Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή και το τραύμα;

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 58

Ο τυφώνας Katrina, η καταστροφή των δίδυμων πύργων, το τσουνάμι, οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις λάσπης, η πλημμύρα, οι δασικές πυρκαγιές, τα ατυχήματα αεροπλάνων, οι πόλεμοι και η αυξανόμενη βία στον κόσμο σήμερα, όλα αυτά είναι μια πρόκληση για να βρούμε μέσα μας ασφάλεια, ηρεμία, ευτυχία και ένα νόημα μέσα σε έναν χαώδη κόσμο.
Όλοι επιθυμούμε την ευτυχία, επειδή αυτή είναι ο προορισμός της ζωής μας. Kι επειδή η αληθινή μας φύση ειναι η ευδαιμονία. Η πρόκλησή σήμερα είναι να μάθουμε να δημιουργούμε εσωτερική ευτυχία ανεξάρτητα από τους εξωτερικούς παράγοντες.
Είμαστε γενικά ευτυχείς, όταν έχουμε αυτά που θέλουμε από τη ζωή, προκειμένου να αισθανθούμε ασφαλείς, άξιοι και ικανοί, ελεύθεροι και ικανοποιημένοι. Οι προϋποθέσεις για να νιώθουμε έτσι είναι ένα ασφαλές κι ελεύθερο από βια περιβάλλον, καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, ένα σπίτι για να μας προστατεύει, μια καλά πληρωμένη εργασία, επαγγελματική αναγνώριση, κοινωνική αποδοχή κ.λπ. Όταν πιστεύουμε ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που χρειαζόμαστε, χάνουμε συνήθως την ειρήνη και την ευτυχία μας.
Κανένας δεν θέλει μια δυσάρεστη εμπειρία. H απώλεια ενός σπιτιού, μιας επιχείρησης ή -το χειρότερο από όλα- ενός αγαπημένου ανθρώπου είναι μια βαθιά τραυματική εμπειρία, που επιβαρύνει τη συναισθηματική μας υγεία και το νευρικό μας σύστημα. Η αντιμετώπιση του φυσικού κινδύνου ή του θανάτου ή του βιασμού έχει επίσης την ίδια επίδραση.
H αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και μιας σημαντικής απώλειας είναι από τις μέγιστες προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.
Οι κοινές συγκινήσεις σε τέτοιες καταστάσεις θα ήταν:
1. Φόβος του κινδύνου.
2. Πόνος, αδικία και θυμός σχετικά με μια απώλεια.
3. Αδυναμία, ανικανότητα και πελάγωμα με την ιδέα ότι πρέπει να επανοικοδομήσουμε τις ζωές μας.
4. Κατάθλιψη, επειδή δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε – ή επειδή όλα είναι χωρίς νόημα για εμάς τώρα.
5. Ενοχή ή ντροπή, διότι ήμασταν ανίκανοι να σώσουμε κάποιον.
6. Aυτοαπόρριψη λόγω της κατάστασής μας
7. Συναισθήματα οτι γίνεται διάκριση απέναντι μας ή ότι υπάρχει τιμωρία από τον Θεό.
8. “Ενοχή επιζώντων” – επειδή είμαστε ζωντανοί και υγιείς, ενώ οι άλλοι δεν είναι.
Πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχείς, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια γεγονότα;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τέτοιες τραυματικές καταστάσεις και το στρες -που αυτές προκαλούν- αμέσως, ούτως ώστε ο φόβος, ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα να μην εμφυτεύονται βαθιά στο υποσυνείδητό μας, καθιστώντας τα δυσκολότερα να διαλυθούν.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ειρήνη και ευτυχία με δύο τρόπους:
1. Με τη δημιουργία της εξωτερικής πραγματικότητας που χρειαζόμαστε, προκειμένου να νιώθουμε καλά.
