ΜΑΘΗΜΑ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΝΟ 7

Κεφάλαιο 8 Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

Η ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου εξαρτάται είτε από τη λειτουργία του νευρικού του συστήματος, είτε από τα αποθέματα ενέργειάς του. Όταν αυτά μειώνονται, ο άνθρωπος είναι πιο ευάλωτος στα αρνητικά συναισθήματα. Για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας γύρω από αυτό το θέμα, προτείνουμε να διαβάσετε το βιβλίο Αυτοθεραπεία. Αν σας ενδιαφέρει ν’ ασχοληθείτε και με το σωματικό μέρος, μπορείτε να μάθετε Yoga. Ακόμα η άσκηση της «μισής λαμπάδας», όταν γίνεται 2 φορές την ημέρα, ανανεώνει τη κυκλοφορία μέσα στον εγκέφαλο και φέρνει αρμονία στο ενδοκρινικό και στο νευρικό σύστημα που ευθύνεται για τα αρνητικά συναισθήματα.

Στην Αυτοθεραπεία πλησιάζουμε τον άνθρωπο σαν μια ολότητα (σώμα, νους, ψυχή) γιατί στην Αρμονική Ζωή η προσέγγιση είναι ολιστική καθ’ ότι έχουμε αντιληφθεί ότι το ένα μέρος επιδρά στο άλλο. Η κατάσταση του σώματος επιδρά στα συναισθήματα του ανθρώπου και αντίστροφα.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

  1. Σωστή διατροφή:
  • Σε καταστάσεις κατάθλιψης, έλλειψης ενέργειας και ειδικά όταν υπάρχουν φοβίες συστήνεται η αποφυγή της άσπρης ζάχαρης και του άσπρου αλευριού τουλάχιστο για ένα μήνα, γιατί μειώνουν τα αποθέματα βασικών βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως η βιταμίνη Β που βρίσκεται στο φλοιό των δημητριακών. Ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί το άτομο να πάρει περιστασιακά (για ένα μήνα) συμπληρώματα βιταμινών, όπως πολυβιταμίνες ή βιταμίνη Β6 20-30 mg την ημέρα, που τονώνει το νευρικό σύστημα.
  • Αν το άτομο έχει μεγάλη σύγχυση ή θέλει ν’ αποτοξινωθεί μπορεί να κάνει μια μικρή νηστεία για μερικές ημέρες με μήλα ή αχλάδια, το καλοκαίρι με καρπούζι, το φθινόπωρο με σταφύλια ή με ωμή τροφή. Περισσότερες λεπτομέρειες περιγράφονται στα βιβλία Διατροφή για Υγεία και ζωντάνια και Αυτοθεραπεία. Υπάρχουν έρευνες που έχουν αποδείξει την επίδραση της νηστείας πάνω σε νοητικές καταστάσεις, ακόμα και στη σχιζοφρένεια. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου επηρεάζεται από τις ουσίες που προσλαμβάνει. Αν το άτομο έχει μέσα του σύγχυση ή εντάσεις καλό θα ήταν να τρώει απλά για παράδειγμα ένα φρούτο. Υπάρχουν ακόμα ειδικά βότανα ή ιάματα όπως τα ιάματα του Bach που μπορεί να βοηθήσουν κυρίως αν το άτομο κάνει μια συγχωρητική διαδικασία.
  1. Άσκηση:

Η άσκηση μισή ώρα την ημέρα, το περπάτημα στη φύση, η «μισή λαμπάδα» με χαλάρωση και θετική προβολή μπορεί να βοηθήσουν. Η αδράνεια και η μειωμένη ενέργεια επιδεινώνουν την κατάθλιψη. Ενώ με την άσκηση, ο εγκέφαλος ανανεώνεται και το άτομο συντονίζεται με θετικές σκέψεις και εικόνες.

  1. Αναπνοές:

Πολύ σημαντικές είναι οι αναπνοές ειδικά σε κάποιον που έχει έλλειψη διαύγειας ή ενέργειας και μπορεί να γίνουν και κατά τη διάρκεια της «μισής λαμπάδας». Απελευθερώνουν τα αρνητικά συναισθήματα που συσσωρεύονται στους αναπνευστικούς μυς.

