία εκπνοή τελειώνει.
Με την εισπνοή παίρνουμε οξυγόνο, απαραίτητο για τις μεταβολικές λειτουργίες όλων των κυττάρων, και με την εκπνοή αποβάλλουμε τα απόβλητα αυτών των λειτουργιών, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και τις τοξίνες.
Επίσης, η σωστή, απαλή αναπνοή βοηθά και στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.
Όμως λίγοι άνθρωποι ξέρουν να αναπνέουν σωστά.
Αναπνέουν ή πιο λίγο ή πιο πολύ αέρα και δεν είναι σε θέση να τον καταναλώσουν πλήρως.
Στο μοναστήρι του Σαμάγιε, στο Θιβέτ, οι μοναχοί έχοντας σπουδάσει πάρα πολύ το θέμα της αναπνοής έλεγαν: ‘’τα πνευμόνια μας δεν είναι υποζύγια για να σέρνουν κάρα, ούτε αποθήκες για να γεμίζουν αράχνες’’.
Ήθελαν με αυτή τη φράση να δείξουν ότι το οξυγόνο πρέπει να προσφέρεται στα κύτταρα στη σωστή δόση, ώστε, μαζί και με άλλες διεργασίες (όπως π.χ. τον συντονισμό της αναπνοής με κάθε ενέργεια, σωματική ή πνευματική που κάνουμε) να επιτυγχάνεται η πλήρης κατανάλωση του οξυγόνου_ αντίθετα, το πλεονάζον οξυγόνο συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργία όξινων ελεύθερων ριζών, οι οποίες με τη σειρά τους ή καταστρέφουν τα κύτταρα ή τα αποδιοργανώνουν με τέτοιον τρόπο, που γίνονται καρκινικά, αυτοάνοσα ή αλλεργικά, με αποτέλεσμα να στρέφονται ενάντια στον οργανισμό.
Βιολογικές μελέτες απέδειξαν ότι ζώα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι εκείνα που, πέρα από άλλους παράγοντες- γενετικούς κ.λ.π.-, έχουν αρμονικές αναλογίες κατανάλωσης οξυγόνου σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, έτσι ώστε να δημιουργούν λιγότερες ελεύθερες ρίζες υπεροξειδίων κατά τον μεταβολισμό του οξυγόνου.
Πρέπει να ανασαίνουμε βαθιά, ήρεμα, αργά, ρυθμικά, όπως είναι ο φλοίσβος της ήρεμης θάλασσας, που έρχεται απαλά, γλυκοφιλάει την ακρογιαλιά, και αποσύρεται ήρεμα.
Είναι εύκολο να εξασκηθούμε στην τεχνική της Πλήρους Αναπνοής και να μάθουμε να συντονίζουμε κάθε μας ενέργεια, είτε σωματική, είτε νοητική, με την αναπνοή μας.
Καλό είναι επίσης να συνηθίσουμε να οραματιζόμαστε ότι με κάθε εισπνοή βάζουμε μέσα μας ενέργεια και ζωντάνια και με κάθε εκπνοή αποβάλλουμε κάθε τι το άχρηστο και βλαβερό.
Επίσης, η σωστή Αναπνοή χαλαρώνει και ευθυγραμμίζει τη Σπονδυλική Στήλη. Έτσι, μπορούν και κυκλοφορούν ελεύθερα, μέσω των νευροτομίων του Νωτιαίου Μυελού, η ενέργεια και οι νευρικές ώσεις προς όλα τα όργανα.
Φωτιά
Το Στοιχείο της Φωτιάς στην Κινέζικη Φιλοσοφία αντιστοιχεί στον ενεργειακό Μεσημβρινό της Καρδιάς, που έχει σχέση με τις Συγκινησιακές και Συναισθηματικές λειτουργίες.
Όλες οι γλυκαντικές αισθήσεις, που πηγάζουν από μέσα μας, σαν αποτέλεσμα εκπλήρωσης στόχων, ιδανικών, προσφοράς, αγάπης, ανιδιοτελών σχέσεων, ουράνιου αναγεννητικού έρωτα, κρατούν τη φωτιά της ζωής ζωηρή και δυνατή, δίνοντας ισχυρότατα ερεθίσματα για ευζωία και μακροζωία.