2. Nα μάθουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, άξιοι και ικανοί, ειρηνικοί και ευτυχείς, ακόμα και όταν δεν μπορούμε να έχουμε το εξωτερικό περιβάλλον που προτιμάμε. Μετασχηματίζουμε τις εξαρτήσεις μας σε προτιμήσεις. Έτσι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, το σπίτι μας, την εργασία μας και το φυσικό περιβάλλον που χρειαζόμαστε, για να νιώθουμε ασφαλείς και ευτυχείς, αλλά έχουμε επίσης και επαφή και με μια εσωτερική δύναμη, που μας επιτρέπει να είμαστε καλά, ακόμα και όταν αυτά που θέλουμε είναι σε κίνδυνο.
Μπορεί να φανεί ασύλληπτο το ότι θα μπορούσαμε να αισθανθούμε καλά, ακόμα και όταν έχουμε χάσει το σπίτι μας, την εργασία μας ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Είναι φυσικό και κατανοητό να αντιδράμε ενάντια σε μια τέτοια ιδέα. Αλλά η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη:
1. Η ζωή είναι προσωρινή και όλα αυτά που έχουμε και χρειαζόμαστε ειναι προσωρινά. Ο κίνδυνος και η απώλεια είναι ένα βασικό μέρος της ζωής μας. Θα χάσουμε όλα και όλους κάποια στιγμή. Είτε επειδή εξαφανίζονται από τη ζωή είτε επειδή παύουν να υπάρχουν. Κάποτε δεν είχαμε τα περισσότερα από αυτά που έχουμε τώρα και οι ζωές μας δεν ήταν άθλιες. Και κάποτε δεν θα έχουμε αυτά που έχουμε τώρα. Eίναι μια απλή πραγματικότητα που χρειάζεται να δεχτούμε και να βρούμε την ευτυχία μας παρ’ όλα όσα συμβαίνουν.
2. Όλοι έχουμε μεγάλη δύναμη, ανθεκτικότητα και εφευρετικότητα. Η ιστορία αποδεικνύει ότι ως άνθρωποι μπορούμε να υπερνικήσουμε οποιοδήποτε πόνο, φρίκη ή καταστροφή. Όλοι είχαμε την εμπειρία και θεωρήσαμε ότι δεν θα ήμαστε ποτέ σε θέση να αντιμετωπίσουμε ή να υπερνικήσουμε ένα επίφοβο γεγονός. Και έπειτα, όταν αυτό που φοβόμασταν συνέβη, τελικά το αντιμετωπίσαμε και προχωρήσαμε στη ζωή μας. Αυτή είναι η εμπειρία των ανθρώπων για πολλές χιλιάδες χρόνια, που έχουν αντιμετωπίσει εκατομμύρια καταστροφές, που έχουν προκληθεί από τη φύση ή από τους ανθρώπους. Να ενεργούμε αντί να ανησυχούμε
Το πρώτο βήμα στη δημιουργία της ευτυχίας είναι να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανοικοδομηθεί η ζωή μας. Χρειάζεται να είμαστε μεθοδικοί και σταθεροί, προχωρώντας καθημερινά σε απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία της πραγματικότητας που επιθυμούμε. Πολλά εκατομμύρια ανθρώπων έχουν ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο πριν από εμάς και εμείς μπορούμε, επίσης, να ενεργήσουμε έτσι σήμερα.
Είναι φυσικό να νιώθουμε πόνο, φόβο, αδικία, ενοχή, αδυναμία και θυμό. Είναι φυσικό να νιώθουμε αδύναμοι και πιεσμένοι. Είναι, επίσης, φυσικό και αναμφίβολο ότι κάποια ημέρα όλα εκείνα τα συναισθήματα θα περάσουν. Εκείνη η στιγμή μπορεί να είναι σε μερικά χρόνια, σε μερικούς μήνες, ημέρες, ώρες ή και τώρα. Αυτή είναι η δική μας επιλογή. Kάποια στιγμή θα αφήσουμε τον πόνο, τον φόβο και την απώλεια και θα προχωρήσουμε από το παρελθόν που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Εάν δεν φαίνεται σωστό αυτή τη στιγμή, να αφήσετε ελεύθερα τα συναισθήματα αυτά, δεχτείτε ότι δεν θέλετε να τα αφήσετε τώρα και περιμένετε έως ότου νιώθετε έτοιμοι. Eίναι δικαίωμα σας. Αυτή είναι δική σας προσωπική επιλογή.
