1330540126
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Από το Βιβλίο ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ

https://www.armonikizoi.com/store/products/product-yoga_el

«Η συγκέντρωση της προσοχής πάνω στη χαλάρωση είναι ο σπου­δαιότερος, ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει οποιοδήποτε σώμα. Αυτό σημαίνει, να ΒΛΕΠΕΙΣ το σώμα να χαλαρώνει, ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ! Να μη συγκεντρώνεσαι δηλαδή έτσι που να προσεγγίζεις στην επίδραση του πνεύματος, αλλά με τέτοιο τρόπο που να αφήνεις όλη την ένταση, όλη την κούραση να ρέει ΕΞΩ απο τον εαυτο-σου … και να βλέπεις το σώ­μα να εγκαταλείπεται… να εγκαταλείπεται… να εγκαταλείπεται».

Edgar Cayce

Οι ακόλουθες τεχνικές για τη χαλάρωση σώματος-νου είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές, ενω συγχρόνως είναι πολύ απλό να τις μάθει καλά και να τις βάζει σε πράξη ο καθένας.

Μόλο που μερικές τεχνικές παρουσιάζονται μ’ ένα τέτοιο τρόπο που πρέπει να οδηγηθεί κανείς στη χαλάρωση απο ένα σύντροφο, όταν τις μάθει κανείς, μπορεί πολύ εύκολα να τις κάνει κι απο μόνος-του. Συχνά μπορεί να προμηθευτεί κανείς κασέτες με χαλάρωση απο τα διάφορα κέντρα Γιόγκα. Είναι καλές για να κάνετε την αρχή, αλλά θα πρέπει ν’ αποφύγετε να εξαρτάστε απ’ αυτές παντοτινά.

Παρόλο που οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κοιμηθούμε, ο πρωταρχικος-τους σκοπός δεν είναι αυτός. Εκείνο που θέλουμε είναι να έρθουμε σε μια βαθιά, χαλαρή αλλά συνειδητή κατάσταση του νου, πλέοντος ανάμεσα σε μια κατάσταση εγρήγορσης και ύπνου.

Δέκα με τριάντα λεπτά σ’ αυτή την κατάσταση μπορεί να μας αναζωογονήσει διανοητικά και σωματικά όσο δυο ώρες ύπνου χωρίς αυτό το αίσθημα αποχαύνωσης που έρχεται ύστε­ρα απο ένα μεσημεριανό ύπνο.

Στην κατάσταση αυτή, οι σωματικές, ζωτικές, συγκινησιακές και διανοητικές δυνάμεις, έχουν όλες την ευκαιρία να χα­λαρώσουν την ένταση και να ξαναεναρμονιστουν.

Επειδή συνήθως ο μεταβολισμός πέφτει, είναι φρόνιμο να σκεπάζετε το σώμα με ένα σεντόνι ή μια κουβέρτα, ανάλογα με την εποχή.

Άτομα με χαμηλή πίεση αίματος ή σοβαρά ψυχολογικά προ­βλήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρο-τους πριν να αποφασίσουν να βάλουν σ’ εφαρμογή τις τεχνικές βαθιάς χα­λάρωσης.

allonge

ΚΑΛΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ

Α. Βαθιά Χαλάρωση

Οι δυο τρόποι χαλάρωσης που περιγράφονται παρακάτω έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσει κανείς κάποιον άλλο να χαλαρώσει το σώμα, το νου και τις συγκινήσεις. Αυτό γίνεται οδηγώντας το άλλο άτομο με λόγια μέσα απο μια εμπειρία.

Μπορεί όμως κανείς να αποστηθίσει τον τρόπο που γίνεται και να το κάνει σιωπηλά στον εαυτο-του. Μπορεί ακόμη να κά­νει μια κασέτα και να την ακούσει. Αυτοί οι τρόποι χαλάρωσης είναι βασικά πλαίσια δουλιας, που μπορεί και θά πρεπε να παραλλάξει κανείς δημιουργικά και να καλυτερέψει, σύμφωνα με την περίσταση και το άτομο που πρέπει να χαλαρώσει.

Το άτομο θα πρέπει να ξαπλώσει πάνω σ’ ένα χάλι ή σκληρό στρώμα, στο πάτωμα (το κρεβάτι είναι υπερβολικά μαλακό και μπορεί να κοιμηθεί). Ή μπορεί να καθήσει το άτομο με τη ράχη ίσια σε μια καρέκλα ή χάμω στο πάτωμα. Όπως και νά ναι, η ράχη θα πρέπει να είναι ίσια και το στομάχι άδειο. (Δείτε Μέ­ρος II, 24).