  1. Καθημερινή χαλάρωση και θετική προβολή (για αυτοθεραπεία, αυτοπεποίθηση, αυτοπαραδοχή, επιτυχία των στόχων, βελτίωση των σχέσεων ή ακόμα και εξατομικευμένα μηνύματα για κάθε άτομο):

Η χαλάρωση επισφραγίζει τη δράση των πιο πάνω τεχνικών και η θετική προβολή βοηθά τα μέγιστα. Η χαλάρωση μπορεί να γίνει με καθοδήγηση, μετρώντας αντίστροφα και υπενθυμίζοντας τα θετικά μηνύματα, ώστε να μπουν στο υποσυνείδητο του ατόμου και να τον βοηθήσουν να απελευθερωθεί από τις παλιές του πεποιθήσεις.

  1. Δημιουργική έκφραση:

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να νιώθει είτε ότι δημιουργεί είτε ότι προσφέρει. Αν καθημερινά ασχολείται με κάτι που δεν αγαπάει ή δεν έχει κάποιο που να τον φροντίζει ή δεν έχει κάτι να του δίνει νόημα στη ζωή είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και να πάθει κατάθλιψη. Η εργασία με νόημα είναι πολύ σημαντική για την ανανέωση της ενέργειας του ανθρώπου. Υπάρχουν άνθρωποι που η ζωή τους είναι σε παύση. Έχουν σταματήσει να κάνουν ότι κάνουν, είναι σε ένα τέλμα, δεν έχουν τίποτα να κάνουν και φυσικό είναι ο νους τους να οδηγηθεί σε αρνητικές σκέψεις. Αντίθετα αν βρουν μία απασχόληση ή κινητοποιήσουν ένα κίνητρο προσφοράς και δημιουργίας, τότε η ζωή τους αποκτά νόημα.

  1. Μασάζ:

Οι μαλάξεις σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση από αρνητικά συναισθήματα, όπως το σιάτσου ή βιοενεργειακό μασάζ ή η ρεφλεξολογία. Το σιάτσου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ψυχοσωματικές ασθένειες που προέρχονται από άγχος, καταπιεσμένα συναισθήματα και νευρική ένταση. Η ρεφλεξολογία βοηθάει περισσότερο σε προβλήματα του πεπτικού και των ενδοκρινών αδένων. Είναι ακόμα χρήσιμη σε κάποιο που έχει πόνους ή έχει μία κρίση. Μπορεί να απαλύνει το πόνο και να ηρεμήσει το άτομο και να το απελευθερώσει από αρνητικά συναισθήματα που δεν είναι σε θέση να τα εξωτερικεύσει με συζήτηση. Αν υπάρχει κάποια αντένδειξη στις πιέσεις (αιμορραγική ή θρομβωτική προδιάθεση ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας) μπορεί να εφαρμοστεί πνευματική θεραπεία δηλ. διοχέτευση θετικής ενέργειας με απλή εναπόθεση των χεριών.

  1. Τεχνικές ενεργειακής ψυχολογίας:

Οι τεχνικές ενεργειακής ψυχολογίας, όπως το EFT, BSFF, TAT, Sedona, Xo’οπονονπονο, Ακούγοντας την Καρδιά, Θεραπευτικός Κώδικας, Άσκηση εξισορρόπησης, Εμψυχωτικές ερωτήσεις μπορούν να απομακρύνουν πολύ γρήγορα μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων και να απελευθερώσουν από αρνητικούς προγραμματισμούς.

  1. Τεχνική της κάθαρσης:

Μία συμπληρωματική τεχνική είναι αυτή της κάθαρσης που αφορά τόσο στο σώμα όσο και στα συναισθήματα:

Καθαρισμός του εσωτερικού μέρους του σώματος κατά καιρούς ώστε να απομακρυνθούν οι τοξίνες και να ισορροπήσει η ενέργεια του ατόμου: εμετός, κλύσμα, πλύσεις στομάχου. Οι τεχνικές περιγράφονται στα βιβλία «Διατροφή για Υγεία και ζωντάνια» και «Αυτοθεραπεία». Όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.

