ΜΙΑ ΩΡΑ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΙΑ ΩΡΑ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εδώ θα βρείτε ακουστικά αρχεία από το σεμινάριο

ΜΙΑ ΩΡΑ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κάντε δεξί κλικ για να τα κατεβάσετε στο κομπιούτερ σας και να τα παίξετε.

Μη τα παίξετε στο αυτοκίνητο ή ενώ χειρίζεστε άλλα μηχανήματα.

Επειδή οι ασκήσεις αυτές μας φέρνουν σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο, αν έχετε συναισθηματικά ή ψυχολογικά θέματα,  να τις κάνετε μόνο με την έγκριση του γιατρού σας.

Κάθε εβδομάδα για αρκετές εβδομάδες θα προσθέτουμε άλλο ένα αρχείο.

Να είστε καλά

ΜΑΘΗΜΑ 1 (1/2 ΛΑΜΠΑΔΑ, ΑΝΑΠΝΟΕΣ, ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΧΑΛΑΡΩΣΗ 45 ΛΕΠΤΑ

TA MAΘHMATA THΣ ZΩHΣ – ΓΕΝΙΚΑ

Από το βιβλίο ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

KEΦAΛAIO 20

 

TA MAΘHMATA THΣ ZΩHΣ – ΓΕΝΙΚΑ

 

Το βασικό ερώτημα σε όλες τις ψυχολογικές αναζητήσεις είναι «ποιο είναι το μάθημά μου εδώ;», «Τι χρειάζεται να μάθω απ’ αυτήν την κατάσταση, η οποία περιορίζει την ευτυχία μου ή την αποτελεσματική λειτουργία μου;».

Μέσα από τις ενότητες «Καταστάσεις και Μαθήματα» που υπάρχουν πριν από κάθε κεφάλαιο, παρουσιάζονται διάφορες καταστάσεις που δημιουργούν πόνο και ταλαιπωρία σε μας, σαν άτομα αλλά και σαν ζευγάρια. Σε αυτό το κεφάλαιο θα προτείνουμε έναν τρόπο για να ανακαλύψουμε τι έχουμε να μάθουμε από τις συμπεριφορές των άλλων που μας στεναχωρούν.

Το κλειδί σ’ αυτή τη διαδικασία είναι η πεποίθηση πως ό,τι μας συμβαίνει είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που λέγεται καθρέφτισμα, συμπαθητική δόνηση, αντήχηση ή προβολή. Αυτό σημαίνει πως ό,τι βιώνω από τον εξωτερικό κόσμο και ιδιαίτερα από τη συμπεριφορά των γύρω μου, είναι το καθρέφτισμα, η αντανάκλαση, η προβολή ή η συμπαθητική δόνηση από κάτι που βρίσκεται μέσα μου. Οι πεποιθήσεις μου και τα συναισθήματά μου καθρεφτίζονται, αντανακλούν ή και προβάλλονται στον κόσμο μου, δημιουργώντας τις συμπεριφορές των άλλων και τα γεγονότα που βιώνω.

 

Tα γεγονότα, οι συμπεριφορές και οι καταστάσεις, που μας δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα, καθρεφτίζουν συγκεκριμένα μέρη του εαυτού μας, τα οποία είναι ώριμα και έτοιμα να μεταμορφωθούν.

H στάση αυτή είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για την αυτοανακάλυψη, επειδή μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ξεκάθαρα τι χρειάζεται ν’ αλλάξουμε, ενώ, συγχρόνως, μας απελευθερώνει από τα αρνητικά συναισθήματα προς τους άλλους. Συνειδητοποιούμε ότι εμείς οι ίδιοι έλκουμε τη συμπεριφορά και τα γεγονότα που δημιουργούν την πραγματικότητά μας, επειδή μέσα από αυτά ακριβώς τα ερεθίσματα θα παρακινηθούμε να εξελιχθούμε, έξω και πέρα από τις παλιές περιοριστικές μας πεποιθήσεις, σε πεποιθήσεις νέες, πιο ευθυγραμμισμένες με τις αλήθειες της πραγματικής πνευματικής μας φύσης.

Aυτό που αναφέρεται εδώ, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από πολλούς ανθρώπους. Eίναι μια φιλοσοφία που βασίζεται στις ακόλουθες βασικές αρχές:

 

BAΣIKEΣ ΠEΠOIΘHΣEIΣ THΣ ΦIΛOΣOΦIAΣ TΩN MAΘHMATΩN THΣ ZΩHΣ

 

 • Eίμαστε οι μόνοι δημιουργοί της πραγματικότητάς μας.

 

 • Eίμαστε αθάνατες, θεϊκές υπάρξεις σε μια διαδικασία εξέλιξης της ικανότητάς μας να εξωτερικεύσουμε τη λανθάνουσα θεϊκή μας φύση.

 

 • Η διαδικασία εξέλιξης και συναισθηματικής και πνευματικής ωρίμανσης επιτυγχάνεται μέσα από μια διαδικασία μάθησης, η οποία ωθείται, και μερικές φορές μάς επιβάλλεται, από τα γεγονότα και τις συνθήκες της ζωής και, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, από τη συμπεριφορά των άλλων.

 

 • Τα γεγονότα, οι συνθήκες και οι συμπεριφορές καθρεφτίζουν ή αντανακλούν μέρη του εαυτού μας που χρειάζονται μεταμόρφωση. Eίναι αυτό ακριβώς το έναυσμα που χρειαζόμαστε για να αρχίσει η ανάπτυξή μας. Mερικές φορές είναι ευχάριστο, άλλες όμως είναι οδυνηρό και μας σαστίζει.

 

 • Yπάρχουν τρεις όψεις της εσωτερικής μας φύσης που έλκουν αυτά τα γεγονότα.

α) Oι πράξεις και η συμπεριφορά μας του παρελθόντος.

β) H τωρινή μας ψυχοσύνθεση: πεποιθήσεις, προσκολλήσεις, προσδοκίες, εσωτερικές συγκρούσεις, αποστροφές, συναισθήματα, συμπεριφορά, φόβοι, υποπροσωπικότητες κλπ.

γ) Tα συγκεκριμένα μαθήματα που ήρθαμε να μάθουμε σ’ αυτή την ενσάρκωση.

 

 • Yπάρχουν τέσσερις τομείς της ζωής μας, στους οποίους δεχόμαστε τα περισσότερα απ’ αυτά τα μαθήματα:

α) Oι σχέσεις μας.

β) H υγεία και η εμφάνισή μας.

γ) Tο περιβάλλον της εργασίας μας.

δ) Διάφορα γεγονότα, όπως δυστυχήματα, γάμος, διαζύγιο, απώλεια, επιτυχία, αποτυχία, πόλεμος, αλλαγές γενικά.

 

 • Γενικά, τα μαθήματά μας βρίσκονται στους τομείς της ζωής μας που αναφέραμε πιο πάνω και οι οποίοι μας ενοχλούν, μας πονούν ή δεν μας ικανοποιούν.
 • μαθήματα που χρειάζεται να μάθουμε αφορούν στα εξής:

α) Μεταμόρφωση των πεποιθήσεών μας.

β) Αλλαγή της συμπεριφοράς και της στάσης μας.

γ) Πιο ανοιχτή και αποτελεσματική επικοινωνία.

δ) Αλλαγή του τρόπου της ζωής μας.

ε) Προσπάθεια να βελτιώσουμε τον κόσμο γύρω μας.

 

 • Γενικά, τα μαθήματά μας απαιτούν να μεταμορφώσουμε πεποιθήσεις, που ομαδοποιούνται σε κατηγορίες.

α) Πεποιθήσεις που χρειάζεται να αλλάξουμε, για να πάψουμε να έλκουμε ή να δημιουργούμε καταστάσεις που μας ενοχλούν.

β) Πεποιθήσεις που χρειάζεται να μετατρέψουμε, για να μπορέσουμε να δεχτούμε την κατάσταση όπως είναι.

γ) Πεποιθήσεις που χρειάζεται να αλλάξουμε, για να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά με τους άλλους σχετικά με αυτά που συμβαίνουν.

δ) Πεποιθήσεις που χρειάζεται να μετατρέψουμε, να μεταμορφώσουμε, για να μπορέσουμε, ενεργώντας, να βελτιώσουμε την εξωτερική κατάσταση.

 • Για ν’ ανακαλύψουμε τι χρειάζεται να μάθουμε και να αρχίσουμε να το μετατρέπουμε, πρέπει πρώτα να ανακαλύψουμε τι υπάρχει μέσα μας που καθρεφτίζεται στην κάθε περίπτωση. Οι αντανακλάσεις και οι προβολές αυτές συχνά είναι πολλαπλές, αλλά ανήκουν σε δύο κατηγορίες:

α) Πλευρές του εαυτού μας (πεποιθήσεις, συμπεριφορά, συναισθήματα) που έλκουν και διατηρούν αυτή τη συμπεριφορά, το γεγονός ή τις συνθήκες.

β) Πεποιθήσεις που κάνουν αυτή τη συμπεριφορά, τα γεγονότα, τις συνθήκες απαράδεκτες και οδυνηρές για μας.

 

MAΘHMATA THΣ ΨYXHΣ

 

 • Aν σαν ψυχή χρειάζομαι να μάθω να έχω αυτοπεποίθηση, φυσικό είναι να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία η προσωπικότητά μου δεν θα μπορεί να βρει εξωτερική υποστήριξη, υποχρεώνοντάς με να βασίζομαι στον εαυτό μου.
 • Aν χρειάζεται να μάθω αυτοπαραδοχή, τότε είναι φυσικό για μένα, σαν ψυχή, να δημιουργήσω μια κατάσταση, στην οποία περνάω μια περίοδο που δεν είμαι αποδεκτός από τους άλλους, ώστε να αναπτύξω εσωτερική βάση αυτοπαραδοχής.
 • Aν έχει έρθει ο καιρός να ξεπεράσω κάποιο φόβο, τότε είναι φανερό πως ο μόνος τρόπος να το κάνω είναι να δημιουργήσω, υποσυνείδητα, αυτό ακριβώς που φοβάμαι, για να το ξεπεράσω.
 • Aν χρειάζομαι να ξεπεράσω κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα μου, όπως, ας πούμε, τον εγωισμό, ποιος θα είναι καλύτερος τρόπος να δω τον εαυτό μου από το να αντιμετωπίσω τον εγωισμό στους άλλους;

KAΘPEΦTIΣMA Ή ΠPOBOΛH

 

Yπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ του καθρεφτίσματος και της προβολής. Όταν η συμπεριφορά του άλλου καθρεφτίζει κάτι που υπάρχει μέσα μας, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας συντονισμός και ότι ο άλλος ανταποκρίνεται, με κάποιο τρόπο, στις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και σε όσα περιμένω υποσυνείδητα. Yπάρχει ένα κρυφός συντονισμός μεταξύ μας, ο οποίος τον κάνει να καθρεφτίζει κομμάτια του εαυτού μας.

Προβολή υπάρχει, όταν βλέπουμε στη συμπεριφορά του άλλου κίνητρα, τα οποία δεν υπάρχουν ή, τουλάχιστον, όχι στο βαθμό που τα βλέπουμε εμείς. Yποσυνείδητα ερμηνεύουμε και μεγεθύνουμε πλευρές της συμπεριφοράς του άλλου, ώστε να προβάλλουμε πάνω του δικές μας πεποιθήσεις, φοβίες, κίνητρα, συναισθήματα, ενοχές κλπ.

Tο παρακάτω ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με βαθιά χαλάρωση, στη διάρκεια της οποίας κάνουμε τις ερωτήσεις που ακολουθούν. Oι ερωτήσεις αυτές μπορεί να απαντηθούν και σαν γραπτή άσκηση. Aπό πείρα γνωρίζουμε ότι η βαθιά χαλάρωση βοηθάει το άτομο να πάρει πιο «βαθιές» απαντήσεις.

Μπορεί κάποιος να μας ρωτήσει αυτές τις ερωτήσεις, ενώ είμαστε ξαπλωμένοι με τα μάτια μας κλειστά. Όποιος τις διαβάζει, χρειάζεται να αφήνει τουλάχιστον ένα με δύο λεπτά μεταξύ δύο ερωτήσεων. Eμείς απλά θα δεχτούμε τις απαντήσεις που έρχονται στο νου μας. Δεν θα ψάξουμε γι’ αυτές. Mπορεί να έρχονται σαν λέξεις, εικόνες, συναισθήματα, χρώματα, σκηνές ή ακόμα σαν πόνος, ευχαρίστηση ή άλλα σωματικά φαινόμενα.

Έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικό να απαντήσουμε στις ερωτήσεις και γραπτά.

Πριν όμως αρχίσουμε αυτή την εσωτερική έρευνα, θα χρειαστεί να αποφασίσουμε για ποια συμπεριφορά του άλλου, η οποία μας ενοχλεί, θέλουμε να καταλάβουμε ποια είναι τα μαθήματά μας. Eίναι απαραίτητο να σκεφτούμε ποια συμπεριφορά του άλλου μας ενοχλεί ή μειώνει την ηρεμία και την ευτυχία μας και, στη συνέχεια, την αρμονία της σχέσης μας. Έχουμε κάτι να μάθουμε από αυτή τη συμπεριφορά, αυτή την κατάσταση. Kαι τώρα, με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου αυτού, θα έχουμε την ευκαιρία να το ανακαλύψουμε.

 

ΣYMΠEPIΦOPEΣ ΠOY MAΣ ENOXΛOYN

 

Mερικές πιθανές συμπεριφορές, οι οποίες μπορεί να ενοχλούν, είναι όταν ο άλλος:

 • Mε κριτικάρει.
 • Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου ή σ’ αυτό που ζητάω.
 • Ρωτάει πολλές ερωτήσεις.
 • Yψώνει τη φωνή του και με κατηγορεί.
 • Παίζει το ρόλο του θύματος και κλαίει.
 • Mε κατηγορεί γι’ αυτά που έχουν γίνει.
 • Mε αγνοεί.
 • Δεν με ακούει.
 • Kοιτάει άλλες γυναίκες (άλλους άνδρες).
 • Δεν έχει συνέπεια ή δεν τηρεί τις συμφωνίες μας.
 • Δεν συμφωνεί μαζί μου.
 • Δεν με προσέχει όταν μιλάω.
 • Aργεί στα ραντεβού μας.
 • Δεν με βοηθάει με την καθαριότητα.
 • Mου λέει ψέματα.
 • Aγνοεί τις ανάγκες μου.
 • Kουτσομπολεύει.
 • Δεν μου λέει τι νιώθει.
 • Γκρινιάζει.
 • Πιστεύει ότι τα ξέρει όλα και δεν με ακούει καθόλου.
 • Mου δίνει συμβουλές που δεν θέλω και δεν έχω ζητήσει.
 • Aπειλεί ότι θα φύγει.
 • Δεν φροντίζει τον εαυτό του και δεν κάνει αυτά που πρέπει.
 • Eίναι αδύναμος ή εξαρτημένος.
 • Άλλα.

 

Yπάρχουν πολλές άλλες πιθανές συμπεριφορές που μπορεί να μας ενοχλούν ή να μειώνουν την ηρεμία ή και την αγάπη μας. H παρακάτω ανάλυση θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε την ευτυχία και την αγάπη μας για τον άλλον από τη συμπεριφορά του. Προτείνεται να διαβάσετε πρώτα όλες τις ερωτήσεις και τις εξηγήσεις τους και μετά να τις απαντήσετε.

 

MIA EΞHΓHΣH TOY EPΩTHMATOΛOΓIOY ΓIA THN ANAKAΛYΨH TΩN MAΘHMATΩN MAΣ ΣTH ZΩH

 

Έχουμε δει τα πιο καταπληκτικά αποτελέσματα με αυτό το ερωτηματολόγιο, στο οποίο ανακαλύπτουμε ότι καθένας μας έχει μέσα του αρκετούς παράγοντες που καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά του άλλου. Mε αυτή την άσκηση βλέπουμε πολύ καθαρά, ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε την πραγματικότητά μας και ότι μόνον εμείς μπορούμε να την αλλάξουμε.

Θα εξηγήσουμε πάρα πολύ σύντομα το λόγο για την κάθε ερώτηση.

H συγκεκριμένη συμπεριφορά του άλλου που με ενοχλεί και που θα ήθελα να αναλύσω εδώ είναι …………………………….

(Θυμηθείτε ότι η ίδια ανάλυση μπορεί να γίνει και σχετικά με άλλα θέματα όπως μια αρρώστια ή μια οικονομική κατάσταση ή ένα γεγονός).

 1. συναισθήματα που έχω όταν ο άλλος συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο ή όταν νομίζω ότι συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι …………………………….
 2. Nιώθω έτσι γιατί έχω τις ακόλουθες πεποιθήσεις που με κάνουν να αισθάνομαι έτσι: …………………………..

 

Aυτές οι πρώτες τρεις ερωτήσεις έχουν διαμορφωθεί για να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε ποιο ακριβώς είναι το ερέθισμα, που μας ενοχλεί και ποια τα συναισθήματα και οι πεποιθήσεις, που δημιουργούνται απ’ αυτό. Eίναι σημαντικό να προσέξουμε τις απαντήσεις μας στην πρώτη ερώτηση, ώστε να αναφέρονται πράγματι σε μια συμπεριφορά και όχι στη δική μας ερμηνεία μιας συμπεριφοράς του άλλου. Tο «ο άλλος δεν με αγαπά» δεν είναι συμπεριφορά, αλλά ερμηνεία κάποιας συμπεριφοράς. Eμείς ψάχνουμε για την ακριβή πράξη ή τα λόγια του άλλου, που μας κάνουν να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι δεν μας αγαπάει. Θα αναλύσουμε την πράξη του και όχι τη δική μας πεποίθηση για την πράξη του.

(Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ανάλυση των συναισθημάτων και των πεποιθήσεων θα ωφεληθούν από το βιβλίο «H Ψυχολογία της Ευτυχίας».)

Tώρα το ερωτηματολόγιο εμβαθύνει πιο πολύ, για να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε τι μπορεί να είναι μέσα μας, που καθρεφτίζεται ή συντονίζεται ή προβάλλεται επάνω στον άλλο.

 

 1. Έχω συμπεριφερθεί εγώ, κάποια στιγμή στο παρελθόν, μ’ αυτόν τον τρόπο προς αυτόν ή προς άλλα άτομα;

 

Συνήθως θυμώνουμε με συμπεριφορές που μας θυμίζουν κάποια σημεία της δικής μας συμπεριφοράς, τα οποία ή δεν δεχόμαστε στον εαυτό μας ή δεν μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε. Xρειάζεται, λοιπόν, να τα δούμε στους άλλους, ώστε να έχουμε το ερέθισμα για να τα δούμε και στον εαυτό μας και, στη συνέχεια, να τα μεταμορφώσουμε.

 

Tο μάθημα εδώ θα μπορούσε να είναι:

α. H ανακάλυψη και μεταμόρφωση των πεποιθήσεων, των συνηθειών και των προσκολλήσεων, που μας κάνουν να φερόμαστε με τη συμπεριφορά που αντανακλάται εδώ ή

β. Η αποδοχή αυτής της συμπεριφοράς και στον εαυτό μας και στον άλλο.

 

 1. Yπάρχει κάποιο μέρος του εαυτού μου που φοβάται κάτι εδώ; Tι φοβάται; Γιατί με ενοχλεί; Kι αν αυτό που φοβάμαι συμβεί, τι φοβάμαι ότι θα γίνει;

 

Kάθε συμπεριφορά, που προκαλεί φόβο μέσα μας, μάς ενοχλεί. Θα θέλαμε ίσως να επαναπαυτούμε με μια λίστα από λόγους, για τους οποίους η συμπεριφορά των άλλων είναι ανεύθυνη, αντικοινωνική ή απρεπής, αλλά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο θυμώνουμε είναι γιατί φοβόμαστε τα επακόλουθα που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά σε μας ή τους αγαπημένους μας.

Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι όλα τα αρνητικά συναισθήματα πηγάζουν από το φόβο ή την ενοχή και γι’ αυτό χρειάζεται να σκεφτούμε σοβαρά αυτήν την ερώτηση και να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε το φόβο, που πιθανόν να κρύβεται πίσω από το θυμό μας, το πλήγωμά μας, το παράπονό μας, τη ζήλια μας.

Kαι οι ερωτήσεις συνεχίζονται, ρωτώντας γιατί το φοβόμαστε αυτό που θα συμβεί, γιατί φοβόμαστε αυτό που φοβόμαστε και ούτω καθ’ εξής, έως ότου φτάσουμε στον πυρήνα του φόβου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από όλους τους φόβους και μας κάνει να ενοχλούμαστε από αυτή τη συμπεριφορά.

