Ασκήσεις από το Σεμινάριο πάνω στη Νέα Γη

Ασκήσεις από το Σεμινάριο

πάνω στη Νέα Γη

Με τον Ekhart Tolle και την Oprah Winfrey

 

Κεφάλαιο 1:

Η Άνθηση της Ανθρώπινης Συνειδητότητας

 

Ασκήσεις για την Αφύπνισή σας

 

 1. Ποιες σκέψεις και δραστηριότητες σάς κάνουν να νιώθετε πιο ζωντανοί και ανοικτοί, λιγότερο αργόστροφοι, λιγότερο βυθισμένοι σε βαριές σκέψεις;

 

 1. Αφιερώστε λίγο χρόνο στην παρουσία ενός αντικειμένου που θεωρείτε όμορφο – ένα λουλούδι, ένα πετράδι, ένα έργο τέχνης κλπ. Καθώς το παρατηρείτε, προσπαθήστε να το δείτε χωρίς να το κατονομάσετε διανοητικά. Όταν αναγνωρίζουμε την ομορφιά μ’ αυτό τον τρόπο, ανοίγει ένα παράθυρο στο άμορφο και σε μια κατάσταση ευγνωμοσύνης. Δείτε αν μπορείτε να το βιώσετε. Γράψτε την εμπειρία σας.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 2: Το Εγώ:

Η Τρέχουσα Κατάσταση της Ανθρωπότητας

 

 1. Προσέξτε οποιοδήποτε επαναλαμβανόμενο μοτίβο σκέψης, ιδιαίτερα τις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας, τη ζωή σας ή τους άλλους ανθρώπους. Καταγράψτε όποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης εντοπίζετε και θέλετε να απελευθερωθείτε από αυτά.

 

 1. Στην παιδική ηλικία, αρχίζουμε να αναζητούμε μια αίσθηση του εαυτού στα πράγματα που θέλουμε και αποκτούμε. «Το παιχνίδι μου» που αργότερα γίνεται «Το αυτοκίνητό μου», «Το σπίτι μου», «Τα ρούχα μου». Τα ίδια τα πράγματα δεν είναι κακά, αλλά η ταύτισή μας με αυτά μάς κάνει ανικανοποίητους και δυστυχισμένους. Ερευνήστε τη σχέση σας με τον κόσμο των αντικειμένων και, ιδιαίτερα, αυτών που καθορίζετε με τη λέξη «μου». Να είστε σε εγρήγορση και ειλικρινείς. Δώστε λίγο χρόνο για να απαντήσετε ειλικρινά τις ακόλουθες ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινή σας ζωή:

α. Μήπως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που σας προξενούν ένα ανεπαίσθητο αίσθημα σπουδαιότητας ή ανωτερότητας; Μήπως αναφέρετε περιστασιακά πράγματα που σας ανήκουν ή τα επιδεικνύετε για να αυξήσετε την αίσθηση αξίας σας;

β. Μήπως η έλλειψή τους σάς κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι από τους άλλους που έχουν περισσότερα από εσάς; Μήπως αισθάνεστε πικρία και κάπως μειωμένη αίσθηση του εαυτού;

 

 1. «Ανεξάρτητα από την εμφάνιση ή την υγεία του σώματός σας στο εξωτερικό επίπεδο, πέρα από τη εξωτερική μορφή υπάρχει ένα πολύ ζωντανό ενεργειακό πεδίο». Κλείστε τα μάτια σας για ένα λεπτό και δείτε αν μπορείτε να νιώσετε τη ζωτική ενέργεια μέσα στα χέρια σας. Αυτό είναι το δικό σας «εσωτερικό σώμα». Κάντε αυτή την εβδομάδα συνήθειά σας να νιώθετε το εσωτερικό σώμα μέσα στα χέρια σας όσο συχνά μπορείτε. Αν θέλετε, μπορείτε να συμπεριλάβετε σ’ αυτή την αίσθηση και άλλα μέρη του σώματός σας – πόδια, μηρούς, βραχίονες, στήθος, κοιλιά κλπ – μέχρι να έχετε επίγνωση του εσωτερικού σώματος ως καθολική αίσθηση ζωής. Αυτό το είδος επίγνωσης του σώματος όχι μόνο σάς αγκυροβολεί στην παρούσα στιγμή, αλλά είναι, επίσης, μια έξοδος από τη φυλακή του εγώ.

 

 1. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να γεμίσουν τη ζωή τους με τροφή, ποτό, ναρκωτικά ή άλλη εθιστική συμπεριφορά. Η «ανάγκη για περισσότερο» μπορεί να μετατραπεί σε ακόρεστη πείνα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να αναζητάτε κάτι που νομίζετε ότι θέλετε, ελάτε σε επαφή με το εσωτερικό σας σώμα – την «ουσιαστική ταυτότητά» σας – και δείτε τι συμβαίνει στην «ανάγκη για περισσότερο».

 

 1. Όταν συμβαίνει μια απώλεια, μπορούμε είτε να αντισταθούμε είτε να την αποδεχτούμε. Η αντίσταση είναι μια εσωτερική σύσπαση, μια σκλήρυνση στο κέλυφος του εγώ. Κλείνεστε… Όταν παραδίνεστε, ανοίγεται μια νέα διάσταση συνειδητότητας… Οι πράξεις σας είναι ευθυγραμμισμένες με το όλο και υποστηρίζονται από δημιουργική διάνοια… Τότε οι περιστάσεις και οι άνθρωποι σάς βοηθούν. Συμβαίνουν «συμπτώσεις». Είχατε ποτέ μια εμπειρία απώλειας όπου αντισταθήκατε; Είχατε ποτέ μια εμπειρία απώλειας την οποία αποδεχτήκατε; Τι συνέβη;

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 3:

