Πώς μεταδίδεται ο Ιός

Πώς μεταδίδεται ο Ιός

 

Μετάδοση από άτομο σε άτομο

 

Οι ειδικοί πιστεύουν πως ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να συμβεί αυτό:

 

 • Σταγονίδια. Όταν ένα προσβεβλημένο άτομο βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, σταγονίδια με τον ιό εκτοξεύονται στον αέρα από τη μύτη ή το στόμα του. Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε απόσταση 2 μέτρων από αυτό το άτομο μπορεί να εισπνεύσει αυτά τα σταγονίδια μέσα στους πνεύμονές του.
 • Εναέρια μετάδοση. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να ζήσει στον αέρα μέχρι και 3 ώρες. Όταν αναπνέετε αέρα όπου αιωρείται ο ιός, αυτός εισέρχεται στους πνεύμονές σας.
 • Μετάδοση από επιφάνειες. Ένας άλλος τρόπος να αρπάξετε το νέο κορονοϊό είναι όταν αγγίζετε επιφάνειες πάνω στις οποίες έχει βήξει ή φτερνιστεί κάποιος που έχει τον ιό. Μπορεί να αγγίξετε έναν πάγκο εργασίας ή ένα πόμολο που είναι μολυσμένο και μετά να αγγίξετε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας. Ο ιός μπορεί να ζήσει πάνω σε επιφάνειες, όπως πλαστικό και ατσάλι, για 2 με 3 ημέρες. Για να τον σταματήσετε, καθαρίστε και απολυμάνετε όλους τους πάγκους, πόμολα και άλλες επιφάνειες, τις οποίες αγγίζετε εσείς και η οικογένειά σας πολλές φορές την ημέρα.
 • Μέσω περιττωμάτων και στόματος. Μελέτες υποδεικνύουν, επίσης, ότι μπορεί να βρεθούν μόρια του ιού στα κόπρανα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Αλλά οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί από την επαφή με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου. Αν αυτό το άτομο χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και δεν πλύνει τα χέρια του, μπορεί να μολύνει τα πράγματα και τους ανθρώπους που αγγίζει.

 

Ο ιός μεταδίδεται συχνότερα από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα. Αλλά είναι δυνατόν να μεταδοθεί χωρίς να υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Μερικοί άνθρωποι, που δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί, μπορεί να τον μεταδώσουν σε άλλους. Αυτό ονομάζεται ασυμπτωματική διασπορά. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί πριν παρατηρηθούν κάποιες ενδείξεις μόλυνσης, και ονομάζεται προσυμπωματική διασπορά.

 

Κοινοτική Διασπορά

 

Κάποιες φορές, μπορεί ένα άτομο να εντοπίσει πώς απέκτησε τον ιό, επειδή γνωρίζει ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που ήταν άρρωστος. Σε άλλες περιπτώσεις, η αιτία είναι άγνωστη. Κοινοτική διασπορά είναι όταν κάποιος μολύνεται χωρίς κάποια γνωστή επαφή με άρρωστο άτομο.

 

Κατοικίδια και COVID-19

 

Πολύ λίγα κατοικίδια έχουν ελεγχθεί και βρεθεί θετικά στον νέο κορονοϊό. Δεν είχαν όλα αυτά τα ζωάκια ενδείξεις ασθένειας, αλλά μερικά είχαν ελαφρά συμπτώματα. Τα ζώα μπορεί να κόλλησαν τον ιό από στενή επαφή με ανθρώπους που είχαν μολυνθεί.

 

Πόσο εύκολο είναι να μολυνθεί κανείς;

 

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο που έχει COVID-19 θα το περάσει σε 2,5 άλλα άτομα. Μία άλλη μελέτη λέει πως ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, με ένα άτομο να μολύνει 4,7 έως 6,6 άλλα. Συγκριτικά, κάποιος με γρίπη είναι πιθανό να τη μεταδώσει σε 1,1 έως 2,3 άλλους.

 

Μπορώ να μολυνθώ από παράδοση φαγητού, πακέτων ή ειδών παντοπωλείου;

 

Είναι μάλλον απίθανο να κολλήσετε COVID-19 από πακέτα, είδη παντοπωλείου ή τροφές. Το σημαντικότερο είναι να περιορίσετε την επαφή με άλλους ανθρώπους. Αν κάνετε μόνοι τα ψώνια σας, προσπαθήστε να κρατήσετε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από τους άλλους μέσα στο κατάστημα. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό, γι’ αυτό φορέστε, επίσης, υφασμάτινη μάσκα. Αν χρησιμοποιείτε υπηρεσία παράδοσης, ζητήστε τους να αφήνουν τα ψώνια, τις τροφές ή τα πακέτα έξω από την εξώπορτά σας.

