Είκοσι σημεία που χρήζουν προσοχής, για να αποτρέψετε τα ιατρικά λάθη στα παιδιά

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 88

Τα ιατρικά λάθη είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και δυσλειτουργιών.

Τι είναι ιατρικά λάθη;

Τα ιατρικά λάθη συμβαίνουν όταν κάτι που προγραμματίστηκε ως μέρος της ιατρικής φροντίδας δεν επιλύσει το πρόβλημα, ή όταν κάποιο λανθασμένο σχέδιο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θεραπεία. Μια έκθεση του 1999 από το ίδρυμα ιατρικής υπολογίζει ότι τουλάχιστον 44.000 έως 98.000 άνθρωποι πεθαίνουν στα νοσοκομεία των H.Π.A κάθε έτος ως αποτέλεσμα των ιατρικών λαθών.
Τα ιατρικά λάθη μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης:
* Νοσοκομεία
* Κλινικές
* Κέντρα χειρουργικών επεμβάσεων εξωτερικών ασθενών
* Γραφεία των γιατρών
* Φαρμακεία
* Σπίτια των ασθενών
Τα λάθη μπορούν να περιλάβουν:
* Φάρμακα
* Χειρουργική επέμβαση
* Διάγνωση
* Εξοπλισμό
* Εκθέσεις εργαστηρίων
Τα λάθη συμβαίνουν όταν μεταξύ των γιατρών και των ασθενών υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας. Παραδείγματος χάριν, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γιατροί συχνά δεν κάνουν αρκετά, ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να προβούν σε σωστές γι’ αυτούς αποφάσεις. Oι ανενημέρωτοι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να δεχτούν τη θεραπεία που επιλέγει ως καταλληλότερη ο γιατρός και λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν αυτά που πρέπει για τη θεραπεία τους.
Τι μπορείτε να κάνετε;