Και όσον αφορά τους υψηλούς στόχους, τα ιδανικά κ.λ.π. είναι αυτονόητη η ευεργετική προσφορά τους με το υψηλό νόημα που δίνουν στη ζωή και για αυτό δεν χρειάζεται να αναλυθεί πιο πολύ.
Στο άρθρο αυτό θα μελετηθεί ο Έρωτας σαν στοιχείο Ψυχοσωματικής Εναρμόνισης, ευζωίας και μακροζωίας.
Να προσέλθει, λοιπόν, στη σκηνή, περήφανα, μεγαλόπρεπα και γιορταστικά ο Ουράνιος Αναγεννητικός Έρωτας.
Ο Έρωτας αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους.
Αυτό το Θεϊκό Δώρο, το τόσο σπουδαίο και λαχταριστό, αλλά και τόσο παρεξηγημένο και κυνηγημένο από θρησκείες, εκκλησίες, ηθικές, που δεν τολμούν να είναι ‘’ανήθικες’’, κ.λ.π.
Μας έχουν καταφέρει να εγγράψουμε στο υποσυνείδητο μας τον έρωτα σαν αμαρτία, έγκλημα, ατιμία, κ.ά. και να ντρεπόμαστε όχι μόνο να δείξουμε ότι τον χαιρόμαστε, όπως όλα τα άλλα ζώα και πουλιά στη φύση, αλλά ακόμη και να αναφέρουμε κάποιο πρόβλημά μας σχετικά με αυτόν.
Υγεία, ζωντάνια, ευρωστία είναι βασικές καταστάσεις στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής.
Το DNA τροφοδοτεί απλόχερα ό,τι καλύτερο για τη διαιώνιση του είδους.
Ας το ξεγελάσουμε λοιπόν με τις τεχνικές μας.
Ας κρατήσουμε τις ερωτικές φωτιές μας τόσο ζωηρές και δυνατές, που να το κάνουμε να τα χάσει.
Κρατώντας τα ορμονικά μας επίπεδα σε εφηβικές στάθμες, να το κάνουμε να νομίζει πως κάθε κάθε φορά που κάνουμε έρωτα, μπαίνουμε σε φάση αναπαραγωγής.
Σίγουρα θα πετύχουμε πολλά έτσι.
Είναι ωραίο να προσπαθούμε με ανθρώπινο τρόπο να πετύχουμε κάτι που στην αρχή φαίνεται αδύνατο.
Ο μεγάλος οραματιστής και εμπνευστής αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του ανθρώπου, Τσε Γκεβάρα, έλεγε: << Ας είμαστε ρεαλιστές. Ας κυνηγάμε το ακατόρθωτο >>.
Εγώ, ο ελάχιστος μπροστά του, θέλω να προσθέσω:
<< κι αν δε το πετύχουμε, δεν έγινε και τίποτα. Θα το έχουμε ευχαριστηθεί τουλάχιστον. Θα έχουμε ευχαριστηθεί την καλή προσπάθεια, την ωραία τρέλα για κάτι που δεν βάζει ο νους των πολλών, και τέλος τη γνώση και τη πείρα που θα έχουμε αποκτήσει φτάνοντας στην Ιθάκη>>.
Μια πολύ καλή Τεχνική είναι η εξής:
Οραματιζόμαστε σε κάθε σεξουαλική επαφή ότι αυτή θα καταλήξει σε κύηση.
Ευχαριστιόμαστε στο έπακρο κάθε σημείο από το αγαπημένο συντροφικό κορμί οραματιζόμενοι ότι αυτό θα αναπαραχθεί μέσα από την υπέροχη ένωσή μας.
Κάθε φορά που φτάνουμε πριν τον οργασμό, δεν τελειώνουμε, αλλά νοερά ανεβάζουμε αυτή την ορμητική ζεστή ενέργεια μέσα από τη σπονδυλική στήλη στον εγκέφαλο, όπου από τη μια μας γλυκαίνει αφάνταστα, σαν οργασμός, και από την άλλη υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει τον οραματισμό της αναπαραγωγής.