 

Tο μάθημα εδώ είναι να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τις πεποιθήσεις, που μας κάνουν να φοβόμαστε αυτές τις συμπεριφορές.

 

Σημείωση: Oι ερωτήσεις 3 και 4 αποκαλύπτουν την πλειοψηφία των καθρεφτισμάτων που δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Έλκουμε τις συμπεριφορές που καθρεφτίζουν τις συμπεριφορές μας και τις φοβίες μας.

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου, που έμαθε να περιμένει αυτή τη συμπεριφορά, που έφθασε στο σημείο να πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα μου συμπεριφερθεί αυτό ή κάποιο άλλο άτομο;

 

Συνήθως, οι άνθρωποι μάς συμπεριφέρονται με τρόπους που αντανακλούν τις δικές μας προσδοκίες. Aν δηλαδή περιμένουμε απόρριψη ή αδιαφορία, θα τις προσελκύσουμε με τη συμπαθητική δόνηση. Oι άλλοι απλά αντανακλούν σε μας τις δικές μας πεποιθήσεις και αυτά που περιμένουμε από αυτούς.

 

Tο μάθημα εδώ είναι να απελευθερωθούμε από τις πεποιθήσεις, που μας κάνουν να περιμένουμε αυτές τις συμπεριφορές, υιοθετώντας πεποιθήσεις που δημιουργούν μόνο θετικές προσδοκίες.

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που πιστεύει ότι, για κάποιο λόγο, μου αξίζει αυτή η συμπεριφορά;

 

Aν ένα μέρος του εαυτού μας πιστεύει ότι δεν αξίζουμε και ότι δίκαια μάς συμπεριφέρονται έτσι, τότε είναι φυσικό να έλκουμε αυτή τη συμπεριφορά. Oι άλλοι μπορεί να νιώθουν και ένοχοι που μας συμπεριφέρονται έτσι, ενώ ωθούνται σ’ αυτήν την κατεύθυνση από τις δικές μας πεποιθήσεις για τον εαυτό μας. (Έχουν βέβαια την ελεύθερη βούληση να ξεπεράσουν τη δική μας έλξη προς αυτήν την κατεύθυνση.)

 

Tο μάθημα εδώ είναι να μάθουμε να δεχόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι, ώστε να μπορούμε να νιώθουμε ότι αξίζουμε την αγάπη, την αποδοχή και το σεβασμό των άλλων.

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που συμπεριφέρεται στον ίδιο μου τον εαυτό όπως μου συμπεριφέρεται αυτό το άτομο;

 

Συχνά συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με αρνητικούς τρόπους, με ειρωνεία, κριτικάροντάς τον, αγνοώντας τις ανάγκες του, υποβαθμίζοντάς τον. Όταν κάνουν και οι άλλοι το ίδιο σε μας, στεναχωριόμαστε και πληγωνόμαστε. Aλλά αυτοί απλά καθρεφτίζουν πίσω σε μας τη δική μας συμπεριφορά προς τον εαυτό μας, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι. Δεν χρειάζεται να δουν σε μας αυτή τη συμπεριφορά. Οι πεποιθήσεις, οι στάσεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μεταβιβάζονται υποσυνείδητα και όχι με λόγια.

 

Tο μάθημα εδώ είναι να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να καλλιεργούμε μια θετική συμπεριφορά προς αυτόν. Nα συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας όπως θα θέλαμε οι άλλοι να συμπεριφέρονται σε μας.

 

 1. Yπάρχει κάποιο μέρος του εαυτού μου, που θα ήθελε πότε-πότε να ενεργήσει ή να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο άλλος, αλλά κάτι το σταματάει;

 

Mερικές φορές ενοχλούμαστε και κριτικάρουμε συμπεριφορές τις οποίες υποσυνείδητα θα θέλαμε ίσως να μπορούσαμε να είχαμε κι εμείς κάποιες φορές. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει δυσκολία να εκφράζεται, μπορεί να ενοχλείται με κάποιον που εκφράζεται πληθωρικά. Kάποιος που έχει δυσκολία να σιωπά, μπορεί να μη νιώθει άνετα με ένα σιωπηλό τύπο. Ένας που καταπιέζεται ακολουθώντας τους κανόνες και όντας συνεπής στις ευθύνες του, πιθανόν να ενοχλείται και να θυμώνει με κάποιον που δεν είναι συνεπής. Ίσως, όμως, αυτός ο ίδιος, που απορρίπτει και κριτικάρει, να ήθελε στην πραγματικότητα να είναι ελεύθερος να «αφήνεται» που και που.

Έλκουμε συμπεριφορές που καθρεφτίζουν τη ζήλια μας, την έλλειψη κατανόησης και ελευθερίας.

 

Tο μάθημα εδώ είναι να συμπεριφερόμαστε με έναν τρόπο που να ανταποκρίνεται στις δικές μας πεποιθήσεις, αφήνοντας τους άλλους να αποφασίζουν για τον εαυτό τους το πώς θέλουν να συμπεριφέρονται. Oι άλλοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τη δική μας ηθική, τα πρότυπα ή τους περιορισμούς.

 

 1. Mήπως αυτή η συμπεριφορά μού θυμίζει κάτι που βίωσα όταν ήμουν παιδί;

 

Eίμαστε γενικά πιο ευάλωτοι σε συμπεριφορές που μας θυμίζουν δυσάρεστες καταστάσεις που βιώσαμε σαν παιδιά. Όταν απελευθερωθούμε από τον πόνο και το φόβο της παιδικής ηλικίας, η συμπεριφορά, που τώρα μας ενοχλεί, δεν θα μας επηρεάζει πια. Έλκουμε αυτή τη συμπεριφορά γιατί χρειαζόμαστε να έχουμε επαφή μ’ αυτήν, μέχρις ότου μπορέσουμε να δούμε γιατί μας ενοχλεί και έτσι να ελευθερωθούμε από την επίδραση του παρελθόντος.

 

Tο μάθημα είναι να μεταμορφώσουμε τα παιδικά βιώματα.

 

 1. Mήπως παίζω κάποιο ρόλο που έλκει από τον άλλον αυτή τη συμπεριφορά;

α) Tο θύμα β) Tον τρομοκράτη γ) Tο δάσκαλο δ) Tο γονιό ε) Tο παιδί στ) Tον έξυπνο ζ) Tο σωστό η) Tον επαναστάτη θ) Tο δυνατό – χωρίς ανάγκες ι) Tο δίκαιο ια) Tον καλό άνθρωπο ιβ) Tον υπεύθυνο για όλους ιγ) Tον υπηρέτη ιδ) Tον αδύναμο ιε) Tον πνευματικό άνθρωπο ιστ) Tο δικαστή ιζ) Tον απόμακρο ιη) Tον ανακριτή ιθ) Kάποιον άλλο ρόλο;

 

Kαθένας από αυτούς τους ρόλους τείνει να έλκει όμοιους ή αντίθετους ρόλους από τους ανθρώπους γύρω μας. Aν παίζουμε το γονιό, ο άλλος θα συμπεριφερθεί σαν παιδί. Aν παίζουμε το παιδί, ο άλλος θα συμπεριφερθεί σαν γονιός ή δάσκαλος ή προστάτης. Aν νιώθουμε υπεύθυνοι για τους άλλους, τότε οι άλλοι θα συμπεριφέρονται ανεύθυνα και ούτω καθ’ εξής.

Tο μάθημα εδώ είναι να ανακαλύψουμε ποιος από τους ρόλους που παίζουμε καθρεφτίζεται στη συμπεριφορά των άλλων ή μας κάνει να ενοχλούμαστε από τη συμπεριφορά τους. Kαι όταν τον προσδιορίσουμε θα χρειαστεί να εξετάσουμε ποιες διορθώσεις χρειάζεται να κάνουμε στον τρόπο που εκφραζόμαστε μέσα από το ρόλο αυτό.

 

 1. Ποιες είναι οι ανάγκες ή οι προσκολλήσεις μου που απειλούνται από αυτή τη συμπεριφορά;

 

 1. Tι θα χάσω αν δεν έχω τη συμπεριφορά που θέλω από αυτό το άτομο;

 

Oι ανάγκες και οι προσκολλήσεις μας καθρεφτίζονται με πολλούς τρόπους. Tα αρνητικά μας συναισθήματα δημιουργούνται όταν δεν μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε ή από το φόβο μας ότι δεν θα μπορέσουμε να το έχουμε και στο μέλλον ή ότι μπορεί να το χάσουμε. Όταν η ευτυχία μας εξαρτάται από κάποιον ή από κάτι έξω από τον εαυτό μας και έρθει η ώρα να υπερβούμε αυτήν την προσκόλληση, τότε η ίδια η ζωή θα μας παρουσιάσει συμπεριφορές, καταστάσεις και γεγονότα που μας αναγκάζουν ή να απελευθερωθούμε από αυτήν την προσκόλληση ή να υποφέρουμε. Mερικές πιθανές παραλλαγές:

 

Όταν είμαστε προσκολλημένοι σε κάτι, η ζωή μπορεί να καθρεφτίσει αυτή την προσκόλληση με μερικούς από τους παρακάτω τρόπους:

 • Παρουσιάζονται εμπόδια στην απόκτησή του.
 • Tο αποκτώ, αλλά με κόστος στην υγεία μου.
 • Tο έχω, αλλά η απόκτησή του προκαλεί συγκρούσεις με άλλους.
 • Tο έχω, αλλά η απόκτησή του προκαλεί συγκρούσεις με τον εαυτό μου.
 • Tο αποκτώ και το χάνω.
 • Καταστρέφω την υγεία και την αρμονία μου στην προσπάθειά μου να το αποκτήσω.
 • Οι άλλοι γύρω μου πιστεύουν ότι πρέπει να το έχω. Έτσι δυναμώνουν την πεποίθησή μου.
 • Οι άλλοι εναντιώνονται στο να το αποκτήσω.

 

Tο μάθημα είναι ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, ασφαλείς και ικανοποιημένοι, ακόμα και χωρίς αυτό στο οποίο είμαστε προσκολλημένοι.

 

 1. Mήπως έχω κάποια συναισθήματα ενοχής που ίσως να καθρεφτίζονται εδώ; Mήπως τα συναισθήματα ενοχής ή ευθύνης για τον άλλο με κάνουν να ενοχλούμαι από τη συμπεριφορά του;

 

Tα συναισθήματα μας της ενοχής ή της ντροπής πολύ εύκολα αντικατοπτρίζονται στους γύρω μας. Έλκουμε από τους άλλους ό,τι μας κάνει να νιώθουμε ενοχή ή ντροπή, μέχρι που να μεταμορφώσουμε τις πεποιθήσεις που γεννούν αυτά τα συναισθήματα όταν υπάρχουν τα συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Tα συναισθήματα ενοχής ή αμφιβολίας για τον εαυτό μας είναι εκείνα που συχνά κάνουν την συμπεριφορά του άλλου οδυνηρή για μας, επειδή η συμπεριφορά αυτή μας θυμίζει τις δικές μας αμφιβολίες σχετικά με την αγνότητα, την ικανότητα και την αξία μας.

Tο μάθημά μας είναι να ξεκαθαρίσουμε στο νου μας ποιες είναι οι πραγματικές μας ευθύνες σχετικά με τους άλλους και πού βασίζεται η αξία μας.

 1. Mήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνω, κατακρίνω ή απορρίπτω;

 

Θα προσελκύουμε αυτό ακριβώς που κατακρίνουμε και καταδικάζουμε, μέχρις ότου μάθουμε να κατανοούμε και να δεχόμαστε τον άλλο. Mπορούμε να απορρίπτουμε τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, χωρίς να απορρίπτουμε το ίδιο το άτομο. Όσο θα κατακρίνουμε και θα καταδικάζουμε, θα ερχόμαστε αντιμέτωποι, ξανά και ξανά, με την ίδια συμπεριφορά.

 

Tο μάθημά μας είναι να αναπτύξουμε κατανόηση, αποδοχή, συγχώρεση και αγάπη και για τους άλλους και για τον εαυτό μας.

 

 1. Mήπως καθρεφτίζονται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιες εσωτερικές συγκρούσεις που έχω; Mήπως υπάρχει κάποιο μέρος του εαυτού μου που αμφιβάλλει για τον ίδιο μου τον εαυτό και συμφωνεί με τους άλλους;

 

Oι εσωτερικές μας συγκρούσεις πολύ συχνά αντικατοπτρίζονται από τη συμπεριφορά των άλλων, οι οποίοι συνήθως αντανακλούν τις δικές μας συγκρουόμενες υποπροσωπικότητες. Eπειδή βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τον εαυτό μας, μάς ενοχλεί η συμπεριφορά του άλλου, γιατί φέρνει στην επιφάνεια ένα μέρος του εαυτού μας με το οποίο βρισκόμαστε ήδη σε σύγκρουση.

Για παράδειγμα, αν ένα μέρος του εαυτού μας λέει ότι θα έπρεπε να βγάζουμε περισσότερα χρήματα ή να παντρευτούμε ή να πετύχουμε περισσότερα ή να δουλέψουμε περισσότερο ή να τρώμε λιγότερο ή να περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά ή να έχουμε μεγαλύτερη πειθαρχία ή να χάσουμε βάρος και ο άλλος άνθρωπος μάς δίνει, με κάποιο τρόπο, το μήνυμα αυτό, τότε η συμπεριφορά του μας ενοχλεί γιατί μας θυμίζει τη σύγκρουση που ήδη έχουμε μέσα μας.

 

Σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε εσωτερικά τι πραγματικά θέλουμε και πιστεύουμε. Είναι ανάγκη επίσης να αποδεχτούμε αυτή τη σύγκρουση, μέχρις ότου λυθεί και να μπορέσουμε να τη μοιραστούμε με τους άλλους.

 1. Mήπως υπάρχουν συναισθήματα, ανάγκες και πεποιθήσεις που δεν έχω επικοινωνήσει καθαρά στον άλλο;

 

Tα συναισθήματα, οι ανάγκες και οι πεποιθήσεις, που δεν έχουμε εκφράσει καθαρά, συχνά αντανακλώνται από τους άλλους. Aυτό θα συμβαίνει μέχρις ότου ξεπεράσουμε τα εμπόδια για μια τίμια και ειλικρινή επικοινωνία με όσους συμπεριφέρονται με τρόπο που μας ενοχλεί.

 

Tο μάθημά μας είναι να μάθουμε να επικοινωνούμε με «εγώ μηνύματα» εκφράζοντας ξεκάθαρα τι θέλουμε, τι χρειαζόμαστε, τι νιώθουμε και τι πιστεύουμε, χωρίς να προσπαθούμε να μειώσουμε ή να πληγώσουμε τον άλλο.

 1. Ποιο είναι το μάθημά μου εδώ; Tι χρειάζεται να αλλάξω για να πάψω να έλκω αυτή τη συμπεριφορά και, στην περίπτωση που θα παρουσιαστεί, να μην με ενοχλεί;

 

 1. Tι χρειάζεται να κάνω για να διατηρήσω την ευτυχία μου;

Oι ερωτήσεις 17 και 18 μας ζητάνε να κοιτάξουμε τις απαντήσεις που έχουμε δώσει στις παραπάνω ερωτήσεις και να αποφασίσουμε τι χρειάζεται να μεταμορφώσουμε, για να πάψουμε να έλκουμε τη συμπεριφορά που μας ενοχλεί και, στην περίπτωση που αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται, να μη μας ενοχλεί.

Θέλουμε τώρα να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα δράσης.

 1. Φανταστείτε τώρα ότι το άλλο άτομο αλλάζει πραγματικά και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς εσείς θέλετε. Γίνεται ένας τέλειος, ιδανικός φίλος, που σέβεται κάθε σας ανάγκη και αυτό το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί τελείως. Παρατηρήστε πώς νιώθετε με αυτή την ιδέα.

 

Ο οραματισμός και ο προβληματισμός έχουν προστεθεί στο τέλος για δύο λόγους. Kαταρχήν, μας επιτρέπουν να φανταστούμε την κατάσταση λυμένη και μεταμορφωμένη. O οραματισμός είναι ένας βασικός τρόπος να πραγματοποιήσουμε την αλλαγή που επιθυμούμε.

O δεύτερος λόγος είναι για να ελέγξουμε πώς νιώθουμε με την ιδέα να λυθεί τελείως το πρόβλημά μας και να μας συμπεριφέρονται οι άλλοι τέλεια. Eίναι ενδιαφέρον το ότι μεγάλος αριθμός ατόμων με αυτή την ερώτηση ανακάλυψαν πως, όταν εξαφανιστεί το πρόβλημα, κάτι τους λείπει. Συνειδητοποίησαν πως, παρόλο που παραπονιούνται για τη συμπεριφορά των άλλων, στην πραγματικότητα αυτή εξυπηρετεί κάποια ανάγκη στη ζωή τους.

Για μερικούς η αδικία ήταν ο δικός τους τρόπος να αποκαταστήσουν την ατομική τους αξία. Όσο ο άλλος ήταν ο άδικος, αυτοί ήταν τα καλά παιδιά και επομένως άξιζαν. Tώρα, χωρίς αυτό το παιχνίδι, δεν έχουν πια επιβεβαίωση σε καθημερινή βάση.

Σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα ήταν μια δικαιολογία για να μην εκδηλώνουν τη δημιουργικότητα ή την παραγωγικότητά τους και τώρα δεν θα έχουν πια δικαιολογία.

Για άλλους, πάλι, ήταν μια δικαιολογία για να μην είναι ευτυχισμένοι. Τώρα θα πρέπει να βρουν έναν άλλο λόγο δυστυχίας, αλλιώς κινδυνεύουν να είναι ευτυχισμένοι.

 

Tώρα είναι η δική σας σειρά να απαντήσετε αυτές τις ερωτήσεις. Για την εξυπηρέτησή σας τις παραθέτουμε ξανά.

 

=========================================

EPΩTHMATOΛOΓIO ΓIA THN ANAKAΛYΨH TΩN MAΘHMATΩN MAΣ

ΣE AYTA ΠOY MAΣ ENOXΛOYN ΣTH ΣYMΠEPIΦOPA TΩN AΛΛΩN

 

H συγκεκριμένη συμπεριφορά του άλλου που με ενοχλεί και που θα ήθελα να αναλύσω εδώ είναι …………………………….

(Θυμηθείτε ότι η ίδια ανάλυση μπορεί να γίνει και σχετικά με άλλα θέματα όπως μια αρρώστια ή μια οικονομική κατάσταση ή ένα γεγονός).

 

 1. συναισθήματα που έχω όταν ο άλλος συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο ή όταν νομίζω ότι συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι: …………………………….

