Βασικές Διδασκαλίες από την Άλλη Πλευρά

Βασικές Διδασκαλίες από την Άλλη Πλευρά

Ο SETH – 12 βιβλία – μέσα από την Jane Roberts

1. Είμαστε όλοι αιώνια πολυδιάστατα όντα – ψυχές στην εξέλιξη.
2. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία εξέλιξης της ικανότητας να βιώσουμε το μεγαλείο της πραγματικής μας φύσης και να την εκδηλώσουμε στο υλικό πεδίο.
3. Δημιουργούμε την πραγματικότητα μας με τις πεποιθήσεις, προσδοκίες, σκεπτομορφές και συναισθήματα μας.
4. Τα πάντα είναι ενέργεια που διαμορφώνεται σαν ύλη και καταστάσεις, από τις σκέψεις και συναισθήματα μας.
5. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος – ούτε χώρος – είναι δημιουργήματα των αισθήσεων μας – για να μπορούμε να έχουμε ένα “πλαίσιο συνεννόησης” για τα μαθήματα της εξέλιξης μας.
6. Έχουμε συγχρόνως άλλες ζωές σε άλλους χρόνους και διαστάσεις.
7. Υπάρχουν σημεία συντονισμού μεταξύ των διαστάσεων όπου η δημιουργική δύναμη είναι αυξημένη – ανεξάρτητα αν είναι θετική ή αρνητική.
8. Η ψυχή είναι αθάνατη και επιβιώνει σε ένα ενεργειακό σώμα μετά από το θάνατο του υλικού σώματος.
9. Η ψυχή περνάει από διάφορα στάδια μετά από την αναχώρηση από το υλικό σώμα – συναντάει γνωστές ψυχές ή όντα του φωτός που βοηθάνε με την εξέταση της ζωής. Μετά εξετάζει τις προηγούμενες ζωές. Τότε συντονίζεται σε μια διάσταση που αρμόζει με τις τάσεις της.
10. Η ψυχή ξανά ενσαρκώνεται σε συνθήκες που εξυπηρετούν τα μαθήματα που θέλει να μάθει.
11. Στα ανωτέρα επίπεδα, υπάρχει μόνο το καλό – χωρίς να υπάρχει κακό.
12. Είμαστε, όλοι μαζί, η θεία συνειδητότητα.

KRYON BY LEE CARROL από DEC 1989 πολλά βιβλία στα Ελληνικά http://www.kryon.com

Ο Κρύων (προφέρεται Κραϊον από τον ίδιο) λέει τα ίδια που λέει και ο Σεθ.)

1. Όλο το σύμπαν μας αγαπάει όπως είμαστε.
2. Είναι ώρα να ακούμε αυτά που λέει, αλλά είμαστε ελεύθεροι να τα δεχτούμε ή όχι.
3. Οι πληροφορίες που δέχεται ο LEE CARROL είναι “πακέτα σκέψεων” που μεταφράζει στο νου του και εκφράζει.
4. Έχουμε όλοι δεχτεί να αφήσουμε την αγνή πνευματική μας φύση και να ενσαρκωθούμε με “εμφυτεύματα” που περιορίζουν την αντίληψη και τις δυνάμεις μας. (Είναι παρόμοια με τα Μαθήματα του Rother)
5. Είμαστε πολύ σημαντικοί για την ισορροπία του σύμπαντος, επειδή δεχτήκαμε να λειτουργήσουμε στην ύλη για να μεταμορφώσουμε την αρνητική έκφραση της ενέργειας σε θετική.
6. Αυτό είναι μια μεγάλη θυσία εκ μέρους μας και κάποιες φορές είναι η αιτία του πόνου μας.
7. Από την άλλη (πνευματική) πλευρά του πέπλου της ύλης – αυτά που μας βασανίζουν και μας στεναχωρούν όπως η αδικία και ο θάνατος όλα έχουν την λογική και την δικαιοσύνη τους.
8. Οι ψυχές στην υπηρεσία (μη ενσαρκωμένες) είναι περισσότερες από τις ψυχές σε μάθημα (ενσαρκωμένες) – όπως εμείς.
9. Μερικοί από τους οδηγούς μας αλλάζουν καθώς προχωράμε στην εξέλιξη μας.
10. Οι άγγελοι και όντα του φωτός είναι στην υπηρεσία μας και μας θαυμάζουν και μας αγαπούν για την εργασία μας.
11. Η αγάπη είναι πηγή της δύναμης στο κόσμο μας και υπάρχει μονό μια πηγή.
12. Είμαστε όλοι ένα πνεύμα – είμαστε όλοι μαζί αυτό που η γραφές μας καλούν “Θεό”.
13. Είμαστε όλοι μαζί ο Θεός και o καθένας είναι μέρος του Θεού και έχεις την δύναμη του Θεού.
14. Είμαστε αγαπητοί σε όλα τα όντα του σύμπαντος (με τα οποία είμαστε ένα) μη ενσαρκωμένα και ενσαρκωμένα.
15. Παρόλο που είμαστε πολλοί υπάρχει μόνο μια αγάπη που ενώνει όλους μας.
16. Έχουμε εμφυτεύματα που μας περιορίζουν το συνειδητό νου και δεν μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε την πραγματικότητα πίσω από την ψευδαίσθηση της ύλης.
17. Η πνευματική μας πλευρά είναι αγνή και χωρίς όρια ή εμπόδια.
18. Ένα εμφύτευμα που έχουμε είναι η πεποίθηση ότι υπάρχει χρόνος και ότι όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος. Η αλήθεια είναι είμαστε χωρίς αρχή, χωρίς τέλος και χωρίς αιτία.
19. Στην άλλη πλευρά όλοι οι “χρόνοι” συνυπάρχουν στην ίδια “στιγμή”.
20. Ο στόχος μας είναι η φώτιση που θα οδηγήσει στην αγάπη και ειρήνη μέσα και έξω από μας.
21. Η νοσταλγία μας για το Θεό είναι μια φυσική ανάγκη για γυρίσουμε στην αρχική μας κατάσταση.
22. Είμαστε εδώ για να εξυψώνουμε τη δόνηση της υλικής πραγματικότητας.
23. Αυτή η αλλαγή της ενέργειας μεταμορφώνει την άγνοια και το φόβο, σε γνώση, αγάπη και ενότητα, κάτι που επιδράει σε όλους και όλα, εδώ και στην άλλη πλευρά του πέπλου.
24. Πριν από 20 αιώνες ο Χριστός μας προσκάλεσε να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Θεός είναι μέσα μας και να φερόμαστε ανάλογα.
25. Όταν φεύγουμε από την ύλη, αξιολογούμε αυτά που έχουμε μάθει και αυτά που θέλουμε να μάθουμε και στη συνέχεια ξανά ενσαρκωνόμαστε με νέες «συμβάσεις» με άλλες ψυχές με τις οποίες θα μάθουμε τα αμοιβαία μαθήματα μας.
26. Μπορεί να μας εξυπηρετήσει να ερχόμαστε μόνο για λίγο και να “πεθάνουμε” μετά από μερικούς μήνες ή μέρες, ή να έχουμε κάποια αρρώστια ή ατυχήματα. Όλες αυτές είναι αποφάσεις της ψυχής μας πριν ενσαρκωθούμε και εξυπηρετούν το έργο μας στην ύλη.
27. Η εποχή που θα ενσαρκωθούμε ορίζεται από πότε μπορούμε να πάρουμε τα μαθήματα που θέλουμε και πότε θα βρίσκονται αυτοί με τους οποίους θέλουμε να τα μάθουμε. Σπάνιες φορές μπορεί μια ενσάρκωση να είναι βασικά για κάποιον άλλον και να είναι σύντομη.
28. Υπάρχει πάντα ελεύθερη βούληση να αντιδράσουμε όπως θέλουμε και να μάθουμε ή όχι.
29. Αν είμαστε Χριστιανοί – να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον Χριστό αναζητώντας να καλλιεργήσουμε την τέλεια αγάπη.
30. Οι βασικές ενδείξεις της εξέλιξης αυτή την εποχή είναι η κατανόηση, αποδοχή και ανοχή, μαζί με την επιθυμία για ειρήνη.
31. Η δύναμη μας να μεταμορφώσουμε την υλική πραγματικότητα είναι να καλέσουμε μαζί, σε ομάδες, την αγάπη του Θεού να αφαιρέσει όλα τα εμπόδια προς την αγάπη και την εξέλιξη. Η δύναμη της προσευχής μιας ομάδας είναι γεωμετρικά πολύ περισσότερη από όταν τα ίδια άτομα προσεύχονται μόνα τους.
32. Έχουμε τη δύναμη να θεραπεύουμε και να αλλάζουμε την ενέργεια των ανθρώπων γύρω μας.
33. Εντυπώματα (όπως το κάρμα) περιορίσουν τις δυνάμεις μας και την ζωή μας. Ορίζουν την υγειά, τις σχέσεις, τις ικανότητες μας, την ζωή και τον θάνατο μας.
34. Μόνο ο Χριστός γεννήθηκε χωρίς εμφυτεύματα και εντυπώματα.
35. Οι αλλαγές στην ενέργεια και στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη θα επιτρέψουν αλλαγές στο DNA μας και ανάλογες αλλαγές στη σωματική, συναισθηματική, νοητική και πνευματική μας κατάσταση.
36. Δεν εξυπηρετεί να σκεπτόμαστε και να θεοποιούμε το παρελθόν.
37. Έχουμε βοήθεια από αυτούς στην υπηρεσία (αγγέλους, όντα του φωτός) στην διαδικασία της αλλαγής.
38. Στην αλλαγή θα αλλάξουν και οι οδηγοί μας και θα αποκτήσουμε έναν ακόμα.
39. Καλό θα είναι να είμαστε απασχολημένοι με εργασία και έργα στην περίοδο αυτή.
40. Ο λόγος ύπαρξης μας είναι να υπηρετούμε στην γη με αγάπη.
41. Μπορεί να είμαστε καλεσμένοι να διδάσκουμε.
42. Να είμαστε ένα παράδειγμα αγάπης κατανόησης και υγείας.

Άγγελοι – Aπο τον ΚΡΥΩΝ

Άγγελοι – Aπο τον ΚΡΥΩΝ

Ερώτηση: Αγαπητέ Κρυων

1. Αναγνωρίζω πως θεώρησες ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε στο σημείο που είμαστε τώρα ότι δεν έχουμε «2» ή «3» πνευματικούς οδηγούς, αλλά απεριόριστη (μεταφορικά) σούπα από ενέργεια οδηγών που δρα σαν ένας (οδηγός) και αλλάζει σύνθεση από καιρού εις καιρόν. Η πρώτη μου ερώτηση είναι «Γιατί είναι σημαντικό για μας να γνωρίζουμε ότι η παλαιά «2» ή «3» μεταφορά ήταν ανακριβής και ότι η καινούργια μεταφορά είναι πιο ακριβής;»

2. Η δεύτερή μου ερώτηση είναι: «Δεν ‘βλέπουν’ οι διορατικοί άνθρωποι 2 ή 3 οδηγούς? Τι βλέπουν αν δεν βλέπουν οδηγούς;»

3. Αν αρμόζει περισσότερο να ονομάζονται οι οδηγοί «ενέργειες» και όχι «οντότητες», υπάρχουν ακόμα μη βιολογικά βασισμένες μορφές ζωής που είναι «οντότητες»?

4. Είναι οι άγγελοι τέτοιες οντότητες, και αν όχι, πως θα περιέγραφες τους αγγέλους σε σχέση με τους οδηγούς?

5. Τι είναι οι αρχάγγελοι σε συσχετισμό με τους αγγέλους;

6. Τελευταία είπες ότι κάποια από την ενέργεια των οδηγών μας συνοδεύει για όλη την διάρκεια του κύκλου της ζωής μας στη γη και ότι κάποια άλλα μέρη από αυτή την ενέργεια αλλάζουν σύνθεση. Αλλά πολύ παλαιότερα ανέφερες ότι κατά την διάρκεια μεγαλύτερων αυξήσεων των δονήσεων που υφιστάμεθα, υπάρχει αλλαγή οδηγών για 90 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων οι οδηγοί «ησυχάζουν». Οι ερωτήσεις μου λοιπόν σχετικά μ’αυτό το θέμα είναι: γιατί τους χρειάζεται αυτή η «ησυχία»? Και γιατί 90 ημέρες; Και, υποθέτω ότι συνεχίζουν να παραμένουν εκεί, απλά «ησυχάζουν» και δεν αποσυνδέονται τελείως από μας, σωστά; Και τι πυροδοτεί αυτή την περίοδο της ησυχίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ/ή μου

1. Είναι σημαντικό για σένα να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να μετρήσεις τους οδηγούς, ούτως ώστε να μην επαναπαύεσαι και να παραμένεις σ’αυτούς, να τους ονομάζεις, και να εξαρτάσαι από αυτόν που νομίζεις είναι 2 ή 3 οντότητες. Αν ένας άνθρωπος σκέπτεται έτσι αυτό τον κρατάει μακριά από την εμπειρία να βιώσει την πραγματικότητα – που είναι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που δεν ξέρει και πολύ περισσότερα από αυτά που αυτός νομίζει. Κρατάει τον Άνθρωπο περιορισμένο και δεν μπορεί να δει πιο πέρα.

2. Οι διορατικοί άνθρωποι βλέπουν το πάνω στρώμα…αυτοί που βοηθάνε περισσότερο εκείνη τη στιγμή, και αυτούς που ο Άνθρωπος χρειάζεται περισσότερο την συγκεκριμένη στιγμή. Γι’αυτό το λόγο οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την αύρα (φωτογραφίζουν την ενέργεια) ποικίλουν από μέρα σε μέρα. Είναι «η σούπα των οδηγών» που δουλεύει για να αλλάξει αυτό που εσύ χρειάζεσαι.

3. Ο ορισμός μας για τις «οντότητες» είναι κάθε ενέργεια που έχει συνείδηση και αυτή η συνείδηση είναι ίση ή πάνω από αυτό που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε Ανθρώπινο. Ναι, υπάρχουν πολλές μορφές μη βιολογικές οι οποίες αποκαλούνται οντότητες πέρα από ενέργειες που ονομάζονται οντότητες. Εδώ πάλι έχουμε το πρόβλημα των 4 διαστάσεων που διαχωρίζει σχεδόν τα πάντα σε μία μοναδική πηγή. Αυτό είναι πολύ κατανοητό και το τιμούμε. Αλλά ένα πραγματικά πολυδιάστατο oν γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν αδιαπέραστοι «τοίχοι» σε καμία συνείδηση και επομένως η ιδέα του να αποδίδουμε ετικέτες και ονόματα ή ακόμα προσωπικότητες σε πολυδιάστατα όντα είναι περιορισμένη και αποπροσανατολίζει.

4. Οι άγγελοι είναι πολυδιάστατα όντα σαν κι’εσένα, αλλά ορίζουν ολόκληρο το γκρουπ τους στην επίγνωση και στην νοητικότητα. Δεν έχουν δυαδικότητα και καμία βιολογική έκφραση.

5. Οι Αρχάγγελοι είναι άγγελοι που έχουν την ενέργεια πολλών αγγέλων. Δεν βρίσκόνται «ψηλότερα» ούτε «χαμηλότερα» παρά την ονομασία τους. Επίσης δεν είναι «υπεύθυνοι» για κάτι. Αντίθετα είναι γεμάτοι με την ενέργεια που αποτελείται από πολλά κομμάτια και μέρη των άλλων οντοτήτων των αγγέλων. Αυτό τους κάνει να φαίνονται ότι είναι πιο σημαντικοί. Δεν είναι πιο σημαντικοί. Σκεφτείτε τους σαν σταθμούς επικοινωνίας ή κέντρα μεταφοράς ενέργειας, πιο εύκολα προσβάσιμα σε όλους. Υπάρχουν για να βοηθούν το πλησίασμα διαφόρων γκρουπ ενεργειών, γι’αυτούς που δεν μπορούν να μην σκέπτονται τετραδιάστατα. Επίσης βοηθούν στην οργάνωση της ενέργειας που χρειάζεται το Σύμπαν.**

6. Με την εμφύσηση της άδειας για το ανέβασμα (το εμφύτευμα) γίνεται μια και μοναδική μεταστροφή (μετακίνηση) στην ενέργεια του οδηγού. Είναι σχετική με την ενεργοποίηση του τρίτου στρώματος αυτού που ονομάζουμε DNA. Αυτό που ονομάζεις «ησυχάζουν» είναι μια διαδικασία στην οποία θα αναφέρεσαι μόνο μεταφορικά Είναι η αλλαγή της φρουράς. Είναι εκείνη η στιγμή στο διάστημα και στον χρόνο που ένας ναός γκρεμίζεται και ένας άλλος στήνεται. Είναι μεταβλητή από άνθρωπο σε άνθρωπο και έχει σχέση με του φόβους σου και με το τι σου επιτρέπεται. Είναι μια αλλαγή που γίνεται μόνο μία φορά, και είναι βαθειά σημαντική.

7. Και όχι…το συμπέρασμά σου ότι είναι ακόμα εδώ είναι μερικώς σωστό. Οι οδηγοί στην πραγματικότητα φεύγουν. Δεν είσαι ΠΟΤΕ μόνος ωστόσο, αλλά αυτό που παραμένει κατά την διάρκεια αυτής της αλλαγής φρουράς είναι πολύ λιγότερο από αυτό που έχεις συνηθίσει. Όταν ο μέγας Κύριος της Αγάπης πίστεψε πως πλησίαζε ο θάνατος, φώναξε την «οικογένεια» και νόμισε ότι τον εγκατέλειψαν. Αυτός αντίθετα βίωνε αυτό ακριβώς. Ακόμα και ο Κύριος στεναχωρέθηκε με αυτή την αλλαγή. Στην περίπτωσή του, διήρκησε 90 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 90 ημέρες. Το «9» σημαίνει ολοκλήρωση και θεωρείται σημαντικό στην ενέργεια.

Ερώτηση: Κράϊον, μερικοί έχουν πει ότι έχουμε δύο οδηγούς, μερικοί λένε τρεις. Τελευταία δε έχουμε πληροφορίες ότι φύγανε, και δεν υπάρχουν άλλοι. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Α. Αυτό είναι το θέμα που μας απασχόλησε στις διεκπεραιώσεις μας ολόκληρο τον περασμένο χρόνο [2000]. Η ενέργεια, που ονομάζεις τους οδηγούς, αρχίζει τώρα να εμφανίζεται μέσα από την δικιά σου τετραδιάστατη πραγματικότητα. Έχει σταλεί σε σένα μέσω ενός καναλιού ούτως ώστε δεν μπορείς πια να τους απαριθμήσεις (τους οδηγούς), γιατί είναι άπειροι, αλλά ωστόσο ένας. Δεν μπορείς να τους βάλεις δέρμα ή να τους δώσεις ονόματα ούτε φτερά. Είναι σαν μία «σούπα από ενέργεια». Πάντα έτσι ήτανε, αλλά ο Άνθρωπος αλλάζει και είναι ικανός να εντοπίσει αυτή τη διαφορά και να την χρησιμοποιήσει για καλύτερη επικοινωνία. (βλέπε παρακάτω).

Επίσης, σου αποκαλύφθηκε ότι ένα πολύ βασικό κομμάτι απ’αυτό που ονομάζεις ενέργεια οδηγών είσαι ΕΣΥ!!! Εσύ είσαι μέρος της ενέργειας του οδηγού σου (των οδηγών σου;).

Τώρα πως θα απαντούσες την παραπάνω ερώτηση χρησιμοποιώντας αυτήν την καινούργια γνώση; Πόσοι είναι; Φύγανε; Θα μείνουν; Η απάντηση δεν μπορεί να είναι «ναι» ή «όχι» σε καμία απ’αυτές τις ερωτήσεις, αφού τώρα έχει καινούργια σοφία που αλλάζει τις ερωτήσεις.

ΣΕΘ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ

ΣΕΘ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ

1. Το επίπεδό σας είναι ένας χώρος εξάσκησης στο χειρισμό της ενέργειας. 40 317 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 1

2. Είμαι ο Σεθ και, όποτε έχω μιλήσει, ήμουν γνωστός σαν Σεθ. Η οντότητα ξεκίνησε πριν από την ανάδυση του δικού σας χρόνου. Συνεργάστηκα με πολλές άλλες οντότητες στην αρχική μορφοποίηση της ενέργειας στη φυσική μορφή. Δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτήν την προσπάθεια, γιατί μέσα στους αιώνες εμφανίστηκαν και άλλες οντότητες σαν εμάς και μίλησαν. 419 326, Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 8

3. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά σε δική σας ορολογία υπάρχει φως μέσα στο σκοτάδι. Το φως έχει περισσότερες εκδηλώσεις από τη φυσική του εκδοχή, ώστε, ακόμη και όταν δεν εκδηλώνεται φυσικά, υπάρχει φως παντού, και αυτό το φως είναι η πηγή της φυσικής σας εκδοχής και των φυσικών του νόμων. 900 230 Όνειρα, Εξέλιξη και Εκπλήρωση Αξιών, Τόμος 1

4. Η ύλη δημιουργείται συνεχώς, αλλά κανένα συγκεκριμένο αντικείμενο δεν είναι από μόνο του συνεχές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένα φυσικό αντικείμενο που να μην φθείρεται με το χρόνο.

5. Αντί γι’ αυτό υπάρχουν συνεχείς δημιουργίες ψυχικής ενέργειας μέσα σ’ ένα φυσικό πλαίσιο που φαίνεται να έχει μία λίγο ή πολύ συμπαγή εμφάνιση. 114 Το Υλικό του Σεθ

6. Η ενέργεια που προβάλλεται σε κάθε είδος δομής, ψυχικής ή φυσικής, δεν μπορεί να αναιρεθεί, αλλά πρέπει να ακολουθεί τους νόμους της συγκεκριμένης μορφής στην οποία έχει προσωρινά μορφοποιηθεί.

7. Οι προσδοκίες και οι πράξεις προσδοκίας που θα δημιουργήσουν την απαραίτητη συναισθηματική και ψυχική ενέργεια πρέπει να έρθουν από σας και με όλη σας την καρδιά. Αυτό θα κάνει τη διαφορά. 82 316 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 2

8. Μια πράξη ή συναίσθημα που δεν είναι αποδεκτά από το εγώ, παρόλο που είναι μέρος του, θα αντλούν πάντα ενέργεια από τον πυρήνα του εγώ, παρά τις αντιρρήσεις του εγώ, και ως εκ τούτου αυτή η ενέργεια δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το εγώ για τη δική του σκόπιμη δράση. 156 40 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 4

9. Μια ασθένεια είναι αποτυχία να λυθεί ένα νοητικό ή ψυχολογικό πρόβλημα με σωστό τρόπο… Η ενέργεια που θα χρησιμοποιούνταν στην επίλυση του προβλήματος ξοδεύεται για τη διατήρηση της ασθένειας. Επομένως είναι απαραίτητο να γίνει μια προσπάθεια, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο πρέπει βέβαια να αποκαλυφθεί από το εγώ, που το έχει αποφύγει. 159 68 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 4

10. Είναι αυτή η απόρριψη εκ μέρους του εγώ που αποτελεί τη βάση της αποκαλούμενης νεύρωσης σε πολλές περιπτώσεις. Το λάθος δεν είναι ότι μια συγκεκριμένη πράξη έχει θαφτεί στο υποσυνείδητο. Το λάθος είναι ότι το εγώ έχει αρνηθεί να αποδεχτεί την πράξη από το υποσυνείδητο, παρεμποδίζοντας έτσι τη φυσική ροή της ενέργειας. 165 111 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 4

11. Οι ενέργειες και η εστίαση πρέπει να απομακρύνονται από τα φυσικά συμπτώματα, γιατί αθέλητα τα ενισχύουν. Η δημιουργική ενέργεια, όταν χρησιμοποιείται σωστά, θα απορροφήσει την ενέργεια που σχηματίζει τώρα τα συμπτώματα. 283 19 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 7

12. Υπάρχουν διάφορα βασικά αξιώματα μεγαλύτερης σημασίας και πολλά μικρότερης.
13. Ένα: Ενέργεια και δράση είναι βασικά το ίδιο, αν και καμία από τις δύο δεν πρέπει να ταυτίζεται απαραίτητα με τη φυσική κίνηση.
14. Δύο: Όλα τα αντικείμενα έχουν την απαρχή τους βασικά στη νοητική δράση. Η νοητική δράση είναι εστιασμένη ψυχική ενέργεια.
15. Τρία: Η διάρκεια δεν είναι θέμα χρόνου. Η ύπαρξη έχει αξία σε σχέση με την ένταση.
16. Τα αντικείμενα – αυτό είναι το τέσσερα – είναι ποσά ενέργειας που γίνονται αντιληπτά με εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο.
17. Πέντε: Η σταθερότητα στην αλληλουχία του χρόνου δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα αντικείμενο, παρά μόνο σαν βασικό αξίωμα μέσα στο φυσικό σύμπαν.
18. Έξη: Ο χώρος σαν περιορισμός δεν υπάρχει.
19. Επτά: Το παρόν στο χώρο είναι εδώ περισσότερο αντιληπτό.
20. Οκτώ: Οι μόνοι περιορισμοί μέσα στην εσωτερική πραγματικότητα είναι νοητικοί περιορισμοί , ή ψυχικοί περιορισμοί. 284 27 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 7

21. Η υποκειμενική πραγματικότητα ενός ανθρώπου, μόνου στο σύμπαν, θα εξέπεμπε αρκετή ενέργεια για να σπείρει ακόμη μία. Αυτή η πρόταση δεν είναι διαστρεβλωμένη. Η ενέργεια που υπάρχει μέσα σας δεν είναι αντιληπτή από σας. 453 185 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 9

22. Στο δικό σας σύστημα πραγματικότητας μαθαίνετε τι είναι νοητική ενέργεια και πώς να τη χρησιμοποιείτε. Το κάνετε αυτό μεταμορφώνοντας διαρκώς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε φυσικές μορφές. Αντιλαμβανόμενοι το εξωτερικό περιβάλλον, παίρνετε μια καθαρή εικόνα της εσωτερικής σας ανάπτυξης. Αυτό που φαίνεται να είναι μια αντίληψη, ένα αντικειμενικό συγκεκριμένο γεγονός, ανεξάρτητο και ξεχωριστό από εσάς τον παρατηρητή, είναι η φυσική υλοποίηση των εσωτερικών συναισθημάτων, της ενέργειας και του νοητικού περιβάλλοντος του παρατηρητή. 469, 268 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 9

23. Η φύση όπως τη γνωρίζετε είναι επίσης αποτέλεσμα της δικής σας απόφασης να χειριστείτε μεγάλες ποσότητες ενέργειας χωρίς ισχυρούς επιβαλλόμενους περιορισμούς. Η ομορφιά μέσα σ’ αυτό είναι συχνά το αποτέλεσμα βίαιων αλλαγών, δυνατής ενέργειας, που χρησιμοποιείται για να μεταβάλλει πρότυπα και μορφές και να διατηρήσει επακριβή σταθερότητα. Το τελικό προϊόν – για παράδειγμα το φύλλωμα, τα τοπία και ο ουρανός σας – είναι υψηλής αισθητικής: σαν αισθητικά παράγωγα είναι άνισα. 491 334 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 9

24. Η φυλή συνειδητοποιεί πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της φυσικής πραγματικότητας που έχει υιοθετήσει. Γνωρίζει για παράδειγμα ότι υπάρχει τάση για ακρότητες. Ανέφερα νωρίτερα ότι οι ανταμοιβές, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι υπάρχουν ακριβώς επειδή έχει επιτραπεί τόση πολλή ελευθερία. Τώρα.