Συνεχίζουμε έτσι ανεβάζοντας διαρκώς προοργασμικά κύματα μέσω της σπονδυλικής στήλης στον εγκέφαλο.
Είναι αφάνταστη η ερωτική χαρά, που νιώθει το ζευγάρι με αυτό τον τρόπο.
Η ερωτική συνεύρεση μπορεί να συνεχιστεί έτσι για όση ώρα θέλουν.
Όταν θελήσουν να σταματήσουν, μπορούν να τελειώσουν με οργασμό και εκσπερμάτιση, ή όχι. Στην ανατολή αυτή την τεχνική την κάνουν μερικοί και σαν μέσο αντισύλληψης.
Επίσης, το ζευγάρι στις άλλες στιγμές της ζωής του πρέπει να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον, να το εκδηλώνει συνέχεια με ματιές, τρυφερά λόγια, χιούμορ (και μάλιστα όπου δεν προκαλεί τον ‘’ καθωσπρέπει’’ κόσμο, με αγκαλιές και χάδια) και σε περίπτωση που όλα αυτά δημιουργούν την επιθυμία να έχει σεξουαλική επαφή να μην την αναβάλει.
Επιπλέον, είναι σημαντικό για το ζευγάρι να πιστεύει ότι η ένωση με τον σύντροφο είναι η ολοκλήρωση με το έτερον ήμισυ, που σε κάνει άτρωτο και αθάνατο.
Η αθάνατη ψυχή θέλει να κάτσει κι άλλο σε αυτό το σώμα, που έτσι ολοκληρωμένο γίνεται αθάνατο.

Γη
Αυτό το Στοιχείο συνδέεται άμεσα με τη Διατροφή.
Το είδος, η ποσότητα, της τροφής έχουν μεγάλη σημασία στη ζωή μας.
Οι ζωντανές τροφές του Φυτικού κόσμου, συνδυασμένες και μαγειρεμένες σωστά, δίνουν τη γαλήνια ενέργεια που κάνει τον άνθρωπο πιο αποτελεσματικό και πιο χαρούμενο.
Οι τροφές του ζωικού κόσμου ή οι συντηρημένες τροφές μάς κάνουν επιθετικούς, νευρικούς ή νωθρούς και ανήσυχους αντίστοιχα.
Επίσης, όσο λιγότερη ποσότητα τρώμε, είναι πιο ευεργετικό.
Οι μοναχοί στο Σαμάγιε έλεγαν: ‘’ καλύτερα να τρώμε μικρές ποσότητες κακής τροφής παρά μεγάλες καλής τροφής’’.
Πειραματόζωα, στα οποία μείωσαν τις θερμίδες, ζούσαν περισσότερο από τα άλλα.
Το υπερβολικό βάρος προκαλεί ατονία και στερεί τις χαρές της ζωής και γρήγορα γηράσκει και σκοτώνει.
Η καλή μάσηση της τροφής παίζει σπουδαίο ρόλο. 30 έως 40 φορές πρέπει να μασάμε τη μπουκιά, όποια κι αν είναι, να είμαστε αυτοσυγκεντρωμένοι τη στιγμή της μάσησης και να οραματιζόμαστε πως λαμβάνουμε την ενέργεια της Γης μέσα από τη χάρη του Ουρανού.
Οι ώρες που τρώμε έχουν μεγάλη σημασία.
12.00-20.00 είναι ο χρόνος της πέψης και τότε μπορούμε να φάμε τη στερεά και ίσως την πιο δυσκολοχώνευτη τροφή.
20.00-08.00 είναι ο χρόνος της αφομοίωσης, που ταυτίζεται και με την περίοδο της ‘παρασυμπαθητικοτονίας’, όπου όλα τα όργανα ξεκουράζονται και δεν επιτρέπεται καμιά λήψη τροφής.
08.00-12.00 είναι ο χρόνος της απέκκρισης και επιτρέπονται μόνο χυμοί και φρούτα.