Ο Πυρήνας του Εγώ

 

 1. Κάντε έναν κατάλογο αυτών για τα οποία έχετε την τάση να παραπονιέστε. Δώστε ιδιαίτερα προσοχή σε παράπονα που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό (οποιοδήποτε παράπονο που δεν πρόκειται να φέρει θετική αλλαγή σε μια κατάσταση ή σε ένα άλλο άτομο). Για παράδειγμα, παράπονα για την κυκλοφορία, τον καιρό, την αναμονή σε μια ουρά ή στο τηλέφωνο. Παράπονα για κάτι που είπε ή έκανε κάποιος (ή απέτυχε να πει ή να κάνει). Παράπονα για το γάμο σας, τη δουλειά σας, τα οικονομικά σας, την υγεία σας ή για ομάδες ανθρώπων. Παρατηρήστε τη φωνή μέσα στο κεφάλι σας που παραπονιέται. Παρατηρήστε ότι ο μοναδικός σκοπός της είναι να έχετε δίκιο, να είστε ανώτεροι, να νιώθετε μια δυνατότερη αίσθηση διαχωρισμού από τους άλλους.

Δεν είστε η φωνή που παραπονιέται, αλλά ο παρατηρητής της.

 

 1. Σε ποιες περιπτώσεις νιώθετε υποβόσκουσα πικρία και έχετε αρνητικές σκέψεις για αυτό που κάνετε, το οποίο κάθε φορά υπονοεί, «Δεν θέλω να κάνω αυτό» (για παράδειγμα, «Δεν θέλω να καθαρίζω μετά από ζημιές των παιδιών μου», «Δεν θέλω να είμαι μέσα σ’ αυτό το μποτιλιάρισμα», «Δεν θέλω να κάνω αυτή τη δουλειά σήμερα», «Δεν θέλω να είμαι άρρωστος στο σπίτι σήμερα»). Μπορείτε να δείτε ότι αυτές οι σκέψεις είναι μάταιες και επιζήμιες;

 

 1. Γράψτε μερικές εμπειρίες στις οποίες μπορέσατε να απελευθερωθείτε από την υποβόσκουσα πικρία για κάτι που είχατε κάνει. Τι σας βοήθησε να το κάνετε; Τι συνέβη όταν το κάνατε;

 

 1. Υπάρχει κάποιος στη ζωή σας, τον οποίο δεν έχετε απόλυτα αποδεχτεί ή συγχωρήσει, κάποιος που έχετε μετατρέψει σε «εχθρό»; Γράψτε το όνομα του ατόμου αυτού και έναν κατάλογο των παραπόνων σας. «Σε όλο αυτό τι σας ενοχλεί περισσότερο, τι σας ταράσσει σε σχέση μ’ αυτό το άτομο; Ο εγωισμός του; Η απληστία του; Η ανάγκη του για δύναμη και έλεγχο; Η ανειλικρίνεια, η ανεντιμότητα, η τάση του για βία ή κάτι άλλο;» Καθώς γράφετε, να είστε ειλικρινείς. Αισθανθείτε το συναίσθημα πίσω από τις σκέψεις σας.

 

 1. Γράψτε εδώ τι μπορείτε να μάθετε για τον εαυτό σας από τα παράπονά σας γι’ αυτό το άτομο.

 

 1. Πώς θα απαντούσατε αυτή την ερώτηση: «Θέλετε ειρήνη ή δράμα;» Όλοι, φυσικά, θέλουμε ειρήνη κι όμως μπορεί να υπάρχει κάτι μέσα σας που λαχταρά το δράμα, που θέλει τη σύγκρουση. Υπάρχουν φορές που νιώθουμε πως υπάρχει κάτι μέσα μας που βρίσκεται σε πόλεμο… που προτιμά να έχει δίκιο παρά ειρήνη. Μπορείτε να έχετε επίγνωση του νου σας που αγωνίζεται να υπερασπιστεί τις θέσεις του, να δικαιολογήσει, να επιτεθεί ή να κατηγορήσει; Μπορείτε να αναβιώσετε αυτή τη στιγμή του ασυνείδητου; Γράψτε τρεις καταστάσεις όπου επιλέγετε να έχετε δίκιο αντί για ειρήνη.

 

 1. «Το υποβόσκον συναίσθημα που κυβερνά όλες τις δραστηριότητες του εγώ είναι ο φόβος. Ο φόβος τού να μην είμαστε κανένας, ο φόβος της μη-ύπαρξης, ο φόβος του θανάτου. Όλες οι δραστηριότητές του είναι τελικά σχεδιασμένες να ελαττώσουν αυτό το φόβο, αλλά το μέγιστο που μπορεί να πετύχει το εγώ είναι να τον καλύψει προσωρινά με μια στενή σχέση, ένα νέο απόκτημα ή κερδίζοντας αυτό ή εκείνο. Η ψευδαίσθηση δεν θα σας ικανοποιήσει ποτέ. Μόνον η αλήθεια τού ποιος είστε, αν τη συνειδητοποιήσετε, θα σας απελευθερώσει». Τι φοβάται το εγώ σας; Ποια είναι η αλήθεια για το ποιος είστε;

 