25. Όσοι είναι μέσα στο σύστημα το γνωρίζουν. Άσχετα με το τι νομίζετε για την παρούσα παράστασή τους σε κάθε δεδομένη «στιγμή» διαδοχικά, είναι απ’ αυτό το σύστημα που προέρχεται το μεγαλύτερο δυναμικό. Γιατί, έχοντας αντιμετωπίσει το σύστημα, η συνειδητότητα περνάει μία από τις σοβαρότερες διαδικασίες στην εκμάθηση του χειρισμού της ίδιας της ενέργειάς της. Ο φόβος και τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης και η τρωτότητα είναι οι μέθοδοι διδασκαλίας που κάθε ψυχή έχει αποδεχτεί πριν από την είσοδό της στο σύστημά σας.

26. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το να μάθετε ή να καταστρέψετε το όλο σύστημα. Σε κανένα άλλο σύστημα πραγματικότητας δεν υπάρχουν τόσο δραστικοί όροι. Γι’ αυτό το λόγο ο εσώτερος εαυτός αναχαιτίζει πολλή από τη γνώση του. Δεν πρέπει να στηριχθεί στο πολύ βασικό γεγονός ότι μέσα και πίσω από το σύστημα υπάρχει ανακούφιση. Πρέπει να πιστέψετε στη φυσική πραγματικότητα και να αποδεχτείτε την τρωτότητα. 498 370 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 9

27. Η αρρώστια και ο πόνος είναι τα αποτελέσματα λανθασμένης κατεύθυνσης της δημιουργικής ενέργειας. Εντούτοις, είναι μέρος της δημιουργικής δύναμης. Δεν προέρχονται από πηγή διαφορετική από την υγεία και τη ζωτικότητα. Ο πόνος δεν είναι καλός για την ψυχή, εκτός κι αν σας διδάσκει πώς να σταματήσετε να υποφέρετε. Αυτός είναι ο σκοπός του. 580 302 Ο Σεθ Μιλάει

28. Τα ζώα έχουν διαφορετικό βαθμό αυτοσυνείδησης από τους ανθρώπους. Κι όμως, η συνειδητότητα που είναι μέσα τους είναι το ίδιο έγκυρη και αιώνια με τη δική σας. Δεν υπάρχει τίποτα που εμποδίζει μια προσωπικότητα να επενδύσει μέρος της δικής της ενέργειας σε μια μορφή ζώου. Αυτό δεν είναι μεταβίβαση ψυχών. Δεν σημαίνει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μετενσαρκωθεί σε ένα ζώο. Σημαίνει ότι οι προσωπικότητες μπορούν να στείλουν μέρος της δικής τους ενέργειας σε διάφορα είδη μορφών. 581 307 Ο Σεθ Μιλάει

29. Ο συνειδητός νους θέτει τους στόχους και ο εσώτερος εαυτός τούς φέρει σε πέρας, χρησιμοποιώντας όλες τις διευκολύνσεις και την ανεξάντλητη ενέργειά του. Η μεγάλη αξία του συνειδητού νου βρίσκεται ακριβώς στην ικανότητά του να παίρνει αποφάσεις και να θέτει κατευθύνσεις. 615 25 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

30. Το πνεύμα σας ενώθηκε με τη σάρκα και μπήκε μέσα στη σάρκα, για να βιώσει έναν κόσμο απίστευτου πλούτου, για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας διάστασης πραγματικότητας χρωμάτων και μορφής. Το πνεύμα σας γεννήθηκε μέσα σε σάρκα για να εμπλουτίσει μια θαυμάσια περιοχή της επίγνωσης των αισθήσεων, για να νιώσει την ενέργεια διαμορφωμένη σε υλική μορφή. Είστε εδώ για να χρησιμοποιήσετε, απολαύσετε και εκφραστείτε μέσα από το σώμα. Είστε εδώ για να βοηθήσετε στη μεγάλη διεύρυνση της συνειδητότητας. Δεν είστε εδώ για να κλαίτε για τα βάσανα της ανθρώπινης κατάστασης, αλλά για να την αλλάξετε όταν δεν τη βρίσκετε της αρεσκείας σας, μέσα από τη χαρά, τη δύναμη και τη ζωτικότητα που υπάρχει μέσα σας, να δημιουργήσετε το πνεύμα όσο μπορείτε πιο πιστό και όμορφο μέσα στη σάρκα. 615 26-27 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

31. Η φαντασία και τα συναισθήματα είναι οι πιο συμπυκνωμένες μορφές ενέργειας που κατέχετε σαν φυσικά όντα. Κάθε δυνατό συναίσθημα φέρει μέσα του πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτήν που απαιτείται για να σταλεί ένας πύραυλος στη σελήνη. Τα συναισθήματα, για παράδειγμα, αντί να προωθήσουν έναν φυσικό πύραυλο, στέλνουν τις σκέψεις από αυτήν την εσωτερική πραγματικότητα, μέσα από τα σύνορα μεταξύ φυσικού και μη φυσικού κόσμου, στον αντικειμενικό κόσμο – δεν είναι μικρό κατόρθωμα και διαρκώς επαναλαμβάνεται. 625 95 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

32. Οι ψυχές φτιάχνουν τη ζωή της οντότητας με αυτούς τους όρους. Κι όμως η οντότητα είναι πολύ περισσότερα από την ψυχή. Όταν έχετε επίγνωση της ύπαρξης της οντότητας και της ψυχής, μπορείτε συνειδητά να κάνετε χρήση της μεγαλύτερης ενέργειας, κατανόησης και δύναμής τους. Αυτό είναι έμφυτο, αλλά η συνειδητή πρόθεσή σας επιφέρει κάποιες αλλαγές μέσα σας που αυτόματα πυροδοτούν τέτοια οφέλη. Τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά μέχρι τα μικρότερα κύτταρα του σώματός σας και θα επηρεάσουν ακόμη και τα πιο φαινομενικά εγκόσμια γεγονότα της καθημερινής σας ζωής. Είστε μια αναπτυσσόμενη συνειδητότητα. Γι’ αυτό η χρησιμοποίηση της πρόθεσης θα διευρύνει τις δυνατότητές της. Δεν είναι πράγμα, αλλά ιδιότητα και χαρακτηριστικό. Είναι γι’ αυτόν το λόγο που η κατανόηση και η επιθυμία σας είναι τόσο σημαντικά. Οι διαδικασίες είναι πέρα από τη φυσική σας επίγνωση. Συμβαίνουν αυτόματα με την πρόθεσή σας, αν δεν τις μπλοκάρετε με το θυμό, την αμφιβολία ή τις αντίθετες πεποιθήσεις. 637 159 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

33. Γι’ αυτό το λόγο το παρόν είναι το σημείο δύναμης στην τρέχουσα ζωή σας, όπως τη θεωρείτε. Αν δώσετε μεγαλύτερη δύναμη στο παρελθόν, τότε δεν θα νιώθετε αποτελεσματικός και θα αρνηθείτε στον εαυτό σας τη δική σας ενέργεια. 656 292 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

34. Το άτομο είναι φτιαγμένο να νιώθει αδύναμο, στο έλεος των γιατρών και νοσοκόμων, που συχνά δεν έχουν το χρόνο ή την ενέργεια να είναι συμπαθητικοί ή να εξηγήσουν την κατάστασή του με όρους που να μπορεί να καταλάβει. Ο ασθενής ωθείται να μεταφέρει τη δική του αίσθηση δύναμης σε άλλους, πράγμα που μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ τη δυστυχία του. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την αίσθηση αδυναμίας που δημιούργησε την κατάστασή του. 661 333 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

35. Τα συναισθήματά σας είναι τόσο φυσικά μέρος του περιβάλλοντος όσο και τα δέντρα. Έχουν μεγάλη επίδραση πάνω στον καιρό. Μπορούν να γίνουν συνδέσεις, για παράδειγμα, ανάμεσα στην επιληψία και τους σεισμούς, όπου η μεγάλη ενέργεια και αστάθεια συναντιούνται, επηρεάζοντας τις φυσικές ιδιότητες της γης. 664 348 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

36. Ταυτιστείτε με τη διαρκώς νέα ενέργεια που είναι ζωντανή μέσα σας μέσα σ’ αυτό το τώρα της ύπαρξής σας (με πρόθεση) και συνειδητοποιείστε ότι σε όλα τα επίπεδα είστε βιολογικά και ψυχολογικά συνδεδεμένοι με αυτήν τη μεγαλύτερη ταυτότητα που είναι δική σας. 669 384 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

37. Είναι αρκετά πιθανό να επωφεληθείτε από το φυσικό συνειδητό εγώ σας μέσα σε μια ονειρική κατάσταση. Όταν το κάνετε θα δείτε ότι το εγώ που ονειρεύεται και το ξυπνητό εγώ είναι ένα, αλλά λειτουργούν σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα. Έτσι αποκτάτε επίγνωση με βαθιά εμπειρία και γνώση, που πριν ήταν άγνωστη σε σας. Αποκτάτε αληθινή ευλυγισία και διευρυμένη επίγνωση της δικής σας ύπαρξης και ανοίγετε κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα σε πραγματικότητες εγρήγορσης και ονείρου. Αυτό σημαίνει ότι είστε πολύ πιο ικανοί να χρησιμοποιείτε ασυνείδητη γνώση, και επίσης να γνωρίσετε με την παρούσα φυσική κατάστασή σας το ασυνείδητο. Μια τέτοια πορεία μπορεί να σας φέρει σε επαφή με τη σοφία που αρνηθήκατε στον εαυτό σας, να σας βοηθήσει να ενοποιήσετε ολόκληρη τη ζωή σας και να απελευθερώσει την ενέργειά σας για πρακτικούς καθημερινούς σκοπούς.

38. Αλλά κάθε εαυτός είναι επίσης μέρος της δικής του μεγαλύτερης ύπαρξης, μέρος της ενέργειας από την οποία πηγάζει συνεχώς. Στα όνειρα η ενέργειά σας πάλλεται προς την κατεύθυνση του όντος που είστε. Κατά κάποιον τρόπο κάθε νύχτα ταξιδεύετε μπρος και πίσω μέσα από ατμόσφαιρες και σημεία εισόδου, για τα οποία δεν έχετε επίγνωση. Στον ύπνο σας πραγματικά ταξιδεύετε, ξανά, σ’ εκείνες τις απέραντες αποστάσεις ανάμεσα στη γέννηση και το θάνατο. Η συνειδητότητά σας, όπως τη θεωρείτε, υπερβαίνει αυτά τα άλματα και κρατά τη δική της αίσθηση συνέχειας. Όλο αυτό έχει να κάνει με τις παλμικές κινήσεις ενέργειας και συνειδητότητας, και αυτό που θεωρείτε ζωή σας είναι μ’ έναν τρόπο το εμφανές μήκος μιας ακτίνας φωτός, ιδωμένο από άλλη οπτική γωνία. 672 398 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

39. Το να αντισταθείτε στα συναισθήματα είναι μάταιο. Τα συναισθήματα είναι ένα από τα μέσα με τα οποία η συντονισμένη σε φυσικό επίπεδο συνειδητότητα αναγνωρίζει τον εαυτό της. Δεν είναι καταστροφικά. Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Τα συναισθήματα απλά είναι. Είναι στοιχεία της δύναμης της συνειδητότητας, γεμάτα με ενέργεια. Όταν αφήνονται ελεύθερα, βυθίζονται σε μια ισχυρή θάλασσα ύπαρξης. Δεν μπορείτε να αποδεχτείτε ένα συναίσθημα και να αρνηθείτε ένα άλλο χωρίς να θέσετε περιορισμούς. 673 402 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

40. Δόγματα ή συστήματα σκέψης, που σας λένε να ανυψωθείτε πάνω από τα συναισθήματά σας, μπορούν να είναι παραπλανητικά – ακόμη και επικίνδυνα, στη δική σας ορολογία. Παρόμοιες θεωρίες βασίζονται στην έννοια ότι υπάρχει κάτι έμφυτα υποβαθμισμένο, ταπεινό ή λάθος στη συναισθηματική φύση του ανθρώπου, ενώ η ψυχή απεικονίζεται πάντα ήρεμη, τέλεια, παθητική και χωρίς συναίσθημα. Επιτρέπεται μόνον η πιο υψηλή, μακάρια επίγνωση. Όμως η ψυχή είναι πάνω απ’ όλα μια πηγή ενέργειας, δημιουργικότητας και δράσης που δείχνει τα χαρακτηριστικά της μέσα στη ζωή ακριβώς με τα μεταβαλλόμενα συναισθήματα. Αν τα εμπιστευτείτε, τα συναισθήματά σας θα σας οδηγήσουν σε ψυχολογικές και πνευματικές καταστάσεις μυστικιστικής κατανόησης, ηρεμίας και γαλήνης. Αν τα ακολουθήσετε, τα συναισθήματά σας θα σας οδηγήσουν σε βαθιά κατανόηση… 673 407 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

41. Ειρηνικές σκέψεις, ιδιαίτερα εν μέσω χάους, προσφέρουν μεγάλη ενέργεια. Άνθρωποι που μπορούν να αγνοήσουν τη φυσική παρουσία πολέμων και σκόπιμα κάνουν ειρηνικές σκέψεις θα πετύχουν – αλλά στη δική σας ορολογία η λέξη πράος έφθασε να σημαίνει άνευρος, ανεπαρκής, χωρίς ενέργεια. 674 414 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

42. Όταν η μητέρα σας πέθανε στα πενήντα της μέσα σε ένα πιθανό σύστημα, η μητέρα σας σ’ αυτό το σύστημα ήταν ο αποδέκτης ενέργειας που μετά επέστρεψε. 680 21 Η Άγνωστη Πραγματικότητα, Τόμος 1

43. Η εικόνα είναι σχετικά απλή, στο σύνολό της – μέσα στην οποία κάθε συνειδητότητα αναλαμβάνει να εστιαστεί σε ένα ιδιαίτερο σημείο, κρύβεται σε ένα σώμα, με την ύπαρξή της καθορισμένη από τη γέννηση στο ένα άκρο και το θάνατο στο άλλο. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα είναι τόσο περιορισμένη όσο και κάθε φωτογραφία σας. Είστε συνηθισμένοι να εξετάζετε την ονειρική σας κατάσταση από μια οπτική κατάστασης εγρήγορσης, αλλά κάποια στιγμή στην ονειρική κατάσταση προσπαθήστε να εξετάσετε τη φυσιολογική πραγματικότητα της εγρήγορσής σας. Απλά δώστε στον εαυτό σας οδηγίες για να το κάνει. Μπορεί να μείνετε έκπληκτοι από τα αποτελέσματα. Μιλώντας όσο πιο απλά μπορώ και χρησιμοποιώντας έννοιες που μπορείτε να κατανοήσετε, ας το θέσω μ’ αυτόν τον τρόπο: Από την άλλη πλευρά – μέσα σ’ αυτό που ονομάζεται ονειρική κατάσταση υπάρχει μια ύπαρξη τόσο έγκυρη όσο και η δική σας, και από εκείνη την οπτική γωνία μπορείτε να θεωρηθείτε ότι είστε εσείς που ονειρεύεστε. Είστε το μέρος του εαυτού σας που συγκεντρώνεται σ’ αυτήν την πραγματικότητα. Εσείς το διαμορφώνετε μέσα από πληροφορίες και μέσα από ενέργεια, που από τη μια έχει την πηγή της έξω απ’ αυτό το σύστημα και από την άλλη ρέει συνεχώς μέσα σ’ αυτό το σύστημα – και έτσι απ’ αυτήν την άποψη τα συστήματα είναι ενωμένα. Δώστε μου ένα λεπτό… Το ίδιο ισχύει για όλες τις συνειδητότητες κάθε είδους και ποικιλίας. Κατά κάποιον τρόπο, τότε, τα κύτταρά σας ονειρεύονται. Υπάρχουν στιγμιαίες παραλλαγές ηλεκτρικής εκκένωσης, μη αντιληπτές τώρα, που θα μπορούσαν να δείξουν αυτό το είδος διακύμανσης από την πλευρά των κυττάρων και επίσης από την πλευρά των ατόμων και των μορίων. 699 177 Η Άγνωστη Πραγματικότητα, Τόμος 1

44. Μπορεί να έχετε ακούσει ανθρώπους να λένε για μια ιδέα ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια συνδεδεμένη με την ιδέα για να την προωθήσει έξω στον κόσμο της φυσικής εμπειρίας σαν γεγονός αντικειμενικής μαζικής εμπειρίας. 710 322 Η Άγνωστη Πραγματικότητα, Τόμος 2

45. Καθόλου ενέργεια μέσα στη δική σας ενέργεια δεν χάνεται ποτέ. Η ενέργεια μέσα στις ίδιες τις σκέψεις σας, επομένως, δεν διασκορπίζεται ακόμη κι όταν εσείς οι ίδιοι έχετε τελειώσει μ’ αυτές. Η ενέργειά τους πραγματοποιείται σε άλλους κόσμους. 713 358 Η Άγνωστη Πραγματικότητα, Τόμος 1

46. Η Οδός Τέσσερα γίνεται η φυσική σας πραγματικότητα. Αποδέχεστε αυτήν την εμπειρία στην αρχή της ακολουθίας των γεγονότων. Έχετε, όμως, ήδη, στείλει μια ενεργοποιημένη νοητική εικόνα του εαυτού σας στην Οδό Τρία και δεν μπορείτε να αποσύρετε αυτήν την ενέργεια. Το μέρος του εαυτού σας που είχε προσελκυστεί σ’ αυτόν το δρόμο συνεχίζει να τον ακολουθεί. Τη στιγμή της απόφασης αυτός ο εναλλακτικός εαυτός έβγαλε ένα διαφορετικό συμπέρασμα: ότι βιώνει την Οδό Τρία σαν φυσική πραγματικότητα. 741 630 Η Άγνωστη Πραγματικότητα

47. Από τους πιο βασικούς ορισμούς, σχεδόν ακατανόητος στο δικό σας λεξιλόγιο, η ενέργεια δεν διαιρείται. Δεν μπορεί να υπάρχουν ποσότητες ή μέρη της, επειδή δεν αποτελεί οντότητα όπως μια πίτα, για να μπορεί να κατατμηθεί. 787 142 Η Φύση της Ψυχής

48. Η καθαρή ενέργεια δεν έχει αρχή ή τέλος. Η ψυχή, η δική σας ψυχή, δημιουργείται εκ νέου σε κάθε σημείο της ύπαρξής της. Γι’ αυτόν το λόγο, παρά τα φαινόμενα, το φυσικό σύμπαν δεν δημιουργήθηκε από κάποια έκρηξη ενέργειας που διασκορπίστηκε, αλλά βρίσκεται παντού και δημιουργείται σε όλα τα σημεία κάθε λεπτό. Η βασική εμπειρία της ψυχής, επομένως, διαχειρίζεται ένα είδος δραστηριότητας που δεν μπορείτε να αντιληφθείτε απευθείας, ενώ η ύπαρξή της ευθύνεται για τα γεγονότα που αντιλαμβάνεστε και γι’ αυτό λειτουργεί σαν το μέσο μέσα στο οποίο συμβαίνουν τα γεγονότα του ονείρου και της εγρήγορσής σας. 787 143 Η Φύση της Ψυχής

49. Η εκπλήρωση αξιών είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγραφεί, γιατί συνδυάζει τη φύση μιας τρυφερής παρουσίας – μιας παρουσίας με έμφυτη γνώση της δικής της θεϊκής πολυπλοκότητας – με μια δημιουργική ικανότητα άπειρων διαστάσεων που αναζητά να εκπληρώσει ακόμη και το ελάχιστο, πιο απόμακρο στοιχείο της δικής της αναστραμμένης πολυπλοκότητας. Με πιο απλά λόγια, κάθε ποσότητα ενέργειας είναι προικισμένη με μια ενσωματωμένη πρόσβαση δημιουργικότητας που αναζητά να ικανοποιήσει το ίδιο της το δυναμικό με όλες τις δυνατές παραλλαγές – και με τρόπο ώστε μια τέτοια ανάπτυξη να προάγει επίσης το δημιουργικό δυναμικό κάθε άλλης μερίδας της πραγματικότητας. 884 138 Όνειρα, Εξέλιξη και Εκπλήρωση Αξιών, Τόμος 1

50. Φανταστείτε σαν σε παιχνίδι (υπογραμμισμένο δύο φορές), όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ανησυχίες σας να απομακρύνονται. Μπορεί να βοηθήσει αν φανταστείτε μπαλόνια με ετικέτες, στο ένα ασφάλεια, στο άλλο υγεία κλπ. – και να τα φαντάζεστε να πετούν μακριά ή να σκάζουν ή οτιδήποτε. Επαναλαμβάνω ότι αυτό πρέπει να γίνει σαν παιχνίδι. Μπορεί να εκπλαγείτε και να ενθουσιαστείτε σαν παιδιά με ένα καινούριο παιχνίδι. 2/xx 97 Ο Δρόμος προς την Υγεία

51. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά έχουν ακόμη αίσθηση ενότητας με το σύμπαν και με όλη τη ζωή, ακόμη κι όταν αρχίζουν να ξεχωρίζουν τον εαυτό τους σε ορισμένα επίπεδα από την ολότητα της ζωής για να αναζητήσουν την ικανοποίηση. Βλέποντας τον εαυτό τους ξεχωριστό και ανεξάρτητο από τα άλλα άτομα, διατηρούν ακόμη μια εσωτερική γνώση και ανάμνηση της αλλοτινής εμπειρίας της ενότητας με τη ζωή σαν σύνολο. 5/13 214 Ο Δρόμος προς την Υγεία

52. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες, την ηλικία ή το φύλο, μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να ξαναβρίσκετε μέσα από τον εαυτό σας εκείνα τα αρχικά, πιο αθώα συναισθήματα, πεποιθήσεις και προσδοκίες. Είναι πολύ καλύτερα αν μπορείτε να φανταστείτε αυτήν την προσπάθεια περισσότερο σαν παιδικό παιχνίδι, παρά να τη σκέφτεστε σαν σοβαρή ενασχόληση ενηλίκων. 6/3 249 Ο Δρόμος προς την Υγεία

53. Επίσης φαίνεται ότι κάθε έμβρυο πρέπει φυσιολογικά να επιθυμεί να μεγαλώσει, να αναδυθεί ολόκληρο από τη μήτρα της μητέρας του και να αναπτυχθεί σε φυσιολογικό παιδί και ενήλικα. Όμως, υπ’ αυτούς τους όρους εξίσου πολλά έμβρυα θέλουν την εμπειρία της εμβρυακής κατάστασης χωρίς να περάσουν στα άλλα στάδια. Δεν έχουν καμία πρόθεση να φθάσουν στην πλήρη ανθρώπινη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, πολλά έμβρυα διερευνούν αυτό το στοιχείο ύπαρξης αμέτρητες φορές πριν αποφασίσουν να συνεχίσουν πιο πέρα και να βγουν από τη μήτρα. Τα έμβρυα που δεν αναπτύσσονται συνεισφέρουν παρόλα αυτά στο συνολικό βίωμα του σώματος και νιώθουν επιτυχημένα μέσα στη δική τους ύπαρξη. Η κατανόηση αυτών των θεμάτων μπορεί να βοηθήσει πολύ στην απάντηση της ερώτησης για τους θανάτους και τις ασθένειες της νεαρής ηλικίας και τις αποβολές. 6/15 285 Ο Δρόμος προς την Υγεία