 

Να πλένετε τα χέρια σας τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά από τη μεταφορά των πραγμάτων μέσα στο σπίτι σας. Αν θέλετε, μπορείτε να σαπουνίσετε τις πλαστικές, μεταλλικές ή γυάλινες συσκευασίες. Μετά θα χρειαστεί να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τους πάγκους και ό,τι άλλο έχετε αγγίξει εσείς και τα πακέτα σας.

 

Πώς να προφυλαχτείτε;

 

Ο καλύτερος τρόπος να επιβραδυνθεί η μετάδοση του ιού είναι να περιορίσετε τις επαφές σας με άλλους ανθρώπους. Αυτό θα βοηθήσει στην ευθυγράμμιση της καμπύλης. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να το κάνετε:

 

 • Αν μπορείτε, εργαστείτε από το σπίτι.
 • Όταν είναι δυνατό, αποφύγετε τα ταξίδια. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν είστε εσείς, ή κάποιοι με τους οποίους ζείτε μαζί, ηλικιωμένοι ή έχετε πρόβλημα υγείας που αυξάνει τις πιθανότητες για σοβαρή ασθένεια COVID-19.
 • Να επικοινωνείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας από το τηλέφωνο και τον υπολογιστή αντί προσωπικά.
 • Αν πρέπει να βγείτε έξω, μείνετε τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από τους άλλους και φορέστε υφασμάτινη μάσκα προσώπου.
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
 • Αν είστε άρρωστοι, μείνετε σε ξεχωριστό υπνοδωμάτιο από τους άλλους στο σπίτι σας.
 • Κάντε τα ψώνια σας, ιδιαίτερα τα τρόφιμα ή τα είδη φαρμακείου, στο διαδίκτυο, αν είναι δυνατόν.
 • Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από τους ανθρώπους και τα ζώα που είναι έξω από το σπίτι σας. Οι γάτες πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Καθαρίστε σωστά τα απορρίμματα των κατοικίδιων και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας. Κάντε το ίδιο κάθε φορά που αγγίζετε τα ζωάκια σας, την τροφή τους ή τα παιχνίδια τους.
 • Αν έχετε συμπτώματα COVID-19, περιορίστε την επαφή με τα κατοικίδιά σας. Αν δεν έχετε κάποιον να φροντίσει τα ζώα σας, φορέστε υφασμάτινη μάσκα προσώπου, όταν βρίσκεστε κοντά τους και πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά από την επαφή μαζί τους.

 

Μπορεί να φαίνεται ακραίο να περιορίσετε τις μεγάλες συναθροίσεις, να ζητήσετε από τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι και να κλείσετε τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα θέατρα. Αλλά οι εμπειρογνώμονες υγείας δηλώνουν πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού. Κάποια μέρη διευκολύνουν αυτούς τους κανόνες. Να θυμάστε ότι ο ιός δεν έχει απομακρυνθεί. Να προσέχετε τις επαφές σας με τους άλλους.

 

Πότε να μπείτε σε καραντίνα ή απομόνωση

 

Για να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού, θα χρειαστεί οι ασθενείς να μπουν σε καραντίνα οικειοθελώς ή να μείνουν μακριά από τους υγιείς. Επειδή μπορεί να μην εμφανίσετε αμέσως συμπτώματα, θα έπρεπε, επίσης, να μπείτε σε καραντίνα, αν γνωρίζετε πως έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει COVID-19.

 

 • Μείνετε σπίτι.
 • Μην δέχεστε επισκέψεις.
 • Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό.
 • Μην ανταλλάσσετε με άλλους προσωπικά αντικείμενα, όπως πιάτα, εργαλεία και πετσέτες.
 • Να καθαρίζετε συχνά τις επιφάνειες που αγγίζετε, όπως πάγκους, πόμολα, τηλέφωνα και τηλεχειριστήρια.

 

Αν έχετε διαγνωστεί θετικοί στον COVID-19, απομονωθείτε. Μείνετε σπίτι σε ένα δωμάτιο, ξεχωριστά από όλους τους άλλους, αν είναι δυνατόν. Αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με άλλους ανθρώπους και κατοικίδια. Φοράτε μάσκα προσώπου, όταν είστε κοντά σε άλλους.

 

Αν τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται, τηλεφωνήστε στον γιατρό σας ή στο νοσοκομείο πριν να πάτε εκεί. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους για ιατρική βοήθεια.

 

Απομονωθείτε μέχρι να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδώσετε τον ιό. Ο γιατρός σας θα σας πει πότε είναι ασφαλές να σταματήσετε την απομόνωση.

 

Comments are closed.