Όταν το παιδί σας δεν θέλει να φάει

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 83

Πόσο πρέπει να τρωει το παιδί μου;
Το παιδί θ’ αρχίσει ν’ αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό μετά τα δύο του χρόνια. Ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται θ’ αρχίσει να μειώνεται σ’ αυτό το στάδιο και βεβαίως και η ποσότητα του φαγητού που θα θέλει να τρώει. Το πόσο τρώει το δικό σας παιδί μπορεί να διαφέρει πολύ από το πόσο τρώει ένα άλλο παιδί. Μην ανησυχείτε αν το παιδί δεν φάει αρκετά σ’ ένα γεύμα. Τα παιδιά συνηθίζουν ν’ αναπληρώνουν ένα ανεπαρκές γεύμα ή ακόμη και ένα γεύμα που έχουν παραλείψει με το επόμενο.
Μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας τρέφεται καλά, αν το βλέπετε ν’ αναπτύσσεται φυσιολογικά. Αν έχετε αμφιβολίες για την ανάπτυξη του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Τι γίνεται αν το παιδί μου δεν τρώει όλα τα φαγητά;
Εφόσον το παιδί διαλέγει θρεπτικά φαγητά, αφήστε το να διαλέγει μόνο του τι θα τρώει. Καμιά φορά τα παιδιά θέλουν να τρώνε το ίδιο φαγητό συνέχεια για ένα διάστημα και μετά δεν θέλουν να το φάνε ξανά. Προσπαθήστε ν’ αφήνετε το παιδί να δοκιμάζει καινούργια φαγητά από μόνο του. Δεν βοηθάει να επιμένετε εσείς να δοκιμάζει καινούργια φαγητά.
Μπορεί να χρειαστεί να ετοιμάσετε κάτι έξτρα από ένα φαγητό, για να προσφέρετε στο παιδί μια ισορροπημένη δίαιτα Αν για παράδειγμα κάνετε κρέας με πατάτες και καρότα και το παιδί τρώει μόνον τις πατάτες και τα καρότα, ίσως χρειάζεται να μαγειρέψετε χωριστά αυτά τα χορταρικά, ώστε να τα φάει το παιδί. Μπορείτε, αν θέλετε, να φτιάξετε ένα κατάλογο με τα φαγητά που τρώει το παιδί, ώστε να είσαστε σίγουρη πως ακολουθεί μια σωστή διατροφή. Υπάρχουν πολλά βιβλία και προγράμματα για τον υπολογιστή που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν το παιδί σας τρώει καλά.
Πώς μπορώ να κάνω το παιδί μου να φάει;
Δίνετε στο παιδί φαγητό νόστιμο, με ωραία εμφάνιση και σε σωστή ποσότητα. Ένα καλό μέτρο είναι να δίνετε στο παιδί μια κουταλιά από κάθε είδος φαγητού για κάθε χρόνο της ηλικίας του. Αν το παιδί πεινάει ακόμη, μπορείτε να του δώσετε κι άλλο. Μην το αναγκάζετε να καθαρίσει το πιάτο του. Επιτρέψτε του να σταματήσει, όταν δεν πεινάει άλλο.
Ούτε δωροδοκίες, ούτε απειλές.
Προσπαθήστε να μην δωροδοκείτε και να μην πιέζετε το παιδί σας να φάει. Ούτε είναι καλό να το απειλείτε ή να το τιμωρείτε. Αν το παιδί αρνείται να φαει , δεχτείτε το. Παρ’ όλο που μπορεί ν’ ανησυχείτε, μην δείξετε στο παιδί σας πως έχετε στεναχωρηθεί από την άρνηση του να φάει. Αν το κάνει για να τραβήξει την προσοχή, η δυσαρέσκεια σας ικανοποιεί αυτήν του την ανάγκη και μπορεί να το ξανακάνει πάλι για τον ίδιο λόγο.
Τι γίνεται με τα ενδιάμεσα μικρά γεύματα ή τσιμπολογήματα (σνακ).