Αρχίζουμε χαλαρώνοντας το σώμα (μιλάτε αργά, δώστε χρόνο να ανταποκρίνεται σε κάθε διαταγή).

  1. Βάλτε το άτομο να πάρει τη θέση που προτιμάει και
    ζητήστε-του/της ν’ αρχίσει ν’ αναπνέει με έναν αργό ρυθμικό
    τρόπο, με τους μυς της κοιλιάς, και να συγκεντρώσει όλη την
    προσοχη-του στην αναπνοή. (Μέρος III, Β, 2)

α. Κάθε εισπνοή θα πρέπει να συνοδεύεται απο σκέψεις ευχαρίστησης και χαλάρωσης, γαλήνης κι ανάπαυσης. «Εισπνεύστε αυτές τις σκέψεις, γεμίζοντας το σώμα-σας με ειρή­νη».

β. Με κάθε εκπνοή θα πρέπει να διώχνετε όλη την ένταση, τη στεναχώρια και την ανησυχία ή τη νευρικότητα έξω απο το σώμα και το νου. «Αισθανθείτε όλη την ένταση να ρέει έξω μαζί με την εκπνοή. Βάλτε μέσα στην εκπνοή όλες τις σκέψεις κι όλες τις στεναχώριες και αφήστε-τις να βγουν έξω μαζι-της».

  1. 2. Πέστε στο άτομο να συγκεντρωθεί στα πόδια-του. «Νιώσε
    την ένταση ή το σφίξιμο στα πόδια-σου και άφησε-τα να χαλαρώσουν. Νιώσε κάθε ένταση στα πόδια-σου να βγαίνει έξω από το σώμα μαζί με την εκπνοή.

α. »Τώρα νιώσε κάθε ένταση ή σφίξιμο στους αστραγάλους κι άφησέ-τους να χαλαρώσουν. Τώρα νιώσε τη χαλάρωση και την ηρεμία που αισθάνεσαι στα πόδια-σου να ρέει προς τις κνήμες χαλαρώνοντας τις γάμπες-σου σε κάθε μέρος κόκκαλα, αίμα, δέρμα, νεύρα, τένοντες.

β. »Νιώσε τώρα αυτή τη γαλήνη ν’ ανεβαίνει προς τα γόνα­τα χαλαρώνοντας τις κλειδώσεις, κάνοντάς-τες μαλακές και εύκαμπτες».

γ. Τώρα μπορείτε απ’ αυτή την κατάσταση γαλήνης να οδη­γήσετε το άτομο μέσα απο κάθε μέρος του σώματος: Μηρούς, γλουτούς, γοφούς, στομάχι, πάνω προς τις πλευρές μια μια, ολόκληρη τη ράχη, το στήθος, τους πνεύμονες (η αναπνοή γί­νεται πιο ήρεμη τώρα) τους ώμους, τους βραχίονες, τους αγ­κώνες, τους καρπούς, τα χέρια, τα δάχτυλα, το λαιμό, το κεφά­λι, το πρόσωπο, τα χείλη, τη μύτη, τα μάγουλα, τους κροτά­φους και τέλος τα μάτια.

  1. «Τώρα θα πρέπει να αισθάνεσαι σαν να μην έχεις σώμα,
    ακριβώς σαν ένας νους μέσα στο διάστημα, χωρίς σώμα — τε­
    λείως χαλαρος/η.

α. »Τώρα φαντάσου πως ένας ποταμός τρέχει μέσα στο νου-σου χαλαρώνοντάς-τον και ησυχάζοντάς-τον ακόμη περισ­σότερο. Βάλε όποια συγκίνηση ή συναίσθημα νιώθεις πάνω στο ποτάμι και κοίταζέ-τα καθώς πλέουν και φεύγουν, μαζί με το νερό, μακριά. Μην κρατάς το μυαλο-σου πάνω σε τίποτε και μην προσπαθείς να σταματήσεις οποιεσδήποτε συγκινήσεις να έρθουν μέσα. Νιώσε σαν ένα δοχείο άδειο ή σα σωλήνας μέσα απο τον οποίο ρέουν αυτές οι συγκινήσεις.

