Μερικές πρακτικές και οικονομικές προτάσεις.

ΙΙ. Μερικές πρακτικές και οικονομικές προτάσεις.

Από το βιβλίο

Η Επιβίωση, η Εξέλιξη και η Ευτυχία στη Σημερινή Κρίση

 https://www.armonikizoi.com/greek

 

Τρόποι να περάσουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά μέσα από  αυτή την προσωρινή περίοδο.

1. Να απλοποιήσουμε την ζωή μας. Να μάθουμε ζούμε με αυτά που έχουμε – μέσα στις δυνατότητες μας και όχι με δάνεια και κάρτες. Να νιώθουμε ευγνωμοσύνη και χαρά με τα βασικά της ζωής. Θα είμαστε το ίδιο ή και περισσότερο ευτυχισμένοι.

 

2. Να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνία με αλληλεγγύη, συνέπεια, μεράκι και το φιλότιμο στον χώρο της εργασίας. Το παράδειγμα μας είναι το καλύτερο μήνυμα.

3.   Να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη και ανιδιοτέλεια. Μερικά σύντομα παραδείγματα είναι: (Δείτε https://www.armonikizoi.com/2012/antallagi )

α. Να δημιουργήσουμε σε κάθε γειτονιά συνεταιρισμούς για να αγοράζουμε χοντρικά αυτά που χρειαζόμαστε.

 

β. Σε κάθε γειτονιά οι κάτοικοι να συνεργαστούν και να γνωρίζονται μεταξύ τους ώστε να προστατεύουν όλοι μαζί τα σπίτια του καθενός.

γ. Η γειτονιά να μοιραστεί τη φροντίδα αυτών που στην περιοχή  της που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

δ. Να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας προϊόντα, ταλέντα, ικανότητες, παροχές και γνώσεις χωρίς ή με πολύ λιγότερα χρήματα.

 

ε. Να μοιραστούμε στην εργασία μας τη δαπάνη της μεταφοράς – πηγαίνοντας πολλοί και όχι ένας σε ένα αυτοκίνητο.

 

4. Να ζούμε πιο οικονομικά

  

α. Να βασίσουμε τη διατροφή μας στα όσπρια και στα δημητριακά, όπως ρύζι, φακές, ρεβίθια, πλιγούρι και φασόλια. Είναι πάρα πολύ φτηνά, υγιεινά, θρεπτικά και χορταίνουν. (Για να πάρουμε ένα κιλό κρέας από ένα ζώο πρέπει να δαπανήσουμε περίπου 2000 λίτρα νερού και 16 κιλά δημητριακά. Είναι αντιοικονομικό και ανθυγιεινό.)

β. Να μάθουμε να φτιάχνουμε φύτρα από τα δημητριακά όπως σιτάρι, μηδική και τα πράσινα φασόλια. Τα φύτρα έχουν πάρα πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα απαραίτητα για την υγεία.

 

γ. Οικογένειες και ομάδες να μαγειρεύουν και να τρώνε μαζί – είναι πιο οικονομικό αλλά και πιο ενωτικό.

 

δ. Να αξιολογήσουμε την πιθανότητα να περπατάμε ή να οδηγούμε ποδήλατο προς την εργασία ή για ψώνια. Είναι πιο οικονομικό, καλό για το περιβάλλον και πολύ καλό για την υγεία μας.

  

ε. Να παίξουμε με την ιδέα του να μεταφερθούμε στη φύση – στα χωριά  όπου η ζωή είναι απλή, οικονομική, ευχάριστη και όμορφη.

  

στ. Να ζούμε σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. Είναι πιο οικονομικό και χρειάζεται πολύ λιγότερα χρήματα να συντηρούμε και να ζεσταίνουμε τους χώρους. Από το 1960 το μέγεθος των σπιτιών έχουν αυξηθεί 140%. Αυτό σημαίνει ότι αν τότε είμαστε καλά και ευτυχισμένοι με 50 μ2, τώρα απαιτούμε 120 μ2. Καταλαβαίνετε τη διάφορα στο κόστος,  στην ενέργεια και τον χρόνο που δίνουμε για το ενοίκιο ή αγορά, θέρμανση, φροντίδα και συντήρηση. Ζούμε μέσα στο σπίτι μας – ή ζούμε για το σπίτι μας;

ζ. Να μάθουμε να κάνουμε μαστορέματα μόνοι μας. Υπάρχουν βιβλία και το ίντερνετ με άφθονες οδηγίες σχετικά με το πως να φτιάξουμε κάτι στο σπίτι μας ή στο αυτοκίνητο.