Προσπαθήστε να ισορροπήσετε την επιθυμία του παιδιού να τσιμπήσει κάτι με την ανάγκη όλης της οικογένειας να χαρεί ένα γεύμα μαζί. Αν το γεύμα αργεί, μπορείτε να του δώσετε ένα καλό σνακ. Αν το οικογενειακό γεύμα είναι την επόμενη ώρα, δώστε στο παιδί κάτι λίγο να τσιμπήσει. Σ’ αυτή την περίπτωση εξηγήστε του πως αυτό γίνεται, γιατί θα φάτε όλοι μαζί σε λίγο. Αν το παιδί δεν φάει σ’ ένα γεύμα, μπορείτε να του δώσετε λίγο αργότερα ένα θρεπτικό σνακ, όπως φρούτα, λαχανικά ή κράκερ ολικής αλέσεως. Αν δεν το θέλει, δώστε του να φάει στο επόμενο γεύμα. Συνήθως, τα παιδιά τρώνε τη δεύτερη φορά. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε βέβαιοι πως το παιδί σας δεν θα λιμοκτονήσει, ούτε θα έχει προβλήματα από κακή διατροφή.
Πώς μπορώ να κάνω την ώρα του φαγητού πιο εύκολη;
Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες προτάσεις, για να κάνετε τα γεύματα πιο εύκολα και πιο ευχάριστα:
Ζ Πέστε στο παιδί σας πως θα φάει σε λίγο, 5 με 10 λεπτά πριν την ώρα του φαγητού. Τα παιδιά μπορεί να είναι τόσο κουρασμένα ή να βρίσκονται σε τέτοια διέγερση από το παιχνίδι, που να μην θέλουν να φάνε. Όταν τους προειδοποιήσετε λίγο πριν το γεύμα, τους δίνετε την ευκαιρία να ηρεμήσουν λίγο.
Ζ Αν μπορείτε, ορίστε τακτές ώρες φαγητού.
Ζ Μην αφήνετε το παιδί να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού. Όπως επίσης δεν πρέπει να του επιτρέπετε να διαβάζει ή να βλέπει τηλεόραση όταν τρώει.
Αν η ώρα του φαγητού είναι ευχάριστη, μπορεί το παιδί να περιμένει με χαρά να φάει με την οικογένειά του. Προσπαθήστε ν’ αποφεύγετε τους καβγάδες την ώρα του φαγητού. Εξηγήστε στο παιδί πόσο ωραίο είναι που τρώτε όλοι μαζί και ζητήστε του να μείνει στο τραπέζι έως ότου φάνε όλοι. Βοηθάει να έχει ο καθένας τη θέση του στο τραπέζι. Δεν θα πρέπει, βέβαια, να περιμένετε απ’ το παιδί να τρωει μ’ έναν τρόπο πολύ δύσκολο για την ηλικία του. Για παράδειγμα, ένα παιδάκι 3 ετών δεν μπορεί να φάει με μαχαίρι και πιρούνι. Για τα περισσότερα παιδάκια ένα κουτάλι είναι πιο βολικό.
Αφήστε τα να τρώνε μόνα τους.
Ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφύγετε τα προβλήματα στο φαγητό είναι να διδάξετε το παιδί σας να τρώει μόνο του όσο πιο νωρίς γίνεται. Αφήστε το να διαλέγει και να πειραματίζεται. Η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι ευχάριστη, όχι ένας αγώνας. Τα πιο κοινά λάθη είναι ν’ αφήνετε το παιδί να πίνει πολύ γάλα ή χυμό στην αρχή, που του κόβει την όρεξη, να το πιέζετε να φάει, όταν δεν πεινάει, ή να το υποχρεώνετε να φάει κάτι που δεν θέλει. Καλό είναι, ασφαλώς, ν’ αποφεύγετε τα πολλά γλυκά, τους γλυκούς χυμούς, τα ζαχαρωμένα δημητριακά, τα τσιπς και τις καραμέλες.
Το παιχνίδι της ανεξαρτησίας και του ελέγχου.
Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας μπορεί ν’ αρχίσουν να μην τρώνε όλα τα φαγητά, να γίνουν ιδιότροπα και κατά διαστήματα να θέλουν να τρώνε μόνον ένα φαγητό.
Ένας σημαντικός τρόπος μέσα απ’ τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν την ανεξαρτησία είναι η ανεξαρτησία στο φαγητό. Παρ’ όλο που το παιδί σας μπορεί να μην τρώει όσο καλά θα θέλατε, εφ’ όσον αναπτύσσεται φυσιολογικά και είναι ζωηρό, δεν υπάρχει λόγος ν’ ανησυχείτε. Να θυμάστε πως αυτή είναι μια περίοδος της ζωής του που δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και δεν χρειάζεται τόσες θερμίδες. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή κάθε μέρα, αλλά στη διάρκεια της εβδομάδας η διατροφή τους θα ισορροπήσει. Μπορείτε, αν θέλετε, να δίνετε στο παιδί μια βιταμίνη την ημέρα, παρ’ όλο που μάλλον δεν θα την έχει ανάγκη.
Τα περισσότερα παιδιά δεν τρώνε πλήρη γεύματα.
Παρ’ όλο που εσείς πρέπει να του παρέχετε τρία πλήρη γεύματα κάθε μέρα, είναι απαραίτητο να θυμόσαστε πως τα περισσότερα παιδιά δεν τρώνε πάνω από ένα ή δύο πλήρη γεύματα. Αν το παιδί έχει φάει ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό, δεν πειράζει αν δε θέλει να φάει πολύ το βράδυ. Και ενώ το παιδί δεν θα είναι μάλλον διατεθειμένο να δοκιμάσει καινούργια φαγητά, εσείς πρέπει να του προσφέρετε μικρές ποσότητες απ’ αυτά, μια-δυο φορές την εβδομάδα. Τα περισσότερα παιδιά θα δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, αφού τους το προσφέρετε 10-15 φορές.
Αποφεύγετε να συζητάτε πόσο λίγο τρώει το παιδί την ώρα του τραπεζιού. Εάν δεν θέλει να φάει ότι τρώνε οι υπόλοιποι, μην το πιέσετε αλλά ούτε και να του δώσετε κάτι άλλο να φάει. Δεν θα πεθάνει της πείνας, αν χάσει ένα γεύμα και το να του δίνετε άλλο απ’ το φαγητό που τρώνε όλοι θα δημιουργήσει πιο πολλά προβλήματα αργότερα.
Το άρθρο αυτό προσφέρει μια γενική άποψη πάνω στο θέμα και μπορεί να μην ισχύει για όλους. Για να μάθετε αν το άρθρο σάς αφορά και για ν’ αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό.
Το άρθρο κατάλληλα τροποποιημένο προέρχεται από τις ιστοσελίδες: www.famillydoctor.com και www.KeepKidsHealthy.


Πηγή Προέλευσης

Προέρχεται από το www.familydoctor.org (Eυγενική Προσφορά)

(H μετάφραση, η επιμέλεια και η αναδημοσίευση του άρθρου είναι μια προσφορά από το φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό και μορφωτικό σωματείο Αρμονική Ζωή, Γρίβα 23, Χαλάνδρι – 210 6818220, 210 6818151)

Copyright © 2000-2005 American Academy of Family Physicians (Αμερικανική Aκαδημία Οικογενειακών Γιατρών) Μπορείτε να ανατυπώσετε ή να φωτοτυπήσετε το άρθρο αυτό για μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς με τον όρο να το αναπαράγετε ολόκληρο με όλα τα στοιχεία του που αναφέρονται στην πηγή προέλευσής του.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Comments are closed.