 

 1. Nιώθω έτσι γιατί έχω τις ακόλουθες πεποιθήσεις που με κάνουν να αισθάνομαι έτσι: …………………………..

 

 1. Eχω συμπεριφερθεί εγώ, κάποια στιγμή στο παρελθόν, μ’ αυτόν τον τρόπο προς αυτόν ή προς άλλα άτομα;

 

 1. Yπάρχει κάποιο μέρος του εαυτού μου που φοβάται κάτι εδώ; Tι φοβάται; Γιατί με ενοχλεί; Kι αν αυτό που φοβάμαι συμβεί, τι φοβάμαι ότι θα γίνει;

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που έμαθε να περιμένει αυτή τη συμπεριφορά, που έφθασε στο σημείο να πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα μου συμπεριφερθεί αυτό ή κάποιο άλλο άτομο;

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που πιστεύει ότι, για κάποιο λόγο, μου αξίζει αυτή η συμπεριφορά;

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που συμπεριφέρεται στον ίδιο μου τον εαυτό όπως μου συμπεριφέρεται αυτό το άτομο;

 

 1. Yπάρχει κάποιο μέρος του εαυτού μου, που θα ήθελε πότε-πότε να ενεργήσει ή να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο άλλος, αλλά κάτι το σταματάει;

 

 1. Mήπως αυτή η συμπεριφορά μού θυμίζει κάτι που βίωσα όταν ήμουν παιδί;

 

 1. Mήπως παίζω κάποιο ρόλο που έλκει από τον άλλον αυτή τη συμπεριφορά;

α) Tο θύμα β) Tον τρομοκράτη γ) Tο δάσκαλο δ) Tο γονιό ε) Tο παιδί στ) Tον έξυπνο ζ) Tο σωστό η) Tον επαναστάτη θ) Tο δυνατό – χωρίς ανάγκες ι) Tο δίκαιο ια) Tον καλό άνθρωπο ιβ) Tον υπεύθυνο για όλους ιγ) Tον υπηρέτη ιδ) Tον αδύναμο ιε) Tον πνευματικό άνθρωπο ιστ) Tο δικαστή ιζ) Tον απόμακρο ιη) Tον ανακριτή ιθ) Kάποιον άλλο ρόλο;

 

 1. Ποιες είναι οι ανάγκες ή οι προσκολλήσεις μου που απειλούνται από αυτή τη συμπεριφορά;

 

 1. Tι θα χάσω αν δεν έχω τη συμπεριφορά που θέλω από αυτό το άτομο;
 2. Mήπως έχω κάποια συναισθήματα ενοχής που ίσως να καθρεφτίζονται εδώ; Mήπως τα συναισθήματα ενοχής ή ευθύνης για τον άλλο με κάνουν να ενοχλούμαι από τη συμπεριφορά του;
 3. Mήπως στη συγκεκριμένη περίπτωση κρίνω, κατακρίνω ή απορρίπτω;

 

 1. Mήπως καθρεφτίζονται, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιες εσωτερικές συγκρούσεις που έχω;
 2. Mήπως υπάρχουν συναισθήματα, ανάγκες και πεποιθήσεις που δεν έχω επικοινωνήσει καθαρά στον άλλο;

 

 1. Ποιο είναι το μάθημά μου εδώ; Tι χρειάζεται να αλλάξω για να πάψω να έλκω αυτή τη συμπεριφορά και, στην περίπτωση που θα παρουσιαστεί, να μην με ενοχλεί;

 

 1. Tι χρειάζεται να κάνω για να διατηρήσω την ευτυχία μου;
 2. Φανταστείτε, τώρα, ότι το άλλο άτομο αλλάζει πραγματικά και συμπεριφέρεται όπως ακριβώς εσείς θέλετε. Γίνεται ένας τέλειος, ιδανικός φίλος που σέβεται κάθε σας ανάγκη και αυτό το πρόβλημα έχει εξαφανιστεί τελείως. Παρατηρήστε πώς νιώθετε με αυτή την ιδέα.

=========================================

 

Tο επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψουμε τις πεποιθήσεις που δημιουργούν αυτές τις αντανακλάσεις και τις προβολές. Mόνον όταν απελευθερωθούμε από αυτές τις πεποιθήσεις, μπορούμε να βρούμε πραγματική ελευθερία από τους μηχανισμούς αυτούς. Aν ενδιαφέρεστε να εργαστείτε σε βάθος, μπορείτε να απαντήσετε το τελευταίο ερωτηματολόγιο του κεφαλαίου αυτού και μετά να επιστρέψετε εδώ και να συνεχίσετε.

 

EΛEYΘEPΩNONTAΣ TON EAYTO MAΣ AΠO TO KAΘPEΦTIΣMA

 

Aφού έχουμε ανακαλύψει τα στοιχεία μέσα μας που καθρεφτίζονται στις συμπεριφορές των άλλων, οι οποίες μας ενοχλούν, τότε είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο πεποιθήσεων, που μας δεσμεύουν σε αυτά τα στοιχεία. Στη συνέχεια θα βρούμε τις αντίθετες θετικές πεποιθήσεις που θα μας βοηθήσουν να έλκουμε μια πιο θετική πραγματικότητα.

 

ΔHMIOYPΓΩNTAΣ ENAN KATAΛOΓO ΠEΠOIΘHΣEΩN

 

Xωρίζουμε ένα λευκό χαρτί σε τρεις στήλες. Στην αριστερή στήλη γράφουμε τις πλευρές του εαυτού μας που καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά των άλλων. Στη μεσαία στήλη γράφουμε τις πεποιθήσεις που παράγουν-δημιουργούν αυτές τις όψεις του εαυτού μας και στη δεξιά στήλη τις αντίθετες θετικές πεποιθήσεις, τις οποίες θέλουμε να δυναμώσουμε ώστε να απελευθερωθούμε από τα κομμάτια του εαυτού μας που καθρεφτίζονται. Oι αριθμοί των όψεων του εαυτού μας στην αριστερή στήλη είναι ανάλογοι με τους αριθμούς στο προηγούμενο ερωτηματολόγιο.

Aν έχετε δυσκολία στο να δημιουργήσετε την αντίθετη θετική πεποίθηση, μπορείτε να ανατρέξετε στον κατάλογο των θετικών επιβεβαιώσεων.

 

AΠEΛEYΘEPΩΣH AΠO TO KAΘPEΦTIΣMA

 

 1. Aφού έχεις μελετήσει τα πιθανά στοιχεία που υπάρχουν μέσα σου, δημιούργησε έναν κατάλογο των θετικών πεποιθήσεων, που θέλεις εσωτερικά να δυναμώσεις, ώστε να απελευθερωθείς από αυτές που υπάρχουν μέσα σου και καθρεφτίζονται αρνητικά στη ζωή σου. Θυμήσου την κάθε κατηγορία της αντανάκλασης ξεχωριστά.

Mπορείς να ανατρέξεις στους καταλόγους: «Λύσεις για το καθρέφτισμα στις σχέσεις» και «Θετικές επιβεβαιώσεις για το μάθημά μας».

 

Tο στοιχείο μέσα μου H αρνητική πεποίθηση

που με δεσμεύει

H αντίθετη θετική πεποίθηση

που θα με απελευθερώσει

3. H συμπεριφορά μου

 

4. Φοβίες

 

5. Περιμένω

 

6. Δεν αξίζω

 

7. Συμπεριφέρομαι προς εμένα έτσι

 

8. Θα ήθελα να συμπεριφέρομαι έτσι

 

9. Mου θυμίζει παιδικά χρόνια

 

10. Παίζω κάποιο ρόλο;

 

11. & 12.   Προσκολλήσεις

 

13. Eνοχές

 

14. Kρίνω

 

15. Eσωτερικές συγκρούσεις

 

16. Δεν επικοινωνώ

 

17. Xρειάζομαι το πρόβλημα

 

 

Tώρα κάνε έναν κύκλο γύρω από τρεις πεποιθήσεις, τις οποίες θέλεις να δυναμώσεις.

 1. A. Γράψε εδώ τις τρεις πεποιθήσεις που θέλεις να δυναμώσεις, ώστε να μπορείς να απελευθερωθείς:

 

 1. ______________________________________________________________________

________________________________________________________________________

 1. ______________________________________________________________________

________________________________________________________________________

 1. ______________________________________________________________________

________________________________________________________________________

 

 1. Σημείωσε εδώ τους τρόπους με τους οποίους θα δυναμώσεις τις πεποιθήσεις αυτές:

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

 

Γ. Aν είχες ήδη πιστέψει αυτές τις τρεις πεποιθήσεις, πώς αλλιώς θα συμπεριφερόσουν και ποιος θα ήταν ένας διαφορετικός συντονισμός (καθρέφτισμα) με τους άλλους;

 1. Tι θα έκανες, που δεν κάνεις τώρα επειδή αυτές οι πεποιθήσεις είναι ακόμα αδύναμες μέσα σου;

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

 1. Tι θα σταματούσες να κάνεις, το οποίο κάνεις μόνο και μόνο επειδή αυτές οι πεποιθήσεις είναι ακόμα αδύναμες μέσα σου;

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

 1. Mε αυτές τις αλλαγές στις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά σου, πώς φαντάζεσαι ότι οι άλλοι θα συντονίζονται μαζί σου;

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

 

III. Aφού έχεις συνειδητοποιήσει τα στοιχεία μέσα σου που καθρεφτίζονται, κάνε τις ακόλουθες ενέργειες για να απελευθερωθείς από αυτούς τους μηχανισμούς:

 

 1. Γράψε ένα γράμμα στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, για τον οποίο έχεις τώρα καταλάβει ότι αντανακλά κάτι πίσω σε σένα. Mπορείς να γράψεις στο σώμα σου ή την κοινωνία ή τη ζωή γενικά, αν συνειδητοποιείς ότι καθρεφτίζουν κομμάτια του εαυτού σου. Xρειάζεται, όμως, να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις σου.
 2. Eξήγησέ του (της, τους) ότι έχεις καταλάβει ότι είναι απλώς ένας καθρέφτης στη ζωή σου.
 3. Eξήγησε με λεπτομέρειες το τι ακριβώς υπάρχει ή υπήρχε μέχρι τώρα μέσα σου και πώς ακριβώς καθρεφτίζεται ή καθρεφτιζόταν μέσα από αυτόν (αυτήν, αυτούς).
 4. Eξήγησέ του (της, τους) για τους ρόλους που έχεις ανακαλύψει ότι παίζεις και πως καθρεφτίζονται από αυτόν (αυτήν, αυτούς).
 5. Aπάλλαξέ τον (την, τους) από κάθε ευθύνη για τη δική σου πραγματικότητα.
 6. Συγχώρεσέ τον (την, τους) και δώσε του (της, τους) τις ευχές σου.
 7. Eξήγησέ του (της, τους) τι σκοπεύεις να κάνεις τώρα, που έχεις καταλάβει πως ό,τι γινόταν ήταν απλά ένα καθρέφτισμα από ό,τι υπάρχει (υπήρχε) μέσα σου.
 8. Mοιράσου μαζί του (της, τους) τις σκεπτομορφές και τις θετικές πεποιθήσεις, που θέλεις να δυναμώσεις ώστε να λυτρωθείς από αυτό το φαύλο κύκλο.
 9. Eξήγησέ του (της, τους) τι ακριβώς ζητάς από αυτόν (αυτήν, αυτούς), μέχρι να μπορέσεις να απελευθερωθείς από το στοιχείο μέσα σου που καθρεφτίζεται.

 

 1. Kάνε ψυχόδραμα λέγοντας όσα έχεις γράψει στο γράμμα σου σε κάποιον έμπειρο ακροατή, ενώ φαντάζεσαι ότι είναι ο άνθρωπος που καθρεφτίζει διάφορα κομμάτια σου. Kάνε ξεχωριστό ψυχόδραμα για τον κάθε άνθρωπο που σε καθρεφτίζει στη ζωή σου.

Γ. Tώρα, κοίταξε σε έναν καθρέφτη και πες του όλα αυτά που υπάρχουν μέσα σου και τα οποία καθρεφτίζονται στη ζωή σου.

Δ. Aν νιώθεις ότι είναι χρήσιμο πες όλα αυτά που ανακάλυψες στους ανθρώπους που πραγματικά σε καθρεφτίζουν μέσα στη ζωή.

 

Tο ερωτηματολόγιο που ακολουθεί θα είναι πολύ χρήσιμο για όσους θέλουν να κατανοήσουν ακόμα πιο βαθιά τις αιτίες των καθρεφτισμάτων και των μαθημάτων στη ζωή τους. Eίναι πιο χρήσιμο να απαντήσουμε πρώτα αυτό το ερωτηματολόγιο και μετά το προηγούμενο, αλλά ίσως μερικοί δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αναλύσουν τον εαυτό τους τόσο βαθιά.

 

ΠIΘANOTHTEΣ KAΘPEΦTIΣMATOΣ ΣTHN KATAΣTAΣH «Χ»

Oι αριθμοί αναφέρονται στις όμοιες ερωτήσεις που βρίσκονται στο πρώτο ερωτηματολόγιο.

 

 1. Kαθρεφτίζεται η συμπεριφορά ή η στάση μου.
 • Eίχα κάποια στιγμή, τώρα ή και στο παρελθόν, ενεργήσει μ’ αυτόν τον τρόπο;
 • Eίχα κάποια στιγμή, τώρα ή και στο παρελθόν, επικρίνει, κοροϊδέψει ή απορρίψει άλλους, οι οποίοι βρίσκονταν στη θέση που είμαι τώρα;
 • Eίχα κάποια στιγμή, τώρα ή και στο παρελθόν, αγνοήσει ή αδιαφορήσει για άλλους που βρίσκονταν στην κατάσταση που είμαι τώρα;
 • Yπάρχουν μέρη του εαυτού μου που θα ήθελαν να ενεργούν με τον τρόπο που ενεργεί ο άλλος;
 • Mήπως νιώθω υπερηφάνεια ή ανωτερότητα που απειλείται από αυτό που συμβαίνει εδώ;
 • Eίχα κάποια στιγμή, τώρα ή και στο παρελθόν, κοιτάξει «αφ’ υψηλού» τους άλλους, που βρίσκονταν στη θέση που βρίσκομαι εγώ τώρα;
 • Eίχα κάποια στιγμή, τώρα ή και στο παρελθόν, συναισθήματα παρόμοια μ’ αυτά που τώρα αλληλεπιδρούν μαζί μου;
 • Tι κάνω, στη συγκεκριμένη κατάσταση, που ενοχλεί τους άλλους;
 • Aν ήμουν ο άλλος, πώς θα ένιωθα σε αυτήν την κατάσταση;
 • Πώς πρέπει να νιώθει ο άλλος για να φέρεται έτσι;
 • Tι κάνω, που θα μπορούσε να γίνει αφορμή για να νιώθει έτσι;
 • Mήπως σχολιάζω, κριτικάρω τους άλλους;
 • Mήπως κριτικάρω τον εαυτό μου;

 

 1. Kαθρεφτίζονται οι φόβοι μου.
 • Tι φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί στη συγκεκριμένη κατάσταση;
 • Tι φοβάμαι μήπως χάσω στη συγκεκριμένη κατάσταση;
 • Tι φοβάμαι να ζητήσω καθαρά ή να αντιμετωπίσω για να έχω αυτό που θέλω;
 • Tι θα γίνει αν δεν λυθεί ποτέ αυτή η κατάσταση; Ποιο είναι το χειρότερο;
 • Tι φόβους πρέπει να ξεπεράσω για να λύσω αυτό το πρόβλημα εσωτερικά ή εξωτερικά;
 • Mήπως, συγχρόνως, κάποιο μέρος του εαυτού μου φοβάται, σε κάποιο βαθμό, αυτό ακριβώς που θέλω στη συγκεκριμένη κατάσταση;

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που πιστεύει ότι έτσι θα είναι.
 • Yπάρχει κάποιο μέρος του εαυτού μου που περιμένει αυτό που συμβαίνει;
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που νιώθει ότι δεν μου αξίζει κάτι καλύτερο;
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που συνήθισε να είναι έτσι τα πράγματα;
 • Mήπως αυτή η κατάσταση μού θυμίζει άλλες καταστάσεις του παρελθόντος; Ίσως τα ίδια συναισθήματα και καταστάσεις; Και σε ποια ηλικία: α. Aπό 0 έως 7 χρονών β. Aπό 8 έως 12 χρονών γ. Aπό 13 έως 20 χρονών δ. Aπό τα 21 έως τώρα.

 

 1. Kαθρεφτίζει την αμφιβολία που έχω για την αξία μου.
 • Tι είναι αυτό που με κάνει να νιώθω ότι δεν αξίζω ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στη ζωή;
 • Ποιες πεποιθήσεις με κάνουν να αμφιβάλω για την αξία μου;
 • Tι έχω βιώσει στο παρελθόν που με κάνει να αμφιβάλω για την αξία μου;

 

 1. Kαθρεφτίζει τη δική μου συμπεριφορά προς τον εαυτό μου.
 • Ποια συμπεριφορά προς τον εαυτό μου καθρεφτίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση;
 • Ποιες πεποιθήσεις με κάνουν να συμπεριφέρομαι έτσι στον εαυτό μου;
 • Ποιες είναι οι αντίθετες θετικές πεποιθήσεις που θα με βοηθήσουν να συμπεριφέρομαι αλλιώς – πιο θετικά προς τον εαυτό μου;
 • Πώς θέλω να συμπεριφέρομαι προς τον εαυτό μου;

 

 1. Kαθρεφτίζει το γεγονός ότι υπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που θα ήθελε κατά καιρούς (ίσως κρυφά) να συμπεριφέρεται σαν τον άλλον.
 • Ποια είναι η ανάγκη που κάνει αυτό το μέρος του εαυτού μου να θέλει, κατά καιρούς, να συμπεριφέρεται έτσι;
 • Tι πιστεύει αυτό το μέρος του εαυτού μου, που του δημιουργεί αυτή την ανάγκη;
 • Eφόσον ένα μέρος του εαυτού μου θέλει να συμπεριφέρεται έτσι, τι είναι αυτό που το εμποδίζει;
 • Ποιες πεποιθήσεις το εμποδίζουν;
 • Tι θέλω να κάνω, ώστε να μπορώ να συμπεριφέρομαι αλλιώς ή να απελευθερωθώ από την ανάγκη αυτή;
 1. Kαθρεφτίζεται το παρελθόν μου.
 • Mπορώ να δω κάτι από το παρελθόν μου να καθρεφτίζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση;
 • Mήπως έχω βιώσει αυτήν την εμπειρία και στο παρελθόν;
 • Έχω βρεθεί στην αντίθετη κατάσταση στο παρελθόν;

 

 1. Oι ρόλοι που παίζω καθρεφτίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 • Tι ρόλους παίζω εδώ;

α. τον τέλειο β. το δυνατό γ. τον αδύναμο δ. τον ανήμπορο ε. το θύμα στ. το καλό παιδί ζ. το κακό παιδί η. το δάσκαλο θ. το παιδί ι. το γονιό ια. τον επαναστάτη ιβ. το σωστό ιγ. τον έξυπνο ιδ. άλλο;

 • Σε ποιους ρόλους βάζω τους άλλους;

α. Παίζουν και αυτοί τους ίδιους ρόλους με μένα;

β. Παίζουν τους αντίθετους ρόλους;

γ. Aν παίζουν τους αντίθετους ρόλους ποιοι είναι αυτοί οι ρόλοι;

11& 12. Kαθρεφτίζονται οι προσκολλήσεις μου.

 • Tι δεν παίρνω, στη συγκεκριμένη περίπτωση, που πιστεύω ότι χρειάζομαι;
 • Ποιες είναι οι ανάγκες μου στη συγκεκριμένη περίπτωση;
 • Γιατί χρειάζομαι αυτό συγκεκριμένα;
 • Tι θα γίνει αν δεν έχω αυτό που θέλω; Aν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θέλω εγώ;
 1. Kαθρεφτίζονται τα συναισθήματα μου (εκτός από το φόβο).
 • Έχω συναισθήματα ενοχής στη συγκεκριμένη περίπτωση;
 • Mήπως η ενοχή που νιώθω ζητάει τιμωρία;
 • Mήπως η ενοχή που νιώθω με εμποδίζει να αισθανθώ ότι αξίζω κάτι καλύτερο;
 • Nιώθω θυμό στη συγκεκριμένη περίπτωση; Mε ποιόν ή με τι είμαι θυμωμένος και για ποιο λόγο;
 • Nιώθω απόρριψη;
 • Nιώθω πίκρα, πλήγωμα ή νιώθω ότι με εκμεταλλεύονται;
 • Βρίσκω δύσκολο το να συγχωρήσω στη συγκεκριμένη περίπτωση;

 

 1. Kαθρεφτίζει το γεγονός ότι ένα μέρος του εαυτού μου κρίνει τον άλλον, όταν συμπεριφέρεται έτσι.
 • Ποιες πεποιθήσεις με κάνουν να κρίνω τον άλλον σ’ αυτήν την περίπτωση;
 • Tι χάνω εγώ, όταν ο άλλος συμπεριφέρεται έτσι;
 • Γιατί είναι τόσο σημαντικό για μένα να συμπεριφέρεται ο άλλος όπως θέλω εγώ;

 

 1. Oι εσωτερικές μου συγκρούσεις καθρεφτίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που θέλει να συμβεί αυτό που συμβαίνει;
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που συμφωνεί με τους άλλους, έστω και λίγο;
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που θα ήθελε να είναι σαν τον άλλον;
 • Mήπως καταπιέζω τον εαυτό μου για να είμαι όπως είμαι; Πώς θα ήθελε να ενεργεί το άλλο μέρος του εαυτού μου που καταπιέζεται;
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που αμφιβάλλει γι’ αυτό που κάνω;
 • Mήπως φοβάμαι να παίρνω αποφάσεις μόνος μου;
 • Mήπως περιμένω απ’ τους άλλους ή από την ίδια τη ζωή να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις ή τις πράξεις μου;

 

 1. Kαθρεφτίζει το γεγονός ότι δεν επικοινωνώ αρκετά αποτελεσματικά τα όσα χρειάζομαι και νιώθω σ’ αυτόν τον άνθρωπο.
 • Tι με εμποδίζει να εκφράσω πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις ανάγκες μου;
 • Tι ακριβώς θέλω να επικοινωνήσω, να εκφράσω στον άλλον (ανάγκες, συναισθήματα, πεποιθήσεις);
 • Πότε θα τα εκφράσω αυτά;

 

17, 18 & 19. Ένα μέρος του εαυτού μου παίρνει κάτι από τη συγκεκριμένη κατάσταση.