54. Είμαι βέβαιος ότι τώρα θα έχετε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό επίγνωση αυτού που μοιάζει αρκετά παράξενο: της ανάδυσης ενός εαυτού που παρατηρεί τον εαυτό, για τον οποίο έχετε συνήθως επίγνωση. Ένας εαυτός με ελαφρά διαφορετικό σύστημα χρόνου, ελαφρά διαφορετικό σημείο θεώρησης της πραγματικότητας, ένας εαυτός με μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στη φυσική ύλη που συνθέτει τη φυσική σας εικόνα, ένας εαυτός με αρκετά αποτελεσματικό έλεγχο πάνω στο προσωπικό σας μέλλον. 221 193 Οι Αρχικές Συνεδρίες, Βιβλίο 5

55. Η εργασία, ανάπτυξη και εμπειρία μας συμβαίνουν μέσα σ’ αυτό που ορίζω σαν στιγμιαίο σημείο. Εδώ, στο στιγμιαίο σημείο, η παραμικρή σκέψη αποδίδει καρπούς, η ελάχιστη δυνατότητα εκρήγνυται, οι πιθανότητες εξετάζονται στην ακρίβεια, το ελάχιστο ή το ισχυρότερο συναίσθημα διασκεδάζεται. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω καθαρά, μα το στιγμιαίο σημείο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουμε την ψυχολογική εμπειρία μας. 514 21 Ο Σεθ Μιλάει

56. Τα αντιλαμβάνεστε (τα σώματά μας) σαν αντικείμενα, με όγκο, αποτελούμενα από οστά και σάρκα. Αλλά έχουν επίσης δομή από ήχο, φως και ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες που δεν αντιλαμβάνεστε. 624 89 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

57. Όταν νιώθετε την έγερση δυσάρεστων συναισθημάτων, πάρτε λίγο χρόνο και προσπαθήστε να καθορίσετε την πηγή τους. Οι απαντήσεις είναι διαθέσιμες πολύ περισσότερο από ό,τι πιστεύατε πριν. Αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα σαν δικά σας αυτή τη στιγμή. Μην τα καταπιέζετε, τα αγνοείτε ή προσπαθείτε να τα αντικαταστήσετε με αυτά που θεωρείτε καλές σκέψεις. Καταρχήν να έχετε επίγνωση της πραγματικότητας των συναισθημάτων σας. Καθώς με το χρόνο αποκτάτε επίγνωση των πεποιθήσεών σας, θα δείτε πώς αυτές προκαλούν αυτόματα συγκεκριμένα συναισθήματα. Ένας άνθρωπος που είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν θυμώνει με το παραμικρό που του συμβαίνει, ούτε κουβαλάει κακίες. Όμως, ένας άνθρωπος που φοβάται για την αξία του, κάτω από παρόμοιες συνθήκες οργίζεται. Η ελεύθερη ροή των συναισθημάτων θα σας οδηγήσει πίσω στις συνειδητές πεποιθήσεις σας, αν δεν την παρεμποδίσετε. 642 199 Η Φύση της Προσωπικής Πραγματικότητας

58. Το άνθος – για το βολβό που το δημιουργεί και του υπενθυμίζει την ανάπτυξή του (το πιθανό μέλλον του) – είναι σαν τον μελλοντικό εαυτό σας σε δική σας ορολογία, ή τον πιο προχωρημένο εαυτό σας, που έχει τις απαντήσεις και στον οποίο μπορείτε πραγματικά να στηριχτείτε πρακτικά. Μπορείτε να δείτε τους θεούς με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα και να κατανοήσετε κατά συνέπεια ότι μπορείτε να στηριχτείτε πάνω τους. 683 52 Η Άγνωστη Πραγματικότητα, Τόμος 1

59. Η επίδραση του φωτός και της θερμότητας πάνω στο δέρμα είναι εξαιρετικά θεραπευτική. Οι άνθρωποι κάθονται κοντά στο τζάκι το χειμώνα επειδή αναγνωρίζουν ασυνείδητα τα θεραπευτικά αποτελέσματά του. 739 620 Η Άγνωστη Πραγματικότητα, Τόμος 2

60. Αν, για παράδειγμα, το σύμπαν ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, ο ζωγράφος δεν θα είχε ζωγραφίσει πρώτα το σκοτάδι, μετά μια έκρηξη, μετά ένα κύτταρο, έπειτα τη συνένωση ομάδων κυττάρων σε έναν απλό οργανισμό, στη συνέχεια τον πολλαπλασιασμό αυτού του οργανισμού σε άλλους σαν κι αυτόν, ή δεν θα είχε ιχνογραφήσει μια αμοιβάδα ή ένα πρωτόζωο για να προχωρήσει προς τα πάνω – αλλά θα είχε ξεκινήσει με ένα πλαίσιο από φως, ένα αστάρι, στο οποίο όλοι οι οργανισμοί του κόσμου συμπεριλαμβάνονται, αν και όχι σε λεπτομέρεια. Έπειτα μέσα σε μια δημιουργικότητα, που προέρχεται από τον ίδιο τον πίνακα, τα χρώματα θα εμπλουτίζονταν, τα είδη θα έφθαναν την απεικόνισή τους, τα παραπετάσματα θα έπεφταν και οι θάλασσες θα φούσκωναν με την παλίρροια. 797 201 Η Φύση της Ψυχής

ΣΕΘ – ΠΩΣ OI ΣKEΨEIΣ ΔHMIOYPΓOYN YΛH

ΠΩΣ OI ΣKEΨEIΣ ΔHMIOYPΓOYN YΛH

 

Aπο το Βιβλιο

SETH SPEAKS

του ΣΕΘ ( Jane Roberts)

 

 1. Tα πλανητικά σας συστήματα υπάρχουν ταυτόχρονα, τόσο στη διάσταση του χώρου όσο και στη διάσταση του χρόνου. Tο σύμπαν που νομίζετε ότι αντιλαμβάνεστε, είτε οπτικά είτε δια μέσου οργάνων, φαίνεται ν’ αποτελείται από γαλαξίες, άστρα και πλανήτες, σε διάφορες αποστάσεις από σας. Bασικά, όμως, αυτό είναι αυταπάτη. Oι αισθήσεις σας και η υπόστασή σας, σαν φυσικά όντα, σας προγραμματίζουν να το βλέπετε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Tο σύμπαν, όπως το ξέρετε, είναι η δικιά σας ερμηνεία περιστατικών καθώς αυτά εισχωρούν μέσα στην τρισδιάστατη πραγματικότητά σας. Tα εν λόγω περιστατικά είναι νοητικά. Aυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ταξιδέψετε, παραδείγματος χάρη, σε άλλους πλανήτες, μέσα στο φυσικό σύμπαν, όπως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε τραπέζια για να τοποθετείτε επάνω διάφορα πράγματα, π.χ. βιβλία, ποτήρια και πορτοκάλια, (σημ. του Joseph| ακριβώς έτσι ήταν το τραπεζάκι μας του καφέ εκείνη την ώρα) παρ’ όλο που το τραπέζι αφ’ εαυτού του δεν έχει ιδιότητες στερεάς ύλης.

 

 1. Όταν εισέρχομαι στο σύστημά σας, κινούμαι δια μέσου μίας σειράς νοητικών και ψυχικών γεγονότων. Tα γεγονότα αυτά εσείς θα τα ερμηνεύατε σαν χώρο και χρόνο και χρησιμοποιώ τους όρους αυτούς συχνά γιατί πρέπει να μιλώ στη γλώσσα τη δικιά σας και όχι στη δικιά μου.

“Pιζικές προϋποθέσεις” είναι αυτές οι ενσωματωμένες ιδέες σχετικά με την πραγματικότητα για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, οι συμβιβασμοί που επάνω τους στηρίζετε τις ιδέες σας για την ύπαρξή σας. O χώρος κι ο χρόνος, για παράδειγμα, είναι ριζικές προϋποθέσεις. Kάθε σύστημα πραγματικότητας έχει το δικό του σύστημα συμβιβαστικών συμφωνιών. Όταν επικοινωνώ στα πλαίσια του συστήματός σας, πρέπει να χρησιμοποιώ και να καταλαβαίνω τις ριζικές προϋποθέσεις πάνω στις οποίες είναι βασισμένο. Σα δάσκαλος που είμαι, είναι μέρος της δουλειάς μου να κατανοώ και να χρησιμοποιώ αυτά τα πράγματα και έχω υπάρξει σε πολλά τέτοια συστήματα, σαν προαπαιτούμενο, όπως θα λέγατε, της βασικής μου εκπαίδευσης. Oι σύντροφοί μου, όμως, κι εγώ χρησιμοποιούμε διαφορετική ορολογία για όλα αυτά.

 

 1. H οντότητα, ή, με άλλα λόγια, η ψυχή, έχει πιο πολύπλοκη φύση και πολύ πιο δημιουργικό περιεχόμενο απ’ ότι της απέδωσαν ποτέ ακόμα και οι θρησκείες σας.

Xρησιμοποιεί άπειρους τρόπους αντιληπτικότητας κι έχει υπό τον έλεγχό της πολλά άλλα είδη συνειδητότητας. H ιδέα σας για την ψυχή είναι σίγουρα περιορισμένη, λόγω της τρισδιάστατης αντίληψης σας οποιασδήποτε πραγματικότητας. H Ψυχή μπορεί ν’ αλλάξει την εστίαση της συνειδητότητάς σας και να τη χρησιμοποιήσει όπως εσείς χρησιμοποιείτε τα μάτια σας. Tώρα, στο επίπεδό μου, είμαι ενήμερος του γεγονότος, όσο παράξενο κι αν σας φαίνετε, ότι δεν είμαι η συνειδητότητά μου. H συνειδητότητά μου είναι απλώς μία ιδιότητα που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Tο ίδιο συμβαίνει και με όλους τους αναγνώστες αυτού του βιβλίου, έστω κι αν η ενημερότητα δεν είναι εμφανής. H ψυχή ή οντότητα, επομένως, είναι κάτι παραπάνω από τη συνειδητότητα.

Άρα, όταν μπαίνω στο περιβάλλον σας, στρέφω τη συνειδητότητά μου προς την κατεύθυνσή σας. Aπό μία άποψη μετατρέπω αυτό που είμαι σε κάποιο γεγονός που να μπορείτε να καταλάβετε, ως ένα σημείο τουλάχιστον. Kατά κάποιον τρόπο, το ίδιο πράγμα κάνει κι ένας καλλιτέχνης όταν μετατρέπει αυτό που είναι, ή μέρος αυτού που είναι σ’ έναν πίνακα ζωγραφικής. Tουλάχιστον εδώ υπάρχει κάποια περιγραφικότητα στην αναλογία.

 

 1. Όπως ανάφερα προηγουμένως, το περιβάλλον το δικό μου δεν είναι το περιβάλλον μίας προσωπικότητας που “πέθανε πρόσφατα”, όπως εσείς θα το λέγατε. Aλλά θα επανέλθω αργότερα σ’ αυτό για να σας πω τι πρέπει να περιμένετε όταν φτάσει και για σας εκείνη η ώρα. Mία βασική διαφορά ανάμεσα στο δικό μου περιβάλλον και στο δικό σας είναι ότι εσείς πρέπει να υλοποιείτε τις σκέψεις σας σα φυσική ύλη. Kαταλαβαίνουμε την πραγματικότητα των σκέψεων ή αν θέλετε των νοητικών πράξεων και αναγνωρίζουμε την αναμφισβήτητη αξία τους. Tις δεχόμαστε όμως για αυτό που είναι κι έτσι δεν χρειάζεται να τις υλοποιήσουμε και να τις ερμηνεύσουμε με τέτοιο άκαμπτο τρόπο.

Tη γη σας κάποτε την αγαπούσα πολύ. Mπορώ τώρα, αν θέλω, να εστιάσω τη συνειδητότητά μου προς αυτήν και να νιώσω όπως την νιώθετε εσείς, όμως μπορώ να τη δω και με τρόπους που εσείς δεν μπορείτε.

Tώρα, ορισμένοι από τους αναγνώστες του βιβλίου μου θα “πιάσουν” το νόημα αυτού που λέω, άμεσα και διαισθητικά, γιατί οπωσδήποτε θάχετε ήδη καταλάβει ότι βλέπετε τις εμπειρίες σας με διαστρεβλωτικούς έγχρωμους φακούς. Θυμηθείτε επίσης ότι αν η φυσική πραγματικότητα είναι με την ευρύτερη έννοια μια αυταπάτη, τότε είναι μία αυταπάτη που τη δημιουργεί μία ακόμα μεγαλύτερη αυταπάτη. Όμως, η αυταπάτη αυτή καθ’ αυτή, έχει κάποιο νόημα και κάποιο σκοπό.

 

 1. H τρισδιάστατη εμπειρία είναι ένα αξιόλογο κέντρο για μάθηση. H προσωπικότητά σας, όπως την ξέρετε, μαζί και οι αναμνήσεις της, θα διατηρηθούν, αλλά αυτό είναι μονάχα ένα μέρος του όλου εαυτού σας, όπως η παιδική σας ηλικία, σ’ αυτή τη ζωή σας, είναι μεν ένα σημαντικό μέρος της τωρινής σας προσωπικότητας, αλλά τώρα είστε κάτι πολύ παραπάνω από παιδί.

Θα συνεχίσετε να μεγαλώνετε και να εξελίσσεστε, και θα γνωρίσετε και άλλα περιβάλλοντα, όπως αφήσατε πίσω σας την παιδική ηλικία. Aλλά τα περιβάλλοντα δεν είναι αντικειμενικά πράγματα, ένα συνοθήλευμα αντικειμένων που υπάρχουν ανεξάρτητα από σας. Aντίθετα, τα δημιουργείτε εσείς και στην ουσία είναι επεκτάσεις του εαυτού σας, υλοποιημένες νοητικές πράξεις που πηγάζουν από την συνειδητότητά σας και εκτείνονται πέρα από αυτήν.

Θα σας εξηγήσω πως ακριβώς φτιάχνετε το περιβάλλον σας. Kι εγώ φτιάχνω το δικό μου, ακολουθώντας τους ίδιους κανόνες, μόνο που εσείς καταλήγετε σε φυσικά αντικείμενα ενώ εγώ όχι.

 

 1. (Mε παύσεις.) Oι επιστήμονές σας τελικά μαθαίνουν αυτό που οι φιλόσοφοι ξέρουν εδώ και αιώνες, ότι ο νους μπορεί να επηρεάσει την ύλη, αλλά έχουν ακόμα ν’ ανακαλύψουν ότι ο νους μπορεί να δημιουργήσει ύλη.

Tο πιο κοντινό σας φυσικό περιβάλλον είναι το σώμα σας. Δεν είναι πανοπλία που σας κρατά φυλακισμένους, που υπάρχει ξέχωρα από σας σαν ανεξάρτητο περίβλημα. Tο σώμα σας δεν είναι ωραίο ή άσχημο, γερό ή αδύναμο, ανάλαφρο ή δύσκαμπτο απλώς και μόνο γιατί αυτό ήταν το σώμα που σας δόθηκε τυχαία όταν γεννηθήκατε. Aντίθετα, η φυσική μορφή σας, το σωματικό σας περιβάλλον, είναι η φυσική υλοποίηση των σκέψεών σας, των συναισθημάτων σας και των ερμηνειών σας.

Για την ακρίβεια, ο “εσώτερος εαυτός” είναι εκείνος που διαμορφώνει το σώμα μετατρέποντας, με κάποιο μαγικό τρόπο, τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας σε φυσικά μέλη. Eσείς φτιάχνετε το σώμα σας. H φυσική του κατάσταση αντικατοπτρίζει απόλυτα την υποκειμενική σας διάθεση ανά πάσα στιγμή. Xτίζετε το σώμα σας χρησιμοποιώντας για οικοδομικά υλικά άτομα και μόρια, δίνετε φόρμα στα βασικά στοιχεία και φτιάχνετε μία μορφή που ονομάζετε δικιά σας.

Eίστε διαισθητικά ενήμεροι ότι φτιάχνετε την εικόνα σας κι ότι είστε ανεξάρτητοι απ’ αυτήν Δεν ξέρετε όμως ότι φτιάχνετε και το ευρύτερό σας περιβάλλον καθώς και το φυσικό κόσμο, όπως τον καταλαβαίνετε, προεκτείνοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και δίνοντάς τους υλική μορφή. Ένα ρήγμα στην τρισδιάστατη ζωή. O εσώτερος εαυτός, λοιπόν, μεμονωμένα ή και σε αφθονία, εκχύει την ψυχική του ενέργεια που επεκτείνεται σαν τα πλοκάμια του χταποδιού και συσπειρώνεται σε μορφές.

(9:23) Tο κάθε συναίσθημα, συγκίνηση ή σκέψη, έχει τη δικιά του ηλεκτρομαγνητική πραγματικότητα, που είναι και μοναδική. Aνάλογα με την έντασή τους, μπορούν να συνδυαστούν ή να συμπράξουν με άλλα τέτοια. Kατά κάποιον τρόπο, τα τρισδιάστατα αντικείμενα δημιουργούνται όπως περίπου δημιουργούνται οι εικόνες στην τηλεόραση, αλλά με μία μεγάλη διαφορά.   Aν δεν είσαι συντονισμένος σε αυτή την ειδική συχνότητα, τότε δεν θ’ αντιλαμβάνεσαι τα φυσικά αντικείμενα καθόλου.

 

 1. Kαθένας από σας ενεργεί σα μετασχηματιστής. Aσυνείδητα και αυτόματα μετατρέπει εξαιρετικά πολύπλοκες ηλεκτρομαγνητικέ μονάδες σε φυσικά αντικείμενα. Bρισκόσαστε στο κέντρο ενός συστήματος όπου η ύλη παίζει πρωτεύοντα ρόλο και είστε περιτριγυρισμένοι από πιο αδύνατες περιοχές όπου επικρατεί αυτό που θα ονομάζαμε “ψευδο-ύλη”. Kάθε σκέψη και κάθε συναίσθημα ή συγκίνηση αυτόματα αποκτά υπόσταση σαν απλή ή πολύπλοκη ηλεκτρομαγνητική μονάδα, πράγμα που οι επιστήμονές σας δεν έχουν ακόμα διαπιστώσει.

(9:27) H ένταση προσδιορίζει τόσο τη δύναμη όσο και τη μονιμότητα της φυσικής εικόνας όπου η σκέψη ή το συναίσθημα θα υλοποιηθεί. Στο προσωπικό μου υλικό αυτό το εξηγώ σε βάθος. Eδώ απλώς θέλω να σας δώσω να καταλάβετε ότι ο κόσμος που ξέρετε δεν είναι παρά το καθρέφτισμα κάποια εσωτερικής πραγματικότητας.

Bασικά, είστε φτιαγμένοι από τα ίδια συστατικά που είναι φτιαγμένη μία καρέκλα, μία πέτρα, η καρδιά ενός μαρουλιού, ή ένα πουλί. Σε μία γιγαντιαία συνεργατική προσπάθεια, ολόκληρη η συνειδητότητα συνενώνεται για να δημιουργήσει τις μορφές που υπάρχουν γύρω σας, μέσα στο πεδίο της αντιληπτικότητάς σας. Eπειδή εμείς αυτά τα ξέρουμε, μπορούμε ν’ αλλάξουμε τα περιβάλλοντά μας και τις φυσικές μορφές όπως θέλουμε και χωρίς να δημιουργηθεί σύγχυση, γιατί αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα που βρίσκεται από πίσω.

Ξέρουμε επίσης ότι η μονιμότητα της μορφής είναι αυταπάτη, εφ’ όσον όλες οι πλευρές της συνειδητότητας πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε μία διαδικασία αλλαγής. Mπορούμε, με την έννοια τη δικά σας, να βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε πολλά μέρη γιατί συνειδητοποιούμε την αληθινή κινητικότητα της συνειδητότητας. Tώρα, κάθε φορά που κατευθύνετε προς κάποιο άτομο σκέψεις έντονα φορτισμένες συναισθηματικά, του στέλνετε κι ένα ομοίωμα του εαυτού σας, μια πραγματική εικόνα κάτω από την ένταση της υλοποιημένης σκέψης. Όταν εγώ κατευθύνω προς κάποιον άλλον σκέψεις φορτισμένες συγκινησιακά, κάνω το ίδιο πράγμα, με τη διαφορά ότι ένα κομμάτι της συνειδητότητάς μου περιέχεται μέσα στην εικόνα και μπορεί να επικοινωνήσει.

 

ΣHMEIA ΣYNTONIΣMOY

 

 1. Kαθώς διαβάζετε αυτά τα λόγια που βρίσκονται πάνω σ’ αυτήν την σελίδα αντιλαμβάνεστε ότι οι πληροφορίες που δέχεστε δεν είναι μία ιδιότητα των γραμμάτων που αποτελούν τις λέξεις αυτές. H τυπωμένη γραμμή δεν περιέχει πληροφορίες. Mεταδίδει πληροφορίες. Πού βρίσκεται τότε η πληροφορία που μας μεταβιβάζεται αν όχι πάνω σ’ αυτήν την σελίδα;

 

H ίδια ερώτηση ισχύει βέβαια και για την περίπτωση που διαβάζετε μία εφημερίδα ή όταν μιλάτε σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Oι ίδιες οι λέξει μεταφέρουν πληροφορίες, συναισθήματα ή σκέψεις. Eίναι φανερό ότι οι σκέψεις ή τα αισθήματα δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις λέξεις. Tα γράμματα πάνω στην σελίδα είναι σύμβολα και εσείς έχετε δεχτεί τα διάφορα νοήματα που συνδέονται μ’ αυτά. Tο θεωρείτε δεδομένο χωρίς ούτε καν να το σκεφτείτε, ότι τα σύμβολα, τα γράμματα δεν είναι πραγματικότητα, είναι πληροφορίες ή σκέψεις που επιχειρούν να μεταφέρουν.

 

Tώρα λοιπόν σας λέω ότι με τον ίδιο τρόπο τα αντικείμενα είναι επίσης σύμβολα που αντιπροσωπεύουν μία πραγματικότητα της οποίας το νόημα τα αντικείμενα αυτά, όπως και τα γράμματα, μεταδίδουν. H πραγματική πληροφορία δεν βρίσκεται μέσα στο αντικείμενο όπως φυσικά η σκέψη δεν είναι μέσα στα γράμματα ή στην λέξη. Oι λέξεις είναι τρόπος έκφρασης. Έτσι και τα υλικά αντικείμενα είναι ένα διαφορετικό είδος έκφρασης. Έχετε συνηθίσει στην ιδέα ότι εκφραζόσαστε κατ’ ευθείαν με τα λόγια. T’ ακούτε καθώς τα λέτε. Mπορείτε να αισθανθείτε να κινούνται οι μυς του λαιμού σας και να είσαστε συνειδητοί. Mπορεί να αντιληφθείτε άπειρες αντιδράσεις μέσα στο σώμα. Όλες αυτές είναι πράξεις που συνοδεύουν την ομιλία σας.

 

Tα υλικά αντικείμενα είναι το αποτέλεσμα ενός άλλου είδους έκφρασης. Tα δημιουργείτε ακριβώς όπως δημιουργείτε τις λέξεις. Δεν εννοώ ότι τα δημιουργείτε με τα χέρια σας ή βιομηχανικά, εννοώ ότι τα αντικείμενα είναι φυσικά υποπροϊόντα της εξέλιξης του είδους σας όπως είναι και οι λέξεις. Eξετάστε για ένα λεπτό τι γνωρίζετε για την ομιλία σας. Παρ’ όλο που ακούτε τα λόγια και αναγνωρίζετε ότι είναι τα κατάλληλα και παρ’ όλο που πλησιάζουν λίγο πολύ την έκφραση του συναισθήματός σας, δεν είναι το συναίσθημα και υπάρχει ασφαλώς μία απόσταση στη σκέψη σας και την έκφρασή της.

 

H οικειότητα με την ομιλία αρχίζει να εξαφανίζεται όταν αντιληφθείτε ότι εσείς οι ίδιοι δεν γνωρίζετε ακριβώς πώς θα τελειώσετε μία φράση όταν την αρχίζετε ή πως δημιουργείτε τις λέξεις. Δεν γνωρίζετε συνειδητά τον τρόπο που μπορείτε και χειρίζεστε μία συγκλονιστική πυραμίδα από σύμβολα, διαλέγοντας ακριβώς αυτά που σας χρειάζονται για να εκφράσετε μία συγκεκριμένη σκέψη. Aν το καλοεξετάσουμε δεν γνωρίζετε πώς σκέφτεστε. Δεν γνωρίζετε πώς μεταφράζετε τα σύμβολα αυτά πάνω σ’ αυτήν την σελίδα σε σκέψεις και μετά τ’ αποθηκεύετε ή πώς τα κάνετε να λειτουργούν για σας. Aφού οι μηχανισμοί της φυσιολογικής ομιλίας σας είναι τόσο λίγο γνωστοί στο συνειδητό επίπεδο δεν πρέπει να σας προκαλεί κατάπληξη ότι δεν έχετε συναίσθηση των πιο περίπλοκων εργασιών που εκτελείτε, όπως είναι η συνεχής δημιουργία του υλικού σας περιβάλλοντος σαν ένα τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης.

 

Mόνο απ’ αυτήν την άποψη μπορεί κανείς να καταλάβει την πραγματική φύση της ύλης. Mόνο αν κατανοήσει κανείς την φύση της συνεχούς μετάφρασης σκέψεων και επιθυμιών, όχι σε σκέψεις, σ’ αυτήν την περίπτωση, αλλά σε υλικά αντικείμενα, μπορεί να συνειδητοποιήσει την αληθινή του εξάρτηση από τις περιστάσεις, τον χρόνο και το περιβάλλον.