1. Ο σημαντικότερος τρόπος, με τον οποίον μπορείτε να βοηθήσετε, ώστε να αποτραπούν τα λάθη, είναι να είστε ενεργό μέλος της «ομάδας υγειονομικής περίθαλψης» του παιδιού σας.
Αυτό σημαίνει να συμμετέχετε σε κάθε απόφαση για την υγειονομική περίθαλψη του παιδιού σας. Η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που συμμετέχουν ενεργά στην ιατρική μέριμνα των παιδιών τους τείνουν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Φάρμακα
2. Σιγουρευτείτε ότι όλοι οι γιατροί του παιδιού σας ξέρουν για όλα τα φάρμακα που παίρνει και το βάρος του/της. Αυτό περιλαμβάνει τα φάρμακα με ή και χωρίς συνταγή και διαιτητικά συμπληρώματα, όπως οι βιταμίνες και τα βότανα.
Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο πηγαίνετε όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα του παιδιού σας στον γιατρό. Η γνώση των φαρμάκων του παιδιού και το βάρος του θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να ενημερώσει τα αρχεία του παιδιού και θα βοηθήσει το παιδί σας να πάρει την ποιοτικά καλύτερη περίθαλψη.
3. Σιγουρευτείτε ότι ο γιατρός του παιδιού σας ξέρει για οποιεσδήποτε πιθανές αλλεργίες και πώς το παιδί σας αντιδρά στα φάρμακα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μια ιατρική θεραπεία, η οποία μπορεί να βλάψει το παιδί σας.
4. Όταν ο γιατρός του παιδιού σας σάς γράφει μια συνταγή, σιγουρευτείτε ότι μπορείτε να τη διαβάσετε. Ζητήστε από τον γιατρό να γράψει με κεφαλαία γράμματα το όνομα του φαρμάκου και την κατάλληλη δοσολογία.
5. Όταν παίρνετε τα φάρμακα του παιδιού σας από το φαρμακείο, ρωτήστε: «Είναι αυτό το φάρμακο, που ο γιατρός του παιδιού μου έγραψε»;
Μια μελέτη από το Kολλέγιο των Φαρμακοποιών της Μασαχουσέτης έδειξε ότι 88% των λάθος χορηγούμενων φαρμάκων περιλάμβαναν αγορά λανθασμένου φαρμάκου ή λανθασμένη δοσολογία.
6. Ζητήστε πληροφορίες για τα φάρμακα του παιδιού σας σε επίπεδο που μπορείτε να καταλάβετε – και όταν ορίζονται τα κατάλληλα φάρμακα και όταν τα λαμβάνετε στο νοσοκομείο ή το φαρμακείο.
* Ποιο είναι το όνομα του φαρμάκου;
* Τι σκοπό εξυπηρετεί;
* Αυτή η δοσολογία είναι κατάλληλη για το παιδί μου, σύμφωνα με το βάρος που έχει;
* Πόσο συχνά πρέπει το παιδί μου να το παίρνει και για πόσο καιρό;
* Τι παρενέργειες μπορεί να έχει; Τι κάνω, εάν εμφανισθούν παρενέργειες;
* Είναι ασφαλές το παιδί μου να πάρει ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή διαιτητικά συμπληρώματα;
* Ποια τρόφιμα, ποτά ή δραστηριότητες πρέπει το παιδί μου να αποφύγει την περίοδο που του χορηγείται αυτό το φάρμακο;
* Πότε θα αρχίσει η βελτίωση;
7. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις για τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες του φαρμάκου του παιδιού σας, ρωτήστε λεπτομέρειες.
Συχνά είναι δύσκολο να κατανοούμε τις ετικέτες των φαρμάκων. Παραδείγματος χάριν, ρωτήστε εάν τέσσερεις δόσεις καθημερινά σημαίνουν μια δόση κάθε 6 ώρες είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο ή αν η λήψη γίνεται κατά τη διάρκεια των ωρών που το παιδί είναι ξύπνιο.
8. Ζητήστε από τον φαρμακοποιό σας την καλύτερη συσκευή, για να μετράτε τη δόση των φαρμάκων που έχουν υγρή μορφή. Επίσης, ρωτήστε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε, εάν δεν είστε βέβαιοι για το πώς να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή.
Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τον σωστό τρόπο να μέτρησης των υγρών φαρμάκων. Παραδείγματος χάριν, πολλοί χρησιμοποιούν τα οικιακά κουταλάκια του γλυκού, τα οποία συχνά δεν αντιστοιχούν πραγματικά σε ένα κουταλάκι του γλυκού του υγρού. Ειδικές συσκευές, όπως σύριγγες, μπορεί να είναι πιο ακριβείς στη δοσολογία.
9. Ζητήστε γραπτές πληροφορίες για τις πιθανές παρενέργειες.
Εάν γνωρίζετε τι είναι πιθανό να συμβεί, θα είστε πιο προετοιμασμένοι, εάν κάτι απροσδόκητο συμβεί. Έτσι, μπορείτε να παράσχετε βοήθεια αμέσως, πριν χειροτερεύσει η κατάσταση. Εάν το παιδί σας έχει παρενέργειες, ειδοποιήστε αμέσως τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας.
Παραμονή στο νοσοκομείο