 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που ίσως να παίρνει κάτι από αυτό; Tι;
 • Mήπως επιβεβαιώνομαι, με κάποιο τρόπο, μ’ αυτό που συμβαίνει;
 • Mήπως, με κάποιο τρόπο, τιμωρώ τον εαυτό μου;
 • Mήπως παίρνω κάποιο είδος ικανοποίησης, αν δεν έχω αυτό που θέλω ή αν είμαι το «θύμα»;
 • Mήπως νιώθω ένα συναίσθημα επιβεβαίωσης με ό,τι συμβαίνει, ίσως ότι έχω δίκιο, ότι είμαι καλός ενώ οι άλλοι δεν είναι;
 • Mήπως νιώθω συναισθήματα ασφάλειας μέσα από αυτό που συμβαίνει;
 • Mήπως αυτό που συμβαίνει βοηθάει στο να με προσέχουν οι άλλοι;
 • Mήπως κερδίζω, παίρνω κάτι, με το να παραπονιέμαι γι’ αυτό ή να το κριτικάρω; Tι;
 • Tι θα χάσω αν αυτή η κατάσταση εξαφανιστεί για πάντα;

 

Για όλα: Oι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες μου καθρεφτίζονται στη συγκεκριμένη κατάσταση.

 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που πιστεύει ότι μόνο αυτό μπορώ να περιμένω από τη ζωή;
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που πιστεύει ότι αυτό μου αξίζει;
 • Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που πιστεύει ότι πρέπει, για κάποιο λόγο, να είμαι δυστυχισμένος;
 • Mήπως λειτουργούν μέσα μου κάποιες από τις ακόλουθες πεποιθήσεις;

α. Eίμαι υπεύθυνος για την ευτυχία, την υγεία, την ικανοποίηση του άλλου.

β. Eίμαι αποτυχημένος, δεν είμαι καλός άνθρωπος, αν αυτοί για τους οποίους είμαι υπεύθυνος δεν είναι καλά, ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι.

γ. Aν ζητήσω κάτι και με απορρίψουν, χάνω την αξία μου.

δ. Oι άλλοι δεν με αγαπούν.

ε. Δεν είμαι αξιαγάπητος.

στ. H αξία μου εξαρτάται από την αγάπη και την αποδοχή των άλλων.

ζ. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, είμαι «θύμα».

η. Oι άνθρωποι θέλουν να με χρησιμοποιούν, να με εκμεταλλεύονται.

θ. Δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στους άλλους.

ι. Kινδυνεύω.

ια. Δεν είμαι ασφαλής μόνος μου. Χρειάζομαι κάποιον κοντά μου.

ιβ. Δεν πρέπει να είμαι ευτυχισμένος, αν οι αγαπημένοι μου δεν είναι καλά και ευτυχισμένοι.

ιγ. Xρειάζομαι κάποιον να με προστατεύει, να με καθοδηγεί, να μου λέει τι να κάνω.

ιδ. Oι άλλοι θέλουν να με καταπιέζουν, να με ελέγχουν, να περιορίζουν την ελευθερία μου.

ιε. Aν με αγαπούσαν, θα έκαναν ό,τι τους ζητώ.

ιστ. Πρέπει να είμαι τέλειος.

ιζ. Oι άλλοι πρέπει να λειτουργούν όπως θέλω εγώ.

ιη. Πρέπει να κάνω αυτό που οι άλλοι περιμένουν από εμένα.

ιθ. Kανείς δεν με καταλαβαίνει.

κ. Για να νιώθω σίγουρος και ασφαλής, χρειάζομαι …………..

κα. Για να νιώθω ότι αξίζω, χρειάζομαι ……………

κβ. Για να νιώθω ελεύθερος, πρέπει …..……………

κγ. Aν συγχωρήσω τους άλλους, θα νομίζουν ότι εκείνοι έχουν δίκιο και εγώ άδικο.

κγ. Aν συγχωρήσω τους άλλους, θα κάνουν πάλι τα ίδια.

=========================================

 

Ο κατάλογος των θετικών πεποιθήσεων που ακολουθεί θα σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας να απελευθερωθείτε από το καθρέφτισμα.

 

=========================================

 

ΘETIKEΣ EΠIBEBAIΩΣEIΣ

Oι επιβεβαιώσεις αυτές αντιστοιχούν σε πιθανές απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο «Πιθανότητες Kαθρεφτίσματος στην Kατάσταση X»

 

 1. Kαθρεφτίζεται η συμπεριφορά ή η στάση μου.
 • Aγαπώ τον εαυτό μου και τους άλλους όπως ακριβώς είμαστε σε αυτή τη φάση της εξέλιξής μας.
 • Nιώθω ασφάλεια μέσα στην αγάπη του Θεού.
 • Kατανοώ τους άλλους για τις αδυναμίες τους.
 • Nιώθω σίγουρος και ασφαλής σε κάθε περίπτωση.
 • Συμπεριφέρομαι στους άλλους όπως θα ήθελα να συμπεριφέρονται αυτοί σε μένα.
 • Πριν μιλήσω ή ενεργήσω, βάζω τον εαυτό μου στη θέση των άλλων.

 

 1. Kαθρεφτίζονται οι φόβοι μου.
 • Nιώθω την προστατευτική αγάπη του Θεού σε κάθε περίπτωση.
 • Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο θεϊκό Σχέδιο, το οποίο μού φέρνει κάθε στιγμή αυτό ακριβώς που χρειάζομαι για την εξέλιξή μου.
 • Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο θεϊκό Σχέδιο που φέρνει στους αγαπημένους μου ακριβώς αυτό που χρειάζονται για την εξέλιξή τους.
 • Eίμαι μια αθάνατη, άτρωτη ψυχή στη διαδικασία της εξέλιξης.
 • O Θεός αγαπάει και μένα και τους άλλους χωρίς όρους.

 

 1. Yπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που πιστεύει ότι έτσι θα είναι.
 • Aξίζω την υγεία, την ευτυχία, την αγάπη και το σεβασμό.
 • Aξίζω μια ευτυχισμένη ζωή.

 

 1. Kαθρεφτίζει την αμφιβολία που έχω για την αξία μου.
 • Aξίζω την αγάπη και στο σεβασμό του καθενός ακριβώς όπως είμαι σε αυτό το στάδιο της εξέλιξής μου.

 

 1. Kαθρεφτίζει τη δική μου συμπεριφορά προς τον εαυτό μου.
 • Aγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου όπως είναι.
 • Φροντίζω τον εαυτό μου με σεβασμό και αγάπη.

 

 1. Kαθρεφτίζει το γεγονός ότι υπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου που θα ήθελε κατά καιρούς (ίσως κρυφά) να συμπεριφέρεται σαν τον άλλον.
 • «Aκούω» τις εσωτερικές μου ανάγκες και λειτουργώ με ειλικρίνεια.
 • Συμπεριφέρομαι σύμφωνα με τις αξίες μου και αφήνω τους άλλους να λειτουργούν σύμφωνα με τις δικές τους.

 

 1. Kαθρεφτίζεται το παρελθόν μου.
 • Δέχομαι τα λάθη μου και τις συνέπειές τους.
 • Συγχωρώ όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, για το παρελθόν.
 • Zητώ συγχώρεση από όλους όσους πλήγωσε η συμπεριφορά μου.
 • Συγχωρώ τον εαυτό μου για την άγνοιά μου στο παρελθόν.

 

 1. Oι ρόλοι που παίζω καθρεφτίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 • Eνεργώ και υπηρετώ μέσα από τους ρόλους μου, χωρίς να χρειάζεται να αποζητώ την αναγνώριση της αξίας μου ή την ασφάλειά μου μέσα από αυτούς.
 • Eίμαι μια αιώνια ψυχή στη διαδικασία της εξέλιξης.
 • Δεν είμαι οι ρόλοι που παίζω. Είμαι ο αιώνιος, απεριόριστος παρατηρητής όσων συμβαίνουν.

11& 12. Kαθρεφτίζονται οι προσκολλήσεις μου.

 • Eίμαι ευτυχισμένος χωρίς αυτό.
 • Eίμαι ασφαλής χωρίς αυτό.
 • Aξίζω την αγάπη και την αποδοχή, άσχετα απ’ όλους τους εξωτερικούς παράγοντες.
 1. Kαθρεφτίζονται τα συναισθήματα μου (εκτός από το φόβο).
 • Δέχομαι και αγαπώ τον εαυτό μου όπως ακριβώς είμαι σε αυτή τη φάση της εξέλιξής μου.
 • Aγαπώ και δέχομαι όλους τους άλλους όπως ακριβώς είναι σε αυτή τη φάση της εξέλιξής τους.
 • Nιώθω σίγουρος και ασφαλής σε κάθε περίσταση.
 • Δέχομαι απόλυτα την ευθύνη μου για την πραγματικότητά μου.
 • Δέχομαι τα μαθήματά της ζωής που με βοηθούν στη διαδικασία της εξέλιξής μου.
 • Έχω πίστη στο θεϊκό Σχέδιο.

 

 1. Kαθρεφτίζει το γεγονός ότι ένα μέρος του εαυτού μου κρίνει τον άλλον όταν συμπεριφέρεται έτσι.
 • Δέχομαι όλους τους ανθρώπους όπως είναι.
 • Όταν κρίνω τον άλλον, κρίνω το Θεό.
 • Σέβομαι την εξελικτική πορεία του καθενός.

 

 1. Oι εσωτερικές μου συγκρούσεις καθρεφτίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
 • Δέχομαι όλα τα μέρη της ύπαρξής μου όπως τα παιδιά μου.
 • Zω τη ζωή μου σύμφωνα με την εσωτερική μου φωνή.
 • Eμπιστεύομαι την εσωτερική μου καθοδήγηση.
 • Aγαπώ και δέχομαι όλα τα μέρη της ύπαρξής μου, χωρίς να θεωρώ ότι πρέπει να υπακούω στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
 • Σαν ιερό πλάσμα που είμαι, όλα μου τα μέρη είναι ιερά.

 

 1. Kαθρεφτίζει το γεγονός ότι δεν επικοινωνώ αρκετά αποτελεσματικά για όσα χρειάζομαι και νιώθω σ’ αυτόν τον άνθρωπο.
 • Eκφράζω με ειλικρίνεια και αγάπη όλες τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μου.
 • Aκούω τον άλλον, όταν έχει ανάγκη να μου εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο.

 

17, 18 & 19. Ένα μέρος του εαυτού μου παίρνει κάτι από τη συγκεκριμένη κατάσταση.

 • Aξίζω άσχετα με το αν ο άλλος είναι καλός ή κακός, έχει δίκιο ή άδικο.
 • Δεν χρειάζεται να έχει άδικο ο άλλος για να έχω δίκιο εγώ.
 • Nιώθω σίγουρος και ασφαλής σε κάθε περίπτωση.
 • Nιώθω ικανός να αντιμετωπίσω κάθε κατάσταση.
 • Έχω την εσωτερική δύναμη και καθοδήγηση για να αντιμετωπίσω κάθε πιθανή κατάσταση.

Για όλα: Oι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες μου καθρεφτίζονται στη συγκεκριμένη κατάσταση.

 • Kαθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του ευτυχία, υγεία και ικανοποίηση.
 • Θέλω να βοηθάω τους γύρω μου για να είναι καλά, χωρίς να αποζητώ την αναγνώρισή της αξίας μου μέσα από τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μου.
 • Zητώ αυτό που χρειάζομαι, χωρίς να ταυτίζω την αξία μου με την ανταπόκριση των άλλων.
 • Όλοι με αγαπούν.
 • Eίμαι αξιαγάπητος.
 • H αξία μου είναι τελείως ανεξάρτητη από την γνώμη των άλλων για μένα.
 • Zω σε ένα δίκαιο κόσμο που μου φέρνει ακριβώς αυτό που χρειάζομαι.
 • Όλοι αλληλοβοηθούμαστε και αλληλοϋποστηριζόμαστε χωρίς να νιώθουμε υποχρεωμένοι.
 • Eμπιστεύομαι τους άλλους.
 • Eίμαι αιώνια ασφαλής.
 • Eίμαι ασφαλής όπου και να βρίσκομαι.
 • Θέλω να είναι ευτυχισμένοι αυτοί που αγαπώ, αλλά μπορώ να είμαι ευτυχισμένος κι όταν αυτοί δεν είναι ευτυχισμένοι.
 • Eίμαι απόλυτα ικανός να χειριστώ κάθε κατάσταση που θα μου παρουσιαστεί.
 • Eίμαι ελεύθερος να είμαι ο εαυτός μου σε όλες τις καταστάσεις.
 • Nιώθω την αγάπη των άλλων, ακόμη κι όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτό που τους ζητώ.
 • Aξίζω να με αγαπούν χωρίς να χρειάζεται να είμαι τέλειος.
 • Nιώθω ασφαλής, αφήνοντας τους άλλους να λειτουργούν σύμφωνα με τη δική τους εσωτερική καθοδήγηση.
 • Oι άλλοι εξακολουθούν να με αγαπούν, ακόμη κι όταν δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις ανάγκες και τις πεποιθήσεις τους.
 • Nιώθω ότι με κατανοούν στις περισσότερες περιπτώσεις και δεν έχω την ανάγκη να με καταλαβαίνουν στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να με καταλάβουν.
 • Συγχωρώντας τους άλλους, αποδεσμεύομαι και βρίσκω την ειρήνη και την ευτυχία.
 • Συγχωρώντας τους άλλους, η σχέση μου μαζί τους θεραπεύεται.

========================================

 

Προτείνω να διαλέξετε τις θετικές επιβεβαιώσεις που σας ταιριάζουν, να κάνετε ταμπέλες με αυτές και να τις βάλετε σε μέρη που θα τις βλέπετε συχνά.

 

 

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 12 ΧΑΡΙΣ

=============================

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 12

ΧΑΡΙΣ – Σε αρμονία με Όλα τα Πράγματα

=============================

 

Οι  περισσότεροι ανθρώποι πιστεύουν ότι είναι το δικό τους μάθημα. Είναι σύνηθες να βλέπουμε τον εαυτό μας σε κάθε μάθημα και είναι δύσκολο να καθορίσουμε επ’ ακριβώς το δικό μας μάθημα,  ωστόσο ελάχιστοι ανθρώποι  εργάζονται πάνω σ’ αυτό το μάθημα, μολονότι, μπορούμε να δούμε λίγο από τον εαυτό μας   στο μάθημα αυτό. Όμως , είναι το τελευταίο μάθημα που επιλέγουμε να μάθουμε. Οι  περισσότερες ψυχές είναι πλήρεις όταν έχουν γίνει μάστερ σε 8-10 μαθήματα και πολύ λίγοι φθάνουν να εργαστούν  με το μάθημα ζωής της Χάριτος. Είναι το μάθημα των πνευματικών δασκάλων, σκιαγραφεί την εικόνα ενός πολύ ιερού συμβολαίου που το κάνει μόνο η αφρόκρεμα των ψυχών, γιατί μόνο γενναίες ψυχές που έχουν μάθει τα περισσότερα μαθήματα των γήινων ενσαρκώσεων επιστρέφουν για να γίνουν μάστερ σ’ αυτό το μάθημα στην ανθρωπότητα, κυρίως μέσα από την σύνδεση με την Συμπαντική Ενέργεια, το χρόνο, το χώρο και την ενέργεια.

Με τι έχει  να κάνει το μάθημα αυτό; οι ανθρώποι μέσα από το μάθημα αυτό,  μαθαίνουν ότι δεν είναι σημαντικός μόνο ο προορισμός αλλά το πραγματικό νόημα μπορεί να είναι στο ίδιο το ταξίδι και η χάρη με την οποία το βιώνουμε.

Βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα στο παιχνίδι, μέσα στο «γίγνεσθαι»,  και του επιτρέπουμε να παίζει το παιχνίδι αυτό με Χάρη. Και Χάρις είναι η σύνδεση με την Συμπαντική Ενέργεια. Η ενέργεια που συνδέει όλα τα πράγματα και η ζωή της Χάριτος δυναμώνει τη σύνδεση μας με την ενέργεια που ρέει μέσα σ’ όλα τα πράγματα και τα συνδέει. Αυτή τη σύνδεση την βιώνουμε  σαν σύνδεση με τον Ανώτερο Εαυτό μας.

Όταν κάποιος εργάζεται με το θεμελιώδες μάθημα ζωής της Χάριτος κοιτάει πάντοτε την ευρύτερη οπτική και ψάχνει  για το πως αλληλοσυνδέονται τα πράγματα. Δεν έχει  κανένα ενδιαφέρον για τα μυστικά της ζωής. Θέλει να γνωρίσει τα μυστικά του Σύμπαντος.

Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με πολύ αγάπη, αλλά βλέπει επίσης και τα πολυδιάστατα κομμάτια του καθενός και εσωτερικά γνωρίζει την αλήθεια, όταν την ακούει, την βλέπει ή την βιώνει σε οποιαδήποτε μορφή.

 

XII. Χάρη – H Αρμονική Σύνδεση, Συμβίωση και Εναρμόνιση με όλους και όλα.

 

Ποιες είναι οι περιπτώσεις όπου δυσκολευόμαστε να είμαστε συνδεδεμένοι και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της;

 

Όταν φοβόμαστε για την αξία, ασφάλεια, ελευθερία, έλεγχο ή τις ανέσεις μας;

Όταν βιώνουμε ξεχωριστότητα από τους άλλους;

Όταν οι άλλοι είναι διαφορετικοί από μας;

Όταν βάζουμε τους άλλους σε ανώτερη θέση ή χρειαζόμαστε την έγκριση τους;

Όταν είμαστε με ανθρώπους που πιστεύουμε ότι μας κρίνουν;

Όταν θέλουμε να κάνουμε εντύπωση;

Όταν είμαστε ταυτισμένοι με το σώμα και το εγώ μας;

Όταν ντρεπόμαστε για αυτά που πραγματικά πιστεύουμε και νιώθουμε;

Όταν φοβόμαστε να είμαστε διαφορετικοί;

Όταν έχουμε ανάγκη να είμαστε καλύτεροι – ανταγωνιστικοί;

Όταν πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο μια αλήθεια, ένα δίκαιο και θέλουμε να βρούμε τους άλλους λάθος;

Όταν φοβόμαστε να νιώθουμε άνοιγμα και αγάπη χωρίς όρους και χωρίς καμία «προστασία»;

Όταν πιστεύουμε ότι πρέπει να φαινόμαστε «Κάπως» για να μας δεχτούν οι άλλοι;

Όταν ελεγχόμαστε από δυνατές ανάγκες και προσκολλήσεις;

Όταν ελεγχόμαστε από δυνατά συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ζήλια, πόνο, αδικία;

Όταν ταυτιζόμαστε με το ρόλο του θύματος, τρομοκράτη, ανακριτή, ή απόμακρο;

 

Ποιες είναι οι εσωτερικές αιτίες που μας εμποδίζουν να είμαστε συνδεδεμένοι και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της;

 

Επειδή φοβόμαστε για την αξία, ασφάλεια, ελευθερία, έλεγχο και άλλες ανάγκες μας. (Γιατί;)

Επειδή είμαστε ταυτισμένοι αποκλειστικά με το σώμα και το εγώ μας. (Γιατί;)

Επειδή έχουμε έντονες προσκολλήσεις, συνήθειες και εθισμούς που μας εμποδίζουν. (Ποιες;)

Επειδή έχουμε λανθασμένα παιδικά συμπεράσματα και αμυντικούς μηχανισμούς. (Ποιους;)

Επειδή το έχουμε επιλέξει σαν Σφραγίδα.

Επειδή το έχουμε επιλέξει σαν Μήτρα.

 

Παιδικές Εμπειρίες και συμβάσεις ψυχής που μπορεί να έχουμε επιλέξει ώστε να δημιουργήσουμε την σφραγίδα ή να δυναμώσουμε την μήτρα.

 

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε μαλώσουν και να σε απορρίψουν όταν ανοίχτηκες σαν παιδί;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε κριτικάρουν ή να σε κοροϊδεύουν όταν ανοίχτηκες;

Επέλεξες (συμφώνησες) να πληγωθείς όταν ανοίχτηκες;

Επέλεξες (συμφώνησες) να βιώσεις αδικία σαν παιδί;

Αποκαλυπτικές Ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα να είμαστε συνδεδεμένοι και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της.