 

 1. Tώρα είναι εύκολο να δείτε ότι μεταφράζετε συναισθήματα λέξεις ή σωματικές εκφράσεις και κινήσεις, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να καταλάβετε ότι σχηματίζετε το υλικό σας σώμα με   την ίδια ευκολία και έλλειψη αυτεπίγνωσης που υπάρχει όταν μεταφράζετε συναισθήματα σε σύμβολα που γίνονται λέξεις.

 

Eίμαι σίγουρος ότι έχετε ξανακούσει την έκφραση ότι το περιβάλλον εκφράζει την προσωπικότητα του συγκεκριμένου προσώπου που το έχει δημιουργήσει. Σας βεβαιώνω ότι αυτό είναι έτσι στην κυριολεξία και δεν είναι μία συμβολική αλήθεια. Tα γράμματα πάνω στο χαρτί είναι πραγματικά μόνο ως προς το μελάνι και το χαρτί. Oι πληροφορίες που μεταφέρουν είναι αόρατες. Σαν αντικείμενο το ίδιο αυτό βιβλίο είναι μόνο μελάνι και χαρτί. Eίναι φορέας πληροφοριών.

 

Mα, μπορεί να πείτε εδώ, το βιβλίο αυτό κατασκευάστηκε για να πάρει αυτήν την υλική μορφή, δεν βγήκε ξαφνικά από το κεφάλι του εκδότη τυπωμένο και δεμένο. Kαι μετά εσείς χρειάστηκε να το αγοράσετε ή να το δανειστείτε, οπότε μπορείτε να πείτε “ασφαλώς δεν δημιούργησα αυτό το βιβλίο όπως δημιουργώ τα λόγια μου”. Aλλά πριν τελειώσουμε θα δούμε ότι τελικά, ο καθένας από σας δημιουργεί το βιβλίο που κρατάει στο χέρι του και ότι ολόκληρο το υλικό περιβάλλον σας βγαίνει από τον εσωτερικό νου σας, τόσο φυσικά όσο βγαίνουν από το στόμα σας λόγια που λέτε και ότι ο άνθρωπος σχηματίζει υλικά αντικείμενα τόσο απλά και αυτόματα όσο και την ίδια του την αναπνοή.

 

38Στον ίδιο “χώρο” που υπάρχει ο κόσμος σας, συνυπάρχουν αντικείμενα τόσο απλά και αυτόματα όσο και την ίδια του την αναπνοή.

 

 1. Στον ίδιο “χώρο” που υπάρχει ο κόσμος σας, συνυπάρχουν κι άλλα είδη συνειδητοτήτων. Δεν διακρίνουν τα υλικά σας αντικείμενα γιατί η πραγματικότητά τους αποτελείτε από μία διαφορετική δομή καμουφλαρίσματος. Δεν τους αντιλαμβάνεστε και δεν σας αντιλαμβάνονται. Aυτό όμως είναι μία πολύ γενική δήλωση, γιατί διάφορα σημεία από την πραγματικότητά σας και την δική τους μπορούν να συμπέσουν, και συμπίπτουν, θα μπορούσε να πει κανείς.

 

Aυτά τα σημεία παρ’ όλο που δεν τα αναγνωρίζουμε γι αυτό που είναι, θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε σημεία διπλής πραγματικότητας που περιέχουν τεράστιο δυναμικό ενέργειας. Eίναι πραγματικά σημεία συντονισμού όπου ενώνονται οι πραγματικότητες. Yπάρχουν τα κύρια σημεία συντονισμού, μαθηματικώς γνήσια, πηγές αφάνταστης ποσότητας ενέργειας και τα δευτερεύοντα σημεία συντονισμού που είναι άπειρα σε αριθμό.

 

Yπάρχουν 4 σημεία απόλυτου συντονισμού που τέμνουν όλες τις πραγματικότητες. Aυτά τα σημεία συντονισμού λειτουργούν επίσης και σαν κανάλια μέσα από τα οποία ρέει η ενέργεια και σαν αόρατα μονοπάτια που οδηγούν από την μία πραγματικότητα στην άλλη. Λειτουργούν επίσης και σαν μετασχηματιστές και σας παρέχουν πολύ από την παραγωγική ενέργεια που σας είναι απαραίτητη για να δημιουργείτε.

 

O χώρος σας είναι γεμάτος με τα δευτερεύοντα σημεία συντονισμού και όπως θα δείτε και αργότερα, αυτά είναι απαραίτητα για να μπορέσετε να μετατρέψετε σκέψεις και συναισθήματα σε ύλη. Όταν μία σκέψη ή ένα συναίσθημα αποκτήσει μία ορισμένη ένταση, αυτόματα έλκει τη δύναμη ενός από αυτά τα σημεία και τότε φορτίζεται και κατά κάποιον τρόπο αυξάνεται, όχι όμως σε μέγεθος.

 

Aυτά τα σημεία επηρεάζουν αυτό που εσείς ονομάζετε χρόνο και χώρο. Γι αυτό υπάρχουν ορισμένα σημεία μέσα στον χρόνο και στον χώρο (με τους δικούς τους όρους πάντοτε) που βοηθούν περισσότερο από άλλα και όπου και οι ιδέες και η ύλη φορτίζονται περισσότερο. Πρακτικά αυτό θα πει ότι τα κτίρια αντέχουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με δικά σας λόγια, οι ιδέες που παίρνουν μορφή θα είναι σχετικά αιώνιες. Oι πυραμίδες είναι ένα παράδειγμα γι αυτό που μιλάμε.

 

 1. 39. Aυτά τα σημεία συντονισμού – είτε κυρίου συντονισμού, είτε δευτερεύοντα – αντιπροσωπεύουν συσσωρεύσεις ή ίχνη ανόθευτης ενέργειας, υπερβολικά μικροσκοπικής αν το δει κανείς από την άποψη του όγκου – μικρότερης από οποιοδήποτε μόριο – που γνωρίζουν οι επιστήμονές σας, αλλά που αποτελείται από ατόφια ενέργεια. Όμως αυτή η ενέργεια πρέπει να ενεργοποιηθεί. Mέχρι τότε θα βρίσκεται σε ύπνωση και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί υλικά.

 

Tώρα μερικές ενδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν κι εσάς και τους μαθηματικούς. Yπάρχει μία τόση δα, απειροελάχιστη αλλαγή στη βαρύτητα στην περιοχή αυτών των σημείων, ακόμη και των βοηθητικών, και όλοι λίγο ή πολύ οι νόμοι που ονομάζουμε φυσικούς νόμους, υπόκεινται έναν μικρό κλονισμό στην περιοχή των σημείων αυτών. Tα δευτερεύοντα σημεία χρησιμεύουν επίσης σαν στηρίγματα κατά κάποιον τρόπο, σαν δομικοί ενισχυτές μέσα στο αόρατο οικοδόμημα που δίνει μορφή σε όλες τις πραγματικότητες και τις εκδηλώσεις. Eνώ όλα τα σημεία συντονισμού είναι ίχνη ή συσσωρεύσεις ανόθευτης ενέργειας, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ποσότητα ενέργειας των διαφόρων σημείων και ανάμεσα στα κύρια και στα απόλυτα σημεία.

 

 1. 40. Aυτά λοιπόν είναι σημεία συμπυκνωμένης ενέργειας Tα δευτερεύοντα σημεία είναι πολύ πιο κοντά , κοινά και πολύ πρακτικά.   Kάποια μέρη είναι καλύτερα για να χτιστούν σπίτια ή κτίρια σε σημεία όπου ενισχύεται η υγεία και η ζωτικότητα, όπου ενώ οι συνθήκες είναι ίδιες με άλλα μέρη εδώ τα φυτά μεγαλώνουν και θεριεύουν και όπου μοιάζει να έχουν συγκεντρωθεί όλες οι ιδανικές συνθήκες. Mερικοί άνθρωποι μπορούν να νοιώσουν τέτοιες περιοχές ενστικτωδώς. Aυτές δημιουργούνται μέσα σε ορισμένες γωνιές που δημιουργούν τα σημεία συντονισμού. Tα σημεία, βέβαια, δεν είναι αυτά τα ίδια υλικά, δηλαδή δεν είναι ορατά, παρ’ όλο που μπορεί να συμπεράνουν τη θέση τους μαθηματικά. Mπορεί όμως να τα αισθανθεί κανείς σαν ενισχυμένη ενέργεια. Σ’ ένα δωμάτιο τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα σ’ ένα σημείο από ένα άλλο ακόμη κι αν και τα δύο σημεία έχουν απαραίτητο φως. Όλος ο χώρος σας είναι γεμάτος από αυτά τα σημεία συντονισμού, έτσι ώστε να δημιουργούνται αόρατες γωνιές μεταξύ τους.

 

 1. 41. Tώρα, αυτό είναι πολύ απλοποιημένο αλλά η υποκειμενική εμπειρια οποιασδήποτε συνειδητότητας εκφράζεται αυτόματα σαν ηλεκτρομαγνητικές μονάδες ενέργειας. Aυτές υπάρχουν “κάτω” από το πεδίο οποιασδήποτε συνειδητότητας εκφράζεται αυτόματα σαν ηλεκτρομαγνητικές μονάδες ενέργειας. Aυτές υπάρχουν “κάτω” από το πεδίο της ύλης. Eίναι αν θέλετε μόρια που μόλις έχουν αρχίσει να υπάρχουν και δεν έχουν ακόμη φανερή υλική μορφή.

 

Aυτές οι μονάδες είναι φυσικές εκπορεύσεις από όλων των ειδών τις συνειδητότητες. Eίναι αόρατοι σχηματισμοί που είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης σ’ οποιοδήποτε είδος ερεθισμού. Σπάνια υπάρχουν μεμονωμένοι αλλά ενεργούν από κοινού κάτω από ορισμένους νόμους. Aλλάζουν και το σχήμα και τις δονήσεις τους. H σχετική τους “διάρκεια” εξαρτάται από την αρχική ένταση που τις δημιούργησε. Δηλαδή την ένταση γύρω από την αρχική σκέψη, συναίσθημα, ερέθισμα ή αντίδραση που τις δημιούργησε. Kαι πάλι, απλοποιώντας πάρα πολύ τα πράγματα εδώ, μπορούμε να πούμε ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες οι μονάδες αυτές συμπυκνώνονται σε ύλη. Aυτές οι ηλεκτρομαγνητικές μονάδες μιας αρκετά υψηλής έντασης, αυτόματα ενεργοποιούν τα σημεία συντονισμού για τα οποία έχω μιλήσει. Kι έτσι, μιλώντας με δικούς σας όρους, επιταχύνεται και ωθείται η έκφρασή τους σε ύλη πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι σε μονάδες με μικρότερη ένταση. Ένα μόριο θα έμοιαζε μεγάλο σαν πλανήτης δίπλα σε μία τέτοια μονάδα. Tα άτομα και τα μόρια και οι πλανήτες και αυτές οι ηλεκτρομαγνητικές μονάδες είναι απλά διαφορετικές εκδηλώσεις των ίδιων αρχών που δημιουργούν τις ίδιες τις μονάδες. Eίναι μόνο η σχετική θέση σας, η συγκέντρωσή σας σ’ ένα έκδηλο χώρο και χρόνο που κάνει αυτά όλα να μοιάζουν τόσο απίθανα. Kάθε σκέψη ή συναίσθημα λοιπόν υπάρχει σαν ηλεκτρομαγνητική ενεργειακή μονάδα ή σαν ένας συνδυασμός μονάδων κάτω από ορισμένες συνθήκες και συχνά με τη βοήθεια των σημείων συντονισμού, αναδύονται μέσα στη δομή της ύλης. Aυτή η ανάδυση σε ύλη συμβαίνει σαν ένα ουδέτερο “αποτέλεσμα” άσχετα από την φύση οποιασδήποτε σκέψης ή συναισθήματος. νοερές εικόνες, συνοδευόμενες από δυνατό συναίσθημα, μπορούν να γίνουν, λοιπόν, το σχεδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο υλικό αντικείμενο ή κατάσταση ή γεγονός.

 

 1. 42. H ένταση ,λοιπόν, εν συναισθήματος ή μίας σκέψης ή νοερής εικόνας, είναι τελικά ο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την επακόλουθη της υλοποίησης. H ένταση είναι ο κορμός γύρω από τον οποίο σχηματίζονται οι ηλεκτρομαγνητικές μονάδες ενέργειας. Για να το πούμε με δικά σας λόγια, όσο πιο έντονος ο κορμός τόσο πιο γρήγορη η υλοποίηση. Aυτό ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση που η νοερή εικόνα είναι τρομακτική και σ’ αυτήν όπου είναι ευχάριστη. Tώρα εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Aν ο νους σας έχει την τάση να βρίσκεται σε ιδιαίτερη ένταση και σκεπτόσαστε με πολύ ζωντανές νοερές εικόνες, αυτές πολύ σύντομα θα μετατραπούν σε πραγματικά γεγονότα. Aν ακόμα έχετε μία ιδιαίτερα απαισιόδοξη φύση, με τάση να πέφτετε σε σκέψεις και συναισθήματα πιθανών καταστροφών, τότε αυτές οι σκέψεις θα αντιγραφτούν πολύ πιστά σε μία εμπειρία. Γι αυτό όσο πιο έντονη η φαντασία σας και η εσωτερική σας εμπειρία τόσο πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε τις μεθόδους με τις οποίες αυτή η εσωτερική εμπειρία υλοποιείται πραγματικά. Aν κατά τύχη ζείτε σε μία περιοχή όπου το περιβάλλον είναι δυνατό σε σημεία συντονισμού, μία από αυτές τις περιοχές που είπα ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικές, τότε μπορεί να μοιάζει ότι σας κυνηγάει η αρρώστια και η καταστροφή, αν είναι τέτοια η φύση των σκέψεών σας, ακριβώς γιατί σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πολύ γόνιμες οι σκέψεις. Aν από την άλλη μεριά τα αισθήματα και οι υποκειμενικές σας εμπειρίες είναι αρκετά ισορροπημένες, αρκετά αισιόδοξες και δημιουργικές μ’ ένα εποικοδομητικό τρόπο, τότε θα σας φαίνεται ότι έχετε ευλογηθεί με ιδιαίτερη τύχη γιατί οι ευχάριστές σας φαντασιώσεις θα πραγματοποιούνται τόσο γρήγορα.

 

 1. 43. Πριν κλείσω το θέμα πάντως, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αυτές οι εκπορεύσεις εγείρονται σε διάφορους βαθμούς από κάθε συνειδητότητα και όχι μόνο από τη δική σας. Aυτό περιλαμβάνει και την κυτταρική συνειδητότητα, έτσι ώστε ένα αόρατο πλέγμα ηλεκτρομαγνητικών μονάδων διαπερνάει ολόκληρη την ατμόσφαιρά σας. Kαι πάνω σ’ αυτό το πλέγμα και από αυτό το πλέγμα σχηματίζονται στη συνέχεια η ύλη.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΑΚΟΜΑ…

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΑΚΟΜΑ…

Ή ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΙΚΑΝΟΣ (Η) ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΑΚΟΜΑ…. Όταν παίζουν το ρόλο του θύματος και θέλουν προσοχή, κλαίγοντας, παραπονούμενοι, κριτικάροντας

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

 1. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΛΦΗ ΨΥΧΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ
 2. ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
 3. ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΞΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΑΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ.
 4. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ
 5. ΕΠΕΙΔΗ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΩ ΟΡΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.
 6. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΑΙΖΩ ΤΟ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ.
 7. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΝΟΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΤΣΙ.
 8. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΘΡΕΦΤΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ
 9. ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
 10. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΩ ΤΟ ΡΟΛΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ.
 11. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ.
 12. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΤΕ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΩ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΩΡΙΣ.
 13. Όταν δεν φροντίζουν τον εαυτό τους.
 14. Όταν δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.
 15. ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΝΟΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΒΙΩΜΑΤΑ.
 16. ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ
 17. ΕΠΕΙΔΗ Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΚΑΤΙ.
 18. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΒΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
 19. ΕΠΕΙΔΗ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΩΜΑ.
 20. ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΙΩΘΩ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ.
 21. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΠΟΤΕ ΠΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ.
 22. ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΘΕΙΟ ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.
 23. ΕΠΕΙΔΗ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΕΝΑΣ ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ.
 24. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΤΟΥ, ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ.
 25. ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΩ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
 26. Όταν είναι αδύναμοι και εξαρτημένοι.
 27. ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΩ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.
 28. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ.
 29. ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΘΕΙΟ ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ.
 30. ΕΠΕΙΔΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΩ ΜΗΝΥΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
 31. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΤΩΝΟΜΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ.
 32. ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.
 33. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΟΥ ΔΥΝΑΜΗ
 34. ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΓΑΠΩ ΜΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ.

Γιατί να Είμαστε Ειλικρινείς;

Γιατί να Είμαστε Ειλικρινείς;

 

Ο καθένας θέλει να του λένε την αλήθεια. Είναι σημαντικό να νιώθουμε και να πιστεύουμε πως ο άλλος άνθρωπος μάς λέει την αλήθεια. Αλλιώς αισθανόμαστε ανασφαλείς. Όταν επιδιώκουμε να σχετιστούμε με ανθρώπους, ανεξάρτητα αν είναι προσωπική, κοινωνική ή εργασιακή σχέση, προσδοκούμε, αν όχι απαιτούμε, ο άλλος άνθρωπος να είναι ειλικρινής στην επικοινωνία του μαζί μας.

 

Παρά το κοινό αυτό αίσθημα σε όλους τους ανθρώπους, υπάρχει μια αυξανόμενη έλλειψη ειλικρίνειας στον κόσμο σήμερα. Αυτή η έλλειψη ειλικρίνειας είναι μία από τις κύριες αιτίες της μείωσης της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό, στη συνέχεια, οδηγεί σε αυξανόμενα αισθήματα διαχωρισμού, απομόνωσης, τρωτότητας, ανταγωνισμού, επιθετικότητας και, τελικά, βίας.

Άλλα αποτελέσματα αυτού του φαύλου κύκλου είναι η κοινωνική αναταραχή, οι απεργίες, η οικονομική αστάθεια και γενικά η κοινωνική δυσαρμονία.

 

Είδη ανειλικρίνειας

 

Ας ερευνήσουμε μερικές από τις προφανείς και διακριτικές εκδηλώσεις της απουσίας ειλικρίνειας:

 

 1. Η πρώτη και πιο φανερή εκδήλωση είναι το «κραυγαλέο ψέμα», το οποίο δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Αυτά μπορεί να είναι τα ψέματα που λένε οι συνεργάτες ο ένας στον άλλον για να πετύχουν κάποια παράνομα κέρδη ή τα ψέματα προς την εφορία ή τα ψέματα ενός συζύγου για να καλύψει μια εξωσυζυγική σχέση. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα ψέματα που λέμε για τον εαυτό μας, όταν κομπάζουμε για ό,τι έχουμε κάνει ώστε να κάνουμε μεγαλύτερη εντύπωση στους άλλους.

 

 1. Μετά είναι τα «αθώα ψέματα», τα οποία φαίνονται άκακα αλλά καλύπτουν την αλήθεια, όπως ψέματα για την αληθινή μας ηλικία ή για τα πραγματικά συναισθήματά μας για κάποιον ή για κάτι.

 

 1. Μια άλλη μορφή ψέματος είναι το να μην είμαστε ειλικρινείς για το ποιοι είμαστε. Όταν αλλάζουμε την εμφάνισή μας, τις πεποιθήσεις μας, τη γνώμη μας, τα συναισθήματα, τη στάση και τη συμπεριφορά μας, ανάλογα με το ποιον βρισκόμαστε, τότε δημιουργούμε ένα διαφορετικό ψέμα για κάθε άνθρωπο ή ομάδα, ελπίζοντας να είμαστε αποδεχτοί από αυτούς. Δεν υποστηρίζουμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε. Δεν υπάρχει σταθερότητα στη συμπεριφορά μας, δεν υπάρχει σταθερός εαυτός. Με κάποιο τρόπο, λέμε συνεχώς ψέματα για το τι πιστεύουμε, πώς νιώθουμε και πώς ζούμε. Αυτό σημαίνει ανειλικρίνεια προς τον εαυτό μας.

 

 1. Επίσης, λέμε ψέματα στον εαυτό μας ή δικαιολογούμε τις πράξεις μας. Λέμε, «Ω, μπορώ να σταματήσω το κάπνισμα όποτε θέλω. Απλώς δεν θέλω τώρα». Ή, «Δεν έχω καιρό να σε βοηθήσω, είμαι πολύ απασχολημένος». Λέμε ψέματα στον εαυτό μας και στους άλλους και πραγματικά πιστεύουμε πως λέμε την αλήθεια, ότι δεν θέλουμε να σταματήσουμε το κάπνισμα ή ότι πραγματικά δεν έχουμε χρόνο. Η αλήθεια είναι διαφορετική, αλλά δεν θέλουμε να την παραδεχτούμε. Αυτά είναι τα πιο δύσκολα ψέματα να ανακαλυφθούν, επειδή πραγματικά τα πιστεύουμε.

 

 1. Όταν λέμε ότι θα κάνουμε κάτι και τελικά δεν το κάνουμε, τότε γίνεται ψέμα. Όταν τα λόγια βγαίνουν από το στόμα μας, δεν είναι ακόμη ψέμα. Θα γίνουν αλήθεια ή ψέμα, ανάλογα με το αν το σώμα και η προσωπικότητά μας τηρήσει την υπόσχεση ή τη δήλωση που κάναμε. Όταν λέμε, «Θα είμαι εκεί στις 5:00 μμ» και εμφανιζόμαστε στις 5:30 μμ, τότε τα λόγια μας έχουν γίνει ψέμα. Όταν λέμε ότι η εργασία θα είναι έτοιμη τη Δευτέρα και δεν είναι, τότε τα λόγια μας γίνονται ψέμα. Όταν υποσχόμαστε κάποιο είδος βοήθειας ή συμμετοχής σε κάποια δραστηριότητα και δεν τηρούμε αυτές τις υποσχέσεις, τότε οι πράξεις μας δεν είναι σε αρμονία με τα λόγια μας κι έτσι δεν είναι αλήθεια.

 

Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση μ’ αυτό που λέμε ότι θα κάνουμε. Αυτό είναι απόλυτα ουσιαστικό και για την προσωπική μας εξέλιξη σε ανώτερες καταστάσεις συνειδητότητας και για την αρμονική λειτουργία της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα.

Αλήθεια είναι η απόλυτη αρμονία και σταθερότητα μεταξύ των πεποιθήσεων, των αξιών, των σκέψεων, των λόγων και των πράξεων. Όταν κάποιο απ’ αυτά τα πέντε επίπεδα δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τα υπόλοιπα, τότε δεν υπάρχει αλήθεια και εμποδίζεται η επαφή με την οικουμενική πηγή ζωής.

 

Η εφαρμογή της απόλυτης αλήθειας, που σημαίνει να κάνουμε να βγουν αληθινά όλα τα λόγια μας (και να είμαστε προσεκτικοί στις υποσχέσεις μας), μας δίνει τη δύναμη ή την ικανότητα να πραγματοποιήσουμε κάθε ευχή μας. Η θέλησή μας θα συνδεθεί με την οικουμενική θέληση και οτιδήποτε σκεφτόμαστε ή λέμε μπορεί άμεσα να εκδηλωθεί.

 

Αλλά σήμερα υπάρχουν λίγοι άνθρωποι, αν υπάρχει κανένας, οι οποίοι έχουν το θάρρος, τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την αυτοκυριαρχία να κρατούν πάντα τις υποσχέσεις τους και να κάνουν τα λόγια τους πραγματικότητα.

 

Οι περισσότεροι από εμάς ελέγχουμε πολύ λίγο το σώμα και το νου μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προσκολλήσεις, τους προγραμματισμούς, τις πεποιθήσεις, τις συνήθειες και τους φόβους που μας εμποδίζουν να κρατήσουμε το λόγο μας σε όλες τις περιπτώσεις. Επίσης, υπάρχει έλλειψη διάκρισης σε πολλούς ανθρώπους όταν δίνουν κάποια υπόσχεση. Αν σκεφτόντουσαν καθαρά αυτό που λένε, τότε θα συνειδητοποιούσαν πως αυτό που λένε δεν είναι δυνατό να γίνει ή ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία πρόθεση να το κάνουν.

 

Οι άνθρωποι γενικά σήμερα παίρνουν πολύ ανάλαφρα τα λόγια τους. Που σημαίνει ότι παίρνουν ανάλαφρα τις υποσχέσεις τους, άρα και τον ίδιο τον εαυτό τους. Επομένως, τα λόγια τους δεν έχουν νόημα, δεν έχουν δύναμη. Τελικά, κανένας δεν τους παίρνει στα σοβαρά, εφόσον οι ίδιοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους.

