Μια πρόταση σε σχέση με τους μετανάστες

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ

Σύμπραξη ΜΚΟ

Τηλ 22990 40314, Φαξ 22990 40315, email ren@otenet.gr

H «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ» είναι μία σύμπραξη ΜΚΟ με σκοπό την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και την προώθηση της αρμονικής συνεργασίας για έναν καλύτερο κόσμο. Τα μέλη μας υπηρετούν αυτούς τους στόχους τις τελευταίες δύο και τρεις δεκαετίες.

Σήμερα, είμαστε όλοι μάρτυρες μίας δυσάρεστης και επικίνδυνης έντασης στην Ελληνική κοινωνία που προκαλείται από την παρουσία των μεταναστών. Το θέμα αυτό αφορά όλους μας. Ο λόγος της επικοινωνίας μας μαζί σας, είναι ότι ?δεδομένης της κατάστασης – η ένταση θα πρέπει να μειωθεί και ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι η κατανόηση και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των φιλοξενούντων και των φιλοξενουμένων.

Το ίδιο πρόβλημα εμφανίσθηκε πάρα πολύ έντονα στο παρελθόν στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, και αλλού. Σε αυτές τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία. Για το σκοπό αυτό οργανώνονται «Κοινωνικές συγκεντρώσεις / Πολυεθνικές Γιορτές», με ελεύθερη είσοδο σε πλατείες ή άλλους χώρους, όπου οι φιλοξενούμενοι (μετανάστες) παρουσιάζουν πολιτισμικά στοιχεία της χώρας τους (μουσική, φαγητό κλπ) και συζητούν κοινωνικά θέματα.

Διοργανωτές των συγκεντρώσεων αυτών ήταν κυρίως οι Δήμοι, οι Κοινότητες, τα Υπουργεία Πολιτισμού ή Εσωτερικών και Εθελοντικές Οργανώσεις. Η ξενοφοβία είναι προϊόν άγνοιας και προκαταλήψεων. Κάθε πρωτοβουλία που προάγει την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης και της καχυποψίας.

Οι πολίτες μιας χώρας αντιλαμβάνονται έτσι ότι τα προβλήματα είναι κοινά μεταξύ των ανθρώπων και μόνο η αρμονική συνεργασία μπορεί να τα αντιμετωπίσει επιτυχώς. Όσοι Έλληνες μετανάστες έζησαν στις χώρες αυτές, έχουν μία μεγάλη εμπειρία των εντάσεων αλλά και των προσπαθειών αλληλοκατανόησης, που οδήγησαν σε πιο «αρμονική συμβίωση» μεταξύ των διάφορων εθνοτήτων.

Στα επισυναπτόμενα θα βρείτε αναλυτικότερη περιγραφή του «πως» θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο και στη χώρα μας και με ποιό τρόπο θα μπορούσε ο καθένας μας να συμβάλλει σ’αυτό. Εάν σας ενδιαφέρει η πρόταση μπορούμε να σας μεταφέρουμε την εμπειρία μας και να συνεργαστούμε.

Ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 / Περιγραφή Εορτών-Εκδηλώσεων

Η πρόταση, βασισμένη στην εμπειρία των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, είναι να οργανωθούν μια σειρά από γιορτές στις διάφορες πλατείες των περιοχών που υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος συνωστισμός μεταναστών, με εντάσεις τόσο μεταξύ των μεταναστευτικών ομάδων, ιδιαίτερα μεταξύ των προσωρινών και μη νόμιμων μεταναστών, όσο και εντάσεις μεταξύ αυτών και των Ελλήνων μονίμων κατοίκων των διαφόρων συνοικιών.

Η εμπειρία του εξωτερικού διδάσκει ότι αυτές οι δραστηριότητες έχουν γίνει πλέον θεσμός και πραγματοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Οι διάφορες κοινότητες (ειδικά Έλληνες, Ιταλοί και Ινδοί) οργανώνουν ανοιχτές γιορτές που είναι όλοι καλεσμένοι για να γνωρίσουν την χώρα και την κουλτούρα τους μέσα από τα ιδιαίτερα εδέσματα, τη μουσική και τους χορούς τους. Διαθέτουν επίσης προϊόντα από την χώρα τους. Οι Αμερικάνοι και οι Αυστραλοί από άλλες εθνότητες μαθαίνουν να εκτιμούν, να σέβονται ακόμη και να αγαπάνε την ιδιαιτερότητα των Ελλήνων και των άλλων εθνοτήτων που ζουν εκεί και εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν μάθει να συμβιώνουν και να ζουν ειρηνικά.