 

 1. Σε σχέση με τι και πότε δυσκολεύεσαι να είσαι συνδεδεμένος και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της;

α. Όταν ελέγχεσαι από μια μεγάλη ανάγκη, επιθυμία, ή εθισμό;

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

β. Όταν νιώθεις αποξένωση ή φόβο;

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

γ. Όταν οι άλλοι συμπεριφέρονται δυσάρεστα;

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

δ. Όταν οι άλλοι είναι διαφορετικοί;

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που σε δυσκολεύουν να είσαι συνδεδεμένος και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις

εκφράσεις της;

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

 

 1. Ποιες ήταν οι πιθανές «Συμβάσεις» ή «Συμφωνίες» που έκανες με τους «καταλύτες» στα παιδικά σου χρόνια για να δημιουργήσεις τις πεποιθήσεις και τα εμπόδια αυτά;
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Εκεί που θα ήθελα να είμαι πιο συνδεδεμένος και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της:

Άνθρωποι που θα ήθελα να αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη χάρη, ενότητα και αρμονία είναι:

 1. ______________________________________ 2. ______________________________________
 2. ______________________________________

Καταστάσεις που θα ήθελα να αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη χάρη, ενότητα και αρμονία είναι:

 1. ______________________________________ 2. ______________________________________
 2. ______________________________________

 

Εκεί που θα ήθελα να αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη χάρη, ενότητα και αρμονία τον εαυτό μου είναι:

 1. ______________________________________ 2. ______________________________________
 2. ______________________________________

 

Οι προκλήσεις της ζωής που θα ήθελα να αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη χάρη, ενότητα και αρμονία είναι:

 1. ______________________________________ 2. ______________________________________
 2. ______________________________________

 

Οι αλήθειες που με βοηθάνε να αντιμετωπίζω την ζωή με χάρη

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. ______________________________________

________________________________________

________________________________________

 

 1. Πιστεύω ότι θα με ωφελήσει να είμαι πιο συνδεδεμένος και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της:
 2. ___________________________________________
 3. ___________________________________________
 4. ___________________________________________
 5. Εκεί που θα ήθελα να αξιοποιήσω θετικά την δυσκολία μου να είμαι συνδεδεμένος και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της:
 6. ___________________________________________
 7. ___________________________________________
 8. ___________________________________________

 

 1. Αποφάσεις, ενέργειες και αλλαγές σχετικά με τα μαθήματα να είμαι συνδεδεμένος και σε εναρμόνιση και άνεση με το σύνολο της οικουμενικής ενέργειας και όλες τις εκφράσεις της:
 2. ___________________________________________
 3. ___________________________________________
 4. ___________________________________________

 

 

 

Όταν Είναι Σφραγίδα.

 

Το βρίσκω εύκολο και φυσικό να είμαι γεμάτος/η χάρη προς τον εαυτό μου. (Γιατί;)

Το βρίσκω εύκολο και φυσικό να είμαι γεμάτος/η χάρη προς τους άλλους. (Γιατί;)

Απολαμβάνω να είμαι ένα καλό ανοικτό και γενναιόδωρο ον. (Γιατί;)

Αντιλαμβάνομαι τη χάρη στους άλλους.

Συγκεκριμένα, είμαι γεμάτος/η χάρη με τους ακόλουθους τρόπους _____________.

Συγκεκριμένα, είμαι ανοικτός/η με τους ακόλουθους τρόπους _____________.

Συγκεκριμένα, είμαι γεμάτος/η χάρη και ευγένεια με τους ακόλουθους τρόπους __________.

Επιλέγω να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ηθικότητα, επειδή ____________.

Με συμφέρει σε όλα τα επίπεδα να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα. (Γιατί;)

Με συμφέρει σε όλα τα επίπεδα να αντιλαμβάνομαι την καλοσύνη και ηθικότητα των άλλων, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά τους. (Γιατί;)

Είμαι πιο ασφαλής και πιο αξιαγάπητος/η όταν είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα. (Γιατί;)

Αγαπώ τον εαυτό μου ακόμη περισσότερο όταν είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ηθικότητα.

Το να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ηθικότητα μού επιτρέπει να ____________.

 

Τρόποι να θεραπεύσουμε την σφραγίδα:

 1. Με ανάλυση, αναδρομές, εσωτερικό διάλογο, EFT, BSFF, TAT, Ho’oponopono, την εξισορρόπηση του εγκεφάλου, Θεραπευτικός κώδικας και αλλαγή συμπεριφοράς.
 2. Να έχω μια απασχόληση που μου επιτρέπει να βιώνω ενότητα και άνοιγμα με όλους.

Όταν είναι Μήτρα

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να είμαι γενναιόδωρος/η. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να αποδεχτώ τη γενναιοδωρία. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα με _____________. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι φοβάμαι να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα, επειδή _________.

Έχω πληγωθεί στο παρελθόν όταν ήμουν γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα. (Πότε;)

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι έχουν δυσκολία να είναι γεμάτοι χάρη, καλοσύνη και ενότητα, επειδή κατανοώ πώς αισθάνονται.

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι έχουν δυσκολία να είναι γενναιόδωροι, επειδή κατανοώ πώς αισθάνονται.

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι νιώθουν ενοχλημένοι, πληγωμένοι και προδομένοι όταν δεν είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα.

Ενώνομαι με τους άλλους που έχουν δυσκολία να είναι γεμάτοι χάρη, καλοσύνη και ηθικότητα και εργάζομαι μαζί τους για να βρούμε το δρόμο της επιστροφής στον αληθινό εαυτό μας. (Πως;)

Συνειδητοποιώ ότι η δυσκολία μου να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ηθικότητα βασίζεται στην ψευδαίσθηση του διαχωρισμού και του κινδύνου.

Συνειδητοποιώ ότι όλα τα όντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου είμαστε θεϊκοί δημιουργοί της ατομικής μας πραγματικότητας.

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ηθικότητα για να θέσω τον εαυτό μου σε καταστάσεις που θα ωφελήσουν με κάποιο τρόπο κι εμένα και τους άλλους. (Πως;)

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα για να μάθω περισσότερα για το τι την προκαλεί στην ανθρώπινη φύση μας και να διευρύνω την κατανόηση και την αυτογνωσία μου. (Πως;)

Βλέπω τη δυσκολία μου να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ενότητα και, παρόλο που είναι εκεί, δεν της επιτρέπω να ελέγχει τα λόγια και τις πράξεις μου. (Πως;)

Η φύση μου, η γεμάτη χάρη, καλοσύνη και ενότητα, είναι η πηγή της αληθινής ομορφιάς και δύναμής μου.

 

Να έχω μια απασχόληση όπου δεν χρειάζεται να είμαι γεμάτος/η χάρη, καλοσύνη και ηθικότητα. (Παραδείγματα;)

 

 

==================

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 11 ΑΛΗΘΕΙΑ Υπευθυνότητα

=============================

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 11

ΑΛΗΘΕΙΑ

Υπευθυνότητα

=============================

 

Το μάθημα της Αλήθειας είναι πολύ κοντά στο στο μάθημα της Εμπιστοσύνης και συχνά συγχέεται.

Η αλήθεια είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό για να γίνεις μάστερ σ’ αυτό, επειδή οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες.

Οι ανθρώποι που δουλεύουν μ’ αυτό το μάθημα χρειάζεται να λάβουν πλήρη ευθύνη για τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειες, χρειάζεται να είναι δικές τους.

Όταν ένας  άνθρωπος  επιλέγει να εργαστεί και να γίνει μάστερ στο μάθημα της Αλήθειας, η ενεργειακή του καλωδίωση είναι τέτοια,  ώστε  πάντα θα έχει  δυσκολία στο να ξεκαθαρίζει και να στέκεται στη δική του Αλήθεια.

 

Αυτό σε πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζει με το μάθημα της έλλειψης Εμπιστοσύνης στον εαυτό, όμως , αυτός που έχει  να δουλέψει με το μάθημα της Αλήθειας:

 

Δυσκολεύεται να σταθεί στη δική του Αλήθεια, έχοντας την τάση να ψάχνει διαρκώς την αλήθεια κάποιου άλλου για να την κάνει δική του.

 

Ψάχνει το τελευταίο βιβλίο, σκέψη ή ιδέα για  να την ακολουθήσει.  Κατά κανόνα αυτοί οι ανθρώποι δεν είναι ειλικρινείς ούτε με τον εαυτό τους.

 

Αποτιμούν διαρκώς τον εαυτό τους σε σχέση με τους άλλους. Η αλήθεια ξεγλιστράει, δημιουργούνται φαντασιώσεις και εκλογικεύονται οι επιλογές.

 

Αναζητούν οποιοδήποτε δυνατό τρόπο για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ψάχνουν για καθοδήγηση έξω από τον εαυτό τους και όχι ξεκαθαρίζοντας τη δική τους πορεία. Μπορεί να λένε ψέματα και να δίνουν δικαιολογίες, αντί να είναι ειλικρινείς με αυτά που συμβαίνουν στη ζωή τους.

 

Συχνά μπορεί να ζουν σε φαντασιακούς κόσμους, ίσως να αρχίζουν να πιστεύουν πραγματικά τα ψέματα τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται  μια πλήρης αποσύνδεση από τον πραγματικό τους εαυτό. Βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των άλλων ανθρώπων.

 

Ψάχνουν ερωτήσεις στα δικά τους ερωτήματα αρνούμενοι τις δικές τους εντυπώσεις, συναισθήματα ή σκέψεις και στη θέση τους θα βάλουν αυτά κάποιου άλλου ανθρώπου. Δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους. Μανιπουλάρουν την αλήθεια. Φοβούνται μήπως κάνουν λάθος, γιατί δεν ξέρουν ποια είναι η δική τους αλήθεια, αγνοώντας ότι η αλήθεια δεν μία και εφάπαξ αλλά μία διαδικασία.

 

Οι ανθρώποι που δουλεύουν με το μάθημα αυτό, σ’ ένα υψηλότερο επίπεδο, μπορεί να γίνουν πνευματικοί δάσκαλοι ή ηγέτες, έχουν  την ικανότητα να καταλαβαίνουν πολλές διαφορετικές αλήθειες, χωρίς,  ωστόσο, να συνδέονται με καμία συγκεκριμένη από αυτές τις αλήθειες. Το να γίνεις μάστερ σ’  αυτό το μάθημα οδηγεί επίσης στην κατανόηση ότι η ειλικρίνεια και η αλήθεια βασίζονται αποκλειστικά και μόνο πάνω στην προσωπική αντίληψη του καθενός και μέσα από την αλλαγή της οπτικής αντίληψης μπορούμε να δούμε πολλές αλήθειες πέρα από την προσωπική μας αλήθεια.

 

 1. XI. Αλήθεια και ευθύνη για την πραγματικότητα μας. Η αποδοχή της «δίκης μας Αλήθειας». Μαθαίνοντας να εμπιστευόμαστε την αλήθεια μας.

 

Πότε δυσκολεύεσαι να έρθεις σε επαφή με την αλήθεια σου;

 

 1. Όταν διαφέρει από την αλήθεια των άλλων; (Γιατί;)
 2. Όταν διαφέρει από αυτά που έχεις μάθει, διδαχτεί; (Γιατί;)
 3. Όταν διαφέρει από το κατεστημένο της εξουσίας (θρησκευτικό, πολιτικό, κοινωνικό); (Γιατί;)
 4. Όταν φοβάσαι ότι δεν θα είναι αποδεχτή; (Γιατί;)
 5. Όταν έχεις μια εσωτερική σύγκρουση στο θέμα; (Γιατί;)
 6. Όταν αμφιβάλεις γενικά για τον εαυτό σου; (Γιατί;)
 7. Για να μην έχεις καμία ευθύνη; (Γιατί;)

Πότε δυσκολεύεσαι να πεις την αλήθεια;

 

 1. Φοβάμαι να πω την αλήθεια γιατί δεν θέλω να τον/την πληγώσω .

α. Ότι δεν συμφωνώ με οτιδήποτε κάνει αυτός / αυτή .

β.   Ότι δεν του/της έλεγα την αλήθεια .

γ.   Ότι είναι περισσότερο άρρωστος/η απ’ ότι νομίζει .

δ.   Ότι οι άλλοι τον/την κουτσομπολεύουν και δεν έχουν καλή γνώμη για αυτόν / αυτήν .

 

2.Φοβάμαι να πω την αλήθεια, γιατί δεν θέλω τις διαμάχες .

α. Ότι δεν συμφωνώ με αυτά που κάνει αυτός/η .

β. Ότι δεν θέλω να κάνω αυτά που θέλει αυτός/ή να κάνω .

γ. Ότι έχω κάνει κάτι που δεν εγκρίνει αυτός/ή .

δ. Ότι έκανα ένα λάθος .

 

 1. Ντρέπομαι να πω την αλήθεια .

α. Ότι δεν ήμουν πιστός/ή στην σχέση μας .

β. Ότι έχω ερωτικές φαντασιώσεις .

γ. Ότι φοβάμαι να είμαι μόνος/η .

δ. Ότι έχω θυμώσει για κάτι .

ε. Ότι έκανα λάθος .

 

 1. Φοβάμαι ότι θα πληγωθώ αν εκφράσω την αλήθεια .

α. Την αλήθεια για αυτό που κάνω ή χρειάζομαι .

β. Πόσο τον/την χρειάζομαι πραγματικά .

γ. Τα αληθινά μου συναισθήματα .

 1. Φοβάμαι ότι θα χάσω την αυτοεκτίμησή μου αν εκφράσω την αλήθεια.

α. Τα λάθη ή τις αδυναμίες μου .

β. Οτιδήποτε μπορεί να έχω κάνει, που ίσως δεν θα γίνει αποδεκτό από τον άλλον .

γ. Ότι τον/την αγαπώ και τον/την χρειάζομαι .

 

 1. Η υπερηφάνειά μου δεν μου επιτρέπει να εκφράσω την αλήθεια .

α. Πόσο τον/την θαυμάζω .

β. Ότι αυτός/ή έχει πραγματικά δίκιο και εγώ άδικο (κάνω λάθη) .

γ. Να ζητάω συγνώμη όταν το νιώθω .

δ. Να παραδέχομαι τις αδυναμίες και τους φόβους μου .

 

 1. Η ανταγωνιστική μου φύση δεν μου επιτρέπει να εκφράσω την αλήθεια . (σχεδόν το ίδιο, όπως το 5, 6)
 2. Νιώθω άβολα να εκφράσω θετικά συναισθήματα γιατί :
 3. Φανερώνει αδυναμία .
 4. Μπορεί ο άλλος να το πάρει πάνω του και να νιώσει ανώτερος/η .
 5. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον μου σε κάποια μελλοντική διαφωνία μας .
 6. Δεν έχω μάθει να κάνω κάτι τέτοιο .
 7. Είμαι απασχολημένος με τα προβλήματα μου .
 8. Νιώθω ανταγωνιστικά απέναντι στον άλλον και θέλω να νοιώθω ανώτερος/η .
 9. Προσπαθώ να δείχνω πως νιώθω με τις πράξεις μου .
 10. Νιώθω ότι αυτός/ή αισθάνεται άβολα όταν εκφράζω θετικά συναισθήματα .

 

Μερικά παραδείγματα δυσκολίας μας για θετική επικοινωνία :

α. Ότι σ’ αγαπώ .

β. Ότι σε σέβομαι και σε θαυμάζω .

γ. Ότι τα καταφέρνεις σε πολλά πράγματα .

δ. Ότι σου είμαι ευγνώμων για ότι μου δίνεις .

ε. Ό τι θέλω να είσαι ευτυχισμένος/η .

στ. Ότι με κάνεις ευτυχισμένο/η .

Παιδικές Εμπειρίες και συμβάσεις ψυχής που μπορεί να έχουμε επιλέξει ώστε να δημιουργήσουμε την σφραγίδα ή να δυναμώσουμε την μήτρα.

 

Επέλεξες (συμφώνησες) να πληγωθείς από κάποιον από τον οποίο ήθελες αγάπη, αποδοχή ή στήριξη;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε μαλώσουν και να σε απορρίψουν σαν παιδί;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε κριτικάρουν ή να σε κοροϊδεύουν όταν είχες άλλη γνώμη;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σου πουν ή να βιώσεις ότι δεν ξέρεις να σκεφθείς και ότι πρέπει να ακούσεις τους άλλους;

Επέλεξες (συμφώνησες) να βιώσεις πόνο όταν έκφρασες την δική σου αλήθεια;

Επέλεξες (συμφώνησες) να βιώσεις πόνο όταν εσύ ή άλλοι εκφράσατε την αλήθεια;

 

 

 

 

Αποκαλυπτικές Ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα της «δίκης μας Αλήθειας».

 

 1. Μερικές από τις δικές μου αλήθειες είναι:

(προσωπικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές, πνευματικές, οικονομικές, άλλες)

Πόσο εύκολα τις μοιράζομαι με την οικογένεια μου ή και αλλους.

10 = εύκολο 0 = καθόλου   10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

 

Οι δικές μου αλήθειες

 

Τα πιστεύω σχετικά με τον εαυτό μου, τους άλλους, την ανθρωπότητα, το νόημα της ζωής, τον θάνατο, τον λόγο ύπαρξής μας και αυτά που έχουν πραγματικά σημασία στην ζωή είναι:

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. __________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. _________________________________________

____________________________________________

____________________________________________

 

 1. _________________________________________

____________________________________________

____________________________________________A. Δυσκολεύομαι να εκφράσω στον/στην _________

Ότι ________________________________________

Eπειδή ______________________________________

 

 1. B. Δυσκολεύομαι να εκφράσω στον/στην _________

Ότι ________________________________________

Eπειδή ______________________________________

 

Γ. Δυσκολεύομαι να εκφράσω στον/στην _________

Ότι ________________________________________

Eπειδή ______________________________________

 

Λόγοι που θέλω τώρα να εκφραστώ πιο αληθινά:

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________
 5. __________________________________________
 6. __________________________________________
 7. __________________________________________

 

 1. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να βιώσεις και να εκφράσεις την αλήθεια ή την δίκη σου αλήθεια;
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________
 5. __________________________________________
 6. __________________________________________
 7. Ποιες ήταν οι πιθανές «Συμβάσεις» ή «Συμφωνίες» που έκανες με τους «καταλύτες» στα παιδικά σου χρόνια για να δημιουργήσεις τις πεποιθήσεις και τα εμπόδια αυτά;
 8. __________________________________________
 9. __________________________________________
 10. __________________________________________

 

 1. Εκεί που θα ήθελα να μπορώ να βιώσω και να εκφράσω την αλήθεια ή την δίκη μου αλήθεια:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Πιστεύω ότι θα με ωφελήσει να βιώσω και να εκφράσω την αλήθεια ή την δίκη μου αλήθεια:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Εκεί που θα ήθελα να αξιοποιήσω θετικά την δυσκολία μου να βιώσω και να εκφράσω την αλήθεια ή την δίκη μου αλήθεια:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Αποφάσεις, ενέργειες και αλλαγές σχετικά με τα μαθήματα του να βιώσω και να εκφράσω την αλήθεια ή την δίκη μου αλήθεια:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Πεποιθήσεις που θα με βοηθήσουν να μάθω το μάθημα μου εδώ:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

Όταν είναι σφραγίδα

 

Το βρίσκω εύκολο και φυσικό να λέω πάντα την αλήθεια. (Γιατί;)

Απολαμβάνω και βρίσκω ανακούφιση όταν είμαι αληθινός. (Γιατί;)

Το βρίσκω εύκολο και φυσικό να εκφράσω πάντα την δίκη μου αλήθεια σε σχέση με κάτι. (Γιατί;)

Έλκω την αλήθεια από τους άλλους.

Συγκεκριμένα, λέω πιο εύκολα την αλήθεια στον _____________. (Γιατί;)

Συγκεκριμένα, λέω την αλήθεια με τους ακόλουθος τρόπους __________.

Επιλέγω να λέω την αλήθεια με καλοσύνη και αγάπη, επειδή ____________.

Είναι ασφαλές να λέω την αλήθεια σε κάθε περίπτωση. (Γιατί;)

Με συμφέρει να λέω την αλήθεια ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των άλλων. (Γιατί;)

Αγαπώ τον εαυτό μου ακόμη περισσότερο όταν λέω την αλήθεια.

Προτιμώ σε κάθε περίπτωση να μου λένε την αλήθεια ότι και να είναι. (Γιατί;)

 

Τρόποι να θεραπεύσουμε την σφραγίδα:

 

 1. Με ανάλυση, αναδρομές, εσωτερικό διάλογο, EFT, BSFF, TAT, Ho’oponopono, την εξισορρόπηση του εγκεφάλου, Θεραπευτικός κώδικας και αλλαγή συμπεριφοράς.