Συναισθηματική κάθαρση που βοηθάει κάποιο άτομο που βρίσκεται σε νευρική ένταση να συνειδητοποιήσει τα αρνητικά του συναισθήματα και να τα εκτονώσει με διάφορους τρόπους (κραυγές, κλάμα, κινήσεις, χτυπώντας ένα μαξιλάρι). Μπορεί να γίνει σε ατομικό ραντεβού ή και ομαδικά.

 

Κεφάλαιο 9ο

ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΟΡΦΕΣ ΠΟΥ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ

 

  1. Ξεκινάμε με το πρόβλημα και ψάχνουμε από τι υποφέρει το συγκεκριμένο άτομο. Βρίσκουμε τη προσκόλληση, εντοπίζουμε ποιά πεποίθηση ή ποιά αρνητική σκεπτομορφή την δημιουργεί. Στη συνέχεια διερευνούμε ποια είναι η αντίθετη θετική πεποίθηση, που θα χρειαστεί να πιστέψει, να νιώσει, να βιώσει, ώστε να καταρρίψει το μηχανισμό που του δημιουργεί πόνο, θυμό ή φόβο. «Ναι, θέλω να πιστεύω ότι αξίζω, είμαι ασφαλής ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση». Στο έντυπο περιγράφονται οι πηγές αξίας, ασφάλειας, ευχαρίστησης, αγάπης και ομορφιάς. Μπορεί να είναι άνθρωποι, ζώα, ερεθίσματα, καταστάσεις που βοηθούν κάποιο άτομο να νιώθει ασφάλεια, αξία, ευχαρίστηση, απόλαυση, ελευθερία, αγάπη, ομορφιά, ευτυχία και νόημα.
  2. Το πρόβλημα δημιουργείται αν υπάρχει προσκόλληση ή αποστροφή. Το άτομο δεν νιώθει καλά όταν θέλει κάτι που δεν το έχει ή φοβάται ότι θα χάσει αυτό που έχει ή υποφέρει που έχει κάτι που δεν το θέλει. Υπάρχει ένας κατάλογος προσκολλήσεων. Είναι φυσικό να νιώθουμε προσκόλληση σε ότι είναι σημαντικό για εμάς. Όμως αυτό μπορεί να γίνει αιτία να μην μπορούμε να το απολαύσουμε. Αν παρατηρήσουμε ένα πουλί πάνω σε ένα κλαδί, βλέπουμε ότι το απολαμβάνει και χαίρεται, χωρίς να φοβάται ότι θα το χάσει, γιατί μπορεί να πετάξει και να βρει κάποιο άλλο κλαδί. Έχει προτιμήσεις και όχι προσκολλήσεις. Αντίθετα οι άνθρωποι είναι συνήθως προσκολλημένοι και φοβούνται ότι θα χάσουν αυτό που έχουν. Για παράδειγμα μία σχέση. Κάποιος μπορεί να φοβάται ότι αν την χάσει δεν θα αντέξει και προτιμά να μην δημιουργήσει καν μια σχέση. Άλλος που έχει ήδη μία σχέση, φοβάται μήπως την χάσει. Είναι προτιμότερο να μετατρέψουμε τις προσκολλήσεις σε προτιμήσεις και ν’ απολαμβάνουμε ότι έχουμε στη ζωή μας, τον σύντροφο, το παιδί, το γονιό, την εργασία μας, συνειδητοποιώντας ότι αν δεν το έχουμε, δεν θα χαθούμε. Προτείνω να κάνετε ένα