Αφήνοντας πίσω δυσάρεστα συναισθήματα, θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε την ενέργειά μας αποτελεσματικότερα προς τους στόχους μας και τη βελτίωση της ζωής μας. Στη συνέχεια η πράξη θα μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα. Aυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί – κάνοντας ό,τι μπορούμε και αφήνοντας το παρελθόν. Kάποια στιγμή θα προχωρήσουμε – γιατί όχι τώρα;
Oι ακόλουθες θετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις θα μας βοηθήσουν να υπερνικήσουμε τα προαναφερθέντα αρνητικά συναισθήματα:
1. Tα πάντα ρέουν. Η ζωή είναι προσωρινή και όλα αλλάζουν συνέχεια. H γέννηση, η ανάπτυξη, η αποσύνθεση και ο θάνατος είναι όλα φυσικά στάδια για τους ανθρώπους, τα ζώα, τις εγκαταστάσεις, τις σχέσεις, τα κτήρια, τις μηχανές, τα επαγγέλματα, τις εργασίες, τις οργανώσεις, τα έθνη, ακόμη και για τον πλανήτη μας και για ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Όλα είναι σε συνεχή αλλαγή και έχουν μια αρχή και ένα τέλος.
2. Έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω ό,τι προκύπτει και να αναδημιουργήσω τη ζωή μου. Eίμαι ισχυρός, δυνατός, ικανός, προσαρμοστικός και πολυμήχανος και μπορώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου από την αρχή.
3. Έκανα το καλύτερο που μπορούσα κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος. Εάν θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι καλύτερα, θα το είχα κάνει. Δέχομαι και αγαπώ τον εαυτό μου όπως είμαι.
4. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο το κάθε τι συμβαίνει – παρόλο που πολλες φορές δεν μπορώ να τον καταλάβω. Αλλά πιστεύω ότι παίζει κάποιο ρόλο στην προσωπική και κοινωνική μας εξέλιξη.
5. Μπορώ να κερδίσω κάτι από αυτό που συμβαίνει και να γίνω ένας πιο δυνατός και καλύτερος άνθρωπος. Eίναι μια ευκαιρία να ανακαλύψω τη δύναμη μέσα μου που ήταν πάντα εκεί και δεν είχα την ευκαιρία μέχρι τώρα να την βρω.
6. Η ζωή δίνει σε όλους μας κάθε στιγμή ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, προκειμένου να συνεχίσουμε την εξέλιξή μας και να φέρουμε στην επιφάνεια τις ομορφότερες, δυνατότερες και αρμονικές πτυχές του εσώτερου εαυτού μας.
7. Είμαστε ψυχές σε μια διαδικασία εξέλιξης. Κάθε στιγμή μας δίνονται τα μαθήματα που χρειαζόμαστε και έχουμε την εσωτερική δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε. H ζωή δεν μας δίνει ποτέ κάτι περισσότερο απ’ ότι μπορούμε να χειριστούμε ή να αντέξουμε.
8. Δεν υπάρχει θάνατος, αλλά η αναχώρηση της ψυχής από το φυσικό σώμα. Όλες οι θρησκείες και φιλοσοφίες υποστηρίζουν ότι οι ψυχές που έχουν φύγει υπάρχουν και συνεχίζουν την εξελικτική τους πορεία τους σε άλλα επίπεδα. Ίσως, αυτοί είναι οι τυχεροί. Είμαστε ακόμα στα σώματά μας και πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια για να λύσουμε τα όποια προβλήματα της σωματικής μας ύπαρξης.
9. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια τιμωρία – αλλά μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
10. Το πεπρωμένο κάθε ατόμου είναι προσωπικό, μοναδικό και σοφό. Δεν χρειάζεται να νιώθω ενοχή, επειδή είμαι εντάξει, ούτε να αισθάνομαι αδικία, επειδή άλλοι άνθρωποι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.