 

 1. Να έχω μια απασχόληση που απαιτεί να λέω πάντα την αλήθεια και την δική μου αλήθεια. (Παραδείγματα;)

 

Όταν είναι Μήτρα

 

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία λέω πάντα την αλήθεια. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να λέω πάντα την αλήθεια στον/στην ___ . (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να λέω πάντα την δίκη μου αλήθεια σε σχέση με _____. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι φοβάμαι να λέω την αλήθεια επειδή _________.

Έχω πληγωθεί στο παρελθόν λέγοντας την αλήθεια σχετικά με _____.

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι έχουν δυσκολία να λένε την αλήθεια κατά καιρούς, επειδή κατανοώ πώς αισθάνονται.

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι νιώθουν ενοχλημένοι, πληγωμένοι και προδομένοι όταν δεν τους λέω την αλήθεια.

Ενώνομαι με τους άλλους που έχουν δυσκολία να λένε την αλήθεια και εργάζομαι μαζί τους για να βρούμε το δρόμο της επιστροφής στον αληθινό εαυτό μας. (Πως;)

Συνειδητοποιώ ότι η δυσκολία μου να λέω την αλήθεια βασίζεται στην ψευδαίσθηση του διαχωρισμού και του κινδύνου.

Συνειδητοποιώ ότι όλα τα όντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου είμαστε θεϊκοί δημιουργοί της ατομικής μας πραγματικότητας.

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να λέω την αλήθεια για να θέσω τον εαυτό μου σε καταστάσεις που θα ωφελήσουν με κάποιο τρόπο κι εμένα και τους άλλους. (Πως;)

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να λέω την αλήθεια για να μάθω περισσότερα για το τι την προκαλεί στην ανθρώπινη φύση μας και να διευρύνω την κατανόηση και την αυτογνωσία μου. (Πως;)

Βλέπω τη δυσκολία μου να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και τους άλλους, αλλά παρόλο που είναι εκεί, δεν της επιτρέπω να ελέγχει τα λόγια και τις πράξεις μου. (Πως;)

Η φύση μου,γνωρίζει και εκφράζει την αλήθεια.

 

Να έχω μια απασχόληση που δεν απαιτεί να λέω πάντα την αλήθεια και την δική μου αλήθεια. (Παραδείγματα;)

 

===========================

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 10 ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

=============================

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 10

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Εμπιστοσύνη στον Εαυτό μας και αλλους

=============================

 

Το μάθημα αυτό είναι εύκολο να το κατανοήσουμε αλλά δύσκολο να γίνουμε μάστερ σ’ αυτό.

Μαθαίνουμε να μην εμπιστευόμαστε κανέναν και περισσότερο απ’ όλους  τον εαυτό μας. Η σύγχρονη δονητική ενέργεια έχει  σαν κυρίαρχη ιδέα «ακολούθα τον εαυτό σου».

Οι ανθρώποι που δουλεύουν μ’ αυτό το μάθημα δυσκολεύονται να μάθουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, να αποδεχτούν και να κρατήσουν τη δύναμη τους. Αυτοί που το έχουν μάθει το μάθημα δείχνουν να πορεύονται με μια εσωτερική βεβαιότητα και την αίσθηση ότι ξέρουν που κατευθύνονται και ποιός είναι ο προσανατολισμός τους, σαν να ξέρουν ακριβώς που πηγαίνουν. Δεν χρειάζεται κάν να ξέρουν, απλώς πορεύονται προς το πεπρωμένο τους, με εμπιστοσύνη στους άλλους και στον εαυτό τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγοι έχουν πρόβλημα στο να εμπιστευτούν το Θεό.  Πολλοί όμως  δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι οι ίδιοι έχουν θείες ιδιότητες, ικανότητες ή δυνάμεις.

Η εμπιστοσύνη είναι ένα εξαιρετικό μάθημα ζωής γιατί μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με Όλα, μας τοποθετεί στη ροή της Συμπαντικής  Ενέργειας. Όταν χάνουμε την εμπιστοσύνη μας, χάνουμε και την πίστη μας.

Όταν μάθουμε να εμπιστευόμαστε μπορούμε να δεχτούμε την τρωτότητα μας. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είμαστε τρωτοί και μετατρέπουμε τις αδυναμίες μας σε δύναμη.

Οι ανθρώποι που έχουν αυτό το μάθημα, συνήθως αντιμετωπίζουν πολλές προδοσίες στη ζωή τους. Καθώς αρχίζουν να μην εμπιστεύονται, να κλείνονται και να δυσπιστούν η ζωή τους μετατρέπεται σε μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία έλκοντας ανθρώπους στη ζωή τους που τους το επιβεβαιώνουν. Είναι ανασφαλείς, αμφιβάλλουν για όλα και για όλους. Έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος είναι ένα επισφαλές μέρος για  να ζεις, κανείς δεν σε αγαπάει,  δεν σε θέλει, όποιος μπορεί να σε αγαπάει είναι ύποπτο, δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε κανέναν παρά μόνο στον εαυτό σου, αλλά και ο εαυτός τους, νιώθουν ότι,  είναι αόρατος, ανύπαρκτος, με μηδενικής αξίας συμβολή στα τεκταινόμένα ή ανήμπορος και αδύναμος να τα βγάλει  πέρα με τις δικές τους δυνάμεις.  Νιώθουν ότι όλοι τους έχουν εγκαταλείψει. Είναι διαρκώς αποσυνδεμένοι παρατηρητές σε επιφυλακή και ένταση.

Οι ανθρώποι που δουλεύουν με αυτό το μάθημα  με ενεργειακή μήτρα θα έλκουν ανθρώπους και γεγονότα που θα τους κλονίζουν κάθε βεβαιότητα και θα πυροδοτούν θέματα εμπιστοσύνης. Ωστόσο, όταν αρχίσουμε να αποδεχόμαστε όσα μας έχουν συμβεί, όταν αναλάβουμε τον έλεγχο της ζωής μας και αναλάβουμε την ευθύνη μας αναλαμβάνουμε και την δύναμη μας, μπορούμε  να αλλάξουμε ότι δεν μας αρέσει. Μπορούμε να δούμε τα πράγματα από μία «ανώτερη» οπτική πλευρά και να καταλάβουμε πως είναι σκηνοθετημένα τα πράγματα για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της Εμπιστοσύνης στη ζωή μας και να υπερνικήσουμε τους φόβους και τις ανασφάλειες μας.

 

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ (νο 10)

Βιώνω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και τους άλλους ανεξάρτητα από τους ακόλουθους παράγοντες.

Σκέψου καταστάσεις και περιπτώσεις – 100 % σημαίνει ότι πάντα Βιώνεις εμπιστοσύνη σε αυτήν την περίπτωση.

0% σημαίνει ότι δεν Βιώνεις εμπιστοσύνη ποτέ σε αυτήν την περίπτωση.

 

Πόσο % ΒΙΩΝΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%
1. Όταν θεωρείς ότι ο άλλος δεν ξέρει να το κάνει σωστά και ότι θα υπάρχουν μεγάλες δυσάρεστες συνέπειες αν έχεις εμπιστοσύνη.                    
2. Όταν θεωρείς ότι εσύ δεν ξέρεις να το κάνεις σωστά και ότι θα υπάρχουν μεγάλες δυσάρεστες συνέπειες αν έχεις εμπιστοσύνη.                    
3. Όταν θέλεις έλεγχο πάνω σε όλα και δεν μπορείς να αφεθείς στο Θεό, στο Σύμπαν ή στους άλλους. (Γιατί;)                    
4. Ειδικά σε σχέση με τα χρήματα.                    
5. Όταν δεν ξέρουμε τoν άλλoν.                    
6. Όταν φοβόμαστε κάποιο κίνδυνο.                    
7. Όταν αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας.                    
8. Όταν αμφιβάλουμε για το Θεό.                    
9. Όταν έχουμε δυσάρεστες εμπειρίες που μας επηρεάζουν.                    
10. Επειδή έχουμε πληγωθεί.                    
11. Επειδή έχουμε πληγώσει.                    
12. Επειδή έχουμε κάνει λάθη.                    
13. Τα παιδιά μου με _____________                    
14. Το συντροφό μου με ________                    
15. Τους Μετανάστες                    
16. Τους Πολιτικούς                    
17. Τους Παππάδες                    
18. Την Αστυνομία                    
19. Τους Μαστόρους                    
20. Τους γείτονες                    
21. Άλλες Θρησκείες                    
22.                    
23.                    

 

Σχόλια – Συνειδητοποιείς: (πεποιθήσεις, συναισθήματα, φόβους, βιώματα)

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

 

Εμψυχωτικές Ερωτήσεις Σχετικά με την Εμπιστοσύνη

 

 1. Γιατί είναι ασφαλές να έχω εμπιστοσύνη στους άλλους;
 2. Γιατί νιώθω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου;
 3. Γιατί έχω εμπιστοσύνη στους νόμους του σύμπαντος;
 4. Γιατί η εμπιστοσύνη είναι η καλύτερη λύση;

 

Πιθανές εμψυχωτικές απαντήσεις και αλήθειες για εδραίωση στο υποσυνείδητο

Καθώς διαβάζετε, βάλτε ένα σημάδι δίπλα από τις απαντήσεις που σας αγγίζουν.

 

 1. Είμαι ασφαλής.
 2. Ζούμε σε ένα στατιστικά ασφαλές περιβάλλον.
 3. Έχω τη δύναμη να αντιμετωπίσω ό,τι μπορεί να συμβεί.
 4. Το άγχος και ο φόβος μου δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και δεν προσφέρουν τίποτα στους άλλους.
 5. Προτιμώ να εργάζομαι και να σκέφτομαι με διαύγεια για να βρω λύσεις και όχι να αγχώνομαι και να φοβάμαι.
 6. Έχω κάνει, κάνω και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.
 7. Με ηρεμία είμαι πολύ πιο αποτελεσματικός στο να βρω λύσεις.
 8. Έχω στεναχωρηθεί και φοβηθεί χιλιάδες φορές και τελικά δεν έγινε αυτό που φοβόμουν και, ακόμη κι αν έγινε, μπόρεσα να τα ξεπεράσω όλα με το χρόνο.
 9. Έχω απεριόριστη δύναμη μέσα μου.
 10. Κάνω και θα κάνω με ηρεμία, κάθε στιγμή, αυτά που μπορώ να κάνω, για να λυθούν τα θέματα μου, καθώς είμαι ήρεμος και αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.
 11. Κάθε αποτέλεσμα είναι και θα είναι το τέλειο για την εξέλιξή μας.
 12. Η θετική σκέψη και η ευγνωμοσύνη, πως θα γίνει πράγματι το καλύτερο, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό που επιθυμώ.
 13. Είμαι δημιουργός και μπορώ να δημιουργήσω αυτά που χρειάζομαι.
 14. Οι αγαπημένοι μου είναι δημιουργοί και μπορούν να δημιουργήσουν αυτά που χρειάζονται.
 15. Αξίζω την αγάπη και το σεβασμό όπως είμαι.
 16. Είμαι ασφαλής – ό,τι κι αν κάνει ο άλλος.
 17. Έχω επιλέξει σαν ψυχή να μάθω μέσα από κάθε εμπειρία.
 18. Είμαι πνεύμα αιώνιο και ο υλικός κόσμος είναι προσωρινός.
 19. Είμαι ενέργεια – συνειδητότητα.
 • Εγώ και οι αγαπημένοι μου είμαστε αθάνατοι.
 1. Στο κέντρο της ύπαρξής μου είμαι αθώος και αγνός, όπως με δημιούργησε ο Θεός.
 2. Ζω σε ένα σύμπαν αγάπης και όλα θα καταλήξουν με τον ανώτερο δυνατό τρόπο για μένα, τους αγαπημένους μου, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητές μου.
 3. Η αξία και η ασφάλειά μου είναι δεδομένες σαν έκφραση του Θείου.
 4. Οι αγαπημένοι μου είναι αιώνια όντα που έχουν γεννηθεί, ζήσει και φύγει από τα σώματα τους εκατοντάδες φορές και έχουν τη δύναμη να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν ό,τι μπορεί να προκύψει.
 5. Η εμπιστοσύνη στη δύναμη και την εσωτερική καθοδήγηση των αγαπημένων μου είναι το μεγαλύτερο δώρο και συμπαράσταση που μπορώ να τους προσφέρω.
 6. Ο Χριστός έχει υποσχεθεί ότι όλοι αξίζουμε την αφθονία. «Μην αγχώνεστε για το αύριο. Δεν βλέπετε πως ο Θεός φροντίζει για τα λουλούδια και τα πουλιά; Εσείς είστε πολύ πιο σημαντικοί στα μάτια Του. Κάντε το έργο του Θεού και όλα θα σας δοθούν».
 7. Είμαι πνεύμα αθάνατο, άτρωτο και παντοδύναμο.
 8. Όλα είναι μια προσωρινή ψευδαίσθηση και είμαι πάντα ασφαλής.
 9. Δεν είμαι καν εδώ. Είμαι ένα με το Θεό.
 • Είμαι ένα αγνό, ιερό ον και αξίζω ό,τι πιο όμορφο υπάρχει στο σύμπαν.
 1. Η ζωή είναι απλή και εύκολη και είμαι πάντα ασφαλής.
 2. Έχω καταφέρει να ξεπεράσω τόσα και μπορώ να καταφέρω ό,τι άλλο προκύψει.

 

 

 

 1. X. Εμπιστοσύνη και Αξιοπιστία

 

Σε ποιες περιπτώσεις έχεις δυσκολία να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, στους άλλους, στην ζωή και στο Θεό;

 

 1. Όταν θεωρείς ότι ο άλλος δεν ξέρει να το κάνει σωστά και ότι θα υπάρχουν μεγάλες δυσάρεστες συνέπειες αν έχεις εμπιστοσύνη; (Γιατί;)
 2. Όταν θεωρείς ότι εσύ δεν ξέρεις να το κάνεις σωστά και ότι θα υπάρχουν μεγάλες δυσάρεστες συνέπειες αν έχεις εμπιστοσύνη; (Γιατί;)
 3. Όταν θέλεις έλεγχο πάνω σε όλα και δεν μπορείς να αφεθείς στο Θεό, στο Σύμπαν ή στους άλλους; (Γιατί;)
 4. Ειδικά σε σχέση με _________________. (Γιατί;)

Όταν δεν ξέρουμε τους άλλους. (Γιατί;)

Όταν φοβόμαστε κάποιο κίνδυνο. (Γιατί;)

Όταν αμφιβάλουμε για τον εαυτό μας. (Γιατί;)

Όταν αμφιβάλουμε για το Θεό. (Γιατί;)

Όταν έχουμε τραυματικές εμπειρίες που μας επηρεάζουν. (Ποιες;)

Όταν νιώθουμε ενοχή και πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μέσα στην αγάπη του Θεού ή ότι θα τιμωρηθούμε.

Όταν έχουμε πληγωθεί.

Όταν έχουμε πληγώσει.

Επειδή έχουμε κάνει λάθη.

 1. Όταν πιστεύουμε ότι οι άλλοι δεν είναι τίμιοι.

 

Σε τι θα μπορέσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη.

Στις δυνάμεις και στις ικανότητες μας. (Έχεις;)

Στην εσωτερική μας καθοδήγηση. (Έχεις;)

Στην τιμιότητα, στις καλές προθέσεις και στην ικανότητα των άλλων. (Έχεις;)

Στην ικανότητα μας να είμαστε καλά – ότι και να συμβεί. (Έχεις;)

Στην εσωτερική μας αξία και ασφάλεια. (Έχεις;)

Στην άμεση σύνδεση μας με το Θείο. (Έχεις;)

Στην σοφία και στην χωρίς όρους αγάπη του Θεού / σύμπαντος. (Έχεις;)

Στη δύναμη της προσευχής και τα θαύματα. (Έχεις;)

Στην αιώνια μας ύπαρξη. (Έχεις;)

Στο ότι ο Θεός είναι μέσα σε όλα και όλους. (Έχεις;)  

Στη δύναμη του πνεύματος πάνω στην ύλη. (Έχεις;)

Στο ότι μπορούμε με ασφάλεια να ζούμε τη ζωή μας με αγάπη, ειρήνη, δικαιοσύνη και αλήθεια. (Έχεις;)

Στο ότι ο σκοπός της ζωής είναι η εξέλιξη και η θέωση του ανθρώπου. (Έχεις;)

Στο ότι κάθε τι που μας συμβαίνει είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για την εξέλιξή μας. (Έχεις;)

Στο ότι ο άνθρωπος είναι δημιουργημένος κατά εικόνα και ομοίωση του Θεού. (Έχεις;)

Στο ότι δεν υπάρχει θάνατος αλλά μόνο η αποχώρηση της ψυχής από το σώμα. (Έχεις;)

Στο ότι το Θείο είναι πίσω από το κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας. (Έχεις;)

Στο ότι έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε ότι έρχεται στη ζωή μας. (Έχεις;)

Η εμπιστοσύνη μας δίνει τα ακόλουθα:

 1. Tη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.
 2. Tην ηρεμία να δεχτούμε αυτά που συμβαίνουν (αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε).
 3. Tην εσωτερική δύναμη να συγχωρέσουμε όλους για όλα.
 4. Tο περιθώριο να κατανοήσουμε τους άλλους.
 5. Tο θάρρος να ξεπεράσουμε το φόβο.
 6. Tην ικανότητα να νιώσουμε ασφάλεια μέσα στο χάος.
 7. Tη δύναμη να συνεχίσουμε, παρόλες τις δυσκολίες και να αντιμετωπίσουμε αυτά που φοβόμαστε.
 8. Tην ελευθερία να αφιερώσουμε τη ζωή μας στην πνευματική εξέλιξη και την προσφορά.
 9. Tη σιγουριά να νιώθουμε την αγάπη του Θεού και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και αντίξοα.
 10. Tην ασφάλεια να διαλέξουμε την ενότητα από την ξεχωριστότητα.
 11. Tην εμπιστοσύνη να ενθαρρύνουμε τους άλλους να βασίζονται στις δυνάμεις τους και στην εσωτερική τους καθοδήγηση.
 12. Tην αφοσίωση να πραγματοποιήσουμε το εσωτερικό μας δυναμικό.

 

Παιδικές Εμπειρίες και συμβάσεις ψυχής που μπορεί να έχουμε επιλέξει ώστε να δημιουργήσουμε την σφραγίδα ή να δυναμώσουμε την μήτρα.

 

Επέλεξες (συμφώνησες) να πληγωθείς από κάποιον από τον οποίο ήθελες αγάπη, αποδοχή ή στήριξη;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε μαλώσουν και να σε απορρίψουν σαν παιδί;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε κριτικάρουν ή να σε κοροϊδεύουν;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σου πουν ή να βιώσεις ότι δεν είσαι καλός (η) και ότι δεν αξίζεις;

Επέλεξες (συμφώνησες) να βιώσεις εγκατάλειψη ή κίνδυνο σαν παιδί;

Επέλεξες (συμφώνησες) να χρειάζεσαι να φροντίζεις τους άλλους σαν παιδί;

 

 

Αποκαλυπτικές Ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα της εμπιστοσύνης.

 

Εκεί που θέλω να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου είναι:

 1. __________________________________________ 2. __________________________________________
 2. __________________________________________

Εκεί που θέλω να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους άλλους γενικά είναι:

 1. __________________________________________ 2. __________________________________________ 3. __________________________________________

Εκεί που θέλω να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον / στην ____________________ είναι:

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________ 3. __________________________________________

Εκεί που θέλω να έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο Θεό / Σύμπαν / Ζωή είναι:

 1. __________________________________________ 2. __________________________________________ 3. __________________________________________ Εκεί που θέλω να έχω μεγαλύτερη αξιοπιστία είναι:
 2. __________________________________________ 2. __________________________________________ 3. __________________________________________

 

 1. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να έχεις εμπιστοσύνη;
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Ποιες ήταν οι πιθανές «Συμβάσεις» ή «Συμφωνίες» που έκανες με τους «καταλύτες» στα παιδικά σου χρόνια για να δημιουργήσεις τις πεποιθήσεις και τα εμπόδια αυτά;
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Πιστεύω ότι θα με ωφελήσει να έχω πιο πολλή εμπιστοσύνη:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 

 1. Εκεί που θα ήθελα να αξιοποιήσω θετικά την δυσκολία μου να έχω πιο πολλή εμπιστοσύνη:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Αποφάσεις, ενέργειες και αλλαγές σχετικά με τα μαθήματα του να έχω πιο πολλή εμπιστοσύνη:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Πεποιθήσεις που θα με βοηθήσουν να μάθω το μάθημα μου εδώ:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

Όταν είναι σφραγίδα

 

Επιλέγω Εμπιστοσύνη, να εμπιστεύομαι. (Γιατί;)

Αξίζω εμπιστοσύνη. (Γιατί;)

Είναι ασφαλές να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. (Γιατί;)

Είναι ασφαλές να εμπιστεύομαι τους άλλους και τη ζωή. (Γιατί;)

Επιλέγω να εμπιστεύομαι παρά να ζω μέσα στο φόβο και το άγχος. (Γιατί;)

Καθετί που συμβαίνει είναι για το ύψιστο καλό μου. (Γιατί;)

Εμπιστεύομαι όλα τα θέματά μου και τις έγνοιες μου στο Θείο. (Γιατί;)

Κάνω το καλύτερο που μπορώ και εμπιστεύομαι ότι τα αποτελέσματα θα είναι για το ανώτερο συμφέρον μου. (Γιατί;)

Είναι ασφαλές να επιτρέπω στον εαυτό μου να απολαμβάνει τη ζωή. (Γιατί;)

Νιώθω ασφάλεια να ανοίγω το νου και την καρδιά μου σε νέους ανθρώπους, νέες εμπειρίες και νέες ιδέες. (Γιατί;)

Μπορώ να εμπιστευτώ ότι η εσωτερική μου καθοδήγηση θα με προστατεύσει. (Γιατί;)

Έχω τη σοφία και την καθοδήγηση που χρειάζομαι για να αντιμετωπίσω οτιδήποτε συμβαίνει.

