Η πρόληψη των ατυχημάτων σε παιδί

Ανθρώπινη Αρμονία – Tόμος 1 Φυλλάδιο αρ. 89

Σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες τα ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους. Ο όρος «ατύχημα» σημαίνει το συμβάν που οφείλεται σε έλλειψη τύχης-ατυχία. Η αντίληψη αυτή αποτελούσε στο παρελθόν τον σημαντικότερο φραγμό για την πρόοδο στον έλεγχο και την πρόληψη των ατυχημάτων. Ο όρος ατύχημα έχει αντικατασταθεί διεθνώς από τον όρο ‘εξωγενής βλάβη ή κάκωση’. Αυτό έγινε γιατί πιστεύουμε πλέον ότι το ατύχημα δεν είναι κακοτυχία αλλά νόσος και επιδημία, η οποία 9 στις 10 φορές οφείλεται σε αμέλεια, σε περιφρόνηση του κινδύνου ή σε ανθρώπινο λάθος. Ειδικά στα ατυχήματα των παιδιών η άγνοια των γονέων και όλων όσοι έχουν την επιμέλειά τους αποτελεί έναν πρόσθετο αιτιολογικό παράγοντα.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα στα ατυχήματα. Για να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, ας δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Ας τα γνωρίσουμε.
v Τα παιδιά έχουν αυξημένη περιέργεια και τάση για εξερεύνηση,
v Έχουν ακόμη μειωμένο συντονισμό των κινήσεων τους,
v Δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη επαρκώς η αδρή κινητικότητα τους,
v Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, γιατί ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος,
v Εμφανίζουν αρνητισμό ή εχθρότητα στις συμβουλές των γονέων,
v Η σκέψη τους είναι ανώριμη και εγωκεντρική στην προσχολική ηλικία, κατά την οποία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τη θέση τους μέσα σε αυτόν,v Θέλουν την αποδοχή από τους συνομήλικους τους και έτσι κάνουν πράγματα χωρίς πολλή σκέψη,
v Έλκονται από την περιπέτεια στην προεφηβική και εφηβική ηλικία.
Στις μικρές ηλικίες τα ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι. Μπορεί να είναι πτώσεις, εισρόφηση ξένων σωμάτων (ξηροί καρποί, καρφίτσες, σταυρουδάκια), δηλητηριάσεις από φάρμακα ή φυτοφάρμακα ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Μερικές χρήσιμες συμβουλές ακολουθούν παρακάτω:
1. Φροντίστε ώστε στο διαμέρισμά σας ή στο σπίτι σας καθώς και στον χώρο έξω από αυτό να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας. Έχετε επαρκή και κατάλληλο φωτισμό.
2. Το παιδί σας χρειάζεται συνεχή επιτήρηση. Μην το αφήνετε μόνο του ειδικά σε επικίνδυνα σημεία μέσα και έξω από το σπίτι.
3. Επιλέξτε τα παιχνίδια του ώστε να είναι ασφαλή και μην αφήνετε ποτέ επικίνδυνα πράγματα στα χέρια των παιδιών.
4. Μάθετε να αδειάζετε πάντα όλα τα ποτήρια με τυχόν υπολείμματα ποτών και μην κυκλοφορείτε απρόσεκτα με φλιτζάνια ζεστών ροφημάτων στο σπίτι.
5. Χαμηλώστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα, διατηρείτε σβησμένες τις εστίες της κουζίνας όταν δεν χρησιμοποιούνται και καλύπτετε πάντοτε τις ηλεκτρικές πρίζες.
6. Συνηθίστε να μαγειρεύετε στα πίσω μάτια της κουζίνας, έτσι ώστε να μην είναι εύκολο στο παιδί να τραβήξει τις κατσαρόλες
7. Όταν σιδερώνετε μην αφήνετε το σίδερο αναμμένο για να κάνετε άλλες δουλειές.
8. Τοποθετήστε σε ακίνδυνη θέση έπιπλα με αιχμηρά άκρα και αποφύγετε τις πόρτες με τζάμια και αυτές που κλείνουν μόνες τους.
9. Εξασφαλίστε ότι οι σκάλες δεν είναι απότομες και γυαλιστερές, όπως και τα πατώματα του σπιτιού.
10. Συνηθίστε να κατεβάζετε το κάλυμμα της τουαλέτας, να μην αφήνετε να κρέμεται το κορδόνι από τις περσίδες και να απομακρύνετε καρέκλες ή τραπέζια από τα παράθυρα του σπιτιού.11. Εξασφαλίστε ότι ο σκουπιδοτενεκές φέρει κάλυμμα που ανοίγει δύσκολα και βρίσκεται σε ασφαλές σημείο.
12. Εξαφανίστε φυτά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση
13. Σοβαρευτείτε και φυλάξτε το κυνηγετικό ή υπηρεσιακό σας όπλο σε σίγουρο σημείο, άδειο και ασφαλισμένο. Φυλάξτε σφαίρες, σκάγια και μπαρούτι σε άλλο σημείο, σίγουρο και ασφαλές.
14. Τα φάρμακα και τα τσιγάρα να βρίσκονται σε απρόσιτα για τα παιδιά σημεία και κλείστε καλά τα ντουλάπια, ειδικά αυτά που περιέχουν απορρυπαντικά.