 1. Το κουτσομπολιό είναι απλώς μία από τις στρατηγικές του εγώ που ικανοποιούν την ανάγκη του να νιώσει ανώτερο. Πότε και για ποιον κουτσομπολεύετε κάποιες φορές ή φερθήκατε σαν να τα ξέρετε όλα ή μοιραστήκατε νέα με τρόπο που προσωρινά δημιούργησε ανισορροπία σε βάρος σας; Παρατηρήστε, επίσης, τις στρατηγικές στο εγώ άλλων ανθρώπων. Χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους, απλώς έχετε επίγνωση της ανάγκης του εγώ να νιώσει ανώτερο.
 2. «Σε μια αυθεντική σχέση, υπάρχει μια συνεχής ροή ανοιχτής, άγρυπνης προσοχής προς το άλλο άτομο, μέσα στην οποία δεν θέλουμε τίποτα. Αυτή η άγρυπνη προσοχή είναι η Παρουσία. Είναι η προϋπόθεση για κάθε αυθεντική σχέση». Εξασκηθείτε στο να μην θέλετε τίποτα από τους ανθρώπους στη ζωή σας. Όταν είστε μαζί τους, απλώς να είστε μαζί τους. Αν νιώθετε ότι θέλετε κάτι από αυτούς, αγνοήστε αυτό το συναίσθημα και απελευθερώστε το.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 4:

Οι Ρόλοι: Τα Πολλά Πρόσωπα του Εγώ

 

 1. «Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ποιο καθήκον θα εκπληρώσετε σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά αν ταυτίζεστε με το καθήκον σας σε τέτοιο βαθμό που σας ελέγχει και γίνεται ένας ρόλος που παίζετε. Όταν παίζετε ρόλους, το κάνετε ασυναίσθητα. Όταν αντιλαμβάνεστε πως παίζετε ένα ρόλο, αυτή η αναγνώριση δημιουργεί ένα διάστημα ανάμεσα σ’ εσάς και το ρόλο». Επίσης, αναθέτετε ρόλους σε άλλους και τους φέρεστε ανάλογα.

α. Ποιους ρόλους παίζετε στην εργασία σας, στο σπίτι ή μέσα στον κόσμο; Καταγράψτε κάποιους από αυτούς εδώ.

β. Ποιους ρόλους αναθέτετε στους άλλους; Καταγράψτε τους.

Δείτε αν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα διάστημα ανάμεσα σ’ εσάς και τους ρόλους με τους οποίους ταυτίζεστε περισσότερο.

 

 1. «Όσο περισσότερο παρελθόν υπάρχει σε μια σχέση, τόσο περισσότερο παρόντες χρειάζεται να είστε. Αλλιώς, θα αναγκαστείτε να ξαναζείτε το παρελθόν ξανά και ξανά». Παρατηρήστε τι συμβαίνει την επόμενη φορά που θα είστε με τους γονείς, τους συγγενείς, έναν παλιό φίλο, τα ενήλικα παιδιά σας κλπ. Παρατηρήστε τις ίδιες παλιές αντιδράσεις σ’ αυτούς όπως και στον εαυτό σας. Δείτε αν οι σχέσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν απλώς με το να χαλαρώσετε το κράτημα του δικού σας εγώ και να γίνετε περισσότερο παρών – και λιγότερο ταυτισμένος με τις παλιές ιστορίες που λέτε στον εαυτό σας για το ποιος είστε εσείς και ποιοι είναι εκείνοι.

 

 1. Αν είστε γονιός, προφανώς συνηθίζετε να δίνετε μορφοποιημένη προσοχή στο παιδί σας: «Κάνε αυτό. Σταμάτα να κάνεις εκείνο…».

Ο άνθρωπος είναι μορφή. Το Είναι είναι άμορφο. Ο άνθρωπος και το Είναι δεν είναι διαχωρισμένα, αλλά συνυφασμένα». Καθώς προσέχετε τον «Άνθρωπο» στη σχέση σας με το παιδί σας, μπορείτε να φέρετε επίσης το «Είναι» μέσα στην οικογενειακή σας ζωή; Παρατήστε το ρόλο του γονιού και γίνετε απλώς εντελώς παρών, παρατηρώντας, ακούγοντας, χωρίς να περιμένετε κάποιο αποτέλεσμα. Η άμορφη προσοχή σας επιτρέπει στο παιδί σας να νιώσει ότι αγαπιέται και να αναγνωρίζεται για το Ανθρώπινο Είναι του;

 

 1. Η αρνητικότητα δεν είναι ευφυΐα. Αυτή την εβδομάδα προσέξτε τις αρνητικές σκέψεις, τα αρνητικά συναισθήματα ή πράξεις και κάθε παρασκηνιακή δυστυχία, συμπεριλαμβάνοντας πικρία, δυσφορία ή νευρικότητα. Αποκτήστε επίγνωση της αρνητικότητάς σας και επαναλάβετε σιωπηλά: «Αυτή τη στιγμή, δημιουργώ πόνο για τον εαυτό μου».

 

 1. Όταν νιώθετε αρνητικά συναισθήματα, επιλέξτε να νιώσετε ειρήνη. Ρωτήστε αν υπάρχει κάποιος λόγος να μην νιώθετε ειρήνη.

 

 1. «Ένα συλλογικό εγώ εκδηλώνει τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα ατομικό εγώ, όπως την ανάγκη για σύγκρουση και εχθρούς, την ανάγκη για περισσότερο, την ανάγκη να έχει δίκιο απέναντι στους άλλους που έχουν άδικο». Μπορείτε να δείτε αυτά τα χαρακτηριστικά σε μια ομάδα που ανήκετε – την εταιρεία σας, την παρέα σας, την οργάνωσή σας, την εκκλησία, τη χώρα σας;

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 5: Το Πονόσωμα

 

 1. Δείτε και ακούστε πραγματικά αυτό που είστε. Προσέξτε την ικανότητα ή ανικανότητά σας να δίνεστε απόλυτα στην επικοινωνία σας με τους άλλους. Αποκτήστε επίγνωση της φωνής μέσα στο κεφάλι σας που σας απομακρύνει από την παρούσα στιγμή. Παρατηρήστε την επίδραση που έχει αυτό σ’ εσάς, στο άλλο άτομο, στη σχέση σας.