Μοιραστείτε αυτό με κάποιον, ώστε να ωφεληθεί από αυτό.
Να είστε καλά

Είμαστε γενικά ευτυχείς όταν έχουμε αυτά που θέλουμε από την ζωή προκειμένου να αισθανθούμε ασφαλείς, άξιοι κι ικανοί, ελεύθεροι και ικανοποιημένοι. Οι προϋποθέσεις για νιώθουμε έτσι ειναι ένα ασφαλές κι ελεύθερο από βια περιβάλλον, καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, ένα σπίτι για να μας προστατεύσει, μια καλά πληρωμένη εργασία, επαγγελματική αναγνώριση, κοινωνική αποδοχή κλπ. Όταν πιστεύουμε οτι κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που χρειαζόμαστε, χάνουμε συνήθως την ειρήνη και την ευτυχία μας.
Κανένας δεν θέλει μια δυσάρεστη εμπειρία. H απώλεια ενός σπιτιού, μιας επιχείρησης ή το χειρότερο από όλα, ενός αγαπημένου ανθρώπου είναι μια βαθιά τραυματική εμπειρία που επιβαρύνει την συναισθηματική μας υγεία και το νευρικό μας σύστημα. Η αντιμετώπιση του φυσικού κινδύνου ή του θανάτου ή του βιασμού έχει επίσης την ίδια επίδραση.
H αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και μια σημαντική απώλεια είναι από τις μέγιστες προκλήσεις που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας.
Οι κοινές συγκινήσεις σε τέτοιες καταστάσεις θα ήταν:
1. Φόβος του κινδύνου
2. Πόνος, αδικία και θυμός σχετικά με μια απώλεια
3. Αδυναμία, ανικανότητα και πελάγωμα με την ιδέα ότι πρέπει να επανοικοδομήσουμε τις ζωές μας.
4. Κατάθλιψη επειδή δεν μπορούμε να αναδημιουργήσουμε αυτά που θέλουμε – ή επειδή όλα είναι χωρίς νόημα για εμείς τώρα.
5. Ενοχή ή ντροπή ότι ήμασταν ανίκανοι να σώσουμε κάποιον
6. Aυτοαπόρριψη λόγω της κατάστασής μας
7. Συναισθήματα οτι γίνεται διάκριση έναντι μας ή τιμωρία από το Θεό.
8. “Ενοχή επιζώντων” – επειδή είμαστε ζωντανοί και εντάξει ενώ οι άλλοι δεν είναι.
Πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχείς όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια γεγονότα;
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τέτοιες τραυματικές καταστάσεις και στρες αμέσως ούτως ο φόβος, ο θυμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα να μην εμφυτεύονται βαθιά στο υποσυνείδητό μας καθιστώντας τα πιο δύσκολα να διαλυθούν.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ειρήνη και ευτυχία με δύο τρόπους:
1. Με τη δημιουργία της εξωτερικής πραγματικότητας που χρειαζόμαστε προκειμένου να νιώθουμε καλά.
2. Nα μάθουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς, άξιοι και ικανοί, ειρηνικοί και ευτυχείς ακόμα και όταν δεν μπορούμε να έχουμε το εξωτερικό περιβάλλον που προτιμάμε. Μετασχηματίζουμε τις εξαρτήσεις μας σε προτιμήσεις. Έτσι κάνουμε οτι μπορούμε για να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας, το σπίτι μας, την εργασία μας και το φυσικό περιβάλλον που χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ασφαλείς και ευτυχείς, αλλά έχουμε επίσης επαφή και με μια εσωτερική δύναμη, που μας επιτρέπει να είμαστε καλά ακόμα και όταν αυτά που θέλουμε ειναι σε κίνδυνο.