κατάλογο όλων των ανθρώπων, αντικειμένων, καταστάσεων, δραστηριοτήτων, φαγητών, ουσιών που θεωρείτε σημαντικά για την ασφάλεια, την αξία, την επιβεβαίωσή σας, την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση ή την ευτυχία σας. Για να καταλάβετε αν είστε εξαρτημένοι σε κάτι, φανταστείτε ότι δεν το έχετε (σύντροφο, γονείς, παιδιά, φίλους, αυτοκίνητο, σπίτι, χρήματα, υγεία). Χρειάζεται προσοχή. Δεν είμαστε σε ένα δρόμο αυταπάρνησης ώστε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Απλώς χρησιμοποιούμε τα αρνητικά συναισθήματα και τον πόνο σαν ενδείξεις που θα μας καθοδηγήσουν ποια προσκόλληση μπορεί να μετατραπεί σε προτίμηση.
  3. Το Σύμπαν μας φέρνει κάθε στιγμή αυτό ακριβώς που χρειάζεται για την εξέλιξή μας. Υπάρχουν αρκετά ερεθίσματα στη ζωή. Όταν έρθει η ώρα ν’ απελευθερωθούμε από κάτι, θα μας το φέρει το Σύμπαν. Αφού έχουμε το κατάλογο αυτών που χρειαζόμαστε (ανθρώπων, αντικειμένων, καταστάσεων, συμπεριφορών κ.λ.π), γράφουμε σε μια διπλανή στήλη το είδος της προσκόλλησης σε αυτά (αξία, ασφάλεια, ελευθερία, λόγος ύπαρξης, επιβεβαίωση, απόλαυση, ικανοποίηση, ευτυχία). Ξεκινάμε πρώτα με αυτά που μας προκαλούν άγχος, θυμό, πόνο ή φόβο. Κάνοντας αυτή την ανάλυση μπορούμε να εντοπίσουμε ποιες πεποιθήσεις δημιουργούν αυτές τις προσκολλήσεις. Αυτό μας διευκολύνει να βρούμε την αντίθετη θετική πεποίθηση που θα έπρεπε να υιοθετήσουμε για να απελευθερωθούμε από αυτές.
  4. Μετά προχωράμε στην απόφαση για αλλαγή: Πώς να δημιουργήσουμε εναλλακτικές πεποιθήσεις; Τι θα βοηθούσε να πιστέψουμε σε αυτή τη περίπτωση ώστε να νιώθουμε καλλίτερα σε σχέση με αυτό; Πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε αυτό που είναι απλό. Το θεωρούμε δεδομένο. Δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι μία πεποίθηση που δημιουργεί τη δυστυχία μας. Είναι μάλιστα μία υποκειμενική πεποίθηση που εμείς τη δημιουργούμε ενώ άλλοι άνθρωποι δεν την έχουν. Όπως και οι άλλοι μπορεί να έχουν άλλες πεποιθήσεις που δεν έχουμε εμείς. Στη περίπτωση που κάποιος δεν διακρίνει τη πεποίθηση που του δημιουργεί τη προσκόλληση, θα μπορούσαμε να τον διευκολύνουμε. Όμως η τελική απόφαση όσον αφορά στη θετική επιβεβαίωση που θα χρησιμοποιήσει για να απελευθερωθεί έγκειται στον ίδιο.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