 

 1. Αρνητικό συναίσθημα είναι οποιοδήποτε «συναίσθημα που είναι τοξικό για το σώμα και παρεμβαίνει στην ισορροπία και την αρμονική λειτουργία του. Ο φόβος, το άγχος, ο θυμός, η μνησικακία, η λύπη, το μίσος ή η έντονη αντιπάθεια, η ζήλεια, ο φθόνος – όλα διακόπτουν την ενεργειακή ροή μέσα στο σώμα, επηρεάζουν την καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, την πέψη, την παραγωγή ορμονών κλπ». Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε ότι σας έχει αρπάξει ένα αρνητικό συναίσθημα, σταματήστε και προσέξτε τον τρόπο που αισθάνεται το σώμα σας. Δείτε αν μπορείτε να τοποθετήσετε το αρνητικό συναίσθημα μέσα στο σώμα σας. Ίσως η καρδιά σας χτυπά γρήγορα, το σαγόνι σας είναι τσιτωμένο ή η κοιλιά σας είναι σφιγμένη. Όντας σε επαφή με το σώμα σας, μπορείτε να επιτρέψετε στο αρνητικό συναίσθημα να διαλυθεί αντί να αντιδράσετε σ’ αυτό.

 

 1. Σε ποιες καταστάσεις και με ποιους έχετε την τάση να διατηρείτε διαμάχες θέλοντας να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο;

 

 1. Ποιες μνήμες είναι ακόμη ζωντανές, τουλάχιστον υποσυνείδητα, μέσα στο πονόσωμά σας. Ποιες μνήμες δεν έχετε απορροφήσει και αποδεχτεί ώστε να μπορείτε να τις θυμάστε χωρίς πόνο, φόβο, ενοχή, πλήγωμα ή θυμό;
 2. Σε ποιες περιπτώσεις βρίσκετε ότι αρπάζεστε από συναισθήματα και δεν τα αφήνετε να περάσουν;

α. Αναλογιστείτε πόνο, αδικία, θυμό, φόβο, ενοχή, ανησυχία κλπ.

β. Ποιο μέρος σας σάς εμποδίζει να αφήσετε αυτά τα συναισθήματα ώστε να ζήσετε στο παρόν;

γ. Τι έχει να κερδίσει αυτό το μέρος σας με το να τα κρατάει;

 

 1. Πότε και με ποιον έχετε δυσκολία να αντιμετωπίσετε συναισθήματα των άλλων; Και ποια συναισθήματα του άλλου δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε;

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 6: Απελευθέρωση

 

 1. Βιώνετε αρκετά συχνά δράμα (περιόδους έντονης συναισθηματικής αρνητικότητας) στη σχέση με το σύντροφο, το συνέταιρο ή κάποιο μέλος της οικογένειας;

α. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βιώσατε ένα δραματικό επεισόδιο σ’ αυτή τη σχέση; Τι το πυροδότησε; Πόσο διήρκησε;

β. Τι νιώσατε και τι κάνατε σε ανταπόκριση προς αυτά τα συναισθήματα;

γ. Πώς θα θέλατε να νιώθετε και να αντιδράτε στο μέλλον;

δ. Τι θέλετε να θυμάστε την επόμενη φορά που θα βιώσετε ένα δράμα μ’ ένα αγαπημένο άτομο;

 

 1. Το πονόσωμα μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, αρρώστια, ατυχήματα ή βία στη ζωή σας. Μπορείτε να σκεφτείτε παρόμοια πράγματα που έχουν συμβεί ή συμβαίνουν επανειλημμένα στη ζωή σας ή στη ζωή ανθρώπων που γνωρίζετε, τα οποία έχουν τα σημάδια του πονοσώματος; Αν ναι, τι χρειάζεται να θυμάστε για να μην επαναληφθούν αυτές οι καταστάσεις;

 

 1. Αν έχετε απωθηθεί ή αναστατωθεί από το ενεργειακό πεδίο ενός ατόμου, προσέξτε τις αντιδράσεις σας. Το δικό σας πονόσωμα μπορεί να αντιδρά στο πονόσωμα του άλλου ατόμου. Απαιτείται υψηλότερου βαθμού Παρουσία για να αποφύγετε την αντίδραση. «Αν μπορείτε να παραμείνετε παρόντες, συμβαίνει μερικές φορές η δική σας Παρουσία να βοηθά το άλλο άτομο να αποταυτιστεί από το δικό του πονόσωμα και έτσι να βιώσει το θαύμα μιας ξαφνικής αφύπνισης. Παρόλο που η αφύπνιση μπορεί να είναι μικρής διάρκειας, η διαδικασία αφύπνισης θα έχει ξεκινήσει». Χωρίς να προσπαθήσετε πολύ ή να γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας, δείτε αν με το να είστε απόλυτα παρόντες, η Παρουσία σας αφυπνίζει κάποιον άλλον.

 

 1. Μερικά πονοσώματα αντιδρούν σε συγκεκριμένα είδη «εναυσμάτων» – καταστάσεων που συνηχούν με συγκεκριμένο συναισθηματικό πόνο που έχει βιωθεί στο παρελθόν. Δύσκολες παιδικές εμπειρίες με σεξουαλικές σχέσεις, χρήματα, εξουσία, εγκατάλειψη, απόρριψη, κακοποίηση κλπ., μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις στο παρόν που τροφοδοτούν το πονόσωμα. Νιώθετε να ενεργοποιείται το πονόσωμά σας από συγκεκριμένες καταστάσεις ή πράγματα που λένε ή κάνουν οι άλλοι; Καταγράψτε εδώ τα εναύσματά σας. Τι θα θέλατε να κάνετε με αυτά (EFT, TAT, BSFF, WHEE, Sedona, Ho’oponopono);

 

+++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 7: Βρίσκοντας Ποιος Αληθινά Είστε

 

 1. Πριν ρωτήσετε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, θέστε πρώτα την πιο θεμελιώδη ερώτηση της ζωής σας: «Ποιος είμαι;» Καταγράψτε όλες τις ετικέτες που χρησιμοποιείτε συνήθως για να καθορίσετε τον εαυτό σας: το όνομα, την ηλικία, το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση, το σχήμα ή την κατάσταση του σώματός σας, τη θρησκεία, το πολιτικό κόμμα, τις απόψεις, τις πεποιθήσεις σας. Για κάθε θέμα ξεκινήστε με τις λέξεις «Εγώ είμαι». Μετά πηγαίνετε στην επόμενη ερώτηση.