Μπορεί να φανεί ασύλληπτο ότι θα μπορούσαμε να αισθανθούμε καλά ακόμα και όταν έχουμε χάσει το σπίτι μας, την εργασία μας ή ένα αγαπημένο πρόσωπο. Είναι φυσικό και κατανοητό να αντιδράμε ενάντια σε μια τέτοια ιδέα. Αλλά η πραγματικότητα είναι η ακόλουθη:
1. Η ζωή είναι προσωρινή και όλα αυτά που έχουμε και χρειαζόμαστε ειναι προσωρινά. Ο κίνδυνος και η απώλεια είναι ένα βασικό μέρος της ζωής μας. Θα χάσουμε όλα και όλους κάποια στιγμή. Είτε επειδή εξαφανίζονται από τη ζωή είτε επειδή παύουν να υπάρχουν. Κάποτε δεν είχαμε τα περισσότερα από αυτά που έχουμε τώρα και οι ζωές μας δεν ήταν άθλιες. Και κάποτε δεν θα έχουμε αυτά που έχουμε τώρα. Eίναι μια απλή πραγματικότητα που χρειάζεται να δεχτούμε και να βρούμε την ευτυχία μας παρ’ όλα όσα συμβαίνουν.
2. Όλοι έχουμε μεγάλη δύναμη, ανθεκτικότητα και εφευρετικότητα. Η ιστορία αποδεικνύει ότι σαν άνθρωποι μπορούμε να υπερνικήσουμε οποιοδήποτε πόνο, φρίκη ή καταστροφή. Όλοι είχαμε την εμπειρία και θεωρήσαμε ότι δεν θα ήμαστε σε θέση ποτέ να αντιμετωπίσουμε ή να υπερνικήσουμε ένα επίφοβο γεγονός. Και έπειτα, όταν αυτό που φοβόμασταν συνέβη πραγματικά το αντιμετωπίσαμε τελικά και προχωρήσαμε στη ζωή μας. Αυτή είναι η εμπειρία των ανθρώπων για πολλές χιλιάδες χρόνια, που έχουν αντιμετωπίσει εκατομμύρια καταστροφές, που έχουν προκληθεί από την φύση ή από τους ανθρώπους.
Να ενεργούμε αντί να ανησυχούμε
Το πρώτο βήμα στην δημιουργία της ευτυχίας είναι να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανοικοδομηθεί η ζωή μας. Χρειάζεται να είμαστε μεθοδικοί και σταθεροί, καθημερινά προχωρώντας σε απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία της πραγματικότητας που επιθυμούμε. Πολλά εκατομμύρια έχουν κάνει έτσι πριν από εμάς και εμείς μπορούμε επίσης να το κάνουμε σήμερα.
Είναι φυσικό να νιώθουμε πόνο, φόβο, αδικία, ενοχή, αδυναμία και θυμό. Είναι φυσικό να νιώθουμε αδύναμοι και πιεσμένοι. Είναι επίσης φυσικό και χωρίς αμφιβολία οτι κάποια ημέρα όλα εκείνα τα συναισθήματα θα περάσουν. Εκείνη η στιγμή μπορεί να είναι σε μερικά χρόνια, σε μερικούς μήνες, ημέρες, ώρες ή και τώρα. Αυτή είναι η δική μας επιλογή. Kάποια στιγμή θα αφήσουμε το πόνο, το φόβο και την απώλεια και θα προχωρήσουμε από το παρελθόν που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Εάν δεν φαίνεται σωστό αυτή τη στιγμή να αφήσετε τα συναισθήματα αυτά, δεχτείτε οτι δεν θέλετε να τα αφήσετε τώρα και περιμένετε έως ότου νιώθετε έτοιμοι. Eίναι δικαίωμα σας. Αυτή είναι δίκη σας προσωπική επιλογή.
Αφήνοντας δυσάρεστα συναισθήματα θα μπορέσουμε να κατευθύνουμε την ενέργειά μας αποτελεσματικότερα προς τους στόχους μας και την βελτίωση της ζωής μας. Στη συνέχεια η πράξη θα μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα. Aυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί – κάνοντας ό,τι μπορούμε και αφήνοντας το παρελθόν. Kάποια στιγμή θα προχωρήσουμε – γιατί όχι τώρα;
Oι ακόλουθες θετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις θα μας βοηθήσουν να υπερνικήσουμε τα προαναφερθέντα αρνητικά συναισθήματα:
1. Tα πάντα ρέουν. Η ζωή είναι προσωρινή και όλα αλλάζουν συνέχεια. H γέννηση, η ανάπτυξη, η αποσύνθεση και ο θάνατος είναι όλα φυσικά στάδια για τους ανθρώπους, τα ζώα, τις εγκαταστάσεις, τις σχέσεις, τα κτίρια, τις μηχανές, τα επαγγέλματα, τις εργασίες, τις οργανώσεις, τα έθνη, ακόμη και ο πλανήτης μας αλλά και ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα. Όλα ειναι σε συνεχή αλλαγή και έχουν μια αρχή και ένα τέλος.
2. Έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω ο,τι προκύπτει και να αναδημιουργήσω τη ζωή μου. Eίμαι ισχυρός, δυνατός, ικανός, προσαρμοστικός και πολυμήχανος και μπορώ να ξαναφτιάξω τη ζωή μου από την αρχή.
3. Έκανα το καλύτερο που μπορούσα κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος. Εάν θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι καλύτερα, θα το είχα κάνει. Δέχομαι και αγαπώ τον εαυτό μου όπως είμαι.
4. Υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο το κάθε τι συμβαίνει – παρόλο που πολλες φορές, δεν μπορώ να τον καταλάβω. Αλλά πιστεύω ότι παίζει κάποιο ρόλο στην προσωπική και κοινωνική μας εξέλιξη μας.
5. Μπορώ να κερδίσω κάτι από αυτό που συμβαίνει και να γίνω ένας πιο δυνατός και καλύτερος άνθρωπο. Eίναι μια ευκαιρία να ανακαλύψω την δύναμη μέσα μου που ήταν πάντα εκεί και δεν είχα την ευκαιρία μέχρι τώρα να την βρω.
6. Η ζωή δίνει σε όλους μας κάθε στιγμή ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε προκειμένου να συνεχίσουμε την εξέλιξη μας και να φέρουμε στην επιφάνεια τις ομορφότερες, και πιο δυνατές και αρμονικές πτυχές του εσώτερου εαυτού μας.
7. Είμαστε ψυχές σε μια διαδικασία εξέλιξης, μας δίνονται κάθε στιγμή τα μαθήματα που χρειαζόμαστε και έχουμε την εσωτερική δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε. H ζωή δεν μας δίνει ποτέ κάτι περισσότερο απ’ ότι μπορούμε να χειριστούμε ή να αντέξουμε.
8. Δεν υπάρχει θάνατος, αλλά η αναχώρηση της ψυχής από το φυσικό σώμα. Όλες οι θρησκείες και φιλοσοφίες ότι οι ψυχές που έχουν φύγει υπάρχουν και συνεχίζουν την εξελικτική τους πορεία τους σε άλλα επίπεδα. Ίσως, αυτοί είναι οι τυχεροί. Είμαστε ακόμα στα σώματα μας και πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να λύσουμε τα όποια προβλήματα της σωματικής μας ύπαρξης.
9. Αυτό που συμβαίνει δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια τιμωρία – αλλά μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
10. Το πεπρωμένο κάθε ατόμου είναι προσωπικό, μοναδικό και σοφό. Δεν χρειάζομαι να νιώθω ενοχή επειδή είμαι εντάξει, ούτε να αισθάνομαι αδικία επειδή άλλοι είναι σε μια καλύτερη κατάσταση.
Μοιραστείτε αυτό με κάποιον, ώστε να ωφεληθεί από αυτό.
Να είστε καλά


Πηγή Προέλευσης

Ο Ρόμπερτ Ηλίας Νατζέμυ είναι συγγραφέας 20 βιβλίων με τιράζ πάνω από 100.000 στην Ελλάδα. Μερικά από τα βιβλία του είναι: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ”, “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ”, “ΟΡΑΜΑ ΖΩΗΣ”, “ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ”, “ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ”, “ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ”, “ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ”, “ΔΙΑΤΡΟΦΗ για ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ”.

Μπορείτε να τα βρείτε στα βιβλιοπωλεία ή τηλεφωνώντας στο: 210/ 6818220.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Comments are closed.