 

Τι μας εμποδίζει να είμαστε πάντοτε ειλικρινείς;

 

Ας αναλογιστούμε κάποιους από τους λόγους που διαστρεβλώνουμε την αλήθεια:

 1. Αισθήματα διαχωρισμού, τρωτότητας και, επομένως, δυσπιστίας μπορούν να μας κάνουν να «προστατεύουμε» τον εαυτό μας με το να μην είμαστε εντελώς ειλικρινείς στους άλλους για τα πραγματικά συναισθήματα, τις σκέψεις ή την κατάσταση της ζωής μας.
 2. Μια αίσθηση πως δεν είμαστε αρκετοί για να μας αποδεχτούν όπως είμαστε, μπορεί να μας κάνει να «μεγεθύνουμε» τον εαυτό μας στους άλλους, σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε την εκτίμηση ή την έγκρισή τους.
 3. Η έλλειψη αυτοπαραδοχής ή αυτοεκτίμησης μπορεί να μας κάνει να κρύβουμε πληροφορίες, που φοβόμαστε πως θα κάνουν τους άλλους να μας απορρίψουν. Αυτό είναι μάλλον κοινό, εφόσον μάθαμε σε νεαρή ηλικία πως είναι καλύτερα να κρύβουμε κάτι από τους γονείς μας που δεν θα το αποδεχόντουσαν, ώστε να αποφύγουμε την απόρριψη και ίσως ακόμη και την τιμωρία ή το ξύλο.
 4. Ο φόβος της τιμωρίας μπορεί να μας οδηγήσει σε ψέματα.
 5. Ο φόβος μήπως χάσουμε κάτι όπως χρήματα, υπάρχοντα, αποδοχή ή εργασιακή θέση ή την αγάπη και την εκτίμηση των άλλων, μπορεί να μας κάνει να πούμε ψέματα.
 6. Από την άλλη, η επιθυμία να κερδίσουμε κάτι σημαντικό για εμάς, όπως κάποια απόλαυση, μια δουλειά, χρήματα ή κάποιο άλλο υλικό ή συναισθηματικό κέρδος (επιβεβαίωση), μπορεί να μας κάνει να πούμε ψέματα ή να διαστρεβλώσουμε την αλήθεια.
 7. Μπορεί να κρύβουμε την αλήθεια για να αποφύγουμε τη σύγκρουση με τον άλλον.
 8. Μπορεί να κρύβουμε την αλήθεια για να μην πληγώσουμε κάποιον άλλον.

 

Επομένως, η ανάγκη να λέμε ψέματα, στις περισσότερες περιπτώσεις, βασίζεται σε αισθήματα αδυναμίας, σε έλλειψη αυτοπαραδοχής, σε κατωτερότητα, φόβο και προσκόλληση. Τότε, το ψέμα είναι σημάδι αδυναμίας. Για να μπορεί να ζει με την αλήθεια σε κάθε κατάσταση, απαιτείται ένα άτομο με μεγάλη εσωτερική δύναμη, αυτοπαραδοχή, αγάπη για τον εαυτό του, αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία. Και, αν θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με τους άλλους γύρω του, θα πρέπει να μάθει να λέει την αλήθεια με πολλή αγάπη. Η αλήθεια είναι απίθανο να βλάψει τον άλλο, όταν εκφράζεται πραγματικά με αγάπη.

Το να λέμε ψέματα είναι χάσιμο χρόνου, επειδή η αλήθεια πάντοτε θα επικρατήσει. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν μπορούμε να ζούμε σε συνεχή σύγκρουση με τον εαυτό μας. Αυτή η καταπίεση των αληθινών συναισθημάτων μας, αυτή η απόρριψη αυτού που είμαστε πραγματικά και αυτού που πιστεύουμε πραγματικά, αυτή η συνεχής ένταση να είμαστε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι είμαστε, θα μας καταστρέψει σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τίποτα με τα ψέματα. Οτιδήποτε κερδίζουμε με τα ψέματα, θα αποκαλυφθεί αργά ή γρήγορα. Όλα όσα κερδίσαμε μ’ αυτό τον τρόπο, θα μας βγουν ξινά. Είναι οικουμενικός νόμος.

 

Η αλήθεια φέρνει δύναμη, ηρεμία και υγεία. Λένε ότι «Αυτός που προστατεύει την Αλήθεια θα προστατευτεί από την Αλήθεια». Σήμερα, λίγοι άνθρωποι το πιστεύουν αυτό. Πιστεύουν πως πρέπει να πουν ψέματα για να προστατευτούν. Η απόλυτη προστασία μας είναι να είμαστε σε αρμονία με την Οικουμενική Θέληση.

 

Η ύψιστη Αλήθεια

Αυτό μας φέρνει στην ύψιστη μορφή αλήθειας. Την αλήθεια της πραγματικής μας ύπαρξης. Η εφαρμογή της αλήθειας σημαίνει την ενθύμηση του ποιος ή τι πραγματικά είμαστε. Εδώ, αναφερόμαστε στα λόγια του Χριστού ότι, «Η Αλήθεια θα σας απελευθερώσει». Αυτή η αλήθεια είναι πως είμαστε αθάνατα πνεύματα, που είναι άτρωτα και πάντοτε ασφαλή. Πως δεν υπάρχει ποτέ καμία ανάγκη να φοβόμαστε κάτι. Πως είμαστε υπέροχες, όμορφες υπάρξεις.

 

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε αυτό το σώμα ούτε αυτή η προσωπικότητα, αλλά ότι αυτά είναι προσωρινά οχήματα, που χρησιμοποιούμε εδώ πάνω στη γη για την έκφραση και την εξέλιξή μας. Θα τα εγκαταλείψουμε μια μέρα και τότε θα συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια της πνευματικής μας ύπαρξης. Είναι δυνατό να συνειδητοποιήσουμε αυτή την αλήθεια πριν αφήσουμε το φυσικό σώμα. Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής. Όταν το κάνουμε, θα έχουμε την εσωτερική δύναμη να είμαστε πάντοτε ειλικρινείς.

 

Μ’ αυτό τον τρόπο μπόρεσαν ο Χριστός και ο Σωκράτης να επιλέξουν το θάνατο αντί για μια ζωή αναλήθειας, στην οποία θα σταματούσαν να μοιράζονται την αλήθεια τους με τους άλλους. Το να σταματήσουν να μοιράζονται την αλήθεια τους θα ήταν ο πραγματικός θάνατος. Προτίμησαν να αφήσουν το προσωρινό σώμα τους παρά να σταματήσουν να διδάσκουν.

 

Η αλήθεια είναι πάντοτε αποδεχτή και αξιαγάπητη, αν την αφήσουμε να ρέει αστρέβλωτη και ανεμπόδιστη.

 

Βιβλία

Όραμα Ζωής

Η Τέχνη του Διαλογισμού

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Η ηθική είναι η βάση κάθε προσωπικής και κοινωνικής αρμονίας. Η ηθική είναι η έκφραση των υψηλών πνευματικών αληθειών, των υψηλότερων φυσικών νόμων του σύμπαντος στο σωματικό, συγκινησιακό, νοητικό και κοινωνικό επίπεδο. Η βασική αλήθεια του σύμπαντος είναι ότι υπάρχει μόνο ένα πνεύμα και έτσι στην πραγματικότητα μία συνειδητότητα που δημιουργεί και εκφράζεται μέσα από όλα τα όντα που υπάρχουν στη γη. Κάθε ύπαρξη είναι απλά ένα άλλο κύτταρο στο ίδιο σώμα του σύμπαντος όπου ζούμε.

Έτσι λοιπόν, κάθε σκέψη, λόγος ή πράξη μας, επιστρέφει στην πραγματικότητα σε μας μέσα από την επιρροή που έχει σ’ αυτό το κοινό συμπαντικό σώμα. Αυτός ο νόμος εκφράζεται τότε σαν νόμος του Κάρμα, σύμφωνα με τον οποίο ό,τι κάνουμε, σκεφτόμαστε ή λέμε, γυρίζει πάντα σε μας με το ίδιο μέτρο. Ο Χριστός έχει εκφράσει το μήνυμα αυτό πολλές φορές στη διδασκαλία του. Εξήγησε ότι θα κριθούμε ανάλογα με το πώς κρίνουμε και ότι αυτοί που ζουν με το σπαθί, θα πεθάνουν με το σπαθί. Ακόμη, βοήθησε ανθρώπους ασθενείς, με παράλυση ή τύφλωση, λέγοντας: “συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες σου”, εννοώντας ότι το σωματικό τους πρόβλημα ήταν το αποτέλεσμα κάποιας προηγούμενης εγωιστικής πράξης «αμαρτία».

Η λέξη αμαρτία όμως, είναι μια έκφραση βαριά. Θα προτιμούσα τη λέξη άγνοια ή σφάλμα. Ο εγωισμός μας και οι αρνητικές μας πράξεις βασίζονται στην άγνοια της πνευματικής μας ενότητας και στη λαθεμένη μας ταύτιση με το σώμα και το νου, που μας κάνει να φοβόμαστε τους άλλους και τη ζωή και να προσπαθούμε να προστατευτούμε, καταφεύγοντας πιθανά σε πλάγιους τρόπους, όπως η βία, το ψέμα, η απάτη και η κλοπή. Κάθε “αμαρτία” λοιπόν, κάθε άσχημη συμπεριφορά στην κοινωνία, είναι αποτέλεσμα της άγνοιας, της λαθεμένης μας ταυτότητας και του φόβου.

Η EKΠAIΔEYΣH ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ

Μόνιμη λύση σ’ αυτό το πρόβλημα δεν είναι ο περιορισμός της ελευθερίας των ανθρώπων ούτε η τιμωρία τους αλλά η εκπαίδευσή τους σ’ ένα πνευματικό επίπεδο. Η αφύπνιση σε κάθε άτομο του εσωτερικού εαυτού, της συνείδησης, είναι η μόνη ουσιαστική θεραπεία. Η συνείδηση ή ανώτερη διάνοια κάθε ατόμου είναι αυτό το μέρος του νου, που ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα της ύπαρξης. Η ανώτερη διάνοια έχει επίγνωση της πνευματικής ενότητας που μας συνδέει όλους και έχει για όλους την ίδια συμβουλή «Συμπεριφέρσου στους άλλους όπως θα ήθελες οι άλλοι να συμπεριφερθούν σε σένα», ή «Μην κάνεις στους άλλους ότι δεν θα ήθελες να κάνουν οι άλλοι σε σένα».

Όποιος βρίσκεται στη διαδικασία της εξέλιξης, αναγκαστικά βρίσκεται σε ατελή κατάσταση. Μια ατελής κατάσταση στη διαδικασία του να γίνει κανείς τέλειος, σημαίνει σύγκρουση μεταξύ του παλιού και του νέου. Δεν είμαστε κακοί επειδή έχουμε κάνει μερικά λάθη από φόβο, ανασφάλεια η ανάγκη επιβεβαίωσης. Απλώς, δε γνωρίζουμε αρκετά ώστε να μην κάνουμε αυτά τα λάθη. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε. H λύση είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
OI ΣYMΠANTIKOI NOMOI

Οι ηθικοί νόμοι είναι σαν τους νόμους της φύσης. Είναι απόλυτοι όπως η βαρύτητα. Αν πούμε ψέματα, κλέβουμε ή αδιαφορούμε για τους άλλους, κάποια στιγμή με κάποιο τρόπο θα βιώσουμε τις συνέπειες των πράξεων αυτών. Οι νόμοι αυτοί δε χρειάζονται αστυνομικούς, δικηγόρους ή δικαστές για να έχουν ισχύ. Οι δυνάμεις της φύσης και της ζωής φροντίζουν ώστε ο καθένας να παίρνει αυτό που του χρειάζεται για να μαθαίνει και να απελευθερωθεί από πράξεις που τον απομακρύνουν από το αληθινό εαυτό. Όταν ένα άτομο εναντιώνεται σ’ αυτούς τους νόμους, τότε εναντιώνεται στην ίδια του την ανώτερη του φύση.

Όλα τα πνευματικά συστήματα απαιτούν, από το άτομο που ασχολείται με αυτά, τουλάχιστον να προσπαθήσει να ακολουθήσει μια ορισμένη ηθική συμπεριφορά πριν ασκήσει πιο προχωρημένες τεχνικές που απελευθερώνουν τις πανίσχυρες ενέργειες που υπάρχουν μέσα του. Σκοπός αυτής της στάσης είναι η προστασία του ατόμου και της κοινωνίας.

Επομένως, ο έλεγχος της συμπεριφοράς είναι το πρωταρχικό αλλά και το βασικό θεμέλιο της πνευματικής ζωής. Δε μπορεί να υπάρξει πνευματική πρόοδος χωρίς την αλλαγή συμπεριφοράς, όσες ώρες κι αν κάνει κανείς διαλογισμό, όσες ασκήσεις κι αν εκτελεί καθημερινά, όση δύναμη κι αν έχει. Μέχρι να ξεπεραστεί ο εγωισμός, κάθε πνευματική άσκηση οδηγεί μοιραία, στο πνευματικό “εγώ” που είναι ο πιο δύσκολος τύπος “εγώ” που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Ο έλεγχος της συμπεριφοράς που προτείνεται από τη Υoga έχει πολλές ομοιότητες με τις 10 Εντολές που διατυπώνονται στη Βίβλο.

Υπάρχουν πέντε βασικές όψεις για τον έλεγχο της συμπεριφοράς και είναι:
1. ΜΗ ΒΙΑ
2. ΑΛΗΘΕΙΑ
3. ΟΧΙ ΚΛΟΠΗ
4. ΟΧΙ ΖΗΛΙΑ
5. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ
Ας εξετάσουμε τον καθένα χωριστά.

ΜΗ ΒΙΑ (YAMA Nο. 1)

Όλοι θέλουμε ειρήνη. Όλοι επιθυμούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Σε κανένα δεν αρέσει να αντιμετωπίζει βία. Σε κανένα δεν αρέσει να τον μισούν, ή να τον βλάπτουν σωματικά, να του φωνάζουν, να τον κουτσομπολεύουν ή να τον σκέφτονται με αρνητικό τρόπο. Όλοι επιθυμούμε έναν κόσμο με ειρήνη και αγάπη. Αυτό είναι ένα αρχέτυπο που υπάρχει σε κάθε ανθρώπινο νου, ακόμα και αν σε ορισμένους είναι τόσο βαθιά θαμμένο, ώστε δεν το αντιλαμβάνονται.

Κι όμως ζούμε σ’ έναν κόσμο μακριά από αυτό με θυμό, μίσος, ανταγωνισμό, επιθετικότητα και βία. Γιατί δεν μπορούμε να φτιάξουμε τον κόσμο που επιθυμούμε; Η απάντηση είναι ο φόβος που έχουμε. Γιατί φοβόμαστε; Η απάντηση είναι η άγνοια της βασικής ανώτερης αλήθειας σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας. Αγνοούμαι ότι είμαστε αιώνιες ψυχές – πάντα ασφαλείς και ενωμένες με τους άλλους. Αγνοούμε το ότι υπάρχει αρκετό φαγητό, ρούχα, στέγη και άλλοι πόροι απαραίτητοι στην ανθρώπινη επιβίωση, για όλους τους ανθρώπους πάνω στη γη. Δεν υπάρχει έλλειψη πόρων στη γη, υπάρχει κακή διανομή αυτών των πόρων.

Αγνοούμε ότι η πραγματική ικανοποίηση βρίσκεται μέσα μας, ότι εσωτερικά είμαστε ολοκληρωμένοι. Δεν έχουμε ανακαλύψει αυτήν τη σπουδαία αλήθεια. Παρασυρόμαστε από επιθυμίες που εξελίσσονται τελικά σε προσκολλήσεις, εξαρτήσεις και πόθους. Αυτές γίνονται πολύ ισχυρές συναισθηματικές και νοητικές δυνάμεις, που μας οδηγούν σε σύγκρουση με τον εαυτό μας.

Aγνοούμε ότι είμαστε όλοι, στην πραγματικότητα, μία πνευματική ύπαρξη. Αν και φαινόμαστε χωριστοί και αισθανόμαστε σαν απομονωμένες υπάρξεις, η αλήθεια είναι ότι στο πνευματικό επίπεδο είμαστε όλοι ενωμένοι σε μία παγκόσμια συνειδητότητα. Επομένως, η αρχή που δίδαξε ο Χριστός, το να κάνεις δηλαδή στους άλλους αυτό που θα ήθελες οι άλλοι να κάνουν σε σένα, ουσιαστικά πηγάζει από την αλήθεια ότι ό,τι κάνουμε στους άλλους στην πραγματικότητα το κάνουμε στον εαυτό μας. Μέσα από αυτόν το φυσικό νόμο, οτιδήποτε κάνουμε σε κάποιον, οποτεδήποτε και αν είναι αυτό, αντανακλάται πάνω μας από τον καθρέφτη της ζωής.

Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ

ΜΗ ΒΙΑ είναι η βάση κάθε προσωπικής και διαπροσωπικής αρμονίας. Μόνο με την τελειοποίησή της γινόμαστε ικανοί να βιώσουμε οι ίδιοι υψηλότερα επίπεδα συνειδητότητας, όπου υπάρχει η εσωτερική γαλήνη, η γνώση των ανώτερων αληθειών και η αγάπη χωρίς όρους. Μόνο μέσα από τη βάση αυτή μπορεί η κοινωνία να επιβιώσει και να προοδεύσει. Μόνο μέσα από αυτήν θα μπορέσει η φύση να κρατήσει την οικολογική της ισορροπία, που είναι απαραίτητη για την αρμονία του πλανήτη.

Ας ερευνήσουμε όμως τη βία από διάφορες όψεις. Λέμε μή βία σε όλα τα επίπεδα κι αυτό σημαίνει ακόμη και στα λόγια και τις σκέψεις. Το εννοούμε για όλες τις υπάρξεις, ακόμη και τα ζώα, τα φυτά και τα έντομα, όσο είναι αυτό δυνατό, αφού λάβουμε υπόψη τις ανάγκες επιβίωσης και διατροφής. Χωρίς αμφιβολία χρειάζεται να σκοτώσουμε κάτι για να φάμε. Είναι ανάγκη, δηλαδή, να σκοτώσουμε για παράδειγμα ένα ζώο ή ένα καρότο ή ένα μήλο. Κι όμως, οι περισσότεροι από μας νιώθουμε ότι δεν είναι το ίδιο να σκοτώσουμε ένα ζώο ή ένα καρότο. Για να τρώμε μια αγελάδα ή ένα πρόβατο, χρειάζεται να πάρουμε ένα μαχαίρι, να κόψουμε το λαιμό του.

Δεν έχουμε το ίδιο συναίσθημα όταν σκοτώνουμε ένα ζώο και όταν ξεριζώνουμε ένα καρότο ή όταν κόβουμε ένα μήλο. Όποιος νιώθει άνετα με αυτές τις τρεις πράξεις, μπορεί άνετα να φάει και από τα τρία είδη τροφής. Όποιος νιώθει άσχημα με την ιδέα να σκοτώσει ένα ζώο βρίσκεται σ’ ένα επίπεδο συνειδητότητας, στην πνευματική του εξέλιξη, που δεν του ταιριάζει πια αυτή η τροφή. Δε θα πρέπει να ξεγελάμε τον εαυτό μας με το να αγνοούμε το γεγονός ότι το κρέας που αγοράζουμε σε πλαστική συσκευασία, προέρχεται από κάποιο ζώο (με μάτια, εγκέφαλο, συναισθήματα και αισθήσεις) που έχει σκοτωθεί για το κρέας του. Δεν είμαστε ακόμη αρκετά ευαίσθητοι να ακούσουμε ή να αισθανθούμε τον πόνο του καρότου ή του μήλου. Μια μέρα ίσως γίνουμε, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Ποιά είναι τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς;

1. Εσωτερική Σύγκρουση. Ακόμα αν έχουμε θάψει βαθιά μέσα μας τη φωνή της συνείδησής, δε μπορούμε να την εξαφανίσουμε τελείως γιατί είναι αθάνατη. Μπορεί συνειδητά να μην την ακούμε, όμως σε κάποιο επίπεδο του υποσυνείδητου νου θα υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στο τι σκεφτόμαστε, το τι λέμε και το τι κάνουμε και της εσωτερικής φωνής που λέει «μην κάνεις στους άλλους ότι δε σου αρέσει να κάνουν σε σένα». Δημιουργείται έτσι εσωτερική σύγκρουση που εμποδίζει την εσωτερική γαλήνη.

2. Κλείνει η εσωτερική πόρτα προς το υποσυνείδητο και επομένως προς τα ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας που βρίσκονται πέρα από αυτό. Επειδή δεν αντέχουμε να ακούμε την εσωτερική φωνή, κλείνουμε την πόρτα στον εσωτερικό εαυτό και έτσι κλείνουμε την πόρτα στην αρμονική δημιουργικότητα, στην αγάπη για τον εαυτό, στην αυτοπαραδοχή, στο ανώτερο επίπεδο της ύπαρξής μας.

3. Ο διαλογισμός γίνεται με δυσκολία. Γίνεται αδύνατο να αδειάσει ο νους που θέλει να ασχολείται συνέχεια με τον εξωτερικό κόσμο για να μην αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές συγκρούσεις. Έτσι, μένουμε ξεκομμένοι από τα ανώτερα επίπεδα της ύπαρξής μας που θα μπορούσαν να μας καθοδηγήσουν, να μας εμπνεύσουν και να μας ανοίξουν το δρόμο προς τις ανώτερες καταστάσεις συνειδητότητας.

4. Η προσωπική θέληση αποσυνδέεται από τη συμπαντική θέληση. Aποφασίζουμε να ζήσουμε για τον εαυτό μας και να μη δεχόμαστε τη ζωή έτσι όπως έχει δημιουργηθεί από τη συμπαντική θέληση. Έχουμε αποσυνδεθεί από τη συμπαντική θέληση, της οποίας η επιθυμία είναι η φροντίδα όλων των υπάρξεων. Αυτό μας κάνει να νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη ξεχωριστότητα και απομόνωση και επομένως να αναπτύσσουμε ακόμα μεγαλύτερες εγωκεντρικές τάσεις προκειμένου να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Στο τέλος καταλήγουμε να γινόμαστε φοβισμένοι άνθρωποι.

5. Κάποια στιγμή στη ζωή μας αισθανόμαστε ενοχή και επομένως συνειδητά ή ασυνείδητα απορρίπτουμε τον εαυτό μας ή προσπαθούμε υποσυνείδητα να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας.

6. H βια μοιάζει με μεταδοτική ασθένεια. Όταν ένα άτομο δρα με βίαιο τρόπο, αυτό διεγείρει τις ίδιες τάσεις και στους άλλους. Σε στιγμές φόβου σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι ικανοί να αντιδράσουν με βία. Όσο περισσότερη βία υπάρχει γύρω μας, τόσο περισσότερο διεγείρεται το κέντρο της βίας μέσα μας και τόσο πιο πολύ είμαστε έτοιμοι να προστατέψουμε τον εαυτό μας με την ίδια συμπεριφορά.
7. H ανασφάλεια προκαλεί φόβο και ο φόβος προκαλεί βια. Έτσι αντιμετωπίζουμε ένα φαύλο κύκλο, όπου ο φόβος γεννά αδιαφορία για τους άλλους και έχει σαν κατάληξη τη βία που με τη σειρά της, δημιουργεί ακόμη πιο έντονα συναισθήματα ξεχωριστότητας, απομόνωσης και φόβου, που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη βία.

Χρειαζόμαστε να σταματήσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο, με το να αποκτήσουμε μεγαλύτερη πίστη στη θεία προστασία και στην αλήθεια ότι δε μπορεί να μας συμβεί τίποτα που δεν είναι ωφέλιμο για την πνευματική μας ανάπτυξη. Μπορεί να είμαστε περιτριγυρισμένοι από κλέφτες και δολοφόνους και να μη μας συμβεί απολύτως τίποτα αν το να μας κλέψουν ή να μας βλάψουν δεν πρόκειται να μας βοηθήσει στην πνευματική μας εξέλιξη. Εάν όμως η πνευματική μας εξέλιξη απαιτεί να έχουμε την εμπειρία του να μας κλέψουν ή να μας βλάψουν, τότε όλες οι προσπάθειες να προστατέψουμε τον εαυτό μας δεν πρόκειται να αποτρέψουν την εμπειρία αυτή.

Πρέπει βέβαια να προστατεύουμε τον εαυτό μας με κάποιους τρόπους· οι τρόποι αυτοί όμως, δεν χρειάζεται να περιλαμβάνουν βία για τους άλλους, εκτός αν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος να βλάψουν εμάς ή κάποιον άλλον. Όμως θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πολεμώντας τη βία που αντιμετωπίζουμε πολεμάμε την πράξη και όχι το ον που την προκαλεί. Από τη στιγμή που η βίαιη πράξη θα έχει αποτραπεί (πιθανό, αν είναι αναγκαίο με επιθετικό τρόπο) τότε το άτομο που την προκάλεσε θα πρέπει να συγχωρεθεί και θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες να βρει το άτομο αυτό ένα νέο τρόπο ζωής και δράσης.

Λίγοι όμως αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν το πρώτο βήμα για να γίνουν αληθινά ηθικές υπάρξεις, μέσα σε μια ανήθικη κοινωνία. Υπάρχει μέσα μας ο φόβος ότι οι άλλοι θα μας περιγελάσουν, θα μας κοροϊδέψουν, θα μας χρησιμοποιήσουν, θα νομίσουν ότι είμαστε ανόητοι, θα μας ποδοπατήσουν. Πιστεύουμε ότι «Δε θα πετύχουμε», «Δε θα είμαστε ασφαλείς», «Δεν θα είμαστε ικανοί να στηρίξουμε και να προστατέψουμε τις οικογένειές μας».

Με αυτόν τον τρόπο όμως, αμφισβητούμε την υπόσχεση του Χριστού ότι δε θα έχουμε πρόβλημα εφόσον ζούμε σε αρμονία με τους βασικούς νόμους. Η μεγαλύτερη ασφάλεια βρίσκεται στην αγνότητα. Η αγνότητά μας εναρμονίζεται με την κοσμική θέληση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στο σύμπαν από αυτήν. Δεν υπάρχει ασφαλιστική εταιρεία ή ασφαλιστικό σχέδιο μεγαλύτερο από αυτήν. Πόσο πιο όμορφη είναι η ζωή για κείνον που έχει διαλέξει την αγνότητα αντί την πανουργία, το άφημα αντί την αντίσταση, την αγάπη αντί το φόβο, και τη συγχώρεση αντί την πίκρα και την εκδικητικότητα.