β. »Τώρα, βάλε όποιες σκέψεις έρχονται στο νου-σου πάνω σ’ αυτό το ποτάμι και κοίταζέ-τες καθώς πλέουν και φεύγουν μακριά σαν να έπλεαν μέσα απο σένα. Οι σκέψεις-σου δεν είναι εσυ — ρέουν μέσα απο σένα.

  1. 4. Τώρα μείνε σ’ αυτή την κατάσταση σταματημένης χαλάρω­
    σης για λίγο. Νιώσε την εμπειρία. Μην προσπαθείς να αρπαχτείς απ’ αυτή. Μόνο νιώσε την εμπειρία και κοίταζε χωρίς κρί­
    σεις».

Ο τύπος αυτής της βαθιάς χαλάρωσης που περιγράψαμε εί­ναι πολύ αποτελεσματικός απο μόνος-του.

Όταν φτάσει κανείς σ’ αυτό το σημείο, υπάρχουν άλλες δυ­νατότητες που θα μπορούσαν να εξερευνηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου που οδηγούμε στη χαλάρωση.

Μερικές απ’ αυτές αναφέρονται πιο κάτω. Θα θέλαμε όμως να σας συστήσουμε να είσαστε προσεκτικοί. Πρέπει να νιώθε­τε υπευθυνότητα και στοργή καθώς οδηγείτε ένα άτομο μέσα απ’ αυτούς τους διανοητικούς χώρους για τους περισσότε­ρους ανθρώπους είναι πάρα πολύ εύθραυστες περιοχές. Οι τεχνικες αυτού του είδους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για να ωφεληθεί το άτομο που χαλαρώνει, όχι για να γεμίζει απο κομπασμό το εγω αυτού που οδηγεί.

Το σημείο αυτό μπορεί να είναι μια αφετηρία απ’ όπου είναι δυνατό να βοηθήσετε ένα άτομο να έρθει σ’ επαφή με τις ανα­μνήσεις της παιδικης-του ηλικίας ή με αισθήματα που θα το κάνουν να αγαλλιάσει, να ηρεμήσει ή να νιώσει καταπίεση. Μπορεί κανείς να βοηθήσει τώρα ένα άτομο να συνειδητοποιή­σει την ιαματική ενέργεια που υπάρχει στο σώμα (PRANA, ΚΕΙ, ή βιοενέργεια) και να τον/την βοηθήσει να κατευθύνει αυτή την ενέργεια σε ορισμένα μέρη του σώματος που έχουν πρό­βλημα και χρειάζονται θεραπεία.

Μπορείτε να βάλετε κάποιον σε επαφή με τη δημιουργικη-του φαντασία και να τον αφήσετε να δει ένα συνειδητό όνειρο. Σ’ αυτή την πιο χαλαρή, συγκεντρωμένη κατάσταση, μπορεί κανείς να βγάλει στην επιφάνεια κάποιες πηγές συγκινήσεων και διανοητικών συγκρούσεων πιο αντικειμενικά.

Μπορείτε να φέρετε ένα άτομο σε μια ακόμα πιο πολύ χαλαρή κατάσταση και να μετατρέψετε αυτή την κατάσταση σ’ ένα είδος υποβλητικής έκστασης. Στο στάδιο αυτό, μπορείτε να του δόσετε τη βοήθεια που χρειάζεται για να ξεπεράσει προβλήματα όπως η πολυφαγία, το κάπνισμα, οι νευρικές διαταραχές κ.λπ.

Μπορείτε να βάλετε μουσική και να αφήσετε το άτομο ακριβώς στη χαλάρωση να δημιουργήσει τη δικη-του/της κατάστα­ση με δημιουργική φαντασία. Απλή μουσική. Τονικά κουδούνια και μερικά είδη μουσικής για διαλογισμό έχουν δυναμικό και θετικό αποτέλεσμα πάνω στο νου, σ’ αυτή τη χαλαρή κατάστα­ση.

detente-du-dos-1

Η Θέση όταν έχω πρόβλημα με την μέση

Β. Τεχνικές για να κατευθύνετε τη Βιονέργεια

Αφού περάσετε το άτομο απο τα προκαταρκτικά στάδια της χα­λάρωσης, μπορείτε τώρα να χρησιμοποιήσετε τη δημιουργική φαντασία-του για να έρθει σ’ επαφή με τη φυσική ιαματική ενέργεια μέσα στο σώμα και να την κατευθύνει σε ειδικά σημεία του σώματος, του μυαλού ή των συγκινήσεων που χρειάζονται χαλάρωση και θεραπεία. Θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν κι εσείς κλείσετε τα μάτια-σας και βλέπετε ό,τι υποβάλλετε.