 

  1. Το σώμα βρίσκεται σε ίσια θέση είτε καθιστό, είτε ξαπλωμένο. Να είναι άνετο και χαλαρό.
  2. Το περιβάλλον να είναι ήσυχο. Τα τηλέφωνα κλειστά.
  3. Αρχίζουμε με 5-10 βαθιές αναπνοές ώστε να χαλαρώσει το σώμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη τεχνική του mind-control: εισπνοή και στην εκπνοή φανταζόμαστε τον αριθμό 3 ν’ αναβοσβήνει στο μέτωπο 3 φορές, μετά τον αριθμό 2 και ακολούθως τον αριθμό 1.
  4. Χαλαρώνουμε τα κύρια μέρη του σώματος ένα προς ένα για περίπου 5 λεπτά. Μετράμε αντίστροφα από το 10 έως το 1 και σε κάθε αριθμό χαλαρώνουμε πιο βαθιά. Μπορούμε ακόμα να φανταστούμε ότι βρισκόμαστε στη φύση σε ένα πραγματικό ή φανταστικό μέρος που μας ταιριάζει.
  5. Συντονιζόμαστε με τη νέα θετική πεποίθηση που έχουμε δημιουργήσει. Την επαναλαμβάνουμε νοερά 3 φορές. Μια άλλη τεχνική είναι να φέρουμε μπροστά μας την οικογένειά μας και να φανταστούμε ότι μοιραζόμαστε μαζί της αυτή τη πεποίθηση. Συνήθως η οικογένεια (γονείς, παιδιά, αδέλφια, σύντροφος) είναι η πηγή των παλαιών σκεπτομορφών και πολλές φορές μας είναι δύσκολο να τους εξηγήσουμε τις νέες σκεπτομορφές. Δεν χρειάζεται ούτε επιθετικότητα ούτε διδασκαλία. Μπορούμε ήρεμα να τους εκφράσουμε τι πιστεύουμε «ότι είμαστε μια θεϊκή ύπαρξη και ότι αξίζουμε αγάπη και σεβασμό όπως είμαστε». Αν δεν μπορούμε, σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε αμφιβολίες μέσα μας. Ακόμα μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος, όπου τους ανακοινώνουμε τις αλήθειες που πιστεύουμε. Τέλος μπορούμε να κοινοποιήσουμε στο Σύμπαν τη θετική σκεπτομορφή μας και έτσι την ενδυναμώνουμε.
  6. Οραματιζόμαστε τον εαυτό μας μέσα στη ζωή, βιώνοντας αυτήν την αλήθεια και λειτουργώντας βάσει αυτής. Φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε διαφορετικές περιπτώσεις και περιβάλλοντα, εφαρμόζοντας το νέο θετικό τρόπο συμπεριφοράς. Διερευνούμε αν υπάρχουν εμπόδια στο να αντιδράσουμε θετικά στο συγκεκριμένο ερέθισμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται στον εγκέφαλο νέες συνάψεις. Εκεί που το ασανσέρ, το αεροπλάνο, ένα άτομο αποτελούσε κίνδυνο, τώρα πλέον βιώνουμε ότι είμαστε ασφαλείς και έτσι λειτουργούμε διαφορετικά.
  7. Συνειδητοποιούμε και καταγράφουμε τα συναισθήματα που αισθανόμαστε βιώνοντας τη νέα θετική πεποίθηση. Με τον τρόπο αυτό βιώνουμε τη νέα αλήθεια εγκεφαλικά, οπτικά και συναισθηματικά.
  8. Φανταζόμαστε τον εαυτό μας πιο θετικό με αυτοπεποίθηση, αυτοπαραδοχή, εσωτερική δύναμη και αγάπη για όλους. Νιώθουμε την αλήθεια σαν αίσθηση ενέργειας, σαν δόνηση, σαν συναίσθημα.
  9. Φέρνουμε στο νου μας όποιο άλλο θέμα μας απασχολεί.
  10. Γυρίζουμε πίσω στη πραγματικότητα μετρώντας από 1 έως 5.

Είναι σημαντικό όταν αλλάζουμε μία πεποίθηση με θετική προβολή αν δεν μπορούμε να φανταστούμε, απλώς να νιώσουμε, να ακούσουμε, να βιώσουμε τα συναισθήματά μας. Κάθε ένας έχει δικό του τρόπο. Είναι προτιμότερο να εργάζεται στη δική του αυτομεταμόρφωση παρά να επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα ή στη γνώμη των άλλων. Να στέλνει φως και αγάπη σε όλους και σε όλες τις περιπτώσεις και να αφήνει τα αποτελέσματα στο Θεό, στην οικουμενική συνειδητότητα. Η άσκηση αυτή μπορεί να γίνεται 2 φορές την ημέρα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΦΡΑΣΗ

 