Είναι μεγάλο λάθος να παραβιάζουμε αυτά τα ωράρια. Αν π.χ. φάμε κάτι άλλο στον χρόνο της απέκκρισης, τότε αυτή αναστέλλεται και αρχίζει η πέψη αυτού που φάγαμε. Αποτέλεσμα του σταματήματος της απέκκρισης είναι το να μη μπορεί ο οργανισμός να αποβάλλει τις τοξίνες και άλλα βλαβερά στοιχεία, που απεκκρίνονται κατά τη φάση αυτή, με αποτέλεσμα αυτά συσσωρευμένα να μας αρρωσταίνουν και -μη ξέροντας τι να κάνουμε- να απορούμε και να λέμε: ‘’Μπα! Πώς αρρώστησα;’’.
Η νηστεία μια φορά την εβδομάδα βοηθά στην αποτοξίνωση και ξεκούραση του οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια της επιτρέπεται μόνον νερό και χυμοί φρούτων.
Μέταλλο
Με αυτό συμβολίζεται η Ουράνια προβολή και εκφράζεται η Θετική Σκέψη.
Λένε οι διανοητές: ‘’φάε την πιο βρώμικη τροφή, πιες το πιο βρώμικο νερό, ανάπνευσε τον πιο βρώμικο αέρα, κάνε τον πιο ανούσιο έρωτα, αλλά σκέψου θετικά.
Το Στρες και το Άγχος και οι Αρνητικές σκέψεις θα σε βλάπτουν πολύ περισσότερο‘’.
Ο άνθρωπος σχεδόν προγραμματίζει το τέλος του πάνω στη γη.
Αυτή είναι η χειρότερη Αρνητική σκέψη που την προβάλει από τον νου σε όλα τα όργανα, καταστρέφοντας έτσι τις λειτουργίες τους, με αποτέλεσμα το πρόωρο γήρας.
Από τη πρώτη μας κιόλας αναπνοή μαθαίνουμε πως θάρθει κάποτε και η τελευταία.
Αυτή η δύναμη της υποβολής επηρεάζει πάρα πολύ τις λειτουργίες μας.
Το σώμα είναι υπάκουος υπηρέτης του μυαλού.
Όσο κι αν φροντίζουμε τον εαυτό μας με σωστές αναπνοές, διατροφή, μπάνια κ.λ.π., αν πιστεύουμε πως κάποια στιγμή θα φύγουμε από τη ζωή, θα φύγουμε.
Στατιστικές λένε πως πολλοί άνθρωποι φεύγουν από αυτή τη ζωή στην ηλικία που έφυγε ο γονιός με τον οποίο είχαν ταυτιστεί πιο πολύ μαζί του.
Μελέτες απέδειξαν πως κάθε ζώο ζει 5 φορές τα χρόνια που απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξή του.
Στον άνθρωπο αυτό ολοκληρούται στα 25 χρόνια.
Άρα, βιολογικά θα πρέπει να θεωρηθεί σαν τέρμα τα 125 χρόνια.
Αυτό όσοι το έχουν πετύχει, τους θεωρούμε φαινόμενα θαυμασμού.
Πιστεύω πως μπορούμε να ζήσουμε τόσο και περισσότερο ακόμη.
Ας είναι ουτοπία να λέμε πως θα ζήσουμε 200 χρόνια.
Ας πράττουμε σωστά και ας μην αγχωνόμαστε, κι ας ζήσουμε όσα χρόνια να’ ναι.
Πάλι ωραία θα έχουμε περάσει και θα έχουμε εξελιχθεί πάρα πολύ.
Επίλογος-Συμπέρασμα:
Προσωπικά, πιστεύω αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω με τον νου και το σώμα μου.
Δεν ξέρω ούτε από πού ήρθαμε σ’ αυτή τη ζωή, ούτε πού θα πάμε μετά από αυτή.
Εξάλλου είναι κάτι που δεν με απασχολεί καθόλου.
Με ενδιαφέρει σε αυτή τη ζωή να ζήσω σωστά και δημιουργικά.
Να εξελιχθώ μέσα από απλές ανθρώπινες πράξεις καλοσύνης, προσφοράς και αναζήτησης.
Μέσα από συνθήκες όμορφες που θα δημιουργώ με χαρά και ευαισθησία για μένα και τους άλλους ανθρώπους.
Θέλω, λοιπόν, αυτή τη ζωή να τη ζήσω όσο πιο πολύ θα μπορέσω.