Προτείνω να το δοκιμάσουμε. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται να πεθάνουμε όλοι, ό,τι και να κάνουμε. Δεν είναι καλύτερο, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, να ζήσουμε με εσωτερική γαλήνη και αρμονία με τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει, να ζούμε με ήρεμο νου και καθαρή συνείδηση; Έτσι, την ώρα που θα αφήσουμε το υλικό σώμα, θα νιώθουμε εσωτερική γαλήνη και αρμονία. Και για τη ζωή και για το θάνατο (ιδιαίτερα για τις καταστάσεις συνειδητότητας μετά το θάνατο) η μη βία είναι η καλύτερη στάση.

Είναι σημαντικό, πάντως, να καταλάβουμε ότι μόνο ένα φωτισμένο άτομο μπορεί να την τηρήσει απόλυτα τα Υamas. Όσο υπάρχει το “εγώ” και η ταύτιση με το σώμα, τόσο θα υπάρχει η τάση για εγωιστική συμπεριφορά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βελτιώσουμε, όσο μπορούμε, την καθημερινή μας συμπεριφορά, ενώ παράλληλα θα δεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Τα συναισθήματα ενοχής για το παρελθόν μας δε μας βοηθούν στη βελτίωσή μας. Πρέπει να δεχτούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση εξέλιξης, ότι τα οχήματα μέσα από όπου εκφραζόμαστε απέχουν πολύ από το να είναι τέλεια, και να αποφασίσουμε τελικά να βελτιωθούμε σταδιακά και σταθερά.
Όταν θα βλέπουμε πως κλεινόμαστε, πως γινόμαστε εγωκεντρικοί, πως μιλάμε ή σκεφτόμαστε αρνητικά για τους άλλους, πως βασανίζουμε κάποια άλλη ύπαρξη, ας θυμόμαστε ότι αυτή η συμπεριφορά δε μας βοηθάει στη βελτίωση των σχέσεών μας με τον εαυτό μας και τους άλλους. Ας καταλάβουμε ότι ο θυμός μας είναι αποτέλεσμα των προσκολλήσεων και αποστροφών μας, που είναι και αυτές αποτέλεσμα της έμφυτης άγνοιας του τι πραγματικά είμαστε.

AYTOKATAΣTPOΦH

Η βία μπορεί να στρέφεται επίσης κατά του εαυτού μας με τη μορφή πολυφαγίας ή βλαβερών συνηθειών όπως π.χ είναι το να παραμελούμε τις ανάγκες του σώματος και τις συνήθειες που το διατηρούν υγιές. Πολλοί άνθρωποι έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους και αυτό τους βασανίζει πάρα πολύ.
Καθώς όμως αρχίζουμε να ανοιγόμαστε στην αγάπη για τον εαυτό μας και τους άλλους, αρχίζουμε να απελευθερωνόμαστε από κάθε μορφή βίας.

ΑΛΗΘΕΙΑ – (YAMA Nο. 2)

Όλοι μας θέλουμε να μας λένε την αλήθεια. Είναι σημαντικό για μας να αισθανόμαστε και να πιστεύουμε ότι ο άλλος μας λέει την αλήθεια. Διαφορετικά αισθανόμαστε ανασφαλείς. Όταν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους ανθρώπους, προσωπικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές σχέσεις, περιμένουμε, αν δεν το απαιτούμε, ότι ο άλλος θα είναι ειλικρινής στη συναλλαγή του με μας.
Kι όμως υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειλικρίνειας σήμερα σ’ όλο τον κόσμο. Αυτή η έλλειψη ειλικρίνειας, οφείλεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στην έλλειψη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους.

ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ

Ας εξετάσουμε τώρα μερικές από τις περισσότερο ή λιγότερο εμφανείς εκδηλώσεις της έλλειψης ειλικρίνειας.

1. Η πρώτη και πιο φανερή εκδήλωση είναι το «ΧΟΝΤΡΟ ΨΕΜΑ» που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα όπως αυτή είναι. Αυτό μπορεί να είναι τα ψέματα που λένε οι επιχειρηματίες μεταξύ τους για να κερδίσουν παράνομα ή ψέματα που λέει κάποιος στην εφορία ή στη γυναίκα του για να καλύψει κάποια εξωσυζυγική σχέση. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα ψέματα που λέμε για τον εαυτό μας όταν καυχιόμαστε για πράγματα που έχουμε κάνει, με σκοπό να εντυπωσιάσουμε τους άλλους.

2. Μετά υπάρχουν τα «ΛΕΥΚΑ ΨΕΜΑΤΑ», που μοιάζουν αβλαβή, όμως κρύβουν την αλήθεια, όπως π.χ. όταν κρύβουμε την πραγματική μας ηλικία, τα αληθινά μας συναισθήματα για κάτι ή για κάποιον κλπ.

3. ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ είναι άλλη μια μορφή ψέματος. Όταν αλλάζουμε την εμφάνισή μας, τις πεποιθήσεις μας, τις απόψεις μας, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας, ανάλογα με το που βρισκόμαστε, τότε δημιουργούμε ένα διαφορετικό ψέμα για κάθε πρόσωπο ή ομάδα, με την ελπίδα ότι έτσι θα είμαστε αυτό που εκείνοι περιμένουν από μας. Δεν υποστηρίζουμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε. Δεν υπάρχει συνέπεια στη συμπεριφορά μας, δεν υπάρχει ένας σταθερός εαυτός. Λέμε συνέχεια ψέματα σχετικά με το πως αισθανόμαστε, πως ζούμε και το τι σκεφτόμαστε. Αυτό σίγουρα δε δείχνει ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας.

4. Λέμε, ακόμα, ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ή δικαιολογούμε τις πράξεις μας. Λέμε, π.χ. «Μπορώ να κόψω το κάπνισμα όποτε θέλω. Απλά, δε θέλω να το κόψω τώρα» ή «Δεν έχω χρόνο να βοηθήσω, έχω πάρα πολλές ασχολίες». Λέμε ψέματα στον εαυτό μας και τους άλλους, που κατά βάθος όμως πιστεύουμε πως είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι άλλη, όμως εμείς δε το παραδεχόμαστε. Αυτά τα ψέματα είναι και τα πιο δύσκολα να τα ανακαλύψει κανείς γιατί τα πιστεύουμε για αλήθεια εμείς οι ίδιοι.

5. Όταν λέμε ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ, τότε αυτό γίνεται ψέμα. Όταν οι λέξεις βγαίνουν από το στόμα μας, δεν είναι ακόμα ψέμα. Θα γίνουν αλήθεια ή ψέμα ανάλογα με το αν το σώμα και η προσωπικότητά μας εκπληρώσει ή όχι την υπόσχεση ή τη δήλωση που έχει κάνει. Όταν λέμε ότι θα είμαστε κάπου στις 5 και πηγαίνουμε στις 5.30, τότε οι λέξεις μας έχουν γίνει ψέμα. Όταν λέμε ότι η δουλειά μας θα είναι έτοιμη τη Δευτέρα και δεν είναι, τότε οι λέξεις μας γίνονται ψέμα. Όταν υποσχόμαστε βοήθεια ή συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα και δεν κρατάμε την υπόσχεσή μας, τότε οι πράξεις μας δε βρίσκονται σε αρμονία με τις λέξεις μας και επομένως δεν είναι ειλικρινείς.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ;

Ας κοιτάξουμε μερικούς από τους λόγους που μας κάνουν να παραμορφώνουμε την αλήθεια.

1. Συναισθήματα ξεχωριστότητας και δυσπιστίας, μπορεί να μας κάνουν να προσπαθούμε να προστατέψει τον εαυτό του με το να μην είμαστε απόλυτα ειλικρινής στους άλλους για τα πραγματικά μας συναισθήματα, τις σκέψεις και την κατάσταση της ζωής μας.

2. Το συναίσθημα ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, μπορεί να μας ωθήσει στην υπερβολική μεγέθυνση του εαυτού μας, στην προσπάθειά να κερδίσουμε το σεβασμό και την αποδοχή των άλλων.

3. Η έλλειψη αυτοπαραδοχής, μπορεί να μας κάνει να μη δίνουμε πληροφορίες για τον εαυτό μας, από φόβο ότι οι άλλοι μπορεί να μας απορρίψουν. Αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο αφού είναι μια συμπεριφορά που μάθαμε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν καταλάβαμε ότι ήταν καλύτερο να μη λέμε στους γονείς μας τα πράγματα εκείνα που μπορεί να μη ήταν αποδεκτά από αυτούς, για να αποφύγουμε την απόρριψη, και πιθανό, την τιμωρία.

4. Ο φόβος να χάσουμε κάτι όπως χρήματα, περιουσία, αποδοχή, μια επαγγελματική θέση, την αγάπη ή την εκτίμηση του άλλου, μπορεί να λειτουργήσει σαν ερέθισμα για να πούμε ψέματα.

5. Από την άλλη, η επιθυμία να κερδίσουμε κάτι σημαντικό για μας, όπως κάποια δουλειά ή χρήματα ή άλλο υλικό ή συναισθηματικό όφελος (επιβεβαίωση), μπορεί να μας οδηγήσει στο ψέμα ή στην παραμόρφωση της αλήθειας.

6. Μπορεί να κρύψουμε την αλήθεια για να αποφύγουμε την σύγκρουση με τον άλλο.

7. Μπορεί να κρύψουμε την αλήθεια για να μην πληγώσουμε κάποιον.

Έτσι, η ανάγκη να πούμε ψέματα βασίζεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, σε συναισθήματα αδυναμίας, έλλειψη αυτοπαραδοχής, κατωτερότητα, φόβο και προσκολλήσεις. Απαιτείται μεγάλη εσωτερική δύναμη, αυτοπαραδοχή, αυτοπεποίθηση, αυτοκυριαρχία και αγάπη για τον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να λέμε πάντα την αλήθεια, σε κάθε περίπτωση. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τη σύγκρουση με τους άλλους γύρω μας, θα χρειαστεί να μάθουμε να λέμε την αλήθεια με πάρα πολύ αγάπη. Η αλήθεια σπάνια πληγώνει όταν εκφράζεται με αγάπη μέσα από την καρδιά μας.

Η αλήθεια γαληνεύει το νου, δυναμώνει το πνεύμα και δίνει υγεία στο σώμα. Λέγεται ότι: «Αυτός που προστατεύει την αλήθεια, θα προστατευτεί από την αλήθεια». Λίγοι άνθρωποι σήμερα το πιστεύουν αυτό. Ουσιαστικά, πιστεύουν ότι θα πρέπει να λένε ψέματα, για να προστατέψουν τον εαυτό τους. Αλλά το να βρίσκεται κανείς σε αρμονία με τη Συμπαντική Θέληση, είναι η υψίστη προστασία.

H AΛHΘINH MAΣ ΦYΣH

Ερχόμαστε τώρα στην υψηλότερη μορφή αλήθειας. Την αλήθεια της αληθινής μας φύσης. Η άσκηση της αλήθειας, σημαίνει ακόμα την ανάμνηση της αλήθειας του ποιοι ή τι είμαστε στην πραγματικότητα. Εδώ αναφερόμαστε στην «αλήθεια» του Χριστού «που θα μας απελευθερώσει». Και η αλήθεια αυτή είναι ότι είμαστε αθάνατα πνεύματα, που είναι άτρωτα και πάντα ασφαλή, ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τίποτα, ότι είμαστε μέρος του συμπαντικού ωκεανού, ότι είμαστε υπέροχες και πανέμορφες υπάρξεις. Η αλήθεια είναι επίσης ότι δεν είμαστε αυτά τα σώματα και αυτές οι προσωπικότητες, αλλά ότι αυτά είναι προσωρινά οχήματα που χρησιμοποιούμε εδώ πάνω στη γη, για την έκφραση και την εξέλιξή μας.

Μια μέρα θα τα εγκαταλείψουμε και τότε θα συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια της πνευματικής μας ύπαρξης. Όμως έχουμε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την αλήθεια πριν εγκαταλείψουμε το υλικό μας σώμα. Αυτός είναι και ο σκοπός της ζωής. Όταν θα το έχουμε πραγματοποιήσει αυτό, τότε θα έχουμε την εσωτερική δύναμη να λέμε πάντα την αλήθεια.

ΟΧΙ ΚΛΟΠΗ – (YAMA Nο. 3)

Ελάχιστοι από εμάς που διαβάζουμε αυτό το βιβλίο είμαστε ικανοί να κάνουμε μια καθαρή κλοπή. Ελάχιστοι θα μπορούσαμε να ληστέψουμε μια τράπεζα ή να διαρρήξουμε ένα σπίτι για να πάρουμε χρήματα ή χρυσαφικά. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχουν διάφοροι πιο εκλεπτυσμένοι τρόποι κλοπής που περνούν απαρατήρητοι στη ζωή μας. Ας συζητήσουμε για μερικούς απ’ αυτούς τους «αφανείς» τρόπους.

Εμείς είμαστε απλώς, φιλοξενούμενοι πάνω στη Γη και ό,τι «έχουμε» το έχουμε δανειστεί από αυτήν. Τίποτα στην πραγματικότητα δε μας ανήκει. Φτάσαμε εδώ γυμνοί, χωρίς να έχουμε τίποτα και θα φύγουμε από εδώ χωρίς να πάρουμε απολύτως τίποτα. Όλα ανήκουν στην «Μητέρα Γη».

Επομένως, η ιδέα του να «κατέχει» κανείς υλικά αγαθά, είναι λαθεμένη και απατηλή. Στην ουσία, τίποτα δε μας «ανήκει». Η Γη μας δανείζει ό,τι χρειαζόμαστε στη διαδικασία της πνευματικής μας εξέλιξης. Όταν είμαστε υπερβολικά συγκεντρωμένοι στο να “έχουμε” και να “εξουσιάζουμε”, στο “εμένα” και “δικό μου”, τότε δημιουργούμε το υπόβαθρο για την κλοπή σε κάθε επίπεδο. Όταν κάποιος συσσωρεύει για τον εαυτό του μεγάλες ποσότητες από τους πόρους της Γης, τη στιγμή που οι άλλοι δεν έχουν τίποτα, τότε δημιουργεί τις προϋποθέσεις και την ανάγκη στον άλλον να κλέψει. Η συσσώρευση αγαθών από ένα άτομο, είναι μια μορφή κλοπής, που δημιουργεί μια άλλη μορφή κλοπής. Αλλά ας αναλύσουμε αυτήν την ασυνήθιστη ιδέα.

Υπάρχουν δύο παράγοντες που καθορίζουν την ηθική και την αγνότητα των πραγμάτων που κατέχουμε, καθώς και τη σχέση μας με αυτό. Ο ένας είναι πως αποκτήσαμε ότι έχουμε και ο άλλος πως χρησιμοποιούμε αυτό που έχουμε ή τι κάνουμε με αυτά που έχουμε.
Ας εξετάσουμε τον πρώτο παράγοντα.

ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΑΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βγάζει κανείς σωστά χρήματα. Ο ένας είναι μέσα από την εργασία, που βασίζεται στη τίμια δράση. Ο άλλος είναι μέσα από την κληρονομιά. Ό,τι κληρονομούμε είναι δικό μας, για να το χρησιμοποιήσουμε με έναν ενάρετο τρόπο. (Θα συζητήσουμε αργότερα την ορθή χρήση).
Όμως μπορεί να παρουσιαστούν κάποια εμπόδια ανάμεσα σε αυτό που θα πρέπει να κληρονομήσουμε και αυτό που τελικά κληρονομούμε. Αυτό δεν είναι οπωσδήποτε «αδικία», όπως πολλοί μπορεί να σκεφτούν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται να πάρουμε κάποιο μάθημα μέσα από το να μην μπορούμε να πάρουμε αυτό «που δικαιωματικά μας ανήκει». Μπορούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται, στα πλαίσια της νόμιμης και πρέπουσας συμπεριφοράς, για να αποκτήσουμε αυτό που μας ανήκει. Αν όμως οι δυνάμεις της ζωής μας εμποδίσουν σ’ αυτό παρόλες τις προσπάθειές μας, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, να ξεχάσουμε το παρελθόν, να συγχωρέσουμε αυτούς που μας αδίκησαν και να συμπεράνουμε ότι κατά κάποιο τρόπο αυτό ήταν το «δίκαιο» αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολύ πιο πολύτιμα πράγματα να κληρονομήσει κανείς από τους γονείς του εκτός από χρήματα, σπίτια ή γη. Υπάρχει αγάπη, αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα, αξιοπρέπεια και μια μεγάλη ποικιλία από ταλέντα και ικανότητες. Αυτά είναι τα πραγματικά δώρα που κάνουν τη ζωή εύκολη και όμορφη. Χωρίς αυτά μια περιουσία μπορεί να χαθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Χωρίς αυτά η περιουσία δε μπορεί να δώσει ευτυχία και γι’ αυτό είναι χωρίς αξία.

Tώρα ας δούμε τι σημαίνει να κερδίζουμε χρήματα με ορθό τρόπο. Kερδίζουμε χρήματα με το σωστό τρόπο όταν κάνουμε σε κάθε μας συναλλαγή με τους άλλους «αυτό που θα θέλαμε να κάνουν εκείνοι σε μας».

Ποιες είναι όμως οι πλευρές αυτού του χρυσού κανόνα.

1. Να μη λέμε ψέματα για να κερδίσουμε.

2. Το προϊόν (η υπηρεσία) που πουλάμε να έχει την ποιότητα που θα θέλαμε εμείς, να το αγοράσουμε και που θα το πληρώναμε με ευχαρίστηση.

3. Το προϊόν που παράγουμε, η υπηρεσία ή εργασία που προσφέρουμε, να είναι ακριβώς αυτό που λέμε ότι είναι και όχι κάτι άλλο.

4. Η εργασία που κάνουμε για κάποιον, να είναι της ίδιας ποιότητας που θα ζητούσαμε και εμείς. Αν πληρωνόμαστε για μια εργασία που κάναμε με μισή καρδιά και καταβάλλαμε το 50% των προσπαθειών μας τότε, κατά κάποιο τρόπο, κλέβουμε τον άνθρωπο που μας πληρώνει.

5. Από την άλλη, αυτός που πληρώνει για κάποια εργασία, θα πρέπει να αισθάνεται ότι είναι πρόθυμος να κάνει την ίδια δουλειά με τον ίδιο μισθό, διαφορετικά κλέβει τον άνθρωπο που πληρώνει.

6. Όταν κάποιος χτίζει ένα σπίτι ή παράγει κάποιο προϊόν, θα πρέπει να δείχνει την ίδια φροντίδα και να τοποθετεί τα ίδια υλικά με αυτά που θα έβαζε αν ήταν δικό του το σπίτι ή το προϊόν.

7. Θα πρέπει ακόμα να μην παίρνει κανείς κάποια θέση σε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό αν δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα ή εμπειρία. Γι’ αυτό και δε δίνουμε, ούτε δεχόμαστε δουλειές που έχουν σχέση με την οικογένεια ή άλλου είδους γνωριμίες, παρά μόνο με την προϋπόθεση ότι είναι κανείς ικανός να κάνει την εργασία, καλύτερα από τους άλλους υποψήφιους, που δεν έχουν αυτές τις «γνωριμίες».

Το κλειδί λοιπόν για τη σωστή απόκτηση χρημάτων, είναι να είμαστε πάντα έτοιμοι να μπούμε στη θέση του άλλου ατόμου σε μια συμφωνία ή συναλλαγή έτσι ώστε αν οι θέσεις άλλαζαν ξαφνικά και δεχόμαστε αυτό που πριν προσφέραμε, να είμαστε το ίδιο ευτυχείς. Αν αυτό δεν ισχύει τότε αυτό σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο κλέβουμε τον άλλο.

ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ

Υπάρχει ένα αρχαίο πανέμορφο σανσκριτικό γνωμικό που λέει “ΑRDΗΑ-DΗΑRΜΑ-ΚΑΜΑ-ΜΟΚSΗΑ”. ΑRDΗΑ σημαίνει πλούτος, με την ευρεία έννοια της λέξης που περιλαμβάνει χρήματα, γη, σπίτια, αντικείμενα, ενέργεια, ιδέες, ταλέντα και σκέψεις. Η λέξη DΗΑRΜΑ έχει πολλές έννοιες και είναι δύσκολο να μεταφραστεί εύκολα στις δυτικές γλώσσες. Σημαίνει σωστή δράση. Σημαίνει ακόμα κάθε πράξη που συνεισφέρει στη σωματική, συναισθηματική, νοητική και πνευματική ευημερία του ατόμου και της κοινωνίας. Σημαίνει υπέρβαση του προσωπικού “εγώ” και των εγωιστικών αναγκών και ζωή αφιερωμένη στο καλό του συνόλου. Σημαίνει να κάνει κανείς πάντα το σωστό. Σημαίνει να χρησιμοποιεί κανείς οποιοδήποτε «πλούτο» έχει με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελε να τον χρησιμοποιούν για το καλό της ανθρωπότητας. Σημαίνει να είναι σε αρμονία με τη ροή της ζωής, με τη ροή των δυνάμεων της εξέλιξης που υπάρχουν μέσα μας και γύρω μας.

Επομένως ό,τι παίρνουμε από τη ζωή αυτή, είναι στην πραγματικότητα μια δοκιμασία για να δούμε πόσο ικανοί είμαστε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά, δηλαδή με ανιδιοτέλεια. Υπάρχει στη βίβλο η παραβολή για τα «Τάλαντα» που έδωσε ο αφέντης στον καθένα από τους τρεις υπηρέτες του. Οι δυο πρώτοι που διπλασίασαν τα «τάλαντά» τους με το να τα χρησιμοποιήσουν σωστά θεωρήθηκαν ικανοί και τους δόθηκαν μεγαλύτερα ποσά. Ο τρίτος υπηρέτης που έκρυψε το «τάλαντό» του, θεωρήθηκε ανίκανος να διαχειρίζεται χρήματα και έτσι του πήραν πίσω ό,τι του είχαν δώσει και τα δωρίσαν στους άλλους. Επίσης, όταν ο Χριστός πέρασε μπροστά από τη συκιά και είδε ότι δεν έδινε καρπούς, την καταράστηκε και ξεράθηκε.

Έχουμε έρθει εδώ για να παράγουμε, να δημιουργούμε, να προσφέρουμε. Όχι για να κρύβουμε ό,τι έχουμε από φόβο μη το χάσουμε. Έτσι, η «νταρμική» χρήση του πλούτου μας, θα ήταν να φροντίζουμε τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς μας και των ατόμων που εξαρτώνται από μας. Αυτό σημαίνει να τους δίνουμε τροφή, ρούχα, στέγη και μόρφωση. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν όρια στο τι ξοδεύει κανείς από προσωρινό καπρίτσιο και επιθυμίες που δημιουργούνται από την καταναλωτική μας κοινωνία. Θα πρέπει ακόμα να φροντίζει να μην ξοδεύει τους διάφορους πόρους της Γης όπως το νερό, την τροφή, το ηλεκτρικό, το πετρέλαιο κ.λπ. Το να ξοδεύει κανείς, είναι σαν να κλέβει τους άλλους. Αρρωσταίνουμε από το πολύ φαγητό, ενώ άλλοι είναι άρρωστοι γιατί δεν έχουν αρκετό. Θα ήμασταν επίσης πιο υγιείς αν προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να παράγουν τη δική τους τροφή.

Άλλη μεγάλη σπατάλη είναι η συσσώρευση και η συλλογή. Δημιουργούμε μπλοκαρίσματα στη ροή της ενέργειας μέσα στην κοινωνία όταν οι ντουλάπες μας είναι γεμάτες με ρούχα, παπούτσια, σακάκια, όταν οι τοίχοι μας είναι γεμάτοι από πανάκριβους πίνακες και όταν τα μπάνια μας είναι γεμάτα από ακριβά καλλυντικά, ενώ καθημερινά 40.000 παιδιά πεθαίνουν από πείνα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να πάνε σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, σε γεωτρήσεις για νερό και για κατασκευή μικρών βιομηχανιών που θα βοηθούσαν αυτούς τους ανθρώπους να ανεβάσουν το βοιωτικό τους επίπεδο.
Εξελισσόμαστε μέσα από τον πλούτο που έχουμε, καθώς και μερικοί εξελίσσονται μέσα από την κατάσταση της φτώχειας μέσα στην οποία ζουν. Αυτό είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος. είναι όμως και μια δοκιμασία για το μέλλον. Το μάθημα είναι ότι όλοι είμαστε ένας. Η αδιαφορία μας για τα βάσανα των άλλων είναι μια ακόμα μορφή «κλοπής».

Ό,τι μας έχει δοθεί, έχει σκοπό να δοκιμάσει αν η ωριμότητα, η συμπόνια, η αγάπη και η σοφία μας είναι αρκετά δυνατές ώστε να αντισταθούν στη λάμψη και την άνεση των υλικών αγαθών. Δεν είναι εύκολο αυτό. Γι’ αυτό και ο Χριστός είπε πως είναι πολύ δύσκολο για έναν πλούσιο άνθρωπο να μπει στο βασίλειο των ουρανών. Ερωτεύεται τα αντικείμενά του και στο τέλος γίνονται εκείνα το αφεντικό του. Δε μπορεί να πείσει τον εαυτό του να χρησιμοποιήσει τα αγαθά για το Dharma, για το καλό δηλαδή όλων. Η περιουσία του γίνεται εμπόδιο στην πνευματική του πρόοδο.