  1. Ποιό μάθημα πιστεύεις ότι χρειάζεται να μάθεις σε αυτή τη φάση της ζωής σου, ώστε να βιώσεις περισσότερη ηρεμία, αγάπη και ενότητα;
  2. Ποιά πεποίθηση θέλεις να αλλάξεις, ώστε να μην χάνεις την ηρεμία σου, την αγάπη, την ενότητα με τους άλλους, την ευτυχία σου και να μάθεις αυτό το μάθημα; Για παράδειγμα να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση, αυτοπαραδοχή, να κοινοποιώ τις ανάγκες μου, να μην φοβάμαι τη σύγκρουση.
  3. Γιατί θέλεις να αλλάξεις αυτή τη πεποίθηση; Ποια αρνητικά αποτελέσματα δημιουργεί αυτή η πεποίθηση στη ζωή σου ή στη σχέση σου με τους άλλους; Τι χάνεις και τι κερδίζεις αν την αλλάξεις; Πως θα είναι η ζωή σου σε 5, 10, 20 χρόνια αν διατηρήσεις τη παλιά σου πεποίθηση;
  4. Δημιούργησε μία φράση που να εκφράζει ότι απελευθερώθηκες από αυτή τη πεποίθηση και έχεις μάθει το μάθημά σου.
  5. Αν χρειαστεί βοηθάμε το άτομο να ενδυναμώσει τη φράση εις τρόπον ώστε να εκφράζεται θετικά και όχι αρνητικά. Να μην περιλαμβάνει λέξεις όπως: πρέπει, θέλω να…, ελπίζω να… ή θα… Είναι καλύτερα να εκφράζεται στο παρών. Για παράδειγμα η φράση «θέλω να μην στεναχωριέμαι όταν οι άλλοι με απορρίπτουν» θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως εξής: «Αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου άσχετα από τη γνώμη των άλλων». Αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος που μετράμε τη γνώμη του, η φράση γίνεται πιο αποτελεσματική αν την συγκεκριμενοποιήσουμε «Αγαπάω και δέχομαι τον εαυτό μου άσχετα από τη γνώμη της μητέρας μου, του παιδιού μου, του συντρόφου μου».
  6. Κάνε μία περιγραφή του εαυτού σου, αφού έχεις αλλάξει πεποίθηση και έχεις μάθει το μάθημά σου. Πως νιώθεις; Τι έχει αλλάξει στις σκέψεις και στη συμπεριφορά σου με τους άλλους; Θα πρέπει να την συντάξεις στο παρών σαν να έχει ήδη γίνει η μεταμόρφωση. Για παράδειγμα: Είμαι πιο ήρεμος και ευτυχισμένος, επικοινωνώ με ειλικρίνεια, αγαπάω τους ανθρώπους, είμαι ελεύθερος να εκφράζω τη γνώμη μου. Αυτή την περιγραφή του εαυτού σου μπορείς να την διαβάζεις καθημερινά για 30 ημέρες είτε το πρωί όταν ξυπνάς, αλλά κυρίως το βράδυ πριν κοιμηθείς, ώστε να μπει στο υποσυνείδητο και να λειτουργήσει μέσα σου.
  7. Είναι σημαντικό ότι προτείνουμε στους άλλους να το εφαρμόζουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Μόνο όταν το βιώνουμε μπορούμε να το περάσουμε στον άλλο. Προκειμένου να εντοπίσουμε τη κατάλληλη σκεπτομορφή, χρειάζεται να βοηθήσουμε τον άλλο ή τον εαυτό μας να βρει την πιο ριζική πεποίθηση. Μπορεί κάποιος να έχει προβλήματα και μάλιστα διαφορετικά και όλα να προέρχονται από την ίδια ρίζα. Για παράδειγμα την ταύτιση με το σώμα. Όμως ανάμεσα στην επιφάνεια και στο βάθος «Δεν είμαι αυτό το σώμα» πρέπει να βρούμε τη θετική σκεπτομορφή που μπορεί να δουλέψει καλύτερα. Επίσης να συναποφασίσουμε με το άτομο ποιες τεχνικές του ταιριάζουν καλύτερα.

 

(Σχόλιο- Τότε δεν είχαμε μάθει την εμψυχωτική ερώτηση. Τώρα είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος να αλλάξουμε πεποιθήσεις.)