Γι’ αυτό και όλη μου η επιστημονική φροντίδα για την ευζωία και τη μακροζωία.
Για να το πετύχω αυτό, πρέπει να έχω σώμα και νου σε συνεχή και σωστή Εναρμόνιση.
Σε αυτό με βοηθάνε μέχρι τώρα οι σπουδές μου στη Δυτική Ιατρική, στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Φιλοσοφία και Αυτογνωσία στην Aρμονική Zωη και την εφάρμοσα σαν συντονιστής γιατρός στην ομάδα υγείας της Αρμονικής ζωής, και τέλος η ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ.
Σε όλα αυτά προσφέρω αυτό το μικρό πόνημα.
Θέλω να πιστεύω πως έγινε μια αρκετά ωφέλιμη μελέτη των 5 στοιχείων,
πως οι τεχνικές που αναφέρθηκαν είναι οι πιο απλές από όσες έχω διαμορφώσει χρόνια τώρα και εύκολες για να γίνουν.
Εύχομαι ολόψυχα να βοηθηθείτε στη χαρά της ζωής και στην εξέλιξή σας.
Να είστε πάντα καλά.

ΜΙΑ ΜΕΡΑ
ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ

Θα περιγράψω όλες τις κινήσεις, σωματικές και νοητικές, που πρέπει να κάνει κάθε μέρα όποιος θέλει να πετύχει να ζει σε συνθήκες ψυχοσωματικής εναρμόνισης.
Ζώντας σε τέτοιες συνθήκες, θα μπορεί να έχει μια πιο ευχάριστη, αποδοτική και δημιουργική ζωή (ευζωία), θα ζήσει πολύ περισσότερα χρόνια (μακροζωία) και θα εξελιχθεί σε ανώτερα επίπεδα της ανθρώπινης συνειδητότητας.
(Βλ. την εργασία μου με τίτλο ‘’ Σπουδή στον κύκλο των 5 Στοιχείων’’.)
06.00 Αφύπνιση.
Περνάμε ήρεμα από το επίπεδο Α του ύπνου στο επίπεδο Α της εγρήγορσης.
(Αυτό είναι εύκολο να το διδαχθεί κάθε ένας ασκούμενος στην πλήρη αναπνοή και στη χαλάρωση).
Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θεό για το ότι θα ζήσουμε και σήμερα, κάνοντας παράλληλα ένα πλάνο της ημέρας.
Με τον χαλαρωμένο νου μπορούμε να δούμε ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματά μας πιο αισιόδοξα και ίσως να ‘εμπνευσθούμε© και κάποια λύση.
Κάνουμε διαλογισμό με θετικές προβολές πάνω σε αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε ή να επιλύσουμε.
Επίσης, σκεφτόμαστε και τα όμορφα που μας φυλάει η μέρα και νιώθουμε μια ευχάριστη προσμονή.
Και το πιο όμορφο από τα όμορφα είναι η ανιδιοτελής προσφορά που με κάθε ευκαιρία θα κάνουμε. Γίνεται και εδώ ένα πλάνο.
Δίνοντας υπόσχεση στον εαυτό μας πως ό,τι και να γίνει στη διάρκεια της μέρας δεν θα μας χαλάσει τη διάθεση, θα το δούμε θετικά και αισιόδοξα κάνοντας όλη τη μέρα θετικές σκέψεις και θετικές προβολές για όλα, σηκωνόμαστε ευδιάθετοι και χαρούμενοι από το κρεβάτι μας.
06.00- 06.30. Ασκήσεις Γιόγκα (βλ. συνοδευτικό φυλλάδιο) κάνοντας στην αρχή και στο τέλος τους Ενεργειακή Εναρμόνιση κατά την πορεία των Ενεργειακών Μεσημβρινών.