Ό,τι έχουμε δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της προσωπικής μας προσπάθειας, όσο της Θείας Χάρης. Τόσοι άλλοι άνθρωποι έχουν δουλέψει πολύ σκληρότερα και δεν έχουν αποκτήσει τίποτα. Άλλοι πάλι έχουν δουλέψει ελάχιστα ή καθόλου και έχουν τόσα πολλά. Όλα είναι ένα θέατρο, μια δοκιμασία, μια ευκαιρία για πνευματική ανάπτυξη. Ό,τι έχουμε είναι δανεισμένο από τη Γη, για να το χρησιμοποιήσουμε σωστά για το καλό της ζωής πάνω στη Γη. Είναι σα να είμαστε υπεύθυνοι επενδύσεων σε μια Τράπεζα και αρχίζουμε να παίρνουμε χρήματα για τον εαυτό μας, αντί να τα χρησιμοποιούμε για το καλό της Τράπεζας.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΣΣΩΡΕΥΟΥΜΕ;

Υπάρχουν λοιπόν διάφορες εκλεπτυσμένες μορφές κλοπής. Αιτίες αυτής της συμπεριφοράς μας είναι:
1. Η ανασφάλειά μας, που μας οδηγεί στο να μαζεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, απλά και μόνο για την περίπτωση που θα δυσκολέψουν τα πράγματα στο μέλλον. Αυτό ως ένα σημείο είναι λογικό. Όμως, πόσα πρέπει να βάλει κανείς στην άκρη για να αισθάνεται ασφαλής; Και είναι ποτέ κανείς ασφαλής από σεισμό, φωτιά, βία, αρρώστια ή το χάσιμο ενός αγαπημένου προσώπου, απλά επειδή έχει πολλά λεφτά; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η μεγαλύτερη ασφάλεια είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον των φίλων, για να μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία.

2. Η απληστία για χρήματα και ευχαρίστηση σπρώχνει τον άνθρωπο στο να μαζεύει χρήματα και αντικείμενα, για να είναι σίγουρος ότι θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του.

3. Η ανάγκη για επιβεβαίωση από την κοινωνία μέσα από την εικόνα της επιτυχίας που μετριέται από το πόσα χρήματα, σπίτια, ή αντικείμενα έχει κανείς, είναι ένα άλλο κίνητρο για να κρατάει κάποιος την περιουσία του για τον εαυτό του. Μπορεί ακόμα να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους σε ανήθικες πράξεις για να αποκτήσουν περιουσία. Μαζί με αυτήν την ανάγκη συμβαδίζει και η ανάγκη για εξουσία πάνω στους άλλους· κάτι που μπορεί να γίνει αιτία να χρησιμοποιεί κάποιος τα χρήματα για να ελέγχει τους άλλους και έτσι να έχει την εντύπωση ότι είναι σπουδαίος, δυνατός και όπως πρέπει.

Έτσι, τα εμπόδια στη «νταρμική» χρήση της περιουσίας μας προέρχονται από βασικές εσωτερικές αμφιβολίες για τον εαυτό μας και από έλλειψη εσωτερικής ολοκλήρωσης. Ο άνθρωπος που έχει εσωτερική ασφάλεια, ικανοποίηση, επιβεβαίωση και αυτοπαραδοχή δε χρειάζεται να συσσωρεύει χρήματα και αντικείμενα. Απελευθερώνεται από αυτές τις παγίδες και χρησιμοποιεί όλους τους υλικούς, συναισθηματικούς, νοητικούς και πνευματικούς πόρους για τη θεραπεία της ανθρωπότητας.

Κάθε στιγμή στη ζωή μας χρειάζεται να επιλέξουμε ανάμεσα στην ασφάλεια (εξωτερική) και την εξέλιξη. Το δεύτερο μέρος της σανσκριτικής φράσης εφαρμόζεται εδώ. «ΚΑΜΑ» σημαίνει επιθυμία και «ΜΟΚSΗΑ» σημαίνει απελευθέρωση. Έτσι, όπως κάθε περιουσία πρέπει να διοχετεύεται προς το DΗΑRΜΑ (δηλαδή την ευημερία όλων), έτσι και κάθε επιθυμία πρέπει να διοχετεύεται προς την απελευθέρωση ή τη φώτιση.

Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγουμε την εξέλιξη και την απελευθέρωση – αντί την ασφάλεια που μας κάνει να τρέχουμε πίσω από προσωρινές ανέσεις και απολαύσεις, ενώ οι συνάνθρωποί μας πεθαίνουν από πείνα.

ΟΧΙ ΦΘΟΝΟΣ (YAMA Nο. 4)

Από παιδιά έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές την εντολή, να μη ζηλεύουμε το γείτονά μας. Συνήθως την ακούμε συνοδευόμενη από την καταδίκη ότι σε τέτοια περίπτωση εγκληματούμε εναντίον του ανθρώπου που ζηλεύουμε. Πραγματικά, η υπερβολική ζήλεια μπορεί να γίνει αιτία να αντιδράσουμε ιδιαίτερα εγωιστικά και αρνητικά για τους άλλους. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η ζήλια και ο φθόνος βλάπτουν μόνο εμάς.

ΦΘΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΧΗΣ

Όταν φθονούμε κάποιον για αυτό που είναι ή γι’ αυτό που έχει, τότε δε δεχόμαστε την ομορφιά της δικής μας ζωής. Αγνοούμε την τέλεια μοναδικότητα της ζωής μας και το πόσο διαφορετική είναι από τη ζωή των άλλων γύρω μας. Ποτέ δύο άτομα γεννημένα πάνω στη γη δεν έχουν ζήσει ακριβώς την ίδια ζωή, με τις ίδιες σκέψεις, ικανότητες, ιδιοκτησίες, ταλέντα, ενδιαφέροντα και ρόλους. Καθένας μας είναι η μοναδική έκφραση της μίας παγκόσμιας συνειδητότητας. Όταν φθονούμε κάποιον γι’ αυτό που κάνει ή που έχει, τότε απορρίπτουμε τον εαυτό μας και ότι μας έχει δοθεί. Αυτό σημαίνει ακόμα ότι απορρίπτουμε το Θεϊκό Σχέδιο. Αυτό που μας δόθηκε, μπορεί να μοιάζει λιγότερο ή μικρότερο από ό,τι έχει δοθεί στους άλλους, αλλά εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσει στην εξέλιξή του, να μάθει τα μαθήματά του και να παίζει τους ρόλους που ήρθε να παίξει σ’ αυτήν την ενσάρκωση.

Αν δεν έχουμε αρκετά, αυτό σημαίνει ότι είναι χρήσιμο για μας να μην έχουμε περισσότερα, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή. Σημαίνει ότι αν είχαμε πιο πολλά, θα ήταν εμπόδιο στην ανάπτυξή μας. Μπορεί να χρειάζεται να έχουμε λιγότερα για να δραστηριοποιηθούμε και να δουλέψουμε για να αποκτήσουμε περισσότερα. Σκοπός μας μπορεί να είναι να έχουμε περισσότερα χρήματα, αντικείμενα, γνώση, ικανότητες ή πνευματική συνείδηση. Σε κάθε περίπτωση, θα μάθουμε πολλά στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την κατάστασή μας.

Όταν αισθανόμαστε ζήλια για τους άλλους, χάνουμε πολύ ενέργεια, ενώ θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για την ολοκλήρωση του σκοπού της ζωής μας. Όταν φθονούμε, δε μπορούμε να είμαστε χαλαροί, ούτε γαλήνιοι. Έχουμε συνέχεια την ανάγκη να φτάσουμε τους άλλους, να αποκτήσουμε αυτά που έχουν, να μοιάζουμε με κείνους, όχι γιατί με το να πετύχουμε κάτι τέτοιο θα είμαστε πιο ευτυχείς αλλά γιατί δε δεχόμαστε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι.

Ο άνθρωπος που δέχεται τον εαυτό του όπως είναι, δε νιώθει ζήλια ή φθόνο. Είναι ικανοποιημένος με αυτά που έχει και με αυτό που είναι, ενώ παράλληλα γνωρίζει ότι βρίσκεται στη διαδικασία της εξέλιξης. Ξοδεύει χρόνο και ενέργεια για να βελτιώσει την ποιότητα του σώματος, του νου, της προσωπικότητας και της ζωής του, χωρίς αυτό να γίνεται για να μοιάσει στους άλλους ή για να έχει ό,τι έχουν οι άλλοι. Ακολουθεί την εσωτερική φωνή που τον οδηγεί προς την αυτοβελτίωση, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι γύρω του. Αυτός που δε δέχεται τον εαυτό του, αναγκαστικά ακολουθεί τις φωνές, τις ανάγκες και τις επιθυμίες αυτών που τον περιβάλλουν. Δεν έχει σταθερότητα.

Ο φθόνος και η ζήλια είναι φανερά σημάδια έλλειψης αυτοπαραδοχής και αυτοεπιβεβαίωσης. Το άτομο που νιώθει έτσι, δεν έχει ακόμα αισθανθεί την εσωτερική του αξία. Όταν στο τέλος αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του είναι τέλειο μέρος του τέλειου θεϊκού σχεδίου που σταδιακά ξετυλίγεται, θα πάψει να φθονεί τους άλλους. Τότε θα χαρεί για όλα εκείνα που του έχουν δοθεί από τη ζωή, ακόμη και αν μερικά από αυτά είναι δυσάρεστα, όπως αρρώστιες ή φτώχεια. Θα καταλάβει ότι οι καταστάσεις αυτές είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει την εξέλιξή του. Το μάθημά του μπορεί να είναι να δέχεται τα πράγματα όπως έρχονται ή να κάνει προσπάθειες για να τα ξεπεράσει. Και στις δύο περιπτώσεις αυτός θα είναι ο νικητής.

ΔIAKPIΣH ΣTO ΣEΞ KAI ΣTIΣ EΛΞΕΙΣ ΠPOΣ TIΣ AΠOΛAYΣEIΣ (YAMA Nο. 5)

H ανάγκη για το άλλο φύλο είναι από τις πιο δυνατές μας ανάγκες.
Yπάρχει σήμερα αρκετή σύγχυση γύρω από το ρόλο του σεξ στο πνευματικό δρόμο. Δεχόμαστε διαφορετικά και συγκρουόμενα μηνύματα από την εκκλησία, τους γονείς, τους φίλους, τους ψυχολόγους, τους γιατρούς, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τα διάφορα περιοδικά. Tι να πιστέψουμε και ποιόν; Πώς να δημιουργήσουμε τη δική μας προσωπική άποψη;

OPIΣMENEΣ AΠOΨEIΣ

Mερικές από τις απόψεις που ακούμε γύρω από τα θέματα του έρωτα, του σεξ και της αγάπης είναι οι εξής:
1. Tο σεξ είναι αμαρτία, χρειάζεται μόνο για τη δημιουργία παιδιών.
2. Tο σεξ εξαγνίζεται με το μυστήριο του γάμου.
3. Tο σεξ έξω από τον γάμο είναι θανάσιμη αμαρτία.
4. Tο να έχει κάποιος σεξουαλική σχέση με οποιονδήποτε είναι καλό αν υπάρχει συναίσθημα «αγάπης».
5. Tο σεξ είναι μια ιερή πράξη ένωσης ανάμεσα σε δύο συνειδητές υπάρξεις.
6. H σεξουαλική δραστηριότητα είναι καλή για την υγεία και θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι τα βαθιά γεράματα.
7. Στη σεξουαλική πράξη καταναλώνεται πολύτιμη και ζωτική ενέργεια, που θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε υψηλότερης μορφής δημιουργική ενέργεια ή αυτογνωσία.
8. H σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα και με οποιονδήποτε, ακόμα και με άτομα του ίδιου φύλου.
9. Δε θα πρέπει κανείς να καταπιέζει τις σεξουαλικές του επιθυμίες, γιατί αυτό μπορεί να τον βλάψει σωματικά και ψυχολογικά.
10. Oι άντρες μπορούν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, όχι όμως οι γυναίκες.
11. Kαι οι άντρες και οι γυναίκες μπορούν να έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις.
12. H σεξουαλική σχέση είναι παγίδα, που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουμε τη λογική μας και τη διαύγεια πνεύματος.
13. O έρωτας είναι η χαρά της ζωής και αξίζει τον κόπο να αφοσιώνεται κανείς σ’ αυτόν, ανεξάρτητα από το τι του στοιχίζει στ’ άλλα επίπεδα της ζωής του.
14. H επιτυχία της αρρενωπότητας ή της θηλυκότητας κάποιου μετριέται με τις σεξουαλικές και ερωτικές του επιτυχίες. Διαφορετικά θα πρέπει κάτι να μη πηγαίνει καλά με αυτό το άτομο.
15. Δεν υπάρχει πραγματική αγάπη.
16. H πραγματική αγάπη περιλαμβάνει και υπερβαίνει τον έρωτα και το σεξ.
17. H πνευματική ανάπτυξη είναι αδύνατη όσο το άτομο είναι συγκεντρωμένο στις ερωτικές και σεξουαλικές του δραστηριότητες.
18. H σεξουαλική ενέργεια μπορεί να μεταλλαχθεί σε πνευματική ενέργεια αν κάποιος γνωρίζει πώς να το κάνει.

Ποιά από αυτές τις απόψεις πιστεύετε; Ίσως θα μπορούσατε να προσθέσετε κι άλλες δέκα πεποιθήσεις που δεν αναφέρονται εδώ. Ποιά είναι η αλήθεια; Πώς μπορεί κανείς να σχηματίσει μια προσωπική φιλοσοφική άποψη πάνω σ’ αυτόν τον τόσο σημαντικό, αλλά και μπερδεμένο τομέα της ζωής μας;

OYTE ΣΩΣTO – OYTE ΛAΘOΣ

Kαταρχήν δεν πιστεύω ότι το θέμα είναι ΠOIOΣ EXEI ΔIKIO και ΠOIOΣ EXEI AΔIKO. Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι σωστές ή λαθεμένες, ανάλογα με το δρόμο όπου βρίσκεται κανείς στο ταξίδι του προς την αυτογνωσία ή την πνευματική φώτιση. Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την περηφάνια και την ενοχή που είναι συνυφασμένες με την ιδέα του σωστού και του λάθους, του καλού ή του κακού. Eκείνο που είναι «σωστό» και «καλό» είναι εκείνο που μας βοηθάει να προχωρήσουμε στο δρόμο μας προς την ενότητα με τους άλλους και το Θεό. Eκείνο που είναι «κακό» και «αμαρτωλό» είναι εκείνο που δημιουργεί μια αίσθηση απόστασης, μεταξύ του εαυτού μας και των άλλων ή μεταξύ του εαυτού μας και του Θείου που ζει μέσα μας.

Eπομένως, η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί για κάποιον να είναι παράγοντας αρμονίας και ενότητας στη σωματική και ψυχολογική του ζωή, ενώ για τον άλλον να είναι κατήφορος, χάσιμο της πνευματικής του ενέργειας και απόσπαση της προσοχής από τον πνευματικό στόχο. Δεν είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον έτσι όπως και ένας μαθητής γυμνασίου δεν είναι καλύτερος από έναν μαθητή του δημοτικού. Kαι οι δύο είναι καλοί και το ίδιο θεϊκοί στην εσωτερική τους φύση. O ένας απλούστατα είναι μεγαλύτερος, πιο έμπειρος και προετοιμασμένος για δυσκολότερα μαθήματα και ευθύνες.

Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, να εξετάσουμε με προσοχή τη ζωή μας, τους στόχους, τις επιθυμίες, τις συνήθειες, τις προσκολλήσεις και τα κίνητρά μας και να ξεκαθαρίσουμε εσωτερικά πόσο το σεξ ή ο έρωτας μας βοηθάει την παρούσα στιγμή να προχωρήσουμε προς την αγάπη ή μας απομακρύνει από αυτήν. Για τους περισσότερους ανθρώπους το σεξ και ο έρωτας παίζουν σημαντικό ρόλο για την επίλυση των διαφορών, την εναρμόνιση των ενεργειών και το πλησίασμα των ατόμων. Tο βασικό πρόβλημα είναι ότι το μέσο έχει γίνει σκοπός και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει ακόμη θεοποιηθεί. Tο σεξ και ο έρωτας είναι οι θεοί των σύγχρονων μέσων μαζικής ενημέρωσης, της τηλεόρασης, των περιοδικών, του κινηματογράφου της μοντέρνας κοινωνίας.
Oτιδήποτε διαφημίζεται περνά στο άτομο μέσα από το σεξουαλικό του κέντρο (προφανώς γιατί οι διαφημιστικές εταιρίες έχουν ανακαλύψει ότι αυτό είναι το πιο ανοιχτό κέντρο στον άνθρωπο σήμερα).

Tο σεξ και ο έρωτας υπάρχουν με το σκοπό να μάθουμε σιγά-σιγά να αγαπάμε. Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητο, για τους περισσότερους από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, συνήθως σε νεαρή ηλικία, να βιώσουμε αυτήν τη μορφή επικοινωνίας. Όμως ξεχνάμε τι είναι αγάπη. Tη μπερδεύουμε με την προσκόλληση, την επιθυμία, τη λαγνεία, την ταύτιση, την ανησυχία, το άγχος, το φόβο, την περηφάνια, τον έλεγχο και διάφορα άλλα συναισθήματα. Γι’ αυτό να αναρωτηθούμε αν η σεξουαλική μας δραστηριότητα ή τα συναισθήματα του έρωτα, μας φέρνουν πιο κοντά στο συναίσθημα της αγνής αγάπης για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και για ολόκληρη την ανθρωπότητα ή είναι, απλά, εκδηλώσεις των προσωπικών φυσιολογικών αναγκών και των συναισθημάτων ανασφάλειας ή ανάγκη για επιβεβαίωση του “εγώ” ή ακόμα αισθησιακή ευχαρίστηση.

ΣΩMA – ΠPOΣΩΠIKOTHTA – ΨYXH

O άνθρωπος είναι σώμα, προσωπικότητα, ψυχή. Όταν ένα σώμα έλκεται από ένα άλλο, αυτό είναι σεξ. Όταν μια προσωπικότητα έλκεται από μια άλλη προσωπικότητα αυτό είναι έρωτας. Aγάπη είναι η έλξη ανάμεσα σε δύο ψυχές. Όπου υπάρχει αγάπη, ακολουθεί φυσιολογικά έρωτας ή σεξ σαν τρόπος εκδήλωσης της πνευματικής ενότητας που ήδη υπάρχει, στο επίπεδο της προσωπικότητας και του σώματος.
Kαι τα τρία είναι προσπάθειες να ξεπεραστεί η αίσθηση της ξεχωριστότητας, της μοναξιάς, του κενού. Kαι τα τρία εκφράζουν την ανάγκη της ψυχής να ενωθεί και πάλι με τις άλλες ψυχές που είναι απλά μέρη της μίας αληθινής ύπαρξης – του παγκόσμιου πνεύματος.

Aλλά το σεξ και ο έρωτας, από μόνα τους, σπάνια δημιουργούν μια απόλυτη αίσθηση ενότητας αν δεν υπάρχει ταυτόχρονα διαρκής και αγνή αγάπη, για να ενώσει και τις ψυχές εκτός από τα σώματα και τις προσωπικότητες.

Eκείνο που συνήθως αποκαλούμε αγάπη είναι στην πραγματικότητα σεξουαλική έλξη ή έρωτας. Aπόδειξη γι’ αυτό είναι το ότι όταν η άλλη προσωπικότητα αρχίζει να αλλάζει ή τα ενδιαφέροντά μας αλλάζουν, η αγάπη μας ξεφτίζει και γίνεται απογοήτευση και μερικές φορές θυμός, πόνος, πίκρα και δυσαρέσκεια. Σε τέτοια περίπτωση, η αγάπη μας δεν είναι χωρίς όρους. Συνήθως η έλξη λειτουργεί στο επίπεδο των αναγκών της προσωπικότητας, άλλες φορές καθαρά στο σωματικό επίπεδο και σπάνια στο επίπεδο των αναγκών της ψυχής.

Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει κανείς, ότι οι οδηγίες αυτές δε δημιουργήθηκαν για να μας ελέγξουν ή για να μας αποτρέψουν από την αμαρτία. Δημιουργήθηκαν σαν γενικές οδηγίες, που βοηθούν στην ανάπτυξη της συνειδητότητάς μας και στην πραγμάτωση της αληθινής πνευματικής μας φύσης. Είναι αδύνατο να έχει κάποιος συνείδηση της πνευματικής του φύσης και παράλληλα να νιώθει φθόνο, ζήλια ή θυμό. Αισθάνεται τόσο δυνατός, τόσο μεγάλος, τόσο άφοβος, ώστε δε χρειάζεται να συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο· αντίθετα είναι γεμάτος αγάπη και υπηρετεί τους συνανθρώπους του.

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ
Download page

Ευχαριστούμε για την προσφορά σας.

Μπορείτε να κατεβάσετε το ηλεκτρονικό βιβλίο με του να κάνετε δεξί κλικ πιο κάτω.

ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ

Αν έχετε κανένα πρόβλημα, στείλτε μας ένα email στο armoniki@holisticharmony.com

Να είστε καλά.

Η ΝΕΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ

Η ΝΕΑ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 

ΑΣΚΣΗΣΗ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ

=======================

ΑΡΘΡΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΑΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗΣ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ;

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΑΓΑΠΩ

=========================

ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Γεια σας,

Εύχομαι να βρείτε αυτά τα βίντεο πολύ χρήσιμα για την υγεία, ηρεμία και την ευτυχία σας. Στο τέλος να βρείτε τα πρώτα μαθήματα για την Αυτογνωσία και μετά μια λίστα από συντονιστές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Επίσης, θα βρείτε ειδικές σελίδες για πολύ σημαντικά θέματα για το όφελος σας.

(Αν έχετε ζητήσει μια προσωπική συνάντηση με τον Ρ.Η. Νατζέμυ, προτιμάει να έχετε μελετήσει τα πιο κάτω βίντεο πριν μιλήσετε.)

Αν έχετε σοβαρά ψυχολογικά ή σωματικά προβλήματα να ρωτήστε πάντα τον γιατρό , ψυχίατρο ή ψυχολόγο σας πριν εφαρμόσετε τεχνικές.

Νέο – Βοήθεια στην παρακολούθηση των βίντεο του Ρόμπερτ Ήλια Νατζέμυ στο Youtube.

Κάντε κλικ το λινκ εδώ http://www.armonikizoi.com/el_downloads?did=894

θα βρείτε τις σελίδες που συνοδεύουν τα μαθήματα της Ενεργειακής Ψυχολογίας εδώ http://www.armonikizoi.com/2015/enpsya

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

===========================

Πριν μελετήστε τα βίντεο και τις άλλες πήγες εδώ, μπορεί να θέλετε να διαβάστε τι λένε μερικοί γιατροί και ψυχίατροι για το EFT που θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε από τα βίντεο πιο κάτω.

H εμπειρία μας είναι ότι αυτά που λένε αληθεύει επίσης για τις άλλες τεχνικές της ενεργειακής ψυχολογίας.

====================

E.F.T. για την Απελευθέρωση

από Φόβο, Άγχος και Άλλα Αρνητικά Συναισθήματα

======================

Τα τελευταία 40 χρόνια ένας αριθμός νέων μορφών ψυχοθεραπείας έχει γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των ψυχολόγων, ψυχιάτρων, γιατρών και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται με τη συναισθηματική, νοητική, σωματική και πνευματική αρμονία του ανθρώπου.