Στις γιορτές αυτές προτείνουμε να προσκαλέσουμε τις διάφορες εθνικές ομάδες (από Ινδία, Παλαιστίνη, Κένυα, Σενεγάλη, Πακιστάν, Αλβανία, βαλκανικές χώρες , Φιλιππίνες, Ρωσία κλπ) να φτιάξουν από ένα αντιπροσωπευτικό περίπτερο . Στο κάθε περίπτερο θα υπάρχουν, εκτός των άλλων, ενημερωτικά φυλλάδια με κείμενα στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Στα φυλλάδια αυτά θα εξηγούνται οι λόγοι που τους οδήγησαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να βρεθούν στην Ελλάδα, αλλά και τα όνειρα που έχουν για τη ζωή. Μπορεί επίσης να αναγνωρίζουν την αναστάτωση και τις δυσκολίες που δημιούργησε η παρουσία τους στην Ελλάδα και, ίσως, να ζητούν συγνώμη από τους Έλληνες και να ζητούν κατανόηση μέχρι να βρεθεί η καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη πολιτική και κοινωνική λύση. Μπορεί να εκφράζουν τις ανάγκες που έχουν αυτή την περίοδο.

Ένα ανάλογο φυλλάδιο μπορεί να καταγράφει τους προβληματισμούς των Ελλήνων πολιτών εκφράζοντας ταυτόχρονα την κατανόηση για την δύσκολη θέση στη οποία βρίσκονται οι μετανάστες.

Θα υπάρχουν μεταφραστές σε κάθε περίπτερο για να διευκολύνουν την επικοινωνία.

Κάθε περίπτερο μπορεί να διαθέτει φαγητά ή ίσως αντικείμενα τέχνης από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Στην διάρκεια της γιορτής θα γίνουν μια σειρά από φολκλορικές παραστάσεις από μουσικούς και χορευτές, με την συμμετοχή και όσων θεατών το επιθυμούν.

Μπορεί να τελειώσει η εκδήλωση με Ελληνικά τραγούδια και χορό και να καλούνται όλοι να συμμετάσχουν ανεξαρτήτως εθνικότητας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 / Ποιοί Είμαστε:

H «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ» είναι μία σύμπραξη ΜΚΟ με σκοπό την υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και την προώθηση της αρμονικής συνεργασίας για έναν καλύτερο κόσμο. Τα μέλη μας εξυπηρετούν την κοινωνία εδώ και 12-33 έτη . Είναι μια άτυπη συνεργασία Φιλανθρωπικών και Μη Κερδοσκοπικών Σωματείων, με μια επιτροπή Γιατρών, Ψυχολόγων, Ψυχίατρων και πνευματικών ανθρώπων.

Tα Σωματεία που συμμετέχουν στην «ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ» και οι σκοποί τους είναι:

1. Επικοινωνία και Περιβάλλον – H Ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με θέματα πιο αποτελεσματικής Επικοινωνίας και προστασίας του Περιβάλλοντος.

2. Oι Φίλοι των Αστέγων – H συλλογή τροφίμων και ρούχων για τους άστεγους καθώς και μαγείρεμα για προσφορά συσσιτίου για 180 άστεγους, μια φορά την εβδομάδα.

3. Άρτος και Δράση ? Φιλανθρωπικό Σωματείο με 12ετή παρουσία. Έχει βοηθήσει στην μέχρι σήμερα δράση του περίπου 220.000 ανθρώπους με διάφορα προβλήματα στα 3 παραρτήματά του στην Αθήνα, στα 2 παραρτήματά του στη Θεσσαλονίκη, στο 1 παράρτημά του στα Ιωάννινα και στο 1 παράρτημά του στο Κασμίρ του Πακιστάν.

4. Αρμονική Ζωή ? Μη κερδοσκοπικό Σωματείο. H εκπαίδευση σε σχέση με την ανθρώπινη αρμονία και επίσης η συμπαράσταση σε 60 άπορες οικογένειες. Eκτελεί με αγάπη και ανιδιοτέλεια κοινωνικό κι εκπαιδευτικό έργο εδώ και 33 χρόνια στην Ελλάδα.

5. Ο Σύλλογος των Συμβούλων της Ψυχοσωματικής Αρμονίας ? Προσφέρει ομιλίες πάνω σε θέματα ψυχοσωματικής αρμονίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 / Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

Να συγκεντρώσουμε τις οργανώσεις των μεταναστών που γνωρίζουμε ώστε η συμμετοχή να αποτελείται από υπεύθυνες και ειρηνικές ομάδες.

Να συντονίσουμε την κατανόηση και την παρουσίασή τους ώστε να είναι κόσμια και να αντιστοιχεί στο πνεύμα της σοβαρότητας και της αλληλοκατανόησης.

Να κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας και την εμπειρία μέσω της Ομοσπονδίας των Εθελοντικών ΜΚΟ (ΟΕΜΚΟΕ) ώστε οι εκδηλώσεις να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (έκδοση ειδικού φυλλαδίου).

Ό,τι άλλο χρειαστεί.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 / Πώς εσείς μπορείτε να βοηθήσετε – Μερικοί τρόποι που προτείνουμε

Να αναλάβετε τη διοργάνωση των γιορτών αυτών.