 

 1. «Δεν είστε το εγώ, επομένως, όταν έχετε επίγνωση του εγώ μέσα σας, δεν σημαίνει πως γνωρίζετε ποιος είστε – σημαίνει πως γνωρίζετε ποιος δεν είστε. Αλλά με το να γνωρίζετε ποιος δεν είστε, απομακρύνεται το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να γνωρίσετε αληθινά τον εαυτό σας». Ξανακάντε τον κατάλογο που δημιουργήσατε στην προηγούμενη ερώτηση, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «Εγώ δεν είμαι» αντί για το «Εγώ είμαι». Ποιος είναι το «Εγώ» που μιλάει σε κάθε κατάλογο;

 

 1. Αφού συμπληρώσετε τις δύο προηγούμενες ερωτήσεις, παραμείνετε στη σιωπή και επαναλάβετε εσωτερικά, «Ποιος είμαι εγώ;» «Ποιος είμαι εγώ;» Μείνετε σιωπηλοί και ακούστε. Επαναλάβετε την ερώτηση και ακούστε ξανά μέσα στη σιωπή. Τι βιώσατε;

 

 1. «Η αίσθησή σας για το ποιος είστε καθορίζει το ποιες είναι οι ανάγκες σας και το τι μετράει για εσάς στη ζωή – και αυτό που μετράει για εσάς θα έχει τη δύναμη να σας ταράζει και να σας αναστατώνει. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αυτό σαν ένα κριτήριο για να ανακαλύψετε πόσο βαθιά γνωρίζετε τον εαυτό σας… Έτσι μπορεί να θέλετε να θέσετε στον εαυτό σας την ερώτηση: Ποια είναι τα πράγματα που με ταράζουν και με αναστατώνουν;» Κάντε έναν κατάλογο με τα πράγματα που συνήθως σας ταράζουν και σας αναστατώνουν. Δεν είναι ο αληθινός εαυτός σας που αναστατώνεται, αλλά μάλλον το «μικρό εγώ» που αναζητά ασφάλεια ή ικανοποίηση σε πράγματα που είναι εφήμερα και αγχώνεται ή θυμώνει επειδή αποτυγχάνει να τα βρει. Λοιπόν, τουλάχιστον τώρα γνωρίζετε ποιος πραγματικά νομίζετε πως είστε… Αν η ειρήνη μετρούσε για εσάς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και αν γνωρίζατε αληθινά πως είστε πνεύμα αντί για το μικρό εγώ, θα παραμένατε χωρίς αντίδραση και απόλυτα σε εγρήγορση όταν θα αντιμετωπίζατε προκλητικούς ανθρώπους ή καταστάσεις. Την επόμενη φορά που θα ταραχθείτε από κάτι από τον κατάλογό σας, μην αντιδράσετε από το «μικρό εγώ» σας. Αντί γι’ αυτό, μείνετε σε εγρήγορση – παρόντες στη στιγμή – και μετά αντιδράστε στην κατάσταση.
 2. «Αυτό που νομίζετε πως ο κόσμος σάς στερεί, είναι αυτό που εσείς στερείτε από τον κόσμο». Προσπαθήστε να κάνετε το εξής και δείτε πώς αυτό αλλάζει τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις σας, τις σχέσεις σας και την ίδια τη ζωή σας: «Αυτό που νομίζετε πως οι άνθρωποι σάς στερούν – επιδοκιμασία, εκτίμηση, βοήθεια, τρυφερότητα κλπ – δώστε το εσείς σ’ αυτούς. Απλώς κάντε σαν να το έχετε, και θα έρθει. Δεν μπορείτε να λάβετε αυτό που δεν δίνετε. Η εκροή καθορίζει την εισροή».

 

 1. «Όταν κάποιος σας κριτικάρει, σας κατηγορεί ή σας βρίζει, αντί να αντεπιτεθείτε ή να αμυνθείτε, προσπαθήστε να μην κάνετε τίποτα. Αφήστε την αυτοεικόνα σας να παραμείνει υποτιμημένη και ανακαλύψτε πώς τη νιώθετε βαθιά μέσα σας. Μπορεί τότε να φθάσετε σε μια εκπληκτική συνειδητοποίηση: Όταν φαινομενικά με κάποιο τρόπο σας υποτιμούν και δεν αντιδράτε καθόλου, όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά, συνειδητοποιείτε ότι τίποτα αληθινό δεν έχει υποτιμηθεί, ότι με τη μείωσή σας, εσείς αυξάνεστε». Κάντε Ψυχόδραμα πάνω σ’ αυτό το θέμα.