Σ’ επαφή με την Ηλιακή Ενέργεια

«Νιώστε τον εαυτο-σας να γίνεται ελαφρότερος και όλο ελα­φρότερος, έτσι που να αρχίσετε να σηκώνεστε πάνω μέσα στον αέρα σαν ένα μπαλόνι, πηγαίνοντας ψηλότερα και όλο ψηλότερα… ψηλότερα. Καθώς ανεβαίνετε, ο νους γεμίζει απο φως. Τώρα ανεβαίνετε ψηλά πάνω, μέσα απο την οροφή, ψηλά πάνω απο την πόλη, ανάμεσα στα σύννεφα, έξω απο τη Γη, περνάτε το φεγγάρι, ακόμη πιο μακριά —κοντά στο Ήλιο αι­σθάνεστε το αχανές φως και τη ζεστασιά του Ήλιου καθώς σας γεμίζει με τη θεραπευτικη-του ενέργεια». (Όλα αυτά θα πρέ­πει να γίνουν πάρα πολύ αργά, βήμα προς βήμα).

«Νιώστε αυτό το θεραπευτικό φως και τη ζεστασιά του ήλιου καθώς χύνονται μέσα στο Ηλιακο-σας Πλέγμα. Νιώστε-τα να «χτίζονται» μέσα στο Ηλιακο-σας Πλέγμα μέχρι που να μην μπορεί να τα χωρέσει περισσότερο. Αφήστε-τα να ξεχυθούν μέσα στο στομάχι-σας φέρνοντας ζεστασιά και θεραπευτική ενέργεια στο στομάχι.

«Αυτη η σύνδεση με τον Ήλιο «δυναμώνει», καθώς η ενέρ­γεια ρέει μέσα στο σώμα-σας, μέσα στις γάμπες-σας, φέρνον­τας θεραπεία στις γάμπες-σας και στα γόνατα και στους αστραγάλους, χαλαρώνοντας και κάνοντας ευλύγιστους κάθε κλείδωση και κάθε μυ.

»Τώρα η ενέργεια όλων των άλλων Άστρων μέσα στο Σύμ­παν αρχίζει να ρέει προς τον Ήλιο-μας και μέσα απ’ αυτόν μέσα-σας, περνώντας μέσα απο το Ηλιακό σας πλέγμα και με ακόμη μεγαλύτερη ορμή και θεραπευτική δύναμη η ενέργεια κινείται προς τα πάνω, προς την καρδια-σας — μέσα στο στήθος-σας — καθαρίζοντας και θεραπεύοντας τα πνευμόνια-σας το φως κινείται προς τα πάνω μέσα απο τη σπονδυλικη-σας στήλη και φτάνει στους ώμους. Γεμίζει τους βραχίονες, τα χέ­ρια και τα δάχτυλα σαν νά ναι σωλήνες απο φως.

«Τώρα κινείται ακόμα πιο δυναμικά προς το κεφάλι-σας, γεμίζοντάς-το με φως. Αφήστε ολόκληρο το σώμα-σας τώρα να γίνει ένας ολόκληρος κύλινδρος γεμάτος απ’ αυτό το φως και τη θερμότητα του Ήλιου και όλων των Αστερίων του Σύμπαν­τος.

«Αφήστε τώρα αυτό το φως να ξεχυθεί μέσα στις συγκινήσεις-σας και να θεραπεύσει και να καταπραΰνει όλες τις συγκι­νήσεις — δίνοντάς-σας μια αίσθηση της αληθινης-σας δύναμης και αξίας. Αφήστε-το να σας γεμίσει με την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε κάθε συγκινησιακό πρόβλη­μα της ζωης-σας.

»Τώρα αφήστε αυτό το φως να ξεχυθεί μέσα στο νου-σας γεμίζοντάς-τον με κατανόηση που θα γιατρέψει όλες-σας τις παρεξηγήσεις και τις προκαταλήψεις. Αφήστε το νου-σας να γεμίσει με τη σοφία που θα σας οδηγήσει στη ζωη.