Ατυχήματα συμβαίνουν και στο σχολείο, στους χώρους αναψυχής και στους χώρους άθλησης των παιδιών μας. Εκεί η πολιτεία έχει τον πρώτο λόγο στην πρόληψη. Οφείλει να διαμορφώνει τον κατάλληλο χώρο, έτσι ώστε τα παιδιά να διδάσκονται, να παίζουν και να αθλούνται με ασφάλεια. Εμείς οι γονείς ας φροντίσουμε να ελέγχουμε και να έχουμε το μάτι μας άγρυπνο. Να προτείνουμε λύσεις, αλλά και να διεκδικούμε την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας για τα παιδιά μας.
Τέλος, θα αναφερθούμε στα τροχαία ατυχήματα. Όλοι μας γνωρίζουμε το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων. Είναι μεγάλο και με πολλές επιπτώσεις. Σε αυτά τα ατυχήματα τα παιδιά εμπλέκονται ως πεζοί, οδηγοί και επιβάτες.
Το μικρό παιδί έχει χαμηλό ανάστημα και μικρό οπτικό πεδίο, δε γνωρίζει τα σήματα, έχει ορμητικότητα και παρορμητικότητα και δε συνειδητοποιεί τον κίνδυνο. Ας φροντίσουμε να συνοδεύουμε τα παιδιά μας στον δρόμο, μέχρι να φθάσουν σε κάποια ηλικία που να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και να γνωρίζουν κυκλοφοριακή αγωγή. Πρέπει να τα συνοδεύουμε και να τα εκπαιδεύουμε τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των επτά χρόνων. Μετά, με τη διακριτική επίβλεψή μας ας τα αφήσουμε να κάνουν τις πρώτες μικρές κοντινές διαδρομές. Από την ηλικία των εννέα χρόνων και με την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς την επίβλεψή μας.
Παιδί στο αυτοκίνητο
1. Το παιδί πρέπει να κάθεται πάντα στο πίσω κάθισμα και στο ειδικό για την ηλικία του κάθισμα. Ποτέ στο πορτ μπεμπέ, στην αγκαλιά ή στα γόνατα κάποιου μεγάλου. Να θυμάστε ότι στα τροχαία όπου σώθηκαν ενήλικες, που κρατούσαν τα παιδιά στην αγκαλιά τους, οι ενήλικες σώθηκαν επειδή το παιδί τους χρησιμοποιήθηκε σαν ασπίδα.
2. Το παιδί χρειάζεται να κάθεται στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας, με την ειδική ζώνη ασφαλείας. Ποτέ δύο παιδιά με μία ζώνη. Με τη χρήση του ειδικού παιδικού καθίσματος μειώνεται ο κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος κατά 70% και οι τραυματισμοί κατά 67%. Δεν είναι αξιοσημείωτο πως μία απλή κίνηση, αν γίνει συνήθεια, σώζει ζωές;
3. Τα παιδιά στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να κρατούν επικίνδυνα παιχνίδια.
4. Οι πόρτες του αυτοκινήτου χρειάζεται να ασφαλίζονται με την παιδική ασφάλεια ή απ’ έξω.
Εμείς είμαστε τα πρότυπα των παιδιών μας. Εμείς χρειάζεται να φερόμαστε με συνέπεια και ευθύνη σαν πεζοί και σαν οδηγοί. Τηρούμε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, φοράμε τις ζώνες μας, δεν οδηγούμε υπερβολικά κουρασμένοι ή υπό την επήρεια αλκοόλ και προτιμούμε τις χαμηλές ταχύτητες, γιατί γνωρίζουμε ότι το οδικό δίκτυο της χώρας μας έχει προβλήματα.
Τα παιδιά μας ζουν σε ένα κόσμο που δεν έχει φτιαχτεί για αυτά. Ζουν σε ένα κόσμο φτιαγμένο για μεγάλους. Εμείς, οι γονείς, οι παππούδες, οι θείοι, οι δάσκαλοι μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε αλλά και να τα προφυλάξουμε. Είναι το χρέος μας και η αποστολή μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταστήσουμε ‘ανάπηρα’ στην προσπάθειά μας να τα προφυλάξουμε. Θα τα αφήσουμε να πειραματισθούν και να μάθουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Θα είμαστε όμως δίπλα τους με διακριτική επίβλεψη και παρουσία, έτσι ώστε να αισθανθούν ελεύθερα και ανεξάρτητα. Ανεξάρτητα να βιώσουν την προσωπική τους δύναμη και ταυτότητα, να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν, να χαρούν το δώρο της ζωής χωρίς φόβο, αλλά και με επίγνωση.
Προτεινόμενες Ιστοσελίδες
1. http://www.iatrikionline.gr
2. http://www.fishfinder.gr
3. http://kepa.gr
4. http://ich.gr/ge_auto.html
5. http://www.ockeepkidssafe.org
6. http://www.who.int


Πηγή Προέλευσης

Aπό την Αγγελική Σεληνίδου
Οδοντίατρος, ειδικευμένη σε θέματα Δημόσιας Υγείας

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Comments are closed.