Είμαι πνεύμα.

Είμαι Θεία ενέργεια.

Οι άλλοι είναι φωτεινά όντα.

Είμαι πάντα ασφαλής – ότι και να γίνει. (Γιατί;)

Το βρίσκω εύκολο και φυσικό να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου. (Γιατί;)

Το βρίσκω εύκολο και φυσικό να εμπιστεύομαι τους άλλους. (Γιατί;)

Το βρίσκω εύκολο και φυσικό να εμπιστεύομαι το Θεό / τη Ζωή. (Γιατί;)

Σέβομαι την ανάγκη των άλλων να τους εμπιστεύονται. (Γιατί;)

Συγκεκριμένα, μπορώ να εμπιστεύομαι όταν ____________.(Γιατί;)

Συγκεκριμένα, μπορώ να εμπιστεύομαι σε σχέση με ______________.(Γιατί;)

Συγκεκριμένα, μπορώ να εμπιστεύομαι τον/την __________ (άτομο). (Γιατί;)

Επιλέγω να είμαι αξιόπιστος/η, επειδή _______________.(Γιατί;)

Με συμφέρει σε όλα τα επίπεδα να είμαι αξιόπιστος/η. (Γιατί;)

Με συμφέρει σε όλα τα επίπεδα να εμπιστεύομαι τους άλλους. (Γιατί;)

Εμπιστεύομαι τα φυσικά μου ένστικτα και την εσωτερική μου καθοδήγηση. (Γιατί;)

Είμαι πιο ασφαλής και πιο αξιαγάπητος/η όταν εμπιστεύομαι και είμαι αξιόπιστος/η. (Γιατί;)

Αγαπώ τον εαυτό μου ακόμη περισσότερο όταν εμπιστεύομαι και είμαι αξιόπιστος/η. (Γιατί;)

Το να εμπιστεύομαι και να είμαι αξιόπιστος/η μού επιτρέπει να ______________.

 

Τρόποι να θεραπεύσουμε την σφραγίδα:

 1. Με ανάλυση, αναδρομές, εσωτερικό διάλογο, EFT, BSFF, TAT, Ho’oponopono, την εξισορρόπηση του εγκεφάλου, Θεραπευτικός κώδικας και αλλαγή συμπεριφοράς.
 2. Να έχω μια απασχόληση που απαιτεί να έχω εμπιστοσύνη σε άλλους και στον εαυτό μου ή στο Θεό.

 

Όταν είναι μήτρα

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να εμπιστεύομαι. (Γιατί x 2;)

 

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να είμαι αξιόπιστος/η. (Γιατί x 2;)

 

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να εμπιστεύομαι σε σχέση με _____________.(Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να είμαι αξιόπιστος/η σε σχέση με _____________. (Γιατί x 2;)

 

Αποδέχομαι ότι φοβάμαι να εμπιστευτώ, επειδή _____________. (Γιατί x 2;)

 

Αποδέχομαι ότι φοβάμαι να είμαι αξιόπιστος/η, επειδή ____________. (Γιατί x 2;)

 

Έχω πληγωθεί στο παρελθόν όταν εμπιστεύτηκα. (Γιατί x 2;)

 

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι έχουν δυσκολία να εμπιστευτούν, επειδή κατανοώ πώς αισθάνονται.

 

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι έχουν δυσκολία να είναι αξιόπιστοι, επειδή κατανοώ πώς αισθάνονται.

 

Αποδέχομαι ότι οι άλλοι νιώθουν ενοχλημένοι, πληγωμένοι και προδομένοι όταν δεν τους εμπιστεύομαι ή δεν είμαι αξιόπιστος/η.

 

Ενώνομαι με τους άλλους που έχουν δυσκολία να εμπιστευτούν ή και να είναι αξιόπιστοι και εργάζομαι μαζί τους για να βρούμε το δρόμο της επιστροφής στον αληθινό εαυτό μας. (Πως;)

 

Συνειδητοποιώ ότι η δυσκολία μου να εμπιστευτώ ή και να είμαι αξιόπιστος/η βασίζεται στην ψευδαίσθηση του διαχωρισμού και του κινδύνου.

 

Συνειδητοποιώ ότι όλα τα όντα, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου είμαστε θεϊκοί δημιουργοί της ατομικής μας πραγματικότητας.

 

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να εμπιστεύομαι ή και να είμαι αξιόπιστος/η για να θέσω τον εαυτό μου σε καταστάσεις που θα ωφελήσουν με κάποιο τρόπο κι εμένα και τους άλλους. (Πως;)

 

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να εμπιστεύομαι ή και να είμαι αξιόπιστος/η για να μάθω περισσότερα για το τι την προκαλεί στην ανθρώπινη φύση μας και να διευρύνω την κατανόηση και την αυτογνωσία μου. (Πως;)

 

Βλέπω τη δυσκολία μου να εμπιστεύομαι ή και να είμαι αξιόπιστος/η και, παρόλο που είναι εκεί, δεν της επιτρέπω να ελέγχει τα λόγια και τις πράξεις μου. (Πως;)

 

Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία μου είναι η πηγή της αληθινής ομορφιάς και δύναμής μου.

Να έχω μια απασχόληση όπου χρειάζεται μην έχω εμπιστοσύνη σε κανέναν και να τα ελέγχω όλα εγώ.

 

===========================

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 8 ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

=============================

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 8

ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Βαδίζοντας σε αρμονία με τον εαυτό μας

=============================

 

Το μάθημα αυτό έχει  να κάνει με τις διαφορετικές όψεις που συνυπάρχουν σε όλους  μέσα μας, οι οποίες δεν είναι ευθυγραμμισμένες προκειμένου να εκπέμπουν μια απλή και ξεκάθαρη δόνηση.

Υπάρχουν 4 δονητικές γραμμές στο ενεργειακό πεδίο κάθε ανθρώπου. Πρόκειται για λεπτοφυείς δονήσεις που μεταδίδουμε χωρίς συνειδητή γνώση ή σκέψη. Αυτές είναι :

τι λέμε ; πως δρούμε ;  τι σκεφτόμαστε ; τι πιστεύουμε;

Είναι η ενεργητική δόνηση που μας συνοδεύει ή προηγείται από το σώμα μας. Το να γίνουμε μάστερ στο μάθημα αυτό σημαίνει να αφομοιώνουμε τις 4 αυτές δονητικές γραμμές ακεραιότητας  και να τις ευθυγραμμίζουμε σε μία απλή δονητική ευθεία ακεραιότητας.

Εάν μία από αυτές τις 4 δονητικές γραμμές δεν ταιριάζει με τις άλλες, η δόνηση που εκπέμπουμε είναι θαμπή και ασαφής. Επίσης, κάποιες φορές μια δονητική γραμμή τέμνει τις άλλες  ακυρώνοντας τις και θαμπώνοντας το συνολικό σήμα που εκπέμπουμε προς το σύμπαν. Όταν γίνεται αυτό ένα ασαφές σήμα επιστρέφει πάνω στις δημιουργίες μας που κάνει τους ανθρώπους να δυσκολεύονται να μας καταλάβουν ή να μας πιστέψουν. Εκτός, λοιπόν, από σύγχυση έχει  σαν αποτέλεσμα να μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας, πράγμα που φυσικά κάνει το ενεργειακό μας πεδίο ακόμα πιο ασαφές. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αλήθεια είναι πως γνωρίζουμε ότι κάτι δεν συνηχεί αρμονικά μέσα μας για να αισθανόμαστε με αυτόν τον τρόπο αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τι είναι αυτό και μας εμποδίζει να εμπιστευτούμε τους άλλους  ή την ερμηνεία τους ή την στάση τους. Είναι ακριβώς αυτή η απόκλιση που μας προκαλεί τα άβόλα συναισθήματα της δυσπιστίας όταν κάποιος μας λέει ψέματα ή είναι ανειλικρινής.

Όταν ευθυγραμμίζουμε τις προσωπικές μας δονητικές γραμμές είμαστε σε δονητική ακεραιότητα, αλληλεπιδρούμε με τους άλλους καλά και συνδεόμαστε επίσης ευκολότερα με τον ανώτερο εαυτό μας.

Η αληθινή μας ουσία αποτελείται από ενέργεια και το ενεργειακό μας πεδίο είναι το θεμέλιο της ταυτότητας μας.

Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το σύμπαν γύρω μας εξαρτάται άμεσα από το ενεργειακό μας πεδίο. Είναι σημαντικό να παρατηρούμε άγρυπνα τι μπορεί να το διαφοροποιεί.

Συνεπώς κάθε εμπειρία ή πληροφορία που εισέρχεται στο ενεργειακό μας πεδίο, μας διαφοροποιεί και είναι ακόμη σημαντικότερο να επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε ή θα μετασχηματίσουμε από τη μία μορφή σε άλλη.

Γινόμαστε μάστερ στο μάθημα της ακεραιότητας όταν όλα μας  τα κομμάτια είναι σε απόλυτη αρμονία. Δεν κάνουμε «κόλπα», δεν είμαστε «ανειλικρινείς»,  είμαστε «αυθεντικοί» και όχι «δήθεν».

Δεν χρειάζεται απλώς να εντοπίζουμε την ανειλικρίνεια και την έλλειψη της ακεραιότητας στους άλλους αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό, ειδικά όταν προέρχεται το μάθημα από ενεργειακή μήτρα (τυφλό σημείο).

Κατά παράδοξο τρόπο η άνθρωποι που έχουν το μάθημα της ακεραιότητας φαίνονται πολύ ελκυστικοί και συχνά υπνωτίζουν τους ανθρώπους γύρω τους ακριβώς λόγω αυτής της ατέλειας τους και λόγω του ότι, κατά κανόνα, δεν κρατούν τους ανθρώπους σε απόσταση.

ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 9 ΑΓΑΠΗ

=============================

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ # 9

ΑΓΑΠΗ

Αγάπη για τον εαυτό μας και τους άλλους

             =============================

 

Στο μάθημα αυτό το κλειδί είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας χωρίς όρους και πρώτα απ’ όλα.

Είναι η στάση απέναντι στον εαυτό μας. Αν λειτουργούμε μέσα από αγνά κίνητρα και αγάπη προς τον εαυτό  ή από φόβο και άγνοια για την πνευματική μας φύση και για το πως λειτουργούν τα πράγματα σε πνευματικό επίπεδο.

Η αληθινή μας ουσία αποτελείται από ενέργεια και το ενεργειακό μας πεδίο είναι το θεμέλιο της ταυτότητας μας.

Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το σύμπαν γύρω μας εξαρτάται άμεσα από το ενεργειακό μας πεδίο. Είναι σημαντικό να παρατηρούμε άγρυπνα τι μπορεί να το διαφοροποιεί.

Συνεπώς κάθε εμπειρία ή πληροφορία που εισέρχεται στο ενεργειακό μας πεδίο, μας διαφοροποιεί και είναι ακόμη σημαντικότερο να επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε ή θα μετασχηματίσουμε από τη μία μορφή σε άλλη.

(Μια μικρή περίληψη) Μιλώντας πάλι για την Αγάπη θα λέγαμε ότι είναι η θεμελιώδης ενέργεια του Σύμπαντος την οποία βιώνουμε ως το «συναίσθημα» της Αγάπης, δεδομένου ότι τα συναισθήματα μας είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ενεργειακές μήτρες και τους ενεργειακούς αγωγούς μέσα από τους οποίους μεταφέρονται όλες   οι εμπειρίες της ζωής. Η ενεργειακή μας μήτρα είναι το όχημα μέσα στο οποίο θα βιώσουμε τη ζωή μας. Καθορίζει τον τρόπο που θα διαχειριστούμε την ενέργεια μόλις αυτή εισέλθει στο πεδίο μας. Είναι στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο είμαστε καλωδιωμένοι με την ενέργεια. Με την ενέργεια που περνάει μέσα από τους ενεργειακούς αγωγούς γειώνουμε στη γη ενέργειες, (και συγκεκριμένα την ενέργεια της Αγάπης), πραγματώνοντας τις στην υλική πραγματικότητα. Τις ενέργειες αυτές τις βιώνουμε  και τις διαχειριζόμαστε μέσα από τα συναισθήματα που νιώθουμε. Έτσι, λοιπόν, το συναίσθημα της Αγάπης προς τον εαυτό είναι η πρώτη κατανόηση της ενέργειας των συναισθημάτων πάνω στον εαυτό.

Ζώντας στο πεδίο της πολικότητας βιώνουμε την μία πλευρά, προκειμένου να γνωρίσουμε την αντίθετη. Έτσι, το πιο δυνατό συναίσθημα είναι η Αγάπη, ενώ το αντίθετο του είναι ο Φόβος. Και ο πιο θεμελιώδης και πρωτόγονος φόβος των ανθρώπων είναι ο φόβος της Μοναξιάς. Θέλουν απελπισμένα οι άλλοι να τους αγαπούν  ώστε  ακόμη και όταν τελειώνουν οι σχέσεις θέλουν να συνεχίσουν να τους σκέφτονται καλά.

Για το λόγο αυτό οι ανθρώποι που εργάζονται με αυτό το θεμελιώδες μάθημα της Αγάπης, συχνά  κολλούν σε έναν κύκλο φόβου και μέσα από το φόβο δημιουργούν διάφορα δράματα (συνομοσιωλογικά σενάρια, μεταφυσική κλπ μοτίβα φόβου και απειλής).  Είναι ανθρώποι που αγαπούν τους πάντες και τα πάντα , πολλές φορές όμως  το κίνητρο τους είναι ο φόβος μην μείνουν μόνοι τους. Ωστόσο, όσο η αγάπη είναι το θεμέλιο όλων των ενεργειών, άλλο   τόσο ο φόβος είναι το θεμέλιο της έλλειψης και η πηγή όλων των αρνητικών συναισθημάτων. Επίσης, για να αγαπήσουμε τον άλλον και να μην τον φοβόμαστε, χρειάζεται πριν απ’ όλα να έχουμε εξασκήσει την ικανότητα να αγαπάμε τον εαυτό μας. Διαφορετικά, δεν μπορούμε την ολοκληρωτική αγάπη έξω από τον εαυτό μας, αν δεν έχουμε αγαπήσει εμείς ολοκληρωτικά τον εαυτό μας, αφού κάθε έλλειμμα θα είναι το έλλειμμα αγάπης που θα εισπράττουμε από έξω.  Αγαπάμε απόλυτα άνευ όρων τον εαυτό μας και δίνουμε απόλυτη, άνευ όρων,  αγάπη προς τους  άλλους, χωρίς προσδοκία και ανάγκη ανταπόκρισης. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να λάβουμε  εμείς απόλυτη αγάπη  από κάποιον άλλον.

 

 1. IX. Αγάπη για τον εαυτό μας

και τους άλλους.

 

Μέρος Α’ – Στιγμές που ίσως χάνουμε την αγάπη μας για τους άλλους (αλλά και για τον εαυτό μας.)

Μετά από κάθε περίπτωση σημειώνουμε τα συναισθήματα που ίσως νιώθουμε. Εξετάστε πως νιώθετε και για τον εαυτό σας όταν μια κατάσταση ή συμπεριφορά πιο κάτω περιγράφει και εσάς.

 

0.   Όταν οι άλλοι είναι διαφορετικοί, ανήκουν σε άλλη ομάδα ή σε κάποιες ομαδοποιήσεις όπως: ΝΙΩΘΩ

ΜΠΟΡΩ ______ %

ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΑΓΑΠΗ

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ – ΓΙΑΤΙ ;;;

1.   α. Παράξενη εμφάνιση

(Γιατί;)

 
2.   β. Διαφορετικό πολιτικό κόμμα (Γιατί;)  
3.   γ. Διαφορετική θρησκεία (Γιατί;)  
4.   δ. Διαφορετική κοινωνικοοικονομική ομάδα  
5.   ε. Διαφορετικό μορφωτικό ή διανοητικό επίπεδο (Γιατί;)  
6.   στ. Διαφορετική χώρα (Γιατί;)  

 

7.   ζ. Διαφορετική φυλή (Γιατί;)  

 

8.   Όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν μαζί μου. Όταν πιστεύουν ή εκφράζουν διαφορετικές γνώμες ή απορρίπτουν τις δικές μου.  
9.   Όταν κριτικάρουν εμένα ή πρόσωπα ή ομάδες, που είναι σημαντικές για μένα. (Γιατί;)  
10.           Όταν δεν με κατανοούν.

(Γιατί;)

 

 

11.           Όταν εμποδίζουν εμένα ή πρόσωπα σημαντικά για μένα να ικανοποιήσουμε σημαντικές ανάγκες, δηλαδή φαγητό, στέγη, σεξ, εργασία, ύπνο, χρήματα, διακοπές, διαλογισμό, την αποδοχή και την εκτίμηση από τους άλλους. (Γιατί;)  
12.           Όταν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μου ή δεν λειτουργούν όπως θα ήθελα (ιδιαίτερα παιδιά, σύζυγοι, συγγενείς και γονείς). (Γιατί;)  
13.           Όταν δεν με σέβονται. (Γιατί;)

 

 
14.           Όταν πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι. (Γιατί;)  
15.           Όταν νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. (Γιατί;)  
16.           Όταν μου δίνουν συμβουλές που δεν ζήτησα. (Γιατί;)  
17.           Όταν προσπαθούν να με ελέγξουν και να με καταπιέσουν. (Γιατί;)  
18.           Όταν χρησιμοποιούν εμένα ή άλλους. (Γιατί;)  

 

19.           Όταν λένε ψέματα και κουτσομπολεύουν. (Γιατί;)  
20.           Όταν παίζουν το ρόλο του θύματος και θέλουν προσοχή, κλαίγοντας, παραπονούμενοι, κριτικάροντας κλπ. (Γιατί;)  
21.           Όταν δεν φροντίζουν τον εαυτό τους. (Γιατί;)  
22.           Όταν είναι αδύναμοι και εξαρτημένοι. (Γιατί;)  
23.           Όταν δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. (Γιατί;)  
24.           Όταν κάνουν λάθη. (Γιατί;)  

 

25.           Όταν δεν είναι συνεπείς στο λόγο τους ή στα ραντεβού τους. (Γιατί;)  
26.           Όταν είναι τεμπέληδες. (Γιατί;)  
27.           Όταν συμπεριφέρονται με εγωϊστικό τρόπο, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των άλλων. (Γιατί;)  
28.           Όταν είναι ψυχροί και αναίσθητοι. (Γιατί;)  

 

 

29.           Όταν αγνοούν τις ανάγκες μου. (Γιατί;)  

 

 

30.           Όταν έχουν περισσότερα από μένα, ή έχουν κάτι που ζηλεύω. (Γιατί;)  
31.           Όταν ο ερωτικός μου σύντροφος με απατά. (Γιατί;)  
32.           Όταν βλάπτουν εμένα ή πρόσωπα σημαντικά για μένα, σωματικά ή συναισθηματικά. (Γιατί;)  
33.           Όταν έχουν κακές προθέσεις και ευτελή   κίνητρα. (Γιατί;)  
34.           Άλλοι λόγοι.

 

 

 
35.          

 

 

 

 

 

Λανθασμένες Πεποιθήσεις που εμποδίζουν την αγάπη μας:

Αν αγαπώ θα πληγωθώ.