Η πορεία αυτή είναι από τη κορυφή του κεφαλιού_ κατεβάζουμε τη ράχη της παλάμης στη ράχη, στους γλουτούς, στην οπίσθια μεριά του μηρού και της γάμπας μέχρι τη ράχη του πέλματος. Από εκεί αναστρέφουμε την έσω παλάμη και ανεβαίνουμε από την έσω πλευρά της γάμπας και του μηρού στην κοιλιά και στο στήθος, στον λαιμό και στο πρόσωπο, όπου γίνονται τρεις κυκλικές περιστροφές της παλάμης στα μάγουλα και τους κροτάφους. Μετά, μέσω του μετώπου πάμε πάλι στην κορυφή της κεφαλής και ξανακατεβαίνουμε προς τη ράχη επαναλαμβάνοντας το ίδιο για τρεις συνολικά φορές.
06.30- 07.00. Προσωπική περιποίηση και η τεχνική του μπάνιου.
Κρύο ντους για όσους δεν θέλουν ή δεν προλαβαίνουν την τεχνική του Στοιχείου ‘Νερό’ με το ζεστό μπάνιο (Βλ. ‘Σπουδή στον κύκλο των 5 Στοιχείων’). Όσοι προλαβαίνουν κάνουν αυτή την τεχνική.
Μετά το στέγνωμα από το ντους ή το μπάνιο, τρίψιμο όλου του κορμιού με το χόρτινο σφουγγάρι λήφης κατά την πορεία των Ενεργειακών Μεσημβρινών.
07.00-07.30 Πρωινό. Πρέπει να περιλαμβάνει μόνο φρούτα και χυμούς φρούτων και λαχανικών με (ή χωρίς) κάποιο αφέψημα βοτάνου, όπως φασκόμηλο, λουίζα, χαμόμηλο κ.ά.
07.30- … Πάμε για Εργασία.
Για να πάμε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα πόδια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εφόσον είναι εφικτό.
Κατά το περπάτημα, εκτός από τη σωματική άσκηση, μπορούμε να διαθέτουμε τον νου μας σε πολλά πράγματα, όπως σκέψεις, προγράμματα, τραγούδι, παρατήρηση των γεγονότων γύρω μας, ακρόαση κάποιας κασέτας με κάποιο μάθημα κ.ά.
Σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς μπορούμε, επιπροσθέτως, να κάνουμε μια τεχνική που λέγεται ‘η γλώσσα του σώματος’. Φέρνουμε τον νου μας σε όλα τα μέρη του σώματος και σε όποιο βρίσκουμε σφιγμένο συγκεντρωνόμαστε κάνοντας μερικές απαλές πλήρεις αναπνοές, με αποτέλεσμα αυτό να χαλαρώνει αμέσως. Φτάνοντας στον τόπο εργασίας είμαστε με ένα χαμόγελο κάτω από ένα φωτεινό βλέμμα.
Ακόμη και στους συναδέλφους ή στους πελάτες που δεν είναι σε καλή επικοινωνιακή κατάσταση. Περισσότερο σε αυτούς, θα έλεγα.
Αυτό μπορεί στην αρχή να παρεξηγείται και να γίνεται και σχετική εκμετάλλευση σε βάρος μας, όμως στη συνέχεια, όταν θα προσδιορίζουμε τα όρια του καθενός, λειτουργεί θετικά παρέχοντας συνθήκες ήρεμης εργασίας και συνεργασίας.
Να είμαστε δοτικοί σε κάθε περίσταση και να μην αποφεύγουμε δύσκολες περιπτώσεις, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο καλά παραδείγματα εθελοντισμού.
Ο Τσε Γκεβάρα έλεγε: ‘’ Ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας’’.
Με όση καλύτερη διάθεση κάνουμε κάτι τόσο πιο ευχάριστα και ξεκούραστα γίνεται.
‘’ Xαρά και εργασία ‘’ λοιπόν.
Και προσφορά. Όση περισσότερη γίνεται τόσο μεγαλύτερη εσωτερική χαρά νιώθουμε.
Όταν τελειώσει με το καλό η εργασία έρχεται η σειρά του φαγητού.
Μπορούμε να πάρουμε κάποιο πρόγευμα, που να είναι πάλι φρούτα, εφόσον αυτό γίνει πριν τις 12.00, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ώρα πριν το κανονικό γεύμα_ αν το πρόγευμα είναι στο διάστημα 12.00-20.00, τότε μπορεί να είναι και οποιαδήποτε άλλη στερεά τροφή προτιμάτε, η ποσότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από το πόση εργασία μένει ακόμη να γίνει.