10. Εάν έχετε επιλογή, διαλέξτε ένα νοσοκομείο, στο οποίο πολλά παιδιά έχουν θεραπευτεί από την ασθένεια που έχει και το παιδί σας.
Έρευνες δείχνουν ότι οι ασθενείς τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, όταν αντιμετωπίζονται από νοσοκομεία που έχουν μεγάλη εμπειρία ή εξειδίκευση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Όσο το παιδί σας παραμένει στο νοσοκομείο, σιγουρευτείτε ότι φορά πάντα ένα βραχιόλι ταυτότητας.
11. Εάν το παιδί σας είναι στο νοσοκομείο, να ρωτάτε όλους τους εργαζομένους υγειονομικής περίθαλψης που έχουν άμεση επαφή μαζί του εάν έχουν πλύνει τα χέρια τους.
Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας σημαντικός τρόπος, ώστε να αποτραπεί η διάδοση των μολύνσεων στα νοσοκομεία. Ακόμα, είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται αρκετά τακτικά ή λεπτομερώς. Μελέτη διαπίστωσε ότι όταν ήλεγχαν οι ασθενείς εάν οι εργαζόμενοι υγειονομικής περίθαλψης έπλεναν τα χέρια τους πριν έρθουν σε επαφή μαζί τους, οι εργαζόμενοι έπλεναν τα χέρια τους συχνότερα και χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη ποσότητα σαπουνιού.
12. Όταν το παιδί σας φεύγει από το νοσοκομείο, ζητήστε από τον γιατρό του/της να μιλήσετε, για να σας εξηγήσει ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε στο σπίτι.
Αυτό περιλαμβάνει: τι φάρμακα θα πάρει το παιδί και πότε μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες.
Χειρουργική επέμβαση
13. Εάν το παιδί σας χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, σιγουρευτείτε ότι εσείς, ο γιατρός του παιδιού σας και ο χειρουργός συμφωνείτε και είναι σαφές το τι ακριβώς θα γίνει.
Άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε
14. Συζητήστε με τους υπευθύνους εάν έχετε απορίες ή ανησυχίες.
Έχετε το δικαίωμα να εξετάσετε τον καθένα που λαμβάνει μέρος στην μέριμνα του παιδιού σας.
15. Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε ποιος (όπως π.χ. ο παιδίατρος) είναι υπεύθυνος για την ιατρική φροντίδα του παιδιού σας.
16. Σιγουρευτείτε ότι όλοι οι γιατροί και οι νοσοκόμες που συμμετέχουν στη μέριμνα του παιδιού σας έχουν στη διάθεση τους όλες τις σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του.
Μην υποθέσετε ότι ο καθένας γνωρίζει όλα όσα χρειάζεται. Να μη φοβηθείτε να μιλήστε ελευθέρα.
17. Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή από έναν φίλο να είναι εκεί μαζί σας. Επιλέξτε κάποιον, που μπορεί να σας βοηθήσει, να κάνει ό,τι χρειάζεται ή να μιλήσει, αν εσείς δεν μπορείτε.
18. Ρωτήστε λεπτομέρειες για κάθε εξέταση ή διαδικασία που γίνεται.
Είναι καλό να αντιλαμβάνεστε γιατί μια εξέταση ή μια επεξεργασία απαιτείται και πώς μπορεί να βοηθήσει. Μερικές φορές το παιδί σας θα μπορούσε να είναι καλύτερα χωρίς κάποιο φάρμακο.
19. Εάν το παιδί σας έχει κάνει κάποια εξέταση, ρωτήστε πότε τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα.
Εάν δεν λαμβάνετε νέα από τον γιατρό ή το εργαστήριο, τηλεφωνήστε για να ενημερωθείτε σχετικά με τα αποτελέσματα της εξέτασης.
20. Μάθετε για το πρόβλημα του παιδιού σας και τη θεραπεία του, ρωτώντας τον γιατρό και συλλέγοντας πληροφορίες από άλλες πηγές.
Ρωτήστε τον γιατρό του παιδιού σας εάν η θεραπεία που του/της προτείνεται είναι βασισμένη στα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.

http://www.ahrq.gov/consumer/20tipkid.htm


Πηγή Προέλευσης

Προέρχεται από το www.familydoctor.org (Eυγενική Προσφορά)

(H μετάφραση, η επιμέλεια και η αναδημοσίευση του άρθρου είναι μια προσφορά από το φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό και μορφωτικό σωματείο Αρμονική Ζωή, Γρίβα 23, Χαλάνδρι – 210 6818220, 210 6818151)

Copyright © 2000-2005 American Academy of Family Physicians (Αμερικανική Aκαδημία Οικογενειακών Γιατρών) Μπορείτε να ανατυπώσετε ή να φωτοτυπήσετε το άρθρο αυτό για μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς με τον όρο να το αναπαράγετε ολόκληρο με όλα τα στοιχεία του που αναφέρονται στην πηγή προέλευσής του.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Comments are closed.