Να γίνετε χορηγοί των γιορτών, υποστηρίζοντας οικονομικά στη δημιουργία των περιπτέρων (κιόσκια), οπού θα χρειαστούμε:

α. συστήματα ήχου και φωτισμού

β. μια κεντρική εξέδρα για τις παραστάσεις.

γ. διακριτική ασφάλεια (περιφρούρηση του χώρου)

δ. εθελοντές (που θα κατέχουν μερικές γλώσσες). Μπορεί να προσκληθούν σε συνεργασία και οι πρεσβείες των αντίστοιχων χωρών.

Να βοηθήσετε στο τύπωμα των φυλλαδίων «συμφιλίωσης» και στο πρόγραμμα της μέρας στο οποίο, φυσικά, θα αναφέρεται η συνδρομή και επιχορήγηση του φορέα σας.

Να βοηθήσετε στην ανακοίνωση αυτών των δραστηριοτήτων στις εφημερίδες, περιοδικά και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Να προκαλέσετε δημοσιογράφους από όλα τα μέσα ενημέρωσης για να διαδοθεί η ιδέα.

Να φροντίζετε για τις άδειες που θα χρειαστούν από τους δήμους για τις εκδηλώσεις και την ανάλογη διακριτική (κρατική ή ιδιωτική) περιφρούρηση ή παρακολούθηση (χωρίς στολές).

=======================================

=======================================

Αγαπητά Αδέλφια,

Πιο κάτω είναι ένας πρόχειρος κατάλογος από αυτά που σκέφτομαι θα χρειαστούν για να γίνουν οι γιορτές γνωριμίας και ενότητας αυτές.

1. Μια επαφή στο υπουργείο Πολιτισμού για να δούμε αν μπορούν να το αναλάβουν ή να το στηρίξουν.

2. Μια επαφή στο υπουργείο Εσωτερικού για το ίδιο λόγο.

3. Επαφή με το τμήμα για πρόσφυγες του ΟΗΕ.

4. Επαφή με διάφορες πρέσβεις.

5. Επαφή με τις διάφορες εθνικές ομάδες – ίσως υπάρχει μια λίστα από αντιπρόσωποι για κάθε εθνική ομάδα.

6. Επαφή με το Σκάι ή άλλο σταθμό που μπορεί να γίνει sponsor.

7. Επαφή με τους δήμους που είναι πιο κατάλληλο (οπού υπάρχουν πολλοί μετανάστες) να γίνουν οι γιορτές για να δώσουν την άδεια και να το στηρίξουν.

8. Επαφή με την αστυνομία για έχουν μια μην φανερή παρουσία για κάθε ενδεχόμενο.

Για τις δαπάνες ? δεν πιστεύω ότι θα είναι μεγάλες – πιστεύω πως οι πιο πάνω φορέας θα τις αναλάβουν.

1. Ένα σύστημα ήχου
2. Έδρα για τις παραστάσεις.
3. Σε περίπτωση που οι τραγουδιστές ή χορευτές (Ξένοι και Έλληνες) δεν θέλουν να εμφανιστούν δωρεάν, τότε κάποιο μικρό ποσό για αυτούς.
4. Τα περίπτερα μπορεί να είναι ανοικτές σκηνές ? ίσως από μια από τις πιο πάνω πηγές.
5. Τα φαγητά και αναψυκτικά μπορεί να γίνουν από κάθε ομάδα και να κρατάνε το κέρδος.
6. Διακόσμηση μπορεί να γίνει από κάθε ομάδα.
7. Διαφήμιση και Διαφημιστικά ? πιστεύω ότι οι πιο πάνω φορέας να βοηθήσουν.
8. Φυλλάδια που θα εξηγούν τις ανάγκες τις μιας ομάδας στην άλλη (Έλληνες στους μετανάστες ? Μετανάστες στους Έλληνες) ? η Αρμονική Ζων μπορεί να το αναλάβει.
9. Οργάνωση ? ίσως κάποιος από το υπουργείο Πολιτισμού ή μερικοί από μια ομάδα που θα δημιουργηθεί.
10. Μεταφραστές για την κάθε ομάδα (από την γλώσσα τους στα Ελληνικά και Αγγλικά) πιστεύω ότι θα είναι εύκολο να βρούμε εθελοντές.

Αυτές είναι μερικές πρόχειρες σκέψεις. Χωρίς να χρειάζεται να συμμετέχετε καθόλου, παρακαλώ για τις σκέψεις σας και αν ξέρετε κάτι ή κάποιον που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα που θα δημιουργηθεί ? από όσους μέσα και έξω από την κίνηση που θέλουν να βοηθήσουν.

Με αγάπη και ευγνωμοσύνη

Ηλίας Νατζέμυ

Comments are closed.