 

 1. Η μη αντίδραση δεν είναι το ίδιο με το να επιτρέψετε την κακοποίηση. «Μερικές φορές μια κατάσταση μπορεί να απαιτεί να πείτε σε κάποιον ξεκάθαρα να “σταματήσει”. Χωρίς την αμυντικότητα του εγώ, μπορεί να υπάρχει δύναμη πίσω από τις λέξεις, όμως όχι αντιδραστική δύναμη. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε επίσης να πείτε σε κάποιον “όχι” αποφασιστικά και ξεκάθαρα και αυτό θα είναι αυτό που αποκαλώ ένα “υψηλής ποιότητας όχι” που δεν περιέχει καθόλου αρνητικότητα». Κάντε Ψυχόδραμα πάνω σ’ αυτό το θέμα.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 8:

Η Ανακάλυψη του Εσωτερικού Χώρου

 

 1. «Το να είστε αποστασιοποιημένοι δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να απολαύσετε τα καλά που έχει να σας προσφέρει ο κόσμος. Στην πραγματικότητα, τα απολαμβάνετε περισσότερο. Όταν είστε αποστασιοποιημένοι, κερδίζετε μια πιο πλεονεκτική θέση, από την οποία παρακολουθείτε τα γεγονότα της ζωής σας, αντί να είστε παγιδευμένοι μέσα σ’ αυτά. Είστε σαν έναν αστροναύτη που βλέπει τον πλανήτη Γη περιτριγυρισμένο από το αχανές διάστημα και συνειδητοποιεί μια παράδοξη αλήθεια: η γη είναι πολύτιμη και συγχρόνως ασήμαντη». Κερδίστε μια πιο πλεονεκτική θέση καθώς ασχολείστε με τις δραστηριότητές σας. Νιώστε την αξία αυτού του κόσμου και, ταυτόχρονα, παρακολουθήστε τα γεγονότα της ζωής σας σαν να τα παρατηρούσατε από την απεραντοσύνη του διαστήματος, αντί να είστε παγιδευμένοι μέσα τους. (Διαδικασία χαλάρωσης).
 2. «Αν δεν περνάτε όλη την ξυπνητή ζωή σας μέσα στη δυσαρέσκεια, την ανησυχία, την αγωνία, την κατάθλιψη, την απελπισία ή κυριευμένοι από άλλες αρνητικές καταστάσεις, αν μπορείτε να απολαμβάνετε τα απλά πράγματα όπως το να ακούτε τον ήχο της βροχής ή του ανέμου, αν μπορείτε να βλέπετε την ομορφιά των νεφών που κινούνται στον ουρανό ή να είστε μόνοι κατά καιρούς χωρίς να νιώθετε μοναξιά ή να χρειάζεστε το νοητικό ερέθισμα της διασκέδασης, αν μπορείτε να φροντίσετε με ειλικρινή καλοσύνη έναν εντελώς ξένο χωρίς να θέλετε κάτι από αυτόν, αυτό σημαίνει ότι μέσα στον διαφορετικά ακατάπαυστο χείμαρρο της σκέψης, που είναι ο ανθρώπινος νους, έχει ανοιχτεί, έστω και για λίγο, ένας χώρος». Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να απολαύσετε τα απλά πράγματα, να είστε μόνοι χωρίς να γεμίζετε το χώρο με ερεθίσματα ή να ανοίξετε την καρδιά σας σε οποιονδήποτε συναντάτε. Να έχετε επίγνωση του χώρου που ανοίγεται μέσα σας. Παρατηρήστε τα λεπτά συναισθήματα που ανακύπτουν.

 

 1. «Το εγώ ρωτά: Πώς μπορώ να κάνω αυτή την κατάσταση να ικανοποιεί τις ανάγκες μου ή πώς μπορώ να βρεθώ σε μια άλλη κατάσταση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μου; Η Παρουσία είναι μια κατάσταση εσωτερικής ευρυχωρίας. Όταν είστε παρόντες, ρωτήστε: Πώς ανταποκρίνομαι στις ανάγκες αυτής της κατάστασης, αυτή τη στιγμή;» Αυτή την εβδομάδα, επιλέξτε μια κατάσταση στην εργασία ή στο σπίτι όπου παλεύετε να βρείτε μια λύση. Γράψτε γι’ αυτήν. Μετά, μείνετε σε εγρήγορση, παρόντες και ανοιχτοί σ’ «αυτό που είναι» όταν η κατάσταση παρουσιάζεται ξανά. «Όταν, αντί να αντιδράτε σε μια κατάσταση, ενώνεστε μαζί της, η λύση αναδύεται από την ίδια την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, δεν είστε εσείς το άτομο που βλέπει και ακούει, αλλά ή ίδια η ηρεμία σε εγρήγορση. Τότε, αν η δράση είναι δυνατή ή απαραίτητη, θα αναλάβετε δράση ή μάλλον η σωστή δράση θα προκύψει μέσα από εσάς».

 

 1. Δείτε αν μπορείτε να διακρίνετε μέσα στον εαυτό σας αυτούς τους κοινούς τρόπους, με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν ασυνείδητα να υπογραμμίσουν τη μορφή-ταυτότητά τους: απαιτώντας αναγνώριση για κάτι που κάνατε και φθάνοντας στο θυμό ή στην αναστάτωση αν δεν την πάρετε, προσπαθώντας να τραβήξετε την προσοχή με το να μιλάτε για τα προβλήματά σας, λέγοντας τη γνώμη σας όταν κανείς δεν την έχει ζητήσει και η οποία δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την κατάσταση, ανησυχώντας περισσότερο για το πώς ο άλλος σας βλέπει παρά για τον άλλο, προσπαθώντας να κάνετε εντύπωση στους άλλους με την περιουσία, τη γνώση, την εμφάνιση, τη θέση, τη σωματική δύναμη κλπ, παίρνοντας τα πράγματα προσωπικά, δίνοντας δίκιο στον εαυτό σας και άδικο στους άλλους, περιμένοντας να σας βλέπουν ή να φαίνεστε σημαντικοί. Γράψτε έναν κατάλογο αυτών που κάνετε για να υπογραμμίσετε τη μορφή-ταυτότητά σας. Μετά, κάντε το ακόλουθο πείραμα: «Βρείτε πώς νιώθετε και τι συμβαίνει αν αφήσετε αυτό το μοτίβο. Απλώς αφήστε το και δείτε τι συμβαίνει. Ανακαλύψτε την τεράστια δύναμη που ρέει μέσα από εσάς προς τον κόσμο, όταν σταματάτε να υπογραμμίζετε τη μορφή-ταυτότητά σας».