Τι λένε για το EFT οι θεραπευτές σ’ όλο τον κόσμο

«Το EFT προσφέρει μεγάλα θεραπευτικά οφέλη.» Deepak Chopra, MD

«Χρησιμοποιώ συχνά το EFT στους ασθενείς μου με σπουδαία αποτελέσματα.» «Κάποια μέρα το ιατρικό επάγγελμα θα ξυπνήσει και να κατανοήσει ότι τα ανεπίλυτα συναισθηματικά θέματα είναι η κύρια αιτία του 85% όλων των ασθενειών. Τότε, το EFT θα είναι ένα από τα κυριότερα θεραπευτικά εργαλεία …. όπως είναι και για μένα.» Eric Robins, MD, συγγραφέας του «Τα Χέρια σου Μπορούν να σε Θεραπεύσουν»

«Το EFT υπήρξε για μένα η μοναδικά αποτελεσματική τεχνική που έχω χρησιμοποιήσει στα 45 χρόνια που ασκώ την ψυχιατρική. Είχα επιτυχία με τον πανικό, το κοινωνικό άγχος και πολλές άλλες διαταραχές.» Curtis Steele, MD, Canada

«Στα 50 χρόνια που ασκώ την ψυχιατρική, το EFT έχει αποδειχτεί μία από τις πιο γρήγορες και αποτελεσματικές τεχνικές που έχω ποτέ χρησιμοποιήσει.» Henry Altenberg, MD, USA

«Το EFT είναι στην κορυφή της νέας θεραπευτικής κίνησης.» Candace Pert, PhD, συγγραφέας του «Μόρια Συναισθήματος»

«Το EFT, απομακρύνοντας το συναισθηματικό τραύμα, βοηθάει επίσης στη θεραπεία των σωματικών συμπτωμάτων.» Norm Shealy, MD, συγγραφέας του «Ψυχική Ιατρική»

«Το EFT προορίζεται να γίνει το κορυφαίο θεραπευτικό εργαλείο για τον 21ο αιώνα.» Cheryl Richardson, συγγραφέας του «Το Αλάθητο Άγγιγμα της Χάρης»

«Το EFT είναι μια απλή, ισχυρή διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη δραστηριότητα, υγεία και συμπεριφορά των γονιδίων.» Bruce Lipton, PhD, συγγραφέας του «Η Βιολογία της Πεποίθησης»

«Το EFT είναι απλό, αποτελεσματικό και έχει καταπληκτικά αποτελέσματα. Νομίζω ότι θα έπρεπε να διδάσκεται στο Δημοτικό σχολείο.» Donna Eden, συγγραφέας του «Η Υπόσχεση της Ενεργειακής Ψυχολογίας»

«Το EFT δουλεύει σπουδαία με μένα. Είναι η 13η νύχτα που κοιμάμαι χωρίς πόνο ινομυαλγίας και αυτό είναι φαινόμενο για μένα. Από το 1991, από την έφοδο αυτής της ασθένειας, δεν είχα δύο συνεχόμενες νύχτες χωρίς πόνο. Το εκτιμώ πάρα πολύ. Ένα μεγάλο Ευχαριστώ.» Janet Cole

«Εκτός από ποικίλα συναισθηματικά θέματα, έχω χρησιμοποιήσει το EFT με εντυπωσιακά αποτελέσματα για πολλά σωματικά προβλήματα, όπως Κήλη, Καντιτίαση και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Η διαδικασία είναι απαλή και συχνά ωφελεί εκεί που άλλες μέθοδοι αποτυχαίνουν.» Raul Vergini, MD Italy

«Έχω βρει το EFT τόσο χρήσιμο που έχει γίνει το βασικό εργαλείο της πρακτικής μου. Το έχω χρησιμοποιήσει με επιτυχία για ένα μακρύ κατάλογο συναισθηματικών θεμάτων, ακόμη και για παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι, όταν υποχωρούν τα συναισθηματικά προβλήματα, συχνά ανακουφίζονται συγχρόνως και σωματικές ασθένειες. Το έχω δει να συμβαίνει με τα συμπτώματα της ινομυαλγίας καθώς και με προβλήματα κατάποσης, πόνους της μέσης, αιμορροΐδες, οξύτητα, αναπνευστικά προβλήματα, στομαχικό πόνο, κολπίτιδα, πονοκεφάλους, πόνους των αρθρώσεων και στομαχικά προβλήματα.» Sonia Novinsky, Ph.D., Brazil

Ακολουθεί ένας μερικός κατάλογος ψυχοσωματικών προβλημάτων τα οποία έχουν ανταποκριθεί θετικά στο EFT:

Απώλεια βάρους Άγχος/Κρίσεις Πανικού Διατροφικές Διαταραχές Θέματα Σχέσεων Αντιμετώπιση του Θυμού Παιδική Συμπεριφορά Δυσλεξία Αλλεργίες Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα Άσθμα Αϋπνία Πολλαπλή Χημική Ευαισθησία Αντιμετώπιση του Πόνου Γυναικολογικά Προβλήματα Ανδρικά Προβλήματα Αυτοπαραδοχή/Αυτοεκτίμηση Αφθονία Αθλητική Απόδοση Πνευματική Σύνδεση Φοβίες Τραύματα Πολέμου Τραύματα Σεξουαλικής Κακοποίησης Εθισμοί Κατάθλιψη Υπέρταση Ινομυαλγία ♦ Ημικρανίες ♦ Χρόνια Κόπωση ♦ Επίμονη/Σπαστική Διαταραχή ♦ Καρκίνος ♦ Ασθένεια Πάρκινσον ♦ Μυϊκή Δυστροφία ♦ Σκλήρυνση κατά Πλάκας ♦ Ρευματοειδής Αρθρίτιδα ♦ Κυστική Ίνωση ♦ Διαβήτης ♦ Ηπατίτιδα C ♦Νόσος ALS-Lou Gehrig

======================

Προτείνουμε να ξεκινήστε με αυτά τα τρία βίντεο.

Και μετά να προχωρήστε στα άλλα.

======================

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ  

https://youtu.be/8s8atL9rdVk

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

(επαναλαμβάνετε πιο κάτω στην σειρά για την Ενεργειακή Ψυχολογία)

http://youtu.be/1NWSDThli4I

 

BE503 – E.F.T. 1 A+B

https://www.youtube.com/watch?v=-JTHRFFikGY

======================

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 8 ΜΑΘ 2014

======================

NO 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

http://youtu.be/1NWSDThli4I

NO 2 Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΕΝΤΟΝΑ

http://youtu.be/WFPFExXZcGc

NO 3 XO’OΠΟΝΟΠΟΝΟ

http://youtu.be/kdbWHzbLxcs

ΝΟ 4 – ΕΜΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

http://youtu.be/vead_KR4uY8

ΝΟ 5 – EFT, εξσσορρπιηση, κωδικας

http://youtu.be/iRBfImlVt3g

ΝΟ 6 – TAT

https://www.youtube.com/watch?v=tlJCLsc21XI

ΝΟ 7 – BSFF

http://youtu.be/rz2obx8aaXk

ΝΟ 8 ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

http://youtu.be/d-DGt6AqW0c

======================

Healing Code links

======================

Healing Code 01 – Ο Βασικός Κώδικας

http://youtu.be/1JVEKmIQ7O0

HEALING CODE 02 – Ασφάλεια

http://youtu.be/A6xG9cMR4Bo

HEALING CODE 03 – Αυτό-Παραδοχή

http://youtu.be/P3xCRNPM7c8

HEALING CODE 04 – Ελευθερία

http://youtu.be/RkQhPex4srM

HEALING CODE 05 – Αυτό- Συγχώρεση

http://youtu.be/_KttePR85NY

HEALING CODE 06 – Χο’οπονοπονο

http://youtu.be/wl_jECh5flI

HEALING CODE 18 – Υγεία

http://youtu.be/k3Ou8_mseiE

============================

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YOUTUBE

https://www.youtube.com/user/HliasRobertNajemy

============================

Νέο – Βοήθεια στην παρακολούθηση των βίντεο του Ρόμπερτ Ήλια Νατζέμυ στο Youtube.

 1. Κάντε κλικ το λινκ εδώ http://www.armonikizoi.com/el_downloads?did=894
 1. Εκεί κάντε δεξί κλικ πάνω στο πορτοκαλί τετράγωνο που γράφει Download.

Έτσι θα κατεβάστε ένα αρχείο pdf στο κομπιούτερ σας.

 1. Όταν ανοίγετε το αρχείο θα βρείτε τα περισσότερα δωρεάν βίντεο του Ρόμπερτ σε εικόνες και μπορείτε να κάνετε κλικ σε οποία ομιλία θέλετε για να πάτε στο ίντερνετ να την δείτε.

Αν δυσκολευθείτε στείλετε μας ένα email με την λέξη ΒΙΝΤΕΟ στο armoniki@holisticharmony.com και θα σας στείλουμε το αρχείο.

=================================

Για ακόμα άλλα βίντεο του Ρόμπερτ δείτε εδώ.

http://www.armonikizoi.com/2012/5172

======================

Αυτογνωσία 1 χρόνος

======================

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 1

https://youtu.be/sIm_HyTqqA4

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 2 + 3 – Δίνουμε για να το δούμε σπίτι

https://youtu.be/4JRSMu2bkWU

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 4 (2) Στην Αλήθεια το δεύτερο Μάθημα

https://youtu.be/Pw9SGs_QGv0

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 5 (3) Στην Αλήθεια το τρίτο Μάθημα

https://youtu.be/mUS2jZGcMWk

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 6

https://youtu.be/_1JeacCMCsQ

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 7

https://youtu.be/xYNPk_2bFo0

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 8

https://youtu.be/o2_sVOjsORM

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 9

https://youtu.be/KS0Y0RNTTOA

 1. Μάθημα Αυτογνωσίας Πρώτου χρόνου νο 10

https://youtu.be/m4M0D8iPRs4

============================

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

============================

 ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΥΤΕΡΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑΣ.

http://www.armonikizoi.com/2013/aytotherapeia

 

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

http://www.armonikizoi.com/2014/emotions

 

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

http://www.armonikizoi.com/2014/comm

 

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ

http://www.armonikizoi.com/2014/oikonomika

 

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ

http://www.armonikizoi.com/2014/epityxia-2

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

http://www.armonikizoi.com/2014/epikoinonia

 

ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΙ ΑΘΩΟΤΗΤΑ

http://www.armonikizoi.com/2014/accept

 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

http://www.armonikizoi.com/2013/7628

 

ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

http://www.armonikizoi.com/2014/love

 

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

http://www.armonikizoi.com/2014/ep

 

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

http://www.armonikizoi.com/2014/immortal

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

http://www.armonikizoi.com/2014/philosophy

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΡΟΛ & ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

http://www.armonikizoi.com/2014/free-2

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ – The Healing Code 

http://www.armonikizoi.com/2013/code-2

 

ΧΟ’ΟΠΟΝΟΠΟΝΟ 

http://www.armonikizoi.com/2014/hoopono-2

 

«ΤA ΚΛΕΙΔΙA»

http://www.armonikizoi.com/2014/kleidi

 

========================================

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

http://www.armonikizoi.com/2013/biblia

 =====================================

 

ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΡΤ ΗΛΙΑ ΝΑΤΖΕΜΥ

http://www.armonikizoi.com/store/products/category/el_store_books

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ CD & DVD

http://www.armonikizoi.com/store/cd-dvd

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ  DVD ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

http://www.armonikizoi.com/store/products/category/el_store_other_products

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

http://www.armonikizoi.com/store/products/category/pdf_greek

 

ΔΩΡΕΑΝ DOWNLOADS ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

http://www.armonikizoi.com/store/products/category/pdf_greek

 

============================

ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YOUTUBE

https://www.youtube.com/user/HliasRobertNajemy

 

============================

Γιατί είναι τόσο Σημαντικό το Σεμινάριο της Αυτογνωσίας

Tου Pόμπερτ Hλία Nατζέμυ

Δείτε δωρεάν τα πρώτα 10 μαθήματα στο ίντερνετ

http://www.armonikizoi.com/2012/aytognosia

Σήμερα περνάμε μια παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση, κατά την οποία πολλοί δοκιμάζονται με μυριάδες τρόπους. Οι γνώσεις και τεχνικές που προτείνονται στο σεμινάριο είναι εφαρμόσιμες σε όλα τα είδη καιρών δοκιμασίας, ανεξάρτητα από το αν είναι ατομικά ή ομαδικά. Χρειάζεται να είμαστε σε μεγάλη επαφή με την εσωτερική δύναμη και σοφία μας για να διατηρούμε την υγεία, ευτυχία, γαλήνη, αφθονία, ευημερία, αγάπη και ενότητα με την οικογένειά μας και την κοινωνία, όπως και με όλη την ανθρωπότητα. Είναι η ευκαιρία να αναπτύξουμε την εσωτερική μας σοφία, δύναμη και καθοδήγηση καθώς εξελισσόμαστε σε πιο ώριμα όντα.

Το σεμινάριο της Αυτογνωσίας της Αρμονικής Ζωής είναι το πιο σφαιρικό και ουσιαστικό σεμινάριο επειδή ασχολείται με όλα τα επίπεδα του ανθρώπου, για πιο ολοκληρωμένα και βαθιά αποτελέσματα. Μας εκπαιδεύει σταδιακά στην επαφή με όλα τα επίπεδα της ύπαρξης μας, σωματικά, συναισθηματικά, ενεργειακά, νοητικά, κοινωνικά και πνευματικά.

Όταν ασχολούμαστε μόνο με το σώμα, ίσως κάνοντας σωστή διατροφή, ασκήσεις γιόγκα, γυμναστική και αναπνοές – παίρνουμε μεγάλη σωματική και ενεργειακή βοήθεια. Όμως δεν έχουμε απαραιτήτως αποτελέσματα και στο νου, στις πεποιθήσεις, στα συναισθήματα ή στις συμπεριφορές και τις σχέσεις μας.

Αν κάνουμε μόνο διαλογισμό, θα έχουμε ηρεμία και θα συντονιστούμε με ανώτερα επίπεδα του νου, της δημιουργικότητας και της έμπνευσης. Όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχουμε σημαντική αλλαγή στο σύστημα πεποιθήσεων και στους υποσυνείδητους μηχανισμούς και άρα όχι μεγάλη ελευθερία από το «εγώ» μας.

Σε περίπτωση που ασχολούμαστε μόνο με φιλοσοφική μελέτη, θα αποκτήσουμε σημαντικές και χρήσιμες για την ζωή μας πνευματικές γνώσεις. Αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούμε να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή και στις σχέσεις. Υπάρχει επίσης περίπτωση το «εγώ» μας να γίνει υπερτροφικό αντί να συρρικνωθεί, όπως προϋποθέτει η πραγματική γνώση και η σοφία.

Αν κάνουμε μόνο ψυχολογική δουλειά με ανάλυση και κάθαρση, ασχολούμενοι μόνο με συναισθήματα και πεποιθήσεις, θα έχουμε μια διαύγεια σχετικά με το τι προβλήματα και εμπόδια υποφώσκουν στο υποσυνείδητο και θα είμαστε πιο αντικειμενικοί και ανεκτικοί σχετικά με το νου μας και τις ψευδαισθήσεις μας. Όμως θα μας λείπει η ικανότητα να βρούμε τις λύσεις που υπάρχουν μέσα από την υπέρβαση του νου με το διαλογισμό και τη φιλοσοφία.

Αν εργαστούμε μόνο με ενέργειες, θα έχουμε ένα πιο υγιές και δυνατό ενεργειακό σώμα και ίσως επαφή με τα συναισθήματα μας και κάποιες ενεργειακές εμπειρίες. Αλλά μπορεί να μην κατακτήσουμε την αποταύτιση και τις τεχνικές για να βρούμε την συναισθηματική μας ελευθερία και ισορροπία.

Εφαρμόζοντας μόνο ενεργειακή ψυχολογία θα απελευθερωθούμε από συναισθήματα και πόνους. Δεν είναι δεδομένο όμως, ότι θα έχουμε το όφελος της γνωστικής ψυχολογίας, του διαλογισμού και της φιλοσοφίας.

Το σεμινάριο της Αυτογνωσίας της Αρμονικής Ζωής είναι τόσο σημαντικό ακριβώς επειδή συνδυάζει όλα τα πάρα πάνω σε μια σωστή και ασφαλή σειρά και αναλογία, ώστε οι συμμετέχοντες να προχωρήσουν με ένα αποτελεσματικό τρόπο χωρίς ελλείψεις και προβλήματα, χωρίς πνευματικό εγωισμό, με πραγματικές λύσεις βασισμένες σε αιώνιες αλήθειες διαχρονικές και σύγχρονες, μέσα από τις κατακτήσεις της επιστήμης και της κβαντικής φυσικής.

Αγαλλιάζει το σώμα με σωστή διατροφή, ασκήσεις, αναπνοές και χαλάρωση.

Δημιουργεί διαύγεια στο νου με αυτοπαρατήρηση, ανάλυση, με προσωπική μελέτη του εαυτού και με την αλλαγή του συστήματος πεποιθήσεων.

Προσφέρει τις τεχνικές της ενεργειακής ψυχολογίας για την απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα και   εγκατάσταση θετικών συναισθημάτων.

Αξιοποιεί τεχνικές για την απελευθέρωση από το παρελθόν, την πίκρα, τον πόνο, το θυμό και την ενοχή.

Προσφέρει αλήθειες για την απελευθέρωση από άγχος και φόβο και την άγνοια που τα δημιουργεί.

Συνδυάζει τις γνώσεις και τις αλήθειες από τον Χριστιανισμό, την Βενταντική φιλοσοφία, τα μαθήματα θαυμάτων και τις διδασκαλίες του Σωκράτη, την κβαντική φυσική και τους σύγχρονους δασκάλουςγια μια ολοκληρωμένη κοσμολογία. Και μας βοηθάει να εφαρμόσουμε τις αλήθειες αυτές στην καθημερινή μας ζωήστις σχέσεις και στην εργασία μας.

Δίνει μεθόδους για την πραγμάτωση στόχων. Διδάσκει την αποτελεσματική επικοινωνία στην οικογένεια και αλλού.

Βοηθάει με την κάθαρση αρνητικών συναισθημάτων.

Διδάσκει διαλογισμό και τις ανώτερες πνευματικές αλήθειες για την υπέρβαση του εγώ και την φώτιση του νου.

Αξιοποιεί τα Μαθήματα Θαυμάτων για την απελευθέρωση από τις ψευδαισθήσεις του νου και την σύνδεση με το θειο.

Ενθαρρύνει την καλλιέργεια των ανθρώπινων αρετών της αγάπης, της αλήθειας, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της συνέπειας, της κατανόησης και της δημιουργικότητας.

Προτείνει την υπηρεσία και την προσφορά στο σύνολο σαν τρόπο της εσωτερικής και εξωτερικής αρμονίας.

Είναι μια ολοκληρωμένη διαδικασία που αποφεύγει ελλείψεις και προβλήματα που δημιουργούνται από πρόχειρες ή μονόπλευρες προσεγγίσεις.

Όλα αυτά τα κάνει χωρίς να θυσιάσει βάθος και λεπτομέρεια σε κάθε τομέα.

Χαλάνδρι, Γρίβα 23 210 68181220, 210 6818151

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗΣ

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗΣ

ΝΕΟ – ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΔΩ.

ΝΕΟ – ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 

ΜΕ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗ

 ==========

Ο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕ ΤΑ «ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗΣ»

 

 1. ΥΓΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ – ΕΙΜΑΙ ΥΓΕΙΑ (Μέτωπο)

α. Υπάρχει απόλυτη υγεία μέσα μου.

β. Είμαι θεία ενέργεια / φως.

γ. Η θεραπευτική ενέργεια του θείου ρέει παντού μέσα μου.

 

 1. ΑΞΙΖΩ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ –

ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΔΟΧΗ – ΕΙΜΑΙ ΘΕΙΑ ΑΞΙΑ (Λαιμός)

α. Είμαι θεία συνειδητότητα σε ένα προσωρινό σώμα.

β. Είμαι ένα ευλογημένο παιδί του Θεού.

γ. Είμαι καλός άνθρωπος και προσπαθώ να κάνω το καλό.

 

 1. ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΔΥΝΑΜΗ – ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ (Σαγόνι)

α. Είμαι αθάνατο / αιώνιο ον.

β. Είμαι άτρωτη θεία συνειδητότητα.

γ. Ζω σε ένα σύμπαν αγάπης.

 

 1. ΑΘΩΟΤΗΤΑ – ΕΙΜΑΙ ΑΘΩΟΣ (Α) ΑΓΝΟΣ (Η) (Κρόταφος)

α. Είμαι το φως πίσω από το φιλμ.

β. Είμαι η συνειδητότητα πίσω από το νου.

γ. Είμαι όπως με δημιούργησε ο Θεός.

 

 1. ΙΕΡΟΤΗΤΑ – ΕΙΜΑΙ ΙΕΡΟΣ (Η) (Μέτωπο)

α. Είμαι μια ακτίνα του θείου στην υλική διάσταση.

β. Είμαι εδώ να πνευματοποιήσω τον υλικό κόσμο.

γ. Η ευλογία του θείου περνάει μέσα από μένα στους άλλους.

 

 1. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (Η) (Λαιμός)

α. Το κάθε τι που κάνω είναι μια ελεύθερη επιλογή.

β. Εγώ αποκλειστικά αποφασίζω το κάθε τι που κάνω.

γ. Είμαι ελεύθερη ψυχή στο σύμπαν.

 

 1. ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ – ΕΙΜΑΙ ΑΓΑΠΗ (Σαγόνι)

α. Είμαι αγάπη στο κέντρο του εαυτού μου.

β. Αγαπώ ακόμα και αυτούς που ο νους μου δεν αγαπάει.

γ. Η αγάπη με θεραπεύει σε όλα τα επίπεδα του εαυτού μου.

 

 1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ (Κρόταφος)

α. Είμαι συνδημιουργός με το θείο.

β. Δημιουργώ τη πραγματικότητα μου.

γ. Δημιουργώ τη ζωή μου.

 

 1. ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ – ΝΟΗΜΑ – ΕΙΜΑΙ ΠΛΗΡΗΣ (Μέτωπο)

α. Ότι χρειάζομαι είναι μέσα μου.

β. Είμαι ένα ολοκληρωμένο ον.

γ. Το νόημα της ύπαρξης μου είναι μέσα μου.

 

 1. ΕΙΡΗΝΗ – ΑΠΟΔΟΧΗ – ΕΙΜΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (Λαιμός)

α. Όλα είναι όπως πρέπει να είναι για την εξέλιξη μας.

β. Δέχομαι τον εαυτό μου και τους άλλους όπως είμαστε.

γ. Δέχομαι το παρελθόν, το παρόν και κάθε πιθανό μέλλον.

 

 1. ΕΥΤΥΧΙΑ – ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ – ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ – ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ (Σαγόνι)

α. Η εσωτερική μου φύση είναι ευτυχία – ευδαιμονία χωρίς λόγο.

β. Ο προορισμός μου είναι ευτυχία.

γ. Ο Θεός επιθυμεί την ευτυχία μου.

 

 1. ΧΑΡΗΣ – ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ – ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ – ΕΙΜΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ (Η) (Κρόταφος)

α. Ζω στην συνεχή και αμετάκλητη ευλογία του θείου.

β. Είμαι σε συνεχή σύνδεση με το θείο.

γ. Βιώνω αμέτρητη ευγνωμοσύνη για τα πάντα.

========
Στο τέλος μπορούμε τα βάλουμε τα χέρια μας στο στήθος και να επικεντρωθούμε σε όλα αυτά για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

=======

Επίσης μια προχωρημένη άσκηση θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το πληθυντικό.

Ακούστε την άσκηση εδώ.

www.armonikizoi.com/storage/01%20skeftheite/skefthete_15_KODIKOS.mp3

Δείτε το πρόγραμμα στο 

http://www.armonikizoi.com/2013/prog.

========================

Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο,

και έχουμε πίστη στα ιδανικά της Ανθρώπινης Αρμονίας και της Εξέλιξης.
 
Πιστεύουμε ότι είμαστε όλοι εδώ για να βιώσουμε την ανώτερη πνευματική μας φύση και να την μοιραστούμε με άλλους μέσα από την αγάπη, την ηρεμία, την ενότητα, την συμπαράσταση, την ειλικρίνεια, την ομορφιά, την δημιουργικότητα και την προσφορά.
Η ιστοσελίδα και οι δραστηριότητες μας αυτές έχουν πολλά να σας προσφέρουν σχετικά με τους στόχους της υγείας, της αρμονίας, της αγάπης, της ευτυχίας, της επιτυχίας, της αφθονίας, της ηρεμίας, της εξέλιξης και τις καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό σας και τους άλλους.
========================

Η Αρμονική Ζωή και ο Ρ. Η. Νατζεμυ δεν έχουν κάποιο δόγμα που θέλουν να δεχτούν οι άλλοι.

Μη δεχτείς τίποτα από αυτά που θα διαβάσεις χωρίς να το περάσεις 
από την δική σου λογική και το εσωτερικό σου αίσθημα της αλήθειας.
Εσύ έχεις πάντα την απόλυτη ευθύνη για την ζωή σου.  
  

****************************

ΝΕΟ «ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

****************************

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

http://www.armonikizoi.com/2013/prog

****************************

NEO

Όλες οι Ομιλίες του Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ 

στο Υoutube  και σε CD και DVD

http://www.armonikizoi.com/2018/om 

****************************

ΝΕΟ – ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΔΩ.

ΝΕΟ – ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΜΑΣ ΦΥΣΗ

   ======================

ΜΕΡΙΚΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΖΩΗ

======================

ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

https://youtu.be/LXbgXhOq6nI

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ENAΛΛAKTIKEΣ ΔIAKOΠEΣ 

http://youtu.be/UJ0Yss7Cis4

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ  

https://youtu.be/wZUNWAlW6ow

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 1/5/15

http://youtu.be/-fMv5XuxUlg

****************************

Μάθετε που βρισκόμαστε

 Κάντε κλικ στα λινκς πιο κάτω για να ανακαλύψετε ποικίλους τρόπους για βελτιώσετε την ζωή σας:

1. Κατεβάστε δωρεάν

Άρθρα

Ηλεκτρονικά Βιβλία

Ομιλίες σε ακουστικά αρχεια

Χαλαρώσεις σε ακουστικά αρχεία

Ομιλίες στο Youtube

Μαθηματα Θαυματων

2. Λάβετε δωρεάν το Ενημερωτικό δελτίο

3. Ακούστε τώρα πρόσφατες ομιλίες 

4. Ενημερωθείτε για

Το Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων εντός και εκτός Αττικής.

http://www.armonikizoi.com/el_sem

Νέα και πρωτοβουλίες

Τα Κοινωνικά έργα

Πως μπορείτε να επιδράτε θετικά στην κοινωνια

5. Προμηθευθείτε

CD και DVD με χαλαρώσεις, ομιλίες και σεμινάρια.

Βιβλία για όλες τις όψεις της Ανθρώπινης Αρμονίας.

Που να βρω τα Βιβλία του Ρ. Η. Νατζεμυ;

Σεμινάρια σε Βίντεο στο Ιντερνετ

Το Παιχνίδι της Αγάπης

6. Μάθετε για:

Τεχνικές της Ενεργειακής Ψυχολογίας

Το Χο’οπονοπόνο

Το Σεμινάριο της Αυτογνωσίας.

Μάθημα Ασκήσεων Γιόγκα

Μάθετε EFT 

7. Ακούστε και Διαβάστε τις Συνεντεύξεις με τα μέλη μας.

8. Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο Facebook

9. Δειτε φωτογραφιες απο τα σεμιναρια μας.

10. Επικοινωνήστε μαζί μας

11. Οταν δεν νιώθετε καλά πηγαίνετε εδώ.

12. Βιβλία που προτείνουν τα μελη μας

13. Σχετικά με την Γιόγκα.

=========================

H ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ (Ερωτήσεις και Απαντήσεις)

http://www.armonikizoi.com/2016/antilipsi

=========================