«Τώρα αφήστε αυτή την ενέργεια να κυκλοφορήσει ελεύθε­ρα μέσα σε κάθε μέρος του σώματος ή του νου ή της ψυχής που χρειάζεται θεραπεία και νιώστε βαθιά πως έχετε διαρκή επαφή μ’ αυτή την ενέργεια και μπορείτε να την επικαλείσθε κάθε στιγμή.

ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΕΔΩ — ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

«Αρχίστε τώρα να πλέετε αργά πίσω προς τη γη, αφήνοντας τον Ήλιο, περάστε πιο κάτω μέσα απο τη Σελήνη, ανάμεσα απο τα σύννεφα, ελάτε κοντύτερα, κοντύτερα στη γη. Καθώς το κάνετε συνειδητοποιήστε πως φέρνετε μαζι-σας τη σύνδεση με αυτή την πηγή ενέργειας έτσι που να μπορείτε να την επι­καλείστε όταν τη χρειάζεστε — απλώς και μόνο χαλαρώνοντας και έχοντας την αίσθηση πως είναι μέσα-σας.

»Τώρα κάτω προς το σώμα-σας —που είναι τελείως ανανεω­μένο και χαλαρωμένο. Μείνετε ήσυχος/η για λίγο και ύστερα αργά αργά αρχίστε να κουνάτε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, νιώθοντας το σώμα-σας σιγά σιγά να ζωντανεύει, να κυκλοφορεί η ενέργεια μέσα-του».

Το άτομο που οδηγεί τον άλλο σ’ αυτή την εμπειρία μπορεί να ωφεληθεί κι αυτό αν αισθάνεται την ίδια εμπειρία κι ακόμη αν φαντάζεται την κοσμική ενέργεια να περνά απο μέσα-του και να μεταδίδεται μέσα στο άλλο πρόσωπο που χαλαρώνει.

Μπορείτε ακόμη να φανταστείτε ένα τέλειο ενεργειακό κύ­κλωμα απο σας προς το άλλο πρόσωπο και πίσω πάλι σε σας. Αφού τελειώσετε μαζί, δοκιμάστε να τρίψετε τα χέρια-σας το ένα με το άλλο και ύστερα κρατήστε τις παλάμες-σας πάνω απο τις παλάμες του άλλου προσώπου με τη δεξιά παλάμη-σας πάνω απο την αριστερη-του και τη δεξια-του πάνω από την αριστερη-σας. Αρχίστε πρώτα με τα χέρια-σας 4 εκ. μακριά το ένα απο το άλλο και καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε ένα βελόνιασμα ή μια πίεση ή την ενέργεια να περνάει ανάμεσά-σας τό­τε τραβήξτε-τα αργά πιο μακριά και δείτε απο πόσο μακριά μπορείτε να αισθάνεστε αυτή την ενέργεια.

Να είσαστε χαλαροί και με το πνεύμα-σας ανοιχτό την ώρα που δοκιμάζετε αυτές τις ασκήσεις για να έχετε ωφέλεια.

 

pilates_004_0009_kleine_kl_25098

Άλλη Θέση όταν έχω πρόβλημα με την μέση

Γ. Παθητική Ακρόαση

Οι αισθήσεις συντονίζονται με το νου. Όλα τα μηνύματα των αισθήσεων τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, όπου ο νους τα δέχε­ται, διαλέγει ποια απο αυτά θα συνειδητοποιήσει, τα ερμηνεύει και τα διοχετεύει σε μια γιγάντια «ηλεκτρονική τράπεζα μνή­μης», όπου μαζεύονται όλες οι εμπειρίες που έχει κανείς ζήσει συνειδητά είτε υποσυνείδητα. Εκεί επεξεργάζονται και ολο­κληρώνονται μαζί μ’ όλα τα αλλά εισαγόμενα προς επεξεργα­σία στοιχεία. Τα στοιχεία που εξέρχονται ονομάζονται «Πραγ­ματικότητα όπως τη βλέπει κανείς».

Στην τεχνική της «Παθητικής Ακρόασης», μας ενδιαφέρει να αποσυνδέσουμε τη συνειδητότητά-μας απο αυτή την περι­πλεγμένη διαδικασία, έτσι που να νιώσουμε παθητικά την αίσ­θηση της ακοής, χωρίς όλα τα διανοητικά συμβάντα.