  

η. Να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα και το  νερό, κλείνοντας βρύσες,  φώτα και συσκευές που δεν χρειάζονται να είναι ανοικτά.

  

ι. Μερικοί θα επιλέξουν να ενωθούν σε συνειδητές κοινότητες ανθρώπων που μοιράζουν κοινά ιδανικά, όπου η επιβίωση τους θα είναι πιο ασφαλής, εύκολη, οικονομική, ευχάριστη, όμορφη και πνευματική. Συχνά τέτοιες κοινότητες επιλέγουν να υπηρετούν το καλό του συνόλου.

 

5 Να αυξήσουμε τα έσοδα μας.

α. Ανακαλύψτε αυτό που πραγματικά αγαπάτε να κάνετε. Όταν κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε, έχουμε τη συμπαράσταση του σύμπαντος και η ευημερία μας είναι δεδομένη. Ο Χριστός μας το υποσχέθηκε όταν μας εξήγησε πως δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε καθόλου για το αύριο, επειδή αν ζούμε σύμφωνα με την θέληση του Θεού (με τον σκοπό της ζωής μας) όλες οι ανάγκες μας θα καλυφτούν.  (Ματθαίος 6:27)

β. Πουλήστε ή χαρίστε ό,τι  δεν χρειάζεστε πια. Ανανεώστε τη ζωή σας.

γ. Σκεφθείτε δημιουργικά και διαφορετικά, βρείτε νέους πρωτότυπους για σας τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να αυξήσετε τα έσοδα σας. Ίσως μπορείτε να φτιάξετε πράγματα με τα χέρια σας, να μαγειρεύετε ή να φτιάχνετε ρούχα. Να είστε εφευρετικοί και δυναμικοί και να χαίρεστε την πρόκληση του νέου τρόπου δημιουργίας της ευημερίας σας.
6.    Να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε και να μιλάμε αρνητικά για τους άλλους και την κοινωνία. Αυτές οι ενέργειες μόνο αυξάνουν αυτά που δεν θέλουμε να υπάρχουν. Αντίθετα χρειάζεται να σκεφτόμαστε και να μιλάμε θετικά γι’ αυτά που θέλουμε να δημιουργήσουμε, σαν άτομα και σαν κοινωνία.

7. Να φροντίσουμε για την υγεία και το νου μας με σωστή διατροφή, ασκήσεις, αναπνοές, περπάτημα, κολύμπι, χορό, τραγούδι, προσευχή και τεχνικές χαλάρωσης και συγκέντρωσης. 
8.    Να οραματιζόμαστε καθημερινά την ιδανική κοινωνία και τον δικό μας ρόλο στη δημιουργία της κοινωνίας αυτής. Εξηγούμε αυτό πιο κάτω και στο βιβλίο 25 Τρόποι να Δημιουργήσετε την Ιδανική Σας Ζωή. https://www.armonikizoi.com/store/products/category/el_store_books

9.    Να φροντίσουμε με αγάπη αυτούς που υποφέρουν και έχουν περισσότερη ανάγκη από μας.

10.    Να  πραγματοποιούμε με άλλους θετικά φιλανθρωπικά έργα,  που βελτιώνουν τη ζωή για όλους.

11.    Να αξιοποιούμε τις πνευματικές ασκήσεις και τεχνικές της ενεργειακής ψυχολογίας για να απελευθερωθούμε από αρνητικά συναισθήματα. (Λεπτομέρειες στα βιβλία Ενεργειακή Ψυχολογία και Αντιμετωπίζοντας Δύσκολες Εποχές και στο https://www.armonikizoi.com/store/products/category/el_store_books .)

12.    Να μελετάμε και να εμπεδώνουμε βαθύτερα τις πνευματικές αλήθειες στην καθημερινή μας ζωή και να αγαπήσουμε τους άλλους και τον εαυτό μας όπως είμαστε σε αυτό το στάδιο της εξέλιξης μας. Εξηγούμε λεπτομέρειες πιο κάτω.

Μπορείτε να σκεφθείτε και εσείς πολλές ακόμα πρακτικές προτάσεις.

https://www.armonikizoi.com/greek

 

 

Comments are closed.