Το κύριο μεγάλο γεύμα θα πρέπει να γίνει με το πέρας της εργασίας.
Ξένοιαστος ο νους και γενικά όλος ο οργανισμός μπορεί να χαρεί ένα ωραίο θρεπτικό φαγητό.
Το φαγητό θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν χορτοφαγικό.
Για όσους θέλουν οπωσδήποτε και ζωικό, η μόνη παραχώρηση θα είναι το ψάρι.
Το φαγητό θα πρέπει να είναι μαγειρεμένο με πολλή αγάπη.
Να έχει όσο λιγότερα αλάτια και καρυκεύματα.
Τα λάδια να μπουν στο τέλος ή μετά το τέλος του μαγειρέματος, όπως επίσης προς το τέλος να μπουν τα υλικά που θέλουν λίγο βράσιμο, για να μην καταστρέφονται τα συστατικά τους.
Να έχει γίνει ένας καλός συνδυασμός ανάμεσα στα άμυλα, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.
Το μεσαίο τα πάει καλά με τα ακραία και τα ακραία καθόλου καλά μεταξύ τους.
Πρέπει να υπάρχει απαλή ατμόσφαιρα στη διάρκεια του φαγητού, να είμαστε συγκεντρωμένοι στη μάσηση, που πρέπει να είναι 30-40 φορές σε κάθε μπουκιά, και να ανασαίνουμε αργά και ρυθμικά αναλογιζόμενοι ότι λαμβάνουμε τη θετική ενέργεια της γης, ευλογημένη από τη θεία χάρη του ουρανού.
Αφού έχουμε ταΐσει το υλικό μας μέρος, μετά το φαγητό θα πρέπει να ταΐσουμε και το πνευματικό μέρος.
Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:
Με βιβλίο, μουσική, θέατρο, σινεμά, κάποια δημιουργική έκφραση, όπως ζωγραφική, παίξιμο κάποιου οργάνου, τραγούδι-ιδίως μαζί με τους συνδαιτυμόνες μας-και χορός, εφόσον έχει περάσει ο χρόνος πέψης του φαγητού που φάγαμε.

Μετά το πνευματικό θα μπορούσαμε να φροντίσουμε και το ψυχικό μέρος κάνοντας κάποια ανιδιοτελή προσφορά προς κάποιους συνανθρώπους μας, παραδείγματος χάριν, επίσκεψη σε αρρώστους με συντρόφευση και φροντίδα τους, προσφορά κάποιων εργασιών σε ανήμπορους, συμμετοχή σε κάποια ομάδα που ασχολείται με προσφορά σε μεγαλύτερα κοινωνικά σύνολα κ.ά.
Μετά από όλα αυτά έχει φτάσει η ώρα να πάμε για ύπνο.
Αυτή θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μια με δυο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα, διότι τότε ο ύπνος είναι πιο βαθύς και αποδοτικός.
Πριν κοιμηθούμε κάνουμε την τεχνική του Στοιχείου ‘Νερό’ με το ζεστό μπάνιο.
Αν την κάνουμε μαζί με τον σύντροφό μας τότε είναι μια υπέροχη εμπειρία να τη συνδυάσουμε με την ερωτική τεχνική του Στοιχείου ‘Φωτιά’.
Μετά ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, που πρέπει να είναι με ημίσκληρο ίσιο στρώμα, κάνουμε τη χαλάρωση και την προβολή εισαγωγής στον ύπνο και ανάλογα με το πόσο προχωρημένοι είμαστε στον τομέα της αυτογνωσίας, μπορούμε να προγραμματίσουμε την αφύπνισή μας, τα όνειρά μας, κ.ά.

Αυτή είναι με λίγα λόγια η μέρα που θα μας βοηθήσει να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους άλλους
Ψυχοσωματική Εναρμόνιση, Ευζωία και Μακροζωία.

Να είστε πάντα καλά.

Πηγή Προέλευσης

ΓΙΑΝΚΟΣ ΜΠΑΝΤΕΛΗΣ
Γυναικολόγος – Ογκολόγος
Γιατρός Ψυχοσωματικής Εναρμόνισης

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.