Συνήθως τον κάθε ήχο, είτε τον ακούμε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, ο νους τον ερμηνεύει και αντιδρά. Είτε είναι μια μοτοσυκλέτα που βροντά κοντά στο παράθυρό-μας, είτε ένα ηλεκτρικό γεωτρύπανο που τριβελίζει όλη μέρα, είτε σκυλιά που γαυγίζουν αδιάκοπα όλη νύχτα, παράγεται μια αρνητική αντίδραση που οδηγεί σε μια κατάσταση εσωτερικής έντα­σης. Αν ακούμε πουλιά να κελαηδούν ή χαμηλή γλυκιά μουσική, είναι πιθανό πως νιώθουμε μέσα-μας «ω, τι όμορφα!».

Οι αντιδράσεις-μας, φυσικά, θα εξαρτηθούν απο τη διανοητική κατάσταση που βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή και απο τα εξαρτημένα-μας ανακλαστικά. Αν είμαστε χαλαρωμένοι, μικρές ενοχλήσεις δε θα μας ταράξουν. Αν είμαστε νευρικοί, ένα «γειά-σου» μπορεί να μας κάνει άνω κάτω. Αν κοιμόμαστε βα­θιά δε θ’ αντιδράσουμε καθόλου.

Στην άσκηση που περιγράφουμε πιο κάτω, θα πάμε πέρα απο κάθε αντίδραση, είτε θετική είναι αυτή είτε αρνητική. Θα προέρχεται, χωρίς να τον καταγράψουμε ή να τον κρίνουμε. Ακριβώς σαν ένα χείμαρρο απο ήχους.

Με καθημερινή εξάσκηση σ’ αυτή την τεχνική, θα μάθουμε σιγά σιγά ν’ αφήνουμε τους ήχους και άλλες ενοχλήσεις να περνούν απο μέσα-μας χωρίς να «χτίζουν» ένταση, κατά τη διάρκεια των καθημερινων-μας δραστηριοτήτων.

Πάρτε όποια άνετη στάση χαλάρωσης ή διαλογισμού, όπως περιγράφονται στο τμήμα των ασκήσεων. Αφεθείτε τελείως χαλαροί κι αρχίστε ν’ αναπνέετε αργά και βαθιά. Μπορείτε να κά­νετε την τεχνική της βαθιάς χαλάρωσης αν θέλετε.

Τώρα αρχίστε ν’ ακούτε. Απλα και μόνο ακούτε. Όταν αρχί­σετε να σκέπτεσθε, μαλακά στρέψτε την προσοχή-σας απο τις σκέψεις και γυρίστε-την πίσω στην ακρόαση των ήχων. Μην προσπαθείτε να φτάσετε έξω και ν’ αρπάξετε τους ήχους, αλλά απλά αφήστε-τους να μπουν μέσα-σας. Δεν είναι ανάγκη να μπουν μέσα-σας μόνο απ’ τα αυτιά-σας. Μπορείτε να νιώσετε τους ήχους απο οποιοδήποτε μέρος του σώματός-σας.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ, ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΤΕ.

Αυτό μπορεί να γίνει για είκοσι με σαράντα λεπτά.

Δ. Χαλάρωση της Καρδίας

Αυτό είναι ένα είδος πολύ βαθιάς χαλάρωσης, που είναι ειδικά ευεργετική για άτομα με υψηλή πίεση αίματος δε θα πρέπει όμως να γίνεται απο άτομα με υπόταση (με χαμηλή πίεση).

Ξαπλώστε χάμω σε μια στάση χαλάρωσης πάνω σε μια σταθερή αλλά άνετη επιφάνεια. Σκεπαστείτε με μια κουβέρτα, αν κάνει κρύο.

Βάλτε το αριστερο-σας χέρι πάνω στην καρδια-σας. Αφεθεί­τε όσο το δυνατό πιο χαλαροί, με τα μάτια κλειστά. Αφήστε όλη την προσοχη-σας συγκεντρωμένη πάνω στην καρδια-σας. Νιώστε-τη μ’ όποιο τρόπο μπορείτε, π.χ. ακούστε-τη, αισθανθείτε-τη να χτυπά, νιώστε το αίμα να ρέει, νιώστε την ενέργεια που είναι μαζεμένη σ’ αυτή την περιοχή κ.λπ.

Μείνετε έτσι 20 ως 30 λεπτά και δείτε τι συμβαίνει.