 

 1. Λένε: «Η σιωπή είναι η γλώσσα που μιλάει ο Θεός και καθετί άλλο είναι κακή μετάφραση». Η σιωπή είναι πραγματικά μια άλλη λέξη για το χώρο. Ποτέ δεν είστε πιο ουσιαστικά και πιο βαθιά ο εαυτός σας από όταν είστε σιωπηλοί. Όταν είστε σιωπηλοί, είστε αυτό που ήσασταν πριν πάρετε προσωρινά αυτήν τη σωματική και νοητική μορφή που ονομάζεται άνθρωπος. Επίσης, είστε αυτό που θα γίνετε όταν η μορφή διαλυθεί. Όταν είστε σιωπηλοί, είστε αυτό που είστε πέρα από την προσωρινή σας ύπαρξη: συνειδητότητα – απεριόριστοι, άμορφοι, αιώνιοι». Βρείτε χρόνο μέσα στο πρόγραμμά σας να μείνετε σιωπηλοί. Ακόμη και λίγες συνειδητές στιγμές σιωπής μπορούν να γεμίσουν ολόκληρη τη μέρα σας με επίγνωση του εσωτερικού χώρου.

 

++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 9: Ο Εξωτερικός σας Σκοπός

 

 1. «Η ζωή σας έχει έναν εσωτερικό σκοπό και έναν εξωτερικό σκοπό. Ο εσωτερικός σκοπός αφορά το Είναι και είναι πρωταρχικός. Ο εξωτερικός σκοπός αφορά το πράττειν και είναι δευτερεύων. Ο εξωτερικός σκοπός μπορεί να αλλάζει με το χρόνο. Διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο. Το να βρείτε και να ευθυγραμμιστείτε με τον εσωτερικό σας σκοπό είναι το θεμέλιο της εκπλήρωσης του εξωτερικού σας σκοπού. Είναι η βάση της αληθινής επιτυχίας. Χωρίς αυτή την ευθυγράμμιση, μπορείτε ακόμη να πετύχετε ορισμένα πράγματα με προσπάθεια, αγώνα, αποφασιστικότητα και πολύ σκληρή δουλειά ή ευφυΐα. Αλλά δεν υπάρχει χαρά σ’ αυτό το εγχείρημα, και πάντα καταλήγει σε κάποια μορφή πόνου». Γράψτε για τους εξωτερικούς σας σκοπούς. Σας φέρνουν χαρά; Πόσο ευθυγραμμισμένοι είναι ο εξωτερικός και ο εσωτερικός σας σκοπός; Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να φέρετε τον εσωτερικό σας σκοπό σε καθετί που κάνετε;

 

 1. «Με τη χάρη της αφύπνισης έρχεται η ευθύνη. Μπορείτε είτε να προσπαθήσετε να συνεχίσετε σαν να μην συμβαίνει τίποτα είτε να δείτε τη σπουδαιότητά της και να αναγνωρίσετε την ανακύπτουσα επίγνωση σαν το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να σας συμβεί. Όταν ανοίγεστε στην αναδυόμενη συνειδητότητα και φέρνετε το φως της μέσα σ’ αυτό τον κόσμο, τότε γίνεται ο πρωταρχικός σκοπός της ζωής σας». Σας έχει έρθει μια αίσθηση ευθύνης μαζί με την αφύπνισή σας; Πώς θα την περιγράφατε;

 

 1. «Οποτεδήποτε αγωνιάτε ή αγχώνεστε, έχει αναλάβει ο εξωτερικός σας σκοπός και έχετε χάσει τη θέαση του εσωτερικού σας σκοπού. Έχετε ξεχάσει πως η κατάσταση της συνειδητότητάς σας είναι πρωταρχική και όλα τα άλλα δευτερεύοντα». Την επόμενη φορά που θα νιώσετε πως αγωνιάτε ή αγχώνεστε, πάρτε μερικές αναπνοές, κάντε προτεραιότητά σας την κατάσταση της συνειδητότητάς σας και δείτε αν μπορείτε να αξιοποιήσετε τον εσωτερικό σας σκοπό. Τότε, συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε.

 

 1. «Το μεγάλο προκύπτει από τα μικρά πράγματα, όταν τιμούνται και φροντίζονται. Η ζωή του καθενός αποτελείται από μικρά πράγματα. Το μεγαλείο είναι νοητική αφαίρεση και αγαπημένη φαντασίωση του εγώ. Το παράδοξο είναι ότι το θεμέλιο για το μεγαλείο είναι ο σεβασμός των μικρών πραγμάτων στην παρούσα στιγμή αντί για την επιδίωξη της ιδέας του μεγαλείου. Η παρούσα στιγμή είναι πάντοτε μικρή με την έννοια ότι είναι πάντοτε απλή, αλλά μέσα της βρίσκεται κρυμμένη η μεγαλύτερη δύναμη. Σαν το άτομο της ύλης, είναι ένα από τα μικρότερα πράγματα, αλλά περιέχει τεράστια δύναμη. Μόνον όταν ευθυγραμμιστείτε με την παρούσα στιγμή, έχετε πρόσβαση σ’ αυτή τη δύναμη». Την επόμενη φορά που θα νιώσετε έλλειψη δύναμης ή σκοπού στη ζωή σας, επιστρέψτε στην επίγνωση της παρούσας στιγμής. Αντί να αγωνίζεστε για “μεγαλείο”, τιμήστε και φροντίστε αυτό που είναι η πραγματικότητά σας αυτή τη στιγμή. Ασχοληθείτε με τα “μικρότερα” πράγματα στη ζωή σας.