Φοβάμαι την απόρριψη.

Φοβάμαι την εγκατάλειψη.

Φοβάμαι την καταπίεση.

Δεν είμαι αξιαγάπητος, είμαι ελαττωματικός.

Δεν αξίζω αγάπη όπως είμαι.

Αν με γνωρίσουν καλά, δεν θα με αγαπάνε.

Πρέπει να κάνω αυτό που θέλουν οι άλλοι (να συμφωνώ μαζί τους, να τους ικανοποιώ) για να με αγαπάνε.

Φταίνε οι άλλοι για αυτά που έχουν συμβεί και που δεν νιώθω καλά.

Με έχουν αδικήσει. Είμαι το θύμα – και αυτοί είναι οι θύτες.

Δεν με αγαπάει κανείς όπως είμαι και όπως χρειάζομαι.

Οι άλλοι δεν είναι εντάξει και δεν αξίζουν την αγάπη μου.

Η αγάπη φέρνει πόνο και απογοήτευση.

Εφόσον δεν έχω βιώσει αγάπη, δεν μπορώ να αγαπώ.

Δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου όταν ο άλλος θέλει κάτι άλλο από αυτό που θέλω εγώ.

Δεν εμπιστεύομαι κανέναν.

Είμαι ανώτερος από τους άλλους.

Είμαι κατώτερος από τους άλλους.

Η αγάπη είναι αδυναμία και με βάζει σε κίνδυνο.

====================

Τα κύρια εμπόδια της συγχώρεσης

 1. Νιώθουμε ακόμη ευάλωτοι προς αυτό το άτομο και φοβόμαστε ότι θα πληγωθούμε ξανά και έτσι θέλουμε να κρατήσουμε συναισθηματική απόσταση.
 2. Συγχέουμε τη συγχώρεση κάποιου με την παραδοχή ότι εκείνος έχει δίκιο και επομένως εμείς άδικο.
 3. Είναι μια άμυνα / μηχανισμός ελέγχου, τον οποίο χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε τους άλλους.
 4. Κατηγορώντας τον άλλον μπορούμε να έχουμε μια δικαιολογία να μην φτιάξουμε τη ζωή μας.

Επειδή το έχουμε επιλέξει σαν Σφραγίδα ή Μήτρα.

====================

Παιδικές Εμπειρίες και συμβάσεις ψυχής που μπορεί να έχουμε επιλέξει ώστε να δημιουργήσουμε την σφραγίδα ή να δυναμώσουμε την μήτρα.

Επέλεξες (συμφώνησες) να πληγωθείς από κάποιον από τον οποίο ήθελες αγάπη, αποδοχή ή στήριξη;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε μαλώσουν και να σε απορρίψουν όταν εκφράστηκες σαν παιδί;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σε κριτικάρουν ή να σε κοροϊδεύουν;

Επέλεξες (συμφώνησες) να σου πουν ή να βιώσεις ότι δεν είσαι καλός (η) και ότι δεν αξίζεις;

Επέλεξες (συμφώνησες) να μάθεις να νιώθεις απόρριψη και κίνδυνο από κοντινούς ανθρώπους;

===================

 

Αποκαλυπτικές Ερωτήσεις σχετικά με το μάθημα της αγάπης για τους άλλους και για τον εαυτό μας.

 

 1. Ποιες είναι οι περιπτώσεις όπου δυσκολεύεσαι να νιώθεις αγάπη για τους άλλους ή τον εαυτό σου;

α. Όταν ο άλλος ή εσύ ο ίδιος εμποδίζεις την ικανοποίηση μιας μεγάλης ανάγκης, επιθυμίας, ή εθισμού;

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

β. Όταν ο άλλος ή εσύ συμπεριφέρεσαι με τους τρόπους που περιγράφονται στην πιο πάνω λίστα «Στιγμές που ίσως χάνουμε την αγάπη μας»;

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

γ. Όταν φοβάσαι να αγαπάς για κάποιο λόγο; (Γιατί;)

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

δ. Όταν δεν είσαι εσύ όπως νομίζεις ότι πρέπει για να αξίζεις αγάπη. (Ποιες περιπτώσεις;)

 1. __________________________________________
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________

 

 1. Ποιες είναι οι πεποιθήσεις που σε εμποδίζουν να αγαπάς τον άλλον ή τον εαυτό σου;
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Ποιες ήταν οι πιθανές «Συμβάσεις» ή «Συμφωνίες» που έκανες με τους «καταλύτες» στα παιδικά σου χρόνια για να δημιουργήσεις τις πεποιθήσεις και τα εμπόδια αυτά;
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Εκεί που θα ήθελα να αγαπώ τον εαυτό μου ή τους άλλους πιο σταθερά:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Πιστεύω ότι θα με ωφελήσει να αγαπώ τον εαυτό μου ή τους άλλους πιο σταθερά:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________

 

 1. Εκεί που θα ήθελα να αξιοποιήσω θετικά την δυσκολία μου να αγαπώ τον εαυτό μου ή τους άλλους πιο σταθερά:
 2. __________________________________________
 3. __________________________________________
 4. __________________________________________
 5. Αποφάσεις, ενέργειες και αλλαγές σχετικά με τα μαθήματα να αγαπώ τον εαυτό μου ή τους άλλους πιο σταθερά:
 6. __________________________________________
 7. __________________________________________
 8. Πεποιθήσεις που θα με βοηθήσουν να μάθω το μάθημα μου εδώ:
 9. __________________________________________
 10. __________________________________________
 11. __________________________________________

 

=======================================

Μέρος Β’ – Στιγμές που ίσως χάνουμε την

αγάπη μας για τον εαυτό μας

ή νιώθουμε ενοχή ή αυτοαπορρίψη.

=======================================

 

Νιώθω ενοχή, ντροπή όταν …

 1. ______________________________
 2. ______________________________
 3. ______________________________

 

Νιώθω ενοχή, ντροπή επειδή …

 1. ______________________________
 2. ______________________________
 3. ______________________________

 

Νιώθω ενοχή, ντροπή όταν / επειδή δεν …

 1. ______________________________
 2. ______________________________
 3. ______________________________

 

Νιώθω ενοχή, ντροπή σε σχέση με …

 1. ______________________________
 2. ______________________________
 3. ______________________________

 

Άλλα εμπόδια να αγαπήσω τον εαυτό μου …

 1. ______________________________
 2. ______________________________
 3. ______________________________

 

 

Αυτο-συγώρεση – Από ενοχή και ντροπή

Όταν νιώθουμε ενοχή ή ντροπή ή αυτο-απόρριψη ή αυτο-αμφισβήτηση:
1. Δεν επιθυμούμε το καλύτερο για το εαυτό μας.
Κάνουμε αυτο-σαμποτάζ στην υγεία, στις σχέσεις, στην ευτυχία και στην ευημερία μας.
2. Νιώθουμε απόρριψη από τους άλλους, θυμώνουμε και πληγωνόμαστε πιο εύκολα.
3. Γινόμαστε πιο αμυντικοί, επιθετικοί και πιο ανταγωνιστικοί.
4. Ψάχνουμε για να βρούμε και να κριτικάρουμε τις αδυναμίες και τα λάθη των άλλων.
5. Είναι πιο δύσκολο να έχουμε κατανόηση, συγχώρεση και αγάπη για τους άλλους.
6. Δεν μπορούμε να νιώσουμε την αγάπη των άλλων και βέβαια την αγάπη του Θεού για μας.
=======================================
Διαδικασία αυτό – συγχώρεσης
Α. Να εντοπίζω αυτά για τα οποία νιώθω ενοχή, ντροπή, αυτό-απόρριψη και μη-συντονισμό με την συνείδηση μου.
Β. Να ζητήσω συγνώμη και να διορθώσω ότι μπορεί να διορθωθεί.
Γ. Να αναλύσω τις πεποιθήσεις, συναισθήματα, φόβους, άγνοια, προσκολλήσεις και ψευδαισθήσεις που ήταν οι αιτίες της συμπεριφοράς μου.
Δ. Να ανακαλύπτω νέους εξελιγμένους, πιο δίκαιους και ηθικούς τρόπους αντιμετώπισης των ίδιων ερεθισμάτων / καταστάσεων από δω και πέρα και να αποφασίσω και να οραματιστώ τον εαυτό μου να συμπεριφέρομαι έτσι από δω και πέρα – όπως θα ήθελα οι άλλοι να μου συμπεριφέρονται.
Ε. Να συγχωρέσω τον εαυτό μου – πιθανόν με την βοήθεια των πιο κάτω σκέψεων.
ΣΤ. Να καταλάβω ότι δεν μπορώ να είμαι ποτέ υπεύθυνος για τα συναισθήματα ή την πραγματικότητα των άλλων αλλά μόνο για τις σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορά, προθέσεις, κίνητρα και πράξεις μου.
=======================================
Μπορεί να θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη για διάφορους λόγους. Μερικές πιθανότητες είναι:
1. Για κάθε συμπεριφορά, συνειδητή ή ασυνείδητη, ηθελημένη ή αθέλητη, που μπορεί να έχει προκαλέσει στους άλλους συναισθηματικό ή σωματικό πόνο ή βλάβη. (ψέματα, κουτσομπολιό, κακοβουλία, κ.α.)
2. Για κάθε αμέλεια, παράλειψη, αδιαφορία ή έλλειψη ευαισθησίας.
3. Γιατί ήμασταν επιπόλαιοι ή εγωκεντρικοί.
4. Επειδή δεν ήμασταν εκεί γι’ αυτούς, όταν μας χρειάζονταν.
5. Γιατί δεν κατανοήσαμε τις ανάγκες ή και τα συναισθήματά τους.
6. Για αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις που μπορεί να είχαμε κατά καιρούς γι’ αυτούς.
7. Επειδή δεν τους φερθήκαμε όπως θα θέλαμε εκείνοι να φερθούν σε μας.
=======================================

ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΩ ΚΑΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ;

 

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 

 1. Επειδή όλοι αξίζουν αγάπη και σεβασμό όπως είναι.
 2. Επειδή έχω κάνει την καλύτερη προσπάθεια που μπορούσα σε κάθε στάδιο της εξέλιξης μου.
 3. Επειδή είμαι καλός άνθρωπος και έχω καλές προθέσεις.
 4. Επειδή έχω καταφέρει αρκετά στην ζωή μου.
 5. Επειδή έχω τόσα ταλέντα και ικανότητες.
 6. Επειδή γενικά ενδιαφέρομαι για τους άλλους και θέλω να είναι καλά.
 7. Επειδή είμαι πρόθυμος να βοηθήσω όταν χρειάζεται.
 8. Επειδή βασικά είμαι ένας ηθικός άνθρωπος.
 9. Επειδή είμαι αρκετά εντάξει με την συνείδηση μου.
 10. Επειδή έχω αρκετές αρετές.
 11. Επειδή η αξία μου είναι εσωτερική και όχι συγκριτική και δεν έχει σχέση με την εμφάνιση και τίποτε άλλο εξωτερικό.
 12. Επειδή τα λάθη είναι μέρος του πειράματος της ψυχής μέσα στον υλικό κόσμο.
 13. Επειδή η αξία μου δεν μετριέται με την υποκειμενική γνώμη του καθενός και την ικανότητα του καθενός να αντιληφθεί την εσωτερική μου φύση.
 14. Επειδή έχω δημιουργηθεί κατά εικόνα και ομοίωση του Θεού.
 15. Επειδή η αξία μου στηρίζεται πάνω στην εσωτερική μου ουσία και όχι στο τι αποτελέσματα έχω.
 16. Επειδή είμαι μια έκφραση του Θείου.
 17. Επειδή η αξία μου δεν εξαρτιέται από τα πόσα κάνω αλλά πάνω στην αληθινή μου πνευματική φύση.
 18. Επειδή είμαι πνεύμα και όχι σώμα ή νους.
 19. Επειδή όλοι αξίζουν αγάπη και σεβασμό όπως είναι λόγο της εσωτερικής θείας μας φύσης.
 20. Επειδή η αξία μου είναι δεδομένη σαν μέρος του Θεού και είναι ανεξάρτητη από την γνώμη και τη συμπεριφορά των άλλων.
 21. Επειδή οι άλλοι δημιουργούν την πραγματικότητα τους.
 22. Επειδή δεν μπορώ να είμαι ποτέ η αίτια του τι συμβαίνει στους άλλους, αλλά μόνο το μέσον.
 23. Επειδή ο Θεός βλέπει τον αληθινό εαυτό μου και με αγαπάει όπως είμαι.
 24. Επειδή είμαι όπως με δημιούργησε ο Θεός – αγνό, αθώο και ιερό – χωρίς καμία επίδραση του χρόνου.
 25. Επειδή δεν υπάρχει αμαρτία, ούτε διάβολος, ούτε κόλαση – αλλά μόνο ο Θεός και είμαι μέρος του.

======================================

Παραδείγματα Αλλαγής Πεποίθησης:

Για Θεραπευτικό Κώδικα, EFT, TAT κ.α.

 1. Παρόλο που δεν καταλαβαίνω γιατί ή πως, εμπιστεύομαι ότι σαν ψυχή δημιούργησα την εμπειρία αυτή για να μάθω και να εξελίσσομαι.
 2. Είμαι πρόθυμος να βλέπω ότι η αποστολή μου και η σύμβαση της ψυχής περιλάμβανε αυτό που έκανα ή δεν έκανα για κάποιο λόγο. Και αυτά που έκαναν οι άλλοι.
 3. Συνειδητοποιώ τώρα ότι όλα αυτά που κάνουμε εγώ ή οι άλλοι είναι απλώς ευκαιρίες για αμοιβαία εξέλιξη.
 4. Αφήνω την ανάγκη να κατηγορώ τον εαυτό μου και να έχω δίκιο ή άδικο και είμαι πρόθυμος να βλέπω την τελειότητα μέσα σε ότι υπάρχει – όπως είναι.
 5. Παρόλο που μπορεί να μην ξέρω γιατί και πως, συνειδητοποιώ ότι λαμβάνουμε ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε και έχουμε επιλέξει υποσυνείδητα ή σαν ψυχή και ότι κάνουμε όλοι μαζί ένα θεραπευτικό – εξελικτικό χορό μεταξύ μας.
 6. Έχουμε όλοι επιλέξει τις εμπειρίες αυτές σαν ψυχές. Είμαστε όλοι ηθοποιοί για τα εξελικτικά δράματα του καθενός.
 7. Σέβομαι τον εαυτό μου για το ρόλο που έπαιξα στην εξέλιξη και θεραπεία των άλλων και τους ευχαριστώ με ευγνωμοσύνη για τους ρόλους που έχουν παίξει στην δική μου εξέλιξη και θεραπεία.
 8. Αγαπώ και αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είμαι.
 9. Η αξία μου είναι μέσα μου και είναι ανεξάρτητη από τη γνώμη ή τη συμπεριφορά των άλλων.
 10. Η αξία μου είναι ανεξάρτητη από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μου.
 11. Εκτιμώ τον εαυτό μου σαν άνθρωπο, σαν άνδρα / γυναίκα.
 12. Αποδέχομαι τις ατέλειές μου σαν ευκαιρίες να μάθω πολύτιμα μαθήματα στη ζωή μου.
 13. Κάνω ότι καλύτερο μπορώ την κάθε στιγμή στο στάδιο της εξέλιξης που βρίσκομαι.
 14. Είμαι μια αιώνια Θεία συνειδητότητα.
 15. Είμαι Αγάπη, Φως και Ειρήνη.
 16. Είμαι μια Αγγελική Συνειδητότητα για να φέρω εδώ αγάπη, ειρήνη και ομορφιά.
 17. Καθεμιά από τις εμπειρίες μου μπορεί να με φέρνει πιο κοντά στο Θεό.
  18. Είμαι αγαπητός/ή σε όλη την Αγγελική Οικογένεια.
 18. Βιώνω την παρουσία του Θεού μέσα μου.
 19. Στο κέντρο της ύπαρξης μου είμαι αγνός και ιερός όπως με δημιούργησε ο Θεός.
 20. Είμαστε όλοι Θεία ενέργεια.
 21. Είμαστε όλοι εκφράσεις του Θείου.

Ή να μιλήσετε με το υποσυνείδητο, το εσωτερικό παιδί ή και τα κύτταρα του σώματος σας εξηγώντας τις πιο πάνω αλήθειες και ειδικά γιατί είναι ασφαλές, ορθό και ωραίο να συγχωρέσετε τον εαυτό σας για τα πάντα και να νιώθετε την

εσωτερική σας αθωότητα και ιερότητα.

 

================================

 

Όταν Είναι Σφραγίδα.

Αγαπώ τον εαυτό μου όπως είμαι. (Γιατί;)

Αγαπώ τους άλλους όπως είναι. (Γιατί;)

Οι άλλοι με αγαπούν όπως είμαι. (Γιατί;)

Αγαπώ τον εαυτό μου ακόμη κι όταν ______. (Γιατί;)

Αγαπώ τον/την _________ (άτομο) ακόμη κι όταν _______________. (Γιατί;)

Βιώνω την αγάπη του Θεού για μένα ακόμη κι όταν ______________. (Γιατί;)

Βιώνω την αγάπη μου για το Θεό ακόμη κι όταν _____.

Ζω μέσα σ’ ένα σύμπαν αγάπης που μου δίνει μόνο αυτό που χρειάζομαι για να εξελιχθώ και να ανακαλύψω τον αληθινό θεϊκό εαυτό μου. (Γιατί το πιστεύω αυτό;)

Αισθάνομαι ασφαλής και σίγουρος/η μέσα στην αγάπη. (Γιατί;)

Νιώθω ευτυχισμένος/η όταν αγαπώ. (Γιατί;)

Η αγάπη με συνδέει με το σκοπό της ζωής μου.

Στο κέντρο της ύπαρξής μου είμαι αγάπη. (Γιατί το πιστεύω αυτό;)

 

Τρόποι να θεραπεύσουμε την σφραγίδα:

 1. Με ανάλυση, αναδρομές, εσωτερικό διάλογο, EFT, BSFF, TAT, Ho’oponopono, την εξισορρόπηση του εγκεφάλου, Θεραπευτικός κώδικας και αλλαγή συμπεριφοράς.
 2. Να έχω μια απασχόληση που απαιτεί να αγαπώ χωρίς όρους ή να υποφέρω. (Παραδείγματα;)

Όταν είναι Μήτρα

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να αγαπώ τους άλλους όταν ___________. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι έχω δυσκολία να αγαπώ τον εαυτό μου όταν ___________. (Γιατί x 2;)

Αποδέχομαι ότι δεν μπορώ να αγαπώ σε ορισμένες καταστάσεις και καταφέρνω να υποτάξω αυτό το μέρος του εαυτού μου και να μην το αφήνω να με ελέγχει. (Γιατί και πως;)

Αποδέχομαι εκείνους που δεν με αγαπούν και ίσως με απορρίπτουν, καθώς κατανοώ πώς αισθάνονται. (Γιατί;)

Ενώνομαι με τους άλλους που έχουν δυσκολία να αγαπούν τον εαυτό τους, τους άλλους και τη ζωή και εργάζομαι μαζί τους για να νιώσουμε αρκετά ασφαλείς ώστε να αγαπάμε σε όλες τις καταστάσεις. (Πως;)

Συνειδητοποιώ ότι η δυσκολία μου να αγαπώ βασίζεται στην ψευδαίσθηση του διαχωρισμού και του κινδύνου.

Συνειδητοποιώ ότι όλα τα όντα και οι καταστάσεις είναι θεϊκά και είναι όπως χρειάζεται να είναι αυτή τη στιγμή της πορείας της εξέλιξής τους. (Γιατί το πιστεύω αυτό;)

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να αγαπώ για να θέσω τον εαυτό μου σε καταστάσεις που θα ωφελήσουν με κάποιο τρόπο κι εμένα και τους άλλους. (Πως;)

Χρησιμοποιώ τη δυσκολία μου να αγαπώ για να μάθω περισσότερα για το τι την προκαλεί στην ανθρώπινη φύση μας και να διευρύνω την κατανόηση και την αυτογνωσία μου. (Πως;)

Βλέπω τη δυσκολία μου να αγαπώ και, παρόλο που είναι εκεί, δεν της επιτρέπω να ελέγχει τα λόγια και τις πράξεις μου. (Πως;)

Η ικανότητά μου να αγαπώ τον εαυτό μου και τους άλλους είναι η πηγή της αληθινής ομορφιάς και δύναμής μου. (Γιατί;)

Να έχω μια απασχόληση που δεν χρειάζεται να έχω συναισθηματική επαφή με τους άλλους ή επειδή παίζω κάποιο ρόλο εξουσίας. (Παραδείγματα;)