 

 1. «Όταν συναντάτε άλλους ανθρώπους στην εργασία ή οπουδήποτε αλλού, δώστε τους την πλήρη προσοχή σας. Δεν είστε πια εκεί κατά κύριο λόγο σαν ένας άνθρωπος, αλλά σαν πεδίο επίγνωσης της Παρουσίας σε εγρήγορση. Η αρχική αιτία της αλληλεπίδρασης με τον άλλο άνθρωπο – αγοράζοντας ή πουλώντας κάτι, ζητώντας ή δίνοντας πληροφορίες κλπ – γίνεται τώρα δευτερεύουσα. Το πεδίο επίγνωσης που δημιουργείται ανάμεσά σας γίνεται ο πρωταρχικός σκοπός για την αλληλεπίδραση». Αυτή την εβδομάδα στον εργασιακό χώρο ή με την οικογένειά σας, ασκηθείτε στο να δίνετε στους ανθρώπους την πλήρη προσοχή σας. Χωρίς να πιέζεστε ή να υπερβάλλετε, να είστε εκατό τοις εκατό παρόντες. Να έχετε επίγνωση του πεδίου της Παρουσίας που δημιουργείται ανάμεσα σ’ εσάς και τον οποιονδήποτε βρίσκεται μαζί σας.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Κεφάλαιο 10: Ο Εσωτερικός σας Σκοπός

 

 1. Με κάθε αναπνοή σας, νιώστε ότι είστε συνδεδεμένοι με όλους τους ανθρώπους, με όλες τις μορφές ζωής και με το σύμπαν σαν σύνολο. Καθώς ασχολείστε με την εργασία σας ή τη ζωή στο σπίτι, φέρτε την επίγνωσή σας στην αναπνοή σας, ιδιαίτερα όταν έχετε άγχος, ανησυχία ή αρνητικότητα.

 

 1. Αφυπνισμένη δράση είναι η ευθυγράμμιση του εξωτερικού σκοπού σας – αυτού που κάνετε – με τον εσωτερικό σας σκοπό. Αφυπνιζόμενοι και να παραμένοντας αφυπνισμένοι. Υπάρχουν τρεις τρόποι για αφυπνισμένη δράση: αποδοχή, απόλαυση και ενθουσιασμός. «Ο καθένας αντιπροσωπεύει συγκεκριμένη συχνότητα δόνησης της συνειδητότητας. Οποτεδήποτε κάνετε κάτι – από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη δουλειά, χρειάζεται να είστε σε εγρήγορση για να είστε σίγουροι πως ένας από αυτούς λειτουργεί. Αν δεν είστε σε κατάσταση είτε αποδοχής είτε απόλαυσης είτε ενθουσιασμού, κοιτάξτε καλύτερα και θα ανακαλύψετε πως δημιουργείται πόνο στον εαυτό σας και τους άλλους».

 

 1. «Ό,τι δεν απολαμβάνετε να κάνετε, μπορείτε τουλάχιστον να αποδεχτείτε πως είναι αυτό που, για κάποιο λόγο, επιλέξατε να κάνετε. Αποδοχή σημαίνει: Για τώρα αυτό είναι που αυτή η κατάσταση, αυτή τη στιγμή, απαιτεί από εμένα να κάνω και έτσι το κάνω οικειοθελώς. Το να κάνετε μια πράξη σε κατάσταση αποδοχής σημαίνει πως είστε γαλήνιοι καθώς την κάνετε.

α. Εδώ κάντε έναν κατάλογο των πραγμάτων που δεν σας αρέσει να κάνετε. Οραματιστείτε πως τα κάνετε με αποδοχή – αγάπη.

β. Δείτε αν μπορείτε να εκτελέσετε αυτές τις πράξεις σε κατάσταση αποδοχής. Αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε αποδοχή σ’ αυτό που κάνετε, αναρωτηθείτε αν δεν μπορείτε να το κάνετε ή αν δεν είστε πρόθυμοι να το κάνετε.

γ. Αν πραγματικά δεν μπορείτε να εφαρμόσετε την αποδοχή σ’ αυτό που κάνετε, σκεφτείτε να μην ασχοληθείτε πια μ’ αυτή τη δραστηριότητα.

 

 1. Τώρα κάντε έναν κατάλογο καθημερινών δραστηριοτήτων που εκτελείτε συχνά. «Συμπεριλάβετε δραστηριότητες που μπορεί να θεωρείτε αδιάφορες, βαρετές, κουραστικές, ενοχλητικές ή αγχωτικές. Αλλά μην συμπεριλάβετε οτιδήποτε μισείτε ή απεχθάνεστε να κάνετε. Αυτές είναι περίπτωση είτε για να αποδεχτείτε είτε για να σταματήσετε αυτό που κάνετε. Ο κατάλογος μπορεί να περιλαμβάνει τη διαδρομή προς την εργασία και από εκεί προς το σπίτι, τα ψώνια, το πλύσιμο των ρούχων σας ή οτιδήποτε βρίσκεται κουραστικό ή αγχωτικό στην καθημερινότητά σας. Μετά, όταν εκτελείτε αυτές τις εργασίες, κάντε τις όχημα για εγρήγορση. Να είστε απολύτως παρόντες σ’ αυτό που κάνετε και βιώστε την εγρήγορση, τη ζωντανή σιωπή μέσα σας, στο παρασκήνιο της δραστηριότητας». Δείτε αν μπορείτε να έρθετε σε μια κατάσταση αυξημένης επίγνωσης αυτών των δραστηριοτήτων και, κάνοντάς το, βρείτε την απόλαυση – τη χαρά του Είναι – σε οτιδήποτε κάνετε.

 

 

Comments are closed.